Riksidrottsförbundet har precis släppt en ny reklamfilm som de kallar Riskerna med kosttillskott. Först och främst skulle jag vilja säga att detta nog är en av de bättre PR-kampanjerna som riksidrottsförbundet har tagit fram och den belyser många problem med kosttillskott och kosttillskottsmarkanden väldigt bra. Den är dock inte direkt ärlig.

Alla officiella organ som får sina pengar från staten framställer den här informationen likadant och ärligt talat så har det gått mig på nerverna i många år nu. Du kan se klippet här under.


Men det finns alltså verkliga risker med kosttillskott, ingen tvekan om det. Särskilt om du inte tänker till kring vilka produkter du köper. Så det här inlägget handlar inte om att friskriva kosttillskott från detta. Det handlar istället om att berätta om de verkliga riskerna och var de kan tänkas finnas. Lite mer nyans på frågan helt enkelt.

8 av 43 kosttillskott klassas som läkemedel

Det första man tar upp i klippet är resultatet från en undersökning som Livsmedelsverket genomförde åren 2009-2010 där man lät undersöka 43 kosttillskott från åtta olika svenskspråkiga nätsidor (1). Man skriver kosttillskott i videoklippet men det enda man testade var produkter som antingen marknadsfördes som viktminskningspreparat och/eller prestationshöjare.

Urvalet i den här studien var ett medvetet urval. Det innebär att de som utförde studien på livsmedelsverket var inte ute efter att få reda på hur stor procent av kosttillskott som kan tänkas innehålla riskabla ämnen. De verkar istället ha varit ute efter att få en så hög siffra som möjligt för att sen köra i en PR-kampanj. Så här står det i metoden till studien:

Efter att ha sammanställt sidornas utbud av växtbaserade kosttillskott, produkter avsedda för viktminskning eller prestationshöjande effekt valdes 50 produkter ut för beställning. Urvalet gjordes utifrån innehåll av potentiellt olämpliga ingredienser eller hälsopåståenden som företagen presenterade på de olika webbplatserna.

Jag har fetmarkerat det som är intressant. För det första har man alltså valt växtbaserade kosttillskott. Det innebär alltså att man medvetet valt bort alla andra kosttillskott. Så redan nu vet vi att de siffror vi får se i riksidrottsförbundes video inte gäller alla kosttillskott. Det här får vi dock inte veta i videoklippet där RF valt att endast skriva kosttillskott.

Den andra delen som jag har fetmarkerat är egentligen den som är mest intressant. För det du kan läsa där är att de som utfört studien har gjort medvetna val. De har alltså selektivt valt ut produkter som de tycker verkar suspekta. Så här går man ju verkligen inte tillväga om man verkligen vill veta hur många produkter på marknaden som eventuellt är suspekta. Det man hade gjort då är ju att man hade valt 43 produkter med hjälp av slumpen.

Givetvis får man inte då lika ”bra” (läs höga) siffror för sina kampanj men hade man varit intresserad av att få någon intressant information så hade det givetvis varit den vägen man valt.
Som om det inte var illa nog att de inte gjort något slumpmässigt urval så har man faktiskt valt ut flera produkter i studien där det stått, både på hemsidorna och innehållsförteckningen vad de innehåller. Man har alltså redan vetat att dessa produkter kommer ge ett positivt resultat i statistiken. Till exempel testade man produkten 7-Keto som föga förvånande innehåll 7-Keto DHEA.

De här produkterna ska givetvis inte ignoreras i sådan här statistik. Jag och de flesta andra tycker nog att det är för jävligt att märkningen är så dålig som den är och att produkter som till exempel 7-keto får säljas i Svenska butiker men innehållet stod ju ändå på burken. Så jag tycker inte direkt att det är någon risk för misstagsdoping där. Kanske ”jag är korkad”-doping.

Hälsofarliga växter? -vad är dosen?

I klippet nämner man också 30 hälsofarliga växterna eller växtextrakten från denna kategori. Alla dessa 30 stod på innehållsförteckningen. Flera av dessa kan man ju fråga sig om de är värda att nämna utan att nämna dos. Till exempel hittar du följande ”hälsofarliga” växter i tillskotten de testade:

Alfalfa, Aloe Vera, Bönor (ja, vanliga bönor), Chili (vanlig chili här med), Dill (jodå, vanlig dill), Fänkål, Grönt te, Guarana, Gurkmeja, Ingefära, Kaffebönor, Kanel, Linfrö, Nejlika, Persilja, Pumpa, Timjan

Där var givetvis flera andra växter som du troligen inte vill stoppa i dig hur som helst och utan doseringen så vet vi inte heller om sakerna här ovanför är farligt eller inte. Dosen gör giftet helt enkelt. Men vissa av de där 30 kosttillskotten har ”åkt dit” för att de innehöll kanel samt ingefära. Vissa för att de innehållit guarana och koffein. Och ett tillskott för att det innehåll linfröolja, endast linfröolja.

Med det sagt. Jag skulle inte använda de växt och örttillskott som säljs. När du köper det som en ”växt” så har du ingen koll alls på doseringen. Så skrota växt-örttillskotten om du inte verkligen känner till växten och dosen, vilket du inte gör om du inte tillverkat det själv. Sen om du vill ha kanel eller chili så köp kanel eller chili 🙂

Namnen på produkterna med läkemedel i

Bara för att lyfta fram vilken form av produkter det är som man valt att analysera i den här studien så har du namnen på produkterna som antingen borde vara läkemedelsklassade eller innehöll spår av ämnen som möjligen kan vara dopingklassade (2 produkter var i den kategorin).

Burnex, Tight FEM, VasoCharge, Blaze Xtreme, BrainCalm Revised, Glutathione Plus, BurnX3, Lipocur Fatburn. Även Fairings hade en produkt med här då deras koffeintillskott, Gamer, hade doseringen 1-4 ggr/dag på förpackningen och en tablett innehåller 100mg per tablett. Gränsen för läkemendel när det gäller koffein är är 300mg/dygn.

Läkemedelsverket gjorde en liknande mycket större undersökning där de från början tittade på 600 olika produkter och i deras analys fann de följande kosttillskott som de ansåg borde läkemedelsklassas (2).

Alpha Test, Androx Q12, Animal GH Stack, Animal PM, Animal Stak, Blue Gene, Blue Growth, Brutal Anadrol, Brutal N.O.V.A., Clout V.2, Endo-Stim, G.H.T. Stack, Novem, Perfect Cycle, Pumped Tabs, Reanimator, White Flood

Vi är alltså med andra ord ganska långt ifrån saker så som D-vitamin, Omega-3, Proteinpulver, kreatin monohydrate mm. Allt det här är vad jag brukar kalla cocktailprodukter. Man blandar i lite av allt och sen ljuger man om effekterna i marknadsföringen. Sanningen är att ingen vet hur eller om de flesta ämnen i produkter av den här typen fungerar och inte heller hur kroppen hanterar det. Ännu mindre vet man om vad som händer när man blandar alla dessa ämnen i en…cocktail. De här bör du helt enkelt hålla dig borta ifrån och jag tycker att folk borde få höra det oftare.

Men det är ju inte bara dessa produkter vi ska akta oss för enligt RF, vi ska akta oss för alla kosttillskott. Precis noll nyans på hela debatten. Det är i princip lika intelligent som när en SD-are säger att alla invandrare är ett problem/brottslingar eftersom de läste om en brottsling i tidningen som var invandrare.

Så för att summera så kan du inte använda livsmedelsverkets undersökning på det sätt som RF använder den. Det är medvetet missbruk av studieresultat som vi annars oftast mest får se från just kosttillskottsföretagen.

Ebba Nybergs dopningsavstängning

Anekdoten som de har med i den här videofilmen, alltså Ebba Nyberg och hur hon åkt fast för doping på grund av kosttillskott är lite intressant. För det första får vi inte veta vilken typ av kosttillskott hon tagit. Det finns en orsak till det. För när Ebba Nyberg åkte fast så uppgav hon nämligen själv att hon tagit 7 olika kosttillskott. Hennes dom provades för övrigt i Riksidrottsnämnden och så här stod det i SvD om deras beslut (3).

I sin dom konstaterar RIN att ”den utredning hon lagt fram inte med någon grad av säkerhet visar att hon skulle fått i sig ämnet via kosttillskott överhuvudtaget och än mindre, om så vore fallet, vilket kosttillskott det varit fråga om”. Nämnden hänvisar också till intyg utfärdat av Karolinska sjukhuset som pekar på att koncentrationen av androstriendion var ”mycket hög”.

Så det som för Riksidrottsnämnden inte var något övertygande argument duger tydligen väldigt bra för Riksidrottsförbundet som ett avskräckande exempel. Känns rimligt…

Det kan ju givetvis vara så att det var kosttillskottens fel. Det är till och med sannolikt med tanke på att de säger att hon tagit kosttillskott för att hålla vikten och där har du många av cocktailprodukterna. Men i alla fall jag tycker att man åtminstone kunde visat att det verkligen var kosttillskotten om man ska bli talesman för ren idrott.

Liknande budskap från RF samt delvis SOK

Det här är ju inte första gången vi stöter på den här typen av statistik. Både SOK och RF har i över 10 år nu lyft fram en större studie som den internationella olympiska kommittén genomförde mellan 2001-2002 (4).

I den här studien fann man att av 600 testade kosttillskott så innehåll hela 15 procent otillåtna medel som skulle kunna ge en dopingavstängning. Det som vi givetvis aldrig under dessa 10 år fått höra från RF är hur man valde ut vilka produkter man skulle testa i den här studien. Här har du ett citat från metoddelen.

From October 2000 until November 2001, 634 non-hormonal nutritional supplements were purchased in 13 different countries. They were bought in shops (578 samples = 92%), on the internet (52 samples=8,2%) and by telephone order (2 samples=0,3%). Two samples (0,3%) were sent by the IOC.

The Supplements were from 215 companies located in 15 different countries. To our knowledge 57 of those companies also sell prohormones. 289 of the supplements (45,6%) were purchased from prohormone-selling companies, 345 supplements (54,4%) from companies not selling prohormones. In terms of the formulations of the supplements we analysed 316 capsules, 231 tablets, 72 powders and 15 fluids.

Det här är en väldigt underlig sökteknik. Det står ingenting om varför valen har blivit så här men det är väldigt uppenbart att det inte är slumpmässigt. Företagen som säljer prohormoner är klart överrepresenterade och det är väldigt många kapslar och tabletter som testats. Och varför är två prover inskickade från IOK?

Så urvalet är minst sagt suspekt. Hur som helst så var alltså resultatet att 15 procent av dessa tillskott hade spår av otillåtna medel som klassas som doping. Tyvärr finns det ingen detaljerad information alls i den här rapporten. Det enda vi får veta är:

 • Att kapslar och tabletter är mycket mer riskabelt än pulver, förekomsten var 20 procent, 12 procent respektive 7 procent.
 • Att företag som säljer prohormoner oftare har kontaminerade kosttillskott, 21 procent jämfört med de som inte säljer det på 10 procent.
 • Mest kontaminerade tillskott fanns i Holland, Österike, England och USA
 • Inget av de sex kosttillskott som kom från Sverige i den här studien testade positivt.

I studien står en lista över vilka huvudingredienser som fanns i de kontaminerade tillskotten och det mesta finns med på listan. Till exempel har man koffein på listan. Det skulle ju kunna vara allt ifrån en preworkout (PWO) som är värsta cocktailprodukten eller ett rent koffeintillskott, vi har ingen aning. Det samma gäller kreatin, vitaminer, mineraler, aminosyror och hydrolyserat protein som också finns på deras lista.

I diskussionsdelen till den här studien tar man upp att alla de fynd man funnit varit i form av spårämnen och detta är troligen för att företagen inte är tvungna att följa GMP. GMP står för Good Manufacturing Practices och det är en standard som innebär att risken för kontaminering är minimal. Läkemedelsföretag måste följa GMP men inte kosttillskottsföretag.

We suppose that the low concentration of anabolic androgenic steroids in non-hormonal nutritional supplements are not intentional admixtures to improve the claimed ”performance enhancing effects” of a supplement, but are so-called cross-contaminations. These cross-contaminations are possible because supplements do not have to adhere to GMP (Good Manufacturing Practices), as required for the pharmaceutical industry.

Det finns dock kosttillskotttillverkare som självmant väljer att följa GMP-standarden. Deras tillskott inkluderas sällan i den här typen av studier och jag känner inte till något fall där en av dessa producenter har sålt en kontaminerad produkt. Men studierna som finns är alltså väldigt dåliga på att ge den här typen av information.

En mer rättvis studie från HSL

Riksidrottsförbundet har också lite annan statistik på sin hemsida där vi bland annat kan läsa om en studie från 2007 utförd av HFL där man fann att hela 25 procent av kosttillskotten som testades var kontaminerade (5).

Det du inte får veta här om du inte laddar ner studien för att läsa själv är att i den här studien testade man endast produkter från USA. Ett land där prohormoner på denna tid var fullt lagliga att sälja vilket innebär att många tillverkare tillverkar dem i samma fabrik som andra tillskott och då är risken för kontaminering större. Detta är för övrigt troligen den stora orsaken till kontaminering fortfarande men då är det produkter från kina gjorda i fabriker där man också tillverkar steroider (12).
I metoden i den här studien hittar vi dessutom även följande rad:

Products were selected from manufacturers who were not believed to regularly carry out banned substance screening as part of part of their routine quality control processes

Det kunde ju nästan lika bra stå ”vi valde bort de verkligen seriösa aktörerna” där tycker jag. Hur som helst har de delat in kosttillskotten i lite olika kategorier i den här studien och de positiva resultaten fanns från produkter från kategorierna, viktminskning, testo-boosters, ”hormon-regulator” och så kallade stackers. Man har även en kategori som man kallade för ”muscle builder” som är lite luddig vad den egentligen innefattade men där fann man ett positivt test av 14 test. Man testade 5 proteinpulver och inget var positivt.

HFL släpper faktiskt årligen en rapport av den här typen av rapporter och i år undersökte man 114 produkter från stora märken i Europa (6). Vi får inte veta något kring urval och liknande men i den här studien var 10 procent av testerna positiva. Av dessa var 55 procent kapslar och 37 procent tabletter. Vi får inte veta hur många av testerna totalt som var i kapsel- eller tablettform eller vilka typer av kosttillskott man fann positiva resultat i.

Inga siffror för enklare kosttillskott

Så här fortsätter det i princip. Det finns verkligen inga studier där man har tittat på enklare kosttillskott och berättar om det finns någon risk där. Den enda studien jag känner till är publicerad 2007 och genomförd i Italien. I denna studie fann man otillåtna medel i en gainer och fem tillskott med aminosyror. Totalt testade man 28 produkter från dessa kategorier så i den studien var det hög förekomst även i dessa kosttillskott (12). Hur man gick tillväga i den här studien för att välja ut kosttillskott får vi inte veta. Mängden otillåtna medel var väldigt låg vilket indikerar kontaminering och tillverkarna har därför med stor sannolikhet köpt produkterna från fabriker som också tillverkar otillåtna medel och inte följer GMP.

Det finns också fallrapporter om kosttillskott från Kina som innehållit spårämnen av steroider efter att dessa produkter producerats på samma band som steroider tillverkas (7). Det här var C-vitamin och multivitamin som såldes i Tyskland och Spanien.

Alla kosttillskott är inte säkra – tänk på vad du köper!

Det är ingen tvekan om att kosttillskottsmarknaden är väldigt dåligt kontrollerad. Och ger du dig på att köpa viktminskningspreparat, testosteron-”boosters” eller andra preparat som påstår sig påverka dina hormoner på något större sett så finns där en risk. Även många så kallade preworkout, PWO är väldig tveksamma och de som inte ser tveksamma ut rent innhållsmässigt vet man fortfarande inte om de fungerar och vilka biverkningar just den cocktailen av ingredienser ger.

I andra länder i världen har man löst detta genom att ta fram kosttillskott till sina idrottare där risken är otroligt liten att de ska innehålla något otillåtet. Processerna vid tillverkningen följer GMP och sen testar man dessutom varje batch innan den går till försäljning. I Holland har deras olympiska kommitté tagit fram en databas med testade produkter för sina idrottare, NZVT. I Tyskland har deras motsvarighet till Bosön tagit fram en lista, colognelist. I USA har de NFS och i Storbrittannien har de HSL. ATP-touren, alltså tennis, har även tagit fram tillskott till sina idrottare.

I en artikel i tidskriften British Journal of Sports Medicine från 2011 skriver man också att inga kosttillskott från läkemedelsföretag någonsin har funnits kontaminerade (8). Läkemedelsföretag följer ju GMP och som jag sagt tidigare så har jag inte funnit någon rapport alls om att ett kosttillskott från en kosttillskottstillverkare som följer GMP. Här har ju jag dock endast information som ges i publicerade studier, och den är som sagt inte bra.

Vissa kosttillskott fungerar verkligen

Jag nämner bara detta ganska fort då jag tycker att det är ganska väl genomtjatat nu. Vissa kosttillskott fungerar faktiskt. Riksidrottsförbundet gör bara bort sig när de påstår något annat. SOK har i sina senaste kostrekommendationer för elitidrottare dock valt att ta upp kreatin, koffein och bikarbonat (27).

Även IOK själva har i sin senaste konsensusrapport sagt att kosttillskott kan hjälpa vissa idrottare i vissa situationer (9). På listan har de bland annat koffein, kreatin, bikarbonat, beta-alanin samt protein och kolhydrater som extra energi. För övrigt exakt samma kosttillskott som vi har tagit upp här som fungerande, i vissa situationer för vissa idrottare.

Här har du också översiktsartiklar kring de olika tillskotten här ovanför tillsammans med inlägg som jag och Nicklas har skrivit här på Traningslara.se eller TranaStyrka.se där du kan läsa om tillskotten på Svenska.

Summering

Kosttillskottsmarknaden är utan tvekan för dåligt reglerad. Det säljs för mycket skit och försäljarna kommer undan med en väldig massa påståenden och produkter som de inte borde komma undan med.

Men man kan inte kategoriskt kalla allt för kosttillskott och sen påstå att det som gäller ”muscle explosion mass turbo” också gäller för till exempel proteinpulver. Det blir bara löjligt och man tappar i trovärdighet.

Att dessutom fortfarande hålla vid påståendet att kosttillskott inte behövs är som att man lever kvar på 80-talet och sen dess har man haft huvudet nedstucket i sanden. Tittar vi på den verkliga vetenskapliga litteraturen, alltså tidskrifter med peer-review, så är det ingen tvekan om att det finns tillskott som fungerar. Men här i Sverige får vi fortfarande höra felaktiga kategoriska uttalanden tillsammans med statistik som i princip inte kan ses som något annat som skräckpropaganda. Förresten, följer du också Lisa Norden på Instagram (10)?

Lisa Nordén som förespråkar inga kosttillskott tar själv kosttillskott
Lisa Nordén tar inte kosttillskott enligt henne själv men hon hjälper till att marknadsföra det.

Eller kanske på twitter (11)? Någon borde ju berätta för Lisa Nordén att kostillskott inte fungerar 😉

Lisa Nordén, kosttillskott och antidopning
Lisa Nordén har lagt en stor order på ”energi”. Tweeten är från 2013.

Vi kan väl summera allt det här med att det är dags för främst RF att sluta hyckla. Ge människor den information som finns och därefter er åsikt i frågan. Framställ inte information som fakta om ni inte har stöd för det.

Personligen tycker jag det är vettigare att ge folk bästa möjliga information och vara ärlig kring eventuella fördelar och risker. För när man slutar med det så kommer folk sluta att lyssna även när/om man har något verkligen viktigt att säga.

Uppdatering 2019-10-11:
Sveriges Radio gjorde tidigare i år ett reportage kring koffein och varför RF verkar ha en sådan restriktiv hållning emot tillskott generellt sett när det är så väl visat att tex koffein har en prestationshöjande effekt och att faktiskt väldigt många elitidrottare i Sverige använder det. I det reportaget kom det också fram att Lisa Nordén använde alla kosttillskott med evidens för att kunna hjälpa en triatlet att prestera bättre. Detta visste RF om men de tyckte ändå att det var helt okej att ha med henne i videon sägandes att hon inte använder några kosttillskott. Du kan lyssna på hela reportaget här eller se min lilla korta video på en minut här under som summerar det hela:

Uppdatering 2014-01-17: När jag skrev det här inlägget från början hade jag inkluderat SOK mycket mer i inlägget. De hörde dock av sig till mig och sa att de inte har den policy som jag framhävt här utan gav mig följande uttalande:

SOK är restriktiva när det gäller tillskottsanvändandet. I första hand optimerar vi alltid träning, kost, vätska och återhämtning.
Vi använder kosttillskott (energitillskott, vitamineraltillskott och vissa ergogena substanser) för vissa aktiva som (1) optimerat ovan och bedöms kunna få ut lite extra med ett tillskott eller (2) om en individuell utvärdering (medicinsk utvärdering, kostanamnes etc) visar att de skulle vara betjänta av supplement (ex brister eller extremt högt energibehov). Utvärdering sker på individuell basis och eventuell supplementering sker under vägledning. Självklart alltid inom ramarna för vad som är medicinskt, etiskt och juridiskt berättigat.
SOK är ingen utbildningsorganisation. Vårt uppdrag är att förbereda och leda det svenska deltagandet i OS och att bidra till konkurrenskraftiga OS-trupper. Av uppenbara anledningar skyltar vi sällan om tränings-, nutritions-, vätskestrategier eller vårt utvecklingsarbete i allmänhet.

Så SOK har alltså inte en ”Kosttillskott fungerar aldrig policy” utan istället en baserat på sunt förnuft och vetenskap. i de idrotter där vissa tillskott kan hjälpa får idrottare prova tillskotten under kontrollerade former och med vägledning. Super bra upplägg med andra ord.

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

76 svar på “Kosttillskott, RF och doping – lite nyans tack”
 1. Tack för en bra artikel.
  Snubblade över reklame här om dagen och reagerade direkt på just att folk lär tappa förtroendet för utgivarna när de påstår liknande saker. Detta i samband med att det är mycket bra att de belyser problem med färdiga mixar.
  Mvh Sam

 2. Tack för den. Jag är simmare samt tränare för en grupp yngre simmare och får ständigt försvara mitt användande av kosttillskott. Just den här typen av anti-reklam gör ju att gemene man tror att alla typer av kosttillskott är livsfarliga.
  Det bästa är dock när jag står med min ogenomskinliga shaker/vattenflaska som jag aldrig haft något annat än vatten i och någon kommer fram och säger ”Jaså, använder du också sån där skit?”, ”Jajjemän! Pure H2O! Bästa drycken som finns”.
  Redan när Ebbas fall var på tapeten fick jag ryktesvägen höra att det var Novedex XT som skulle ha varit det kosttillskott som hon åkt dit för och det fick jag ju mer eller mindre bekräftat nu när de sa i videon att det var androstriendion hon testat positivt för.
  Ingredienser för Novedex XT: [6, 17-keto-etiocholeve-3-ol tetrahydropyranol],
  [3, 17-keto-etiochol-triene],
  [3%rsquo,5,7-trihydroxy-4%rsquo-methoxyflavone].
  Efter lite googlande fick jag fram att första ingrediensen alltså är en metabolit till just androstriendion.
  Det var säkert så att hon inte visste att det var dopingklassat men jag tycker i alla fall att man får skylla sig själv om man stoppar i sig något med ingredienser likt dessa och när produkten dessutom utlovar högre testosteronnivåer och lägre östrogennivåer.

 3. Plaskpojken: Redan när Ebbas fall var på tapeten fick jag ryktesvägen höra att det var Novedex XT som skulle ha varit det kosttillskott som hon åkt dit för och det fick jag ju mer eller mindre bekräftat nu när de sa i videon att det var androstriendion hon testat positivt för.
  Ingredienser för Novedex XT: [6, 17-keto-etiocholeve-3-ol tetrahydropyranol],
  [3, 17-keto-etiochol-triene],
  [3%rsquo,5,7-trihydroxy-4%rsquo-methoxyflavone]

  Om det stämmer så är det ju tveksamt om de ens borde kalla det för misstagsdopning. Då har ju ingrediensen stått på förpackningen som hon har köpt. Hela klippet från RF handlar ju om att vi inte kan lita på att det som står i innehållsförteckningen verkligen är det vi köper och sen tar de ett exempel på en som har fått det som hon har köpt.

 4. Hade varit trevligt att få se dig mot någon från Riksidrottsförbundet i ex Tv4 och höra deras försvar 🙂

 5. Jacob. Jag håller med dig. Denna film har sina fördelar i att den belyser problematiken med den dåliga regleringen av branschen. En bättre lagstiftning skulle alla tjäna på, inte minst de företag som tillverkar bra och i vissa fall nödvändiga tillskott. I övrigt lämnar filmen en del att önska…

 6. ”Det är i princip lika intelligent som när SD säger att alla invandrare är brottslingar eftersom de läste om en brottsling i tidningen som var invandrare.”
  När har SD sagt detta? Detta politiska och grovt lögnaktiga tilltag i texten känns väldigt tråkigt i en annars väldigt bra artikel.

 7. Amen lägg ner Daniel! Om du inte förstår att SD hela politik går ut på grovt generaliserande så kan inte jag hjälpa dig.

 8. Jacob Gudiol: Om det stämmer så är det ju tveksamt om de ens borde kalla det för misstagsdopning. Då har ju ingrediensen stått på förpackningen som hon har köpt. Hela klippet från RF handlar ju om att vi inte kan lita på att det som står i innehållsförteckningen verkligen är det vi köper och sen tar de ett exempel på en som har fått det som hon har köpt.

  Jag förstår vad du menar och håller med men det beror väl på hur man ska se på saken, det är ju tyvärr inte så enkelt att man kan gå in på WADAs lista över förbjudna preparat och söka på [6, 17-keto-etiocholeve-3-ol tetrahydropyranol] direkt.
  Man skulle ju önska att RF kunde ta fram en ”Approved by RF”-stämpel där de samarbetar med vissa tillverkare som går enligt GMP och kanske till och med testar varje enskild batch.

 9. Otroligt bra skrivet, Jacob. Keep up the good work!
  Håller med förra talare om att det hade varit väldigt intressant att se dig i debatt mot någon från RF.
  Något som jag stör mig på är att dem i reklamklippet säger att det finns ingen kontrollant för kosttillskott som kontrollerar deras säkerhet och att man inte ska tro på det som står i ingrediensdeklarationen. Och det stämmer på sätt och vis. Det finns ingen specifik kontrollant för detta – men samma sak gäller med livsmedel. Det är tillverkaren/näringsidkarens ansvar att se till att kraven på livsmedlet/kosttillskottet uppfylls.
  Det är samma kontroll och krav på mat som det är på livsmedel. Kan man inte tro på det som står på ingrediensdeklarationen på kosttillskott, torde man inte heller kunna tro på ingrediensdeklarationen på vanliga livsmedel.

 10. Tror inte syftet har varit att göra en komplett film om faror eller inte med kosttillskott, man vill nog belysa problematiken att det inte finns någon kontroll på innehållet och vet man inte vad man får i sig som idrottsutövare kan det ha konsekvens att bli fälld för doping. Tycker den speglar och väcker en bra reflektion, mycket nödvändigt tycker jag.
  Många hävdar att det är samma med mat & livsmedel men där gör ju Livsmedelsverket stickkontroller för att kolla att det innehåller det som står på innehållsförteckningen. Det borde kanske vara ännu bättre så klart men det är bättre än noll.

 11. Ja, men vanliga livsmedel finns det betydligt mer av än vad det finns kosttillskott av. Den stickkontrollen dem gör är så gott som samma sak som att det är noll stickkontroller på kosttillskott med andra ord.
  Jag är helt emot doping, men deras sätt att visa detta på drar alla kosttillskott över en och samma gräns – vilket inte är ok.
  Dem borde lyfta problematiken med att det inte finns någon kontroll, och likaså för livsmedel.
  Och dem borde lyfta upp företag/tillverkare som faktiskt står för 100 % dopingfria produkter – istället för att stjälpa dessa.
  Att elitatleter, som har visat positivt med doping, skyller på produkterna/tillverkarna är så fel. Är dem okunniga eller osäkra ska dem ju givetvis avstå från produkten. Eller åtminstone vända sig till tillverkaren och eller försäljaren av dessa kosttillskott för ett uttalande.
  Man är och förbli ansvarig för vad man stoppar i sig. Man kan inte förvänta sig att någon annan eller något annat är ansvarig för det.
  Och sen är det ingen som har påstått att man MÅSTE få i sig kosttillskott – som RF så gärna påstår. Kosttillskott är ett bra alternativ för dem som vill nyttja det, vill man inte det så kan man avstå – simple as that.

 12. I framtiden kommer alla nog ha ett labb hemma som kan genomföra kemisk analys på innehållet i de kosttillskott man köper. Då kan man jämföra det med analys av vanlig mat. Jag tror att man sönderdelar det man äter i förväg? Intressant Inlägg! Alla vill ju tjäna pengar!

 13. Slutade läsa när det kom till SD. Oseriöst och ohederligt. Har alltid gillat er raka vetenskapliga stil… Synd att ni inte kan hålla er till ämnet. Bara för att man inte gillar öppna gränser/skatter/bidrag osv är man inte rasist. Ta bort pk skygglapparna….

 14. Erik:
  Slutade läsa när det kom till SD. Oseriöst och ohederligt. Har alltid gillat er raka vetenskapliga stil… Synd att ni inte kan hålla er till ämnet. Bara för att man inte gillar öppna gränser/skatter/bidrag osv är man inte rasist. Ta bort pk skygglapparna….

  Rasister nämns inte i texten. Står inget i texten som pekar ut rasister. Däremot är alla ord som belyser att SD’s väljare är en minoritet, om än växande, viktiga. SD’s politik har fått ett utrymme i media som inte speglar storleken på deras väljare. Det glädjer mig att en sida som den här som med sådant outtröttligt engagemang kämpar för människors hälsa även vågar visa att Sveriges majoritet hyser empati.

 15. Vad jag har sett har den här sidan inte friskrivit sig från politiskt ställningstagande. Ämnen som berörs här är av politiskt intresse i högsta grad.

 16. Jättebra att ni skrivit ett ”svar” där ni visar på hur dom vinklat det, kul med folk som orkar gå till botten med skrämselpropaganda likt denna! Grymt jobbat och jag tyckte den politiska liknelsen va spot on!

 17. Tack för ännu en informativ text. Det är i stunder som dessa man gärna hade sett dig och någon från RF i tv 4 morgonsoffan.
  De som för övrigt är emot liknelsen, som var spot on, är med all säkerhet människor som röstat på SD.

 18. Det här inlägget ska inte tolkas som något försvar av kosttillskott utan det handlar helt enkelt om att
  rätt ska vara rätt.

  Det är just därför du och Nicklas är så bra och varför jag äger er bok. Rätt ska vara rätt! Oavsett hur obekväm sanningen än är!

 19. RFs tanke med en sådan här film har jag förstått är i första hand att tala om för de idrottsutövande att inte använda kosttillskott. Det budskapet vill de sprida för att det finns de som påstår sig fått i sig dopingklassade ämnen via kosttillskott och att marknaden inte är kontrollerad så att det faktiskt inte finns någon garanti att du köper en ren produkt, även om de finns de försäljare som är seriösare än andra och säkert med väldigt stor sannolikhet skulle ge dig vad du betalar för.
  Att åka fast för doping som någorlunda satsande idrottare är katastrof oavsett om man hävdar att det var omedvetet så därför vill RF hjälpa till att minimera risken för att det ska hända.
  Att det dessutom är fullt möjligt och kanske inte ens svårare att nå en elitnivå utan någon form av tillskott gör det bara lättare att köra på i det spåret.
  Jag kan hålla med dig om att filmen skulle behöva vara lite mer ”ärlig” och ovinklad för att jag ska vilja ta den på allvar och att det påverkar trovärdigheten hos RF. Men samtidigt förstår jag hur den framhäver deras visioner som jag förstår bakgrunden till.

 20. Borde man inte undersöka om de som är med i videon fick något arvode för att delta. Hade varit mycket intressant.

 21. ”Det är i princip lika intelligent som när SD säger att alla invandrare är brottslingar eftersom de läste om en brottsling i tidningen som var invandrare.”
  Källa på det där när en partitopp i SD hävdar i en intervju(muntlig) att alla invandrare är brottslingar bara för en är det?
  Eller är du precis lika efterbliven som alla rasister och tror blint på det du läser?
  /En numer förlorad trogen läsare.

 22. Härlig inställning förresten Jesper. Jag antar att du snart bara läser på avpixlat och friatider? Men jag skrev om meningen till en SD-are till dig istället. Vi vill ju inte att folk ska tro att SD som parti är rasistiska och använder grova felaktiga generaliseringar 😉

 23. Jacob Gudiol:
  Härlig inställning förresten Jesper. Jag antar att du snart bara läser på avpixlat och friatider? Men jag skrev om meningen till en SD-are till dig istället. Vi vill ju inte att folk ska tro att SD som parti är rasistiska och använder grova felaktiga generaliseringar

  Jag är inte lika inskränkt som dig när det kommer till nyheter, du är antagligen inte källkritisk för fem öre när du läser något i tidningen utan tror blint på det du precis fick läsa?
  Aftonbladet och Expressen är lika illa som Avpixlat och Friatider, de alla fyra har vinkling, censur och kväver människans rätt till yttrandefrihet som gemensamma nämnare, bästa är en kombination och våga vara källkritisk.
  För din vetskap är jag inte Sverigedemokrat, deras politik, stor del av deras efterblivna väljare(lika stor procent finns antagligen i alla partier) samt deras partitoppar som beter sig som 16-åringar är inte direkt tilltalande för mig, så tyvärr.
  Kan förövrigt inte svara på vad för parti som tilltalar mig mest, såsom det är nu så röstar jag blankt om inget parti skulle kunna vinna mig inför valet.
  Roligt att se hur du bemöter era läsare som är kritiska till det du skrev.
  ~10% av Sveriges befolkning röstar på SD, ~10% av era läsare försöker du göra till åtlöje för deras politiska åsikt, bra jobbat.

 24. Jesper: du är antagligen inte källkritisk för fem öre när du läser något i tidningen utan tror blint på det du precis fick läsa?

  Om du nu är en trogen läsare som du påstår att du är så så vet du att det inte stämmer. Jag väljer i princip alltid grundkällan och även då är jag kritisk.

  Jesper: ~10% av Sveriges befolkning röstar på SD, ~10% av era läsare försöker du göra till åtlöje för deras politiska åsikt, bra jobbat.

  Många människor har felaktiga åsikter om väldigt mycket. Och jag har påpekat en väldig massa av det här. Så om alla varit så känsliga som dig och slutat läsa för att de inte gillat en mening så hade det inte varit många läsare kvar här. Istället så växer antalet besökare stadigt och det har gjort det i över 5 år. Så folk är uppenbarligen, i allmänhet, lika känsliga som dig utan de klarar av att allt de läser inte stämmer med deras egna tro…

 25. Jan Olsson:
  Många hävdar att det är samma med mat & livsmedel men där gör ju Livsmedelsverket stickkontroller för att kolla att det innehåller det som står på innehållsförteckningen. Det borde kanske vara ännu bättre så klart men det är bättre än noll.

  Det var inte SLV:s kontroller som hittade hästköttet i lasagnen. Om nån är oärlig med innehållet och använder kontaminerat kött (som firman i Ängelholm som hade köpt in tre ton hästkött som visade sig komma från hästar som inte var godkända för konsumtion) så är det liten chans att det upptäcks av SLV då de i normalfallet inte gör DNA-/artkontroller av kött.
  Dessutom är det fortfarande kommunen som har ansvar att se till att Livsmedelslagen följs.

 26. Väldigt bra text. Uppskattar det underliggande budskapet att man ska vara källkritisk, kanske speciellt till kampanjer som väljer att koka ner halva närings-träningsforskningen till en 6-minuters varningsvideo. I vetenskapen finns stöd för vilka enskilda ämnen eller kompotter som fungerar för att uppnå olika träningsresultat. Ifall Sverige skulle ha färre eller fler antal elitidrottare på högsta nivåerna utan kosttillskott är en öppen fråga.
  Fler stickkontroller som lösningen tror jag inte på, snarare kravet på att ha GMP i all livsmedels- och kosttillskottsproduktion. Då skulle kontaminationer och felande batcher i princip uteslutas (och även kunna om-analyseras ifall en idrottshen ”skyllt” på ett speciellt kosttillskott när hen testat positivt i dopingkontroll). Det kanske betyder att GMP skulle behöva nya certifieringar, so be it. En bredare kunskap bland konsumenter om GMPs fördelar skulle behövas. Konsumentmakt har vi i vår marknadsekonomi, men inte lite ofta motsvarande konsumentkunskap.

 27. Jesper:
  Källa på det där när en partitopp i SD hävdar i en intervju(muntlig) att alla invandrare är brottslingar bara för en är det?

  Appropå källa, nu står det väl inte partitopp eller liknande i texten?! Vilken SD-are som helst räcker då är det inte särskilt svårt att hitta någon.. Man kan ju annars tro att du är lika lättstött som någon förlorad LCHF-are som blir upprörd/ledsen för att deras förklaringsmodell inte håller och skyller det på Jacob! 😛

 28. För tusan Guddi, räcker det inte att du redan har LCHF-mobben på dig? 😉
  Tack för ett intressant och balanserat inlägg i ämnet, det behövs!

 29. Min träning har inte de senaste åren varit på så pass tung nivå att jag känt något behov av tillskott, numera går det mest ut på att hålla midjemåttet i schack.
  Men jag har ett svagt minne av att jag vid en kostföreläsning för några år sen hörde att när det handlade om kosttillskott som var mejeriprodukter (t.ex. Gainomax) var mycket hårdare kontrollerade än övriga kosttillskott.
  Om jag minns rätt var det för att det klassades som livsmedel. Kan det stämma?
  Tack i alla fall för en väldigt bra blogg.

 30. Grym artikel Jacob! Trist att så många av läsarna väljer att fokusera på det mest ointressanta i hela artikeln…
  Lisa Nordén, snacka om att skjuta sig själv i foten…LOL
  Fortsätt kämpa Jacob! 🙂

 31. Kosttillskott fungerar. Använt mig av en hel del olika kosttilskott, ökat i muskelmassa/styrka/uthållighet.
  Vilket jag tror till stor del beror på av mina kosttilskott. / ACTIC ANSTÄLLD.

 32. Anders Gargamulla:
  Kosttillskott fungerar. Använt mig av en hel del olika kosttilskott, ökat i muskelmassa/styrka/uthållighet.
  Vilket jag tror till stor del beror på av mina kosttilskott./ ACTIC ANSTÄLLD.

  Om du med kosttillskott menar doping så kanske. Annars så har det inte berott på dina tillskott utan på din träning. Men vissa tillskott kan ha hjälpt dig en liten bit på vägen

 33. Något som gör mig fundersam är varför så många försöker så hårt att få folk att bli rädda för multivitamintabletter och vassle. Det är för mig helt oförståeligt och även väldigt störande att se mina pengar gå till detta.

 34. Jacob, påvisa gärna vilken SD politiker som sagt det du påstod. Du framstår som väldigt oseriös när du kommer med sådant dravel..
  Utelämna helst politiska anekdoter i fortsättningen och håll dig till det du vet något om!

 35. Stefan:
  Jacob, påvisa gärna vilken SD politiker som sagt det du påstod. Du framstår som väldigt oseriös när du kommer med sådant dravel..
  Utelämna helst politiska anekdoter i fortsättningen och håll dig till det du vet något om!

  Inte för att ett allmänt och fullt rimligt påstående behöver bevisas. Men ta en stund och titta på: http://www.interasistmen.se/

 36. Henrik Svedlund: Inte för att ett allmänt och fullt rimligt påstående behöver bevisas. Men ta en stund och titta på: http://www.interasistmen.se/

  Vad är det som är fullt rimligt med det påståendet? Det är ganska vanligt att invandrare är medlemmar i SD tex.
  Kom med fakta istället för påhitt och anklagelser som inte har någon bäring.
  Man kan utan tvekan hitta folk som är SD anhängare som har väldigt extrema åsikter, det betyder ju inte med automatik att det är partiets ståndpunkt öht.
  Vad är problemet med att vilja ha en restriktiv invandring? Är man rasist för att man inte anser att alla i hela världen ska ha tillgång till svensk välfärd helt utan motprestation?
  Vad vill du att jag ska hitta för fakta på en vänsterextremistisk sida?
  Det finns säkert någon form av fakta där, men den blir svår att sålla ut bland all propaganda och lögn.
  Ni som tycker det är så hemskt och avskyvärt med en politik som inte vurmar för öppna gränser där vem som helst kan utnyttja samhället. Lever ni verkligen som ni lär? Lämnar ni tex ert hem öppet för vem som helst som vill komma in och bo där, och kanske äta lite ur ert kylskåp?
  Jaså varför inte det isf? Är ni främlingsfientliga?
  Stå gärna för ni tycker, men klaga inte sen när sjukvård, äldrevård, skola, försvar mm får stå tillbaka för att resurserna är slut..

 37. Fan också.
  Ursäkta att jag bidrog till att gå offtopic. Det här spårade ju alldeles.
  RF hade säkert en bra tanke med filmen. Den var ovanligt bra genomförd.
  Men…
  När de inte kan vara ärliga och dessutom ska köra med skrämseltaktik blir det svårt att ta dem på allvar.

 38. Jacob Gudiol: http://www.nytimes.com/2013/06/09/opinion/sunday/dont-take-your-vitamins.html?_r=0, men visst, farligt farligt är det ju inte

  Ja i stora doser verkar det inte direkt nyttigt det har du nog rätt i men det är lite snårigt tycker jag då doserna är så extreme i dom flesta studier jag läst. Jag menar 4 gånger, 20 gånger osv högre än svenska rdi gör det svårt att dra någon riktig slutsats om vad jag skall tro så jag har själv bestämt mig för att multivitaminer är lysande om det är låg dos av allt. 🙂 Vilket ju iofs bra belyser att det är lika bra att skrämma bort folk ifrån det så dom inte gör dumheter.
  Rörande SD kommentarerna: kan ni bara sluta och krypa tillbaka under bron tack.

 39. Rörande SD kommentarerna: kan ni bara sluta och krypa tillbaka under bron tack.

  Tar man upp ämnet så får man väl räkna med att få svar, det var Jacob som drog in politik på den här sidan…

 40. Stefan:
  Tar man upp ämnet så får man väl räkna med att få svar, det var Jacob som drog in politik på den här sidan…

  Man måste inte nappa på alla beten.

 41. Stefan: Texte..

  En väldig massa premisser utan bevis i din kommentar. Ungefär som att börja en diskussion med en LCHFare där han antar att alla är överens om att kolhydrater gör människor sjuka och sen ska diskussionen börja där.
  Eller varför inte, som att börja en diskussion kring kosttillskott med någon som säkert påstår att inga kosttillskott fungerar/behövs.

 42. Jacob, du är i vanliga fall är väldigt faktabaserad och skriver ytterst bra.
  Om du är intresserad av politik, så finns det faktiskt mängder med statistik. Det är bara det att vissa politiska ämnen aldrig rapporteras i media. Det finns t ex statistik från statliga myndigheten BRÅ (bara att googla) som visar på enorma skillnader i kriminalitet mellan olika grupper i samhället – inklusive människor från olika länder. Ett helt icke-överraskande fakta är t ex att det är en jätteskillnad på folk med ursprung i Nordafrika, Sverige och Sydostasien. Det är ingen slump att kriminaliteten i Sverige ökar kraftigt, statistiken har avspegling i verkligheten. Så läs gärna lite mer, innan du tar nästa politiska exempel.

 43. Nils, om man faktiskt läser statistiken från BRÅ framgår det att brottsligheten minskat stadigt i vart fall sedan 2005, då man började utför nationella trygghetsundersökningar som frågar ett statistiskt urval om de utsatts för brott. Anmälda brott av vissa typer har ökat, men med tanke på att allt färre uppger sig utsatta för brott är det ganska tydligt att den ökade anmälningsfrekvensen främst beror på en kraftigt minskad tolerans för våld i samhället.
  Men fortsätt du ljuga och känna dig kränkt, som alla andra tunnhudade SD-apologeter.
  Bra artikel om kosttillskot för övrigt, Jacob.

 44. För det första så vet jag inte vad du ens kommenterar på Nils. Ingen som diskuterat det där innan.
  Sen hittar du alla bevis för det som LCHF-arna påstår kring kolhydrater på pubmed med, om du frågar dem 😉 Precis som dig vill de dock inte visa det, bättre att bara prata om det och sen påstå att allt finns där. Sen är det väl självklart att brott skiljer sig mellan olika grupper, helt väntat då de skiljer sig på en väldig massa andra vis med. Men jag förstår fortfarande inte poängen med din kommentar.

 45. Jacob Gudiol: En väldig massa premisser utan bevis i din kommentar. Ungefär som att börja en diskussion med en LCHFare där han antar att alla är överens om att kolhydrater gör människor sjuka och sen ska diskussionen börja där.
  Eller varför inte, som att börja en diskussion kring kosttillskott med någon som säkert påstår att inga kosttillskott fungerar/behövs.

  Som jag ser det så ligger bevisbördan hos dig, iom att det är du som kommer med anklagelsen.
  Det är inte den som blir anklagad som ska behöva bevisa sin oskuld. Men jag är inte förvånad eftersom jag vet hur du brukar debattera.
  Förklara gärna vad det är som inte stämmer i mitt inlägg så får vi se dig göra bort dig än mer!

 46. N:
  Nils, om man faktiskt läser statistiken från BRÅ framgår det att brottsligheten minskat stadigt i vart fall sedan 2005, då man började utför nationella trygghetsundersökningar som frågar ett statistiskt urval om de utsatts för brott. Anmälda brott av vissa typer har ökat, men med tanke på att allt färre uppger sig utsatta för brott är det ganska tydligt att den ökade anmälningsfrekvensen främst beror på en kraftigt minskad tolerans för våld i samhället.
  Men fortsätt du ljuga och känna dig kränkt, som alla andra tunnhudade SD-apologeter.
  Bra artikel om kosttillskot för övrigt, Jacob.

  ”Kriminologernas slutsatser kan alltid förutsägas på förhand. De använder metoder och data som visar just det man vill ska bevisas. Det är dålig forskning helt enkelt,”
  Brottsforskare Eckert Kühlhorn professor emeritus i sociologi

 47. Jättebra artikel! Jag är själv kritisk till påståenden, oavsett var de kommer ifrån. Mindre så om jag läser en vetenskaplig artikel förstås, då jag vet att den blivit peer-reviewed.
  Själv tar jag kosttillskott i form av protein och kolhydrater och mineraler (magnesium, zink). Jag ser kosttillskotten som en praktisk lösning snarare än en nödvändighet.
  Jag tillhör också de som tycker att du borde lämna politik utanför. Det var egentligen min enda synpunkt med artikeln. Att blanda in politik i ett ämne som inget har med partipolitik att göra är att skjuta sig själv i foten, då du kommer få mothugg och riskerar att fylla kommentarsfältet med diskussion om politik iställt för diskussion om kosttillskott.

 48. Stefan: Som jag ser det så ligger bevisbördan hos dig, iom att det är du som kommer med anklagelsen.

  Du får se det hur du vill men i en normal diskussion så belägger man det man säger oavsett om man anser att motparten inte har gjort det eller inte.

  Stefan: ”Kriminologernas slutsatser kan alltid förutsägas på förhand. De använder metoder och data som visar just det man vill ska bevisas. Det är dålig forskning helt enkelt,”
  Brottsforskare Eckert Kühlhornprofessor emeritus i sociologi

  Problemet är inte datan/statistiken. Vad spelar det för roll om det är några procent hit eller dit? Som jag ser så är den inte särskilt intressant så länge som den inte visar att verkligen alla i en folkgrupp utför grova brott. Problemet är kategoriseringen i sig. Hade varit lika dumt att dela in alla i IQ >100 och <100 och sen gjort statistik efter det. Då hade du garanterat funnit liknande samband. Men det säger fortfarande ingenting om en individ. I Sverige och andra civiliserade länder dömer man människor efter vad de har gjort. Inte efter vad man tror att den personens likar gör.

 49. Jacob Gudiol: Du får se det hur du vill men i en normal diskussion så belägger man det man säger oavsett om man anser att motparten inte har gjort det eller inte.
  Problemet är inte datan/statistiken. Vad spelar det för roll om det är några procent hit eller dit? Som jag ser så är den inte särskilt intressant så länge som den inte visar att verkligen alla i en folkgrupp utför grova brott. Problemet är kategoriseringen i sig. Hade varit lika dumt att dela in alla i IQ >100 och <100 och sen gjort statistik efter det. Då hade du garanterat funnit liknande samband. Men det säger fortfarande ingenting om en individ. I Sverige och andra civiliserade länder dömer man människor efter vad de har gjort. Inte efter vad man tror att den personens likar gör.

  Ja, och i den här diskussionen så är det isf du som ska bevisa det du har sagt, för det är ju nämligen du som kommer med ett påstående. Har du redan glömt det eller?
  Kategoriseringen är det faktiskt du som står för, försök inte skylla ifrån dig.
  Om du tror att Sverige är ett så civiliserat land som dömer folk efter vad dom har gjort så är du ute på riktigt tunn is.
  Jag känner nämligen folk som i domstol har blivit dömda efter vad rätten ansett troligt, när ord stått mot ord, och inte efter vad som varit bevisat. Och jag känner till mer en ett sådant fall.
  Sen finns det faktiskt data och statistik över iq på diverse folkgrupper, och nog är det så att man vill mörka det med av olika anledningar.

 50. Hur vet du förresten att dom bara ljuger med några procent hit och dit med statistiken? Och om man ljuger med statistiken av den anledningen att befolkningen ska tro att det är på ett sätt som det inte är, då anser jag att det är riktigt illa.
  Du får ha din åsikt Jacob, och jag kommer att ha min. Och jag anser att dom kulturer som är kraftigt överrepresenterade vid vissa brott och inte kan passa in i ett västerländskt samhälle, faktiskt inte har här att göra.

 51. Stefan: för det är ju nämligen du som kommer med ett påstående. Har du redan glömt det eller?

  Det jag gjorde var att lägga upp en liknelse. En liknelse som är sann bara det finns en person som påstår det jag skrev. Jag har personligen träffat flera personer som sagt precis så till mig och letar du nätet hittar du många fler utan större problem.
  Det du har gjort är breda svepande påståenden kring det mesta. I dessa fall måste du givetvis lägga upp någon form av data som stödjer det du påstår. Du har inte gjort något av det.

  Stefan: Kategoriseringen är det faktiskt du som står för, försök inte skylla ifrån dig

  Nej, kategoriseringen kom från Nils, som du sen försvarade.

  Stefan: Om du tror att Sverige är ett så civiliserat land som dömer folk efter vad dom har gjort så är du ute på riktigt tunn is.

  Amen lägg av. Klart som fan det finns brister. Finns inget vattentätt system någonstans. Men man får ju ändå sträva mot det inte sant?

  Stefan: Sen finns det faktiskt data och statistik över iq på diverse folkgrupper, och nog är det så att man vill mörka det med av olika anledningar.

  Jag vet och den är inte mörkad. Finns publicerad i massor av vetenskapliga tidskrifter. Men vad har det med saken att göra? Tyckte du att mitt förslag med att dela in efter IQ var smart eller?

 52. Stefan: Hur vet du förresten att dom bara ljuger med några procent hit och dit med statistiken?

  Statistik är statistik. Beroende på frågeställning, val av insamling mm så får du lite olika resultat. Det betyder inte att någon ljuger. Och jag har inte heller skrivit att någon ljuger.

  Stefan: Och jag anser att dom kulturer som är kraftigt överrepresenterade vid vissa brott och inte kan passa in i ett västerländskt samhälle, faktiskt inte har här att göra

  Jag vet Stefan, det var tydligt redan i första meningen du skrev. Det ursäktar ändå inte dig när det gäller svepande påståenden som du inte backar upp.

 53. Din liknelse är totalt ointressant eftersom du verkar syfta på kreti och pleti som du har träffat på. Hade du haft exempel från representanter från partiet hade det varit en väldig skillnad.
  Jag kan garantera dig att jag känner folk som har röstat på diverse partier, och som samtidigt har en del udda och i vissa falla extrema åsikter. Det betyder ju inte att deras respektive parti står för samma sak. Verkar som att du med många fler har svårt att skilja på det.
  Därför anser jag att det är du som står för kategoriseringen när du drar alla SD anhängare över en kam.
  Vad har jag påstått som är svepande och som du tycker behöver backas upp?
  Självklart ska vi sträva efter ett sådant system som du syftade på, men tyvärr så är vi inte där än. Ganska långt ifrån faktiskt. Prata gärna med någon jurist så kan jag garantera att du kan få det bekräftat.
  Nej Jacob jag tycker verkligen inte att det vore en bra idé att kategorisera folk efter iq här i landet. Förstår inte riktigt vad syftet med det skulle vara.
  Jag anser att statistik som man fifflar med för att avsiktligt vilseleda är detsamma som att mörka sanningen.
  Vad är det som är så konstigt med att vilja ha en restriktiv och kontrollerad invandring Jacob? Istort sett alla länder har det vad jag vet. Det verkar bara vara i Sverige som det anses som rasistiskt/extremt/nazistiskt.

 54. hur fan orkar du tjabbla Stefan. Du missar poängen med artikeln och har tappat kontrollen helt. Bara för att du tror stenhårt på en sak betyder det inte att du har rätt.
  Ibland ser man bara det man vill se…
  jag känner någon som känner någon som känner någon – men vem fan bryr sig om det ?
  är lika intressant och relevant som att jag ska gå och klippa tånaglarna nu…

 55. Stefan: Nej Jacob jag tycker verkligen inte att det vore en bra idé att kategorisera folk efter iq här i landet. Förstår inte riktigt vad syftet med det skulle vara

  Människor med sämre IQ genomför fler brott. Så med din logik hade vi kunnat välja bort dem och fått det bättre. Känns lika givande som att dela in det efter hudfärg eller var man kommer ifrån som ju du uppenbarligen tycker är en bra idé.
  Så du har i princip bekräftat hela min poäng Stefan. Att man inte kan döma allt i en kategori (eg kosttillskott/ invandrare) baserat på vissa saker i den kategorin (fettförbrännare & PWO/ brottslingar). Fast många SD-are gör det ändå. Tack för exemplet.

 56. Johnny Svensson:
  hur fan orkar du tjabbla Stefan. Du missar poängen med artikeln och har tappat kontrollen helt. Bara för att du tror stenhårt på en sak betyder det inte att du har rätt.
  Ibland ser man bara det man vill se…
  jag känner någon som känner någon som känner någon – men vem fan bryr sig om det ?
  är lika intressant och relevant som att jag ska gå och klippa tånaglarna nu…

  Jo, nu var det ju dock Jacob som ”kände till” någon till att börja med.
  Förresten behöver du inte läsa om du inte vill… Så gå o klipp naglarna istället.

 57. Jacob Gudiol: Människor med sämre IQ genomför fler brott. Så med din logik hade vi kunnat välja bort dem och fått det bättre. Känns lika givande som att dela in det efter hudfärg eller var man kommer ifrån som ju du uppenbarligen tycker är en bra idé.
  Så du har i princip bekräftat hela min poäng Stefan. Att man inte kan döma allt i en kategori (eg kosttillskott/ invandrare) baserat på vissa saker i den kategorin (fettförbrännare & PWO/ brottslingar). Fast många SD-are gör det ändå. Tack för exemplet.

  När har jag blandat in hudfärg? Du verkar inte förstå skillnaden mellan invandrare och invandringspolitik.
  Du hittar tydligen på saker som jag aldrig har påstått. Du ändrar på det så att det ska passa in i din världsuppfattning…
  Men det är väl kanske så det är med sjukgymnaster, ni har kanske lite svårt att förstå och vill gärna vända och vrida på allt lite?

 58. Plaskpojken:
  Tack för den. Jag är simmare samt tränare för en grupp yngre simmare och får ständigt försvara mitt användande av kosttillskott. Just den här typen av anti-reklam gör ju att gemene man tror att alla typer av kosttillskott är livsfarliga.
  Det bästa är dock när jag står med min ogenomskinliga shaker/vattenflaska som jag aldrig haft något annat än vatten i och någon kommer fram och säger ”Jaså, använder du också sån där skit?”, ”Jajjemän! Pure H2O! Bästa drycken som finns”.
  Redan när Ebbas fall var på tapeten fick jag ryktesvägen höra att det var Novedex XT som skulle ha varit det kosttillskott som hon åkt dit för och det fick jag ju mer eller mindre bekräftat nu när de sa i videon att det var androstriendion hon testat positivt för.
  Ingredienser för Novedex XT: [6, 17-keto-etiocholeve-3-ol tetrahydropyranol],
  [3, 17-keto-etiochol-triene],
  [3%rsquo,5,7-trihydroxy-4%rsquo-methoxyflavone].
  Efter lite googlande fick jag fram attförsta ingrediensen alltså är en metabolit till just androstriendion.
  Det var säkert så att hon inte visste att det var dopingklassat men jag tycker i alla fall att man får skylla sig själv om man stoppar i sig något med ingredienser likt dessa och när produkten dessutom utlovar högre testosteronnivåer och lägre östrogennivåer.

  Vill bara säga att ni har fel. Sitt inte och spekulera i rykten och saker ni inte vet!
  Jakob kan kontakta mig för mer info.

 59. […] ända sen artikeln ”Kosttillskott, RF och doping – lite nyans tack” publicerats på traningslara.se tänkt länka till den här på bloggen. Men tyvärr har […]

 60. Har aldrig och kommer aldrig rösta på SD och tycker ändå att du är skitlöjlig när du skriver som du gör. Men du som alla andra vill vara ”goda” och då ska man hacka på SD, så sjukt tröttsamt.

 61. Jag hackar på vissa argument som används av många SD-are då de inte är baserade på sund logikt eller någon form av fakta. Sen i just det här fallet blir det att jag är ”god” då jag också är för en human människosyn men du hittar massor av exempel då jag målas upp som ”ond” trots att jag även där tittar på argumenten och datan bakom. Till exempel just det här inlägget då många bemött detta inlägg i sociala medier med att påstå att jag är arbetar för kosttillskottsföretag (vilket jag aldrig gjort).

 62. […] arbete och de nämnde då att de hade läst mitt inlägg kring RFs nya PR-video mot kosttillskott, Kosttillskott, RF och doping – lite nyans tack. Det verkade dock inte riktigt som om de verkligen hade läst inlägget så jag gick snabbt igenom […]

 63. Vill bara inflika att 7-keto-DHEA inte är DHEA. Det är en metabolit, och är fullt laglig att sälja, ta och inneha. Däremot är den ”dopingklassad” ifall det rör sig om tävling. Dvs det är inte ”olaglig” doping, men det är inte ok inom tävlingar. Jag har sett andra ”seriösa” sajter som blandar ihop dessa, i omedvetet eller medvetet syfte att associera det till ”olaglig doping”. Sedan ska man ju såklart inte stoppa i sig något som man inte vet vad det är – men det är en helt annan fråga.

 64. fantastisk bra artikel. men snälla alla lämna nu politiken till nån annan sida.
  Jacob du behövs verkligen i kost och tränings sverige i dag.

 65. ”Det är i princip lika intelligent som när en SD-are säger att alla invandrare är ett problem/brottslingar eftersom de läste om en brottsling i tidningen som var invandrare.”
  För ordningens skull:
  Det fanns alltså ingen annan källa till ovanstående än din odetaljerade anekdotiska bevisning. Jag är faktiskt inte förvånad eftersom jag inte ens hört utpräglade fullblodsrasister än mindre SverigeDEMOKRATER uttrycka sig så.

 66. Erik: Däremot är alla ord som belyser att SD’s väljare är en minoritet, om än växande, viktiga. SD’s politik har fått ett utrymme i media som inte speglar storleken på deras väljare.

  Det där är saker som du inte vet något om. Hela utsagan är för övrigt direkt lyft från opinionsbildarnas propagandacitat så som de framträder i dagspressens opinionssidor och i SVT. Det sitter jävligt smarta och välbetalda politiska strateger och filar på sådana där slogans (”utrymme som inte speglar storleken” – ”en minoritet som hörs oproportionerligt mycket” osv) just för att de lätt sätter sig i huvudet på folk. Fungerar likadant som reklam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *