Jag sitter just nu och läser ett par nyligen publicerade artiklar kring hur stora matföretag dominerar marknaden totalt och förändrar våra matvanor. I den här artiklen kallar man dessa företag för ”Big Food”. Antagligen kommer jag att lägga upp en hel del kring dessa artiklar antingen här eller på Traningslara.se senare. Men redan nu tänkte jag att jag skulle dela med mig av den definition som används för ”Big Food” i en av artiklarna. Egentligen är detta alltså en definition på en företeelse men med en liten omskrivning skulle det lika väl kunna vara en definition på det jag brukar kalla för skitmat. Detta är alltså mat som du gör bäst i att äta så lite som möjligt av.

The term ‘‘Big Food’’ refers to the transnational and other large corporations that increasingly control the production and distribution of ultra-processed products throughout the world. These products are created from substances extracted from whole foods such as the cheap parts or remnants of animals, inexpensive ingredients such as ‘‘refined’’ starches, sugars, fats and oils, preservatives, and other additives. The products are formulated to be intensely palatable and to fool the body’s appetite control mechanisms. Many of these products, while legal, are in effect fakes, made to look and taste like wholesome food. They are formulated and packaged to have a long shelf life and to eliminate the need for culinary preparation. They can be consumed anywhere, immediately or almost immediately, and often dispense with the need for tables, chairs, dishes, cutlery, and cups. They are therefore often termed ‘‘fast’’ or ‘‘convenience’’ products.
Some ultra-processed products, such as breads and sausages, have been part of dietary patterns in many countries since before industrialization. Others, such as burgers, chips, cookies, sweets, ‘‘nuggets,’’ energy bars, and carbonated and other sugared or sweet drinks, are more recent, at least in the quantity now manufactured. Since the 1980s, ‘‘Big Snack’’—the transnational manufacturers of packaged, long shelf-life snacks designed to displace meals—have greatly increased their penetration first of high-income countries, and now of lower income countries

För att göra det till en faktiskt definition av skitmat och för att det ska vara på svenska så har jag gjort följande översättning med mindre förändringar. Det här är alltså en enligt mig, väldigt bra definition på skitmat.

Termen skitmat refererar till högprocessad mat som oftast produceras av stora världsomspännande företag. Dessa produkter är skapade från delar av bra råvaror så som de billiga resterna från köttprodukter, billiga ingredienser så som ”raffinerad” stärkelse, socker, fett och olja, konserveringsmedel, samt andra tillsatser. Produkterna är utformade för att vara väldigt aptitliga och för att lura kroppens hunger och mättnadskänslor. Många av dessa produkter, även om de är lagliga, är i själva verket dåliga plagiat tillverkade för att se ut som och smaka som  hälsosam mat.  De är formulerade och förpackade för att ha en lång hållbarhet och för att eliminera behovet av tillagning eller preparering. De kan konsumeras varsomhelst, omedelbart eller väldigt fort, och ofta finns det inget behov av bord, stolar, bestick, tallrik, glas mm och det blir ingen disk efteråt. Skitmat kallas därför ofta för snabbmat och benämns ofta som smidig eller praktisk.
Vissa väldigt processade matvaror så som bröd och korv har varit en del av vår konsumtion sen före industrialiseringen i många länder. Andra matvaror, så som hamburgare, chips, kakor, godis och sötsaker, ”nuggets”, energibars och läsk och andra sötade drycker är mer nytillkomna, åtminstone i den kvantitet som de konsumeras idag. Sedan 1980 har den här typen av förpackad mat med lång hållbarhet som är lätt att konsumera ersatt riktiga måltider till stor grad. Förändringen började i de rikare länderna men har nu även börjat penetrera marknaden i fattiga länder.

Personligen tycker jag att den här definitionen är väldigt bra och jag önskar att jag hade haft den när jag skrev mitt inlägg ”Vad är skitmat och vad är bra mat?”. Vad tycker du? Har du några förslag på tillägg eller omformuleringar?

Bra mat till vänster, dålig mat till höger
En bild från mitt inlägg ”Vad är skitmat och vad är bra mat?”. I varorna till vänster finns det totalt 14 olika ingredienser på 10 varor. Det är väldigt lite processande bakom och produkten säljs i princip som den ser ut i naturen. I skitmaten till höger ser du produkter med väldigt raffinerat innehåll. Totalt finns det ungefär 80 ingredienser i dessa 6 produkter.
21 svar på “En väldigt bra definition på skitmat”
  1. Inga förslag på tillägg, däremot blir jag glad av den här typen av inlägg. Ökar medvetenheten om att välja bra mat. 🙂

  2. Instämmer med Daniel här ovan.
    Jag blir ledsen när jag läser om sån’t här 🙁

  3. Jag tycker ordet formulerade känns lite konstigt på svenska. Utformade kanske passar bättre?

  4. Per:
    Jag tycker ordet formulerade känns lite konstigt på svenska. Utformade kanske passar bättre?

    Jag håller med. Har ändrat ordet nu enligt ditt förslag. Tack Per

  5. Intressant att margarin uppfyller de flesta kriterierna för skitmat (industritillverkat av multinationellt företag, billiga råvaror, lång hållbarhet, konstgjorda smakämnen etc), men ändå framhålls som ett hälsosamt alternativ.

  6. Anders:
    Intressant att margarin uppfyller de flesta kriterierna för skitmat (industritillverkat av multinationellt företag, billiga råvaror, lång hållbarhet, konstgjorda smakämnen etc), men ändå framhålls som ett hälsosamt alternativ.

    🙂 Det har du rätt i, jag kan faktiskt inte komma på någon annan produkt som är lika ”extrem” i den bemärkelsen.

  7. Intressant iakttagelse med margarin. Det visar på problematiken av att generalisera och att det alltid finns undantag. Margarin verkar vara ett rött skynke för många, men jag konstarear bara att det finns både ”bra” och ”dåliga” matfettsblandningar.

  8. Ola Wallengren: jag konstarear bara att det finns både ”bra” och ”dåliga” matfettsblandningar.

    Menar du då margarin när du säger matfettsblandning? Om man bortser från Bregott och majonäs finns det margarin som är bättre än något annat margarin?

  9. Jag är inte helt säker på vad den exakta definitionen på margarin respektive matfettsblandning är men enligt mig är väl matfettsblandning ett vidare begrepp. Det finns oändligt många matfettblandningar med skiftande egenskaper och många margariner som är bättre än andra.

  10. Ola Wallengren: många margariner som är bättre än andra.

    Är det isf pga tillsatta vitaminer och växtsteroler? Eller ifrån vilken källa fettet kommer ifrån? Tillverkningen är det nog ingen skillnad på mellan margariner, krävs alltid kemikalier, färg och smaksättning.
    Fast oavsett så klassas ju margarin in bland skräpet pga raffinerat fett, smaksatt, gjort för att passa människans craving efter smör men innehåller mängder med andra råvaror som är processade än vad smör gör.

  11. Complete: Är det isf pga tillsatta vitaminer och växtsteroler? Eller ifrån vilken källa fettet kommer ifrån? Tillverkningen är det nog ingen skillnad på mellan margariner, krävs alltid kemikalier, färg och smaksättning.

    Det där känns lite som att säga ”kött som kött” eftersom det alltid kräver ett dött djur 🙂 Kemikalier, färg och smaksättning är ju delar av en otrolig massa processer som ger oss livsmedel. Och det som produceras kan ändå vara vitt skilda livsmedel.

    Complete: Fast oavsett så klassas ju margarin in bland skräpet pga raffinerat fett, smaksatt, gjort för att passa människans craving efter smör men innehåller mängder med andra råvaror som är processade än vad smör gör.

    Vad jag vet finns det inga kända negativa effekter av margarin nu när transfetter inte längre är något problem. Ser man till de studier som direkt jämfört margarin med smör så är det till och med vanligen ”marginell” 😉 seger för margarin.
    Precis som Ola skriver så är det oavsett vilken definition man väljer på någonting i princip omöjligt att få till en perfekt indelning på bra/dålig mat. Margarin är ju inget man behöver äta och byta det mot smör om man vill vara lite mer nitisk på ”icke processat” är med stor sannolikhet inga problem alls. Men det är det nog inte att fortsätta äta margarin med om man vill det.
    När det gäller ”skitmat” så handlar det ju om dosering för de allra flesta. En kaka har ingen mätbar effekt på någon. 10-20 kakor har däremot troligen en effekt på ganska många. På samma fett spelar det nog ingen roll om man använder lite margarin i stekpannan eller såsen. Men gör man av med kanske 200-300 gram i veckan så kanske man bör ta sig en funderare. Det är ju ingen näringsbomb direkt.
    Sen är det som Ola påpekar skillnad mellan olika matfettsblandningar. Vet man inte vad man ska/borde välja är smör ett säkrare alternativ. Precis som det allt som oftast är bäst att välja mindre processat och mindre tillsatser.

  12. […] Väldigt enkelt brukar jag säga att man ska köpa råvaror, inte matvaror och att du ska undvika skitmat. Köp helt enkelt produkterna var för sig och laga sen din egen mat. Så länge det du lagar ihop […]

  13. […] Motsatsen till punkten ovan, alltså undvik snabbmat och halvfabrikat. Definitionen på “snabbmat” kan låta så här: “Termen skitmat refererar till högprocessad mat som oftast produceras av stora världsomspännande företag. Dessa produkter är skapade från delar av bra råvaror så som de billiga resterna från köttprodukter, billiga ingredienser så som ”raffinerad” stärkelse, socker, fett och olja, konserveringsmedel, samt andra tillsatser. Produkterna är utformade för att vara väldigt aptitliga och för att lura kroppens hunger och mättnadskänslor. Många av dessa produkter, även om de är lagliga, är i själva verket dåliga plagiat tillverkade för att se ut som och smaka som  hälsosam mat.  De är formulerade och förpackade för att ha en lång hållbarhet och för att eliminera behovet av tillagning eller preparering. De kan konsumeras varsomhelst, omedelbart eller väldigt fort, och ofta finns det inget behov av bord, stolar, bestick, tallrik, glas mm och det blir ingen disk efteråt. Skitmat kallas därför ofta för snabbmat och benämns ofta som smidig eller praktisk” (Källa: https://traningslara.se/en-valdigt-bra-definition-pa-skitmat/ ). […]

  14. Skriv gärna ett inlägg om vad som är bra mat också.
    Om skitmat bara innebär att man kan äta för mycket av det så låter det alldeles utmärkt. Ska köpa mer av det så jag kan gå upp i vikt 🙂

  15. Andreas:
    Skriv gärna ett inlägg om vad som är bra mat också.
    Om skitmat bara innebär att man kan äta för mycket av det så låter det alldeles utmärkt. Ska köpa mer av det så jag kan gå upp i vikt :)

    När jag skriver så separerar jag oftast inte på ”bra”-”dålig” mat och mat som får dig att gå ner eller upp i vikt. I praktiken är det dock inte exakt samma sak. Som inlägget jag publicerade idag till exempel visar så går det att gå ner i vikt även på en diet med dålig mat och lite näring. Och du kan göra det även om du äter efter hunger.
    https://traningslara.se/sugar-vs-fat/
    Så det är egentligen två olika saker att titta på. Dels vad som är nyttigt-onyttigt och dels vad som gör att folk äter för mycket kalorier eller spontant börjar äta mindre kalorier.
    Väldigt ofta så hänger dessa två processer väldigt tight ihop. Så mat som är näringsrik och ”nyttig” är också mat som gör att folk håller vikten bättre. Så för att gör allting enklare att förstå så klumpar jag ofta ihop det och kallar onyttig mat som lätt gör folk feta för skitmat.
    När det gäller din uppmaning mer precist och att jag ska skriva om vad som är bra mat så är det väldigt svårt. För bra mat handlar om en helhet. Grönsaker är till exempel generellt bra för människor men det är inte bra om du endast lever på det. Så det är när du summerar ihop delarna som du kan avgöra om det blev bra, mindre bra eller rent ut sagt dåligt.
    När det gäller dålig mat däremot så finns det faktiskt många saker som säljs idag som 99,9 procent av gångerna inte bidrar med någonting bra alls till en kost. Så fort du tillför dem till kosten så har den totala kvalitén på din diet blivit något sämre. Det innebär ju inte att din kost blir dålig, den kan fortfarande vara bra. Men det är lite sämre än tidigare. Så det är på grund av detta som jag oftast fokuserar just på den tydligt dåliga maten.
    Men jag har ju gett lite exempel på bra livsmedel här till exempel https://traningslara.se/en-kalori-ar-en-kalori-men/

  16. […] En sista viktig sak att tänka på är att det här ovanför bara är en del av din kost. Det är inte bara kolhydrater eller typen av kolhydrater som spelar roll. Även hur mycket du äter totalt, typen av livsmedel, mängden näringsämnen likt vitaminer och mineraler, olika fetter, protein mm kommer att inverka. Som vanligt kommer du dock extremt långt bara genom att inte äta skitmat. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *