Det vi vet om vad som troligen åts på stenåldern

Publicerat den 32 kommentarer till Det vi vet om vad som troligen åts på stenåldern

I normala fall brukar jag endast tipsa om andra artiklar som är intressanta via Twitter och på Facebook men i det här fallet gör jag ett litet undantag då jag vet det är många fler som läser det jag skriver här jämfört med de som följer mig på andra platser.
Det jag tänker tipsa om är ett blogginlägg av David Despain där han summerar ett symposium där forskare som försöker hitta svaret på hur vår kost har förändrats genom åren. Inlägget är väldigt intressant då det lyfter fram den stora konstrasten mellan vad vi verkligen vet och vad som påstås vara självklart i den vardagliga debatten.
Det är många kanske, möjligen och troligen i de verkligen vetenskapliga diskussionerna kring dessa frågor och många av de saker som lyfts fram som mest troliga går i princip rakt emot det som anses vara självklart inom vissa diettrender. Här är ett citat som belyser denna del väldigt bra:

Schoeninger noted that it was H. erectus that first left Africa and needed fire to stay warm. On their journey, Schoeninger suggests, it was likely that they subsisted on animal foods during the winter and on seed heads from grasses (cereal grains) as familiar food when traveling into Asia and Europe (because of unfamiliarity with fruits and vegetables of other regions).

Du hittar hela inlägget här, Experts on the evolution of human nutrition.
Information om stenålderskost

32 kommentarer

 1. När man pratar om stenålderskost i min erfarenhet syftar man väl oftast på kosten som förordas av typ Staffan Lindeborg och även Göran Burenhult? De har ju studerat nu levande folkgrupper som lever på traditionellt vis och vad jag minns av att ha läst Burenhults böcker och lite Lindeborg är väl att det är magert kött ,mycket fisk och skaldjur samt diverse rötter och frukter etc. Ganska långt från LCHF, men jag tycker det är något förvirrande när man diskuterar “paleo” om man menar vad man faktiskt åt på stenåldern, där vi är beroende av arkeologiska fynd och den kost som är baserad på antropologiska studier av nu levande människor.

 2. Peter “I tell them to go see a nutritionist” Ungar har ju sammanställt “Evolution of the Human Diet: The Known, the Unknown, and the Unknowable”. Den är tidvis rätt svårläst, men man inser hur mycket som vi inte vet eller aldrig kommer att få veta.
  Det uppenbara vet vi – de åt inte godis, chips, findus lasagne, drack inte läsk, etc. Och att vi ätit lite mer kött/ fisk och mindre frukt än våra apförfäder då. Men det är så otroligt mycket som vi inte vet.

 3. Johan: När man pratar om stenålderskost i min erfarenhet syftar man väl oftast på kosten som förordas av typ Staffan Lindeborg och även Göran Burenhult?

  Näst inpå alla som säljer dietböcker påstår att deras föda är den vi är skapta för. Inom LCHF påstår man ju på fullaste allvar att det är LCHF vi är skapta för trots att de inte äter kolhydrater alls och häller i sig mejeriprodukter. Så vad en enskild person tror/anser är stenålderkost/paleo handlar nog oftast om vem som först lurade dem att just den kost som de försöker sälja in är det vi åt för en ~15 000 år sen. För vissa kan det ha varit någon paleo förespråkare på nätet, för andra LCHF. Näst inpå alla dessa förespråkare har hittat på sin egna lilla stenåldersman istället för att verkligen titta på den forskning som finns.
  Lindeberg är enligt mig ett undantag där. I det jag har läst av honom har han i alla fall aldrig gett sig in på att prata om att någon viss fördelning mellan kolhydrater, fett och protein är bäst eller liknande.

 4. arnHomE: Skojar du eller? Självklart lätt överdrift, men till och med kostdoktorn talar om att äta mer smöri kosten (exempelvis i kaffet! (hälla i sig;)) för att komma i optimal ketos..
  http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/svart-ga-ner-i-vikt/

  Jag dricker en fettkaffe med smör och kokosfett varje morgon till frukost. Som bomull för själen och magen 🙂 Min fråga efter referens var naturligtvis med glimten i ögat. En uppmaning till Guddi som bygger allt han skriver på referenser.

 5. Lotta B: Jag dricker en fettkaffe med smör och kokosfett varje morgon till frukost. Som bomull för själen och magen Min fråga efter referens var naturligtvis med glimten i ögat. En uppmaning till Guddi som bygger allt han skriver på referenser.

  Har du någon källa på att Guddi bygger allt han skriver på referenser?

 6. Det är alltid nedslående när man ser låsningar i modernt tänkande. Dessutom verkar forskarna ha brister i praktisk erfarenhet.
  T.ex. uttalandet om att neandertalarna nog tillagade sin mat och att arkeologerna skulle försöka hitta grytor. Man kan tillaga mat på en massa olika sätt utan (eldfasta) grytor, även koka. Så fort man kunde bemästra eld så kunde man tillaga mat med värme och redan innan dess kunde man fermentera, blötlägga och torka mat.
  En annan fråga är ju vilken fördel en stor hjärna har. Det finns ju inget samband mellan stor hjärna och intelligens (möjligen är det hjärnans yta som är relevant) . Män har t.ex. ca 200 gram större hjärna än kvinnor. Hundar ger exempel där en hjärna som bara är en femtedel så stor ger samma eller högre intelligens.
  Jag undrar också hur de kommit fram till att utvandringen från Afrika krävde bemästrande av elden för att hålla värmen. Dels har ju spridningen under större delen av perioden skett till lika varma eller varmare platser och dels är det ju inga problem att anpassa sig till lite kallare klimat. Teknologin kläder/skinn/hudar ger dessutom mycket bättre skydd mot kyla än elden gör, den teknologin finns belagd längre tillbaka. Neandertalaren (den enda människa som utvecklats utanför Afrika och ett sidospår i förhållande till oss) var ju anpassad för kallare klimat än vad vi är.
  Annars är det glädjande att de insett att människor åt mat efter säsong. Det här är ju den största låsningen som alla dieter har. Tron att vi skulle vara utvecklade för att varje dag på året äta en viss fördelning av makronutrienter, eller för den delen att äta varje dag.
  ATT människan ätit kolhydrater inklusive frön är knappast nytt eller något som ifrågasätts av någon vettig person. Men att samla in vild säd är inte särskilt energieffektivt och säden kan knappast ha utgjort någon stor eller ens särskilt betydande del av kosten. Men utan ätande av säd så skulle knappast jordbruket ha startat alls och det är såklart en mycket lång process från insamlande av vild säd till jordbruket.
  Vad människan åt är heller inte någon så svår fråga som teoretikerna hävdar. En praktiker kan lätt visa det genom att helt enkelt leva utan teknologi i samma klimat som människan utvecklats i, däremot kräver frågan om fördelningen ett mycket långt experiment. Den stora frågan är egentligen hur viktig mat från hav och vattendrag var. En teori gör gällande att vi förlorat vår päls genom att vi vistats mycket i vatten vilket då skulle tyda på att fisk och skaldjur skulle varit en viktig föda. Personligen undrar jag om inte sådan mat kräver teknologin eld.
  Men om man håller sig översiktlig så kan man säga att under sommaren levde man i huvudsak på frukt och bär vilket man åt sig fet på och under vintern levde man i huvudsak på vinterfeta djur och sitt under sommaren insparade kroppsfett.

 7. MJ: Dessutom verkar forskarna ha brister i praktisk erfarenhet.

  Var du med på stenåldern MJ? För annars är jag ganska säker på att du också saknar praktisk erfarenhet.
  Det här var ett symposium där världens expert på just den här frågan träffades och diskuterade sin sin forskning och sina olika fynd och åsikter. Jag tror att alla med sunt förnuft väljer att tro på det istället för dina tankar som du snickrat ihop för dig själv framför datorn.

 8. Jacob Gudiol
  Man måste såklart inte förflytta sig i tid för att ta reda på vad människor kan äta utan teknologiska hjälpmedel eller med begränsade sådana. Att tro det är enbart korkat och då följer såklart auktoritetstro med på köpet.
  En person som resonerar så är knappast lämpad som vare sig teoretiker eller praktiker, som tjuriga provokatörer kanske sådana personer passar däremot.

 9. MJ:
  Jacob Gudiol
  Man måste såklart inte förflytta sig i tid för att ta reda på vad människor kan äta utan teknologiska hjälpmedel eller med begränsade sådana. Att tro det är enbart korkat och då följer såklart auktoritetstro med på köpet.
  En person som resonerar så är knappast lämpad som vare sig teoretiker eller praktiker, som tjuriga provokatörer kanske sådana personer passar däremot.

  Man skulle kunna uttrycka sig så att en person som resonerar själv inte resonerar lika väl/bra som världens ledande experter, men jag är väl inte smart nog och har en alldeles för stor auktoritetstilltro för att fatta att ditt resonemang är bättre?!

 10. @rnHomE
  Det går inte att avgöra innan du har bemött resonemanget.
  Om du tror på gruppen som utnämnt sig till världens ledande experter just för att de utnämnt sig till detta så är du antagligen inte kapabel att resonera korrekt. Auktoritetstro är faktiskt en av de svåraste åkommorna som kan drabba ett intellekt.

 11. De skulle alltså ha jagat köttbyten på vintern när vädret och de korta dagarna gjorde jakten svår (och risken för att själv bli attackerad av andra rovdjur med bättre mörkersyn var ökad) – men i större utsträckning ha avstått på sommaren när dagarna var längre, sikten var bättre och väderförhållandena mer gynnsamma???
  Det finns ingen logik alls i det resonemanget!

 12. Peter Andersson:
  De skulle alltså ha jagat köttbyten på vintern när vädret och de korta dagarna gjorde jakten svår (och risken för att själv bli attackerad av andra rovdjur med bättre mörkersyn var ökad) – men i större utsträckning ha avstått på sommaren när dagarna var längre, sikten var bättre och väderförhållandena mer gynnsamma???
  Det finns ingen logik alls i det resonemanget!

  De har säkerligen jagat året runt. Men på vintern då det finns mindre av annat mat att tillgå så är man i princip tvingad till jakt för att få tillräckligt med näring och energi. På sommaren finns massor av annan mat och varför ska man då gå ut och jaga?

 13. Peter Andersson:
  I östafrika är det ingen större skillnad på dagarnas längd över året.
  Varför skulle vädret göra jakten svårare?
  Högt jakttryck brukar dessutom driva djur till att bli mindre aktiva under dagarna.
  Annars är det som Gudiol säger. Man jagade såklart även på sommaren men det fanns enklare sätt att få tag på ett överskott då medan man på vintern hade nästan bara djur att äta.

 14. Människans styrka är väl framför allt vår möjlighet att som omnivorer anpassa oss och leva på helt olika kost, från i princip helt animaliskt till veganskt, från nära 0% kolhydrater till nära 100%. Det som är intressantast för oss idag är väl dock vad man mår BÄST av, inte vad man KAN ÖVERLEVA på, med eventuella bristsjukdomar och kortare livsspann inräknat. Så jag har faktiskt svårt att förstå det enorma intresset för vad vi åt för tjugo tusen år sedan. Vi åt vad som fanns, vad som var enklast och godast.

 15. Mams:
  Det är helt enkelt eftersom våra kroppar har anpassats efter den föda som vi har ätit under vår evolution. Det vi mår bäst av är det som våra kroppar är utvecklade för att fungera bäst på.
  Det är också vår anpassning som gör att vi äter oss sjuka. I sin naturliga miljö var det bra för människor att äta allt som var sött och så mycket av det som man hittade eller kunde få i sig. Det är därför vi tycker att sött smakar bra och blir hungriga/sugna av att äta sådant som är sött.

 16. Jacob Gudiol: De har säkerligen jagat året runt. Men på vintern då det finns mindre av annat mat att tillgå så är man i princip tvingad till jakt för att få tillräckligt med näring och energi. På sommaren finns massor av annan mat och varför ska man då gå ut och jaga?

  Det fanns väl inga datorspel på den tiden. De kan ju tänkas ha jagat för spänningens skull också 🙂

 17. us: Det fanns väl inga datorspel på den tiden. De kan ju tänkas ha jagat för spänningens skull också

  Ja. Eller för att komma ut i naturen. Frisk luft och sånt

 18. Tramsig artikel Guddi!
  Är du verkligen intresserad av att veta vad människan åt före jordbrukets införande så finns bevisen tillgängliga idag
  Vi ska nog inte i första hand peta i tandstenen på gamla skelett (säkert kontaminerat) och pga det drömma våta vegdrömmar om vårt tidiga ursprung utan gå till väga lite mer vetenskapligt
  Jag föreslår att du kollar lite på vad vetenskapsmännen vid Max Planck institute tror om saken efter att ha gjort avancerade isotopanalyser på en mängd förhistoriska djur och människor
  Enligt deras fynd har Varg Neanderthalare och människa i stort sett samma intag av proteinkällor inlagrade i våra ben
  Människa har ätit litet mer fisk än de två först nämnda arterna men källlorna till vårt proteinintag är definitivt animaliskt och inte fröbaserat
  Vi ligger långt ifrån de aminosyrespår som rena växtätare uppvisar i sammanhanget
  “”Neanderthals and early modern humans had similar dietary
  adaptations, obtaining most of their dietary protein from animals,
  although some of the early modern humans obtained
  significant amounts of their protein from aquatic, and not just
  terrestrial, sources.”
  http://artsci.wustl.edu/~trinkaus/2009-EMH-Isotopes.pdf
  Se även gärna Intervju med Mike Richards (Max Planck institute) ur Filmen “In search of the perfect human diet” (citatet ovan) om du har en timma över

 19. dufva:
  Tramsig artikel Guddi!
  Är du verkligen intresserad av att veta vad människan åt före jordbrukets införande så finns bevisen tillgängliga idag

  Lika tramsig som alla påståenden om paleodieter eller urspringliga dieter som olika kostförespråkare slänger sig med.

 20. dufva: Jag föreslår att du kollar lite på vad vetenskapsmännen vid Max Planck institute tror om saken efter att ha gjort avancerade isotopanalyser på en mängd förhistoriska djur och människor

  Jag föreslår att om du ska uttala dig säkert om någonting så ser du till att du håller dig lite uppdaterad på området, https://traningslara.se/kottatande-pa-stenaldern/
  Personerna på den här konferensen var som sagt inga hobbyintressenter. De känner givetvis väl till datan du nämner. Den bemöts ju också i inlägget som jag länkade till. Datan är inte tillförlitlig och ska inte används som enda test eller bevis för någonting.

 21. Att ta reda på i detalj vad man åt på stenåldern är förstås snudd på omöjligt men genom lite logiskt tänkande detektivarbete och dagens fantastiska möjligheter med isotopanalyser så klarnar ändå bilden en hel del
  Man kan ju tex börja med att fundera på vad vi absolut inte kunnat äta eller vilken föda som var säsongsbetonad
  Vilket klimat djur och växtliv som förekommer i området vi i tanken vill studera
  Människan har alltid varit oportunist och blandkostare och har givetvis ätit av allt näringsrikt vi kunnat få tag på både från växt och djursidan
  Att vi ätit spannmål i någon betydande omfattning innan jordbrukets införande är tämligen otroligt
  Tror du mig inte så prova gärna att gå ut i skogen en sommardag och försök samla in fröer så det räcker till din morgongröt 🙂
  Frukt och bär har givetvis förekommit men är säsongsbetonat på dom flesta ställen på jorden
  Vår stora hjärna har krävt väldigt mycket byggstenar och energi för att kunna utvecklas
  Det enda som kunnat bidra med det är egentligen animalier så det är föga förvånande att isotopanalyserna bekräftar att vårt proteinintag till stor del liknar både vargens och neanderthalarens
  Både isotopanalyserna och tandstensanalyserna berättar egentligen samma sak
  Människans naturliga kost har bestått av ett brett spektra av animalier och grönsaker, frukt och bär vid enstaka tillfällen och i princip helt spannmålsfritt ända fram till jordbrukets införande vilket ur evolutionärt synsätt i princip skedde igår 🙂

 22. dufva: men genom lite logiskt tänkande detektivarbete och dagens fantastiska möjligheter med isotopanalyser så klarnar ändå bilden en hel del

  Du menar “genom att jag hittar på en historia för mig själv som jag tycker passar med det jag vill ska stämma så klarnar bilden för mig personligen”?
  Tror du att dessa människor som arbetar heltid med den här typen av frågor saknar förmågan att dra logiska slutsatser? Eller tror du bara att du har mer information tillgänglig än de har?
  Vill du påstå saker här så får du backa upp det du påstår. Det duger inte med dina “berättelser” om hur det var förr.

 23. “Du menar ”genom att jag hittar på en historia för mig själv som jag tycker passar med det jag vill ska stämma så klarnar bilden för mig personligen”?”
  Jag vill att du gör en liten “rimlighetsanalys” i huvudet över vad som är möjligt att hitta i naturen om du står naken i skogen med en vässad pinne i handen 🙂
  Både du och jag är två vita individer som uppenbarligen är ättlingar till de första istidsjägarna som vandrade in över kontinenten när inlandsisen drog sig tillbaka
  Vilka födoämnen tror du att det är rimligt att våra urfäder kan ha hittat en dag i juli eller som nu en dag i februari att stoppa i munnen när det kurrar i magen?
  Ja, inte fasen var det gröt och smörgås i allafall 🙂
  Att vissa av dessa forskare som yttrar sig i artikeln du visar är mer naturromantiker än praktiker som själva vandrat på stigar som inte är asfalterade tycker jag är uppenbart
  Att dom sedan inte ens tycks acceptera isotopanalyser som kullkastar deras teorier gör inte saken mycket bättre

 24. dufva: Både du och jag är två vita individer som uppenbarligen är ättlingar till de första istidsjägarna som vandrade in över kontinenten när inlandsisen drog sig tillbaka

  Nu är jag iofs halv katalan (spanjor) och jag har ingen aning om mina rötter längre tillbaka där men det skulle ju inte vara särskilt förvånande om jag har en del arabiskt i mina rötter med tanke på att deras inflytande i spanien i några hundra år. Men det är ju inte det minsta relevant så jag förstår inte ens varför du tar upp det?

  dufva: Vilka födoämnen tror du att det är rimligt att våra urfäder kan ha hittat en dag i juli eller som nu en dag i februari att stoppa i munnen när det kurrar i magen?

  Troligen huvudsakligen kött

  dufva: Att vissa av dessa forskare som yttrar sig i artikeln du visar är mer naturromantiker än praktiker som själva vandrat på stigar som inte är asfalterade tycker jag är uppenbart

  Det som är uppenbart är att du antingen inte läst/lyssnat på vad dessa forskare har att säga eller att du inte förstått det. Om du istället för att skriva en massa strunt här hade gjort det så hade du sett att samma forskare som jag citera en del ifrån här är väldigt tydlig med att kött var väldigt viktigt och allra viktigaste när människan lämnade Afrika. Det står till och med i texten jag citera.
  Det som är intressant är dock att en hel del pekar på att även cerealier var en del av kosten så här tidigt och då särskilt när människor började röra på sig.

  dufva: Att dom sedan inte ens tycks acceptera isotopanalyser som kullkastar deras teorier gör inte saken mycket bättre

  De har utan tvekan accepterat dessa analyser och de nyare studier som visade att de första värdena för andelen protein från kött var för höga. De har också satt denna typen av bevis i förhållande till all annan typ av bevis som finns. De har alltså inte som du valt ut den biten som de vill tro på och sagt att den är bäst “bara för att” eller det enda värt att bry sig om.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *