Att det är viktigt med tillräcklig sömn för god hälsa är något jag varit inne på väldigt mycket här på Träna Styrka. Senaste inlägget var om hur lite sömn verkar orsaka insulinresistens hos tonåringar men detta är bara ett av en väldig massa inlägg kring sömn både här och på Traningslara.se som alla visar att det är viktigt för allmän hälsa, vikt och prestation.
Vill du läsa mer rekommenderar jag helt enkelt att du gör en sökning på sömn i sökrutan uppe till höger eller väljer något av de relaterade inläggen som kommer efter det här inlägget.
I det här inlägget tänkte jag belysa en liten annan aspekt av sömn och det är vikten av att gå och lägga sig och gå upp ungefär samma tid varje dag. Och jag, det inkluderar även helgerna vilket jag givetvis vet inte är det lättaste för många. Men bara för att det är svårt/krångligt så innebär inte det att det går att ignorera.
Nu till helgen är det dags att ställa om klockan till sommartid. Sommartid infördes i Sverige i början på 80-talet och det är även förekommande i många andra delar av världen. Jag tror att jag talar för väldigt många när jag säger att de flesta av oss uppskattar omställningen när vi ställer tillbaka klockan på hösten men nästan ingen uppskattar när klockan ställs framåt.
Och det är faktiskt inte bara ens humör som påverkas. Hälsan påverkas också.

Sleep Med. 2012 Mar;13(3):237-42.
Daylight saving time shifts and incidence of acute myocardial infarction–Swedish Register of Information and Knowledge About Swedish Heart Intensive Care Admissions (RIKS-HIA).
Janszky I, Ahnve S, Ljung R, Mukamal KJ, Gautam S, Wallentin L, Stenestrand U.
BACKGROUND: Daylight saving time shifts can be looked upon as large-scale natural experiments to study the effects of acute minor sleep deprivation and circadian rhythm disturbances. Limited evidence suggests that these shifts have a short-term influence on the risk of acute myocardial infarction (AMI), but confirmation of this finding and its variation in magnitude between individuals is not clear. METHODS: To identify AMI incidence on specific dates, we used the Register of Information and Knowledge about Swedish Heart Intensive Care Admission, a national register of coronary care unit admissions in Sweden. We compared AMI incidence on the first seven days after the transition with mean incidence during control periods. To assess effect modification, we calculated the incidence ratios in strata defined by patient characteristics. RESULTS: Overall, we found an elevated incidence ratio of 1.039 (95% confidence interval, 1.003-1.075) for the first week after the spring clock shift forward. The higher risk tended to be more pronounced among individuals taking cardiac medications and having low cholesterol and triglycerides. There was no statistically significant change in AMI incidence following the autumn shift. Patients with hyperlipidemia and those taking statins and calcium-channel blockers tended to have a lower incidence than expected. Smokers did not ever have a higher incidence. CONCLUSIONS: Our data suggest that even modest sleep deprivation and disturbances in the sleep-wake cycle might increase the risk of AMI across the population. Confirmation of subgroups at higher risk may suggest preventative strategies to mitigate this risk.

Risken för hjärtinfarkt ökar alltså med ungefär 4 procent när klockan ställs fram i helgen och våra lasarett kommer i snitt att få aningen mer att göra. Det här är ju en minimal förändring och inget som märks i praktiken men precis som det påpekas i början av abstraktet till den här studien så är det väldigt intressant ändå eftersom det undersöker effekten av små störningar i sömnmönster och dygnsrytm (6).
Som du kanske observerade är den här studien från Sverige och det finns faktiskt även ytterligare en studie från Sverige publicerad för fem år sen där man såg en ökning i hjärtinfarkter med 5 procent (3). Så det här är data som verkligen berör oss svenskar.
Det är inte heller bara risken för hjärtinfarkt som ökar något. Det finns studier som visat på fler olyckor i trafiken (4) även om dessa inte upprepats i Sverige (5). Söker du runt i frågan hittar du en flera olika frågeställningar kring det här med sommartid och olika typer av sjukdomar och olyckor och de visar antingen på en ökad risk eller ingen effekt. När man mer ingående studerar sömnen hos personer har man sett att omställning till sommartid både ger mindre sömntimmar och sämre kvalité på sömntimmarna (7, 8, 9, 10).

Omställning till sommartid är inte bara en timmes mindre sömn

Det kan ju vara väldigt frestande att säg att en timmes mindre sömn en natt oavsett när det händer ökar risken för hjärtinfarkt med 4-5 procent men exakt så enkelt är det inte. Kroppen har en form av inbyggd klocka som känner av tiden på dygnen och en massa hormon och kroppsfunktioner anpassar sig efter denna. Denna klocka styrs i sin tur mycket av solljus och det som händer när vi ställer om klockan är att kroppen helt plötsligt får andra signaler från detta solljus. Dygnet blir på 24 timmar hela en timme längre och detta ställer till det för kroppen.
Jag är personligen övertygad om att även en timmes mindre sömn en natt har en effekt på kroppen men den är säkerligen klart mindre än den vi ser vid omställning till sommartid. För dagsljuset är ju det samma så kroppen behöver inte ställa om alla sina system för en ny dygnsrytm.

Att resa mycket och längre sträckor är inte hälsosamt

Det som sker när vi ställer om till sommartid är nog därför mer relevant för människor som reser mycket. Oavsett om man byter tidszon eller om man åker närmre eller längre ifrån ekvatorn så kommer tiden på dygnet att förändrats på olika sätt jämfört med vad kroppen är van vid och detta innebär ett stressmoment.

24 svar på “Sommartid och ökad risk för hjärtinfarkt”
 1. det där med resande är ju rätt intressant. Som sjöman vill jag ju gärna hoppas att man vänjer sig. på ett år ställer man nog fram klockan säkert tjugo gånger, ej inräknat flygresor. undra om det finns någon data där man jämför sjömäns hälsa mot ”normalbefolkning”. finns förstås andra moment än tidsomställning som påverkar skillnaden i hälsa.

 2. Ja, precis som du påpekar finns det en väldig massa som oftast skiljer de som reser mycket från de som inte gör det förutom just resandet. Tidsomställning till vinter och somartid är väldigt unikt då det i princip är ett kontrollerat experiment på hela befolkningen där allt i övrigt förblir det samma. Och där kan man alltså se den här lilla ökningen i risk.

 3. Du glömde klanka ner på LCHF i detta inlägg, börjar du tackla av?

 4. Kurt T:
  Du glömde klanka ner på LCHF i detta inlägg, börjar du tackla av?

  Men du kom ihåg att komma med ovidkommande och meningslöst gnäll. Vad baserar du dina uppgifter på?

 5. Kurt T:
  Du glömde klanka ner på LCHF i detta inlägg, börjar du tackla av?

  Jag klankar ner på LCHF när LCHf förtjänar det. Det då och då en hel del kring LCHF för att LCHF som rörelse slänger ur sig en hel del skit som förvirrar folk och ger dem en felaktig syn på mat och vad som är bra/dåligt att äta.

 6. Henrik Svedlund: Men du kom ihåg att komma med ovidkommande och meningslöst gnäll. Vad baserar du dina uppgifter på?

  Kul att se du har ”småpåvar” som skyndar till din undsättning hela tiden, faktiskt lite småkul. Jag gjorde en jämnförelse på Google trender mellan paleo och LCHF i sverige. Var rätt kul läsning.
  Hittar förresten ingen genomgång av ”Ett sötare blod” på din sida…

 7. Kurt T: Kul att se du har ”småpåvar” som skyndar till din undsättning hela tiden, faktiskt lite småkul.

  Visst är det kul att det finns rationella människor som föredrar en verklig diskussion och vetenskap framför människor som inte förstår enkel logik men ändå slänger ur sig en massa påståenden hela tiden. Och de inte bara föredrar det, de säger också till när andra människor förstör istället för att bidra.
  Så jag håller med dig. Fast jag tycker att det är riktigt kul, inte bara småkul.

  Kurt T: Hittar förresten ingen genomgång av ”Ett sötare blod” på din sida…

  Efter ett tag tröttnar man på att läsa samma sak om och om igen. Du kan säkerligen kopiera det jag skrivit i andra recensioner rakt av…

 8. Jacob Gudiol: Visst är det kul att det finns rationella människor som föredrar en verklig diskussion och vetenskap framför människor som inte förstår enkel logik men ändå slänger ur sig en massa påståenden hela tiden. Och de inte bara föredrar det, de säger också till när andra människor förstör istället för att bidra.
  Så jag håller med dig. Fast jag tycker att det är riktigt kul, inte bara småkul.
  Efter ett tag tröttnar man på att läsa samma sak om och om igen. Du kan säkerligen kopiera det jag skrivit i andra recensioner rakt av…

  Oj det lät vetenskapligt och bra! 5++++ till den genomgången. ???

 9. Kurt T: Oj det lät vetenskapligt och bra! 5++++ till den genomgången. ???

  Ingen ide att bli så arg Kurt T. Du får äta precis som du vill.

 10. Vad baserar du dina uppgifter på?

  Kurt T:Jag gjorde en jämnförelse på Google trender mellan paleo och LCHF i sverige. Var rätt kul läsning.

  Och hur ger dig denna jämförelse grunder till påståendet att Jacob skulle ha frångått sin vana att klanka ner på LCHF?

 11. Jacob Gudiol: Jag klankar ner på LCHF när LCHf förtjänar det. Det då och då en hel del kring LCHF för att LCHF som rörelse slänger ur sig en hel del skit som förvirrar folk och ger dem en felaktig syn på mat och vad som är bra/dåligt att äta.

  Vad snackar du om egentligen??
  ”Lchf som rörelse” spretar nog ganska mycket i sina åsikter
  Frågar du 20 LChf:are om vad kosten går ut på får du nog 20 svar idag 🙂
  Kosten har egentligen bara ett genomgående enkelt budskap som går ut på att dom flesta skulle må bättre av att växla kolhydrater mot fett
  Men precisera gärna vilken ”skit” vi sprider och backa upp din kritik så får vi se vad du har på fötterna
  Kanske dags för en rejäl genomgång av dig på den punkten så vi får klart för oss hur du tänker (om du tänker?)

 12. dufva, var det inte du som tyckte det var fel med personangrepp?

 13. Jag brukar ofta tänka hur smidigt det vore med en av/på-knapp för sömn där man kunde ställa in exakt hur länge man skulle sova också. Någon gång måste det ju komma liksom. Det, om något, hade hjälpt folkhälsan något enormt.

 14. Han klankar ner på LCHF mef förespråkar Paleo plus konstgjorda sötningsmedel, det är väl inte för att hålla sin egen proteinpulverrygg fri… ;o)

 15. Henrik Svedlund: för att LCHF som rörelse slänger ur sig en hel del skit som

  svar på
  ”…för att LCHF som rörelse slänger ur sig en hel del skit som…”
  Men du har rätt
  Jag drar åt tumskruvarna på mig ett varv till 🙂

 16. Guddi, jag har läst att det ska vara viktigt att sova mellan 22.00 – 02.00, vet du nånting om det och hur viktigt är det att sova s.k normal tid typ mellan 22.00 – 07.00 jämfört med om man sover 02.00 – 11.00 ?

 17. dufva: Men precisera gärna vilken ”skit” vi sprider och backa upp din kritik så får vi se vad du har på fötterna

  Skämtar du med mig? Det är ju bara att läsa igenom de inlägg jag har skrivit om LCHF.

 18. Kurt T:
  Han klankar ner på LCHF mef förespråkar Paleo plus konstgjorda sötningsmedel, det är väl inte för att hålla sin egen proteinpulverrygg fri… ;o)

  Jag har skrivit mycket negativt om Paleo med och kritiserat många saker där. Det är inte heller något jag förespråkar även om jag tycker det är en bra diet.
  https://traningslara.se/enligt-vilken-paleo-ater-du/
  https://traningslara.se/myterna-om-stenalderskost-och-paleo/
  https://traningslara.se/kottatande-pa-stenaldern/
  https://traningslara.se/det-vi-vet-om-vad-som-troligen-ats-pa-stenaldern/
  https://traningslara.se/vissa-manniskor-ar-inte-skapta-for-att-ata-pasta/
  När det gäller sötningsmedel så hade du tex kunnat läsa följande inledning i mitt senaste inlägg kring just sötningsmedel:

  Jag är i grund och botten ingen större supporter av lightläsk eller sötningsmedel överlag och jag köper själv inte läsk och det sötningsmedel jag får i mig är mest från tillskott. Men som en person som rättade mig på facebook tidigare idag skrev så ska rätt vara rätt och när det gäller lightläsk och andra drycker med sötningsmedel så får de ta emot mycket oförtjänt skit

  https://traningslara.se/mer-positiva-resultat-for-lightlask/
  Om du söker och läser först Kurt så du vet vad du snackar om innan du kommenterar så kanske du slipper fortsätta göra bort dig. Ett tips bara.

 19. Henrik:
  Guddi, jag har läst att det ska vara viktigt att sova mellan 22.00 – 02.00, vet du nånting om det och hur viktigt är det att sova s.k normal tid typ mellan 22.00 – 07.00 jämfört med om man sover 02.00 – 11.00 ?

  Jag hinner inte leta upp den nu men jag är ganska säker på att jag sett en studie som jämfört just det och fann det resultatet. Alltså att de första timmarna är viktigare än de senare.
  Rent generellt så kan man säga att för hälsan är det bäst att vara vaken på dagen och sova på nätterna. För kroppen ställer in sin rytm i förhållande till dagsljus och vänder du på dygnet så kommer inte det att fungera lika bra. Detta är nog en av huvudorsakerna till att nattarbetare har sämre hälsa än de som jobbar på dagen.

 20. Jacob Gudiol: Skämtar du med mig? Det är ju bara att läsa igenom de inlägg jag har skrivit om LCHF.

  Intressant!
  Lchf-kosten är en väldigt ung kost som ständigt är under omstöpning och förändring
  Den ser nog inte likadan ut idag som för 5 år sen
  Men du anser alltså att det du påstår i dina gamla inlägg för alltid gäller som ett slags dogmer inristade på stentavlor oavsett vd kosten står för idag?
  Klart jag kan rycka citat ur dina gamla dammiga inlägg och be dig förklara hur giltiga du anser dom är idag en efter en, men då kapar jag ju dina nya trådar

 21. dufva: Intressant!
  Lchf-kosten är en väldigt ung kost som ständigt är under omstöpning och förändring
  Den ser nog inte likadan ut idag som för 5 år sen

  Menar du att de fakta som stödjer LCHF har ändrat sig och man därför har blivit tvungen att ändra sin diet eller har man hittat på nya fantasier?
  Argument som är väl underbyggda med sunda teorier baserade på fakta brukar stå sig bra och inte behöva uppdateras.
  Jag trodde att det var William Banting som hittade på LCHF i sin bok (A letter on corpulence, addressed to the public) 1863?

 22. Du skrev i din blogg att :
  ”Jag tror att jag talar för väldigt många när jag säger att de flesta av oss uppskattar omställningen när vi ställer tillbaka klockan på hösten men nästan ingen uppskattar när klockan ställs framåt.”
  Här har du en som hatar omställningen på hösten och älskar den på våren.
  På hösten är det som en råsop i ansiktet, gardinen går ner och allting blir svart. Depressionen är värst under November, men den släpper inte taget helt förrän i Mars, slutet av Mars. Det är så markant och ändå tog det mig många år innan jag förstod varför det kom så plötsligt på hösten. Den kom även när vi hade tidsbytet tidigare på hösten, men inte med lika stor kraft.
  Jag har önskat i många år att vi skulle slippa tidsbytet på hösten, och rulla på med sommartid hela året. På vintern är det skönt att det inte blir mörkt så snabbt på eftermiddagen, och på sommaren, ja, jag älskar verkligen våra ljusa kvällar och är så glad att de fortsätter in i september. Då mår jag toppen.
  Så för oss som lider av vinterdepressioner, och vi är rätt många, kan omställningen av klockan på hösten vara det som tippar över oss mot en, kanske, värre depression.
  Naturligtvis har jag, som lekman inte några vetenskapliga fakta att luta mig mig om, bara hur jag själv har haft det om höstarna sedan vi började ställa om klockan, framför allt när vi började göra det först i oktober.

 23. Som alltid, intressant läsning
  Det är inte bara småkul med lchf;arnas komentarer, det är hysteriskt roligt med religiösa, lättkränkta idealister som genast ger sitt omdöme om de ofrälste. ?

 24. Själv har jag jobbat skift i 20 år snart och med nuvarande system har vi ibland bara 2 dagars omställning till dagskift efter att jobbat 3st 12 -timmars natt.
  Sov 5 timmar idag för att kunna somna ikväll för att på onsdag ska ja upp 05:00
  Är lite bättre nu iaf. sedan barnen börjar bli större och sover på nätterna.
  Men att sömnunderskott påverkar immunförsvar och humörsvängningar är nog sant… tyvärr 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *