Att gå upp i vikt är för del flesta associerat med något negativt och de allra flesta personerna som går upp i vikt gör det sannolikt mot sin vilja. Att som vuxen gå upp i vikt är i de flesta fall ohälsosamt. Det finns vissa situationer som tex vid sjukdom eller graviditet då viktuppgång är positivt, men överlag så är det i stort sett alltid negativt. Samhället är extremt inriktat på vikt, hälsa, mat och stora delar av befolkningen kämpar dagligen för att nå/behålla sin önskade vikt.

Även om jag vågar påstå att den absoluta majoriteten av alla individer med viktproblem känner att de är för stora och vill ner i vikt finns det även många individer i motsatt situation. Det finns många personer som vill upp i vikt men som har enorma problem att lyckas med det. Det kan vara mentala barriärer som sätter stopp (en omedveten olustkänsla mot att öka i vikt som håller en tillbaka) och det kan vara fysiologiska.

Till vem riktar sig den här artikeln?

I den här texten har jag tänkt att begränsa mig till viktökningstips för friska och tränande individer som vill öka i muskelmassa men upplever det svårt att få i sig de mängder energi som vederbörande behöver. Råd för underviktiga med problematiska ätmönster, sjuka människor etc. är EXTREMT viktiga områden men något jag känner ligger utanför min kompetens att gå in på och därför begränsar jag mig till vad jag anser att jag kan tillräckligt om.

Jag tänker i den här texten enbart rikta in mig på viktuppgångstips för den som vill lägga på sig några extra kilo muskler helt enkelt. Jag har tidigare skrivit en mer ingående text om att ”bulka” och vad jag anser är en hälsosam väg att öka i vikt (”Begreppet ”bulk” och sund viktuppgång”). Där går jag in djupare på nackdelar med att öka för snabbt i vikt, riskerna med att övertolka råd om mer mat som ”Ät allt du kommer över!” och helt enkelt ge sig in i en ohämmad bulk som gör mer skada än nytta.

Konkreta tips

Här nedan följer en del konkreta tips för dig som vill öka ditt energiintag men i dagsläget upplever problem med detta. Vissa saker överlappar ju flera ”kategorier” så det kan tänkas bli en del upprepningar. Vidare förekommer en del upprepningar från vad jag skrivit tidigare i min text om bulk men jag ser en fördel med att ha det samlat på ett och samma ställe för den som vill hitta konkreta tips snabbt och smidigt. 🙂

Öka på fettet

Detta är det första tipset jag ger. Det kan låta självklart för vissa men kostupplägg efter kostupplägg på internetforum läggs upp från personer som anser sig ha helt omöjligt att gå upp i vikt. Samtidigt består kosten av havregrynsgröt med lättmjölk till frukost, kycklingfilé med ris och wokade grönsaker till lunch, lättkesella, minikeso, tonfisk, potatis m.m. som basvaror.

Det är en kost som innebär stora volymer men lågt med energi. Vidare är en fettsnål kost en ohälsosam kost, det skall inte glömmas. Du slår alltså krokben på dig själv både ur kalorisynpunkt och hälsosynpukt genom att äta fettsnålt. För att inte tala om smaksynpunkt.

Välj inte den magraste färsen till din köttfärssås, tillsätt gärna ost och grädde, larva inte runt med äggvitor utan ät HELA ägg. Stek gärna äggen i smör eller koka äggen och klicka på fullfet majonnäs. Välj de fetaste alternativen av mjölkprodukter och pålägg, välj oftare sill, lax och makrill före torsk och tonfisk. Att som mellanmål stoppa i sig en näve nötter och en proteindrink blandad med standardmjölk är ett annat tips som är supergott.

Mer bra tips för att öka energimängden är att tillsätta lite rapsolja i din gröt, släng ner frön och nötter i müslin (som gärna får blandas med fullfet fil/yoghurt). Så att tillåta sig äta rejält med god sås på pastan och potäterna, sluta välja magra alternativ till allt, gärna tillsätta extra grädde, smör, fet ost, rapsolja, mosad avokado och dressing på olivolja gör maten både godare och mer energirik. Jämfört med en väldigt fettsnål kost blir den dessutom mycket mer hälsosam i sin näringssammansättning.

Hitta mat som DU tycker om och som är lättätet

Jag har nu redogjort för en väg att gå för att öka energitätheten, nämligen fetare mat. Men samtidigt som det är en väg att gå kan det säkert få motsatt effekt för många om man tar till sig det med hull och hår. Fett har en förmåga att hålla en mätt länge och jättemycket fett kan få många att må illa. Att då helhjärtat ta till sig rådet med mer och mer fett kanske i slutändan får motsatt effekt, d.v.s. du går proppmätt och helt utan aptit.

Många idag går ju ner i vikt och håller vikten på högfettkost och anekdotiska berättelser förtäljer om en helt stabiliserad aptit sedan folk skurit ner på kolhydrater och äter rikligt med fett och lagom mängder protein (LCHF-kosten). Jag nämnde ju t.ex. nötter som ett bra tips, det är ju en typ av livsmedel som faktiskt visat sig väldigt mättande och faktiskt fördelaktigt för att går ner i vikt/behålla vikten trots sitt höga kalorivärde (läs gärna min tidigare text ”Nötter – kaloririka men ändå gynnsamma för viktbalans?”).

Allting är alltså inte svart och vitt och vad som som kan tros vara den enklaste genvägen till mer energirik mat behöver inte hålla i längden. Om detta gäller dig kanske du istället bör testa att äta mer bröd och inte välja det ”tyngsta” och mest fullkornsspäckade du hittar, testa olika müslisorter och flingor istället för havregrynsgröten, kanske upptäcker du att ris är mycket enklare att få i sig mycket av jämfört med pasta eller tvärtom?

Kanske torkad frukt som mellanmål och som ingrediens i olika maträtter är ett mer lättätet alternativ och varför inte göra potatismos istället för potatis?
Det finns som du ser många vägar att gå och vi är alla olika. Med det vill jag ha sagt att du inte skall låsa dig vid ETT typ av råd utan exprimentera själv med vad du gillar och vad din aptit tillåter.

Ha ingen ”fiber- och fullkornsnoja”

Spannmålsprodukter finns i olika raffinerade former, allt från surdegsbakat pumpernickelbröd med hela korn till den vitaste fluffiga frukostfrallan. Det finns alla möjliga sorters ris, allt från råris och vildris till jasminris och basmatiris. Samma sak med pasta, det finns ett otal bröd- och pastasorter med varierande fullkornshalt, frukostcerealier, ris m.m. Ofta kan man läsa förenklingar som antyder att ”ju mer fibrer och fullkorn desto bättre” samtidigt som det motsatta (”vita produkter”) framställs som rena giftet.

Jag anser att det här är fel och jag har tidigare skrivit en text om för- och nackdelarna med fullkorn och hur överdriven jag anser att fullkornshypen ofta kan vara (”Fullkorn i alla lägen?”). Att i alla lägen eftersträva 100% fullkorn kan leda till en otilräcklig aptit för sitt energibehov vilket givetvis är ett problem om man vill gå upp i vikt. Vid ett högt matintag blir det inte bättre ju mer fullkorn och fibrer du trycker i dig, snarare kan det ge dig magproblem och innebära mycket fytinsyra som hämmar upptaget av vissa mineraler.

Oroa dig alltså inte för att välja vitt bröd, vitt ris, vit pasta o.s.v. om du känner att det går ner lättare. Kan du äta 300 kcal basmatiris utan att bli överdrivet proppmätt och mår bättre av det ska du givetvis göra det. Gärna med en god kycklinggryta gjord på kokosmjölk och grädde t.ex. Eller varför inte en klassisk köttfärssås med makaroner och riven ost? Att stoppa i sig stora mängder snabbare kolhydrater (högt GI) utan att kombinera med fett och proteinkällor är däremot ingen bra idé så se till att du äter något till det vita brödet. De mest raffinerade kolhydratkällorna bör alltså i mina ögon inte utgöra någon bas i kosten (hellre mer fett) men ett klart värdefullt råd.

Mat i dryckform

Många väljer faktiskt att mixa ihop egna drinkar, smoothies med t.ex. havregryn, standardmjölk, en skvätt rapsolja och proteinpulver. Det är inget sämre val ur näringssynpunkt och kan säkert vara smidigt och enkelt. Dels mättar det mindre och dessutom kan du ju t.ex. göra i ordning den kvällen innan och ta till frukost dagen efter om det skulle vara så att du inte har tid/ork att äta en rejäl frukost.

Exprimentera fritt med att mixa i nötter och frön, olika mjölkprodukter (du kan testa t.ex. sojamjölk eller havremjölk om du vill det), kanske lite grädde i, en skvätt rapsolja (som är neutrelt i smaken till skillnad mot olivoljan t.ex.), proteinpulver av olika smaker, bananer, äpplen, annan frukt och torkad frukt, havregryn, corn flakes m.m. m.m. Enbart fantasin sätter gränser och den här typen av smoothies kan göras till riktigt smakrika energibomber om man så vill.

Gainers och ”skräpmat”

På marknaden finns massor av olika gainers och du kan även blanda egna med kolhydratpulver och proteinpulver (läs t.ex. ”Lämpligt kolhydratintag för idrottare del 2 – kolhydrattiming för uthållighetsträning”, ”Lämpligt kolhydratintag för idrottare del 3 – kolhydrattiming för styrketräning och högt energibehov”, ”Idrottarens proteinbehov del 2 – Proteintillskott” för enkla tips och förslag på doseringar). Dessa innehåller förutom proteinpulvret jättesnabba kolhydrater som är helt fria från andra näringsämnen.

I mina ögon är det här ett alternativ endast runt träning. Jag tycker inte det är ett bra alternativ som mellanmål eller till frukost exempelvis. Där har jag gett massor av tips på mer näringsrika blandningar här ovan så vill du lägga till en extra energirik proteindrink under dagen är MITT förslag att det väljer t.ex. mjölk med valfri fetthalt eller bara blanda proteinet med vatten och lanske ta en näve nötter och/eller en ostmacka till det.

Angående s.k. ”skräpmat” (godis, glass, kaffebröd, kebab, pommes frites, snacks, läsk m.m.) är det inget man någonsin behöver förbjuda sig själv att äta och inte helller här. Jag tycker inte man skall tänka som så att ”Jag skall upp i vikt så det kvittar vad jag äter” men att då och då äta lite ”skräp” är aldrig förbjudet. Ha samma inställning till den typen av mat när du bulkar som när du ligger i balans, d.v.s. något gott att njuta av då och då men något som bör utgöra en absolut minoritet av ditt energiintag. Det finns så många nyttigare sätt att få i sig mycket energi som är lika enkelt och smakar lika gott.

Slutord

Ja det här var en ganska ovetenskaplig text men som syftade till att helt enkelt ge enkla tips för hur du ökar ditt energiintag om det känns som att din aptit inte räcker till för hur mycket du behöver äta.

Jag stöter som sagt på den här problematiken ofta på diverse forum och har uppmärksammat att det är ett större problem för många än vad man kanske kan tro. ”Det är väl bara att käka!” kan tyckas men så enkelt är det inte. Särskilt inte om man dessutom har en felaktig bild av att kalorisnål mat är nyttig mat per automatik. Den inställningen i kombination med för låg aptit i förhållande till energibehovet blir helt fel.

Så den här texten är till er och jag hoppas att några tips varit till hjälp och att du kanske här eller där hittat ett tips som just DU känner vore bra att ta till sig och kanske testa.
/Nicklas

33 svar på “Konkreta tips för dig som vill upp i vikt”
 1. Bra skriven och intressant text!
  Även om jag har lärt mig att kaloribalansen är primär för viktuppgång så funderar jag på vad som är optimalt för att gå upp i vikt och muskelmassa, äta få gånger men mycket eller utspritt på flera mindre mål över dagen? Inte för att jag kommer att tillämpa överdriven optimalitet men det vore kul att veta.

 2. Daniel:

  Bra text Nicklas. Sticky på kolozzeum? :D

  Tack Daniel! Nej någon sticky på Kolo blir det nog inte, de få leta sig hit och läsa den. 😉

  Johan:

  Bra skriven och intressant text!

  Även om jag har lärt mig att kaloribalansen är primär för viktuppgång så funderar jag på vad som är optimalt för att gå upp i vikt och muskelmassa, äta få gånger men mycket eller utspritt på flera mindre mål över dagen? Inte för att jag kommer att tillämpa överdriven optimalitet men det vore kul att veta.

  Tack till dig också Johan! Texten är ämnad som en kompletterande text till min längre text om bulkande och viktuppgång, helt enkelt en mindre teoretisk och mer praktisk text med konkreta förslag enbart.
  Angående måltidsfrekvensen finns det idag inget som säger att t.ex. 6 måltider är bättre än bara frukost, lunch och middag exempelvis.
  Jag skriver inte gärna sådana tips just därför, vill man äta 2-3 måltider per dag med pannbiff med potatis och brunsås till frukost eller 6 måltider om dagen där frukosten består av fil och müsli och ett glas juice kan man göra det.

 3. Precis en sådan artikel som jag väntat på. Tack så mycket. 🙂

 4. Bra text och extra kul att ni tar upp ämnen som känns aktuella och intressanta!

 5. Mikael och TSullivanM:
  Tack för det! Det glädjer mig att ni berättar när texterna är bra och relevanta. Jag hade hoppats på positiv respons då detta är uppenbara bekymmer hos vissa.
  Tack igen!
  /Nicklas

 6. Bra artikel! Detta är ett problem för mig och har varit det i många år (och fortsätter vara det trots att jag i teorin vet hur jag skall bota det). Hade dock snappat upp det mesta som stod i artikeln redan.
  Jag blev tipsad att blanda i olja i mina måltid-gainers och after-workout-gainers men bara olja av en speciell typ, kokosolja innehållande medellånga fettsyrakedjor (MCT). Denna olja är ruggigt dyr, ca 200 kr / liter. Finns det någon annan olja jag kan blanda i istället?

 7. Thomas N:

  Bra artikel! Detta är ett problem för mig och har varit det i många år (och fortsätter vara det trots att jag i teorin vet hur jag skall bota det). Hade dock snappat upp det mesta som stod i artikeln redan.

  Jag blev tipsad att blanda i olja i mina måltid-gainers och after-workout-gainers men bara olja av en speciell typ, kokosolja innehållande medellånga fettsyrakedjor (MCT). Denna olja är ruggigt dyr, ca 200 kr / liter. Finns det någon annan olja jag kan blanda i istället?

  Tack Thomas!
  Glad att du gillade artikeln. Angående MCT-fett är det först och främst skillnad på MCT-fettet man tar i tillskott och det från kokosfett. Vill du öka fetthalten i gainern tycker jag grädde och standardmjölk är godare. Men vill du ha MCT-fettets speciella egenskaper, dvs det hastiga upptaget som inte saktar ner protein- och kolhydratupptaget så får du nog punga ut med vad det kostar.

 8. Nice, tackar för den här texten. Jag har lite problem att gå upp i vikt för tillfället. I Juli förra året började jag för första gången i mitt liv att styrketräna, jag var då 19 år och vägde endast 55kg på en 172cm lång stomme. Månaderna gick och jag blev mer och mer motiverad eftersom jag såg skillnad. I runt April i år hade jag gått upp 11kg, jag vägde nu 66.5kg.
  Nu har jag dock suttit fast på detta kilogram sedan April och jag fick höra av någon att jag ligger på en så kallad kaloribalans, min kropp har inte fattat att jag har blivit större och kräver mer mat, utan den nöjer sig med den maten jag åt innan, typ.
  Har dock börjat försöka äta mycket mer nu. Ska även testa det där att plocka ner lite rapsolja eller havregryn i gainern. För fett kan jag hålla med om att jag äter för lite av, kanske. Det blir väl i så fall bara chips på helger, men det är väl transfett som är fel att få i sig. Möjligt att jag blandar ihop grejer nu, härdat fett kanske det är i chips, transfett är ju typ livsfarligt, tror inte det finns i chipspåsar längre.

 9. Hej Christian!
  Kul att texten har varit till hjälp, det glädjer mig och det var ju syftet också. Angående det din kompis säger så är kaloribalansen helt enkelt när du käkar lika mycket som du förbrukar på ett ungefär. då är man viktstabil.
  Om ditt matintag idag motsvarar vad du långsamt gick upp i vikt av vid 55 kg och numera väger 11.5 kg mer är det inte konstigt att du står still. Kroppen är ju tyngre nu och allt du gör kräver mer energi. Att överäta leder dessutom ofta till ökad spontanaktivitet, man har helt enkelt mer energi i vardagen och rör på sig mer än man tänker på.
  Det kallas NEAT och jag har skrivit om det här:
  https://traningslara.se/begreppet-neat-och-varierande-energibehov/
  Chips ser jag inte som en fettälla, snarar primärt massa raffinerade snabba kolhydrater, samma sak med pizza och pommes frites. Visst är det mycket fett också, ofta av dålig kvalité, men primärt raffinerade kolhydrater. Det kan som sagt ätas då och då men se det inte som något du behöver.
  Äggula, fet fisk, smör, avokado, rapsolja, ost, grädde, olivolja o.s.v. är bra fettkällor.

 10. Väldigt bra forum och massor med schyssta länkar.
  Anstränger mig själv för att gå upp i vikt, men känner att jag motarbetar mig själv lite då jag ägnar mig åt väldigt mycket löpning och terränglöpning.
  Ska kika vidare på succesiv muskel och viktökning på länkar som visas i detta forumet.
  Återigen tack för en bra och intressant sida!
  Keep up the good work!

 11. Henrik:

  Väldigt bra forum och massor med schyssta länkar.
  Anstränger mig själv för att gå upp i vikt, men känner att jag motarbetar mig själv lite då jag ägnar mig åt väldigt mycket löpning och terränglöpning.
  Ska kika vidare på succesiv muskel och viktökning på länkar som visas i detta forumet.

  Återigen tack för en bra och intressant sida!
  Keep up the good work!

  Tack Henrik!
  Alltid kul med nya läsare som ger positiv feedback. Ett tips om du vill upprätthålla din konditionsträning men samtidigt inte förbruka lika mycket energi är att köra intensiva pass under kortare tid. Ett intervallpass med t.ex. 6 x 1000 meter och 30 sekunders vila där uppvärmning och nedjoggning ingår behöver inte förbruka lika mycket kcal som ett långt distanspass men det är grym konditionsträning.
  Lycka till!
  /Nicklas

 12. Hej Nicklas (och övriga läsare så klart)!
  Tog till mig det mest konkreta tipset om matval för viktuppgång, självklart har jag tidigare som många andra valt lättprodukter som basmat.
  Äter bara fullfeta mejeriprodukter numera, vitt ris, vit pasta och vitt bröd som komplement till fullkornsprodukter.
  Bytt ut 3 långdistanspass mot 1 lång och 1 intervall i uppförsbackar samt lagt till ett lågintensivt styrkepass till den övriga tränigen för konditionens skull.
  Små medel har resulterat i drygt 2,5 kilo viktuppgång och lite synligare muskler på drygt en månad =)
  Att det var så enkelt!
  Keep up the good work!

 13. Nicklas:
  Tack Daniel! Nej någon sticky på Kolo blir det nog inte, de få leta sig hit och läsa den. Tack till dig också Johan! Texten är ämnad som en kompletterande text till min längre text om bulkande och viktuppgång, helt enkelt en mindre teoretisk och mer praktisk text med konkreta förslag enbart.Angående måltidsfrekvensen finns det idag inget som säger att t.ex. 6 måltider är bättre än bara frukost, lunch och middag exempelvis.Jag skriver inte gärna sådana tips just därför, vill man äta 2-3 måltider per dag med pannbiff med potatis och brunsås till frukost eller 6 måltider om dagen där frukosten består av fil och müsli och ett glas juice kan man göra det.

  Bra! Dags att slå hål på myten om att det skulle vara så mycket bättre att äta oftare. Jag kan tänka mig att det för en byggare på 110 hårda kilo skulle vara bättre att äta oftare helt enkelt för att det är svårt att få i sig de enorma mängder mat som krävs i få sittningar, men för alla oss andra så är det bara att äta när det passar.

 14. Henrik:
  Tack för den kommentaren och jättekul att mina råd gett dig resultat! Sånt glädjer att läsa. Många bäckar små och det finns så mycket man kan göra utan att behöva trycka i sig massa gainers extra.
  Grattis och lycka till i fortsättningen!

  Robert Rönngren:

  Bra! Dags att slå hål på myten om att det skulle vara så mycket bättre att äta oftare. Jag kan tänka mig att det för en byggare på 110 hårda kilo skulle vara bättre att äta oftare helt enkelt för att det är svårt att få i sig de enorma mängder mat som krävs i få sittningar, men för alla oss andra så är det bara att äta när det passar.

  Helt klart.
  ”Monkey see monkey do” är inte direkt ovanligt bland tränande om man säger så. 😀

 15. På ett flertal siter samt i tidningar och dylikt kan man ibland läsa om kroppstyper. Endo, ecto och mesomorph, vid dessa diskussioner så står det ofta att olika hantering av energibalans samt måltidsfrekvens gynnar olika kroppstyper. Tycker du att de finns någon sanning i teorin om kroppstyper samt har du någon erfarenhet om detta?
  Har en bekant som hade svårt att öka i vikt och efter att ha följt guide på http://webcast.bodybuilding.com/fitshow/other/bulkingforectomorphs.pdf upplevt stora skillnader i resultat.
  Det brukar även stå att människor som har lätt att lägga på muskler samt lägga på / förlora fett bör eftersträva en jämnare energi balans (dvs mindre bulka/deffa), vad tror du om det påståndet?

 16. Hej! Måste bara säga, helt fantastik sida!! Upptäckte den idag, och läst som en galning, dock massa kvar. Så glad jag hittat den, kommer hjälpa mig mycket nu i min hårda träning 🙂
  En tips, jag och säkert många gillar när ni ger konkreta tips. Vetenskap i alla ära, men när det kommer till kritan gärna mer tips på tex produkter ni rekommenderar, vare sig det är mat eller kosttillskott.
  Annars grym sida, har blivit ett fan 🙂

 17. Oliver:

  Hej! Måste bara säga, helt fantastik sida!! Upptäckte den idag, och läst som en galning, dock massa kvar. Så glad jag hittat den, kommer hjälpa mig mycket nu i min hårda träning :)

  En tips, jag och säkert många gillar när ni ger konkreta tips. Vetenskap i alla ära, men när det kommer till kritan gärna mer tips på tex produkter ni rekommenderar, vare sig det är mat eller kosttillskott.

  Annars grym sida, har blivit ett fan :)

  Tack Oliver!
  Jättekul att du gillar vår sida! Fortsätt gärna läsa och klicka på någon googleannons om du vill hjälpa oss lite på traven för då får vi en liten slant. 😉
  Angående kosttillskottsprodukter så skriver vi om vad vi anser ha vetenskapligt stöd. Vi har ett litet samarbete med Fairing och länkar därför till Fairings produkter. Men vi vägrar göra reklam och vi skriver heller inget vi inte tror på.
  Angående kosten har jag ju massor av texter om livsmedel. Senast var det ju en hyllning till ägg. Men jag har även skrivit om grönsaker, nötter, mjölkprodukter m.m.

 18. Tjena!
  Undrar bara det här med nötter… Det stod ju att det är mycket kalorier i de men många går ner av att äta de för de ger mättnadskänsla osv. Men när ska man isåfall äta de för att använda de till viktuppgång? För jag vill ju inte äta de klockan 10:00 och sedan inte äta lika mycket på lunchen som jag skulle gjort utan nötterna. Ska man kanske äta de på kvällen precis innan man la sig?
  MVH
  Marcus

 19. Marcus
  Ät dom till lunchen då, efter lunchen eller till frukost.
  Testa att äta dom innan lunchen, går det så går det.

 20. Marcus:
  Tjena!
  Undrar bara det här med nötter… Det stod ju att det är mycket kalorier i de men många går ner av att äta de för de ger mättnadskänsla osv. Men när ska man isåfall äta de för att använda de till viktuppgång? För jag vill ju inte äta de klockan 10:00 och sedan inte äta lika mycket på lunchen som jag skulle gjort utan nötterna. Ska man kanske äta de på kvällen precis innan man la sig?
  MVH Marcus

  Om du nu upplever en så stark mättnadskänsla att du vet med dig att nötkonsumtionen omöjliggör tillräckligt energiintag ska du naturligtvis inte ta till dig just det förslaget.
  Ät nötterna när du vill som Complete säger, du märker ju själv om du orkar äta eller ej. Och om en näve nötter innebär att du orkar en potatis mindre så är det ju fortfarande mer energi trots att potatisen plockats bort.

 21. Är inte problemet att om man är lite mättare så äter man omedvetet lite mindre? (förutsatt att man inte har koll på exakt hur många kalorier man stoppar i sig hela tiden, men då borde man ju knappast ha några problem att gå upp i vikt)

 22. Simon:
  Är inte problemet att om man är lite mättare så äter man omedvetet lite mindre? (förutsatt att man inte har koll på exakt hur många kalorier man stoppar i sig hela tiden, men då borde man ju knappast ha några problem att gå upp i vikt)

  Jo det kan vara ett problem. Men då är heller inte det ett råd som man ska ta till sig heller. Lite sunt förnuft måste man ju ha och inget i min text är tänkt som universallösningar för alla. Man får ju följa hur aptit och vikt förändras, att man orkar äta mindre volym betyder heller inte att energimängden blir mindre per automatik.

 23. Du skriver ju väldigt bra om det i texten, jag kanske borde ha läst den och inte bara kommentarerna innan jag kommenterade 🙂

 24. Så jag bör hellre välja Icas kvarg med 10% fett som innehåller ungefär lika mycket kcal som Lidls. Dock till hälften av vikten. Den är dessutom mycket godare så hade bara varit positivt. 🙂

 25. Blev opererad för en cancertumör i mars, tappade 15 kg
  och nu börjar den långa vägen tillbaka att gå upp i vikt.
  När aptiten kom tillbaka började jag att vräka i mig mat,
  blev väl lite för ivrig att gå upp i vikt med magsmärtor
  blev resultatet. Det gäller nog att hitta rätt och äta
  rätt, Bra text Niclas, den blir till nytta

 26. “Det är väl bara att käka!”
  Precis det rådet fick jag av en sjuksköterska när jag ringde och ville beställa tid hos vårdcentralen.. Blir fortfarande upprörd när jag tänker på det. Var väl nån tjockis som satt där 🙂 Skämt åtsido, det som fick mig att gå upp i vikt var att jag började äta rostade/saltade solroskärnor. På senare tid har jag ersatt det med jordnötter. Helt enkelt för att det är godare. Om jag inte åt det skulle jag rasa i vikt. Speciellt eftersom jag för tillfället har ont om pengar och ICA Basics jordnötter är billiga.

 27. Tack för en bra artikel !
  Själv har jag kämpat i flera år med att gå upp. Sen kom det till mig att det var pga mjölken som jag trampade på samma ställe. Fick reda på att jag var laktosintollerant. Då lade jag ner alla mjölkprodukter direkt. Gick upp 7-8 kg på 3 månader!
  Ett tips till alla är att testa laktosfri mjölk och laktosfri produkter. Annars kan det bli att kroppen inte tar upp något alls pga laktos. Faktiskt vanligare än vad folk tror.
  Men men, nu blir det mer makrill och avocado för moi 🙂

 28. Hej, tack för en mycket bra artikel/artiklar och för en jättebra sida. Jag liksom många andra har en del problematik kring det här med viktuppgång. Är idag 31år, 1.74cm och en vikt runt 69-70kg. Har tränat i hela mitt liv i princip och ägnade mig åt gymnastik i 10 år när jag var yngre. Nu blir det styrketräning för hela slanten och kör helst 4-5 pass i veckan. Målet är att viktöka upp till 77kg ungefär. Började med styrka för ca 7 år sedan och har sedan dess ökat från 61kg så på lång sikt har jag redan gått upp en del. Hur somhelst verkar det tvärstopp nu. Äter min kost utifrån råd ifrån olika forum och det jag fått lära mig och det som känns bra och tycker att jag får i mig en bra balans utav proteiner och kolhydrader. Använder även gainers och proteinpulver som komplement. Min undran är dock om det finns någon gräns för kroppen att inte öka mer i vikt? Det tär på motivationen. Kan knappt äta mer mat än jag gör idag. Några tips som jag borde testa? Något jag kanske gör fel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *