För några veckor sen blev jag kontaktad av en större kommun här nere i Skåne. Det var den här kommunens ”Drogförebyggande samordnare” som undrade om jag skulle vara intresserad av att komma och föreläsa för elever i deras kommun.

Jag var först väldigt skeptiskt då jag av egen erfarenhet vet att den typen av föreläsningar sällan är baserade på verklig information och fakta utan det brukar mest vara vanlig RF propaganda som nog de flesta som gått i skolan de senaste 20 åren stött på någon gång. Jag blev dock lovad i telefon att det inte var frågan om något sånt. Jag gick därför med om att träffa dem på ett möte för att diskutera en eventuell föreläsning.

Mötet gick ganska bra tycker jag. Först var det en mer allmän diskussion kring ungdomarna i kommunen och de problem som samordnaren samt två idrottslärare som också var med på mötet upplevde. Efter det kom vi in lite på mitt arbete och de nämnde då att de hade läst mitt inlägg kring RFs nya PR-video mot kosttillskott, Kosttillskott, RF och doping – lite nyans tack. Det verkade dock inte riktigt som om de verkligen hade läst inlägget så jag gick snabbt igenom det jag tar upp i inlägget.

Efter det gick vi vidare in på vad jag eventuellt skulle prata om i fall det skulle bli en föreläsning. Jag sa då att jag inte hade några problem alls med att säga att man inte behöver kosttillskott men jag var också noga med att påpeka att jag inte tänkte stå och slänga ur mig RF propaganda eller säga att proteinpulver skulle vara farligt eller liknande. Jag sa att jag tyckte det var mycket bättre om fokus las på vad som verkligen är bra mat. De var också väldigt tydliga med att de ville att jag skull avråda från energidrycker och påpeka farorna där och jag sa att det inte var några problem. För mig är energidrycker typ läsk på steroider och inget man bör dricka, särskilt inte som ung tonåring då den effektiva dosen koffein blir den dubbla om de väger omkring 40 kg.

Efter en dryg timmes diskussion kom vi fram till ett, enligt mig, väldigt bra upplägg. Fokus skulle ligga på bra mat och sen skulle jag ta upp varför energidrycker och de flesta typerna av kosttillskott likt PWO, fettförbrännare mm inte är någon bra idé och rent av kan vara farliga.

Efter detta lämnade jag mötet och vi var då, som jag tolkade det, överens om att jag skulle hålla två föreläsningar för elever i två olika åldersgrupper.

Några dagar senare får jag sen ett mejl där de skriver lite mer kring eventuella datum men de har då också adderat till det som de vill att jag ska ta upp att jag ska visa PR-videon från RF mot kostillskott. Jag svarade då att jag inte tänker förknippa mig med den videon eftersom den är missvisande. Jag föreslår istället en annan video som jag kan tänka mig att visa som ger en mycket mer korrekt bild av eventuella faror med kosttillskott rent allmänt.

Efter detta blir det totalt tystnad från samordnaren. Tio dagar senare hör jag av mig igen och frågar om en reaktion på mitt föra mejl och ett svar på om föreläsningarna fortfarande är aktuella. Jag får då följande svar till min mejl:

Vi är mycket tveksamma till den film du skickade och funderar nu över hela upplägget. Jag får be att få återkomma till dig

Här under är filmklippet som de alltså är mycket tveksamma till

Det är EXAKT det här som är faran med kosttillskott generellt. Det är precis det här som IOK själva varnar för i den studie som RF har refererat till titt som tätt i över 10 år nu. Det här klippet skulle givetvis presenteras i samband med att jag då tagit upp faror med produkter som faktiskt innehåller vad som står på burken likt synefrin, DMAA mm.

Nu vet jag inte hur det kommer bli i kommunen som jag skriver om här, men troligen kommer de att ta in någon annan som gillar att stå och fördöma allting kategoriskt och gärna slänga sig med påståenden likt 23 av 24 kosttillskott innehåller doping och inga kosttillskott fungerar. Samtidigt kommer ungdomarna att plocka upp sina telefoner, göra en sökning och läsa i två minuter för att sen inse att föreläsaren är full av skit.

Har vi tur så har ungdomarna hittat en bra mer objektiv källa via sin sökning. Mer troligt är det att de har hittat någon som säljer kosttillskott och som istället överdriver de positiva effekterna från dessa produkter och försöker att trycka på läsarna just PWO, fettförbrännar etc.

Det här är inte första gången

Det här är inte första gången som jag råkar ut för den här typen av hinder. Jag har anat samma attityd från flera andra skolområden och idrottsförbund som hört av sig. Detta är dock första gången som det blivit så väldigt uppenbart att det just handlar om att spridningen av propaganda från RF verkar med andra ord vara mer eller mindre obligatoriskt om du ska hålla en föreläsning på skolor i Sverige.

Summering – varför detta inlägg?

Vad är min poäng med detta inlägg? Ärligt talat så tror jag mycket att jag vill skriva av mig lite frustration så för en gångs skull använder jag den här bloggen mer som en blogg 🙂

Men jag vill också belysa något som i alla fall jag tror är ett problem idag. Information, både korrekt och felaktig, finns väldigt lättillgänglig för alla på flera olika sätt. Om du vill bli tagen på allvar så tror jag därför att du måste vara mån om att försöka hålla dig till att förmedla information som du verkligen kan försvara med rimliga och logiska resonemang. Allra helst ska du kunna backa upp dina påståenden med faktisk data eller väl underbyggda vetenskapliga modeller. Skolan idag, verkar dock inte särskilt sugen på att följa denna väg och ännu mindre sugna på att lära elever och studenter om denna väg.

19 svar på “Vem är intresserad av fakta?”
 1. Ja denna typ av propaganda är ofta kontraproduktivt när det gäller unga. Om man presenterar budskap som inte stämmer med verkligheten, även om man säger sig göra detta för att bryr sig om så mycket, så är det lätt hänt att ungdomar när de upptäcker detta säger ”det där är struntprat”, vänder sig om och tror på ”andra sidan” i större utsträckning i stället. Och sanningen som låg mitt emellan springs förbi.

 2. Bra inlägg! Metoden är en klassiker. Vi vuxna vill att barn och ungdomar ska komma till samma slutsats som vi. Men vi vågar inte lita på att de gör det om vi ger dem all information, för då kanske de tänker annorlunda än vi. Så vi ger dem sållad information. Som såklart är uppenbart sållad och därmed tappar sin trovärdighet. Och så skjuter man sig i foten.
  När det gäller riskgrupperna såklart. För den majoritet av unga som inte använder eller funderat på att använda kosttillskott blir såklart övertygade. Men för dem spelar det ju ingen roll för de var inte i riskzonen ändå och tillhörde därmed inte den primära målgruppen.
  Om vi som är över trettio fattade att de som är under tjugo faktiskt kan tänka rätt bra så skulle vi lyckas med mer. Problemet är bara att så många av dem inte lärt sig bete sig som folk än så man tror ju att de är apdumma 🙂

 3. Fortsätt sprida sanningen! 🙂
  Att, inför framför allt ungdomar, alltför ensidigt mässa ut en sanning är kontra-produktivt.
  Tex: -”Alla kosttillskott innehåller steroider och är farligt!”
  Ger: -”Kanon! Då måste det funka bra. Det köper jag.”
  Bättre att ge en balanserad bild av hur och vad som faktiskt fungerar.
  Som du skriver, sanningen är iaf bara några klick bort. 🙂

 4. Jag förstår bara inte vad RF tjänar på det här? Vad vill dem sälja? Vad är deras vinning av att människor inte äter kosttillskott? Eller tror dem på allvar att det är farligt med proteinpulver?

 5. Ibland får jag för mig att detta är något nytt, att vi är rädda för att visa hela bilden, den som tittar kanske inte kommer till samma slutsats som vi om vi presenterar fakta?
  Fast egentligen så är det kanske tvärtom, det har varit så länge. Även om vi nu har bättre kunskap om hur man ska göra för att lura/ övertyga folk så effektivt som möjligt. Skillnaden idag är information från en annan sida är mycket lättare att få tag i.
  Sen tror jag att om man vill att unga ska låta bli riktigt skadliga substanser, så kan det vara bra att presentera kortisktiga negativa effekter av dessa. Ungdomar är ju ännu sämre än vuxna på att värdera långsiktiga risker korrekt. Så en viss poängtering av en del fakta kan ju vara motiverad, men jag har svårt att se att det är moraliskt ok eller ens fungerar på lite längre sikt att överdriva och ljuga.

 6. David:
  Jag förstår bara inte vad RF tjänar på det här? Vad vill dem sälja? Vad är deras vinning av att människor inte äter kosttillskott? Eller tror dem på allvar att det är farligt med proteinpulver?

  De kanske tror att folk (åtminstone ungdomar) är för dumma att se skillnad på olika substanser, så om de säger att proteinpulver och kreatin kan vara positivt så kommer den som lyssnar tro att allt är helt ok?

 7. OT: Reklamen här för muscles.se är så j***a irriterande. En enormt vältränad snygg tjej med en pyttehantel i handen. Varför ser det alltid ut så?

 8. A F – ursprungsliv.nu:
  OT: Reklamen här för muscles.se är så j***a irriterande. En enormt vältränad snygg tjej med en pyttehantel i handen. Varför ser det alltid ut så?

  För att normen i vårt samhälle säger att tjejer ska träna med yttepyttehantlar.

 9. David:
  Jag förstår bara inte vad RF tjänar på det här? Vad vill dem sälja? Vad är deras vinning av att människor inte äter kosttillskott? Eller tror dem på allvar att det är farligt med proteinpulver?

  Det kan finnas DÅPING i proteinpulvret (ide testade 14 amerikanska dopingpulver och hittade KNARK i tyysin av dem!!!).
  RF:s linje är att tillskott är onödigt, Det räcker med mamma scans köttbullar.

 10. Henrik Harding: För att normen i vårt samhälle säger att tjejer ska träna med yttepyttehantlar.

  Nja, att reklam utformas på ett visst sätt och inte ett annat beror väl på att den säljer mest så? Du vet företag utvärderar ju sin reklam…

 11. anna: Nja, att reklam utformas på ett visst sätt och inte ett annat beror väl på att den säljer mest så? Du vet företag utvärderar ju sin reklam…

  Ja. Och det hänger ihop med vilka normer som finns i samhället. Det påverkar även och förstärker dessa normer med de bilder de förmedlar.
  Det är kommunicerande kärl.

 12. A F – ursprungsliv.nu: De kanske tror att folk (åtminstone ungdomar) är för dumma att se skillnad på olika substanser, så om de säger att proteinpulver och kreatin kan vara positivt så kommer den som lyssnar tro att allt är helt ok?

  Det kan ju också vara så att arla sponsrade rätt bra till OS/SOK/RF? Och alla vet väl att mjölk är ”naturens egna sportdryck”.. man ska inte stöta sig med sin huvudsponsor.

 13. @rnHomE: Det kan ju också vara så att arla sponsrade rätt bra till OS/SOK/RF? Och alla vet väl att mjölk är ”naturens egna sportdryck”.. man ska inte stöta sig med sin huvudsponsor.

  Fast Arlas största produkt är mjölkpulver. De är en stor internationell aktör. De borde inte ha några problem att producera proteinpulver av hög kvalitet om de vill.

 14. Henrik Harding: Fast Arlas största produkt är mjölkpulver. De är en stor internationell aktör. De borde inte ha några problem att producera proteinpulver av hög kvalitet om de vill.

  Vilket de väl faktiskt gör. Dels så äger de väl Gainomax och dels borde ju råvaran till svenska vassleprodukter komma från Arla.
  Nej tror snarare att en eller några personer med tyngd hos RF bara tycker illa om kosttillskott överlag och anser att det är onödigt.

 15. Vem betalar ”Drogförebyggande samordnare” vem tar fram pengar?
  Är läkemedelsbolagen med och finansierar så är deras enda intresse att klanka på hälsokosten och smutskasta alt.
  Fakta är inte läkemedelsindustrin intresserad av dom är bara intresserade av att få bort hälsokost och preparat som dom inte får intäkter av.
  Fakta är inte intressant om det finns en dold agenda.

 16. david:
  Vem betalar ”Drogförebyggande samordnare” vem tar fram pengar?
  Är läkemedelsbolagenmed och finansierar så är deras enda intresse att klanka på hälsokosten och smutskasta alt.
  Fakta är inte läkemedelsindustrin intresserad av dom är bara intresserade av att få bort hälsokost och preparat som dom inte får intäkter av.
  Fakta är inte intressant om det finns en dold agenda.

  Foliehatt på…

 17. Jacob Gudiol:
  Nu vet jag inte hur det kommer bli i kommunen som jag skriver om här, men troligen kommer de att ta in någon annan

  Hur gick det?

 18. Max Mustermann: Hur gick det?

  Jag har inte hört något nytt angående det här. Antar att det är skrotat. Kan ju ha berott på andra anledningar med. Jag vet att de hade svårt att få ihop logistiken med alla klasser, lokal osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *