Myter kring viktnedgång

Det här är del 5 i en artikelserie kring viktnedgång och i de fyra första delarna har jag berättat om de sakerna som verkligen är viktigast att tänka på när du ska gå ner i vikt.

I den här delen tänker jag ta upp några vanliga myter, överdrivna påståenden och några saker som florerar som fakta kring ämnet viktnedgång där vi idag mest egentligen kan säga att någonting är intressant men spekulationer.

Man går ner mer i vikt om man motionerar före frukost och promenader är bättre än löpning

Kvinnorna som tränade före frukost tenderade att få aningen bättre resultat

Grunden som detta påståendes byggs på är att man använder sig av mer fett under själva träningspasset om man tränar på fastande mage. Detta är hel korrekt och om man tränar innan frukost så kommer man att förbränna mer fett under träningspasset än vad man hade gjort om man tränar efter frukost. Detta har sina fördelar som att om man äter väldigt lite kolhydrater under en diet så ”sparar” man dessa till mer intensiva aktiviteter som ett styrketräningspass senare på dagen.

Ser man till viktnedgång i ett längre perspektiv så verkar det inte spela någon roll om man motionerar före eller efter frukost.Förbrukar du mer fett under en aktivitet så kompenseras detta av kroppen genom att du förbrukar mer kolhydrater senare under dagen och i slutändan så blir resultatet det samma. (1, 2, 3).

Där finns en studie där man specifikt har tittat på träning innan frukost och där såg man en minimal skillnad i fettförbrukning även över ett dygn. Jag har skrivit om den studien här på träningslära tidigare och summeringen av den texten är att den lilla skillnad som man fann av allt att döma inte är praktiskt relevant, Ger träning innan frukost en ökad fettförlust?.

Alla studierna här ovanför tittar dock bara på frågan rent fysiologiskt, när man kontrollerar allting annat. I verkligheten så kan det dock vara så att träning innan frukost påverkar vad vi gör resten av dagen. Till exempel skulle man kunna tänka sig att träning innan frukosten innebär fördelar rent mättnadsmässigt då de flesta klarar av att träna utan att äta direkt och då skjuter man ju faktiskt fram frukosten lite så att man sen har lättare att hålla sig ifrån snacks och liknande fram tills lunchen. Är sen hungern inte lika stor vid lunch så ökar chanserna att man ska göra ett bättre matval då osv.

Det finns en studie där man har undersökt viktnedgången hos 20 kvinnor där hälften fick träna före frukost och hälften efter. I den såg man ingen signifikant skillnad men resultatet pekade ändå mot att träning före frukost möjligen kan vara lite fördelaktigt (4). Det är så klart väldigt vanskligt att dra slutsatser från en studie med få försökspersoner där skillnaderna inte är signifikanta men det är tyvärr all data som finns just nu.

Jag skulle summera allt det här med att du får göra precis hur du vill. Det finns inga bra belägg för att det enda är bättre än det andra

Promenader vs löpning

I den här frågan är det ingen tvekan om att löpning är bättre rent fysiologiskt. Du får bättre träningseffekt och större hälsoeffekter samtidigt som du också gör av med fler kalorier. Att den relativa förbrukningen av fett och kolhydrater skiljer sig och du gör av med relativt mer fett när du promenerar kan du ignorera.

Många repetitioner leder till slanka muskler

Hur ens muskler ser ut beror endast på hur stora de är och på ens gener. Man kan inte påverka musklers utseende på något annat sätt än att antingen göra dem mindre eller göra dem större. Muskelfästen sitter på olika ställen på olika personer och muskelsenor är olika långa på olika personer. Detta är inget man kan göra åt.

Vill man ha slanka muskler (eg mindre muskler) får man helt enkelt sluta träna musklerna och samtidigt äta mindre kalorier man behöver för att på så sätt gå ner i muskelmassa. Om man bara slutar träna så kommer man att ha ett kaloriintag som matchar ens nuvarande kroppsvikt. Reslutatet i slutändan blir att man kommer hålla vikten men istället för muskler kommer man ha fett som i sin tur tar mer plats fett väger mindre än muskler. Resultatet blir med andra ord mindre muskler, mer fett och ett större midjemått. Samtidigt så kommer man som otränad ha en sämre förmåga att förbränna kalorier när man väl rör på sig.

De som anser sig ha för stora muskler och även för mycket fett gör bäst i att styrketräna och samtidigt ligga på kaloriminus. Detta leder till en större fettförlust och en mindre muskelförlust.

Situps eller coreträning förbränner fettet kring magen

Denna myt bygger på illusionen att man kan punktförbränna fett så man blir mer slank i en viss region. Allting har blivit ännu mer uppblåst de senaste åren då det kommit ut två studier som har visat på en punktförbränningseffekt (5, 6).

Dessa studier har mer eller mindre förvrängts i vissa artiklar och forum på nätet. I själva verket såg man 1.2-2.4 mg extra förbränt fett kring de arbetande musklerna för varje timmes träning i den första studien och i den andra studien såg man en skillnad när man mätte med kaliper men ingen skillnad när man gjorde mätningarna med Magnetresonans vilket är en mycket känsligare teknik. Slutsatsen är därför att även om det verkar vara så att man kan punktförbränna fett så är effekten så otroligt liten att det inte kommer göra någon praktisk skillnad.

Något som kan vara bra att veta är att konditionsträning selektivt kommer att ta fett från fettdepåerna kring buken, inte fettet som ligger på magen som syns när man tittar i spegeln utan fettet som ligger mellan våra organ. Det är detta fett som är farligast för hälsan. Detta är alltså inte punktförbränning i sig då fettet som används inte tas från de områden som arbetar (oftast ben när det gäller konditionsträning), men ur hälsosynpunkt är det bra att veta.

Om man äter efter ett visst klockslag så blir allt till fett

Det är inte bra att äta mycket på natten

Det finns många varianter av det här påståendet och skalar du bort allt trams så finns där flera korn av sanning i mitten. Det finns idag en hel del forskning som visat att när vi äter på dygnet, inte bara vad, påverkar hur våra kroppar svarar på maten och vilka effekter det får på vår hälsa.
Forskningen kan ganska enkelt, om än lite grovt, summeras i att du bör äta under timmarna då vi människor normalt är vakna, eller i alla fall borde vara vakna. Det innebär att du äter från morgonen till kvällen. Om du börjar äta framåt natten eller under natten så kommer din kropp inte att kunna hantera maten lika bra.

I djurförsök så kan man se att djur som konsekvent får äta vid fel tidpunkt sett ur deras dygnsrytm får försämrad hälsa där övervikt är en av flera markörer för det. En av de mer kända studierna kring det här som nog mest blev känd för att den inkluderade en snygg bild visade detta på möss där de möss som bara fick äta under timmarna då möss normalt är aktiva bibehöll en mycket bättre hälsa även när de bara blev serverade dålig mat (7).

Så där ligger sanning i att det inte är bra att äta allt för sent på kvällen. Tider då du nog egentligen borde ligga och sova istället. Det finns däremot inga belägg alls för att det sker någonting speciellt vid en specifik tidpunkt på dygnet där allting genast blir mycket sämre. Det är ju annars vanligt att man hör påståenden likt att man aldrig ska äta efter klockan åtta. Eller att alla kolhydrater du äter efter klockan sex blir till fett och så vidare.Pås

tåenden likt dessa kan du ignorera. Däremot är det av allt att döma en väldigt bra idé att fokusera på att äta det mesta av maten du äter under de ljusa timmarna på dagen. Alltså frukost, lunch och inte en för sen middag för de flesta.

Frukost är dagens viktigaste mål

För 10 år sedan var det mer eller mindre än sanning att frukost var dagens viktigaste mål. På senare år har det kommit ett par interventionsstudier på frukostens betydelse där en grupp fått äta frukost medan en annan grupp hoppat över frukosten och resultatet från dessa studier är i princip att frukost inte har någon större avgörande effekt.

Jag har skrivit flera artiklar om dessa interventionsstudier i fall du är intresserad

Här nöjer jag mig med att skriva att äta frukost är ett utmärkt tillfälle att äta på om du vill det. Kroppen är redo för att ta emot näring och det kan också hjälpa din kropp att hålla en bra dygnsrytm. I övrigt så har dock principerna som du redan har lärt dig större tyngd, se till att du äter bra mat när du väl äter och försök att äta under de ljusa timmarna av dygnet då vi normalt ska vara vakna.

Man går ner i vikt om man utesluter så mycket kolhydrater alt. fett som möjligt

Det finns många som påstår att man med deras diet kan äta hur mycket som helst och ändå gå ner i vikt, att kalorierna inte spelar någon roll. Det finns ingen sanning bakom dessa påståenden utan din kaloriförbrukning förblir i princip den samma oavsett vad du väljer att äta och således är du fortfarande beroende av att du totalt sett äter mindre kalorier än du gör av med.Vanligen gäller den här kontrove

rsen förhållandet mellan kolhydrater och fett i kosten men det finns idag många väldigt välkontrollerade studier där man tittat på det här och det finns helt enkelt ingen nämnvärd effekt (8).
Ditt proteinintag kan däremot inverka vilket jag redan förklarat i del 1 av den här serien och det är en av orsakerna till varför du bör ser till att få i dig tillräckligt med protein när du går ner i vikt. Det är ingen enorm effekt men den effekten tillsammans med att livsmedel med mer protein oftast mättar bättre och att protein bidrar till att du bibehåller mer muskelmassa gör att du bör ha koll på ditt proteinintag.

Notera här att jag endast skriver om hur kosten påverkar din energiförbrukning här. Det är ingen tvekan om att många människor har gått ner i vikt utan att kontrollera sitt kaloriintag och utan att de har tänkt på att de ska äta mindre mat. De här personerna kan säkert tro att de äter lika mycket energi som tidigare men det gör de inte.

Varför människor spontant börjar äta mindre kalorier med vissa dieter förklarade jag också i del 1 av den här serien.

Ät många måltider för högre förbränning

Detta är ett påstående som jag faktiskt inte vet var det kommer ifrån från början. Men det är i alla fall vanligt förekommande fortfarande och vanligen mynnar påståendet ut i rådet att du ska äta fem till sex mindre mål om dagen.

Det finns inga som helst belägg för det här. Du kan äta två måltider varje dag eller åtta måltider varje dag, det spelar inte någon större roll. En översiktsartikel på området från 2011 kom fram till att du möjligen blir lite hungrigare totalt sett över dagen om du endast äter ett eller två mål men efter det fann man ingen skillnad (9).

När det gäller att antalet måltider skulle påverka ens energiförbrukning i sig så spretar studierna åt lite olika håll men effekterna man ser är aldrig särskilt betydelsefulla. Undantaget här är möjligtvis att man har sett att du får en lägre total energiförbrukning om du äter vid helt fel tider, alltså på natten som jag nämnde i en tidigare punkt här ovanför.

Det är bäst att inte gå ner i vikt för fort

Det finns flera sunda argument till varför man inte bör stressa sin viktnedgång för mycket. De flesta har tagit flera år på sig att gå upp i vikt och det är då ganska orimligt att tro att man ska kunna lösa allt det på några veckor eller få månader. Det finns även fördelar i att inte stressa viktnedgången för mycket i fall man vill behålla sin muskelmassa. Ett större underskott gör det svårare för kroppen att bibehålla muskler.

Ett annat vanligt argument för en långsammare viktnedgång är för att det sen ska bli lättare att bibehålla den nya lägre vikten. Jag kan förstå argumentet men samtidigt så finns det ju ingenting som säger att man inte först skulle kunna gå ner snabbt i vikt och sen efter viktnedgången förändra sin livsstil mot något som är mer hållbart på sikt som också räcker till för att bibehålla den nya vikten.Det finns

också fördelar med en snabbare viktnedgång. I studier har man sett att en snabbare viktnedgång i början ökar sannolikheten att försökspersonerna fortsätter med sin diet. Ett snabbare resultat höjer helt enkelt motivationen mer än när det går långsamt redan från början.

Det finns också eventuella hälsoeffekter vid snabbare viktnedgång i fall man har mycket extra fett på kroppen. Går man då snabbt ner i vikt så minskar kroppen lite mer selektivt på fett som har lagrats in på ”fel ställe” i kroppen.

Bland annat så kan man bli av med överflödigt fett kring levern vilket är väldigt positivt när det gäller insulinkänslighet och blodsockerkontroll.
Det finns få studier där man har jämfört resultaten mellan en grupp som får går ner i vikt fort och en som gått ner mer långsamt men de få studier som finns pekar mot att det inte spelar någon större roll vad man rekommenderar (10). Så du kan helt enkelt själv välja vad du tror passar dig bäst för stunden.

Summering

Det här var slutet på min artikelserie. Det finns så klart väldigt mycket annat som jag hade kunnat ta upp i den här serien som har en inverkan men jag har valt att endast belysa de stora sakerna som har den stora effekten. Får du rätt på det jag har tagit upp här så kommer dina resultat att bli väldigt bra.
I fall du missat tidigare delar i den här serien så hittar du dem här:

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

77 svar på “Viktnedgång, del V – Myter och en granskning av vanliga påståenden”
 1. Hej!
  Har just hittat denna intressanta sida. Läste några artiklar bla. snabbläste jag om body pump studien. Jag har testat body pump och fann det riktigt skojigt till skillnad från ren styrketräning som jag tycker är riktigt tråkigt. Det måste ändå vara bättre att träna BP än inte alls? Nu vet jag bara att det inte är lika effektivt som jag hoppats på. Jag kämpar med några kilos övervikt och försöker hitta en kul träningsform. Kombinerar BP med löpning, inlines (ibland) och promenader. Tyvärr blir det alltid något gott till kaffet som sabbar.
  Åsa

 2. Hej Åsa! Angående BodyPump så är det givetvis bättre än ingen styrketräning alls och hittar du verkligen ingen motivation till att styrketräna så kör vidare med BodyPump om du gillar det.

 3. Hej!
  Hur är det med ”sanningen” att när man styrketränat fortsätter kaloriförbränningen under anabolismen (uppbyggande tillståndet) upp till 48 timmar efteråt?
  Hur är det i förhållandet med konditionsträning? Fortsätter förbränningen i lägre grad där?

 4. ”Blir man sliten och trött under dieten så ska man dra ner på volym och frekvens innan man börjar sänka vikterna.”
  Menar du med frekvens antalet repititioner eller antalet träningstillfällen/vecka?

 5. Hej!
  Jag har en het diskusion med min 19-åriga dotter angående vad man skall göra om man är mycket stressad och har ont om tid; gå en promenad alternativt jogga eller styrketräna på gym eller jympa på friskis & svettis.
  Hon har tills för ca 3 år sedan tävlat i mountainbike XC (cross country) samt downhill. När hon började på gymnasiet så drabbades hon av körtelfeber och fick tuffa symtom. Hon slutade cykla. Sedan detta hände har hon varit mycket drabbad av den ena infektionen efter den andra.
  Hon satsar stenhårt på skolan och är mycket stressad. På kvällar, helger och lov så sitter hon i kassan i ett snabb köp. Vi skjutsar henne dit eller så åker hon buss. När hon har tid ”över” så ligger hon och ser på TV eller chattar.
  Jag tycker för det första att hon skall trappa ner och få mer fritid. Sedan tycker jag att hon borde prioritera motion i stället för tv på dagtid. Så enkelt som att gå en väg till skolan i stället för att ta bussen. Dessutom så anser jag att det är viktigt att prioritera att komma ut i luften och då promenera eller jogga om vädret tillåter. Om vädret är kasst så har jag bett henne följa med mej till Friskis för att jympa. Det enda hon kan möjligvis tänka sig emmelanåt är att bli skjutsad till gymmet och styrketräna med inriktning på magmusklerna.
  Min fråga är om jag är ”mossig” som anser att det är viktigt att komma utomhus och få jobba med hjärta och lungor varje dag även om inte med så hög intensitet ?

 6. Hej Anna-Marie!
  Enligt mig är du absolut inte mossig. Det finns gott om studier som visar att barn och ungdomar som motionerar regelbundet presterar bättre i skolan. Det finns dessutom inga studier som visar på ett negativt förhållande vilket säger att det inte är negativt trots att tiden man lägger ner inte går ut över ”studier” annars.
  När det gäller träning för stress och metal hälsa så finns det betydligt mer forskning kring konditionsträning som verkar vara det som fungerar bäst. Jag har tänkt skriva mer om detta ganska snart så om du tittar tillbaka om några veckor så finns det nog något inlägg med mycket mer information.

 7. Hej. Är en kvinna snart femtio år, slutade röka i januari och började träna ca 5-6 x veckan. Är ganska otränad innan dess. Tränar bodypump,zumba,pilates,afro och bodybalance.
  Är överviktig och behöver gå ner ca 20 kg. Har gått ner ca ett kg sedan januari, vad gör jag för fel? Kan du ge mig några tips? Jobbar natt, så det blir ju lite knasigt med maten. Tar verkligen i när jag tränar och känner både rejält av pulsökning och svett. Ska jag ändra på träningsform? vad bör jag äta på natten? Jobbar tio timmar ganska intensivt med akutvård? Mvh Mauga

 8. Hej Mauga!
  Det går inte för mig att säga vad det är som går fel för just dig. I princip är det väldigt lätt, du äter för mycket kalorier i förhållande till vad du gör av med. Varför det blir så är dock en mycket svårare fråga att besvara och inget jag kan svara på för dig. Att du tar i mycket på träningen är väldigt bra, men det är verkligen inget garanti för att du ska gå ner i vikt.
  Du kan hitta mycket bra information här på vår sida men i slutändan så är det du själv som får försöka ta reda på vad du gör fel nu och vad som fungerar för dig i ett längre perspektiv. Att gå ner i vikt handlar mycket om att hitta en ny livsstil som man trivs med.

 9. Hej Hej 🙂
  Vill först säga att de är en grymt bra sida 😀
  Jag har en liten fundering gällande kost å träning om de är myt eller inte. Om man tränar kondition 3-4 ggr/v å inte får i sig tillräckligt med mat. Börjar kroppen då lagra fett?
  Pratade själv med en kost/träningscoach då jag inte tyckte kroppen svarade på träningen utan de har nu resulterat i en viktuppgång på 3,5 kg på 3 mån och de är nog inte muskler eftersom mkt har satt sig på sidorna ”kärlekshandtagen”. Som jag äter idag blir de lättare frukost, riktig (ej halvfabrikat) lunch och middag. Är inte överviktig (idag 166cm/ 56 kg, 25 år. Kost/träningscoachen vill nu få mig att ta en shake på morgonen som innehåller näringsämnen som en hel måltid + att få in 2 mellanmål. Är de rimligt??
  // Ullis

 10. Hej Ullis!
  Din kropp lagrar fett 24 timmar om dygnet hela ditt liv. Överdrivet konditionstränande kan sannolikt ge en negativ hormonell miljö där onödigt mycket fettfri massa förloras vid viktnedgång, det känns inte orimligt. Här har jag skrivit om hur konditionsträningen påverkar muskeltillväxt:
  https://traningslara.se/muskelbyggning-med-konditionstraning-funkar-det/
  Men att du ska börja småpeta med fler mellanmål och en morgonshake ser jag ingen fördel med. Jag tror att det finns en risk att din basalmetabolism aktats ned en aning samtidigt som din spontanaktivitet gått ner även den. Det är mer regel än undantag att man överskattar sin energiförbrukning och underskattar sitt intag faktiskt.
  Mitt råd är att du lägger större prioritet på styrketräning och ligger på en bra nivå av protein och fett.
  Men framför allt känns det ju knappast som viktnedgång behövs för dig med måtten du anger men det är ju ditt val.
  /Nicklas

 11. Hej! Jo det är så att jag är en tjej i 17-års åldern och jag vill gå ner 3-4 kilo. Jag har inte så mycket fett att förbränna, men det jag vill förbränna sitter på rumpan men jag vill även ”förbränna” musklerna på vader och lår. Efter att ha spelat fotboll i sju år så har jag fått riktiga fotbollsben och jag vill nu tappa muskler där. Kruxet är bara att om jag lägger av med träning helt så kommer ju musklerna bli fett och när jag sedan ska förbränna fettet så antar jag att fettet kommer bli till muskler igen .. Så min fråga är hur jag på bästa sätt ska träna för att bryta ner(”förminska”)musklerna och inte bygga upp dem?

 12. Hej Janna!
  Muskler blir inte till fett och fett blir inte till muskler. Om du vill bli smalare om benen så får du gå ner i vikt tills du är nöjd med benen. Det går inte att styra var fettet tas ifrån. Det ”bästa” du kan göra är att styrketräna överkroppen så du behåller musklerna där och får bättre proportioner och sen försvinner fettet allt eftersom du går ner i vikt.
  Det här skrev jag i mitt inlägg om BodyPump, https://traningslara.se/falsk-marknadsforing-kring-bodypump/

  Siffrorna jag nu tänker redovisa kommer från följande studie, Muscle hypertrophy and fast fiber type conversions in heavy resistance-trained women. Man genomförde en studie på 24 stycken kvinnor. Medelålder 22, Medellängd 163 cm och medelvikt 60,9±9kg. Dessa fick under 20 veckor genomföra ett träningsprogram för benen där de körde 4 övningar, alla övningar gjordes i 3 set med 6-8 repetitioner till failure i varje set. Resultatet från studien blev att tjejerna minskade i fettmängd, 22,7 % till 20,3 % och ökade i muskelmassa. Man mätte omkretsen kring låren på tre olika nivåer både före och efter studien och man fann ingen skillnad. Man mätte även underhudsfett med en kaliper och den visade på en skillnad från 23,7 till 20,0 mm.
  Med andra ord hade kvinnorna genom att styrketräna benen ordentligt blivit av med fett och fått mer muskler utan att deras låromkrets ökade något. Det är så man får en mer ”tonad” kropp. Man bygger muskler och gör sig av med fett.

  Jag antar att du även har läst del I, II och III i denna serie med så du vet hur man går ner i vikt på ett bra sätt?

 13. Förvirrad är bara förnamnet när jag försöker komma ihåg alla tips och råd jag läser gällande viktminskning, styrketräning, proteiner och kost etc. Jag vill gå ner i vikt, bibehålla muskelmassa, få i mig viktiga vitaminer och mineraler etc – men vad 17 ska man äta?
  Man behöver inte vara en kärnfysiker för att räkna ut hur mkt proteiner resp kcal man får i sig genom kosten under dagen, MEN har man inte tiden att mäta på våg eller jämföra produkter när man arbetar heltid, har två barn och familj att ta hand om samt hinna träna, vore det såå mkt lättare om det fanns ngn snäll och kunnig person som kunde knåpa ihop ett matschema utifrån den träning man utför i veckan. Med ett mål att gå ner i vikt.
  Vem kan hjälpa mig i detta ärende? Det finns säkert många som kan skriva ner ett varierat schema under en dag men ett bestämt schema för en hel månad – vart vänder jag mig? Detta skulle underlätta min matförvirring enormt…
  Tack på förhand.

 14. Hej!
  Jag tänkte skriva detta här då jag inte vet ifall det är en myt eller inte. Jag skulle vilja ha en förklaring på detta med att bygga muskelmassa samtidigt som man bränner fett, eftersom varenda källa säger olika och har olika förklaringar på problemet. I er blogg finner jag ett inlägg som jag uppfattar som att man inte kan bygga muskler och förlora fett samtidigt då man ska styrketräna för att maximera fettförlusterna och minimera muskelförlusterna. Ifall kroppen prioriterar i ordningen glukos–>glykogen–>fett–>protein, vad är det då som gör att det inte är möjligt att bygga muskler och bränna fett samtidigt. Observera att jag inte syftar på en nybörjare utan en lite mer erfaren person, som tränat 6 månader +. Tack i förhand.

 15. Proteinbalans (Proteinsyntes minus proteinnedbrytning) är inte det samma som kaloribalans och det går därför att lägga på sig muskler samtidigt som man ligger på underskott. Om man ligger på ett kaloriunderskott blir det svårare att uppnå en hög proteinsyntes och proteinnedbrytningen är dessutom ofta högre. Det blir därför svårare att uppnå en positiv proteinbalans i slutändan. För en vältränad person så blir höjningen av proteinsyntesen efter ett träningspass lägre än för en nybörjare och det blir därför ännu svårare för en vältränad person att lägga på sig muskler utan att lägga på sig fett.
  Så svaret på din fråga beror på en väldig massa faktorer. Gener, träning, kost, återhämtning mm och det går därför inte att svara på frågan. Praktisk erfarenhet har visat att det för de flesta inte går att lägga på sig muskler samtidigt som man går ner i vikt om de är vältränade och redan har ganska låg kroppsfettnivå.
  Det enda man kan göra är att försöka sköta allt så bra man kan och sen får leva med de resultat man får 🙂 Hurvida det går att lägga på sig muskler eller inte förändrar ju egentligen ingenting. Vill man bli av med fett så får man dra ner på kalorierna…

 16. Hej,
  Ovan står det att vid konditionsträning tas fettet främst från buken, inte det synliga fettet man ser om man tittar i spegeln. Vilket verkar gynna män då de lägger på sig fett på det sättet medan kvinnor lägger på sig det synliga fettet. Så då undrar jag hur blir man av med det synliga fettet då?
  Fundersam eftersom jag f.ö. är vältränad men har svårt att bli av med just det synliga fettet.
  Tack på förhand

 17. Hej Monica!
  Du blir av med det synliga fettet genom att gå ner i vikt samtidigt som du behåller muskelmassa. Det finns ingen känd typ av träning eller kost som gör att du specifikt kommer att ta av underhudsfettet. Konditionsträning leder endast till att en större andel av det fett som man förbrukar tas från buken, inte att allt tas därifrån.

 18. Hej!
  Tack för en fin artikel serie.
  Den var mycket upplysande.

 19. Hej
  Är lite förvirrad över påståendet kring repetitioner, slankhet och att musklerna bara har ETT utseende. :
  ”Vill man ha slanka muskler (eg mindre muskler) får man helt enkelt sluta träna musklerna och samtidigt äta mindre kalorier man behöver för att på så sätt gå ner i muskelmassa.”
  Jag tolkar stycket som att det vi kan påverka är storleken men att muskelfästen och senor sitter där de sitter, alltså kan man vara byggd för att inte få slanka muskler. En slank muskel är dock inte enbart senig; liten muskel+lite underhudsfett = slank. Fick i skolan lära mig att det är skillnad mellan statisk och dynamisk träning (nu är det 15 år sedan så jag kanske minns fel).
  Att styrketräna måste väl ändå ses som mer statiskt än att, säg springa ett marathon – och löpning är ju en väldans massa repetitioner? Plus areob effekt iof. Men båda tränar ju benmusklerna. En deffad bodybuilder som vill få slankare/mindre muskler kan ju antingen sluta röra på sig eller börja marathonträna. Nog blir han/hon slankare av sin löpträning!

 20. Hallå Tjongan!

  Tjongan: Jag tolkar stycket som att det vi kan påverka är storleken men att muskelfästen och senor sitter där de sitter

  Du tolkar rätt.

  Tjongan: Att styrketräna måste väl ändå ses som mer statiskt än att, säg springa ett marathon – och löpning är ju en väldans massa repetitioner? Plus areob effekt iof. Men båda tränar ju benmusklerna.

  Visst tränar båda benmusklerna. Det enda är dock styrketräningen medan det andra är uthållighetsträning.

  Tjongan: En deffad bodybuilder som vill få slankare/mindre muskler kan ju antingen sluta röra på sig eller börja marathonträna. Nog blir han/hon slankare av sin löpträning!

  Börjar man löpträna så slutar man styrketräna. För en bodybuilder med stora muskler så kommer detta givetvis innebära att musklerna blir mindre. Håller man kroppsfettet på samma nivå blir resultatet givetvis en slankare kropp. Ett kaloriunderskott tillsammans med ingen träning hade dock lett till samma sak utseendemässigt.

 21. Jag är en kvinna på 33 år som efter att ha levt sedan barndomen på socker dagligen. Jag har aldrig tyckt särskilt mycket om mat, men socker socker socker har ätits dygnet runt. Jag har i princip levt på chokladkakor och sånt. Då jag för drygt ett år sedan fick min ADHD-diagnos sattes medicinering in, vilket gjorde att jag direkt slutade äta socker som choklad etc. Jag gick såklart ner i vikt mycket fort, då medicinen särskilt i början ger minskad aptit. Nu har jag gått på medicinen ett år och har gått ner 40 kg. Jag tränar sedan ett halvår på Friskis, ca 4 ggr/vecka med medelpass och skivstångspass främst. Tyvärr finns ej intensiv pass på min ort. Min vilopuls är idag 57, för drygt ett år sedan var den ca 85. Jag tycker att jag nu har en bra vikt, BMI 22 (förut BMI 36)och även god kondition. Jag tycker dock att medelpass är mycket lätta (och roliga med), vilket gör att det jag inte får upp något flås under konditionsdelen. Bör jag göra annan träning? Jag vill behålla vikten jag har nu (175 cm, 68 kg) och även behålla eller förbättra kondition och styrka. Jag har nog ganska stor del fett på kroppen, och inte så mycket muskler som jag skulle önska.
  Vad tänker du att jag kan göra för att behålla vikten, men ändå hålla igång träningen på ett utvecklande sätt??
  Hur mycket kalorier på ett ungefär borde jag äta per dag för behålla vikten? Hur mycket kan en träningspass, medel, ge ungefär då jag knappt blir trött av det men såklart svettig?
  Tycker det är svårt att veta hur jag ska få i mig ”lagom” mycket mat, jag äter regelbundet 5 gånger per dag av ”allt”, jag kör ingen diet med mindre av någon del. Det enda jag i princip inte äter är sötsaker, då sug efter det ej finns. Jag äter ganska mycket fett i kosten, men även en hel del grönsaker och frukt.

 22. Linda:
  Stort grattis till viktnedgången och skönt för dig att komma ur sockerbehovet! Jättekul att höra och kul att du hittat hit!
  Vad du ber om är i princip ett komplett upplägg och det har varken jag eller Jacob tid/råd/möjlighet att fixa här i kommentarsfältet.
  All träning blir vad du gör av den och du kan själv göra medelpasset intensivt. Jag har själv kört spinning på medelpass men tagit ut mig som en tok. Ingen vila under vilan, så hårt jag orkade under aktiviteten och sedan tömmer jag skiten ur mig samtidigt som de andra cyklar ner/stretchar. Man får lite blickar men det kan jag leva med. 😀
  Lägg även in t.ex. 2 helkroppspass med riktig styrketräning tycker jag. Om du vill behålla skivstångspassen så kan du ju det men för styrkan är det styrketräning som gäller.
  En kost med mycket fisk, kött, ägg, ost, variation av grönsaker och gärna merparten råvaror kommer du långt på.
  Lycka till!
  /Nicklas

 23. Hej! Jag cyklar på nån slags elitmotionärsnivå ca 10 timmar/veckan. Jag gick ner i vikt väldigt fort till en början men efter tre års cyklande har jag hamnat på en 79 kg nivå som verkar orubblig. Jag är 178 cm och skulle vilja gå ner till 75 kg. Nu funderar jag på om det är en smart idé att styra proportionen av kolhydratintag (bröd och pasta) beroende på hur träningsschemat ser ut? Det vill säga, dra ner på kolhydraterna generellt sett men inför träning och tävling ”kolhydratladda” för att orka mer (och därmed få mer kvalitet i träningen). I fall kolhydratuppladdning -upptrappning skulle vara en framkomlig metod – hur lång tid innan bör man i så fall sätta sig i kolhydraterna. Räcker det med några timmar innan start? eller behövs ett dygn?

 24. Tjena Willy!
  Det fungerar bra. De studier som finns visar de flesta på likvärdig prestationsförmåga. Det behövs en dag med mycket kolhydrater för att ladda upp fullt igen. Den mängden kolhydrater är troligen ingen höjdare för hälsan om du tänkt göra det även inför träningspass. Inför ett träningspass behöver du dock inte lägga till kolhydrater alls om du inte känner att din prestation blir klart sämre utan kolhydrater. Mitt råd där är att testa vilka mängder som passar dig helt enkelt.

 25. Kolla stavfel och grammaiiska fel i texterna. (T ex. ”blivigt”)
  Korrekt stavning ger större trovärdighet.

 26. Angående stavfel och ”grammaiiska” fel.. Lätt hänt, inte sant?

 27. Hej! Intressant artikelserie. Jag har en fråga dock angående repetitionsantal. Tidigare har jag tränat med 5 RM i övningar som bänkpress medan jag också tar mig an övningar som jag inte riktigt tränat upp mig i när jag deffar. Jag har tidigare haft lite skador såsom muskelknutar. Jag fick rådet av en naprapat att köra 10 RM istället. Kan det vara en god idé? Det kanske faller inom vad du betraktar för lågrepetitioner men jag ville bara kolla (:

 28. Om du skadar dig när du kör lågreps är det givetvis bättre att du kör med lite lättare vikter och håller dig skadefri.

 29. Hejhej!
  Ramlade bara in här och tänkte att jag lika gärna kan ställa en fråga. Pendlar just nu mellan 53.8-54,4 i vikt. Har gått ned från 59,8 sedan i julas. Är 157 cm lång och alltså har jag ingen övervikt, men jag vill ned till min trivselvikt 50 kg. Nu är min fråga hur jag bäst kan träna för att gå ned resterande? Äter lite kolhydrater och 5 små mål om dagen, inklusive frukost och kvällsmat. Men känns som jag står still viktmässigt och är extremt hungrig hela tiden ändå.
  Är powerwalk på 30 minuter ett bra morogon-alternativ för mig innan frukost tror du? Eller är det bättre med en joggingrunda på kvällen? Eller är det vilket som?
  Tacksam för svar 🙂

 30. Hej Rebecca!
  Du kan ju börja med att läsa alla mina inlägg i den här serien innan du börjar ställa frågor. Du verkar vara ganska fel ut kan jag säga.

 31. Jaha, oj, okej. Men så som jag förstått det kan man ligga på smärre kaloriunderskott och inte äta så mycket kolhydrater om man vill ned i vikt om jag endast satsar på konditionsträning och inte styrka? Är jag fortfarande helt fel ute?

 32. Jag, läs inläggen. Du ska alltid ha med styrka när du försöker gå ner i vikt. Hur ofta du äter spelar ingen roll. Hur mycket kolhydrater du äter spelar ingen roll. När du äter spelar ingen betydelsefull roll förutom att du ska äta efter styrketräningen. När du tränar spelar ingen roll.

 33. Du skriver att hur ens muskler ser ut beror endast på hur stora de är och på ens gener och att man inte exempelvis kan träna sig till slanka muskler, men det anser jag är fel.
  Vi har två typer av muskelfibrer:
  Typ I-fibrerna används vid alla typer av arbeten, men främst när man tränar uthållighet. De är bra på att utvinna mycket energi under lång tid. Dessa muskelfibrer växer inte speciellt mycket i storlek, även om vi tränar intensivt. De blir istället bättre och bättre på att utvinna energi.
  Typ II fibrerna däremot använder vi vid intensiva, kortvariga arbeten och de reagerar med muskelproteintillväxt när vi belastar dem.
  Om man tränar uthållighet (exempelvis många reps med relativt lätta vikter, men också långdistanslöpning o.s.v.) så får man alltså slanka muskler som är bra på att använda fett som bränsle och kan utvinna energi under lång tid.
  Tränar man istället explosiv träning får man större muskler som använder kreatinfosfat och glykogen som huvudbränsle och som under korta sekvenser kan utvinna mycket kraft.

 34. Vilken hög med skitsnack Katarina! Typ I fiber växer inte lika mycket som typ 2 fiber nej. Men ser man till procentuell ökning är skillnaden liten.
  Sen är hela ditt resonemang felaktigt. Det handlar fortfarande om större eller mindre muskler. Det du föreslår är träning som gör att musklerna inte växer. Det är inte träning som gör dem ”slanka”.

 35. Hej Jacob,
  Har tränat lite blandat under en tid, men knappast varit vältränad i spegeln 😉
  Nu har jag bestämt mig för att gå ner några kilo i fett, och har ”läst på” en hel del.
  Kör nu en diet på ca 2-2,5g protein per kg kroppsvikt, ca 0,6-1g fett/kolhydrater per kg kroppsvikt, styrketräning 3ggr/vecka, lågintensiv cardio 2-3ggr/vecka, samt någon högintensiv cardio då och då.
  Har läst att med högintensiv cardio försämrar man delvis effekten av styrketräningen (bygga muskler), om cardion läggs för nära styrkepasset, samt att kroppen vid högintensiv cardio har svårare att bränna fett och istället går på musklerna.
  Du skriver ovan att det är bättre att ge sig ut och jogga (relativt högintensivt) än att promenera (lågintensivt).
  Gäller detta även om man har som mål att behålla/öka muskelmassa? Skulle du vilja utveckla? Tack! :o)

 36. Hallå Joakim!
  Det där med att konditionsträning kan inverka negativt på styrke- och muskelökningar är sant men samtidigt är det ingen stor effekt om vi pratar konditionsträning i mindre mängder. Det är alltså något som mest elitidrottare och väldigt vältränade personer överlag verkligen bör fundera kring.
  Det jag skriver här är riktat till personer som använder konditionsträning/motion för att bränna lite extra kalorier och förbättra hälsan. Då är det bättre med hög intensitet ur båda synpunkterna. Du verkar ju dock ha ganska bra koll på din kost och ditt kaloriintag och då målet är viktnedgång finns det egentligen ingen orsak för dig att köra konditionsträning. Vill du göra det eller du tycker det är ett bra sätt att göra så du får äta lite mer så fokusera på den träningen du tycker är roligast. Så länge det inte får någon negativ effekt på din ork/energi när du styrketränar, får då får du revidera konditionsträningen.

 37. Hej och tack!
  Bäst bloggen som jag har hittat. Det är nästan omöjligt att hitta riktiga informationer på webben som är baserade på forskningar.
  En fråga för dig. På flera ställen rekomenderar du att man ska äta 1.6 och uppåt gr proteiner per kg/vikt. Kan du länka förskring kring detta.
  Jag har läst boken ”How Much Protein” och den kille Brad Pilon påstår att man behöver inte mer en 1gr per kg/vikt även för att bygga upp muskler.

 38. Hej och tack för alla tips!
  Jag är 16 år och har under ca ett halvår försökt bli att med fett. Jag är 168 cm och väger ca 63 kg och skulle inte säga att jag är överviktigt men jag har fett kring magen, ryggen och låren. Jag vet att alla kvinnor har det men min kropp (precis som min mammas) är ganska smal i grunden så allt fett blir till valkar (speciellt vid ryggen). Detta trots att vi båda äter relativt nyttig, ”ren” mat och tränar regelbundet 3-4 gånger i veckan. Vad kan jag göra för att bli av med fettet? Stämmer det att om man förbrukar mer kalorier än vad man stoppar i sig (alltså mindre än 1800-200 kcal) så går man ner i vikt? Jag vill hitta nånting långsiktigt och inte köra på nån diet utan bli av med fett och bli mer allmänt ”tight”… Snälla har du några tips att rekommendera?
  (Svara suuuuuupergärna till min mail)

 39. Hej!
  Jag är en tjej på 35 år. Jag har ca 25 kg övervikt och började för tre månader sedan att dra ner mitt
  kaloriintag rejält. Jag äter ca 1200 kcal om dagen. I början gjorde jag inga fysiska aktiviteter och
  tappade vikt väldigt fort. För ca 6 veckor sedan började jag promenera.
  Nu har jag övergått till powerwalk där jag i vissa fall går i ca 8 km i timmen.
  Jag har nu stått still på vågen och ibland tom gått upp nåt kilo. Är det pga träningen tror du?
  Jag är ute 4-5 gånger i veckan. Vissa dar kan kaloriintaget öka om vi gör något speciellt men det är inte så
  ofta och jag tänker mig för ordentligt. Jag har totalt sett tappat 9,5 kg och skulle gärna vilja att det började
  hända nåt mer. Har du något tips.
  Tack för en bra sida =)

 40. Hejsan kille på 23 år väger runt 130 kilo är rätt så överviktig(tjock). men det är så här att jag har börjat gymma för att bygga muskler men vill också blir slank och vältränad! har sluta med cola,red bull godis osv
  Men undra förbränner man muskler om man konditionsträna för mycket? Eller ska man bara fortsätta att styrketräna och äta rätt och dra ner konditionen? eller har du några bra tips hur man kan går i väga;)
  MVH pontus

 41. Tjena Pontus!
  Med din vikt kan du konditionsträna hur mycket som helst utan att oroa dig för någon större muskelförlust. Särskilt om du äter tillräckligt med protein och styrketränar. Det är först när man är nere på låga kroppsfettnivåer som du behöver oroa dig för att konditionsträning möjligen kan vara negativt.
  Lycka till

 42. Hej!
  Först vill jag säga TACK för dina bra inlägg! Uppskattas verkligen. Till min fundering; Jag är en tjej på 20 år (ca 169, 70 kg), tränar 4-6 ggr i veckan. I våras försökte jag mig på det här med att deffa – träna så mycket jag bara kunde i förhållande till att äta så ”bra” och lite jag kunde. Jag gick ner något enstaka kilo, men långt ifrån vad jag tänkt mig. Vâgde som minst ca 66 kg. Vad som hände under denna diet var att min kropp TOTAL kollapsade, vilket slutade med att en promenad på 10 minuter var hemsk att genomföra. Jag försökte vila, men var tvungen att ta en riktig paus och trände inte på 2,5 månader. Att tillägga är att jag under hela hösten tränat mycket och att jag varit relativt fysiskt aktiv sedan barnsben.
  Idag äter jag mig mätt, men är medveten om vad jag stoppar i mig. TROTS allt går jag inte ner i vikt, cm eller vad som i den takt jag tycker att jag borde. Vad gör jag för fel?! Jag läser ofta om hur man bör träna när man dietar, men faktum är att man inte orkar. Och när man pressar sig till max så pajjar kroppen. Uh så förvirrad jag blir.. Lite vägledning skulle uppskattas ENORMT!
  Tack återigen för en grym sida!

 43. Hej!
  Varpå föreläsning om kost av seriös kostrådgivare med massa fina titlar/diplom(????)
  som gav tyckte att man skulle äta var 3:e timme p.g.a. att kroppen inte kunde ta upp/vinna ut mer än 5 gram (kan ha varit nån annan liknande liten konstig mängd)
  protein per mål man fick i sig. Det låter för mig väldigt märkligt då man isåfall även om man åt var 3:e timme dygnet runt endast skulle kunna få ut som mest 40gram/dygn typ. Även dubbla skulle väl vara lite?
  Det som stör mig är att fler ansedda föreläsare säger samma sak?

 44. Filip:
  Hej!
  Varpå föreläsning om kost av seriös kostrådgivare med massa fina titlar/diplom(????)
  som gav tyckte att man skulle äta var 3:e timme p.g.a. att kroppen inte kunde ta upp/vinna ut mer än 5 gram (kan ha varit nån annan liknande liten konstig mängd)
  protein per mål man fick i sig. Det låter för mig väldigt märkligt då man isåfall även om man åt var 3:e timme dygnet runt endast skulle kunna få ut som mest 40gram/dygn typ. Även dubbla skulle väl vara lite?
  Det som stör mig är att fler ansedda föreläsare säger samma sak?

  Att vara ”ansedd” betyder inte sällan att man är bra på att snacka. Om någon överhuvudtaget har titeln ”kostrådgivare” och bara ett gäng diplom så ska du redan där vara extremt kritisk. De där diplomen är sällan värda ett dugg men det funkar ju för att övertyga en del. Du kan ju fråga varför man samlar ihop en massa diplom istället för att skaffa sig en gedigen akademisk utbildning.

 45. Nicklas: Att vara ”ansedd” betyder inte sällan att man är bra på att snacka. Om någon överhuvudtaget har titeln ”kostrådgivare” och bara ett gäng diplom så ska du redan där vara extremt kritisk. De där diplomen är sällan värda ett dugg men det funkar ju för att övertyga en del. Du kan ju fråga varför man samlar ihop en massa diplom istället för att skaffa sig en gedigen akademisk utbildning.

  precis men de andra som pratade om ämnet var även de t.ex. sjukgymnast, naprapat, personliga tränare osv. där åtminstoende sjukgymnasten ju har som ansvar att vara adekvat uppdaterad och ändå ”lärd” i att granska studier på ett kritiskt sätt

 46. ”Något som kan vara bra att veta är att konditionsträning selektivt kommer att ta fett från fettdepåerna kring buken, inte fettet som ligger på magen som syns när man tittar i spegeln utan fettet som ligger mellan våra organ.”
  Hej du, och tack för en supersida!
  En fråga: Jag går dietistutbildningen och är inne på min tredje termin. Jag har från flera föreläsare och permanenta lärare inom programmet fått lära mig att det viscerala fettet inte går att bli av med, vad man vet. Jag har inte frågat om hur man vet detta men de själva har hänvisat till ”studier” och fått det att verkar som att det verkligen är så. punkt. Och jag köper/köpte det.
  Så vad jag vill veta är hur du kan veta att det går att påverka det viscerala fettet genom konditionsträning? Har DU någon studie att hänvisa till eller hur tänker du?
  (ska pressa dem på info om detta när jullovet är över 😉 )
  Hare gött!
  Angelica

 47. Angelica Nylander: Så vad jag vill veta är hur du kan veta att det går att påverka det viscerala fettet genom konditionsträning? Har DU någon studie att hänvisa till eller hur tänker du?

  Hej Angelica!
  Det jag skriver här är givetvis inte något som jag bara hittar på eller ”tänkt fram”. Det här är ett av de första inläggen här på bloggen och på den tiden var vi inte lika nog med referenserna. Men det som står i inläggen stämmer givetvis. Här har du en länk till en reviewartikel som tittar på frågan:

  CONCLUSION: These results suggest that at least 10 METs x h/w in aerobic exercise, such as brisk walking, light jogging or stationary ergometer usage, is required for visceral fat reduction, and that there is a dose-response relationship between aerobic exercise and visceral fat reduction in obese subjects without metabolic-related disorders.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17637702
  Det är för övrigt inte bara konditionsträning som gör att mängden viceralt fett kan minska. Även viktnedgång i sig påverkar först och främst det vicerala fettet. Kropp gör helt enkelt främst av med det sämsta fettet först.
  Även vid viktstabila tillstånd verkar kosten kunna påverka mängden viceralt fett, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23671029
  Så var dina lärare fått sin information kan man ju fråga sig. Om det nu inte är så att du har missuppfattat dem på något sätt så behöver de verkligen uppdatera sina kunskaper.

 48. Denna kommentar är egentligen inte tänkt för publicering, utan mest som en tanke – i den senaste kommentaren skriver ju hon att det vicerala fettet inte går att bli av med – och du beskriver att vid konditionsträning används det fettet först – det kan inte vara så att båda är rätt? Att man inte kan göra av med allt viceralt fett, men då det finns mer än några procent kroppsfett är det i första hand det fettet som förbränns?

 49. Hej igen och tack för snabbt svar Jacob,
  Jag ville bara berätta att jag missuppfattat det hela på något sätt.
  Men det är ju bra, för det hade väl varit himla tråkigt om det vore ”kört”.
  🙂
  Angelica Nylander

 50. Hej Jakob, jag har tränat intensivt snart 4 månader, och när jag menar intensivt menar jag högst fyra grr i veckan. Jag kör spinning i 20 mins och 5 mins att springa, sen resterande timme styrka. Men på vågen har jag inte gått ner ngt.. Men jag känner mig starkare och min kropp har blivit fastare.. Gör jag ngt fel när jag står still på vågen, vad kan jag göra för att förbränna mer?
  mvh, Hannah

 51. hannah:
  Hej Jakob, jag har tränat intensivt snart 4 månader, och när jag menar intensivt menar jag högst fyra grr i veckan. Jag kör spinning i 20 mins och 5 mins att springa, sen resterande timme styrka. Men på vågen har jag inte gått ner ngt.. Men jag känner mig starkare och min kropp har blivit fastare.. Gör jag ngt fel när jag står still på vågen, vad kan jag göra för att förbränna mer?
  mvh, Hannah

  Maten är det överlägset viktigaste. Hur har du förändrat den? Förutsatt att det inte är en extremt hög intensitet så låter inte den där träningen som särskilt energiförbrukande. Några hundra extra kalorier per vecka är förstås inte obetydligt men det är också extremt lätt att väga upp med mat. Det är maten du skall ha koll på.
  /Nicklas

 52. Tack för ditt snabba svar!
  Jag har blivit mkt starkare men står inte förändrat
  Ngt på vågen. Idag gjorde jag cardio i 40 mins och 20 min mage. Maten är jag super noga med, men jag får väl se över det…

 53. När det gäller maten, äter jag 3 mål om dagen. Frukost har jag knäckebröd och lite yoghurt till lunch är olika men aldrig utan grönsaker eller tar två 2 portioner, middag kött och kolhydrater samt grönsaker.. dock där kan jag äta för snabbt och kan bli 2 portioner.. mellanmål brukar vara frukt eller knäckemacka. Jag dricker inte alkohol ofta och dricker aldrig sötdricka. Men godis kanske 2 grr i veckan… Men jag tror inte på dieter så tillvida att det är långvarig.

 54. Är kroppen ovan vid styrketräning, så kan man gå upp i vikt fastän man ligger på energiminus (personlig erfarenhet, midjemåttet minskade samtidigt som jag gick upp i vikt när jag började lägga in styrkträning till min konditionsträning). Mät midjemått och jämför istället för att väga dig.
  Men skulle midjemåttet inte minska, så ska du nog se över godiskonsumtionen. För min del fungerar det bra med 85% choklad och nötter istället för diverse godis, just nu är det 19 kg (ca 20%) minus och minskat med 5 hål i livremmen 🙂 på snart 3 år.

 55. hannah:
  När det gäller maten, äter jag 3 mål om dagen. Frukost har jag knäckebröd och lite yoghurt till lunch är olika men aldrig utan grönsaker eller tar två 2 portioner, middag kött och kolhydrater samt grönsaker.. dock där kan jag äta för snabbt och kan bli 2 portioner.. mellanmål brukar vara frukt eller knäckemacka.Jag dricker inte alkohol ofta och dricker aldrig sötdricka. Men godis kanske 2 grr i veckan… Men jag tror inte på dieter så tillvida att det är långvarig.

  Det där är extremt vagt och vagheten antyder att du inte har så bra koll. Därmed inte sagt att du skall bli neurotisk i din kalorikontroll men det jag menar är att det inte finns någonting som tyder på att din uteblivna viktnedgång är ologisk. Tvärtom låter det alldeles rimligt att du står still.

 56. […] 2. Magmusklerna är annorlunda än innan. Det finns absolut ingen forskning som visar att den ena eller andra träningsövningen ger större effekt på magens återgång till det normala än någon annan. Alla som påstår att de har det vinnande konceptet kanske gör det av god vilja och positiva erfarenheter, men det finns inga bevis. Den generella uppfattningen är dock att statiska bålstabiliserande övningar är en bra början efter graviditeten. Om du har funderingar kring magmusklernas delning, läs här.  Det går inte heller att punktförbränna fett, så överdriven magträning gör varken till eller från. Läs mer om detta här. […]

 57. […] Bestäm själv vilka tider som fungerar bäst. En del säger att man ska träna innan frukost, men fördelarna av det är så små att man kan lika gärna träna efter middagen på kvällen och fortfarande se positiva resultat […]

 58. Hej, tränar styrka och försöker ligga på 1500 kcal om dagen(163; 69.9 kg) för att jag tänkte att det skulle vara dags att gå ner sluta röka kilona.. i vilket fall, styrka 4 ggr/vecka och konditionspass någon gång ibland för att jag mår bra av det. Till min fråga: Jag går upp i vikt men känner att kläderna sitter bättre än innan(vägde 67 kg då jag började för 6 veckor sedan). Väger muskler så mycket mer och är det fel att tänka att jag låter mig själv bygga lika många veckor till för att sedan ”deffa” och att tänka att muskler förbrukar mer kcal än fett? Eller kommer jag se ut som en broiler??

 59. […] I nästa del som kommer att bli den sista delen i den här artikelserien så kommer jag att ta upp några vanliga påståenden kring viktnedgång som inte är baserade på någon evidens. Det florerar en väldig massa sådana påståenden i media, i sociala medier, på internetforum och i fikarummen och jag kommer givetvis inte att ta upp alla utan istället blir det fokus på de som jag upplever som vanligast och mest betydelsefulla. Denna artikel hittar du här Del 5 – Myter och en granskning av vanliga påståenden […]

 60. En väldigt bra och välskriven artikelserie som tar upp det som verkligen är relevant i frågan på ett lagom utförligt sätt! 😊

 61. Hej Jacob/Nicklas,
  Den här kommentaren passar inte till den här artikeln, men antar att det störst chans att ni läser här. Vet inte vem i det här arma landet som skulle kunna svara på den annars.
  Efter flera år av harvande visar det sig att jag lider av testosteronbrist utöver min myopati (jag tror inte att jag har någon genetisk myopati, utan den är en effekt av avsaknad av testosteron och för hård träning under för många år).
  Symptombehandlingen består av injektioner av Nebido (testosterone undekanoat) som har rätt lång halveringstid, antaglig intervall är 10 veckor. Det innebär att värdet peakar ganska kraftigt efter någon vecka för att sen dala, komma under målvärdet (som är ett ”genomsnittligt värde” vad fan det nu är), så mår man skräp sista veckan, och sen börjar det om.
  Så, frågan: borde jag se till att träna intensivt under den period då värdet peakar ( och nu pratar vi 2-3x än genomssnittspersonen värde, aka doping), för att ta det lugnt under sista perioden när värdet är nere på det som beskrivs som brist? Det låter logiskt, men min fru har lärt mig att jag oftast har fel.
  Tack på förhand, ber om ursäkt för off-topic

 62. Hej!
  Om en person lyckas gå ner sina ”extra kilon” kommer denna person då att kunna ställa om sin ”set-point” till sitt ursprungsläge? Eller kommer personen att resten av livet få kämpa lite extra för att behålla normalvikt?
  Kan kroppen komma tillbaka i normal balans?

 63. Hej! Jag undrar om du skulle kunna ge tips på veganska proteinpulver? Vilka är bäst och vad är viktigast att tänka på, att det ska ha en bra komposition av makroämnen (och hög proteinhalt) eller att så många essentiella aminosyror som möjlig finns? Jag känner mig lite vilsen i djungeln av alla alternativ som finns. Tidigare har jag kört på hampaprotein (som ska vara ett fullvärdigt protein som jag förstått det) men min mage mådde inte så bra av det så nu har jag börjat med ett kakao/ärtprotein istället som jag gillar väldigt mycket men det är inte fullvärdigt. Gör det något om jag äter bra och varierat i övrigt? Jättetacksam för svar!

 64. Tack för vettig information som stämmer väl överens med allt jag läst och erfarit av träningslära, fysiologi och näringslära under mina många år som bantare, läkare, löpare och friskis-ledare… För det mesta handlar resultat om att få det gjort och vara konsekvent. Beteendepsykologi, bristande motivation, fel prioriteringar och självmedicinering med mat och dryck är ofta problemet. Fortsätt att göra bra artiklar!

 65. Angelique: Hej! Jag undrar om du skulle kunna ge tips på veganska proteinpulver?

  Jag är tyvärr inte särskilt insatt i de olika typer av proteinpulver. Om ett proteinpulver inte är fullvärdigt så får du se till att få i dig de aminosyrorna som saknas via något annat du äter. Om du gör det och inte använder proteinpulvret som din enda proteinkälla under en betydande del av dagen så bör det inte spela någon betydande roll.

 66. Angående vad kroppen bryter ned först vid svält/kaloriunderskott, har ni tagit upp det i någon artikel/podd som du kan länka till?

 67. Så här nästan 10 år efter att du skrev detta har jag fått höra från en dietist att jag måste äta 6 ggr per dag för att hålla förbränningen uppe. Jag har gått upp ca 10 kg i vikt mycket pga en medicin jag äter och när dietisten fick veta vad jag äter had hon inget annat att tillägga än att äta fler mål. Jag går inte där längre utan har bestämt mig för att fortsätta min egen väg istället för att tvinga i mig mat. Det var intressant att läsa det här 🙂

 68. Hej, stort tack för en helt fantastisk artikelserie, bra skrivet, relevant, välgrundat och med bra referenser!!
  Är snart 50, har inte elitidrottat sedan 20års åldern och hamnade över 90kg när jag började ta tag i mig själv rent fysiskt (181cm).
  Har senaste 2-3 månaderna tappat runt 10kg vilket är helt fantastiskt. Det jag först gjorde var att börja löpa 3-4 pass ’a 5-8km knappt utan viktnedgång, sedan 2 månader äter jag mindre skräpmat, dricker (tyvärr) mindre vin och äter knappt snacks på kvällarna och då rasade första 10kilona. Väger nu 82kg och vill ta sista stegen till 79,9 (enbart menalt viktigt) och har fastnat lite rent viktnedgångsmässigt.
  Din artikel är det bästa jag läst på länge och har gett mig både kunskap och inspiration till att fortsätta!
  Hatten av😀
  Micke, 47år

 69. Hej. Har inte läst i genom allt än men verkar vara en bra sida. Min största problem dock är att jag kan inte få nån ordning på min sömn. Försökt komma igång med träning och diet flera gånger men slutar oftast med att jag är trött o äter nån skitmat som du beskriver här. Minns inte när jag sov bra i en hel vecka senast. Men än är det inte försent 🙂 Ska ta o läsa igenom allt här och fokusera på sömn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *