Det här är titeln på en tre dagar gammal artikel i Helsingborgs Dagblad som jag såg först idag. I artikeln kan vi läsa om Shirin Djavidi som några av er kanske känner igen från Aftonbladet där hon figurerar som expert. Artikeln i tidningen kan sammanfattas med totalt skitsnack. Det enda som i princip är rätt i artikeln är att vi behöver ta hand om våra kroppar.
I övrigt så får vi läsa om en massa resonerande kring förbränning där Shirin Djavidi och journalisten helt förväxlar fettbalans med fettförbränning som jag varit inne på tidigare här på sidan i inlägget Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång. Jag skulle vilja säga att Shirin Djavidi gör detta medvetet som ett marknadsföringsknep men ärligt talat är jag osäker på om hon vet skillnaden själv. Den åsikten baserar jag på att jag har ”tvingat” mig igenom flera av hennes artiklar på Aftonbladet som inte så sällan innehåller den här typen av fel .
Man undrar ju vad journalister egentligen gör på sin arbetstid? Är det verkligen så tidskrävande och slitsamt att leta upp någon som verkligen kan något i frågan och som inte försöker sälja sin egna produkt i artikeln? Vi har en otrolig massa kunniga människor runt om i landet som skulle kunna hjälpa till att faktiskt utbilda gemene man och göra deras liv lättare/bättre. Istället får man läsa en massa kring hur man totalt missriktar sitt fokus på småsaker som inte spelar någon roll kring det som artikeln egentligen ska handla om.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

4 svar på “Maxa din förbränning”
 1. tror inte kunnigt folk säljerlösnummer något vidare. så fort någon har lite genuin kunskap inom träning/kost blir ju svaret på varenda fråga ”det beror på” eller ”det saknas studier för att säkert uttala sig” följt av långa utläggningar om studier och dess kvalite. skittråkigt svar för en svensson på frågan hur man får rutor på magen med en månad kvar till sommaren liksom.

 2. för övrigt tyckte jag din kritik var lite väl hård när jag först bara läste faktarutan ”sant och falskt” som ändå var rätt vettig. sen läste jag brödtexten och då barkade det åt helvete och jag förstod ditt inlägg helt :D. att han inte hade vett att hålla klaffen efter faktarutan 😉

 3. jonas:
  tror inte kunnigt folk säljerlösnummer något vidare. så fort någon har lite genuin kunskap inom träning/kost blir ju svaret på varenda fråga ”det beror på” eller ”det saknas studier för att säkert uttala sig” följt av långa utläggningar om studier och dess kvalite. skittråkigt svar för en svensson på frågan hur man får rutor på magen med en månad kvar till sommaren liksom.

  Givetvis är det en av huvudorsakerna. Att säga samma sak flera gånger om är inte direkt så sexigt för tidningarna. Men att gå därifrån till att skriva helt felaktiga saker eller göra reklam för någons bok eller företag är ju ändå ganska långt.
  Sen går det att skriva väldigt intressanta texter eller kortare notiser om träning och viktnedgång som verkligen är baserade på fakta med.

  jonas:
  för övrigt tyckte jag din kritik var lite väl hård när jag först bara läste faktarutan ”sant och falskt” som ändå var rätt vettig. sen läste jag brödtexten och då barkade det åt helvete och jag förstod ditt inlägg helt :D . att han inte hade vett att hålla klaffen efter faktarutan ;)

  Faktarutan är ju baserad på den felaktiga tron att en hög förbränning innebär viktnedgång.
  Sen förbränner vi inte ens något i våra kroppar. Vi oxiderar. Och oxidation sker av både kolhydrater och fett så oxidationen är precis lika hög både oavsett om man ätit före morgonträningen eller inte. Det samma gäller för kaffe där det till och med är så att man aldrig ens mätt upp någon ökad fettoxidation med kaffe. Det enda man sett är en ökad fettfrisättning men det i sin tur har endast lett till en ökad fettinlagring. https://traningslara.se/koffein-ett-tillskott-som-fungerar/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *