Skillnaden på fettförbränning och fettförlust

Tron att fettförbränning är det samma som viktnedgång är nog ett av de större missförstånden hos gemene man. Nämner man ordet fettförbränning så verkar det som att folk automatiskt får en bild framför sig där någon står med en blåslampa och bränner bort fett från magen.

Att det inte är någon blåslampa inblandad i verkligheten förstår förhoppningsvis alla men i övrigt är det alltså nästan erkänd fakta i fikarummet att en hög fettförbränning innebär att man antingen går ner i vikt eller att man redan är smal. För oss som är smala innebär det också att vi regelbundet får höra att vi kan äta mer eller mindre som vi vill för vi har ju hög fettförbränning.

Fettförbränning endast en del av ekvationen

Fettförbränning är en slarvig term då det egentligen ska kallas fettoxidation. I våra kroppar förbränner vi nämligen ingenting utan det fett vi använder som energi oxideras. Så egentligen ska man alltså säga fettoxidation. Intressant för vissa kanske men för mig är det mest en formell sak. Rör man sig i kretsar där de man diskuterar med är utbildade inom fysiologi använder man fettoxidation, annars tycker jag att fettförbränning fungerar även om det då tyvärr verkar ge folk bilden av en blåslampa 🙂

Som rubriken till det här inlägget redan avslöjat och som jag hintat om flera gånger om är dock fettförbränning endast en faktor som avgör om ens fettmassa ökar eller minskar. Den andra faktorn som är precis lika viktig är fettinlagring. Vill du gå ner i vikt måste du ha en fettförbränning som är högre än din fettinlagring. Du kan maximera din fettförbränning totalt men har du en högre fettinlagring så kommer det inte hjälpa dig det minsta om du vill gå ner i vikt.

Kolhydrater minskar fettförbränningen

Att kolhydrater minskar fettförbränningen är bevisat in i absurdum. Det är ingen frisk människa som skulle få för sig att ifrågasätta detta faktum. Problemet här är ju att gemene man tror att fettförbränning innebär viktnedgång. Så om någon säger att kolhydrater innebär en lägre fettförbränning så tänker ju gemene man att det försämrar viktnedgången.

Det här är något som utnyttjas något helt enormt inom hälsobranschen (hallå LCHF)! I princip överallt kan man läsa om hur saker och ting höjer ens fettförbränning. Oftast stämmer dessa påståenden men det som marknadsföraren ”glömmer” att nämna är att det inte blir någon effekt av denna förhöjning av fettförbränningen på vikten. Kroppen är nämligen otroligt bra på att balansera förbrukningen av fett och kolhydrater efterhand och det enda som kommer avgöra om du går upp eller ner i vikt är kalorierna.

Jag har gått igenom det här i väldigt många inlägg på Traningslara.se och du hittar en massa kring ämnet i följande inlägg:

 1. Fettförbränning, träningsintensitet, morgonpromenader och viktnedgång
 2. Finns det en metabol fördel? del I kolhydrater vs fett (del 2 och del 3)
 3. Äter du en måltid med mycket kolhydrater minskar din totala fettinlagring

  Den där rubriken sätter nog fart på hjärncellerna hos en del hjärntvättade lågkolhydratdrasförespråkare. De och säkert många andra är ju övertygade om att mer insulin innebär en ökad fettinlagring. Och det påståendet är faktiskt också sant. Insulin höjer fettinlagringen och det minskar också på fettförbränningen. Förvirrad ännu? 🙂

  Det jag utelämnat i meningarna här ovanför är att fettinlagringen ökar ännu mer om man äter mindre kolhydrater. Så resultatet när du äter en måltid med mycket kolhydrater blir:

  Minskad fettförbränning och en lite ökad fettinlagring.

  Resultatet när du äter en måltid med lite kolhydrater blir:

  En lite mindre minskad fettförbränning och en mycket ökad fettinlagring.

  Hur kan det nu komma sig att det ser ut så här? Svaret är väldigt enkelt, DU HAR PRECIS ÄTIT!!

  När du har ätit finns det en väldig massa energi tillgängligt i blodet i form av glukos och fettsyror. På lång sikt är det negativt för kroppen att ha höga nivåer av antingen fett eller glukos i blodet och kroppen kommer därför sätta igång en rad processer för att försöka få bort både glukosen och fetterna från blodet. Resultatet blir att det du äter lagras in i cellerna vilket senare används som bränsle när du inte ätit på ett tag.

  En väldigt förenklad schematisk bild över hur det kan se ut i blodet efter en måltid.
  En väldigt förenklad schematisk bild över hur det kan se ut i blodet efter en måltid med mycket kolhydrater (övre delen av bilden) och sen när energin har lagrats in i våra fettlager och glykogenlager /kolhydratlager (nedre delen av bilden). De blå prickarna representerar glukos, de gröna fettsyror. Den gröna stapeln är fettlagren och den blå stolpen är glykogenlagren. Ett stort kolhydratintag har lett till en stor ökning av glykogenlagren.

  Väldigt enkelt blir det alltså så här. Om du äter mycket fett och lite kolhydrater kommer kroppen att ha lagrat in mycket fett och lite kolhydrater när energinivåerna i blodet stabiliserats. Äter du istället lite fett och mycket kolhydrater kommer kroppen att ha lagrat in lite fett och mycket kolhydrater som energi istället.

  En väldigt förenklad schematisk bild över hur det kan se ut i blodet efter en måltid med mycket fett (övre delen av bilden) och sen när energin har lagrats in i våra fettlager och glykogenlager (kolhydratlager) (nedre delen av bilden). De blå prickarna representerar glukos, de gröna fettsyror. Den gröna stapeln är fettlagren och den blå stolpen är glykogenlagren. Fettinlagringen har blivit större på grund av ett högre fettintag.

  Kroppen förbränner mest av det du äter mest

  Om vi nu lämnar effekten direkt efter en måltid och istället tittar på det som i praktiken är mer intressant, effekten på lång sikt. Då ser man att om en person äter en kost med mycket kolhydrater så kommer också den personen att förbränna mer kolhydrater varje dag. Det krävs lite mer syre för kroppen att oxidera fett jämfört med kolhydrater och med hjälp av den informationen kan man då få reda på andelen fett och kolhydrater som en person förbrukar under en dag. Den här typen av mätning gör man genom att titta på utandningsluften och något som kallas respiratory quotient.

  Om du endast förbränt fett hade din respiratory quotient varit 0,7. Om du istället endast förbränt kolhydrater hade du haft en respiratory quotient på 1. En normalsvensson som äter en normal blandkost har en respiratory quotient omkring 0,87. Detta innebär mer eller mindre en jämn fördelning mellan fett och kolhydrater med en liten fördel för kolhydrater. Alltså förbränner personen kolhydrater och fett som nästan precis motsvarar den mängden kolhydrater och fett som personen äter varje dag.

  Om vi nu går tillbaka till situationen precis efter en måltid när energinivåerna i blodet har stabiliserats. Om du kommer ihåg så innebar ett större kolhydratintag att mer kolhydrater lagrats in och mindre fett lagrats in. Du äter alltså mer kolhydrater men du förbränner också mer kolhydrater. Effekten blir en ganska stor omsättning av kolhydratlagerna och en mindre omsättning av fettlagerna.

  En väldigt förenklad schematisk bild över hur fettlager och kolhydratlager förändras några timmar efter en måltid
  En väldigt förenklad schematisk bild över hur det ser ut några timmar efter en måltid med mycket kolhydrater och hur sen energin som lagrats i fettlager och glykogenlager (kolhydratlager) utnyttjas. Eftersom personen äter mycket kolhydrater har han en hög glukosanvändning och lägre fettförbränning (övre delen av bilden). Detta kommer leda till att hans glykogenlager töms snabbare än fettlagren.

  Motsatsen händer om du äter mycket fett. Du får en mindre inlagring av kolhydrater och en större inlagring av fett. Du kommer också att förbruka mer fett (aka ha en högre fettförbränning).

  En väldigt förenklad schematisk bild över hur det kan se ut några timmar efter en måltid med mycket fett
  En väldigt förenklad schematisk bild över hur det kan se ut några timmar efter en måltid med mycket fett och hur sen energin som lagrats i fettlager och glykogenlager (kolhydratlager) utnyttjas. Eftersom personen äter mycket fett har han en hög fettförbränning (övre delen av bilden). Detta kommer leda till att hans fettlager töms snabbare än glykogenlagren. Men eftersom fettlagren var större från början på grund av en högre fettinlagring efter måltiden bli förändringen i fettlagren den samma som hos personen som åt mycket kolhydrater (nedre delen av bilden).

  Det hela slutar i ett nollsummespel där typen av energi vi stoppar i oss inte spelar någon roll för om vi går ner i vikt eller inte.

  Träning och fettförbränning

  Träning kan vara ett bra sätt att göra av med energi och öka ens ämnesomsättning. Hur man kan använda träning på ett bra sätt när man går ner i vikt har jag gått igenom på traningslara.se tidigare i inläggen träning och viktnedgång och jag tänker inte gå in på det här. Det jag tänker ta upp är däremot den felaktiga uppfattningen som många har att träning som innebär en hög fettförbränning under eller efter träningen är bättre än andra typer av träning när man vill gå ner i vikt.

  För det första är dessa två saker raka motsatsen. En träningsform som innebär en hög fettförbränning under träningen kommer innebära en lägre fettförbränning efter träningen. En träningsform som innebär högre fettförbränning efter träningen innebär istället att man gjort av med mest glykogen (kolhydrater) under träningen.

  Kroppen är nämligen så fantastisk så den anpassar sin energiförbrukning helt efter vilken energi som finns tillgänglig. Om du gör av med mycket glykogen under ett träningspass så kommer kroppen märka av att det inte längre finns så mycket glykogen att ta av och då höjs fettförbränningen. Gör du istället av med mest fett under träningen så finns det ju gott om glykogenlager kvar efter och då kommer kroppen att använda detta senare på dagen.

  Det lite komiska i detta är att olika försäljare av olika koncept alla använder just deras tidpunkt med förhöjd fettförbränning som ett försäljningsargument. Och det fungerar (!!!!). På löpbanden på gymmet kan man ofta se ett diagram som säger till en att maximal fettförbränning ligger någonstans kring 60 % av maxpulsen medan man på precis samma gym kan se en reklampelare för något intensivt pass där ett av säljargumenten är en ökad fettförbränning efter passet. Ohhh ironin 🙂

  Hur minskar man då sina fettlager?

  Jag har skrivit det redan i inlägget men det förtjänar en egen rubrik. Du uppnår ett minskat fettlager genom att din fettförbränning är högre än din fettinlagring. Detta innebär inte att du behöver optimera din fettförbränning. Det innebär inte ens att du behöver höja din fettförbränning. Du kan rent av sänka din fettförbränning och ändå gå ner i vikt. Det enda som spelar roll är att din fettförbränning måste vara högre än fettinlagringen.

  Hur uppnår man då detta? Svaret är väldigt enkelt. Du ser till att du hamnar på ett kaloriunderskott. Vi tittar på våra exempel igen när det gäller kolhydrater och fett.

  Så trots en kost med väldigt stor andel kolhydrater som ger en lägre fettförbränning så kommer personen tappa fett. Fettinlagringen är ju ännu lägre.

  Jag tänker inte gå igenom exemplet där en person äter väldigt lite kolhydrater för jag hoppas verkligen att kontentan av detta övertydliga inlägg nu kommit fram.

  Hur hög fettförbränningen är när man vill gå ner i vikt är totalt ointressant om man inte känner till fettinlagringen. Det går inte att lura kroppen genom att äta mer eller mindre kolhydrater eller fett i hopp om att det på något speciellt sätt ska leda till viktnedgång utan att man är på ett kaloriunderskott.

  Referenser:

  Läs inläggen jag länkade till på Traningslara.se. Det här är bara en omskrivning/förenkling av saker jag redan skrivit flera gånger om. Om det är något specifikt du inte hittar i dessa inlägg så ställ en fråga i kommentarerna så hjälper jag dig. Om du ställer en fråga som uppenbart bara är av lathet och du inte har läst de andra inläggen så ska du inte bli förvånad om du inte får något svar.

  Uppskattade du den här artikeln?

  Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

  Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.

62 svar på “Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång”
 1. Återigen, mycket bra inlägg! 🙂
  Vi har senaste veckan haft stora diskusioner om detta här på kontoret. Detta efter att jag läst just detta på träningslära om att kroppen jämnar ut energi-uttagen under dagen. Kroppen är komplex och fantastisk!
  Jag skall genast referera till denna utmärkta text! 😀

 2. Samtidigt som jag gillar att läsa den här typen av genomgångar av kroppens kemi och sammanhang är min erfarenhet att jag äter mindre portioner och får i mig mindre energi varje dag om jag huvudsakligen äter sallad/grönsaker och fet fisk/kött med en fet sås – snarare än pasta/ris/potatis med fettsnålare alternativ.
  Man kan dividera hur mycket man vill fram och tillbaka om det där. Men mättnadskänslan och frånvaron av socker-/stärkelsesuget – i förlängningen för min del ett rejält kaloriunderskott – har varit lösningen på min mångåriga kraftiga övervikt.
  Även träningen har gynnats. Efter en inledande period av rätt matta träningspass när jag minskade kolhydraterna i kosten upplever jag nu sällan de svängningar i ork och energi som när jag åt en mer kolhydratrik kost.
  Båda sidorna i kolhydratdebatten bortser ofta från den här, mest enkla, biten: Mer långvarig mättnad med mindre tillförd energi underlättar viktnedgång.
  Därmed inte sagt att man inte kan gå ner i vikt om man äter kolhydrater. Självklart kan man det.
  Tycker för övrigt att din inledande kritik mot vardagsspråk vs facktermer är lite onödig. Det råder ingen större skadlig begreppsförvirring här, för vanliga människor.

 3. Hallå Daniel!

  Daniel: Samtidigt som jag gillar att läsa den här typen av genomgångar av kroppens kemi och sammanhang är min erfarenhet att jag äter mindre portioner och får i mig mindre energi varje dag om jag huvudsakligen äter sallad/grönsaker och fet fisk/kött med en fet sås – snarare än pasta/ris/potatis med fettsnålare alternativ.

  Det du tar upp här är en helt annan aspekt. Det har inget med mitt inlägg att göra. Det jag tar upp är att fettförbränning inte innebär viktnedgång och sen förklarar jag varför.

  Daniel: Tycker för övrigt att din inledande kritik mot vardagsspråk vs facktermer är lite onödig. Det råder ingen större skadlig begreppsförvirring här, för vanliga människor.

  Om du syftar på fettförbränning kontra fettoxidation så håller jag med dig. Det skrev jag ju också.
  Om du syftar på att folk inte förstår att fettförbränning inte innebär viktnedgång så är du helt ute och cyklar. Det skapar stor förvirring och många människor blir lurade på grund av det.

 4. Jacob Gudiol:
  Det du tar upp här är en helt annan aspekt. Det har inget med mitt inlägg att göra. Det jag tar upp är att fettförbränning inte innebär viktnedgång och sen förklarar jag varför.

  Självklart. Det var också en mycket intressant genomgång – och viktig för att döda konstiga föreställningar många människor har.
  Det var inte min mening att låta som om jag kritiserade din text – utan ville bara tillföra den aspekten på slutsatsen om kaloriunderskott.
  Men det har du säkert redan skrivit en utmärkt artikel om 😉

  Jacob Gudiol:
  Om du syftar på fettförbränning kontra fettoxidation så håller jag med dig. Det skrev jag ju också.

  Jepp. Tyckte mest att du hamnade lite i ett onödigt sidospår. Men det är ju en stilfråga 🙂

 5. Daniel: Jepp. Tyckte mest att du hamnade lite i ett onödigt sidospår. Men det är ju en stilfråga 🙂

  Något onödig kan den tyckas men om jag skrivit ett helt inlägg med ordet fettoxidation hade inlägget inte varit lika intressant för gemene man (ingen förväxlar ju fettoxidation med viktnedgång ;)).
  Och om jag inte nämnt att den korrekta termen varit fettoxidation så hade jag garanterat fått kritik kring det. Internet är underbart ibland 🙂

 6. Grymt bra! Gemene man förutsätter att alla smala har en hög fettförbränning. Senast igår sa en kvinna på jobbet att hon har så dålig fettförbränning. Det är därför hon brottas med övervikt.
  Sen tog hon en bulle….

 7. jag som inte fattar så snabbt, refererar till din sista övertydliga mening
  ”Jag tänker inte gå igenom exemplet där en person äter väldigt lite kolhydrater för jag hoppas verkligen att kontentan av detta övertydliga inlägg nu kommit fram.”
  kan du inte ta det exemplet endå?
  Vad skulle en kost bestående av mestadels protein få för effekt på fettförbränning och inlagring?
  funderar också kring fettets effekt på insulinnivåer och proteinsyntes. Dvs om man äter fett tillsammans med protein (som också ger högre insulinnivåer) så minskar insulinet? påverkas också proteinsyntesen negativt av fett?
  br
  Jonatan

 8. jonatan: Vad skulle en kost bestående av mestadels protein få för effekt på fettförbränning och inlagring?

  Protein har en termogen effekt som är klart högre än kolhydrater och fett. Så äter man en väldigt stor andel protein kommer man att förbränna lite mer kalorier över ett dygn.
  Att omvandla protein till kolhydrater och sen fett är också en kostsam process.

  jonatan: funderar också kring fettets effekt på insulinnivåer och proteinsyntes. Dvs om man äter fett tillsammans med protein (som också ger högre insulinnivåer) så minskar insulinet? påverkas också proteinsyntesen negativt av fett?

  Teoretiskt så skulle fett kunna ha en något negativ effekt eftersom det precis som du skriver långsamma nedbrytningen av protein och då minskar ju höjningen av aminosyror. Detta i sin tur ger då en liten mindre höning av proteinsyntesen.
  När det gäller effekten via insulin så skulle jag säga att den inte spelar någon roll. Insulin verkar inte ha någon effekt på proteinsyntesen hos människor och den effekt som insulin har på proteinnedbrytningen är maximal redan vid en liten höjning av insulinet. Så man behöver verkligen inte sikta på ett högt insulinpåslag.

 9. Tjena … bra artikel som klargör i ämnet.
  Dock hade jag valt att skriva om den inledande meningen eftersom den inte verkar helt rätt.
  >Att fettförbränning inte är det samma som viktnedgång är nog ett av de större missförstånden hos gemene man.
  Antar att du menar ”Att fettförbränning ÄR det samma som viktnedgång är nog ett av de större …”
  I övrigt en bra och kul framställan!
  //Marcus

 10. Tack Marcus. Det var en lite underligt formulerad mening. Jag skrev om den ännu mer så det blev tydligt. Tack för påpekandet.

 11. Bra inlägg.
  Jag har en fråga som trots vad kan tro faktiskt är seriös.
  Jag köper helt allt det här med kaloier in och kalorier ut men ingen nämner någonsin hur mycket kalorier som kommer ut på annat sätt än genom träning.
  Hur påverkas avföringen om man äter mycket fett eller mycket kolhydrater? Är det i båda fallen tomt på energi eller är det så att överskottet i stor utsträckning ändå lämnar kroppen?

 12. ”Kroppen förbränner mest av det du äter mest”
  Vad innebär det i praktiken om man som styrketränande individ, och kanske i synnerhet vid deff ligger långt högre på protein än något annat makro? Jag ligger ganska jämt på ca 48-50% protein på en 1500 kcal diet just nu, alltså dryga 185-190g protein/dag. Kolhydrater/fett är ungefär 50/50 (25% var alltså). Hur relateras detta till citatet ovan?

 13. Patrik:
  ”Kroppen förbränner mest av det du äter mest”
  Vad innebär det i praktiken om man som styrketränande individ, och kanske i synnerhet vid deff ligger långt högre på protein än något annat makro? Jag ligger ganska jämt på ca 48-50% protein på en 1500 kcal diet just nu, alltså dryga 185-190g protein/dag. Kolhydrater/fett är ungefär 50/50 (25% var alltså). Hur relateras detta till citatet ovan?

  Hallå Patrik!
  Det relaterar i princip ingenting med det du skriver. Följer du det du skriver kommer du att gå ner i vikt. Protein används sällan som energi i kroppen men med de mängder du beskriver så används nog en del. Protein som energikälla är ganska ineffektivt så i praktiken kanske ditt kaloriintag på 1500 kcal motsvarar ett kaloriintag på 1450 kcal om du hade ätit mer fett eller kolhydrater. Siffran 50 kcal är inte exakt men det ligger däromkring.

 14. Jacob Gudiol: Hallå Patrik!
  Det relaterar i princip ingenting med det du skriver. Följer du det du skriver kommer du att gå ner i vikt. Protein används sällan som energi i kroppen men med de mängder du beskriver så används nog en del. Protein som energikälla är ganska ineffektivt så i praktiken kanske ditt kaloriintag på 1500 kcal motsvarar ett kaloriintag på 1450 kcal om du hade ätit mer fett eller kolhydrater. Siffran 50 kcal är inte exakt men det ligger däromkring.

  Innebär det verkligen då att man måste äta 2 gram/kg kroppsvikt för att inte tappa muskler vid diet, men tanke på att du sa att protein nästan aldrig används som energi?

 15. Armin: Innebär det verkligen då att man måste äta 2 gram/kg kroppsvikt för att inte tappa muskler vid diet, men tanke på att du sa att protein nästan aldrig används som energi?

  Du måste inte äta 2g/kg kroppsvikt. Men det hjälper dig att få bättre resultat.

 16. […] I övrigt var måltiderna standardiserade för deltagarna under de två dagarna så de åt samma mat båda dagarna. Vad du äter är annars en faktor som har stor inverkan på din totala fettförbränning och kolhydratförbrukning. Här ska det också påpekas att fettförbränning inte är det samma som att du går ner eller upp i fettmassa. Så bara för att du har en hög fettförbränning innebär inte det att du går ner i vikt eller gör av med dina fettlager, Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång. […]

 17. […] I övrigt var måltiderna standardiserade för deltagarna under de två dagarna så de åt samma mat båda dagarna. Vad du äter är annars en faktor som har stor inverkan på din totala fettförbränning och kolhydratförbrukning. Här ska det också påpekas att fettförbränning inte är det samma som att du går ner eller upp i fettmassa. Så bara för att du har en hög fettförbränning innebär inte det att du går ner i vikt eller gör av med dina fettlager, Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång. […]

 18. Du skrev att omvandla protein till kolhydrater och sedan kolhydrater är en kostsam process.
  Min fråga är dock, kan protein och kolhydrater rent kemisk bli till fett i kroppen?
  Skulle du kort kunna förklara hur eller var det sker i kroppen så att jag kan söka vidare.
  Mvh

 19. Hej Jacob,
  Jag har tränat hela mitt liv och har alltid haft koll på mina kilon. Men nu efter två barn och 48 år, tränar jag inte lika ofta (ca 3 ggr i veckan mest gruppträning som spinning, power-box och ibland styrketräning) men kilona kommer hela tiden smygande. Från att jag har vägt ca 70 kg (1.73 cm) så vill vågen alltid upp till 80 kg. Jag har provat räkna kalorier, pulverdiet, GI, LCHF men inget fungerar för mig. Det verkar som min förbränning helt har avstannat och för att det ska hända något måste jag typ springa ett maraton i veckan eller chocka kroppen på annat sätt. Kan det vara så enkelt att kroppen vet vad som komma skall, ”hon tränar spinning 3 ggr i veckan, då ställer vi in oss på det och bränner inget mer”, spara spara…?
  Hur pass mycket tror du på att lura kroppen (då kroppen är så pass smart) både när det gäller att variera sin träning, hög respektive lågintensiv träning. Och även när det gäller matintag. Läste om en 5/2-metod där man fem dagar i veckan äter normalt och två dagar i veckan endast 500 kcal/dag. Kan man då lura kroppen så den inte ställer in sig på svält och drar ner på förbränningen, eftersom man hela tiden varierar sitt kaloriintag?
  Mvh Maria

 20. Hallå Maria!
  Intermittent fasta är det du syftar på med 5:2. Jag skrev om det lite allmänt här efter vetenskapens värld. https://traningslara.se/intermittent-fasta-och-kalorirestriktion/
  Folk kompenserar sällan för en dags fasta dagen efter. Så vanligen leder 5:2 till viktnedgång så visst kan du prova det. Det fungerar väldigt bra för många. Annars tror jag mycket på att minska belöningen från maten för att på så sätt få viktnedgång. Finns inget bra skrivit kring det på svenska ännu men du hittar bra på engelska här.
  http://wholehealthsource.blogspot.se/2011/04/food-reward-dominant-factor-in-obesity.html
  http://wholehealthsource.blogspot.se/2011/05/food-reward-dominant-factor-in-obesity.html
  http://wholehealthsource.blogspot.se/2011/05/food-reward-dominant-factor-in-obesity_18.html
  http://wholehealthsource.blogspot.se/2011/05/food-reward-dominant-factor-in-obesity_26.html
  http://wholehealthsource.blogspot.se/2011/06/food-reward-dominant-factor-in-obesity.html
  http://wholehealthsource.blogspot.se/2011/06/food-reward-dominant-factor-in-obesity_18.html
  http://wholehealthsource.blogspot.se/2011/06/food-reward-dominant-factor-in-obesity_28.html
  http://wholehealthsource.blogspot.se/2011/07/food-reward-dominant-factor-in-obesity.html
  En hel del läsning men det kan det vara värt 🙂

 21. Hos många av oss som har svårt att hålla vikten handlar det om att olika typer av mat skapar hungerkänslor olika snabbt. Om jag äter en ”normal” frukost med bröd, pålägg, juice och kaffe är jag ordentligt hungrig till lunch. När jag därefter äter en normal lunch med ris eller potatis är jag hungrig igen endast 3-4 timmar senare. Så där fortsätter det. Hungerkänslorna eller suget gör att det blir väldigt lätt att klämma i sig något ”extra”.
  Nu när jag slutat med kolhydrater är hungerkänslorna en bråkdel mot tidigare. Efter en normal kolhydratfri lunch är jag knappt hungrig när middagen vankas, och på morgonen klarar jag mig fram till lunch *utan* frukost, jag är inte hungrig helt enkelt.
  Det kanske är så enkelt som att kolhydrater påverkar olika individer på olika sätt, att suget eller hungerkänslorna blir starkare hos en del, eller att vi helt är mer karaktärslösa? 🙂
  Hur som helst har jag, endast genom att minimera kolhydrater och utan egen ansträngning gått ned i vikt och har inget sug efter småätande.

 22. Hej jag har dyseleksi. och har lite svårt att få in info.
  jag undrar jag höll på med styrketräning för 10års,sedan Nu har jag tagit upp det igen.på grund av att jag pajade min rygg 97, så hamnade jag i rulstoll. jag satt i stolen ca 3månader.
  I år vid januari vägde jag mig på vårdcenteralen, 168kg.den 28maj vägde jag mig då var vikten 143 kg. Nu den 10juni visade vågen på vårdcenteralen 137 kg. Då undrar jag, jag äter 2st lingongrova med smör+marmelad bob,med vatten och kaffe+socker. sedan vid 13-tiden blir det antligen grön foder kött kottlet med ris lånkok,eller macaroner med korv. Allt steks i tyflon.macaroner longkok ej magarin i. efter en timme ungefär vid 2 går jag ut och går 2,5km på 28min. Sedan hem och tränar med vikter i ca:1,5 tim.
  Ibland går jag först tränar äter sedan. Vid 18,30 äter jag kött med kok potatis eller ris eller makaroner med kött eller fisk. Jag tränar ca 4-5-dagar i veckan.
  äter jag fel för jag skall bygga muskler och gå ner i vikt? Vad jag har förstått så skall man helst äta långsamma kolhydrater (t.e.x makaroner innan träning ca:1-timme.) Efter träning en banan för att musklerna skall få i sig för att åter hämta sig efter lyft. Sedan långsamma kolhydrater med proteiner och fett. Vilka produkter innehåller mest långsamma kolhydrater eller vad skall jag tänka på.
  Tack i förhand.
  Hasse.

 23. Hallå Hasse!
  Det viktigaste efter träning är att du äter protein. Och då ska det vara protein från djurriket. Till exempel ägg, mjölk, keso, fisk, fågel, kött och annat.
  Din frukost är inte bra. För mycket socker. Du behöver äta protein där med. Du kan till exempel äta två ägg. Istället för marmeladen. Knäckebröd är också bättre än lingongrova.
  Långsamma kolhydrater är bönor och linser. Grönsaker är också väldigt bra. Ät mer grönsaker och lite mindre makaroner.

 24. Tack för svaret skall köra på dett.Finns det andra långsamma kolhydrater är bönor och linser.
  Då testar jag frukosten som du sa, och vid lunch tar jag salladblad/gurka/tomat/fetaost+en påse med grekisk den man blandar med 3 matskedar vatten+3 matskedar olja eller skall jag ta bort något från detta.kan jag ta en kött bit till detta .sedan träning.skall jag äta deta innan träning eller efter.
  Om efter vad skall jag äta så fall före träning.om före vad skall jag ta då äta efter träningen eller skall jag bara dricka vatten och sedan äta vid 18,30.
  vänliga hälsningar hasse.

 25. Hej Jacob!
  Tack för en mycket givande läsning och att du rätat ut en hel massa frågetecken för mig. Jag håller på att lära mig allt om kalorier så att jag hela tiden har ett underskott av intaget och började fundera på om kolhydraterna var en annan bov i dramat.
  Nu håller jag mig till att räkna mina kcal och träna genom löpning.
  Fråga.
  Jag testar 5:2 dieten och tycker det fungerar riktigt bra. Jag springer 2-3 gånger i veckan och då ca 8-12 km. Spelar det någon roll vilka dagar (med tanke på 5:2) jag springer om man har viktnedgång som mål?
  Mvh. Mårten

 26. Hej Mårten!
  Det spelar ingen roll vilken dag du springer nä. Välj den dag då det fungerar bäst för dig både rent administrativt och orkmässigt.

 27. Hej Jacob
  Trevlig och informativ läsning !!
  Har en fundering om min diet, jag har gått ner 11 kg nu på 4 månader men nu har det liksom ”stannat” av lite känns det som. Jag äter samma i stort sett varje dag, förutom på lördag då jag unnar mig lite (inga mängder) Min kost består mestdels av sallad, kyckling, lax, havregrynsgröt, olika kålsorter, knäckebröd etc. och äter inget ”vitt”, socker eller alkohol. Ligger på ca 1500-1800 kcal/dag och tränar lätt cykling/tennis 1-2 ggr i veckan.
  Har läst att man ska ”boosta” kroppen genom att äta kolhydrater, socker och fett för att liksom ”lura” kroppen till att börja förbränna igen och sen gå på dieten igen !?! För mig låter det lite som hokus pokus !? Ska jag testa detta eller ska jag fortsätta enträget, vad tror du ? Jag går ner fortfarande men sista månaden har det bara gett mig -1,5 kg
  Mvh Micke

 28. Minskar fettförbränningen lika mycket när personer som är insulinresistenta äter kolhydrater som när personer som inte är insulinresistenta äter kolhydrater?

 29. Hej!
  Väldigt bra artikel! Fick mig en liten tankeställare. Jag sitter och tittar lite på nätet om kost och träning eftersom jag nu håller på att jobba med att gå ner i vikt efter min graviditet. Har tränat ganska mycket nu i ca 8 veckor och jag har inte gått ner någonting! Det är precis 13 veckor sen förlossningen. Börjar bli lite frustrerad. Jag måste ju göra fel någonstans och det måste vara kosten.
  Min frukost består av en skål med yogurth (ca 2 dl) och nötter (ca 0,5 dl) 2 ägg och en kopp kaffe.
  Middag kan vara köttfärsås, chiliconcarne, fisk (lax eller torsk) och någon sås till som innehåller grädde, äter inte så mycket grönsaker eftersom jag inte är ett så stort fan av det. Ibland kan jag käka lite brieost till mellanmål. Kvällsmat kan jag ta en skål med yogurth. En bit mörk choklad kan jag ta till kaffet men inget jag tar varje dag, en gång i veckan kanske. Och någon gång i veckan kan jag äta någon typ av efterrätt som paj eller glass. Kalorierna jag får i mig ligger på ca 1500 eller under. Ska gå ner 7 kilo för att väga lika mycket som jag gjorde innan graviditeten.
  Jag tränar spinning minst två gånger i veckan. Måndag 1,5 timme på låg intensiv nivå. Lördagar 50 min intensivt. och bodypump ca två gånger i veckan torsdagar och söndagar. Nu det senaste har jag tränat tunga benpass på gymmet 2 gånger. Går även lite promenader med vagnen de dagarna jag inte tränar. Ungefär såhär tränade jag innan graviditeten också och min kost ser i stort sett likadan ut. Och fettmassan minskade då.
  Räknar jag mina kalorier helt fel eller? Äter jag för mycket skitsaker? För mycket fett?? För det händer absolut ingenting. Och jag kan inte få på mig mina gamla jeans på långa vägar… 🙁 Börjar bli lite frustrerad. Har funderat på att göra en intensivbantning med LCD i två-tre veckor. Kan jag gå ner i vikt av det? Är lite rädd för att jag inte ska orka lika tungt på bodypumpen och på gympassen om jag äter en LCD diet. Minskar muskelmassan om jag kör en sån diet? Eller orken att träna så som jag gör nu?
  Nu känns det som att om jag inte äter något alls så går jag ändå inte ner i vikt? Vill ju även hålla min vikt efteråt om det nu får mig att gå ner. Har gått ner i vikt tidigare, men nu verkar det inte gå alls. :/

 30. […] Problemet när de pratar om fettförbränning är ju dock att det bara är en av variablerna i fettbalansen. Fettinlagringen hör du sällan något om och orsaken till det är för att sakerna som du får höra höjer fettförbränningen väldigt ofta också höjer fettinlagringen. Typexemplet är ju LCHF där man älskar att pratar om hög fettförbränning men man nämner ju aldrig att när man äter mycket fett så har man också en hög fettinlagring. Mer kring fettförbränning och fettinlagring kan du läsa om här, Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång. […]

 31. Tjena jacob!
  Är det en bra idé att tömma sig lite på glykogen i början av en diet, eller efter ett par ätardagar?
  Jag tänker att man bränner glykogen de första dagarna till en mycket större grad än fett och därför kan spara ett par dagar genom tömning?
  Hoppas du förstår poängen!
  Grym blogg! Mvh peter

 32. Hallå Peter!
  Jag ser inget syfte till det. När du är tömd på glykogen kommer kroppen att bryta ner extra med protein för att skapa energi. Om dina lager är låga under flera dagar eller om du äter lite kolhydrater så kompenserar kroppen för det men om du växlar fram och tillbaka så finns det nog inga fördelar.
  De här effekterna kompenseras troligen om du äter gott om protein så det i slutändan inte spelar någon roll. Men någon fördel kan jag inte se.

 33. Fan, det ploppar bara upp intressanta grejer här ju! Rundat av att dina bodyradio-sessions var otroligt intressanta och underhållande. Keep up the good work

 34. Tack Jacob!
  ÄNTLIGEN någon som kan förklara det här på ett vettigt sätt.
  Visst måste det vara så då också att det inte spelar någon roll om man väljer en vegetarisk kost, förutsatt att den är välbalanserad, precis som man måste tänka på med en köttätande kost också?
  Jag får konstant höra ororliga kommentarer om brist på protein i min till stora delar vegetariska kost, men enligt en överläkare här på Karolinska Universitetet skall det väldigt mycket till om man ska gå in i ”proteinsvält” som vegetarian och till och med som vegan, även fast de ligger i en större riskzon än en vegetarianer.
  Tack för ditt inlägg, det är det första som gör att jag verkligen fattar det som jag på något sätt ändå ”intuitivt” hela tiden känt.
  Vänlig hälsning
  Cecilia Frisell

 35. Hej! Bra skrivet som vanligt 🙂
  Jag har hört Dr Jake Wilson (som forskar mycket på ämnet) säga att det är fördelaktigt att äta majoriteten av sina kalorier i form av fett snarare än kolhydrater under den första delen av dagen (sett ur en viktnedgångsaspekt) eftersom detta programmerar metabolismen för fettförbränning under resten av dagen. Han kallar det metabol flexibilitet och det liknar det du tar upp i detta inlägget. Wilson menar att kroppen fortsätter att vara programmerad på fettförbränning resten av dagen, även om man sedan äter kolhydrater, i betydligt större utsträckning jämfört med en grupp som äter sina kolhydrater till frukost och lunch och fett under den senare delen av dagen trots att det totala fett- och kolhydratsintaget är identiskt mellan grupperna (proteinintag är också identiskt givetvis). Vad är din kommentar till detta? Är metabolismen känsligare och mer lättpåverkad tidigare under dagen?
  Med vänliga hälsningar,
  Axel

 36. Hallå Alex!
  Det snackas en hel del kring det där nuförtiden. Som jag ser det är det mest folk som endast arbetar med kost som försöker hitta en ny spinn på olika saker för att få allting att fortsätta att låta intressant och som att de vet något ”nytt”.
  Det finns vad jag vet inte en endast studie som visar att allt det där spelar någon roll i praktiken. Att det blir en betydande effekt på längre sikt. Det är bara korttidsstudier på något enstaka dygn. Det kan ju vara så att det är betydande men då får de se till att också visa det. Just nu bygger de enligt mig upp väldigt mycket på väldigt lite fakta.

 37. Tack för svaret! En annan fråga jag har till dig är ifall du tror att det gör någon skillnad för metabolismen och fettinlagringen om man äter måltider med 50/50 fett & kolhydrater jämfört med om man skulle dela upp det så att varje måltid främst består av en dominerande energikälla (antingen kolhydrater eller fett) förutsatt att det totala intaget av makromolekyler över dygnet är detsamma. Ett exempel på detta skulle alltså vara två personer där den ena äter i huvudsak fett och protein till frukost och i huvudsak kolhydrater och protein till lunch medan den andra alltså äter både kolhydrater och fett till frukost och lunch kombinerat med protein. Hoppas jag var tillräckligt tydlig.
  Mvh

 38. Jag tror inte det spelar någon betydande roll när det gäller protein och fett. Mer än att det oftast blir godare när man kombinerar och då ökar risken att man äter lite för mycket 🙂
  När det gäller protein så verkar det vara bättre om man får i sig det vid varje måltid i tillräckliga mängder.

 39. Nu tycker ja att du är lite ute och cyklar här med termerna, förbränning är en kemisk reaktion där ett ämne reagerar med ett oxidationsmedel, fettoxidation är alltså samma som fettförbränning. Det behövs ingen låga för en förbränningsreaktion. Metabolismen och korrosion är exempel på förbränningsreaktioner utan öppen låga.

 40. Är det inte lite motsägelsefullt när Jacob skriver om och ritar staplar om hur vi lagrar glykogen (kolhydrater) men sen så senare i artikeln skriver han att vi aldrig lagrar någon glykogen (kolhydrater) alls?: ”I detta fall blir det nästan uteslutande från fettlagren eftersom våra lager av kolhydrater är klart begränsade.”
  Jag får inte ihop det.
  Har vi ett kolhydratlager eller inte?

 41. Du blandar ihop olika situationer. Äter man mer kolhydrater än vad man gör av med för tillfället lagras största delen av dessa som glykogen. Alltså vid energiöverskott.
  Tar man med hela stycket som du citerade så framgår det tydligt att det gäller vid energiunderskott;
  ” Men vad händer om du äter 2000 kcal och din kropp behöver 2500 kcal den dagen? Svaret är att energin upp till ungefär 2000 kcal tas i en fördelning mellan kolhydrater och fett väldigt lik den du äter (som jag berätta tidigare). Resterande 500 kcal måste däremot tas från andra lager. I detta fall blir det nästan uteslutande från fettlagren eftersom våra lager av kolhydrater är klart begränsade. Summan av det hela blir då alltså en minskning av fettlagren på 500 kcal.”

 42. […] Om du istället äter en måltid med mycket fett och lite kolhydrater/socker så kommer din fettförbränning att fortsätta men samtidigt så kommer din fettinlagring att öka markant efter måltiden. Så din fettbalans, alltså summan av fett som frisätts och fett som lagras in i dina fettceller, är positiv. Så efter en måltid med mycket fett blir du de facto lite fetare direkt efter än om du äter en måltid med mycket kolhydrater eller socker. I slutändan jämnar dock allt det här ut sig. Jag har gått igenom det här mer ingående i artikeln, Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång. […]

 43. […] Det är en väldigt vanlig felaktig uppfattning hos gemene man att fettförbränning är det samma som att man gör av med fett och går ner i vikt. Det är det inte. Alla människor förbränner konstants fett samtidigt som de lagrar in fett. Så om du verkligen är intresserad av att gå ner i fettmassa så är det fettbalansen du är intresserad av, inte fettförbränning i sig. Det här har jag skrivit ingående om i artikeln ”Fettförbränning är det inte det samma som viktnedgång” […]

 44. […] Om du äter mycket fett så kommer du att ha en högre fettförbränning men också en högre fettinlagring. Äter du mindre fett så blir fettförbränningen lägre men det blir också din fettinlagring. När det gäller fettbalansen så är det främst kalorierna som avgör istället. Jag har skrivit ingående om detta här, Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *