Om Jacob

Mitt namn är Jacob Gudiol. Jag är 41 år och legitimerad fysioterapeut (sjukgymnast) med en Master i Sport Science inriktning sport medicine från Lunds Universitet. Jag är även nästan färdigutbildad civilingenjör (saknar 9 poäng som jag aldrig avslutade efter mitt examensarbetet 2009).

Mina huvudintressen är fysträning för idrottare, fysiologi, näringslära, vetenskap, fotboll och styrkeidrotter.År 2021 blev jag även utnämnd till årets folkbildare 2021. Jag har även sen tidigare vunnit Guldhjärtat två gånger. En gång 2012 för den här hemsidan och en gång 2019 för mitt arbete på Sociala Medier.

Jag har gett ut två böcker, Forma Kroppen och maximera din prestation och Skitmat – vad det är det, varför det gör dig fet och varför du fortsätter äta det.

Mitt nuvarande och tidigare arbete

För närvarande jobbar jag främst som egen företagare. Förutom texter här på traningslara så skriver jag också regelbundet artiklar för Tyngre.se. Det senaste året har jag även varit med i Nyhetsmorgon en gång i månaden och jag är också regelbundet med som ”expert” i olika tidningar, på radio och tv.

Förutom mitt eget företag så arbetar jag även på ett idrottsgymnasium i Helsingborg (Filbornaskolan) där jag hjälper till att utbilda elever inom alla idrotter. Jag håller även regelbundet föreläsningar. Främst för företag, på universitet, för sjukvårds- eller friskvårdspersonal och olika gymkedjor.

Tidigare har jag arbetat som tränare i Helsingborgs IFs ungdomsverksamhet i 4 säsonger men det slutade jag med när mitt andra barn föddes då jag helt enkelt saknade tiden.

Tillsammans med en annan fysioterapeut som heter William Valkeaoja driver jag även podcasten Tyngre Träningssnack där vi diskuterar allt möjligt inom träning, kost och hälsa. Många gånger har vi även med gäster som är verkliga experter inom sina respektive områden. Jag är även med i podcasten Hälsoveckan by Tyngre där vi varje vecka diskuterar veckan som har gått i form av nyheter och studier kring kost och hälsa.

Jag har förutom mina två längre utbildningar även läst 30 hp idrottspsykologi. Jag är steg 2 utbildad styrkeinstruktör inom SKKF. Jag har steg 1 som tyngdlyftningsinstruktör för Svenska Tyngdlyftningsförbundet och jag har gått ett par fotbollstränarkurser (BAS2). Inom sjukgymnastiken så har jag läst några extra kurser inom OMI och OMT.

Min egen idrottsliga bakgrund

Min egen idrottsliga bakgrund är främst fotboll. Som ungdomsspelare lirade jag i Helsingborgs IF där jag hann med ett antal B-lagsmatcher under tre säsonger. Därefter har jag även spelat några matcher i Superettan och ett par säsonger i gamla division 2. När jag var 24 var jag trött på att investera så mycket tid och jag drog då ner på spelandet och började lira i en div 5 klubb. Där var jag sen även assisterande spelande tränare i 3 år samtidigt som jag också hjälpte till med fysträning för några av de andra lagen i klubben.

Jag slutade med fotbollen 2016 efter att varit med att ta upp mitt lag Hittarps IK från div 5 till div 2. På senare år har jag dock spelat lite matcher i div 6.

Idag tränar jag mest tyngdlyftning som jag började med 2011. Jag har även hunnit med ett par tyngdlyftningstävlingar.

Fysioterapi, facktidningen för fysioterapiförbundet hade för något år sedan ett reportage om mig som handlar lite mer om mig som person och det jag jobbar med om du är intresserad av att veta mer. Tryck på bilden till höger för att ladda ner reportaget i PDF-format.

Varför jag startade den här sidan

Syftet med denna sidan är var till en början att jag skulle ha ett ställe där jag kunde skriva ner mina tankar kring träning och kost. Jag brukade på den tiden lägga flera timmar i veckan på olika träningsforum och började efterhand bli trött på att behöva skriva samma sak om och om igen och beslöt mig istället för att försöka skapa en sida med bra information på ett ställa. Detta tog efterhand lite för mycket av min tid och eftersom sidan hela tiden växte (och fortsätter att växa) så beslöt jag mig för att bjuda in två andra skribenter, Joel och Nicklas. Av dessa är Nicklas fortfarande aktiv här och bidrar till att göra denna bloggen ännu bättre.

När jag startade sidan så tänkte jag att en stor del av denna blogg skulle handla om träning av fotbollsspelare. Under min fotbollskarriär har jag flera gånger råkat på helt idiotiska träningsupplägg under försäsongerna. Denna träning gav mig också vid ett par gånger besvär i form av överbelastningsskada. Mitt huvudintresse blev därför just denna typ av träning och hur man kunde genomföra den på ett bättre sätt. Numera så skriver jag dock inte så mycket om fotboll här på sidan även om det fortfarande är där jag lägger ner större delen av min fritid.

Förutom inlägg kring kost och träning så handlar många inlägg här på sidan om hur man kritiskt tar till sig information då det är något som jag tycker att många är dåliga på, särskilt när det gäller information kring träning. Det finns väldigt många myter och förvrängning av information när det gäller träning och kost och jag har förhoppningen att jag ska kunna ordna upp lite förvirring kring detta. Att hitta information är numera inget större problem. Det svåra är att avgöra vad som är bra information.

Jag försöker att hålla mig till mer eller mindre ren fakta när jag skriver denna blogg, men när det gäller träning och inte fysiologi så är det oundvikligt att man blandar in sina egna åsikter då det inte finns några säkra bevis för vad som är rätt och fel i många fall. När jag blandar in min egna åsikt försöker jag dock vara väldigt tydlig med vad det är jag tycker och vad det är som man faktiskt vet. Om jag skriver något som du inte håller med om eller om du tycker att jag skriver något som helt enkelt är fel så skriv gärna en kommentar så jag kan försöka försvara mig alt. rätta mitt inlägg.

Kontakt

Om du har en fråga eller kommentar kring något jag skrivit så lägg en kommentar till det inlägget. Jag får ofta mejl från personer som vill kommentera ett inlägg jag skrivit. Dessa personer får inga svar via mejl. Kommentarsfältet är öppet för alla och alla kommentarer kommer upp direkt så skriv det du vill säga där så kan alla läsa det senare och jag slipper bemöta samma sak flera gånger om.

Om du vill kontakta mig personligen angående föreläsningar, skribentjobb, frågor kring studier osv kan du göra det på jacob@traningslara.se. Jag är däremot inte din personliga tränare eller sjukgymnast! Skickar du mejl med frågor kring din personliga träning, ditt kostupplägg, en viss skada osv kommer du inte att få några svar.

Jag finns också på flera sociala medier. Mest aktiv är jag för närvarande på Instagram, Mastodon, Twitter och Facebook.

93 svar på “Om Jacob”
 1. Hej Guddi! Jag är rätt nojig med att överträna musklerna, mest då jag kör höga varav låga reps. Man ska väl ligga mellan 24-36 reps på en övning? Om jag då kör 15 reps, kör jag bara 2 set då? och 4 set vid 6 reps?

  Ledsen om du redan skrivit ned detta någonstans

  Tack för svar! 🙂

 2. Hej Jacob! Bara så att du vet så ska jag gifta mig med dig en dag! 🙂

 3. Hej Jacob!
  jag skulle behöva hjälp medirritationer i axeln. Vet inte om det är impingement eller vad det är för något. Är inte nöjd med ortopeden jag har gått till och tycker det är svårt att hitta någon som är riktigt bra. Vill ha någon som verkligen vill engagera sig i att hjälpa mig att lösa detta och inte bara ger några snabba behandlingar och hoppas att det ska hjälpa. Känner du till någon sådan?

  Med vänlig hälsning,
  Rikard Dahl

 4. Ok, vad med Stockholm? Det kanske är värt det att åka dit för att kunna kopplammed ngn som är riktigt bra.

 5. Rikard Dahl, jag kan rekommendera Mikael Nordström (naprapat) på rehabkliniken i Stockholm 😉

 6. Hej Rickard Dahl

  Rikard Dahl: Ok, vad med Stockholm? Det kanske är värt det att åka dit för att kunna kopplammed ngn som är riktigt bra.

  I uppsala finns det en väldigt duktig kille som heter Jonas Ohlsén, honom kan jag varmt rekommendera!

 7. Hej!

  Tack för en bra sida, jag har bara en fråga.
  Det som hela tiden snackas om är ju kolhydrater och efter läst en del och också på den här sidan är det alls inte sant att man går ner mer i fettvikt om man minskar kolhydrater utan att man ligger på kaloriunderskott, det har jag förstått. Men hur vet man vad kroppen förbränner? När bränner kroppen fett? För vi säger att jag får i mig 100 gram kolhydrater ohc går tränar ett hård pass, bränner kroppen först kolhydrater eller hur funkar det. Svårt att formulera mig och vad jag är ute efter men hur bestämmer kroppen vad den ska förbränna?

 8. Tjenare Jacob!

  En fråga jag grubblat över länge. Det där med viktökning/viktnedgång är en sak, men när det kommer till viktbalans blir det luddigare. Om en person med lite för mycket bukfett ligger +/- 0 i antal kcal/dag, men börjar att träna styrketräning några gånger per vecka. Han ligger fortfarande +/- 0 (äter lite mer), kommer han omvandla det befintliga fettet till muskler, eller måste han då ligga + i kcal?

  Ha det fint !

 9. Beror på utgångsläget. En vältränad byggare kommer inte att lägga på sig mycket muskler till. En otränad personer kommer utan tvekan att förändra sin kroppssammansättning till mer muskler och mindre fett. Men det är ingen omvandling som sker. Fett från kroppen används som energi och protein du äter blir till muskler.

 10. Okej, jag trodde mer efter alla artiklar jag läst här att det är ett MÅSTE att plussa kalorierna om du vill nå en viktökning dvs muskeluppbyggnad? Det är alltså möjligt att nå en muskeluppbyggnad om du ligger på viktbalans (+/-0) också?

 11. Proteinbalans är inte det samma som fettbalans. Så det går absolut att öka i muskelmassa samtidigt som man går ner i vikt. Men samtidigt är kaloribalansen en tungt inverkande faktor på proteinbalansen så är den negativ så är det mycket svårare att uppnå en positiv proteinbalans. Hos väldigt vältränade i extremt svårt, hos nybörjare räcker det oftast med att börja styrketräna.

 12. Hej!
  Hur är det med multigym? Är de bra redskap för hemmaträning? Läste några artiklar som ni skrivit om dåliga övningar på gymmet så därför jag undrar.

 13. Hej Jacob!

  Jo, jag förstår men jag tänker mig de vanliga multigymmen som t.ex. Abilica 970 MultiGym, Harald Nyborgs TRÄNINGSBÄNK KILBERRY och Julas hemmagym kayoba. De ser alla likadana ut och man kan göra i stort sätt samma saker på dem.

 14. Hej, tänkte på en grej bara fråga och se vad du tycker om den teorin. Många säger att de stannar i viktnedgång (jag själv har stått stilla i min viktnedgång 3 veckor) och att de flesta inte vet vad det beror på. Vissa säger att kroppen bara anpassar sig och andra säger att kroppen börjar bränna mindre även om det inte beror på det (man borde gå ner oavsett hur mycket eller lite man går ner) Men sen säger vissa att leptin (hormonet) har ”tömts” och att man ska göra en refeed(ätardag) för att återställa så att kroppen tänker ”jag kommer få mat behöver inte hålla på all eneri”

  Vad tror du, vad finns det för teorirer om detta?

  Jag själv har ätit 1200 kalorier i 2 månader och sista veckorna har jag stått stilla på 65 och tränat 5 gånger i veckan ganska hård. Så jag blir lite skeptisk också när folk säger, bränner du mer än du äter går du ner oavsett. Kan inte du ge en klarhet i detta och om det verkligen är så att man gör felk med kosten. För jag menar jag har räknat min mat varje dag i 2 månader med våg och alltid varit noga med att inte passera 1200 kalorier om dagen, jag väger 5 kg mindre, men det kan också vara så att jag bara tappat 2 kg fett och inte 5, men varför forsätter jag inte att gå ner? Jag menar på 1200 kaloirer borde jag gå ner åtminstonde 500 gram i veckan om inte 1 kg

 15. Nina:
  Hej Jacob!

  Jo, jag förstår men jag tänker mig de vanliga multigymmen som t.ex. Abilica 970 MultiGym, Harald Nyborgs TRÄNINGSBÄNK KILBERRY och Julas hemmagym kayoba. De ser alla likadana ut och man kan göra i stort sätt samma saker på dem.

  Du får samma svar igen. Det beror på vad du gör med utrustningen. Men visst kan du säkert genomföra ganska bra träning med hjälp av den maskinen. Säkerligen väldigt dålig träning med.

 16. Tja! Läste i ett av era inlägg att roterande bålövningar inte är direkt optimalt sett ur skadesynpunkt. Men jag undrar vad du tycker om stående bålrotation med skivstång? Det är en av mina favoritövningar och jag tycker den krossar.

  /Michael.

 17. Hej! Läste din artikel om Insulin.. Jag har diabetes typ 1. Är 21 år. (Bor i Lund). Jag fick min Diabetes typ 1 när jag var 15 och har alltid varit tjejen som åt massa kolhydrater och var ändå lika mager. Verkligen mager. MEN när jag började behandlas med insulin på sjukhuset började jag få matlust och äta riktig mat och STORA portioner, jag tyckte helt plötsligt om mat och sån mat jag aldrig kunnat äta för. Jag bara åt och åt, mer och mer insulin, ännu mer mat och ännu mer insulin, och så rullade de ond hjulet på och helt plötsligt från en normalt mager tjej på 169 cm som vägde 50 kilo vägde tillslut 70 kilo!!! Jag började inse att så här kan jag inte fortsätta. Jag hade blivit mat missbrukare. Jag bara tänkte på mat hela tiden. Jag försökte sen gå ner i vikt vilket var onormalt svårt för mig pga mitt ENORMA sug efter mat, jag älskade mat! Det blev mitt liv. Men jag försökte allt. Men de gick inget bra. Jag ville ju vara den där smala tjejen jag ALLTID varit som jag till och med ar ledsen över, blev kallad hemska saker som sårade mig, som benrangel osv. Men nu saknade jag mig själv, jag tappade mig själv. Detta drog in mig i ett stort mörker utav ätstörningar, deprition.. Jag hade aldrig hört talas om att insulin gjorde en fet eller att de fanns någon lchf diet på den tiden. MEN jag förstod och kopplade detta till att detta matsuget och viktuppgången kom med ja, just det INSULINET. Jag svälte mig och förstod eller lärde mig att de var ju mer kolhydrater jag åt ju mer insulin. Så jag gick på total mängd 13 enheter insulin på en dag, med bra blodsocker, men för lite mat och kolhydrater vilket.. Inget överdrivet fett heller. Klart man gick ner men fy, de var inget bra för kroppen och hjärnan. Jag önskar att någon på sjukhuset kunde svara på mina frågor jag hade om insulin som du skrev om det.. Jag har gått igenom detta själv pga ingen hjälp eller stöd i från min diabetes doktor/ssk.. Men vad tror du detta beror på? Varför blev det så som det blev med mig? Jag har nu 500 mg gånger 6 tabletter metformin för att minska insulinet jag tar också för att min kropp behöver överdrivet med insulin. Nu äter jag lagom balans med kolhydrater, fett. Naturlig mat! Inget konstgjort.. fett = lax, avokado tex. Kolhydrater = ett äpple. Jag tar ca 23 – 27 enheter insulin ifrån min insulinpump totala mängd på en dag. Skulle vara jätte tacksam för om du vill mejla mig och hjälpa mig få rätt med detta. Har alltid ångest om jag tagit mycket insulin en dag och är rädd för att ta mycket insulin.. Detta sitter i mig, hade varit skönt och slippa tänka på detta.. Men jag går väldigt lätt upp i vikt sedan jag fick diabetes eller rättare sagt sedan jag fick mitt insulin i mig. Kan det vara så att det är skillnad på olika insulintyper? Jag har novorapid, enbart eftersom jag har insulinpump.. Tacksam för svar!

 18. Camilla: Tacksam för svar!

  Svaret är att alla de undringar och frågor som du har är orsaken till att vi har dietister, diabetssköterskor samt läkare för diabetiker här i Sverige. Hur du behandlar dig själv medicinskt är inget jag har något som helst att göra med…

 19. Hej Jacob,
  hur blev du tyngdlyftningsinstruktör? Måste man vara med i ett förbund eller annordnar Svenska Tyngdlyftningsförbundet utbildningar då och då?

 20. Hallå Joel!
  Svenska tyngdlyftningsförbundet anordnar kurser då och då. Vem som får gå vet jag inte. Det är en väldigt kort utbildning på en helg och kan du inget när du börjar gå den ska du inte förvänta dig att du kan så mycket när du går därifrån. Det är en utbildning för att man ska lära sig instruera, det är ingen utbildning för att lära sig tyngdlyftning. Lära sig tyngdlyftning gör man på en tyngdlyftningsklubb. Precis som du lära dig fotboll av att träna i en fotbollsklubb.

 21. Hej Jacob,
  tack för svaret! Jo, jag har fått lära mig de olympiska lyften av personalen på mitt gym. Det som vore dock roligt var att själv kunna ha som sagt utbildning så man kan instruera andra. Anledningen att jag frågade om förbund är att oturligt nog bor ungefär 15 mil från närmaste förbund. Men tank för svaret!

 22. Hej!
  Jag har haft lite problem med knäna på sistone, gick till en sjukgymnast (faktiskt till ovan nämnda Jonas Ohlsen, väldigt duktig!) och fick då veta att jag är stabil i knäna, men att jag hade begynnande löparknä och var dessutom väldigt stel i höftmusklerna. Jag fick rådet att stretcha höften och träna benmusklerna, vilket jag gjorde. Utöver min vanliga träning la jag till ett benpass på gymmet där jag körde knäböj och utfallsteg med ganska tunga vikter (ca 30-40 kg, själv väger jag ca 60) på skivstången. Och efter bara några veckor var knäet bra igen!
  Min fråga till dig är varför knäet blev bra av ganska tung styrketräning? Annars tänker man ju att man ska vila, träna lätt etc. när man har ont. Som helt okunnig på området blir jag lite nyfiken!

 23. Hej,

  jag har under mågra år byggt upp ett problem med uttalad kramp och stelhet i ländryggen. För ett år sedan vek sig ryggen snett åt höger när jag körde marklyft och jag har därefter haft besvär med smärta på vänster sida av ryggen intill rýggraden vid tyngre lyft. Har gått till sjukgymnast som tycker att jag ska sluta med styrkelyft som är min stora passion. Vad göra? De råd och den hjälp jag hittills fått gemom sjukvården har inte hjälpt. jag vill ju inte lägga av med träningen om det inte är nödvändigt.

 24. Hej Jacob!

  Sjukt bra sida ni har! Tänkte höra hur man får bra resultat på yo-yotest och på biiptest?
  Vilka intervaller ska man köra?
  Mvh Jacke!

 25. Hur kommer det sig att du är både utbildad sjukgymnast och civilingenjör? Hur löste du det med studieekonomi?

 26. Tove:
  Hur kommer det sig att du är både utbildad sjukgymnast och civilingenjör?

  Jag hade läst 2,5 år på civilingenjörsutbildningen när jag kom in på sjukgymnastutbildningen. Funderade någon vecka och bestämde mig för att läsa sjukgymnast då jag kände att jag brann mer för det. Ville dock inte ha slösat bort mina 2,5 år på LTH och civilingenjörsutbildningen så jag läste parallellt under ett par år i slutet.

  Tove: Hur löste du det med studieekonomi?

  Jag har studerat en hel del utöver det med. Totalt blev det 8 år. En termin teknisk fysik samt introduktion i idrottspsykologi, företagsekonomi, coaching och lite annat smått är andra saker jag också läst på universitet. De sista fyra åren som jag studerade tog jag endast 75 % studielånet och bidraget. Under de första åren fick jag dessutom in en del pengar från fotbollsspelandet. Så jag klarade mig bra men jag hade och har fortfarande en del studielån kvar 🙂

 27. Hej,

  Jag försökte hitta information här om hur länge man har ökade hormonnivåer efter tung styrketräning, t.ex. efter ett riktigt tungt benpass med knäböj eller liknande. Jag ser bara ariklar om hur tillväxthormon påverkas under träningspassen och effekterna av det direkt efter passet, men inte hur länge dom ökade nivåerna varar. Jag undrar även hur mycket högre nivåerna är på tillväxthormon vid frekvent styrketräning jämfört om man inte styrketränar alls, på ett ungefär. Märker man av det jag frågar över, pyskiskt?

  Jag styrketränar väl främst för att öka muskelmassan, men det är inte hur hyperatrofin påverkas av tillväxthormoner som jag undrar över i detta fallet. Ökade nivåer av tillväxthormoner (syftar på testosteron) påverkar ju även psykiskt med trevliga effekter såsom ökad koncentration, bättre välmående och ökat självförtroende och så vidare. Jag undrar hur stor ökningen av tillväxthormon blir och hur länge det varar om man styrketränar regelbundet, om ökningarna är såpass stora att det ger effekter psykiskt. En bra jämförelse värt att nämna är att ens testosteron nivåer ökas om man håller sig från utlösning under en tid, att man märker psykiska effekter av dom ökade testosteronnivåerna som utebliven utlösning över tid ger upphov till.

  Hoppas du förstår min fråga!

  Väldigt trevlig sida föresten, mycket intressanta artiklar.

  Mvh John

 28. Hej! Jag är sjukgymnaststundent i Uppsala och är riktigt glad att jag hittat till din sida! Uppskattar dina seriösa inlägg med vetenskapliga grunder. Tack för intressant läsning helt enkelt! 🙂

 29. Så befriande att läsa att du dödar myten om korta vs långa slanka muskler. Är en tjej som har ”bulliga” muskler, tydliga biceps osv även utan träning. Har undrat i många år varför jag bygger msukler så snabbt även om jag kör låg vikt med många upprepningar. Men då vet jag, det är mina gener som bestämt att det ska vara så. Bara att acceptera att jag inte blir den där lilla slanka utan får sikta på krutpaket 😉

 30. Hej!

  Det är såhär att jag är en idag 20-årig fotbollsspelare på den lägre nivån, dock så vill jag hålla min kondition uppe så jag brukar springa 2-3 gånger i veckan. Blir runt 5-7 km per gång. Dock så brukar min vänstra fot efter ca 20 minuter löpande att ”sova”. Den domnar sakta men säkert bort. Till slut känns det som man får små stötar i foten och det börjar irritera. Det gör inte ont än, men irriterar en väldans massa. Detta händer aldrig under fotbollsträningar eller matcher.

  Så min fråga till dig är om du har någon aning om vad det är? Varit med om något liknande tidigare och om man kan få bort det på något sätt?

  Tacksam för svar!

 31. Hej Guddi! finns det studier gjorda vad gäller tungt arbete kontra styrketräning,jobbar som stensättare och gymmar 3-4 gr i veckan,tycker dock man känner sig väldigt mör i kroppen de vardagkvällar men normalt tränar efter att ha satt sten i 8 timmar vilket är fysiskt väldigt krävande,behöver jag ev käka extra tillskott av protein.vitaminer mm,äter för tillfället endast kreatin.
  har tränat länge o äter en normalt välbalanserad husmanskost o mycket vatten p.g.a det tunga jobbet
  men känner mig som sagt mör efter 8 timmars jobb när man sen ska träna på kvällen, helgerna går det hur bra som helst då man fått vila ut bättre.

  /jonte

 32. Hallå Jonte!
  Det där finns det inte mycket att göra åt tyvärr. Det finns en orsak till varför en elitidrottare inte arbetar sidan om. Ska man få ut 100 procent av sin träning så måste man kunna fokusera på den 100 procent och inte lägga energi på annat. Det gäller ju även lättare kontorsjobb men är ännu mer tydligt när det gäller fysiska jobb.

 33. Hejsan!
  Jätteintressant blogg och man blir helt chockad över hur mycket som inte stämmer i
  dom böckerna man har läst, te.x att man blir överviktig av högt insulin trodde jag stenhårt på, omställning.
  Men en grejj som jag började fundera på när jag läsa din debatt med den bodypump instruktören, att bodypump
  inte är någon styrketräning egentligen för man maxar ju inte osv. Är hemmaträning helt meningslöst då eftersom
  det då blir svårt att maxa?
  Och tråkigt att träningen inte har så stor inverkan på en om man vill komma iform som man vill tro,
  tror en bit av mig dog när jag läste det, man vill ju att det ska ge något liksom =)
  Tack för kunskapen hur som helst =)

 34. Tess:

  inte är någon styrketräning egentligen för man maxar ju inte osv. Är hemmaträning helt meningslöst då eftersom
  det då blir svårt att maxa?
  Och tråkigt att träningen inte har så stor inverkan på en om man vill komma iform som man vill tro,
  tror en bit av mig dog när jag läste det, man vill ju att det ska ge något liksom =)
  Tack för kunskapen hur som helst =)

  meningslöst är det verkligen inte. Det är inte meningslöst att röra på kroppen. Det är meningsfullt. 🙂 Men om du inte överbelastar kroppen kommer du naturligtvis inte öka din prestationsförmåga och/eller din muskelmassa. Du kan kanske bli bättre på att göra fler och fler armhävningar men det är en annan femma.

  Apropå” att träningen inte har så stor inverkan på en om man vill komma iform som man vill tro” så är jag osäker på vad du menar men om du syftar på att kosten är överlägsen så är det ju sant. men det är ju inget negativt i sig, det betyder ju helt enkelt bara att det är där du ska lägga fokus och inte på timmars plågsam cross-trainer exempelvis. 🙂 Men om du tolkat det som att träning i sig inte spelar så stor roll i hur du formar din kropp så är det fel. Det är milsvid skillnad på att jogga sig smal med svältbantning än en långsiktig diet med högt proteinintag och styrketräning.

  /Nicklas

 35. Nicklas: meningslöst är det verkligen inte. Det är inte meningslöst att röra på kroppen. Det är meningsfullt. Men om du inte överbelastar kroppen kommer du naturligtvis inte öka din prestationsförmåga och/eller din muskelmassa. Du kan kanske bli bättre på att göra fler och fler armhävningar men det är en annan femma.

  Apropå” att träningen inte har så stor inverkan på en om man vill komma iform som man vill tro” så är jag osäker på vad du menar men om du syftar på att kosten är överlägsen så är det ju sant. men det är ju inget negativt i sig, det betyder ju helt enkelt bara att det är där du ska lägga fokus och inte på timmars plågsam cross-trainer exempelvis. Men om du tolkat det som att träning i sig inte spelar så stor roll i hur du formar din kropp så är det fel. Det är milsvid skillnad på att jogga sig smal med svältbantning än en långsiktig diet med högt proteinintag och styrketräning.

  /Nicklas

  Tack för att du tog dig tid å svara =) Så mer uthållighet på muskeln förbränner egentligen inte så mycket om man e ute efter att minska fett%? Jag försöker få ihop både träningen och kosten på ett bra sätt men det blir lite rörigt ibland, ett himla pussel! Fast det är lite planeringen som är en del av det roliga. Målet är väl lite att pumpa upp rumpa och ben och latsen så att man får lite som en timglasform.

  Frågade en tjej häromdan som tävlat i bikinifitness hur skillnaden i träningen är för att få en sån smal midja, men fick inget rakt svar direkt fick bara fram att dom har mindre muskelmassa än body-fitness folket och mer fett% ist, no shit ;D Antar att dom inte maxar lika mycket på sina träningspass? Eller lyfter så tungt menar jag då =p

 36. Tess: men fick inget rakt svar direkt

  Jo du fick ett svar. De tränar likadant. Skillnaden mellan de två är att bikinifitnesstjejerna inte har lika mycket muskler och mer fett på kroppen. Träningen är dock den samma. De kör alla någon form av styrketräning med målet att bli starkare eller lägga på sig muskler.

 37. Jacob Gudiol: Jo du fick ett svar. De tränar likadant. Skillnaden mellan de två är att bikinifitnesstjejerna inte har lika mycket muskler och mer fett på kroppen. Träningen är dock den samma. De kör alla någon form av styrketräning med målet att bli starkare eller lägga på sig muskler.

  Hm kanske förstår… Men om dom tränar likadant hur kan dom då ha mindre muskler osv?
  Tänkte på en annan grejj med när jag läste att högt insulin inte behöver orsaka viktuppgång osv, jag brukar nämligen ha linfröolja ibland i vissa maträtter eftersom det står på att den innehåller ALA som sägs vara bra för insulinkänsligheten, men då spelar det ingen roll egentligen?
  Mvh// tess

 38. Tess: Hm kanske förstår…Men om dom tränar likadant hur kan dom då ha mindre muskler osv?
  Tänkte på en annan grejj med när jag läste att högt insulin inte behöver orsaka viktuppgång osv, jag brukar nämligen ha linfröolja ibland i vissa maträtter eftersom det står på att den innehåller ALA som sägs vara bra för insulinkänsligheten, men då spelar det ingen roll egentligen?
  Mvh// tess

  Första frågan fattar jag inte ens. De tävlar ju i olika saker som kräver olika kroppsformer. Givetvis ser de då annorlunda ut.

  Angående ALA så har du missuppfattat en hel del: 1) insulinkänsligheten är inte oviktig bara för att den inte avgör hur fet du blir, det är fortfarande ett viktigt mått på god hälsa; 2) ALA i form av alfa-linolensyra är inte alfa-liponsyra, och det är den senare som påstås vara ett bra sätt att förbättra insulinkänsligheten; 3) varken lite linfröolja eller alfa-liponsyra lär göra stor skillnad men det gör å andra sidan ingen skada. Vill du ha i dig omega-3 så käka mer fet fisk är mitt råd.

  I övrigt är mitt råd att du omvärderar det där med att det är så rörigt för det är egentligen väldigt enkelt om man inte väljer att krångla till det. I vår bok finns en hel del grunder att hålla sig till exempelvis.

  /Nicklas

 39. Nicklas: Första frågan fattar jag inte ens. De tävlar ju i olika saker som kräver olika kroppsformer. Givetvis ser de då annorlunda ut.

  /Nicklas

  Ne jag som e dålig på att formulera mig kanske, var bara nyfiken på hur.
  ahaa,, sedär ja. då har jag lärt mig nått =)
  Jo ska läsa den men den har inte kommit än! Och ja jag krånglar lätt till det men vill så gärna kunna så mycket som möjligt så det kanske blir för mycket ibland.
  Thnx anyway! // Tess

 40. Hej Guddi,

  Det är inspirerande för oss som beundrar dina artiklar att se hur ditt upplägg ser ut.

  Det skulle vara grymt att se en typisk träningsvecka, och ätande för en typsik dag!

  (minns ett inlägg på kolo där du skrev om detta, din periodiska fasta, etc. Länka gärna till det om det fortfarande är aktuellt!)

 41. Hej
  Jag undrar om hypoglykemi. Är glutenintolerant och är enormt hungrig, får blodsockerfall och är alltid tvungen atth med mig
  mellanmål när jag är ute på stan. Är ganska normalviktig. Kan jag ha fel på glukosinlagringen? Vad händer i kroppen? läste ditt
  inlägg ang insulin o diabetes. Kan det vara levern som det är fel på? Mina levervärden är bra och jag har enl blodprover ingen
  direkt brist på ngt (vilket i sig är konstigt med tanke på att jag hade total villisatrofi och inflammerad tarm.
  )

 42. Hej Louise!
  Har du verkligen mätt ditt blodsocker? För det låter mest som att du tillskriver en känsla till lågt blodsocker även om det inte behöver bero på lågt blodsocker.

 43. Bara en fråga….
  Idag när jag var ute och sprang fick jag mjölksyra direkt på min första 1000-meters intervall och orkade inte springa mer. Jag brukar kunna springa 5 intervaller men nu var jag helt slut efter första. Jag hade även vilat 4 dagar sedan förra passet så nu undrar jag varför jag fick mjölksyra direkt utan anledning.

  Tacksam för svar!

 44. Hej Jacob,

  Jag ramlade in på traningslara.se för några veckor sen och jag måste säga att sidan är toppen.
  Det är mycket möjligt att jag har letat lite slarvigt men jag skulle vilja veta din syn på styrketräningens påverkan på konditionen. Alltså om man kan påverka hjärtats och lungornas funktion märkbart genom att bara ”gymma”, inte crossfit.
  Jag har hört lite blandat om just detta. På PT-utbildningen fick jag höra att styrketräning knappt gynnar konditionen något alls.
  Och från andra håll hör jag något liknande med att ”det räcker med att styrketräna intensivt för att förbättra konditionen.”
  Mina åsikter ligger just nu någonstans mittemellan, baserad på min egen träning. Mer åt det jag fick höra på PT-utbildningen. Alltså att konditionen gynnas minimalt/inget alls av klassiskt gymmande.

  Vad är din syn på saken Jacob?

  Tacksam för svar!

  /Joel

 45. […] Jacob Gudiol är leg. fysioterapeut och civilingenjör utbildad i Lund (- en omtenta). Han håller regelbundet föreläsningar om träningsfysiologi för olika grupper, föreningar och utbildningar, bland annat på sjukgymnastutbildningen i Lund. Han sitter med i styrelsen för idrottsmedicin syd och han skriver även artiklar till olika träningsmagasin, främst BODY Magazine. Jacob har även en personlig blogg på traningslara.seoch Twitter där du kan få veta mer om hans egna syn på träning,kost och hälsa. Mer om Jacob.. […]

 46. hej
  jag är en kvinna på 34 år som nyligen har börjat med en hormonspiral som skydd. man har läst på olika forum där kvinnor som har denna skydd gått upp mellan 10-30kg inom något år. För vissa har vikten smygit sig in, medans på vissa har de gått upp inom någon månad. De olika artiklar som jag läst står det även att många kvinnor har gjort allt möjligt för att hålla ner vikten, genom att ha en sträng kost, träna flera gånger i veckan. Trots detta har de ändå gått upp vikt. Jag har nu blivit jätte rädd för detta då jag har lite ”lätt” att gå upp vikt, samt att jag är lite svag för god mat och godsaker. Jag tränar dock ganska aktivt, men samtidigt händer det att jag tar uppehåll från träningen men fortsätter äter samma mängd.
  Så min fråga är om det verkligen är hormonet i sig att man går upp i vikt eller vad man egentligen äter?
  jag läste i nån av dina artiklar att det är vätskan i sig som gör att vågen visar lite mer, eller att byxorna en dag känns alldeles utmärkta medans dagen efter känns de lite tighta.

  Detta skydd är det enda jag kan använda i nuläget. Testat kopparspiral men kroppen stötte bort den, pessar känns inte så spontant och i p-piller finns även där hormoner, samt att i hormonspiralen finns lite mindre hormon och att det finns risk att glömma något piller och ändå bli gravid.

  Har haft i skyddet i ca en månad, men jag la märke till att jag började gå upp i vikt för några dagar sen. De åtgärder jag har nu tagit är att sluta helt och hållet med godsaker, träna lite oftare. Kommer jag ändå att gå upp vikt av detta då?

 47. Hej!

  Jag har precis köpt er bok och ser fram emot att läsa den. Jag tycker den här sajten är riktigt bra och är en flitig läsare av de artiklar som ni publicerar. Jag har sökt på nätet efter studier / svar på varför man (jag) kan känna mig nedstämd / deppad några timmar efter ett avslutat träningspass. Jag brukar känna mig upprymd och ”hög” efter ett träningspass (än mer ”hög” om passet har gått extra bra!). Men allteftersom tiden går efter att passet är avslutat så kommer det en smygande känsla av ”tomhet”. Inte så kul för jag är inte deprimerad i övrigt… Efter ett avslutat träningspass är jag noga med att direkt fylla på med kolhydrater och protein.

  Vet ni varför den här känslan uppstår? Finns det några studier på detta?

  Tack för en bra sajt! Mvh Linda.

 48. Hej

  Jag har fått reda på att mitt FTA ligament är av i foten.
  Enligt min läkare gör man inget åt det utan det är bara och tejpa foten trots att det gör ont.
  Stämmer detta, behöver råd från er som specialister?

 49. Inom vilket område har du tagit ut din civilingenjörsexamen?
  Känns konstigt att bara skriva civilingenjör, det måste ju finnas en inriktning också.
  Typ Elektronik, Maskinteknik, Robotik, Industriell ekonomi, Matematik, osv.

 50. Hej Jacob!

  Mina pulsvärden vid extremt hårda pass ligger upp mot 190 salg/minut. Det motsvarar för mig 92-94 % av maxpuls när jag springer 5-7 km . Är orolig för att jag lever ett ohälsosamt liv, när värdena är så nära mitt max. När jag springer så känner jag knappt någon mjölksyra och flåset är stabilt men det borde inte vara så.

  Tror du att jag har något hjärtproblem?

  Med vänliga hälsningar Rasmus

 51. Vad gjorde du för slutarbete på din civilingenjörsexamen?

 52. Hej Jacob, om jag väger 72kg runt 17% kroppsfett, ungefär hur många kilo behöver jag gå ner för att ligga runt 13%?

 53. Hej!

  Jag skriver för att jag har nått ett stop i min framgång. Jag har gått ner sen 2 år tillbaka från 96 till 68 kilo. Kroppen är starkare och mer uthållig. Har tränat efter ett program av George st Pierre vid namn rushfit. Jag vill bli bättre på allt därför passade det programmet mig bra som start. mina muskler börjar synas mer och jag är i bättre form än på länge men jag har fortfarande lite hull kvar nederst på magen. lite vid sidorna och rumpa lår som irriterat mig länge. Jag behöver hjälp med det lilla sista som är kvar så jag kan fokusera på att bygga upp kroppen mer. att maximera min träning bättre till korta 30 minuters pass varje dag. behöver hjälp med att planera maten bättre. Jag äter mycket bra mat och varierat och proteinrik mat. godis läsk och färdigmat är extremt sällsynt i mitt liv. men vill liksom kunna unna mig normal mat och njuta med. men hittar ingen balans. Vem kan man vända sig till för att få hjälp med detta. Har letat mycket men hittar inga svar. Bor för övrigt i Gislaved i Småland.

 54. Hej
  tack för ett jättebra arbete.
  I dag hade ”plånboken-P1” ett program om socker och sötningssmedel . Kan du kommentera?

 55. Hej! Jag har problem med obalans i nervsystemet. Så mina muskler bryts ned istället för att byggas upp. Har försökt få hjälp genom vårdcentral men dom kan inget göra säger de. Behöver komma i kontakt med någon som är kunnig inom området och vet hur jag ska komma i balans igen. Har läst och hört mycket från dig och tycker du är riktigt bra på det du gör. Har du någon kontakt som är kunnig runt detta? Vore väldigt tacksam för svar då jag mår väldigt dåligt över att inte kunna träna då det är en stor del av mitt liv.

 56. Hej Jacob,

  Det var ett tag sen man hörde dig på Tyngre (radio), vilket är synd!
  Men jag tänkte att jag kanske kan ställa min fråga här istället?
  Jo, jag undrar nämligen, när man fryser protein och aminosyror (alltså i pulverform, t.ex. vassle, kasein osv). Det är ju populärt att göra glass och annat gott av dessa pulver och på så sätt förena nytta med nöje.
  Påverkar detta effekten på kosttillskotten då?

 57. Hej. Du har skrivit om olika fettmätningar som finns, därav fettmätning med magnetkamera. Jag undrar om du känner till någon som gör fettmätning med magnetkamera?

 58. Hej Jacob! Först och främst vill jag tacka för dina oerhört välskrivna artiklar både här och på Tyngre.

  Det jag undrar är om du skulle kunna tänka dig att skriva en artikel om bieffekter och risker i samband med intag av olika NSAIDs och då främst diklofenak som ju är receptfritt. Det har varit en väldig massa rubriker i tidningarna de senaste åren om farorna med diklofenak, att det kan leda till hjärtsjukdomar etc. Hur farligt är det egentligen att använda detta läkemedel och tycker du det finns tillräckligt med forskningsbelägg för att banna receptfri diklofenak precis som man gjort i Danmark och UK? Eller är riskerna överdrivna? När man hör saker som ” 40 % ökad risk för stroke” börjar man ju undra men det är svårt för en oinsatt att sätta sådana saker i perspektiv.

 59. Hej!
  Greppar lite efter en nål i en höstack här men det är värt en chansning. Jag har med en historia av flera stukningar varav en allvarlig 2005 (och obefintlig rehab då det inte nämndes alls) problem med en fot. I princip alltid svullen runt fotknölen men de har ja left med i många år, sista året har jag dock fått problem me den – började med smärta vid löpning men idag gör den mer eller mindre alltid ont och är svullen. Ja har gått till två olika sjukgymnaster men inte ”hittat rätt” och problemet kvarstår och förvärras. Jag har läst mycket och känner att en Mr röntgen nog hade varit på sin plats – men vart börjar jag för att få till en. Är det vårdcentralen och tjata? Eller har du tips på någon sjukgymnast i eller runt Göteborg som är duktig på fötter?

 60. Jag vet inte om jag har rätt. Min känsla är att vi i Sverige tränar mer än någonsin men att den så kallade vardagsmotionen går åt andra hållet.
  Jag hör ofta ”nu har jag 45 minuter på mig att träna så jag måste träna effektivt”… Det är inte lika ” modernt ” att träna under längre tid.
  Många väljer att inte ens bära hem matkassarna från affären själva. Istället beställer man på nätet och får det levererat till dörren
  Jag har hört att tiderna för vissa led i Vasaloppet är sämre idag kontra 20 år tillbaka..
  Vet ni något om det stämmer?
  Finns det några studier om detta?

 61. Hej!

  Jag är mycket tacksam för ditt värdefulla arbete med balanserad upplysning om en av vår tids viktigaste frågor. En artikel handlade om att vilometabolismen RMR inte skilje sig så mycket mellan friska människor och att den inte förändras så lätt i alla fall inte permanent. Nu läste jag denna artikel: http://www.runnersworld.se/blogs/hjarnfysik/sanningen-om-biggest-loser.htm?fb_action_ids=1475501152476046&fb_action_types=og.likes Har du några tankar om den?

  Med vänlig hälsning, är

 62. Hej Jacob!
  Jag har läst att man inte kan gå upp mer i vikt än vad intaget av mat väger.
  Är det sant? För jag tänker rent teoretiskt, så borde det gå. Hur fungerar det egentligen?

 63. Hej

  Tack för en bra och informativ sida:)
  Jag har en fråga om gelatin/kollagen eller snarare gelatinhydrolysat vilket jag inte hittar så mycket information om.
  Många proteinbarer och liknande innehåller större mängder gelatinhydrolysat men jag får inte riktigt ihop det biologiska värdet 0 men innehåller ändå många aminosyror varav de flesta essentiella. Är ju ändå till ~90% protein men är det användbart för muskler och kroppen? Eller används det främst för att öka protein% med tomma proteiner och för strukturen i barer?

  Kan man tillsätta Tryptofan för att öka effekten/nyttan?

  Vänligen
  Peter

 64. Hej! Av ren lathet frågar jag dig istället för att leta reda på svaret själv eftersom jag har för mig att du brukar jag länka till styrkeprogrammet.se ibland.
  http://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/37 kan en läsa om råd för gravida. Citat från denna sida under rubriken styrketräning: ”I andra hand kan man träna övrig ben- och överkroppsmuskulatur. Träning av magmuskultatur i ryggläge efter den 16:e graviditetsveckan bör undvikas, eftersom det venösa återflödet till hjärtat minskar under denna period pga den växande livmodern. Istället bör man under denna period träna magen liggande på sidan, sittande eller stående. Generella rekommendationer gällande set och reps är 3×8-12 per övning. Dessutom bör man inte träna med för tunga belastningar så att krystningsreflexer uppstår. Runt ca 8 övningar rekommenderas vara lagom för ett pass.

  Finns det någon vetenskaplig grund bakom ”eftersom det venösa återflödet till hjärtat minskar under denna period pga den växande livmodern” och varför skulle just liggande magövningar på rygg vara ett problem?

  Sedan har jag läst att det en faktiskt bör ta det lite lugnt med är just hård styrketräning, men vad betyder det? Finns det forskning på det? Är det okej med så hård belastning en klarar av vid tex 2*6 i marklyft, enbensböj? De nämner ju lite om det i citatet ovan också.

 65. Hej Jacob!
  Funderar på att börja styrketräna på gymmet med min 12 åriga grabb.
  Finns forskning eller studier på positiva/negativa effekter på att styrketräna med barn som inte växt färdigt eller är det bara en myt att tillväxt hämmas.
  Något speciellt man bör tänka på i när man lägger upp träningsprogram? Övningar man direkt skall undvika? Bara köra med kroppsvikt eller lasta på med vikter?

  Vänligen,
  Freppa

 66. Hej,

  jag var inne och kollade lite på era boktips under länken:
  https://traningslara.se/boktips/
  Tanken var att leta efter en bok om kost och såg då boken: Till matens försvar.
  Den verkar inte gå att få tag på längre (svenska versionen). Har ni något annat tips
  på en bok om kost på svenska? Gärna för en som är lite nybörjare.

  Tack för en bra sida.

 67. Satt och läste om lightläsk och demens, övervikt, diabetes 2, stroke etc. Ett stort antal studier från 2017 pekar på att lightläsk är direkt och tydligt kopplat till ovanstående sjukdomar eller tillstånd. Sen plötsligt 2018 kommer det en dansk studie och en från Boston som säger att lightläsk inte är farligare än ett glas mjölk.
  Det man undrar är: Hur är det ens möjligt? Vem har betalat studierna? Hur kan det skilja så EXTREMT mellan studier när det bara gått ett år?

 68. Johannes: Satt och läste om lightläsk och demens, övervikt, diabetes 2, stroke etc. Ett stort antal studier från 2017 pekar på att lightläsk är direkt och tydligt kopplat till ovanstående sjukdomar eller tillstånd.

  De här studierna finns inte Johannes. Det du har läst är antingen tidningsrubriker eller svag epidemiologi som inte visar på orsakssamband. Det är där problemet ligger.

  Johannes: Hur kan det skilja så EXTREMT mellan studier när det bara gått ett år?

  Det är otroligt ovanligt att resultaten i studier skiljer sig något nämnvärt åt. Det handlar om att kunna förstå vad en viss typ av studie kan visa och vad den inte kan visa.

 69. Hej!

  En före detta arbetskamrat har gått all in på Asea, redox och signalmolekyler.
  Vad är din uppfattning om detta?

 70. Hej Jacob,
  Efter att ha läst dina utmärkta artiklar om viktnedgång, fettförbränning och muskelbygge mm verkar det som att en aspekt inte tagits upp och det är hormonsystemets påverkan på kroppens funktioner.
  Enligt en relativt färsk studie har ca 300.000 svenska män över 40 år sjuklig testosteronbrist dvs under 10 mol/L. Denna siffra är givetvis extrapolerad från en studie av en betydligt mindre grupp, men trots detta är slutsatsen extremt oroande.
  Vad jag förstår innebär låga halter testosteron, även värden strax över 10 nmol/l, att kroppen varken bygger muskler eller bränner fett särskilt effektivt.
  Testosteronbrist innebär redan stort lidande för de drabbade, med bl a depression som en vanligt symptom. De som tränar styrketräning med testosteronbrist har en mycket värre uppförsbacke än andra eftersom kroppen helt enkelt inte fungerar som den ska.
  Jag skulle uppskatta dina kommentarer!
  Mvh Roger

 71. Hej!

  Av ren nyfkenhet undrar jag vilken civilingenjörsutbildning du läst och om du genomförde denna innan eller efter fysioterapeut? 🙂

 72. Tjena Alexander
  Den hette ”Informations och kommunikationsteknik” och var väldigt nystartad då. Jag började läsa den hösten 2002. Jag påbörjade sedan sjukgymnastutbildningen (som det hette då) våren 2005 och då läste jag de två programmen parallellt.

  Nu gjorde jag aldrig klart civilingenjörsutbildningen fullt ut då jag saknade några poäng men min uppsats där skrev jag klart under vår/sommar 2009. Även om jag påbörjade den minst ett år tidigare. Jag höll ganska bra takt 2005-2007 sedan drog jag ner på tempot ganska rejält när mina tidigare kursare inte fanns kvar så jag hade några att umgås med under lektionerna och skriva arbeten tillsammans med.

  Uppsatsen: https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/1894563

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *