För nästan två år sen skrev jag artikeln ”Läsk – världens sämsta livsmedel?” där jag tog upp en då nyligen publicerad översiktsartikel på läsk som just summerade det mesta av det jag redan hade tagit upp i tidigare inlägg på Träningslära och här på TränaStyrka. Titeln till inlägget säger det mesta och om du inte sen tidigare vet hur dåligt det är för hälsan att regelbundet dricka sockersötade drycker så kan du läsa den artikeln först tycker jag. Om du redan har läst den så kommer det dock här ytterligare en studie som ytterligare stärker upp budskapet (1).

Studien i fråga är en interventionsstudie där man låtit fyra olika grupper av människor dricka läsk som försåg dem med antingen 0, 10, 17,5 eller 25 procent av deras totala kaloribehov. För att deltagarna inte skulle veta vilken dryck de fått så fick de alla lika mycket dricka. Det som skiljde sig var alltså energiinnehållet. De som hamnade i 0 E%-gruppen fick dryck sötad med aspartam medan de som hamnade i 10 E%-gruppen fick en dryck delvis sötad med HFCS (high-fructose corn syrup) och aspartam medan de två andra grupperna fick drycker sötade endast med HFCS. HFCS är en form av sockerart som ofta används istället för socker i USA och som nog har fått mer skit än socker eftersom det innehåller en liten mängd mer fruktos. I själva verket är dock HFCS och socker i princip likvärdiga.

Den största dosen av socker, 25 E% som man gav i den här studien, är väldigt högt och det är väldigt få människor som ligger där upp. Det samma gäller egentligen även 17,5 E% om vi endast räknar på sockerkalorier från drycker. 10 E% är däremot en fullt realistisk siffra för många och det motsvarar ungefär 0,5-0,75 liter av typ läsk/saft/sportdryck varje dag.

Sportdrycker är lika dåligt som läsk att dricka
När jag skriver den här typen av artiklar är det lätt hänt att fokus hamnar på läsk. Men i själva verket gäller sannolikt alla resultaten för alla typer av drycker med socker, bland annat sportdryck

Studietiden varade i totalt 20 dagar och var indelad i tre olika perioder. Först fick deltagarna bo på en sjukhusavdelning i 3,5 dag där de var övervakade och de fick förutom dryckerna även all sin mat serverad med ett bestämt kaloriinnehåll. Efter denna period fick deltagarna leva fritt i 13 dagar då de under tiden skulle äta den kost de normalt åt med tillägget att de skulle dricka en flaska med deras tilldelade dryck till varje måltid.

För att kunna mäta att deltagarna verkligen drack sina drycker så adderade man också riboflavin till dryckerna som man sen mätte i deltagarnas urin. Ett snyggt sätt att kunna säkerställa att deltagarna verkligen drack dryckerna även under tiden då de inte var på sjukhuset.

Slutligen fick sen deltagarna återigen flytta in på sjukhusavdelningen där de återigen blev övervakade och de fick all mat serverad med ett bestämt kaloriinnehåll.

Resultatet – En klar doseffekt där mer sockersötad dryck var sämre

Resultatet i den här studien var väldigt tydligt. I princip alla hälsovärden som man testade i den här studien försämrades hos deltagarna som drack en dryck sötad med socker och den försämrades i proportion till hur mycket socker de totalt drack under studietiden. Jag har inte gjort några egna grafer av resultatet som jag oftast gör i det här fallet då det helt enkelt skulle bli en väldig massa jobb för mig samtidigt som jag tycker att resultatet redan är redovisat på ett tydligt sätt i studien.

Ju mer sockersötad dryck desto sämre hälsovärden
Ju mer sockersötad dryck desto sämre hälsovärden. Du kan trycka på bilden för att se en större version.

Även om du inte förstår värdena eller vad förkortningarna står för i de här diagrammen så kan jag berätta att det alla är försämringar och som du kan se är det en tydlig doseffekt där mer sockersötad dryck innebär en större försämring. Läsk och annan sockersötad dryck är som sagt troligen det värsta du kan konsumera.

Sötningsmedel gav ingen effekt alls

Som vanligt när jag tar upp den här typen av studier tycker jag att det är värt att peka ut att gruppen som fick sötningsmedel inte såg någon negativ förändring alls av något testvärde. Det är faktiskt till och med så att du kan se tendenser till förbättringar i de flesta testvärden. Detta kan möjligen bero på att deltagarna innan studiens början kanske druckit någon sötad dryck då och då vilket de inte fick under själva studietiden.

Så återigen har alltså sötningsmedel, eller då specifikt aspartam i den här studien, inga negativa effekter alls. Det finns studier likt den här tidigare som pågått i upp emot ett halvår där sötningsmedel visat sig har precis samma effekter som vatten, det vill säga inga effekter alls. Du kan läsa mer om det i artikeln 1 liter Läsk, lightläsk, mjölk eller vatten under 6 månader! om du är intresserad.

Personligen skulle jag säga att vatten fortfarande är bäst då det är gratis och du kommer inte att få någon negativ inverkan på dina tänder samtidigt som en del färgämnen som används i viss läsk möjligen kan vara negativt ur andra aspekter än metabola markörer. Men hur som helst är ju valet givet om du står och funderar mellan vanlig läsk eller lightläsk, i alla fall om du tänker på din metabola hälsa.

Viktuppgången var väntad men gör även resultatet lite tvetydigt

Om du brukar läsa det jag skriver så vet du att jag ofta lyfter fram betydelsen av att bibehålla en låg fettprocent för god hälsa. Det är nämligen ingen tvekan om att dina hälsovärden kommer försämras om du lägger på dig fettmassa, i alla fall om vi pratar från fettprocentvärden som inte är extremt låga.

Dryckerna i studien var smaksatta med hjälp av kool aid, aspartam och HFCS
Dryckerna i studien var smaksatta med hjälp av kool aid, aspartam och HFCS

I den här studien gick försökspersonerna också upp i vikt under de två veckorna och även där var det ett dosförhållande där de som drack mer socker gick upp mer i vikt. Det här är också väntat och det är enligt mig det som verkligen gör sockersötade drycker till extremt dåliga livsmedel. De ställer helt enkelt till det ordentligt med vår energibalans och dricker du det regelbundet är risken stor att du kommer gå upp i vikt, vilket också skedde. Tänk också på att vi här pratar om en effekt på endast 20 dagar och då var kaloriintaget kontrollerat under 7 av dagarna.

Problemet är dock att man inte till 100 procent kan separera effekten från sockersötade drycker i sig från effekten av viktuppgång. För i verkliga livet finns det utan tvekan personer som regelbundet dricker sockersötade drycker som inte går upp i vikt/fettmassa. De är få i förhållande till de som går upp i vikt men de finns och för dessa personer är det inte givet att resultaten från den här studien gäller även om mycket pekar på det.

I den här studien gjorde nämligen även en statistisk kontroll där man korrigerade för förändring i kroppsvikt och även när man gjorde det bestod det negativa effekterna på alla testvärden förutom fastande triglycerider. Effekten blev alltså statistiskt bara mindre när man ”tog bort” skillnaden i viktuppgång.

Som jag har skrivit om tidigare så finns det en hel del kortsiktiga välkontrollerade studier där man sett till att folk inte ätit för mycket kalorier och i dessa studier ser man inte alls lika tydliga negativa effekter från sockersötade drycker på olika hälsomarkörer. Men en del av de negativa effekterna verkar ändå trots allt finnas kvar vilket jag bland annat skrivit om i artikeln Socker och blodtryck.

Även gruppen som fick den lägsta dosen av sockersötad dryck, som är mer realistisk sett till vad folk normalt kan dricka av sockersötade drycker, fick försämrade värden i den här studien, men som du kan se var tex viktuppgången i princip obefintlig och inte heller signifikant. Detta är ganska väntat då tidigare studier på läsk och människor som får äta fritt visat att normalt ungefär 80-90 procent av kalorierna i läsken kommer att kompenseras för genom att personerna äter mindre av annan mat. Så på endast 13 dagar med fritt ätande är det inte konstigt att det inte hände mycket med vikten även om trenden ändå verkar finnas där.

Summering

Det här är ännu en studie som tydligt visar att sockersötade drycker utan tvekan är ett livsmedel som skapar stora problem idag. Här i Sverige har får konsumtion av läsk och andra kolsyrade drycker ökat med 70 liter per år och juicer och fruktdrycker med 13,5 liter per år sen 1960 vilket av allt att döma är en betydande orsak till de överviktsproblem som finns idag. Det finns många andra förändringar mot det sämre med som också de med största sannolikt har bidragit, men för just läsk och sockersötade drycker finns det idag väldigt klara bevis för att de gör folk feta och försämrar deras hälsa.

Energidrycken Red Bull
Energidrycker likt Red Bull kan både säljas med och utan socker i. De som innehåller socker är möjligen faktiskt ännu sämre än andra sockersötade drycker då koffeinet i dryckerna kan göra så du dricker dem oftare.

Slutligen vill jag bara påpeka att de inte redovisar något resultat när det gäller insulin och blodsocker i den här studien. Man har mätt deras insulinvärden och blodsocker när studien började och jag antar därför att man också har gjort det i slutet, men värdena är som sagt inte redovisade. Troligen har forskarna bestämt sig för att redovisa för dessa i en efterföljande artikel. Personligen tycker jag att dessa är mer intressanta än blodvärdena jag tagit upp här ovanför så om/när dessa värden publiceras kommer jag garanterat att skriva om det med.

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

36 svar på “Världens sämsta livsmedel är verkligen dåligt för dig”
 1. Håller med, sockerarter är världens sämsta livsmedel 🙂

 2. Dricker själv minst ett glas läsk om dagen, men har inte noterat något.
  Fast min läsk heter loka/soda vatten.

 3. Lasse1:
  Dricker själv minst ett glas läsk om dagen, men har inte noterat något.
  Fast min läsk heter loka/soda vatten.

  Då är det inte läsk du dricker utan smaksatt mineralvatten.

 4. Göte: Då är det inte läsk du dricker utan smaksatt mineralvatten.

  Finns det någon definition av vad som är läsk, var hittar man den?

 5. det här är det enda jag hittar, inkluderar dock soda 🙂
  http://www.wordsense.eu/l%C3%A4sk/
  uncountable – Carbonated soft drink; soda, pop, fizzy drink.
  Inget går upp mot en kall läsk en varm sommardag.
  ”Nothing beats a cold soda on a hot summer day.”
  countable – A serving of soft drink.
  Beställ en läsk åt mig, tack.
  ”Order me a soda, please.”

 6. Varför sockerarter skulle bli nyttiga för att de levereras i fast form är en gåta 🙂

 7. Bra, ytterligare en studie som stärker detta med att socker än värre än sötningsmedel. Jag får alltid argumentera emot folk som påstår att aspartam är minst lika illa som socker.

 8. Voldo:
  Bra, ytterligare en studie som stärker detta med att socker än värre än sötningsmedel. Jag får alltid argumentera emot folk som påstår att aspartam är minst lika illa som socker.

  Nja, Ja skulle tolka det som att sötningmedel är nyttigare än socker, vad vi känner till.
  Men vänd på det vad är nyttigare än båda och vad är vinsten med sötningsmedel? att kunna driva läsk som vanligt?
  Det finns ju inget posetivt med sötningsmedel jag någonsin hört talas om utan endast att det verkar bättre än rent socker.

 9. Lasse1:
  Håller med, sockerarter är världens sämsta livsmedel :)

  Läsk, inte sockerarter. Sockerarter kan du inte ens klassa som en typ av livsmedel och även om du gjorde det så är det väldigt få människor som köper och äter sockerarter. Folk köper och äter helt andra produkter.

  Lasse1:
  Varför sockerarter skulle bli nyttiga för att de levereras i fast form är en gåta :)

  Sockerarter i fast form har av allt att döma inte samma effekt på vikten och går du inte upp i vikt får du inte alls samma negativa effekter på hälsan. Det finns gott om studier på djur där man sett att ger du dem väldigt mycket socker försämras deras vikt och hälsa mindre än om du ger dem en kafeteriadiet med läsk/sockersötade drycker. Det finns även en del liknande, om än sämre kontrollerade, studier på människor och BBC hade ju en dokumentär om det för ett tag sen med, https://traningslara.se/sugar-vs-fat/
  Det vi människor blir feta av är skitmat. I skitmat hittar du alla möjliga ingredienser och det går inte att peka ut socker för sig själv som ensamt skyldig, https://traningslara.se/en-valdigt-bra-definition-pa-skitmat/

 10. så för att klassa något som livsmedel, måste man ha lite socker och bubblor i vattnet, annars är det inte ett livsmedel 🙂

 11. Sockerarter i fast form har av allt att döma inte samma effekt på vikten och går du inte upp i vikt får du inte alls samma negativa effekter på hälsan.

  säg det till alla 10 000 tals lågkolhydratsätare, Alla som skippar sockerarter rasar i vikt, socker skadar hälsan på så många andra sätt än vikten, ta bara inflammationen i blodådrorna och bara fakta att mat innehållande socker är inflammatorisk kost.

 12. Jacob, jag kan inte fatta hur du kan vara så ”slö” så du inte inser att ditt exempel med läsk säger allt om vad som är nyttigt/onyttigt?
  enligt dig.
  1. vatten är inte ett livsmedel.
  2. skitmat är sådant som innehåller socker och fett.
  3. läsk är skitmat, men det innehåller inget fett, oj mental kullerbytta.
  4 tar man bort sockret från läsken är det inte längre ett livsmedel? att alla människor skulle dö ganska snabbt utan vatten har inte med saken att göra:)

 13. Lasse:
  så för att klassa något som livsmedel, måste man ha lite socker och bubblor i vattnet, annars är det inte ett livsmedel :)

  Jag förstår överhuvudtaget inte vad du tänker här men oavsett så skrev jag typ av livsmedel. En typ av livsmedel är frukt, en är grönsaker, en är kött, en annan ät godis, en är läsk. Sen kan du gruppera det större eller mindre likt kategorin dryck där ju läsk finns med eller sockersötade drycker där du inkluderar allt som är sötat med socker. Jag har dock aldrig någonsin hört någon ha en egen kategori bara för sockerarter. Säger man sockerarter så pratar man mer näringsfysiologi/biokemi.
  Men som jag skrev så kan du ju göra det om du skulle vilja göra det trots att det inte direkt passar så är det en livsmedelskategori som få handlar mycket från. Folk handlar istället från en massa kategorier av livsmedel där sockerarter kan ingå som ingredienser.

  Lasse: säg det till alla 10 000 tals lågkolhydratsätare, Alla som skippar sockerarter rasar i vikt

  Nu förändrar de ju också en väldig massa annat i kosten med som har dokumenterad effekt på belöning och viktkontroll. Att peka ut endast socker som det som förändras när man börjar äta lågkolhydratkost är korkat, det är uppenbart för alla människor med bara den minsta förmåga till att observera att mycket annat också förändras.
  Sen skrev jag inte att att det inte kunde påverka vikten, bara att effekten inte är den samma som från socker upplöst i drycker. Här har du ett exempel där samma mängd socker från juice gav mer viktuppgång än socker från färsk och torkad frukt. https://traningslara.se/drick-inte-dina-kalorier-del-2-juice-kan-ocksa-gora-dig-fet/
  Men det är klart att du medvetet missförstår. Tur för dig att man kan vara anonym på nätet för annars hade en väldig massa människor vetat vem den mindre begåvade personen varit 😉

  Lasse: bara fakta att mat innehållande socker är inflammatorisk kost.

  Skitmat med socker är inflammatorisk, men det är också skitmat utan socker. Frukt med socker är däremot antiinflammatorisk, http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
  Så återigen handlar det om typen av livsmedel, inte om en enstaka ingrediens.

  Lasse: 1. vatten är inte ett livsmedel.

  Jo, vatten är ett livsmedel. Men få hade klassat det som en livsmedelskategori, då hade man mer troligen sagt drycker eller kanske kalorifria drycker som en typ av kategori. Men det finns som sagt inga regler så vill du kalla vatten för en egen typ av livsmedelskategori så visst.

  Lasse: 2. skitmat är sådant som innehåller socker och fett.

  Det är väldigt vanligt att skitmat innehåller antingen tillsatt rent fett eller tillsatt raffinerat socker, men det är inte två nödvändiga ingredienser. Det kan vara skitmat ändå vilket du vetat om du läst definitionen som jag redan länkat till dig.

  Lasse: 3. läsk är skitmat, men det innehåller inget fett, oj mental kullerbytta.

  Läs ovan. Det enda som hänt i den här punkten är att du själv har lyckats peka ut att du själv inte har förstått någonting. Nu ska du bara inse att det är där felet ligger 🙂

 14. lol till din länk.
  LCHF rakt igenom utom möjligtvis röttkött delen 🙂
  Foods that inflame
  Try to avoid or limit these foods as much as possible:
  refined carbohydrates, such as white bread and pastries
  French fries and other fried foods
  soda and other sugar-sweetened beverages
  red meat (burgers, steaks) and processed meat (hot dogs, sausage)
  margarine, shortening, and lard

 15. Danne:
  Kul att du är här igen Lasse1!
  Hur var det med faktakollen för några veckor sedan ?
  ”samma läkare är invald till the pumpinghart of fame 10 ggr under sin 25 år långa karriär :)”Ljög du medvetet, eller är du bara oändligt naiv och korkad?http://www.trademarkia.com/beating-heart-hall-of-fame-76504936.html

  Det var väl inget fel?
  övrigt lyssnar jag nog hellre på en läkare med över 5000 hjärtoperationer och 25 år i branchen än att lyssna på dig tex 🙂

 16. Det är ganska typisk respons från troll att inte angripa artikeln för att man inte kan hitta några fel, då ger man sig hellre på budbäraren alla vet ju att ingen människa är felfri, nåt kan man alltid hitta om alla .

 17. Lasse1: LCHF rakt igenom utom möjligtvis röttkött delen 🙂

  Jo, LCHF kan du få att passa in när det gäller att inte äta inflammatoriskt, men LCHF är inte direkt unikt på den punkten. Det är som du kan se väldigt tydligt inte mängden kolhydrater/fett/protein i sig som är det viktiga. Det som ska bort är i huvudsak skitmaten. Här har du Harvards egna kostpyramid och som du kan se är det inte direkt LCHF.
  Harvards kostpyramidMer info: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/pyramid-full-story/

  Lasse1: Det är ganska typisk respons från troll att inte angripa artikeln för att man inte kan hitta några fel

  Det skulle ta ett antal A4 sidor att ens försöka börja bemöta en artikel med så många påståenden utan referenser som i den artikeln.
  Sen är inte allting i artikeln fel. Det är en vanlig taktik från duktiga kvacksalvare att blanda in skitsnacket med en del sanningar tillsammans med möjliga hypoteser. Sen om någon kritiserar så pekar man på sanningarna och säger något i stil med ”vadå, menar du att x inte är sant” där x är en av sakerna som stämmer. Jämför gärna med LCHF som vid kritik bara börjar snacka om godis, läsk, kakor och bullar typ. Eller dig själv som här ovanför fick råd om att inte äta skitmat till att vara LCHF-råd 🙂

  Lasspe1: övrigt lyssnar jag nog hellre på en läkare med över 5000 hjärtoperationer och 25 år i branchen än att lyssna på dig tex 🙂

  Om det endast varit Adam/Danne och Lundell som påstått något och ämnet varit hjärt och kärlsjukdomar så hade det varit en rimlig ståndpunkt. Nu är det ju så att det finns väldigt många andra människor som kan mycket mer än båda dessa personer och av dessa är det väldigt få som håller med Lundell. När då dessutom Lundell är en påvisad lögnare och kvacksalvare sen tidigare samtidigt som han blivit av med sin läkarlicense så känner det helt plötsligt inte direkt lika rimligt att välja att tro på honom framför majoriteten av alla de andra faktiska experterna på området.

 18. Daniel!
  Att jag blandat ihop något jag läst för flera år sedan säger knappast något om Lundells prestationer.
  He’s in the Beating Heart Hall of Fame and has been listed in Phoenix Magazine’s Top Doctors for 10 years.

 19. Jacob, du gör just nu det du hävdar andra gör 🙂
  Men ok, det går inte att kommentera artikeln på annat sätt än att lundell blev av med licensen, oavsett hur så skall man inte lyssna eller ta till sig något från honom.
  Fast nu har ju jag förstås sett dig kommentera betydligt tyngre artiklar än den och endå lyckats få ner det till mindre än 4 sidor.
  vad ”Harvards egna kostpyramid ” har med saken att göra förstår jag inte, allt i den pyramiden som tex bröd är knappast antinflamatosriskt?

 20. Lasse1:
  Daniel!
  Att jag blandat ihop något jag läst för flera år sedan säger knappast något om Lundells prestationer.
  He’s in the Beating Heart Hall of Fame and has been listed in Phoenix Magazine’s Top Doctors for 10 years.

  Har du bemödat dig att ta reda på vem som delar ut Beating Heart Hall of Fame och om någon annan eventuellt fått det? Hint: Klicka på länken…
  Phoenix magazine ser f ö ut att vara en reklamblaska, lite artiklar blandat med reklam för restauranger, företag (t ex läkare), men i din förvirrade värld är väl det vetenskap.

 21. Lasse1: Men ok, det går inte att kommentera artikeln på annat sätt än att lundell blev av med licensen, oavsett hur så skall man inte lyssna eller ta till sig något från honom.

  Det går att kommentera den på mängder av olika vis. Men det räcker med att säga det för att en normal person ska inse att det troligen finns många fler mer tillförlitliga källor till bra information. Det är ju inte direkt brist på människor som uttalar sig kring kost och hälsa så jag tycker gott man kan hålla sig till de som visat på någon form av integritet till att hålla sig till fakta. Det är väldigt svårt för en läkare att bli av med sin licens så att Lundell faktiskt lyckats med den bedriften vittnar om att han tillhör kategorin av dem du verkligen inte bör lyssna på.
  Sen kan han givetvis har rätt i en hel del ändå. Men om där finns vetenskap som stödjer det han säger så hittar du garanterat mer tillförlitliga källor som säger samma sak. Att du inte kan hitta bättre källor som säger samma sak borde vara en stor röd varningsflagga för dig Lasse.

  Lasse1: Fast nu har ju jag förstås sett dig kommentera betydligt tyngre artiklar än den och endå lyckats få ner det till mindre än 4 sidor.

  Nja, när det varit väldigt långa texter med många påståenden har jag ofta fått bemöta det i flera olika delar. Tex när det gäller Gary Taubes, https://traningslara.se/tabues-skitsnack-del-1-introduktion/
  Sen ska det givetvis finnas ett lite mer allmänt intresse för att jag ska investera en massa av min tid. Att du Lasse, som i mängder av omgångar visat dig vara totalt ointresserad av att lära dig något, tycker det hade varit intressant är inget som motiverar mig direkt.

  Lasse1: vad ”Harvards egna kostpyramid ” har med saken att göra förstår jag inte, allt i den pyramiden som tex bröd är knappast antinflamatosriskt?

  Deras kostråd är givetvis uppbyggda för att inte skapa inflammation. Sen tittade du kanske bara på bilderna i min första länk? För läser du texten hittar du bland annat:

  To reduce levels of inflammation, aim for an overall healthy diet. If you’re looking for an eating plan that closely follows the tenets of anti-inflammatory eating, consider the Mediterranean diet, which is high in fruits, vegetables, nuts, whole grains, fish, and healthy oils.

  Så Harvads egen kostpyramid är intressant eftersom den är ett exempel på en kost som inte ger inflammation. Paleo hade också fungerat, vegetarisk kost likaså. Mängden kolhydrater/fett/protein är däremot tämligen ointressant. Gemensamt för de alla är dock väldigt lite skitmat.

 22. Danne: Har du bemödat dig att ta reda på vem som delar ut Beating Heart Hall of Fame och om någon annan eventuellt fått det? Hint: Klicka på länken…

  Har det något som helst med innehållet i artikeln och nyttig mat att göra?

 23. Jacob, tack vare mig får du åtminstone en massa kommentarer 😉

 24. Visst kan man hitta bättre källor men vad spelar nu det för roll om de ändå säger samma sak, det är ju inte källorna som gör innehållet rätt eller fel. på tal om licensen så vet du lika väl som jag att han redan slutat flera år innan och att han kunde om han velat bestrida det om han velat, det är nog dessutom svårt för någon inklusive dig själv att utföra en prickfri karriär över 25 år 🙂

 25. Om du beställer en ”soda” så får du i vissa delar av USA en sockrad läsk, och det är antagligen det som avses med definitionen. Detta beror lite på vilken stat du befinner dig i.
  Soda används mig veterligen aldrig för bubbelvatten i engelskan.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Names_for_soft_drinks_in_the_United_States

  Lasse1:
  det här är det enda jag hittar, inkluderar dock soda
  http://www.wordsense.eu/l%C3%A4sk/
  uncountable – Carbonated soft drink; soda, pop, fizzy drink.Inget går upp mot en kall läsk en varm sommardag.”Nothing beats a cold soda on a hot summer day.”
  countable – A serving of soft drink.Beställ en läsk åt mig, tack.”Order me a soda, please.”

 26. Lasse1:
  Jacob, tack vare mig får du åtminstone en massa kommentarer

  Tack vare dig får han också en massa läsare som blir mer o mer irriterade när de läser igenom kommentarsfältet i jakt efter en diskussion angående inlägget och istället bara hittar någon som verkar medvetet vilja misförstå och trolla? Men det var ju tur att du skrev den här kommentaren också så att jag blev provocerad nog att skriva en egen kommentar.
  Jacob, jag är fruktansvärt imponerad av att du orkar hålla på och svara sakligt. Och tack för en alltid läsvärd blogg!

 27. Förstår att det finns mycket negativt och lite positivt med sockersötad läsk och liknande. Det samma gäller väl godis? Det hör man inte så mycket om. Visserligen är det
  kanske lättare att få i sig stora mängder läsk än stora mängder godis vid ett och samma tillfälle, men om man nu begränsar konsumtionen förstår jag inte vaför det skulle
  vara väsensskillt.
  Att läsk är flytande kanske påverkar upptagningen och insulinresponsen, men ofta dricker väl folk läsk tillsammans med mat. Får det verkligen samma effekt då?
  Själv händer det både att jag dricker läsk och att jag äter godis (och då tränar jag ändå Crossfit, uj uj, där gillar man inte heller läsk…)
  Dock försöker jag se till att det inte blir för ofta, typ lördagsgodis. För ett antal år sedan rökte jag (vilket jag numera inte gör). Det känns då i sammanhanget inte
  så allvarligt med ett glas cola ibland. Det händer också att jag dricker alkohol och det har ju knappast några positiva hälsoeffekter om man gör det i för
  stor utsträckning. Det hör man heller inte så mycket om i träningssammanhang, eller är det för att det är så självklart?

 28. Anders F: Det samma gäller väl godis? Det hör man inte så mycket om. Visserligen är det kanske lättare att få i sig stora mängder läsk än stora mängder godis vid ett och samma tillfälle, men om man nu begränsar konsumtionen förstår jag inte vaför det skulle vara väsensskillt.

  Tjena Anders!
  Folk har ingen koll på hur mycket mat de verkligen äter. De överlägset viktigaste negativa hälsoeffekterna från i princip all skitmat är att de får oss att äta för mycket. Så det största problemet med läsk är att folk inte begränsar konsumtionen. Ger du folk en godispåse som ger 400 kcal eller läsk som ger 400 kcal så kommer de att den dagen troligen äta fler kalorier efter läsken, och det är det stora problemet.
  När det gäller hälsoeffekterna i övrigt, om man verkligen skulle kunna begränsa sitt kaloriintag, så är det troligen fortfarande sämre med läsk just på grund av att det tas upp snabbare.
  Håller du dock din mängd kroppsfett stabil så är de negativa effekterna från läsk och socker inte särskilt stora. Det är fortfarande näringslöst, dåligt för tänderna och det verkar ha mindre negativa effekter på hälsan, men det är i den situationen inte i närheten av tex rökning som du tar upp.
  Fast det stora problemet är som sagt att folk inte håller sin mängd kroppsfett konstant när de äter mycket skitmat och läsk verkar vara allra värst på den listan bland de livsmedel man testat hittills.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *