En väldigt kort notis idag till alla som säger att man inte går ner i vikt om man inte slutar äta kolhydrater. Den här studien publicerades för några dagar sen och det man rapporterar är i princip motsatsen mot LCHF.

Nutr J. 2014 Oct 14;13(1):99. doi: 10.1186/1475-2891-13-99.
Effects of 7 days on an ad libitum low-fat vegan diet: the McDougall Program cohort.
McDougall J, Thomas LE, McDougall C, Moloney G, Saul B, Finnell JS, Richardson K, Petersen KM.
BACKGROUND: Epidemiologic evidence, reinforced by clinical and laboratory studies, shows that the rich Western diet is the major underlying cause of death and disability (e.g, from cardiovascular disease and type 2 diabetes) in Western industrialized societies. The objective of this study is to document the effects that eating a low-fat (≤10% of calories), high-carbohydrate (~80% of calories), moderate-sodium, purely plant-based diet ad libitum for 7 days can have on the biomarkers of cardiovascular disease and type 2 diabetes. METHODS: Retrospective analysis of measurements of weight, blood pressure, blood sugar, and blood lipids and estimation of cardiovascular disease risk at baseline and day 7 from 1615 participants in a 10-day residential dietary intervention program from 2002 to 2011. Wilcoxon’s signed-rank test was used for testing the significance of changes from baseline. RESULTS: The median (interquartile range, IQR) weight loss was 1.4 (1.8) kg (p < .001). The median (IQR) decrease in total cholesterol was 22 (29) mg/dL (p < .001). Even though most antihypertensive and antihyperglycemic medications were reduced or discontinued at baseline, systolic blood pressure decreased by a median (IQR) of 8 (18) mm Hg (p < .001), diastolic blood pressure by a median (IQR) of 4 (10) mm Hg (p < .001), and blood glucose by a median (IQR) of 3 (11) mg/dL (p < .001). For patients whose risk of a cardiovascular event within 10 years was >7.5% at baseline, the risk dropped to 5.5% (>27%) at day 7 (p < .001). CONCLUSIONS: A low-fat, starch-based, vegan diet eaten ad libitum for 7 days results in significant favorable changes in commonly tested biomarkers that are used to predict future risks for cardiovascular disease and metabolic diseases.

De väldigt strika lågfett vegandieterna är inte direkt i ropet här i Sverige nuförtiden men om du är lite bevandrad inom olika dieter i allmänhet känner du kanske igen förste författaren till den här studien. John McDougall är en hyfsad känd veganförespråkare som alltså också är väldigt mycket för strikt lågfettkost.
Den här studien är ren rapport där han sammanställt resultaten för totalt 1615 personer som besökt hans ”the McDougall Program” vilket innebär att du under 10 dagar bor på ett hotell där du blir undervisad om kost och en hälsosam livstid samtidigt som deltagarna får äta fritt av just den mat som de blir rekommenderade. Det här är alltså en retrospektiv redogörelse av något som redan hänt. Inte det bästa studieupplägget alltså utan jag tycker det kan ses som en samling av väldigt bra dokumenterade fallrapporter.
Den maten som rekommenderas ser ut enligt följande.

 • Inget kött eller animalier
 • Inga isolerade vegetabiliska oljor
 • Måltiderna baserades kring vetemjölsprodukter, majs, ris, potatis, havre, råg, quinoa, sötpotatis, bönor, ärtor och linser
 • Som tillbehör till basen ovan serverades frukt och grönsaker

Själva energifördelningen på kosten uppskattades till 7 E% fett, 12 E% protein och 81 E% kolhydrater. Det är uppskattat eftersom deltagarna som sagt fick äta fritt från en buffé och intaget har därför skiljt sig något mellan olika deltagare.

Veganpizza med väldigt lite fett
Jag vet inte om den här serverades vid någon buffé men receptet till den här pizzan finns med i en av McDougals receptböcker.

För att deltagarna skulle tycka att maten var lite godare tillsatte man lite socker till rätterna när man tillagade dem och på morgonen fick deltagarna fritt addera socker till sina flingor om de ville det. Det fanns även ketchup och barbecue sås för deltagarna att använda vid måltiderna som ju innehåller en del socker. Efter kvällsmåltiden fick deltagarna också en efterrätt som innehåll en del socker. Hur mycket får vi inte veta.
Deltagarna fick också salta maten så mycket som de själv ville då det fanns saltkar vid alla bord. Mängden salt i maten var från början låg.

Minskad eller helt borttagen diabetesmedicin vid starten

Direkt när deltagarna kom till hotellet fick de träffa en läkare som gjorde en allmän hälsokontroll och även tittade över deltagarnas mediciner. För att minimera risken för låg blodtryck eller lågt blodsocker plockade man även bort eller minskade på deltagarnas blodtrycksmediciner. Fullständigt korkat om du tror på LCHFare, rimligt om du tror att det är skitmat som ställer till med problem.
Vid studiens start mätte man även deltagarnas vikt, blodtryck, total kolesterol, HDL, LDL, triglycerider, fasteblodsocker samt kväve och kreatinin i urinen. Det här mätte man sen också efter sju dagar.

Resultatet – viktnedgång och förbättrade hälsovärden

När deltagarna i sju dagar hade ätit så mycket de ville av kosten här ovanför så testade man alltså deras värden igen och resultatet visade på att bara positiva effekter.
Deltagarna gick ner i snitt 1,4 kg. Det här är en väldigt stor viktnedgång på en vecka och särskilt när man tar i beaktande att det inte varit någon minskning i kolhydratintag vilket därför med största sannolikhet inte minskat på deras glykogenlager. Deltagarna fick däremot troligen i sig mindre salt med den här dieten vilket möjligen kan ha förklara en del av viktnedgången.
Deltagarnas blodsocker förbättrades också markant. Särskilt deltagarna som hade högt fasteblodsocker från början såg man en tydlig effekt hos medan deltagarna med normalt fasteblodsocker inte fick någon förändring värd att nämna. Det var 194 deltagare som hade diabetes och av dessa var det 90 procent som minskade på eller slutade använda sin medicin.

Effekten av strikt lågfettvegankost på blodsockret
Effekten av strikt lågfettvegankost på blodsockret hos deltagarna. Resultatet är indelat efter hur högt deltagarnas blodsocker var från början.

När det gäller kolesterol, triglycerider och blodtryck förbättrades alla dessa värden med för deltagarna och precis som för blodsocker var förbättringen störst hos de som hade sämst värden från början. LDL och HDL hade man inte för alla deltagarna utan bara drygt hälften och för dessa blev LDL lägre (en förbättring) medan HDL sjönk lite. Att HDL sjunker lite är inget som ses som positivt generellt sett fast i det här fallet är jag inte övertygad om att det ska ses som dåligt. HDL är överlag en sämre markör än LDL och människorna på Kitava som äter en liknande kost med väldigt mycket stärkelse har också något lägre HDL än i andra folkgrupper där man äter mer fett. De har trots det en väldigt låg förekomst av hjärt och kärlsjukdom (Apo-kvot och andra Blodfetter som riskmarkörer).
Så lite lågt HDL är i det här fallet mycket möjligen bara en spegling av ett väldigt lågt fettintag likt det deltagarna hade i den här studien och människorna på Kitava har. Men om du av någon underlig anledning skulle känna dig inspirerad att testa på den här dieten men är orolig för ditt HDL hade troligen ett litet ökat intag av mer feta produkter likt avokado, oliver, nötter eller liknande löst det.

Vad händer på lång sikt?

Det finns vad jag vet inte några långtidsstudier på ”The McDougal diet”. Det finns några på Ornish som har likheter när det gäller mängden fett och kolhydrater och inget rött kött men annars skiljer de sig något åt lite. Om jag förstått det rätt tillåter Ornish en del fettsnål eller fettfri mjölk till exempel. Hur som helst så har Ornish diet inte visat sig fungera bättre än andra dieter i två studier över ett år (1, 2). Som med allt annat fungerar inte dieten om folk inte följer den och i de här två långtidsstudierna följde deltagarna dieten dålig. Men när försökspersoner väl följer dieten fungerar den minst lika bra som tex atkins. Den här grafen från inlägget Olika dieter vs följsamhet oavsett diet visar tydligt på vikten av följsamhet.

Bättre följsamhet ger bättre viktnedgång i studier
När deltagarna delades in efter vilken diet de hade blivit tilldelade såg man ingen skillnad i viktnedgång (vänster). När man istället tittade på deltagarnas resultat i förhållande till hur bra de följde sin respektive diet såg man att bättre följsamhet gav bättre viktnedgång, oavsett diet.

Summering

Den här studien är enligt mig intressant ut samma aspekt som studier på LCHF, paleo mm också är intressant. Den visar klart och tydligt att om du plockar bort skitmaten så händer det i princip alltid bra saker med människors vikt och allmänna hälsa. Resultatet är ju också lite intressant efter som det givetvis inte alls ihop med historierna du får höra från LCHF om att det är kolhydrater och insulin som ställer till med alla problem så nu kommer vi alla få ännu en föreställning där de sticker ner huvudet i marken och ignorera allt som inte passar 🙂
De här resultaten är väldigt lika de jag skrev om i inlägget Återgång till en traditionell diet – del 2- The Hawaii diet där deltagarna också gick ner mycket i vikt på kort tid av att gå över till en extremt fettsnål diet. Fast där var det i den längre av studierna bara traditionella livsmedel som deltagarna åt av och det fanns till exempel inget spannmål, ris eller potatisar för deltagarna och de fick inte heller maten serverad som en buffé vid varje måltid likt i den här studien. Den här studien känns därför lite mer relevant då den mer testat effekten av bara livsmedel och utan en lika stor förändring när det gäller tillgång på mat som säkert kan upplevas begränsad när man annars gör en sådan här stor kostomläggning.
Min dotter hade svårt med mjölk under ett par månader och bara den omställningen gjorde att jag då och då kände mig begränsad när jag skulle handla och laga mat. Jag kan bara föreställa mig hur svårt jag hade haft det att fixa till måltider själv om jag skulle följa begränsningarna som den här vegankosten gav. Så att deltagarna fick äta fritt från färdig mat i form av en buffé är en styrka enligt mig.
Jag avslutar det här inlägget med några citat från diskussionsdelen i själva studien. Är det någon som kan se något bekant med retoriken och ”vi har lösningen på allt” påståendena?

These rapid results could also motivate physicians to prescribe diet therapy before resorting to the pharmacy for helping their patients………
The long-term effectiveness and cost-effectiveness of this approach for managing Western diseases, in comparison with the current approaches that focus on prescription medication and major surgery, deserve further study. We believe that this simple dietary approach can improve patients’ health and ultimately reduce healthcare costs……..
Unlike many popular weight loss regimens, the diet used in this study does not use calorie counting or other portion control strategies for weight loss……
In contrast, a low-fat vegan diet improves biomarkers by removing the cause of Western diseases: the rich Western diet…….


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

39 svar på “Vegan lågfettkost i sju dagar ger tydliga hälsoeffekter”
 1. tillväxthormoner? Menar du med sojaprodukter isåfall? Det är väl en gammel myt för att spä på att vegankost är dåligt. Hittar du någon riktig fakta om detta får du gärna dela med dig.

 2. Tänkte snarare åt andra hållet. Mindre tillväxthormon – bättre hälsa. =)

  Apan:
  tillväxthormoner? Menar du med sojaprodukter isåfall? Det är väl en gammel myt för att spä på att vegankost är dåligt. Hittar du någon riktig fakta om detta får du gärna dela med dig.

 3. Jag är vegan sen arton år (dock av djurrättsliga skäl), och jag kan säga att den här speciella dieten verkligen har seglat upp som en trend bland veganer på senare tid. Jag märker det i diverse vegangrupper på Facebook, hur folk börjar med den här dieten och sen är de helt LYRISKA över hur otroligt bra de mår osv… Blir lite samma sekt-stämning som med köttisar som följer LCHF. Alltså, jag påstår inte att en majoritet av alla veganer äter såhär, långt därifrån, men det är ändå en rejäl hajp på gång.
  Jag skulle tro att jag själv redan har låg risk för diverse sjukdomar eftersom jag tränar och motionerar mycket och äter GANSKA nyttigt – lagar det MESTA av maten från grunden, men käkar snabbmat någon gång ibland, lite snacks någon gång ibland. Använder också matfett, vilket man ju inte får göra med denna diet (steker i olja, margarin på mackan m m). Känner mig noll motiverad att gå över till en sån här speciell diet även om det skulle vara så att detta skulle ge ytterligare någon liten hälsoförbättring jämfört med min nuvarande livsstil. Det verkar nämligen skittråkigt och krångligt. Men det är ju jag det. 🙂

 4. Hur kommer det sig att man utesluter en matkategori av etiska själ. men tycker det är ok att slakta växter och äta upp dem? Växter/djur och även vi är ju alla levande varelser. Vi startar alla som ett litet frö/spermie/por och växer upp och dör. Varför är det OK att mörda växter men inte djur?

 5. Dvärghundspossen: Jag är vegan sen arton år (dock av djurrättsliga skäl), och jag kan säga att den här speciella dieten verkligen har seglat upp som en trend bland veganer på senare tid. Jag märker det i diverse vegangrupper på Facebook, hur folk börjar med den här dieten och sen är de helt LYRISKA över hur otroligt bra de mår osv… Blir lite samma sekt-stämning som med köttisar som följer LCHF. Alltså

  Det finns många likheter med LCHF ja. Det var det jag ville påvisa med citaten från artikeln i slutet med. Människor som påstår sig ha testat ”allt” innan och nu är de fria från alla möjliga problem.
  McDougalls retorik har också likheter med flera framstående LCHFare och lågkolhydratkosförespråkare.
  Vem vet, det här kanske blir en kosttrend om 10-15 år här i Sverige och alla är sura på SLV för att de rekommenderat så mycket fett i alla år och nu är alla överviktiga på grund av det 😉

 6. Griseknoen:
  Hur kommer det sig att man straffar mördare men tillåter folk att dra upp morötter ur marken?

 7. MJ:
  Griseknoen:
  Hur kommer det sig att man straffar mördare men tillåter folk att dra upp morötter ur marken?

  tydligen avgör en del att en morots liv är värt att mörda.

 8. Men jisses, är ni på allvar eller? Klart ni också gör skillnad på liv och liv – inte sjutton reagerar ni likadant om någon plockar en blomma utanför ert fönster som om någon mördar er granne.
  En relevant skillnad mellan många djur (inte exakt alla som räknas till den biologiska gruppen ”djur”, bäst jag skriver det så har vi det ur vägen direkt) och växter är att djur kan må dåligt och må bra och över huvud taget ha upplevelser. En morot har ingen hjärna. (Och snälla, dra inte upp några teorier om att växter minsann också har känslor grundade i experiment på krukväxter som någon gammal foliehatt gjorde för hundra år sen och som ingen sedan har lyckats upprepa.)
  Och detta är mitt sista inlägg, då
  a) jag nämnde bara detta med djurrättsliga skäl i förbigående, att dra värsta debatten om djurrätt på den här bloggen känns ganska OT, och
  b) ni har liksom ändå satt ribban ända nere i botten med ”varför får man mörda MOOOORÖÖÖÖTTER?”

 9. allt är levande, det är det som är den gemensamma nämnaren. och du sätter gränsen för vilka liv som är ok att ta.

 10. Jacob Gudiol: Det finns många likheter med LCHF ja. Det var det jag ville påvisa med citaten från artikeln i slutet med. Människor som påstår sig ha testat ”allt” innan och nu är de fria från alla möjliga problem.
  Vem vet, det här kanske blir en kosttrend om 10-15 år här i Sverige och alla är sura på SLV för att de rekommenderat så mycket fett i alla år och nu är alla överviktiga på grund av det

  Får inte riktigt ihop ditt resonemang?
  Folk äter LCHF för att det fungerar och går ner i vikt så hur kan de skylla på fett senare om några år och bli överviktiga av det?
  Sen skulle jag vilja se hänvisningen till att LCHFare har samma resultat som ovan efter 7 dgr?

 11. ”Vem vet, det här kanske blir en kosttrend om 10-15 år här i Sverige och alla är sura på SLV för att de rekommenderat så mycket fett i alla år och nu är alla överviktiga på grund av det”
  Med andra ord samma fetträdda personer som innan ’LCHF 🙂

 12. För att studien skulle kännas riktigt intressant skulle man vilja veta hur många kalorier de fick i sig per dag.

 13. Om det rådde någon oklarhet huruvida JG lusläser forskningsresultat i syfte att hitta den verkliga sanningen, eller om han bara är ute och greppar alla halmstrån som finns för att slå sig på bröstet och sätta dit Kostdoktorn och LCHF-rörelsen, så har det här nya bottennappet till artikel röjt alla eventuella tvivel.
  Att nämna ”sju dagar” och ”tydliga hälsoeffekter” i samma mening avslöjar ju redan i rubriken att det inte finns något som helst kritiskt tänkande eller ens logik och rimlighet bakom det hela. Sedan fortsätter det med stora ord som ”deltagarnas blodsocker förbättrades också markant” (jag kan också få det att se ut som mitt fasteblodsocker är ”markant bättre” genom att trycka i mig ökad mängd kolhydrater under en vecka, jag har testat).
  Sedan kommer den otroligt insiktsfulla kommentaren ”väldigt stor viktnedgång på en vecka”. Ett typiskt uttryck som JG, helt riktigt, brukar gå igång på och förkasta eftersom det givetvis är helt omöjligt att dra någon som helst slutsats utifrån det. Det handlar dessutom om ”hela” 1.4 kilo i snitt. Det motsvarar i princip det man pissar bort om man minskat marginellt på saltintaget under ett par måltider eller om man haft en extra tröja på sig under några timmar. Men det är alltså bevis nog för att tolka resultatet som ”motsatsen mot LCHF” =)
  Man behöver inte vara kränkt LCHFare för att inse att den här artikeln inte grundar sig i någon genuin nyfikenhet och jakt efter sanningen. Det borde veganer, vegetarianer, fruktarianer, pulverbantare och kolhydratstinna proteinpulverberoende muskelbyggare också inse. Om man inte inser det anser jag att man härmed är diskvalificerad för all typ av tolkning av vetenskap och forskning. Oavsett vilken uppfattning man har kring kost och hälsa.

 14. gustaf: Sedan fortsätter det med stora ord som ”deltagarnas blodsocker förbättrades också markant” (jag kan också få det att se ut som mitt fasteblodsocker är ”markant bättre” genom att trycka i mig ökad mängd kolhydrater under en vecka, jag har testat).

  Det är jag också säker på att du hade kunnat om du nu har högt fasteblodsocker från början. Precis som deltagarna i den här studien och deltagarna i de tidigare studierna jag nämner i inlägget jag länkade till och som människorna på Kitava lever hela sina liv.
  Artiklar som du definitivt behöver läsa med tanke på resterande delar av din kommentar med.

 15. gustaf: Om det rådde någon oklarhet huruvida JG lusläser forskningsresultat i syfte att hitta den verkliga sanningen, eller om han bara är ute och greppar alla halmstrån som finns för att slå sig på bröstet och sätta dit Kostdoktorn och LCHF-rörelsen, så har det här nya bottennappet till artikel röjt alla eventuella tvivel.

  Vad menar Du? Poängen är ju att det går att förbättra hälsan med många olika kostupplägg. Det kan vara LCHF eller det kan vara vegankost. Sluta hitta på att Jacob är emot LCHF – det stämmer inte.
  Jacob har varit vänlig nog att slå hål på alldeles för enkla förklaringsmodeller för varför LCHF fungerar. Det borde vi LCHF:are vara tacksamma för.

 16. Jacob Gudiol: Varför är det relevant? Studien är inte ämnad att studera energiförbrukning eller liknande. Deltagarna fick äta så mycket de ville.

  Jag tycker att det är intressant 😉
  …om det i praktiken var så att man fick i sig väldigt lite kalorier…då har man i princip visat att fasta ger viktnedgång ..det är ju inte så spännande och nytt…men om de ätit typ 1500+ kalorier om dagen så blir det mer intressant vilka mekanismer som kan ligga bakom effekterna…

 17. Hej! Tack för en otroligt bra sida och att du visar att det går att leva på annat sätt än extremdieter för att leva hälsosamt och må bra. Jag har följt din blogg under långt tid, och den kamp du fört mot olika rörelser som säger sig ha lösningen på all världens problem. Jag blir lätt ambivalent i valsituationer och bland allt utbud av dieter och hälsosamma råd som finns idag blir det lätt att jag bara vill ge upp. Jag har dock inspirerats av dig vid ett flertal gångar att äta mer riktig mat och mindre skitmat och har då sätt att jag går ner i vikt direkt utan varken hunger eller att räkna kalorier. Men jag trillar ofta dit på skräpmat, framförallt bakverk men även bröd. Nu är jag så motiverad till en permanent livsstilsförändringar att jag har beslutat mig för att hålla linjen mer riktig mat och mindre skitmat i 8 veckor och se vart det landar. Jag är rätt så säker på att det kommer ge en viktnedgång och andra hälsofördelar, men resultatet återstår att se :-).

 18. Peter B: Jag tycker att det är intressant
  …om det i praktiken var så att man fick i sig väldigt lite kalorier…då har man i princip visat att fasta ger viktnedgång ..det är ju inte så spännande och nytt…men om de ätit typ 1500+ kalorier om dagen så blirdet mer intressant vilka mekanismer som kan ligga bakom effekterna…

  Det intressanta är väl även hur man med en viss kost nöjer sig med att äta precis lagom för att må bra, till skillnad från skitmat som allt som oftast leder till att man äter mer än man behöver och följaktligen går upp i vikt.

 19. Anna: Det intressanta är väl även hur man med en viss kost nöjer sig med att äta precis lagom för att må bra, till skillnad från skitmat som allt som oftast leder till att man äter mer än man behöver och följaktligen går upp i vikt.

  Det är givetvis också intressant 🙂
  Intresset för det ena utesluter inte intresset för den andra frågeställningen….och på något sätt kanske de hänger ihop när det gäller denna specifika studie. Eftersom om man låg väldigt lågt i kaloriintag (även om man fick äta så mycket man ville) då är det inte en metod som är uthållig men däremot om man låg rimligt högt då är det intressantare enligt tycker jag. Bantningsmetoder som innebär att man äter alldeles för lite finns det tyvärr alldeles för många av.

 20. Peter B: Det är givetvis också intressant
  Intresset för det ena utesluter inte intresset för den andra frågeställningen….och på något sätt kanske de hänger ihop när det gäller denna specifika studie. Eftersom om man låg väldigt lågt i kaloriintag (även om man fick äta så mycket man ville) då är det inte en metod som är uthållig men däremot om man låg rimligt högt då är det intressantare enligt tycker jag. Bantningsmetoder som innebär att man äter alldeles för lite finns det tyvärr alldeles för många av.

  Nu är väl dock den vanligaste orsaken till att man går ner i vikt att man äter mindre kalorier.. Det är väl även till viss del vad LCHF hävdar att man blir så mätt av fett att man äter mindre kalorier och därmed går ner i vikt?!
  För mig är det inte riktigt lika intressant när du äter av en buffe och får äta hur mycket du vill, såvida man inte hatar maten, så äter man sig nog mätt vilket borde vara målet över tid..

 21. Det finns personer som spontant minskar sitt kaloriintag till bara 40 % av deras tidigare när de börjar äta lågkolhydratkost. Det samma gäller för paleo och även om jag inte sett siffror på det skulle jag gissa att det även gäller för den typen av kost jag tar upp här.
  Som du kan se i grafen i inlägget som visar effekten av följsamhet på sikt så är det väldigt tydligt att det finns personer som utan tvekan kan följa en sådan här diet på lång sikt och de går då ner ganska betydande i vikt om de har vikt att tappa.
  Så den här dieten, likt alla andra, passar uppenbarligen vissa personer. Att försöka ”resonera” sig fram till något annat baserat på egna spekulationer från en studie känns inte så genomtänkt när det finns gott om enskilda exempel på folk som följer en sådan här diet och gjort det väldigt länge.

 22. Jacob Gudiol:
  Det finns personer som spontant minskar sitt kaloriintag till bara 40 % av deras tidigare när de börjar äta lågkolhydratkost.

  Det första vettiga du sagt på länge, problemet vi kämpar med är att vi blir negligerade till anekdoter.
  äter jag kolisar smyger jag sakta upp i vikt, äter jag fett dröjer det bara längre tid tills jag blir hungrig igen?
  Varför det är så får ni experter reda ut 🙂

 23. gustaf:
  Man behöver inte vara kränkt LCHFare för att inse att den här artikeln inte grundar sig i någon genuin nyfikenhet och jakt efter sanningen. Det borde veganer, vegetarianer, fruktarianer, pulverbantare och kolhydratstinna proteinpulverberoende muskelbyggare också inse. Om man inte inser det anser jag att man härmed är diskvalificerad för all typ av tolkning av vetenskap och forskning. Oavsett vilken uppfattning man har kring kost och hälsa.

  Jag tycker du låter lite som en kränkt LCHFare, kan det vara så, det borde i sådana fall utesluta dig från att tolka vetenskap och forskning 😛
  Men ärligt, varför tolkar så många in så mycket i Jacobs inlägg som det inte står, det är sällan han drar stora växlar för en studie, utan precis som i detta fall..

 24. Jacob Gudiol:
  Så den här dieten, likt alla andra, passar uppenbarligen vissa personer. Att försöka ”resonera” sig fram till något annat baserat på egna spekulationer från en studie känns inte så genomtänkt när det finns gott om enskilda exempel på folk som följer en sådan här diet och gjort det väldigt länge.

  Nu fär vi inte glömma att ovan handlar om dgr, jag kan också ”sv’älta” mig lite när jag är på kurs och det inte finns så mycket vettig mat att tillgå, så ingen diet som man inte kan föllfölja över tid och göra till sin livsstil blir ju inget annat än en jojobantning.

 25. Lasse1: Nu fär vi inte glömma att ovan handlar omdgr, jag kan också ”sv’älta” mig lite när jag är på kurs och det inte finns så mycket vettig mat att tillgå, så ingen diet som man inte kan föllfölja över tid och göra till sin livsstil blir ju inget annat än en jojobantning.

  Nu får du inte göra det lätt för dig och anta att de svalt sig under sju dagar bara för att du inte gillar de grönsaker som du brukar få till dig när du är på kurs. Om de äter från en buffe och får äta vad de vill från den så kan du anta att de hittar en del de gillar och inte går hungriga dagarna igenom.

 26. @rnHomE: Nu får du inte göra det lätt för dig och anta att de svalt sig under sju dagar bara för att du inte gillar de grönsaker som du brukar få till dig när du är på kurs. Om de äter från en buffe och får äta vad de vill från den så kan du anta att de hittar en del de gillar och inte går hungriga dagarna igenom.

  Det förändrar inte mycket i det stora hela, och oavsett vilken kost du kommer från eller går till så är 7 dagar för lite då kroppen inte hinner ställa om sig ens.

 27. Stämmer det verkligen att LDL blev högre? Totalkolesterolet sjönk ju. Ett högre LDL skulle ju dessutom inte betraktas som en förbättring.

 28. Lasse1: Det förändrar inte mycket i det stora hela, och oavsett vilken kost du kommer från eller går till så är 7 dagar för lite då kroppen inte hinner ställa om sig ens.

  Du argumenterar som om vi inte vet någonting alls sen tidigare. Som om varje liten studie bara ska ses för sig själv och inte sättas i ett sammanhang.
  Jag har, i inlägget här ovanför, länkat till ett tidigare inlägg där jag skrivit om flera andra längre studier med liknande diet där resultatet blir det samma. Du har också, i inlägget, en graf som visar effekten av följsamhet på viktnedgång över 12 månader där de individer som gått ner mest i vikt är de med hög följsamhet på Ornish vilket jag, i inlägget, berättar är lik dieten i studien jag skriver om här.

 29. Jag har följt Mcdougalls program rätt länge nu …sonen min gick ner 34 kg / jag minskade 16 kg och överlag så mår jag jättebra! Potatis är så mättande och gott! Mycket bättre än alla dieter utan potatis för de håller inte i längden. Det händer ibland att jag använder lite Vegan smör ( tar även en macka då och då med påmackan krämost eller Tartex pastej och i den finns lite olja) pendlar nu mellan 72-74 kg. Attans svårt att komma förbi denna platå och få igång min viktnedgång igen..

 30. Fast måste ju säga att mitt fett% intag aldrig var så lågt som 7% . Klarade inte av det, Jag hamnade oftast på 18% – 20%.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *