Jag var med i Nyhetsmorgon idag och du kan se hela inslaget här, Myter om förbränning – ”Handlar om muskler”. Ämnet var den lite luddiga termen förbränning och en bra del av tiden användes till att förklara vad det inte betyder. Det blev också en hel del kring vad du inte bör förvänta dig från saker som innebär högre förbränningen eller fettförbränning

Där var ett par huvudpoänger som är intressanta för er som gillar fysiologi. Den första är att energiförbrukningen är mest beroende av mängden fettfri massa. Justerar man för det så har vuxna i arbetsålder samma genomsnittliga förbrukning (bild2). Barn och ungdomar har en förhöjd förbrukning och i pensionsåldern så börjar förbrukningen minska även om man bibehåller den fettfria massan.

Det finns dock en stor variation mellan människor även efter man tar hänsyn till mängden fettfri massa (bild3). Det här beror till viss del på mängden fysisk aktivitet men även i vila ser man en betydande variation och orsaker är mestadels oklar. Det finns än så länge ingen större kliniskt betydelse kring det här. Vi är bara olika men det verkar inte spela någon betydande roll i övrigt.

När man jämför människors energiförbrukning i vila så finns det som sagt en stor variation. Men tittar man sedan på deras viktuppgång över tid så är där ingen direkt skillnad (bild4). Så folk med verklig hög förbränning verkar inte ha någon nytta av det när det gäller kroppsvikten.

Människor med fetma upplever ofta att deras ”förbränning är låg” eller att de inte kan gå ner i vikt trots ett väldigt lågt kaloriintag.

När man testar dessa personer i kontrollerade förhållande så har de dock en genomsnittlig energiförbrukning inom det förväntade sett till deras fettfria massa (bild5). Sen har vissa lägre än genomsnittet, men andra har då också högre.

Det finns också studier där man har undersökt människor som själva tror sig ha hög förbränning. De där personerna som tror att de kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt (bild6).

När man tittar på deras energiförbrukning i vila så är den dock precis som alla andras. Vissa har en energiförbrukning i vila över genomsnittet och andra har en som ligger under.

Till sist finns en artikel på träningslära kring högre fettförbränning och hur det ordet används fel, Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *