I det här inlägget har jag tänkt gå in på djupet när det gäller träningsintensitet och fettförbränning när det gäller viktreglering och då framför allt viktnedgång. Jag har varit inne på det flera gånger i tidigare i mina inlägg men detta är en sån sak som förtjänar ett eget inlägg där jag kan diskutera felaktiga påståenden, fördelar och även nackdelar med att träna eller motionera på olika intensiteter. Jag kommer även kort att gå igenom träning på fastande mage, eller träning innan frukost som det oftast blir.

Fettförbränningszonen och den slutliga effekten

Att man förbränner mer fett om man tränar på låg intensitet är ett vanligt påstående tillsammans med påståenden som att, ”Du går ner mer i vikt om du tränar på morgonen”, ”tränar du för hårt förbränner du inte fett” och så vidare.

En klassisk graf på gymmet
En klassisk graf på gymmet som lätt ger en den felaktiga uppfattningen att det är bättre att träna på låg intensitet om man vill bränna fett/gå ner i vikt

Orsaken bakom dessa påståenden är att man förbrukar mer fett vid träning om man tränar på låg intensitet (1). Detta har tolkats som att träning på en låg intensitet kommer att leda till en större fettförbrukning under träningen och därmed en större total fettförlust. Vem har inte sett en graf som den här till höger som mer eller mindre uppmanar alla som vill gå ner i vikt att träna på en låg intensitet.
Kroppen är dock smartare än så och om du förbrukar mer fett medan du tränar kommer du sen att förbruka mer kolhydrater (dvs glukos och glykogen) resten av dagen (2). Slutresultatet blir alltså att förhållandet mellan fett och kolhydrater blir det samma oavsett träningsintensiteten.
Det enda som man kunnat se som påverkar den totala fettförbränningen över ett dygn är kaloriöverskott eller kaloriunderskott (2). Enkelt sagt så kommer du att förbränna en större andel fett om du ligger på ett kaloriunderskott och mer kolhydrater om du ligger på ett överskott. Detta är under förutsättningen att fördelningen mellan kolhydrater och fett är den samma i kosten. Om du börjar äta en större andel fett kommer du att förbränna mer fett. Men då stoppar du ju också i dig en större mängd fett och slutsumman blir den samma.
Fettförbränning vid olika intensiteter
Ett annat sätt att visa fettförbränningen vid olika intensiteter, Röd linje är en vältränad idrottare och blå linje en otränad person. Lägg märke till att toppen är på i stort sett samma intensitet trots skillnad i träningsnivå.

Kroppen kompenserar alltså över dagen beroende på vad du förbrukar under ett träningspass och slutsumman verkar endast beroende av din kaloribalans under den närmsta tiden.  En studie från 2009 visade detta på ett väldigt tydligt sätt. I studien lät man tränade individer, smala individer och överviktiga individer spendera 2 dygn i ett kalorimeterrum (3). Ett rum där man kan mäta energiförbrukningen hos personen i rummet och även utröna hur mycket av den energi som kommit från fett och hur mycket som kommit från kolhydrater.
Under ett av dygnen fick deltagarna göra vad de ville, då rummen är små innebär det i princip att de var inaktiva. Under det andra dygnet fick de cykla i en timme på en intensitet motsvarande 55 % av deras VO2max. Som ni kan se av grafen här ovanför är det nära gränsen för maximal fettförbränning (fettoxidation för att vara korrekt). Under denna timme gjorde alltså deltagarna av med mer fett än de gjorde under vilodagen. För att inte kaloribalansen skulle inverka på resultatet såg man till att deltagarna höll sig i kaloribalans under båda försöken. För att inte mängden fett i kosten skulle påverka fick deltagarna standardiserad mat under försöken och under tre dagar inför försöken. Resultaten kan ni se här under.
Graferna visar något som kallas respiratory quotient vilket står för fördelningen mellan fettoxidation och kolhydratoxidation. Alltså hur mycket energi som kommer från fett och hur mycket som kommer från kolhydrater under en viss mätperiod, i det här fallet ett dygn. Om en person endast förbrukar kolhydrater blir värdet 1 och om en person endast förbrukar fett blir det 0,7. Den grå stapeln är en träningsdag och den svarta är en inaktiv dag och en högre stapel innebär alltså att personen förbrukat en större andel kolhydrater den dagen.
Skillnaden i respiratory quotient mellan vilo- och träningsdag
Skillnaden i respiratory quotient mellan vilo- och träningsdag hos deltagarna. LT är det tränade deltagarna, LS är de smala deltagarna, OS är de överviktiga deltagarna. Grå staplar är träningsdagarna och svarta är vilodagar. Grafen nere till höger visar fettbalansen under de olika dagarna.

Det kan vara lite svårt att utlösa ur graferna här ovanför då de återger alla deltagarnas individuella resultat men resultaten visar att deltagarnas respiratory quotient över ett dygn inte förändrades signifikant trots att den givetvis förändrades under själva cyklingen. Något som är ännu mer intressant är att alla grupperna faktiskt hamnade i en liten positiv fettbalans under träningsdagarna. Varför kan jag inte svara på, kanske lyckades de bara inte träffa exakt rätt med kalorierna för att balansera utgifterna eller så hade deltagarna lite mindre glykogen i kroppen vid dagens slut.

Morgonpromenader och högre fettförbränning

Påståendet om att morgonpromenade förbränner mer fett hänger ihop lite med påståendet om rätt intensitet för att förbränna fett. När du tränar på fastande mage kommer du att förbränna mer fett under själva aktiviteten. Frågan är ju dock vilken effekt det kommer ha på fettoxidationen över ett helt dygn? Det finns ingen studie som tittat direkt på detta men det känns inte som någon chansning att säga att även detta troligen kommer kompenseras över dygnet. Frågan är då vilka fördelar det finns med att träna eller att ta en promenad innan frukost?
Rent teoretiskt finns där några fördelar med morgonträning och även några nackdelar. De teoretiska fördelarna är för någon som faktiskt ligger på diet för att gå ner i vikt. I dessa fall är det vanligt att man drar ner på kolhydraterna en del och då kanske det finns en fördel att utföra träningen fastande så kroppen inte använder så mycket muskelglykogen under passet. Sen äter man kolhydraterna innan styrketräningen och möjligen får man då lite extra energi under det passet. Styrketräningen under viktnedgång är något vi förutsätter att alla utför, i alla fall alla som vill gå ner i vikt på ett bra sätt.
En annan teoretisk fördel är att fastande träning faktiskt har visat sig kunna leda till små fördelaktiga förbättringar vid konditionsträning (4). Så om du inte utför en promenad utan istället utför konditionsträning på morgonen kan du möjligen få några mindre fördelar jämfört med om du utför träningen efter frukost. Notera dock att dessa små förändringar i metabolismen aldrig har visat sig kunna leda till någon faktisk prestationsförbättring, så förvänta dig inga större skillnader. Att utföra flera längre eller hårdare konditionspass kan få negativa konsekvenser om du försöker gå ner i vikt så denna teoretiska fördel för nog endast ses som något du kan ha nytta av under kaloribalans eller kaloriöverskott och inte i detta fall där vi diskuterar fettförbränning och viktreglering.
Den teoretiska nackdelen med att träna i ett fastande tillstånd är att kroppen kommer att använda mer protein som energi. Detta skulle kunna innebära att man förlorar lite mer muskelmassa jämfört med om man utför samma träning när man tidigare ätit en måltid. Frågan är dock vilken effekt detta har över en lite längre mätperiod. Äter man tillräckligt med protein har jag svårt att se att denna effekt skulle kunna ha någon inverkan. Men talar vi om personer med en låg andel kroppsfett kanske det kan ha en inverkan?

Summering

De här studierna är väldigt artificiella. De visar dock på något som egentligen borde vara uppenbart men som ändå ofta blir ifrågasatt. De visar att energi inte försvinner. Vill du bli av med fett, som är energi, så behöver du ligga på ett kaloriunderskott. Sen kan man snacka hur mycket man vill om ökad fettförbränning, fettdriven, lägre insulin, lite muskelglykogen osv. Det leder ingenstans. Det blir liksom ett försök att vinna några extra kilokalorier i form av mindre fett och mer muskelglykogen eller protein i kroppen samtidigt som man glömmer bort det stora, viktiga och uppenbara.
Fettförbränningszoner, morgonpromenader och fastande träning är alla saker som har någon form av grund inom fysiologin. De har också den saken gemensamt att de förvirrar mer än de bidrar. Som jag tagit upp i detta inlägg finns det ingen anledning att tro att något av de här ”tipsen” kommer att ha någon betydande effekt på dina resultat oavsett om det handlar om viktnedgång eller kroppsfett.
Rent teoretiskt finns där möjliga fördelar med de olika sakerna men det finns ännu inga belägg för att det ger någon praktiskt skillnad. Om du är på en väldigt hög nivå inom din idrott och du skulle kunna ha fördel av någon av de teoretiska fördelarna kan det givetvis vara värt att prova för att se om det blir någon skillnad. För oss andra, det vill säga 99,9 % av befolkningen är det bättre att fokusera på det som är viktigt och sen försöka hitta en lösning som passar i vardagen. För vissa är det långa träningspass på låg intensitet, för vissa är det intensiva intervaller. Några föredrar träning innan frukost medan andra hellre tränar efter.

39 svar på “Fettförbränning, träningsintensitet, morgonpromenader och viktnedgång”
 1. Hej! Ytterligare ett toppeninlägg. Jag följer det ni skriver med stort intresse!
  Slutsatsen av detta är alltså hur enkel som helst; intag vs uttag av energi. Du skriver också att kroppen gärna kompenserar energiuttaget (och medföljande fettförbränning) genom att ta in mer energi närmaste tiden efter träning. Den ökade hungern är tecken på denna kompensation, antar jag.
  Själv brottas jag lite med just detta. Jag tränar ganska varierat och blandar styrketräning med konditionsträning. Och blir hungrig, såklart. Men jag vill ju helst åstadkomma viss långsiktig viktnedgång och ligga på ett litet kaloriunderskott. Men det hämmar väl resultaten av styrketräningen i form av muskeltillväxt?
  Så, är det body buildingens principer om att bulka och deffa som gäller för att först bygga muskler och sedan bli av med fett? Eller är det alldeles för ambitiöst för en flitig motionär? (2-3 styrkepass i veckan varvat med motionspass)
  Vad gäller hungern så förstår jag från tidigare inlägg att det är proteinrik kost och att inte dra ner på fettet för mycket som är receptet.

 2. Vill bara tacka för ett toppeninlägg Jacob! Äntligen har man något att länka till alla tjejer (som det framför allt är) som hela tiden filosoferar kring detta! För övrigt känns det som Stefan här ovan svarar på sina egna frågor 🙂

 3. Ja, nästan 🙂 Men inte riktigt. Söker bekräftelse på att jag tänker rätt och lämnar lite frågor öppna.

 4. Tjena Stefan!

  Stefan: Slutsatsen av detta är alltså hur enkel som helst; intag vs uttag av energi.

  I princip ja…

  Stefan: Du skriver också att kroppen gärna kompenserar energiuttaget (och medföljande fettförbränning) genom att ta in mer energi närmaste tiden efter träning. Den ökade hungern är tecken på denna kompensation, antar jag

  Nej, det skrev jag inte. Fettförbränning är inte det samma som kaloriunderskott eller fettförlust. Du har ju en pågående fettinlagring med. Så det enda som kompenseras är att en ökad fettförbränning leder till en minskad fettförbränning under resten av dagen.

  Stefan: Själv brottas jag lite med just detta. Jag tränar ganska varierat och blandar styrketräning med konditionsträning. Och blir hungrig, såklart. Men jag vill ju helst åstadkomma viss långsiktig viktnedgång och ligga på ett litet kaloriunderskott. Men det hämmar väl resultaten av styrketräningen i form av muskeltillväxt?

  Man kan inte både ha kakan och äta den 🙂 Visst går det att bygga muskler när man går ner i vikt men det är väldigt svårt och det går inte alls lika fort som om man ligger på överskott.

  Stefan: Så, är det body buildingens principer om att bulka och deffa som gäller för att först bygga muskler och sedan bli av med fett? Eller är det alldeles för ambitiöst för en flitig motionär? (2-3 styrkepass i veckan varvat med motionspass)

  Det beror på vilka mål du har. Bulk och deff är att ta i för de flesta. Särskilt i början innan man börjar få koll på saker och ting. Blir lätt att man bara blir fet 🙂

 5. Hej!
  Jag har en fråga som gäller fettförbränning/konditionsträning och muskelbygge.
  Tar först ett exempel så blir det lättara att förklara;
  Låt säga att mitt dagliga energibehov är 2500 kcal.
  Jag kör ett styrketräningspass och förbrukar 300 kcal,
  mitt behov blir således 2800 kcal och då jag vill lägga på mig muskler så lägger jag mig på ett intag kring 3100-3300 kcal.
  Men låt säga att jag vill äta 4000 kcal dagligen men fortfarande hamna på ett överskott av ca. 300-500 kcal, då måste jag således förbruka åtminstone 500-600 kcal till.
  Så till frågan:
  Då mitt primära syfte är att utveckla maximalt med muskelmassa (då bör jag utesluta all typ av förbränning egentligen) blir det väl mest fördelaktigt om jag förbrukar dessa 500 extra kcal genom relativt lågintensiv träning då högintensiv konditionsträning kommer att sända motsatta signaler till kroppen.
  Har jag rätt eller är jag helt ute och cyklar!?

 6. Tjena Anders!
  Det där är studierna jag tar upp under rubriken ”Fettförbränningszonen och den slutliga effekten”. Grub har dock varit flitig medan jag endast refererade till en översiktsartikel från 2009 som tar upp studierna och sen tog exempel från en studie istället för att referera till alla individuellt 🙂
  De tittar alla på effekten av olika aktiviteter på olika intensiteter på den totala fettförbränningen. Ingen av dem tittar på effekten av att träna fastande kontra icke fastande. Det är alltså inte exakt samma sak men som jag skriver i inlägget är sannolikheten väldigt liten att det skulle bli någon skillnad i resultat vid de två situationerna.

 7. Tjena!
  Intressat inlägg! har du några tips på hur man lättast går ner i vikt och lättast förbränner fett? Hur man lättast får en platt mage?
  Tack på förhand!
  /Mathias

 8. Hej
  Jag är ny till denna sida och har börjat läsa artiklarna en efter en. Jag har däremot redan en fråga jag gärna vill ställa redan nu.
  Väger 94kg på 189cm. Styrketränar sent på kvällarna var annan kväll på gym och kör konditions träning var annan kväll (det brukar bli 5-6 pass i veckan). Jag försöker dessutom hålla något slags kaloriunderskott för att mitt mål är att falla ca 6-8kg fett till genom detta år. Dessvärre räknar jag inte kalorierna dagligen utan har bara koll på det vid inköp.
  Jag undrar nu, borde jag i stället köra en vecka endast konditions träning (ca 5 pass i veckan) och nästa vecka endast stryketräning i en vecka. och repetera?

 9. Hallå Alex!
  Att ha en vecka mellan det att du tränar en egenskap tills det att du tränar den igen är ingen bra idé. Du skulle ju dock kunna lägga in veckor med fokus på antingen kondition eller styrka. Men uteslut inte den ena eller den andra helt om ditt mål är att bli bra på båda.

 10. Tack för all god info. Men angående fettförbränning. Mitt optimala träningsupplägg vore att jag kunde köra fettförbränning på något sätt under mitt styrkepass på gymmet, dvs efter eller före. Kan jag lösa detta på et bra sätt? Ska jag gå lågintensivt efter jag kört styrketräning, eller ska jag gå lågintensivt före styrketräningen?
  Kan jag köra styrka, ta en gainer och gå lågintensift, eller ska jag bara ta en proteindrink efter passet så att jag inte får i mig kolhydrater innan den lågintensiva promenaden? Eller spelar det ingen roll? Känns ju som att jag vill ha i mig något snabbt efter passet, annars tar det ju en timme innan jag får något i mig efter styrketränigen?
  Skulle bli jätteglad för ett tips/svar på detta.
  Berra

 11. Hej, är ny här på sidan och läst flera artiklar, riktgit intressant.
  Det jag undrar är, förlåt om jag missat det:
  Man ska alltså få i sig ett recoverymål trots att ens mål är att gå ned i vikt och behålla muskelmassa?

 12. Tjena Anton!
  Man ska alltid äta efter träningen om ens mål är att behålla eller lägga på sig muskelmassa.

 13. Att påstå att man skulle kunna få bättre effekt av att genomföra konditionsträning fastande (dvs före frukost) även om det skulle vara små skillnader är inte helt rätt.
  Att genomföra ett utvecklande konditionsträningspass kräver att det finns kolhydrater tillgängligt. Gör det inte det blir man tvungen att sänka intensiteten vilket på sikt skulle medföra sämre utveckling av syreupptag och uthållighet.

 14. Bernt:
  Att påstå att man skulle kunna få bättre effekt av att genomföra konditionsträning fastande (dvs före frukost) även om det skulle vara små skillnader är inte helt rätt.
  Att genomföra ett utvecklande konditionsträningspass kräver att det finns kolhydrater tillgängligt. Gör det inte det blir man tvungen att sänka intensiteten vilket på sikt skulle medföra sämre utveckling av syreupptag och uthållighet.

  Det beror ju på vilken intensitet man tänkt hålla passet. Är det ett lågintensivt långpass man planerat in så kommer det antagligen inte påverka om man ätit frukost eller inte före.

 15. […] Det enda som man kunnat se som påverkar den totala fettförbränningen över ett dygn är kaloriöverskott eller kaloriunderskott. Enkelt sagt så kommer du att förbränna en större andel fett om du ligger på ett kaloriunderskott och mer kolhydrater om du ligger på ett överskott. Detta är under förutsättningen att fördelningen mellan kolhydrater och fett är den samma i kosten. Om du börjar äta en större andel fett kommer du att förbränna mer fett. Men då stoppar du ju också i dig en större mängd fett och slutsumman blir den samma. Källa […]

 16. En sak jag undrar över. När man ska deffa, varför går bodybuilders ut och går ca 1 timme på morgonen och sedan 1 timme på kvällen? Räcker det inte med att bara äta mindre? Det ger ju också mindre kalorier över hela dagen. Jag antar att det beror på att promenader tar mer fett och mindre muskler än att bara äta mindre?
  Man måste väl kompensera matmässigt för styrketräning/promenader under deffen? Om man exempelvis vill ligga på 1800 kcal om dagen då man inte tränar under deffen bör man väl kompensera den dag man tränar, styrketräning 1 timme och promenad 1 timme, och lägga till typ 200 + 300 kcal och äta 2300 kcal? (Ungefärliga värden.)

 17. Hej,
  Jag har Slutat röka och gick upp 8kg. Jag har tränat under flera perioder innan med bra resultat efteråt. Men, jag har problem med det nu. Jag har nu under 2 månader tränat regelbundet 3 gånger i veckan, visa veckor 4 gånger. Jag tror jag äter rätt, mycket proteiner nästan inga kolhydrater, tittar att det är i te fattig mat, etc. Som träning har jag första månaden styrketränat, och det visade sig att vikten är samma men jag växte imuskelmassa, samt jag märkte inte att bag har tappt fett. Andra månaden började jag att springa och promenera. Jag springer 4,5 km. Efter träningen gör jag 50 armhävningar o h kör mina magövningar. Jag har märkt att min mage har blivit lite plattare men vågen visar samma, och mina byxor är lika tajta som när jag började. Kanske lite smalare i midjan med låren är samma. Har du några tipps om vad jag ska kunna göra för att få bättre resultat.
  Tack i förhand.

 18. Det är alltid bra att träna, började en gång med Arne Tammer, eller Tammerkursen 10 brev sedermera 12 brev med fysisk träning” gymnastik”, då var jag ca 13 – 14 år lite tidigt kanske. Sedan efter 20 års ålder fortsatte det med en ny kurs skivstångsträning. har haft mycket stor nytta av min träning – träningen kombinerades med att man skulle prominera ca 5 km varje dag och ibland cykla till jobbet exempelvis.
  Träningen skulle ske i sex veckor – den 7:e veckan skulle man vila helt från all träning så att kroppen fick tid att ladda om batterierna. Jag är nu 68 år och tränar ännu – en sak som Tammer förordade var att sömnen är oerhört viktig: helst 8 – 9 timmar per natt. Mycket frukt, grönsaker, bästa drycken vatten om man är törstig ej läsk. Varierad kost. sedan var det viktigt att lyssna på kroppens signaler för att undvika leda eller överträning. Arne tammer var långt före sin tid.
  Han var även bra på fett förbränningstips, olika magövningar. (eller Abs på modernt språk.)
  Jag tror även att man bör fasta ibland – detta är nyttigt för kroppen men då måste man först kontakta sin läkare – så att man är säker på att kroppen tål detta. Var säker på att detta är effektiv fettförbränning – många blir även smartare av fasta – kroppen reparerar då allt skadligt (faktiskt protein överskott) – från allt vi stoppat i oss. Och det goda kolestorolet ökar.
  Lycka till med promenader och fettförbränning.

 19. Hej!
  Tack för en mycket intressant sida med väl underbyggda artiklar!
  Jag har en fråga som jag gärna hade velat få svar på, nämligen om regelbunden träning på morgonen innan frukost faktiskt kan lära kroppen att bättre utnyttja fett som bränsle. Blir det helt enkelt någon form av fysiologisk skillnad i hur kroppen fungerar om man regelbundet tränar på fastande mage på morgonen?
  Av rent praktiska skäl har jag förlagt i stort sett all min träning precis så, och av nyfikenhet skulle jag vilja veta om det finns några studier på om det faktiskt påverkar kroppens prestation. Om ni har möjlighet vore jag mycket tacksam för ett svar. 🙂

 20. Hej
  Borde det inte vara fördelaktigt med lågintensiv träning om man inte får i sig så mycket kolhydrater (pga högt proteinintag, och begränsad kalorimängd) , och man vill behålla muskelmassa?
  Hur mycket kolhydrater behöver man egentligen?
  Mvh Joakim

 21. Hej Joakim!
  Rent teoretisk så skulle där ju kunna finnas en fördel med att tänka så. Att man då sparar lite på glykogenet som man sen då eventuellt skulle kunna använda när det behövs under den tyngre styrketräningen. Om det sen verkligen ger något i praktiken är inte studerat så man får prova själv och se vad man tycker.
  Kolhydrater behövs inte. Men därmed inte sagt att det inte skulle kunna hjälpa om man äter det.

 22. Så även fett & protein bildar glykogen, som i sin tur används vid träning? (jag trodde bara att kolhydrater bildade glykogen 🙂
  Om glykogenlagren är slut (tex på morgonen) och man tränar intensivt, tar då inte kroppen från muskler istället? (= förlorad muskelmassa)
  Eller jag är ute och cyklar, på tunn is? ;o)

  Jacob Gudiol:
  Hej Joakim!
  Rent teoretisk så skulle där ju kunna finnas en fördel med att tänka så. Att man då sparar lite på glykogenet som man sen då eventuellt skulle kunna använda när det behövs under den tyngre styrketräningen. Om det sen verkligen ger något i praktiken är inte studerat så man får prova själv och se vad man tycker.
  Kolhydrater behövs inte. Men därmed inte sagt att det inte skulle kunna hjälpa om man äter det.

 23. Joakim: Så även fett & protein bildar glykogen, som i sin tur används vid träning?

  Glyceroldelen av triglycerider (fett lagrat i kroppen) kan bli till glukos/glykogen. Protein kan också bli till glykogen. Så man klarar sig utan. Men det är ju inte orsak nog till att inte äta kolhydrater 🙂 Vi klarar oss utan det mesta fettet med. Bara några enstaka gram omega-3 och omega-6 som vi verkligen behöver.

  Joakim: Om glykogenlagren är slut (tex på morgonen)

  Ditt glykogen tar aldrig slut. Kroppen ser alltid till att det finns på lager. På morgonen har du ett mindre lager i levern. I musklerna är lagren i princip lika fulla som när du gick och la dig du du använder musklerna väldigt sparsamt över natten.

  Joakim: man tränar intensivt, tar då inte kroppen från muskler istället? (= förlorad muskelmassa)

  Om dina lager börjar bli låga och du behöver mer snabb energi så används främst protein istället och då kommer mycket av det från proteinet från dina muskler ja.

 24. Jag springer vanligtvis 4-6 h i veckan. Nu har jag tagit paus i 3 mån, pga skada. Har gått upp 0.3 kg. Säger en del om hur kroppen funkar.

 25. Intressant artikel.
  Så egentligen indirekt säger du att man kan sitta still och sitta framför tv och strunta i att träna i huvudtaget och ändå gå ned och bli snygg och smal bara genom att äta mindre kalorier ?
  Låter sjukt slappt och skönt isåfall.
  Finns det någonting i huvudtaget som är bra med träningen under viktnedgång ?
  Önskar få bra svar på ovan innan jag avbokar allt som har med träning att göra och bänkar ned mig framför soffan.
  Tack

 26. sara: VO2max

  I princip har du rätt. Ligger du bara på kaloriunderskott så kommer du gå ner i vikt, men (styrke)tränar du inte så kommer du förbränna större del muskler och mindre del fett – så du får definitivt en snyggare kropp genom att även träna.
  Du blir även starkare, samt får bättre hälsa och kondition.

 27. sara: Så egentligen indirekt säger du att man kan sitta still och sitta framför tv och strunta i att träna i huvudtaget och ändå gå ned och bli snygg och smal bara genom att äta mindre kalorier ?

  Gå ner i vikt ja, bli smal ja, bli snygg beror ju helt på vad du menar med snygg. För mig blir du inte snygg av att bara sitta i soffan.

  sara: Finns det någonting i huvudtaget som är bra med träningen under viktnedgång ?

  En väldig massa:
  https://traningslara.se/hur-man-deffar/
  http://www.svd.se/traning-och-halsa/de-tre-nycklarna-till-en-bestaende-viktnedgang_4288445.svd
  https://traningslara.se/viktnedgang-del-i-introduktion/

 28. […] få tag i syrran för att be henne köra mig. Hon sov ju, så klart. Så det slutade med att jag fick promenera till blomsterhandeln och sedan hoppa på bussen till morsan. Lämna av blommor och gratta, sen började jag promenera mot […]

 29. Ser inte detta är sjukt bra skrivit! Konklutionen är bara kört över med fråga tecket att man inte kan bevisa det ena eller annat ingenting annat.
  Men tack för det som är hittat fram om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *