Effekten av en vegankost med väldigt lite fett

För några veckor sen skrev jag ett inlägg om en väldigt kortsiktig studie som utförts under väl kontrollerade former där man såg tydliga hälsofördelar av att äta en vegankost med väldigt lite fett hos personer med dålig blodsockerkontroll, Vegan lågfettkost i sju dagar ger tydliga hälsoeffekter. Trots att jag var väldigt tydlig med att nämna att studien var just kort och att jag tog upp flera andra studier som jag skrivit om här tidigare som visat på liknande effekter på längre sikt var det ändå ett par människor som hängde upp sig på att studien var så kort.
Så i det här inlägget tänkte jag ta upp en annan väl kontrollerad studie men den här har varat i hela 6 månader vilket är lång tid med tanke på upplägget.

MEDICC Rev. 2009 Oct;11(4):29-35.
Ma-pi 2 macrobiotic diet intervention in adults with type 2 diabetes mellitus.
Porrata C et al.
Introduction: Diet is a cornerstone of comprehensive treatment of diabetes mellitus. The macrobiotic diet is low in fat and rich in dietary fiber, vegetables and whole grains, and therefore may be a good therapeutic option. Objective: Assess the influence of the Ma-Pi 2 macrobiotic diet on physical, hematologic and biochemical variables, as well as on hypoglycemic medication, in adults with type 2 diabetes mellitus. Materials and Methods: A 6-month dietary intervention was carried out in 16 adults with type 2 diabetes mellitus and poor glucide metabolism control (glycosylated hemoglobin, HbA1 >8.5%) receiving treatment at the Diabetic Care Center in Colón, Matanzas province, Cuba. The diet was prepared and served daily by macrobiotic specialists. Type and amount of food consumed and nutritional content were assessed using a weighted food-consumption survey. At onset and termination of the intervention, anthropometric and body composition variables were measured, as were biochemical (glucide and lipid metabolism) and other nutritional safety variables, and hypoglycemic drug use. Results: The diet provided sufficient energy and protein. It was low in fat, high in complex carbohydrates and dietary fiber, and provided adequate amounts of vitamins and minerals, except for vitamin B12. At 6 months, anthropometric variables were significantly lower, lean body mass was preserved, and glucide and lipid metabolism was controlled. All participants were able to eliminate insulin treatment, and 25% continued treatment with glibenclamide only. Mean total cholesterol, LDL cholesterol and triglyceride values dropped 16.4%, 22.7% and 37.0%, respectively, while mean HDL cholesterol rose 97.8%. Mean glycemia and HbA1 values also decreased 63.8% and 54.5%, respectively. According to lipid levels and ratios, cardiovascular risk was also considerably reduced. Hemoglobin, total protein, albumin and creatinin levels indicated that nutritional safety was maintained. There were no adverse events. Conclusions: In the 6-month intervention, the Ma-Pi 2 macrobiotic diet had a positive influence on weight control, body fat, and glucide and lipid metabolism in patients with type 2 diabetes mellitus. Further research is needed to validate these encouraging results, particularly a clinical trial in which a control group receives the standard diet recommended for diabetic patients.

I abstraktet här ovanför står det väldigt lite om dieten förutom att de kallar den för Ma-Pi 2 macrobiotic diet. Själva grunden till dieten verkar vara baserad på flum och man nämner till exempel en del om ying och yang i introduktionen men själva maten som serverades var riktiga råvaror. I volym var det här de huvudsakliga delarna av dieten:

 • 40-50 procent kom från fullkorn där ris, hirs och korn nämns specifikt
 • 30-40 procent kom från grönsaker och man nämner morötter, grönkål, kål, broccoli, cikoria, lök, röd och vit rädisa och persilja.
 • 8 procent kom från bönor ärter och linser
 • Restem kom från lite rostade solrosfrön, fermeterade produkter vid namn miso, tamari och umeboshi samt sjögräs och te.

Deltagarna fick som sagt äta sig mätta på den här maten och om de ville kunde de be om flera portioner. Vissa veckor under de sex månaderna så vägde man deltagarnas mat för att få en bättre bild av deras energiintag och fördelningen mellan fett, kolhydrater och protein. Det genomsnittliga intaget över de här sex veckorna blev 16 E% fett, 72 E% kolhydrater och 12 E% protein. Deltagarna fick i sig alla vitaminer och mineraler som de behövde förutom vitamin b12 vilket är i princip helt kört om du äter vegankost utan att ta tillskott.
Deltagarna i den här studien hade alla diabetes och deras långtidsblodsocker, mätt med något kallat HbA1c var också förhöjt. De var överviktiga men inte särskilt feta och deras medel-BMI låg på 28. Man mätte även deras kroppsfettprocent med hjälp av kaliper och den låg på hela 42 procent. Det här är utan tvekan en av huvudorsakerna till att de haft diabetes trots att de ”bara” varit överviktig. Deras fettprocent är nämligen långt över gränsen för vad som räknas för fetma.

Resultatet – ordentlig viktnedgång och inget behov av insulin

Resultatet av att äta den här dieten för de 16 diabetiker som var med blev att de alla kunde sluta med sitt insulin. Omkring en fjärdedel av deltagarna fick dock fortsätta med en medicin kallad glibenklamid som är en antidiabetes medicin som förbättrar insulinkänsligheten något. Deras långtidsblodsocker sjönk också från 12,6 procent till 5,7 procent. Deras blodsocker sjönk även det, från 14 till 5.

Effekten av en vegankost på blodsocker och HbA1c
Effekten av vegankost kallad Ma-Pi 2 i sex månader på blodsocker och HbA1c

Deltagarnas vikt minskade också en del. Som jag skrev ovanför var de inte särskilt mycket överviktiga från början men deras BMI minskade från 28 ner till 25 över de 6 månaderna. Deras midjemått minskade med 6 centimeter och deras fettmassa minskade med 10 procent, eller 4 procentenheter beroende på hur man vill ange det.
Ett intressant fynd i den här studien är att deltagarna faktiskt ökade sin fettfria massa. Fast fettmassa och muskelmassa mättes som sagt med kaliper och det finns en möjlig felkälla där. Men oavsett så är det intressant eftersom deltagarna inte blev tillsagda att börja träna eller liknande i studien och deras proteinintag var ju också lågt.

De är i princip botade från diabetes

Resultaten i den här studien är minst sagt imponerande. Deltagarna har gått från att vara typiska fall av typ 2 diabetiker till att ha en mer eller mindre helt normal blodsockerkontroll på sex månader. Och de har alltså uppnått det här resultatet genom att äta en väldigt stor mängd kolhydrater efter hunger.
Det här är som sagt inte den enda studien med den här typen av resultat. Det finns flera andra och jag har bland annat skrivit om en diet kallad the Hawaiian diet tidigare.. Det finns också som jag även har gett många exempel på traditionella samlar- och jägarfolk eller kulturer där kosten bestått av en väldigt stor andel kolhydrater och de har mått väldigt väl ändå (ex Apo-kvot och andra Blodfetter som riskmarkörer och Ännu fler som äter massor av kolhydrater och lever väl). Slutligen äter man i de flesta, men inte alla, så kallade blue zones där människor lever längst, en traditionell kost bestående av en stor mängd kolhydrater.
Det här är enligt mig tydliga bevis för att mängden kolhydrater du äter vid en måltid inte kommer bestämma om du kommer att få diabetes eller inte. Det finns faktiskt inte några som helst rimliga motargument till det men ändå fortsätter man inom LCHF att fokusera extremt mycket på en blodsockertopp efter en måltid och sen påstår man, utan grund till det, att höga toppar över tid kommer att ge diabetes. Det låter givetvis rimligt och det har säkert skrämt många till att bli lite rädd för att äta kolhydrater överlag men det är ytterligare ett av extremt många påståenden från LCHF-håll som du kan ignorera. Att undvika socker, vitt mjöl och andra ordentligt raffinerade kolhydratkällor är ett bra val. Men att undvika alla kolhydrater kategoriskt finns det sällan någon anledning till förutom att du själv eventuellt trivs med det eller ”det funkar för dig”.
Den gemensamma röda tråden i den här studien och andra studier med liknande resultat fast med helt andra dieter är, som vanligt, att du undviker skitmaten. Mängden fett, kolhydrater eller protein som du äter är en väldigt sekundär fråga, om den ens spelar någon roll?  Något jag också försökte lyfta fram i min senaste krönika i SvD, ”Det är dags att sluta svartmåla alla kostråd”.

Omslaget till boken skitmat
Skamlös reklam för min egna bok om just skitmat 🙂


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

43 svar på “Väldigt mycket kolhydrater för typ 2 diabetiker”
 1. ”LCHF att fokusera extremt mycket på en blodsockertopp efter en måltid och sen påstår man, utan grund till det, att höga toppar över tid kommer att ge diabetes. ”
  Dom är plattjordsförespråkare, hur kan människor vara så lättlurade och tro på sagor?
  Guddi ta fram fler studier liknande denna och lägg upp en lista på dom.
  Kost som botar diabetes vill jag ha det kan jag sen rekommendera till dom som har diabetes, LCHF är alt jag har kunnat rekommendera och samtidigt så sa jag sagt att deras förklaring är totalt felaktig.
  Skitmat ger diabetes, det kan bero på att tarmfloran förstörs och tarmfloran har visats ge diabetes i flera vetenskapliga studier.
  LCHF ger nog ingen bra tarmflora kosten verkar inte förbättra insulinkänsligheten.
  Att folk blir friskare med LCHF när dom slutar med skitmat är sant men förklaringen är skapad på tomteverkstaden.
  Dieten SLV rekomenderar är inte bra för tarmfloran, dom tillåter för mycket socker och för mycket raffinerade varor.
  Deras energifördelning är inte grundfelet.
  Vi kan äta nästan alt men inte skitmat.
  Tomtar hittar på en diet och dieten består sen av bra råvaror då förbättras hälsan och tomtarna tror att deras kostval var orsaken.

 2. I första stycket efter abstrakt står det stör. Verkar vara fel. Sedan när du uppger makro fördelning så står fett två gånger och inget om protein

 3. ”Det finns faktiskt inte några som helst rimliga motargument”
  Rent hypotetiskt….
  Säg att man jobbat som läkare under många år och uppmuntrat diabetespatienter och blivande diabetespatienter att äta i princip enligt denna studie. Skitmat givetvis totalförbjudet. Patienterna är bokstavligen rädda för sitt liv och följer därför kostråden slaviskt (vilket vanliga svenssonbantare givetvis inte gör även om de tror det).
  Resultat: i princip samtliga patienter blir sjukare och fetare.
  Ponera sedan, rent hypotetiskt, att man gör tvärtom och rekommenderar en helt annan kost som innebär strikt begränsning av tex fullkorn..
  Resultat: i princip samtliga patienter blir friskare och smalare.
  Vad gör man då, blundar för verkligheten och hänvisar till en studie (som är utförd på hela 16 personer, ett sådant underlag kan ju knappast vara missvisande). Eller kan man möjligen anse att verkligheten utgör ”ett rimligt motargument”?
  Allt det här är rent hypotetiskt. Det skulle givetvis inte kunna hända eftersom studierna då hade visat ett annat resultat.

 4. gustaf: Rent hypotetiskt….

  Det verkar vara lite av ett fantasiland du lever i Gustaf. Bara där som dina hypoteser på något sätt skulle kunna gå ihop.
  Hur det ser ut när man jämför Atkins med en vegansk lågfettdiet och man tittar på de som verkligen följer sin diet så vinnet vegansk lågfett. Effekten av följsamhet på viktnedgång
  https://traningslara.se/olika-dieter-vs-foljsamhet-oavsett-diet/
  När det gäller din verklighet så har du inga siffror utan bara ett otroligt missvisande LCHF-forum där anekdoter från i princip hela världen samlas och presenteras medan alla som inte lyckas aldrig hörs av.
  Sen har du som vanligt inte fattat att det här inlägget handlar om förklaringsmodellen ”kolhydrater gör dig fet”. Du får jättegärna lov att äta hur du vill om du tycker det fungerar för dig.

 5. Ja det är ju en väldig tur att man ännu så länge själv får bestämma vad man vill äta.
  Som typ 2-diabetiker med en extremt bra koll på hur mitt blodsocker påverkas så kan jag säga att jag med stor sannolikhet återigen skulle hamna på akuten i medvetslöst tillstånd långt innan det hade gått 6 månader på en sådan diet som beskrivs i den studien.
  Den studien verkar vara ett riktigt påhitt.

 6. Så ”med stor sannolikhet återigen skulle hamna på akuten i medvetslöst tillstånd”, som uttalande från någon som faktiskt är T2-diabetiker (en av tusentals med samma erfarenhet, men vi tar bara den här som exempel) och har testat din på 16 personer vetenskapligt beprövade mirakelkur, är alltså att stoppa huvudet i sanden? Då vet vi var du står i din människosyn. Och då vet vi också att vi kan avsluta den här fåniga diskussionen.

 7. i princip botad från diabetes? vilken reflektion. så om man äter normalkost igen sen så blir man princip sjuk igen då eller…
  Med lchf har man nöjet att inte känna av sin diabetes (2), man är inte botad inte ens i princip. för börjar man äta sådant som höjer bs så får man ett blipp i sin blodsockermätare…

 8. gustaf:
  Så ”med stor sannolikhet återigen skulle hamna på akuten i medvetslöst tillstånd”, som uttalande från någon som faktiskt är T2-diabetiker (en av tusentals med samma erfarenhet, men vi tar bara den här som exempel) och har testat din på 16 personer vetenskapligt beprövade mirakelkur, är alltså att stoppa huvudet i sanden? Då vet vi var du står i din människosyn. Och då vet vi också att vi kan avsluta den här fåniga diskussionen.

  Jag förstår inte vilken värld ni människor lever i?
  ”Den här random killen skriver på internet att det inte är så, den här STUDIEN (alltså där dom mäter saker och ting och inte bara kör på ”hur känns det?”) på 16 gånger fler personer med samma sjukdom säger motsatsen. Jag litar på random killen på grund av att jag gör det för jag gör det och jag vill det.”
  Man behöver inte nödvändigtvis ändra hela sin världsbild på grund av en studie på 16 personer, men man kan ju åtminstone vara ödmjuk nog att ta den i beaktande.
  Helt ofattbart.

 9. Jag håller med US och Gustaf.
  Jag själv har läst en del artiklar på den här sidan och råden om till exempel viktnedgång är helt absurda, med konstiga påståenden om kaloribalans , makronutrienter och träning. Jag själv har alltid tränat och gymmat, men när jag slutade med det och åt när kroppen sa till – alltså när jag var hungrig – så gick jag ned 10kg på 6 månader.
  Jag åt till och med mer onyttigt när jag slutade träna, och gick ned i vikt!
  Jag har därför startat en blogg där jag kan dela med mig av mina erfarenheter. Eftersom det funkar på mig så är det ju självklart så att det funkar på alla jag känner.
  Mina tips för att gå ned i vikt är alltså följande:
  1) Sluta träna helt.
  2) Ät när du är hungrig
  3) Ät godis och chips, det borde gynna viktnedgången på något sätt. Jag vet inte hur, men det funkar ju för mig så det är ju självklart att det funkar på alla andra. Vi är ju av samma ras, korrekt?
  Finns det någon anledning till att studier ens publiceras? Vem gynnas av ”vetenskapsmän” köpta tankar och ideér? Alla är korrupta, eller inkompetenta. Eller både och.
  För att vara brutalt ärlig – vetenskapen kan dra åt helvete!

 10. Jag skulle vilja fråga alla som har kört fast i förklaringsmodellen ”kolhydrater gör dig fet/sjuk/dum” hur de ställer sig till andra vetenskapliga landvinningar. Tror ni på ”internet”?
  Är det inte lite suspekt att vi kan sitta i varsin ände av världen och skriva textkommentarer på ett gemensamt ställe mha av en ”dator” eller kanske ”smartphone” via ”internet”?
  En förkrossande majoritet av alla naturvetenskapliga forskare, oavsett område, jobbar enligt samma övergripande principer med hypoteser, teorier, försök och slutsatser i ett kretslopp som för vårt kollektiva vetande framåt. Det känns oerhört korkat att välja att ”tro” på t.ex. mobiltelefoner men förkasta framsteg inom våra biologiska förklaringsmodeller. De är resultatet av precis samma principer (och konsensustänk!) och väljer man att tro på det ena så får man faktiskt kamma till sig och tro på den andra också!
  (Och naturligtvis använder jag ”tro” metaforiskt…)

 11. Anders (En annan…):
  Jag skulle vilja fråga alla som har kört fast i förklaringsmodellen ”kolhydrater gör dig fet/sjuk/dum”

  Jag skulle vilja ställa frågan till alla som trodde på kcallagen och då hänvisade till studier och vetenskap som de inte hade förstått sig på och som nu använder samma stöd, som de fortfarande inte förstått sig på, för att spela överlägsna mot andra:
  Hur känns det? Är det pinsamt? Är ni omedvetna?

 12. Jag ”åt” en kost bestående av 0% fett 100% kolhydrater och 0% protein i två veckor. Jag gick ner 6 kg i vikt och kände mig grymt pigg och alert. kosten bestod av div. fruktdrycker utspätt i vatten och the och vanligt vatten. det blev ca 300 kalorier om dagen. Blodsockret var lågt och fint, men jag besvärades av ett rejält sug efter god mat. Helt klart kan man gå ner i vikt och ha ett bra och lågt blodsocker på 100 % kolhydrater. Viktigt dock att hålla koll på kalorierna vid en högkolhydrat kost. i alla fall för mig.

 13. MJ: Jag skulle vilja ställa frågan till alla som trodde på kcallagen och då hänvisade till studier och vetenskap som de inte hade förstått sig på och som nu använder samma stöd, som de fortfarande inte förstått sig på, för att spela överlägsna mot andra:
  Hur känns det? Är det pinsamt? Är ni omedvetna?

  Du kan ju först och främst peka ut vad som är fel med kcal innan du drar ditt vanliga dravel.

 14. Nu har jag laddad ned hela studien. Jag ska naturligtvis testa en sån diet och mäta blodsockret noga så får vi se om jag avviker eller inte.
  Jag kunde inte hitta någon information om huruvida försökspersonerna hade ändrat sina motionsvanor före eller efter studien.
  Om de under studien även gjorde andra livsstilsförändringar som t.ex. att betydligt öka sin fysiska aktivitet så skulle ju det ha kunnat påverka resultatet rätt mycket också.

 15. Det

  us:
  Nu har jag laddad ned hela studien. Jag ska naturligtvis testa en sån diet och mäta blodsockret noga så får vi se om jag avviker eller inte.
  Jag kunde inte hitta någon information om huruvida försökspersonerna hade ändrat sina motionsvanor före eller efter studien.
  Om de under studien även gjorde andra livsstilsförändringar som t.ex. att betydligt öka sin fysiska aktivitet så skulle ju det ha kunnat påverka resultatet rätt mycket också.

  Lycka till. Dö nu inte bara som du sa du skulle göra

 16. Beholder
  Jag vet redan att du skäms, om men vi tar upp den diskussionen så kommer ju din skam leda till att du på nytt begär att JG ska banna mig.

 17. MJ:
  Beholder
  Jag vet redan att du skäms, om men vi tar upp den diskussionen så kommer ju din skam leda till att du på nytt begär att JG ska banna mig.

  Skäms för att du inte har stöd för det du påstår? Du skulle inte bli bannad om du bara slutade ljuga. Du är ju fantastiskt duktig på det. Om du lägger fram stöd för saker du påstår istället för att bara dra valser hela tiden. Då skulle det kunna bli en diskussion och du skulle inte bli bannad….

 18. Insulinet utmattas när man äter kolhydrater, påhittat i tomteverkstaden.
  Med samma dumma resonemang så tränas insulinet upp när man äter bra kloralhydrater enligt studien.
  Ni skulle dö om ni började äta skitmat med kolhydrater i för ni är diabetiker ja.
  Mat som botar minskar insulinresistensen gör att ni tål kolhydrater.
  Dieten botade diabetesen, det går inte in i huvudet när man är hjärntvättad.
  Ni är plattjordsförespråkare
  Guddi en lista på dieter som minskar insulinresistensen jämfört med LCHF kan du ordna det?

 19. adam: Skäms för att du inte har stöd för det du påstår? Du skulle inte bli bannad om du bara slutade ljuga. Du är ju fantastiskt duktig på det. Om du lägger fram stöd för saker du påstår istället för att bara dra valser hela tiden. Då skulle det kunna bli en diskussion och du skulle inte bli bannad….

  Ja du kan ju kolla de gånger jag blivit bannad och säga vad jag ska ge stöd för:
  https://traningslara.se/en-kalori-ar-en-kalori-men/
  Mitt sista inlägg, nr 96, gjorde att jag blev bannad. Det jag gjorde var bara att påpeka vad studien som JG använde egentligen sa. Inlägget innan, nr 91, kanske också bidrog.
  https://traningslara.se/kolhydrater-blir-inte-till-fett-i-normala-fall/#comments
  Där blir jag bannad efter inrådan från Beholder i slutet på tråden (Beholder har sedan varit särskilt ihärdig i att alltid ljuga om att jag inte blivit bannad) . Det enda jag gör är att försöka få veta hur påståendet i inlägget går ihop med kcallagen.

 20. MJ: Ja du kan ju kolla de gånger jag blivit bannad och säga vad jag ska ge stöd för:
  https://traningslara.se/en-kalori-ar-en-kalori-men/
  Mitt sista inlägg, nr 96, gjorde att jag blev bannad. Det jag gjorde var bara att påpeka vad studien som JG använde egentligen sa. Inlägget innan, nr 91, kanske också bidrog.
  https://traningslara.se/kolhydrater-blir-inte-till-fett-i-normala-fall/#comments
  Där blir jag bannad efter inrådan från Beholder i slutet på tråden (Beholder har sedan varit särskilt ihärdig i att alltid ljuga om att jag inte blivit bannad) . Det enda jag gör är att försöka få veta hur påståendet i inlägget går ihop med kcallagen.

  Ja jag tycker du ska bli bannad i princip överallt du tillför aldrig något någonsin. Du ger fortfarande inget stöd för att kcal inte fungerar och är skit.

 21. äter inte skitmat: inte skitm

  Det är jättegulligt att du funnit din idol JG och att du upprepar varenda ord han säger utan ett uns av eget kritiskt tänkande. Det som är lite störande i dina inlägg är att de inte har någonting med vare sig artiklarna eller kommentarerna att göra. Vill du känna dig överlägsen och raljera över folk som inte förstått att det bara är pommes frites som är roten till alla problem så kan jag rekommendera kostdoktorns forum.

 22. Niklas: Jag förstår inte vilken värld ni människor lever i?
  ”Den här random killen skriver på internet att det inte är så, den här STUDIEN (alltså där dom mäter saker och ting och inte bara kör på ”hur känns det?”) på 16 gånger fler personer med samma sjukdom säger motsatsen. Jag litar på random killen på grund av att jag gör det för jag gör det och jag vill det.”
  Man behöver inte nödvändigtvis ändra hela sin världsbild på grund av en studie på 16 personer, men man kan ju åtminstone vara ödmjuk nog att ta den i beaktande.
  Helt ofattbart.

  Till att börja med rekommenderar jag att du följer rådet som JG brukar ge: läs vad jag skriver i stället för att hitta på saker och kommentera något helt annat. Sen är det rätt komiskt att du börjar prata om ödmjukhet på den här sidan 🙂
  Jag belyste ett exempel eftersom det var väldigt talande för hur JG ser på saker och ting:
  En diabetiker säger ”jag har testat det du påstår är bra och jag hamnade på akuten”.
  JG:s respons är en bild som hycklar över att folks egna erfarenheter skulle väga tyngre än hans handplockade studier.
  Var är ödmjukheten jäntemot människors egna erfarenheter och vetenskapens komplexitet i det?
  Det handlade som sagt inte om det enskilda fallet. Ta exempel på grupper som Friska diabetiker och Olydiga diabetiker. Det är ganska många tusen människor nu. Fråga dem gärna om det är fullkornet som är deras nyckel till framgång. Ja, det är anekdoter och ofta förskönade berättelser. Men hur många tusen människors samstämmiga röster krävs för att man ska vara ödmjuk nog för att ta dem i beaktande och åtminstone lyssna på dem och försöka förstå?
  Det är här det brister för er. För er är det ren matematik. 16 personer väger 16 gånger tyngre än 1 person. Studier är sanning och och egna erfarenheter betyder noll och ingenting. Om människors uppfattning om förklaringsmodell är fel så måste även deras resultat vara fel. De ljuger, de är lurade, de är inte värda att lyssna på. Ni har hittat den ultimata sanningen om att det beror på skitmat och inget annat. Alltså är det meningslöst att lyssna på vad andra säger. Case closed.
  Är det ödmjukhet?

 23. Skitmat och LCHF har en sak gemensamt ingen blir av med insulinresistensen.
  Det finns bättre kost som tar bort insulinresistensen och då kan man äta kolhydrater utan problem och då behövs inte LCHF, fanatiker kämpar för sin fantasi om insulin fantastikt rolig läsning är det.
  Staffan lindeberg har studier på paelo där insulinkänsligheten förbättras.
  Noll poäng till LCHF.
  guddis och denna är 2-0 till bra mat.
  Skitmat ger diabetes, då kan bra mat reversera det.
  LCHF löser det inte för insulinresistensen försvinner inte, Annika D var nästan diabetiker när hon testade sin insulinkänslighet, kan LCHF orsaka diabetes kan man fråga sig.
  Jag är överens med gudiol om skitmat, men sen måste en riktig vetenskaplig förklaring komma som vetenskapligt förklarar varför skitmaten ger diabetes, där kan vi vara oense.
  Mer forsknign behövs för orsaken till diabetes är inte helt känt.
  ”Studier är sanning och och egna erfarenheter betyder noll och ingenting. ”
  Egna erfarenheter är ingen förklaringsmodell erfarenheter kan inte förklara din observation, vetenskap kan förklara din observation.
  Jag kan tro på din berättelse men inte på din förklaring.
  Om någon börjar äta LCHF och mår bättre så är det en observation och inte bevis för insulinteorin, det kan lika gärna bero på mindre skitmat, mindre kemikalier, mindre av det som den sjuke inte tål, mindre mat till dåliga tarmbakterier, med mera.
  Jag förstår hur svårt det måste ha varit att övertyga alla om att jorden är rund.
  För att få folk att förstå så behövs det en psykolog som kan få bort mentala blokeringar.

 24. Första kommentaren på tränastyrka, många intressanta texter och den diskussion som följer i kommentarerna brukar vara rolig att hänga med på! Men nu skulle jag bara vilja få klarhet i de senaste kommentarerna då jag anser att JG får lite väl orättvis kritik.

  gustaf: En diabetiker säger ”jag har testat det du påstår är bra och jag hamnade på akuten”. JG:s respons är en bild som hycklar över att folks egna erfarenheter skulle väga tyngre än hans handplockade studier.

  Vari Gustaf återigen tar upp typ 2 diabetikern ”us” kommentar och Jacobs (möjligen provokativa) svar på denna. Var i ”us” kommentar står det egentligen att hen har testat ”Ma-pi 2 macrobiotic”-dieten som Jacob påstår är bra? ”us” säger att:

  us: Som typ 2-diabetiker med en extremt bra koll på hur mitt blodsocker påverkas så kan jag säga att jag med stor sannolikhet återigen skulle hamna på akuten i medvetslöst tillstånd långt innan det hade gått 6 månader på en sådan diet som beskrivs i den studien.

  men kommentaren är allt annat än uttömmande om vad omständigheterna för det förgående akutbesöket var eller hur det relaterade till studien och den kost används i denna. Och vi vet bevisligen i de senare kommentarerna att ”us” inte har provat ”Ma-pi 2 macrobiotic”-dieten då

  us:
  Nu har jag laddad ned hela studien. Jag ska naturligtvis testa en sån diet och mäta blodsockret noga så får vi se om jag avviker eller inte.

  Varför skulle en person ”naturligtvis” testa en diet som denna vet att ”med stor sannolikhet” leder till medvetlöshet på akuten? Och jag undrar även varför ”us” ger så tung kritik innan hen ens läst artikeln. Kritiken vore mer välformulerad om ”us” angav vad som faktiskt skickade honom på akuten i den diet som motsvarade ”Ma-pi 2 macrobiotic”. Är det kolhyderatmängderna i sig, oavsett råvara? Är det te och sjögräs? Ingen som vet för ”us” förlöjligar studien och säger att den är ett påhitt utan nån egentligen grund för sitt påstående varefter han efteråt är villig att prova densamma.
  Vill slutligen bara säga att anekdoter brukar jag ledsna på rätt snabbt i kommentarerna (LCHF…) men jag respekterar självklart ”us” kommentarer som diabetiker. Ställer mig mest frågvis till Gustafs i mitt tycke felaktiga utnyttjande av dessa kommentarer och omskrivning av citat i sig vilket leder till en rätt låg nivå på diskussionen.

 25. Fundersam:
  Ingen som vet för ”us” förlöjligar studien och säger att den är ett påhitt utan nån egentligen grund för sitt påstående varefter han efteråt är villig att prova densamma.

  Nu sade ju jag faktiskt inte att studien är ett påhitt. Jag sade att den verkar vara ett påhitt. Det är väl ändå en viss skillnad på ”är” och ”verkar vara”? Hur skulle jag kunna veta huruvida studien är ett påhitt eller ej. Jag uttryckte bara min skepsis eftersom jag t.ex. inte kunde finna någon uppgift som beskriver försökspersonernas eventuella livsstilsförändringar i övrigt.
  Om försökspersonerna, utöver att ändra diet, t.ex. även hade börjat ägna sig åt löpträning eller liknande så skulle det med stor sannolikhet ha kunnat förklara studieresultatet.
  Eftersom man inte tar upp eventuell förekomst av andra faktorer som kan påverka resultatet så skulle man ju kunna förlöjliga studien av den anledningen. Nu har ju JG valt att bortse ifrån den bristen den här gången. Det är ju lite ovanligt.

 26. von Kornsfinkel:
  Jag håller med US och Gustaf.
  Jag själv har läst en del artiklar på den här sidan och råden om till exempel viktnedgång är helt absurda, med konstiga påståenden om kaloribalans , makronutrienter och träning. Jag själv har alltid tränat och gymmat, men när jag slutade med det och åt när kroppen sa till – alltså när jag var hungrig – så gick jag ned 10kg på 6 månader.
  Jag åt till och med mer onyttigt när jag slutade träna, och gick ned i vikt!
  Jag har därför startat en blogg där jag kan dela med mig av mina erfarenheter. Eftersom det funkar på mig så är det ju självklart så att det funkar på alla jag känner.
  Mina tips för att gå ned i vikt är alltså följande:
  1) Sluta träna helt.
  2) Ät när du är hungrig
  3) Ät godis och chips, det borde gynna viktnedgången på något sätt. Jag vet inte hur, men det funkar ju för mig så det är ju självklart att det funkar på alla andra. Vi är ju av samma ras, korrekt?
  Finns det någon anledning till att studier ens publiceras? Vem gynnas av ”vetenskapsmän” köpta tankar och ideér? Alla är korrupta, eller inkompetenta. Eller både och.
  För att vara brutalt ärlig – vetenskapen kan dra åt helvete!

  Du har alltså tappat 10kg muskelmassa och tycker att det är ett bra resultat?

 27. Nikita: i princip botad från diabetes? vilken reflektion. så om man äter normalkost igen sen så blir man princip sjuk igen då eller…

  Om de helt går tillbaka till sin gamla livsstil så kommer de i princip garanterat att bli sjuka igen så klart. Men de hade utan problem kunnat stoppa i sig en godispåse vid ett tillfälle utan extra insulin i slutet av den här studien. Det är det som friska människor kan.

  Nikita: Med lchf har man nöjet att inte känna av sin diabetes (2), man är inte botad inte ens i princip. för börjar man äta sådant som höjer bs så får man ett blipp i sin blodsockermätare…

  Det finns studier som visat att även lågkolhydratkost kan förbättra glukostoleransen hos personer med diabetes typ 2. Samtidigt finns det ju exempel som tex Annika D som nämns här ovanför där hon faktiskt inte klarade av ett glukostoleranstest medan hon åt LCHF men det blev bättre när hon ätit lite mer kolhydrater i några dagar.
  Finns flera andra dieter också som förbättrar glukostoleransen hos personer med diabetes typ 2. Är sjukdomen väldigt långt gången så beta-cellerna helt dött klarar du dig givetvis inte utan insulin oavsett vilken diet du går över till. Men i den situationen är tack och lov inte en så stor andel av alla människor i.

 28. MJ: Ja du kan ju kolla de gånger jag blivit bannad och säga vad jag ska ge stöd för:

  Tack för att du själv visar varför dina kommentarer ibland inte släpps igenom MJ. Du har förstört väldigt många kommentarsfält på flera olika platser. Länkarna du gav är bra exempel på det.

 29. Henrik Holst: Du har alltså tappat 10kg muskelmassa och tycker att det är ett bra resultat?

  Jag är mer eller mindre helt säker på att Von Kornsfinkel var väldigt ironisk i sin kommentar mer riktning mot gustaf och us.

 30. us: Eftersom man inte tar upp eventuell förekomst av andra faktorer som kan påverka resultatet så skulle man ju kunna förlöjliga studien av den anledningen. Nu har ju JG valt att bortse ifrån den bristen den här gången. Det är ju lite ovanligt.

  Sluta nu us. Du vet mycket väl att du gjort bort dig för typ femtioelfte gången. Men det finns många studier på Ma-Pi 2 dieten. Effekten finns där oavsett om försökspersonerna tränat eller inte. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24532293
  Och förväntar du dig sånna effekter som jag tar upp här ovanför från bara motion så har du noll koll 🙂

 31. Trögtänkta eller drar en del vita lögner för att dom själva mår bra av LCHF och nu vill sprida ut kosten?
  Vi vet med säkerhet att kolhydrater inte orsakar diabetes, det är ALLA utom fanatikerna överens om, vilket gudiols studie även bevisar, kolhydrater botade diabetikerna.
  vad som orsakar diabetes kan vi säga är X en okänd orsak,
  X kan vara skitmat och även kemikalier i skitmaten, eller en förstörd biom.
  Det vi vet med säkerhet är att vi inte än vet exakt vad som orsakar diabetes, bara att kolhydrater inte är orsaken.
  Flera studier visar att bra mat kan få bort diabetesen och då tål dom kolhydrater utan att få högt blodsocker.
  Gudiol har helt rätt.
  Per W har även visat att resistent stärkelse kan förbättra insulinkänsligheten. (hans påståenden som jag tror är riktigt men inget som jag kan säga är rätt eller fel)
  Jag ifrågasätter inte att en del mår bra av LCHF jag ifrågasätter bara flumteorin som förs fram, sen kan det finnas dieter som är bättre än LCHF, ingen här verkar ha prövat dieten som användes i studien.
  Kan verkligen folk vara så korkade att dom inte begriper det barn skulle kunna förstå?
  Vita lögner tar säkert många till men nu ser vi vad det blir för resultat LCHF rörelsen framstår som idioter och plattjordsförespråkare.
  Alternativen är idioti eller vita lögner.
  En vit lögn får inte förekomma vi pratar om folkets hälsa.
  Tänk om bra mat kan göra folk friska då behöver dom inte äta en diet bara bra mat.
  Jag tror inte att E250 (natriumnitrit) kött konserveringsmedel orsakar insulinresistens men tänk om det var så då skulle alla LCHF ätare bli diabetiker och ingen som äter vegetariskt skulle bli sjuk.
  Det som orsakar diabetes måste bort, X orsakar diabetes.
  E250 finns i skitmat och i SLV kost men inte i bra mat, just något sånt skulle kunna förklara alt, E250 är nog inte orsaken men statistiskt så är det hundra procent rätt, otäck bra man blir lite osäker när man ser så statistiskt säkra samband.
  Albert Einstein har helt rätt.
  ”Bara två saker är oändliga, universum och den mänskliga dumheten. Men när det gäller universum är jag ännu inte absolut säker”

 32. Gudiol när jag skrev om E250 så insåg jag hur bra det stämmer rent statistiskt nu blev jag lite fundersam.
  Annika fick diabetes av LCHF teorin stämmer, ingen LCHF are verkar bli av med insulinresistensen, folk insjuknar på SLV: kost, flera studier på bra mat där utesluts E250 och dom blir av med diabetesen, slutligen folk som äter mat från naturen naturfolk har inte diabetes E250 finns inte där.
  Du skull få rätt skitmat orsakar diabetes.
  Även jag skulle få rätt i en del jag har sagt som du inte gillade.
  Statistiska samband bevisar inget, vad kan motbevisa det jag tar upp?
  När kom E250 och när ökade diabetesen och finns det folk som äter E250 utan att få diabetes, finns det folk som inte äter E250 och har diabetes.
  Jag har inte kollat upp någon statistik på E250 har du?
  Om E250 påverkar biomet så stämmer även vissa musstudier med detta.
  Även ni har varit inne på detta spår en gång
  https://traningslara.se/e250-ett-tillsatsamne-att-se-upp-med-del-1/
  Boimet är syrefattigt där lever anaeroba bakterier och konserveringsmedlet används till syrefria förpackningar vakuumpackat.
  Kan E250 döda bakterier i konserven så borde det även kunna döda biomet delvis.
  Rött kött skulle då vara dåligt för där är E250 vanligt, och studier på rött kött visar att det inte är bra.

 33. Så medan du skrev kommentarer på den här sidan knäckte du alltså nöten och löste hela diabetesgåtan? E250 is the shit. Det här är vetenskap när den är som bäst. Det är nästan så man får en tår i ögat.
  (förresten, är det inte ironiskt att vi andra blir påhoppade så fort vi tar upp en person som exempel. medan ni andra har namedroppat Annika tre gånger hittills och använder som nån typ av belägg?)

 34. gustafs logik
  Medan någon mätte sitt blodsocker och såg att det steg när man åt kolhydrater så löstes hela diabetesgåtan kolhydtater orsakar diabetes.
  Kolhydrater is the shit. Det här är vetenskap när den är som bäst. Det är nästan så man får en tår i ögat.
  LCHF teorin uppfans vid köksbordet.
  Tror du att kolhydrater orsakar diabetes svara ja eller nej?
  Jag frågar inte om diabetiker tål kolhydrater jag frågar om vad som orsakar sjukdomen.
  Albert Einstein har helt rätt.
  ”Bara två saker är oändliga, universum och den mänskliga dumheten. Men när det gäller universum är jag ännu inte absolut säker”

 35. Håken:
  Hur gick det för kontrollgruppen?

  Det var ingen kontrollgrupp i den här studien. Det är inte den typen av studie helt enkelt. Man undersöker effekten av en diet när folk verkligen följer den. Kontrollgrupper har man vanligen när man vill undersöka effekten av en diet i förhållande till något annat.
  Det finns dock andra studier på samma diet där man använt sig av RCT-upplägg med kontrollgrupp. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25302069/

 36. Hei, Jacob. TIdligere i år publiserte Porrata-Maury en ny analyse av fire intervensjoner med Ma-Pi 2-dietten i Cuba, Kina, Ghana og Italia.
  ”The Ma-Pi diet 2 significantly reduced glycemia, serum lipids, uremia and cardiovascular risk in adults with T2DM. These results suggest that the Ma-Pi 2 diet could be a valid alternative treatment for patients with T2DM and point to the need for further clinical studies.”
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24532293

 37. Erik Arnesen: Hei, Jacob. TIdligere i år publiserte Porrata-Maury en ny analyse av fire intervensjoner med Ma-Pi 2-dietten i Cuba, Kina, Ghana og Italia.

  Tack Erik, jag länkade till den ett par kommentarer upp 🙂 https://traningslara.se/valdigt-mycket-kolhydrater-typ-2-diabetiker/#comment-48044
  Skrev dock om den här studien eftersom den är bättre kontrollerad och mer visar effekten du kan få om du verkligen följer dieten. Istället för hur bra dieten fungerar i verkliga livet. Olika frågeställningar, olika studier passar olika bra.

 38. Gudiol.
  Kan du hitta något som kan avfärda E250 som en orsak till diabetes typ2?
  Påverkas tarmfloran så kan det påverka utveklingen av diabetes.
  Rent teoretiskt så kan det vara en orsak det finns en rimlig förklaringsmodell som stämmer med andra observationer.
  Varför försvinner inte insulinresistensen med LCHF?
  Det har jag funderat på, en del mat som dom äter är bra mat, men det är dåligt med lösliga fibrer till tjocktarmen är det där felet finns eller är det E250 eller något sådant.
  E250 ärinte hälsosamt det ser man i studier men angående diabetes så verkar man inte ha tänkt på det.
  Det borde vara klassat som skitmat enligt din åsikt om vad som är skitmat, antar jag.

 39. Inaktivitet och överätning kan som jag ser det inte vara orsaken till diabetes det är bara riskfaktorer.
  Smala kan få diabetes, motionärer kan ha diabetes.
  Minskad aktivitet kan inte vara förklaringen, det stämmer inte, vi har inte minskat vår aktivitet, se
  https://traningslara.se/for-lite-motion-eller-for-mycket-mat/
  Kan normalviktiga ha diabetes så kan inte överätning vara orsakan.
  Kolhydrater kan inte vara orsaken, det visarr gudiols inlägg här.
  Något okänt måste vara orsaken.
  Naturfolk har inte diabetes, men vi får diabetes även om vi rör oss lika mycket och är lika smala, det talar för en okänd orsak.
  Att bara skylla på lathet och glupskhet är mental lathet där man inte orkar tänka själv.

 40. […] En kost med väldigt mycket kolhydrater för typ 2 diabetiker – I det här inlägget tar jag upp en studie där man gett diabetiker en kost med 72 E% kolhydrater och alla deltagare kunde efterhand sluta med sin insulin … ”LCHF … […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *