Uppföljning på dagens inslag i tv4 nyhetsmorgon

Jacob är med i Nyhetsmorgon

Här är hela inslaget:

Lite mer läsning kring frågorna som togs upp idag på nyhetsmorgon för den som är intresserad. Längst ner kan du också se själva videoklippet om du missade intervjun tidigare idag.

1. Kolhydrater gör dig fet

2. Drick mer än du behöver

3. Barn stannar i växten om de styrketränar

4. Barfotalöpning är bäst mot skador

5. Det är 10 000 träningstimmar till eliten

6. Sista setet/km ger den största effekten

7. Ät regelbundet för stabilt blodsocker

Övriga frågor

Har du några frågor kring det jag sa eller en kommentar så får du jättegärna ställa dem här under eller ännu bättre, under ett passande inlägg ovanför så eventuella senare läsare får lättare att hitta informationen.

31 svar på ”Uppföljning på dagens inslag i tv4 nyhetsmorgon

 1. Så jäkla lärorikt och bra att du ställde upp nu!! Oerhört uppskattande och lärorik läsning du bjuder till med! 🙂

  Tack å bock!

 2. Schysst inslag i programmet och bra kemi där med Paolo, tänk om man sände sånt på tv istället för Farmen, Bonde söker singelmamma, Sex and the city och all annan smörja, då skulle jag nog fundera på att skaffa en igen.

  Blev chockerad när jag läste om den där häpnadsväckande snubben som fastade i drygt ett år, låter ju för bra för att vara sant.

 3. Jens:

  Blev chockerad när jag läste om den där häpnadsväckande snubben som fastade i drygt ett år, låter ju för bra för att vara sant.

  Han vägde oxå några hundra kilo, droppade c:a 100kg på det året om jag inte minns fel, vatten och vitamintillskott var det enda han åt/drack.

 4. De som ljuger värst är lätt dietister. Eller ännu värre, outbildade dietister.

 5. Therese:
  De som ljuger värst är lätt dietister. Eller ännu värre, outbildade dietister.

  Varför ljuger dietister?

 6. Therese:
  De som ljuger värst är lätt dietister. Eller ännu värre, outbildade dietister.

  Är man dietist så är man legetimerad och har därför alltså tagit examen. Så det finns inga outbildade dietister. Okunniga finns det säkert, finns inom alla yrken. Sen att de skulle ljuga mer än några andra har jag svårt att tro 🙂

 7. De kanske uppfattas som att ljuga då det finns så mycket myter som folk tror på 😛 eller är det Jacob som ljuger o förvränger vetenskap o Gary Taubes som besitter den verkliga sanningen ;P

 8. Härligt1 Jätteroligt inslag och bra kemi med Paolo.
  Jag passade också på att kolla in hos Kostdoktorn. Han var också nöjd och tyckte att du var bra. 🙂

 9. Henrik Svedlund:
  Härligt1 Jätteroligt inslag och bra kemi med Paolo.
  Jag passade också på att kolla in hos Kostdoktorn. Han var också nöjd och tyckte att du var bra. :)

  Jag får kolla in det där när jag kommer hem från semester. Lite ont om datortid nu för att gå in på den där sidan. Så lätt man fastnar i kommentarsfältet 🙂

 10. Vackert, alltid lika roligt att höra dig ljuva skånska 😛

 11. Det var ju et putte nuttigt inslag. Men det var väl meningen.
  Att konstigt att någon blir förvånad över att blodsockert inte åker jojjo hos någon som fastar. Om man behöver äta regelbundet eller inte för att ha ett stabilt blodsocker beror väldigt mycket på vilken typ av mat man äter.

 12. Nej, det gör det inte. Du äter, sen går blodsockret ner till normal nivåer igen, det spelar ingen roll vad du äter och det påverkar inte när du måste äta nästa gång igen.

 13. Jacob Gudiol:
  Nej, det gör det inte. Du äter, sen går blodsockret ner till normal nivåer igen, det spelar ingen roll vad du äter och det påverkar inte när du måste äta nästa gång igen.

  Va? Det är väl klarlagt att beroende på vad man äter så påverkas blodsockret på olika sätt..

 14. ”… det spelar ingen roll vad du äter och det påverkar inte när du måste äta nästa gång igen.” Jasså du.

 15. Jacob Gudiol: Påverkas ja, ”åker jojo” nej.

  Ja jag hade väl fått för mig att det är det man menar med jojoeffekt, snabba kolhydrater= snabbt upp och snabbt ner.

 16. Stefan: Ja jag hade väl fått för mig att det är det man menar med jojoeffekt, snabba kolhydrater= snabbt upp och snabbt ner.

  Den kombinationen är väldigt ovanlig. Antingen är det en frisk person och då åker det nästan aldrig verkligen upp. Eller så är det en person som är dålig på att hantera kolhydrater och då åker det inte snabbt ner.

  Sen hänger ni upp er på små ord som ni försöker ta ur sitt sammanhang. Poängen är att du kan käka två påsar ahlgrens bilar och sen efter det strunta i att äta på flera timmar. Precis som du kan äta ett paket smör och göra samma sam. I båda situationerna kommer ditt blodsocker att vara stabilt förutom direkt efter en måltid då det går upp och sen ned. Det är så kroppen ska fungera. Det blir inget ”lågt blodsocker” eller liknande, särskilt inte hos gemene man. En väldigt vältränad smal person kan få en liten dipp under deras normala fasteblodsocker men det är ändå en bra bit ifrån vad som klassas som lågt. Och dessa personer märker inte heller av när de har dessa små episoder av lite lägre blodsocker än normalt.
  https://traningslara.se/taubes-skitsnack-del-5-svalt-pa-cellniva/
  https://traningslara.se/gi-kolhydrater-blodsocker-och-mattnad/

 17. Det kom som en liten överraskning att Ahlgrens bilar (socker) och smör (fett) har samma påverkan/resultat på blodsockret.

 18. Jacob Gudiol: …Poängen är att du kan käka två påsar ahlgrens bilar och sen efter det strunta i att äta på flera timmar. Precis som du kan äta ett paket smör och göra samma sam. I båda situationerna kommer ditt blodsocker att vara stabilt förutom direkt efter en måltid då det går upp och sen ned….
  På mig låter detta rätt lika och ett ”samma” finns där också, även om den meningen avslutades lit konstigt. Nu stänger jag fönstret med denna tråd. Ha de gôtt.

 19. Jojo, jag är säker på att du läser det så. Vi har klarlagt sen länge tillbaka att du tolkar sakerna du läser precis så som du vill tolka dem för att passa med din tro.

 20. Bra där! Såg precis din sändning på tv4 play, fortsätt krossa myterna!

  Jag håller faktiskt också på med något liknande på en instagramsida jag startat @evidencebasedtraining. Jag har sett att du följer oss ;). Skulle du vara intresserad av att göra en shoutout för oss på facebook? Vi har omkring 2300 följare just nu och vill gärna sprida vårt budskap. Vi hade såklart gett dig en shoutout också 🙂

 21. Som alltid lite underhållning att höra dig slå hål men en och annan myt, ännu roligare tillsammans med Paolo (som ju är en riktig kolhydratsnarkoman).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *