Är det för lite motion eller för mycket mat som är orsaken till dagens överviktsproblem?
För lite motion och för mycket mat är de huvudsakliga förklaringarna som folk har till dagens överviktsproblem

Jag har skrivit flera gånger om i frågan om det är mindre motion eller dålig mat som är huvudorsaken till dagens överviktsproblem. Det mest ingående inlägget i den här kategorin är Orsaken till fetmaepidemin – Lite motion eller mycket mat? på Traningslara.se.
Min åsikt är att det är en dålig diet som är den huvudsakliga orsaken till att folk idag blir överviktiga och jag tycker att bevisen för det är ganska övertygande. Det finns många andra faktorer som spelar in och som bidrar där motion är med på ett hörn. Men överlag är det dieten som är det allra viktigaste. De allra tydligaste exemplen på detta tycker jag faktiskt kommer från djurstudier där man sett att till exempel äta på natten innebär viktuppgång, OM det som serveras är skitmat. Om mössen får bra mat spelar det ingen roll när de äter, de håller vikten ändå, Blir man fet av nattmat?.
Trots att det allra mesta alltså pekar på att det är folks diet och matval som är huvudorsaken till övervikt och att många andra orsaker så som bristande motion bidrar men inte leder så finns det ju idag en mycket verklig diskussion i frågan ”motion vs diet” när det gäller övervikt.
Vissa människor tror att de kan gå ner i vikt bara genom att börja träna mer och att orsaken till deras övervikt är att de rör på sig för lite medan andra tror motsatsen, att det är deras matval som är orsaken.
För några dagar sen publicerades en intressant studie som tittade på just det här fenomenet och hur det visar sig i folks faktiska vikt.

Psychol Sci. 2013 Jun 5.
Lay Theories of Obesity Predict Actual Body Mass.
McFerran B, Mukhopadhyay A.
Obesity is a major public health problem, but despite much research into its causes, scientists have largely neglected to examine laypeople’s personal beliefs about it. Such naive beliefs are important because they guide actual goal-directed behaviors. In a series of studies across five countries on three continents, we found that people mainly believed either that obesity is caused by a lack of exercise or that it is caused by a poor diet. Moreover, laypeople who indicted a lack of exercise were more likely to actually be overweight than were those who implicated a poor diet. This effect held even after controlling for several known correlates of body mass index (BMI), thereby explaining previously unexplained variance. We also experimentally demonstrated the mechanism underlying this effect: People who implicated insufficient exercise tended to consume more food than did those who indicted a poor diet. These results suggest that obesity has an important, pervasive, and hitherto overlooked psychological antecedent.

Jag vet inte riktigt varför men i psykologistudier är det vanligt att man rapporterar flera studier i en artikel och så var det också i den här. Så jag kommer redogöra för dessa under olika rubriker.

Vad tror folk är viktigaste och hur korrelerar det med deras vikt?

Det man har gjort är alltså att man har frågat en massa människor från olika delar av världen vad de tror är orsaken till att folk blir överviktiga. Deltagarna gav i princip bara tre stor kategorier.

 1. Dålig diet
 2. För lite motion
 3. Gener

Om du tror att dieten är viktig för din vikt är du troligen smalare
Deltagarnas BMI i förhållande till hur mycket de tror att dieten spelar in när det gäller vikten. En större tro på att dieten är viktig korrelerade med ett bättre BMI

Kategorin gener utforskade man inte vidare eftersom detta inte är en faktor som folk inte upplever att de kan påverka och därför inget som sannolikt förändrar deras val.
I början är det en studie där man endast tittat på hur viktigt folk tror att dieten är för deras vikt och hur det korrelerar med deras BMI.
Resultatet visade att ju mer folk trodde att dieten var det som var viktigt desto bättre var deras BMI. Hypotesen bakom detta resultatet är givetvis att ju viktigare människor tror att dieten är för vikten desto större är sannolikheten att de sköter sin diet.

Tror du motion är viktigaste väger du troligen mer

Därefter genomförde man ytterligare en studie där nya deltagare fick svara på ett frågeformulär med en öppen fråga kring vad de trodde var huvudorsaken till dagens överviktsproblem. Två personer som annars inte var med i studien och inte visste studiens syfte fick sen läsa svaren och dela in dem i tre olika kategorier.

 1. Folk äter för mycket
 2. Folk motionerar för lite
 3. Folk äter för mycket och motionerar för lite

Vad orsakar övervikt? För mycket mat eller för lite motion
BMI hos deltagarna beroende på vad de ansåg var huvudorsaken till att människor blir överviktiga

Resultatet från den här enkla frågan är det jag tycker är mest intressant med hela den här studien. Deltagarna som ansåg att folk äter för mycket var nämligen smalare än båda de andra grupperna.
Att de som trodde på endast diet skulle vara smalare än de som trodde på endast motion kanske inte skulle vara någon överraskning. Det som däremot är lite överraskande är att de som trodde att både för lite motion och för mycket mat var problemet faktiskt vägde mer än de som huvudsakligen trodde det var bara för mycket mat.
Vi får ju inget svar på varför resultatet är så här i denna typ av studie, men om jag skulle gissa så är det resultat du ser här en effekt av det jag skrev om i inlägget Du kan inte ”kompensera” för skitmat med motion.
Eller för att säga det på ett annat sätt. Ju mer folk tror på propagandan från Coca Cola, McDonalds, Pepsi Co mm att allting handlar om ”balans” och att vi kan ”bränna bort” de där extra kalorierna desto fetare är folk.

Äter de som tror på motion mer än de som tror på diet?

Forskarna gjorde faktiskt ytterligare en studie som de redovisar för i artikeln där de försökte finna en möjlig förklaring just till varför resultatet blev som det blev. De tog återigen nya försökspersoner som fick svara på samma frågor som i den tidigare studien. När de satt och svarade på frågorna hade de en godisskål framför sig med lite choklad. Deltagarna fick veta att chokladen blev över efter ett tidigare försök och att de fick äta så mycket de ville under tiden som de svarade på frågorna som ett litet tack för deras hjälp.
Resultatet visade att ju mer folk trodde att motion var viktigt för att hålla vikten desto mer choklad åt dem. Det här resultatet antyder i alla fall att folk som tror att motion är viktigt äter mer. Men det är fortfarande en korrelation. Det visar ju inte att folk äter mer om du säger till dem att motion är den viktigaste faktorn.

Om du säger till folk att för lite motion är orsaken – äter de mer?

Så forskarna gjorde ytterligare en studie där de ville undersöka vad som faktiskt händer när du säger att dieten är viktigaste och när du säger att träning är viktigast. Deltagarna i den här studien delades in i tre olika grupper som alla fick läsa om tre olika påhittade studier.

 1. En studie där skulden till övervikt las på för mycket mat
 2. En studie där skulden till övervikt las på för lite motion
 3. En studie som inte berörde ämnet och handlade om fingeravtryck

Tror du att brist på motion är huvudorsaken till övervikt äter du lätt mer godis
Beroende på om deltagarna fick läsa att för mycket mat eller för lite motion var orsaken så åt de mindre eller mer choklad.

Efter det att de läst studien fick deltagarna ange på en skala från 1-7 vad de ansåg var orsaken till dagens överviktsproblem. En etta innebar endast diet och en sjua endast motion. Deltagarna blev här givetvis påverkade av den artikel som de hade läst och detta visade sig tydligt i resultatet. De som läst att det var för mycket mat angav i snitt värdet 1,83 och de som läst att motion var orsaken angav i snitt 5,77.
Vad som är ännu mer intressant är att man i den här studien också hade en godisskål med chokladbitar stående vid datorn där deltagarna läste studien och svarade på frågor. Resultatet här blev att deltagarna åt mer choklad när de fick höra att brist på motion var den viktigaste orsaken.

Summering

I slutsatsen till deras artikel skriver forskarna följande:

Could simply informing people that eating too much is the main cause of weight gain impede the obesity epidemic? Our results from Study 6 appeared to suggest that it could

Studie 6 är i det här fallet den sista studien jag tog upp här ovanför. Min lilla spinn på stycket här ovanför är om du nu tror att reklam så som den här från Coca Cola kan påverka folk i precis motsatt, och av allt att döma, fel riktning?

Svaret på den frågan är givetvis ett ja. Reklamen fungerar för annars hade Coca Cola aldrig spenderat en väldig massa pengar på den typen av reklam. De mer eller mindre lurar folk att köpa mer av deras produkt i tron att om de bara rör på sig lite mer så är det inga problem. Dessutom får de ju en väldig massa ”good will” hos gemene man med de här kampanjerna då de ”ju gör något för att minska övervikten och hjälpa våra barn” 🙄
De här studierna är ju inte på något sätt sista spiken i kistan i den här frågan. Det är otroligt svårt att genomföra stora och välkontrollerade studier på det här. Författarna påstår i slutet att man i alla fall skulle kunna genomföra långsiktiga prospektiva studier för att försöka utröna om det är ett starkt orsakssamband. Alltså studier där man först frågar folk om deras syn på vad som orsakar övervikt och sen följer man dessa personer över tid för att se om, och i så fall hur, deras vikt förändras beroende på åsikt.
Under tiden är det dock en väldig massa som redan pekar på att dieten är det viktigaste. Att tex läsk och annan skitmat gör att folk lätt överäter och att det leder till viktuppgång på längre sikt. Så om jag varit du så hade jag börjat tänka på min diet och börja tona ner hypandet av träning när det gäller viktkontroll. Träning är väldigt viktigt av en väldig massa orsaker och det kan hjälpa till med viktkontroll. Men äter du mest skitmat så kommer du sannolikt märka att vikten går uppåt efterhand ändå.

12 svar på “Det är inte brist på motion som gör dig fet”
 1. Ett enkelt exempel – det är mycket enklare att äta 1000 kcal än att bränna 1000 kcal med träning.

 2. Varför fokuserar då program som ”Biggest Looser” så mycket på motionen och så lite på kosten?

 3. Man kan ju tänka sig att det är bättre TV att se folk motionera och kämpa aktivt än att se någon äta morötter, baljväxter och torsk i en vecka när de spelar TV-spel för samma resultat.
  Skämt åsido så är det klart så att motion, styrka och kondition, gör att man kan, orkar och vill röra sig mer i vardagen. Men kosten är grunden och det köper jag. Man måste i princip köra elitnivå för att kunna äta vad man vill, och då elitnivå i en idrott med mycket mängdträning.

 4. Annica:
  Varför fokuserar då program som ”Biggest Looser” så mycket på motionen och så lite på kosten?

  För det första gör det väldigt bra TV att se folk slita och må dåligt. För det andra så är målet i Biggest looser inte att hålla vikten utan att gå ner i vikt så fort som möjligt. Då kan det givetvis hjälpa att göra av med en hel del kalorier via träning. Men upplägget är överlag korkat. Gjort för att vara TV-underhållning, inget mer.

 5. Till BLs försvar så har jag lyssnat på en hel del PODs från Jillian Michaels som är något frustrerad just över hur det framställs. Väldigt mycket jobb utanför ”klippningen” läggs på psykologi, mat osv som aldrig syns just för att det inte är ”bra TV”

 6. Socker har ju fått mycket skit men en fördel med socker jämfört med många kolhydrater är att det är lättare för matsmältningsystemet att ta hand om och det kan vara viktigare för hälsan än vitaminer och mineraler. Kolhydratmat överlag är ju inte så rika på vitaminer heller med några undantag.

 7. Henrik Svedlund:
  Ett enkelt exempel – det är mycket enklare att äta 1000 kcal än att bränna 1000 kcal med träning.

  Fast det beror ju på maten också, 1000 kcal är typ 150g bearnaisesås eller 3kg broccoli, samma extrema variation existerar tyvärr inte inom träning.

 8. AquaRegia: Fast det beror ju på maten också, 1000 kcal är typ 150g bearnaisesås eller 3kg broccoli, samma extrema variation existerar tyvärr inte inom träning.

  En timme promenad på stan jämfört med en timme skidåkning i högt tempo?
  Vad menar du med att variationen tyvärr inte existerar inom träning?
  Ger all träning samma förbränning?
  Är det isåfall dåligt?

 9. Henrik Svedlund: En timme promenad på stan jämfört med en timme skidåkning i högt tempo?
  Vad menar du med att variationen tyvärr inte existerar inom träning?
  Ger all träning samma förbränning?
  Är det isåfall dåligt?

  Variation finns givetvis, men inte samma extrema variation, där en typ utav träning bränner mer än 20 gånger mer än något annat.

 10. Framförallt klarar vem som helst att äta energitäta livsmedel utan att behöva arbeta sig upp via mindre energitäta livsmedel, medan man måste bygga upp sig för att kunna träna på det sätt som bränner mest energi per tidsenhet.

 11. Kom att tänka på ämnet mat och motion när jag läste den här rapporten. En i mitt tycke intressant rapport angående vad som händer med fettcellerna genetiskt vid motion (fritt tillgänglig): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3694844/
  ”A Six Months Exercise Intervention Influences the Genome-wide DNA Methylation Pattern in Human Adipose Tissue”
  Epigenetik är himla intressant, men lite svårt för en lekman som mig att fullt ut fatta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *