Inkompetens på nyhetsmorgon

Publicerat den 64 kommentarer till Inkompetens på nyhetsmorgon

Igår fick vi veta varför Kirurger inte borde uttala sig kring kost. Det här inslaget sändes på nyhetsmorgon igår och jag vet egentligen inte var man ska börja när det gäller felaktigheterna. Men titta på inslaget först så går jag igenom ett par av felaktigheterna sen.

Om kosttillskott hade fungerat hade de används inom vården

Vi börjar med det som är mest korkat i hela inslaget. Trots att det endast är en mening så innehåller den flera felaktigheter. För det första används kosttillskott frekvent inom vården och för det andra så finns det gott om evidens för att kosttillskott fungerar. Jag kommer bara gå igenom några exempel här men du som läsare får jättegärna bidra med fler exempel bland kommentarerna. För det är ju inte direkt svårt att hitta några.

De mest uppenbara – tillskott av mineraler och vitaminer

De mest uppenbara exemplen av kosttillskott som används inom vården är ju mineraler och vitaminer. Äldre personer får ofta tillskott av D-vitamin och kalcium för att behandla benskörhet (1). Gravida kvinnor får bland annat järn och folsyra som tillskott under graviditeten (2). Till våra barn ger vi D-droppar dagligen för att de ska få i sig extra D-vitamin (3).
Listan här ovanför är ju väldigt uppenbara exempel. Och det är ju samtidigt kosttillskott som många människor faktiskt inte räknar som kosttillskott. Den där gränsen är ju allt som oftast mer dragen baserad på personens personliga tycke än någon verklig bestämd gräns.
Men i vilket fall så låt oss titta vidare på effekten av det som inom träning ses som kosttillskott av alla, även av de som drar sina gränser godtyckligt. Och vi ska titta på sjuka personer. Vill du veta om de här kosttillskottens effekt på de som tränar finns det gott om information här eller på Traningslara.se under kategorin Kosttillskott.

EAA minskar muskelförlusten hos sängliggande sjuka

Det här är ett resultat som nu är nästan 10 år gammalt och det publicerades faktiskt långt innan det började dyka upp verkliga träningsstudier på EAA. EAA är en förkortning för Essentiella Aminosyror och är numera ett ganska vanligt kosttillskott inom träning. Det som forskarna gjorde i studien jag tänkt ta upp här var emellertid att de använda EAA som kosttillskott till människor som är sängliggande.
Ett väldigt stort problem när folk blir sängliggande av sjukdom är att de snart börjar tappa muskler. EAA är väldigt potent när det gäller att stimulera den muskeluppbyggande proteinsyntesen så därför ville forskarna se vad som händer om man ger EAA som extra tillskott till dessa personer. Resultatet i studien får vi reda på redan i titeln, Essential amino acid and carbohydrate supplementation ameliorates muscle protein loss in humans during 28 days bedrest.
EAA minskade alltså på muskelförlusten när det togs som kosttillskott av sängliggande personer. Det som är mest intressant egentligen är däremot inte muskelmassan i sig utan styrkan. Problemet med förlorad styrka av sängliggande är att personerna ofta kan få svårt att klara sig vardagen om de redan är lite äldre och svaga innan de blir sjuka. I den här studien mätte man förlusten i styrka med hjälp av en benspark som alltså testar musklerna på framsida lår som är viktiga när du går samt ställer och sätter dig. Resultatet här blev en minskad styrka på 8,8 kg för gruppen som fick EAA och en minskning på 17,8 kg i kontrollgruppen.
Gruppen som inte fick EAA tappade alltså dubbelt så mycket styrka jämfört med gruppen som fick EAA.

Kreatin för äldre och svaga personer

Kreatin är mest känt som ett kosttillskott för idrottare och är välstuderat på den populationen. Men det som sällan kommer fram i media är att det också finns många studier på kreatin vid olika sjukdomar och på äldre och sköra personer. Och resultaten visar att kreatin till och med ofta är mer effektivt på dessa grupper än vad det är på idrottare.
Jag har skrivit om en översiktsartikel på kreatintillskott för äldre redan här på sidan och hänvisar därför till den. Här lägger jag bara in ett litet citat från summeringen av den artikeln, Dags att köpa kreatin till far- och morföräldrarna?.

The benefits afforded to older adults through creatine ingestion are substantial, can improve quality of life, and ultimately may reduce the disease burden associated with sarcopenia and cognitive dysfunction

Kreatin som kosttillskott vid olika muskelsjukdomar

Det finns många mer eller mindre hemska sjukdomar som man hoppas att ens barn aldrig ska drabbas av. Jag har själv haft praktik inom barnhabiliteringen när jag läste till sjukgymnast och där stötte jag bland annat på barn med olika typer av muskelsjukdomar. Det är helt enkelt ganska grymma sjukdomar och de flesta barnen lever inte särskilt länge jämfört med friska människor.
Hur som helst är kreatin studerat som kosttillskott på dessa personer med. Här är författarnas summering till en Cochrane review som publicerades 2011 (4).

High quality evidence from RCTs shows that short- and medium-term creatine treatment increases muscle strength in muscular dystrophies. There is also evidence that creatine improves functional performance in muscular dystrophy and idiopathic inflammatory myopathy. Creatine is well tolerated in these people.

Kreatin har inte visat på positiva resultat i alla studier, det finns många olika typer av muskelsjukdomar och vad som är fel varierar och effekten från kreatin lika så. Men det finns alltså sjuka barn som verkligen blir hjälpta av kreatin.

Kreatin vid flera andra sjukdomar

Förutom de två exemplen jag gav här ovanför finns det studier på en väldig massa andra sjukdomar och skador där kreatin används som kosttillskott. Jag tänker inte gå igenom dem här men här är två länkar till nyligen publicerade översiktsartiklar som du kan läsa om du vill veta mer:

Många andra kosttillskott och många andra sjukdomar

Jag kommer sluta gå igenom den här punkten här. Det finns egentligen mycket annat att ta upp men då jag dels vill hålla mig till kosttillskott som vi vet faktiskt fungerar för idrottare och då jag dels inte vill att det här inlägget ska bli allt för långt så slutar jag här. Vi kan i alla fall summera den här biten med att professorn Åke Andrén Sandberg inte har koll på vad han snackar om.

Dopingpreparat i kosttillskott

Det som de flesta nog reagerar mer på i det här klippet än påståendet att kosttillskott inte hjälper för någonting är nog påståendet att 23 av 24 kosttillskott innehåller anabola steroider. Den här rapporten de talar om har jag tyvärr inte lyckats hitta men i en dansk artikel får vi i alla fall veta att det handlar om 24 kosttillskott som köpts in via utländska sidor på nätet (5). Själva forskaren som påståtts publicerat det här arbetat har enligt hans universitets hemsida inte publicerat någonting som stämmer in på detta (6).
Med andra ord är det ingen alls som vet något om den här forskarens metod. Jag är väldigt säker på att om jag fått fria tyglar att handla in “kosttillskott” från hela världen via internet så hade jag också kunnat pricka in lika många olagliga preparat. I många länder säljer man till och med kosttillskott med dopinklassade ämne helt öppet eftersom de är tillåtna till gemene man. Artikeln i danska Extrabladet ger ju också en hint om att det är så här som forskaren gått tillväga. Bland annat kan man läsa följande:

På de fleste af produkterne, der blev testet positiv for steroider, fremgik det ikke på pakken, at det ulovlige stof var tilsat

Med andra ord så stod det till och med på vissa av förpackningarna att de innehåll ämnen som klassas som steroider. Det är ju ingen vild gissning direkt att de kosttillskott som hade steroider men som inte skrivit ut det på burken är kosttillskott från samma kategori. Det vill säga coctailprodukterna som påstår boosta testosteron och liknande där man blandar ihop en väldig massa ingredienser där man inte vet vad hälften av innehållet har för effekter.
Poängen är att utan vi vet metoden så vet vi ingenting om det verkligen finns något värde i analysen. Det finns ju många tidigare studier av den här typen publicerade och det man kan säga är ju att de målar upp en helt annan bild. Det är inte så att kosttillskott verkar helt säkert för elitidrottare. I de här studierna har man nämligen funnit att omkring 10-15 procent av produkterna innehåller otillåtna medel (7, 8, 9) . Även i dessa studier har man dock främst sökt bland produkter som lovar lite mycket och vanligen är det så kallade testoboosters som är skyldiga.
Det finns dock enstaka fall rapporterade där man funnit dopingklassade medel i enklare produkter så som EAA och kreatin. De fall som är dokumenterade är från Italien och USA där tillverkarna av produkten även tillverkat andra produkter i samma fabrik där man haft i medel som är dopingklassade. Resultatet har blivit att deras andra produkter har blivit kontaminerade och det finns då spårämnen kvar av det dopingklassade medlet.
Just att det är spårmängder är dock viktigt att veta eftersom det handlar om väldigt små doser. Det är inga doser som är farliga för gemene man och det är verkligen inget som får dig att gå runt och slåss på stureplan. Som motionär kommer du sannolikt aldrig att märka av något och du får inga bieffekter. För en elitidrottare kan det dock vara farligt eftersom mängden är tillräcklig för att ge ett positivt dopingtest om du har oturen nog att testas precis efter du tagit tillskottet.

Inga svenska kosttillskott som innehåller med steroider

Det är ju den här delen som TV4 “glömde” att nämna. Att alla de testade produkterna var inköpta från utländska internetsidor. De skulle givetvis har ställt många fler frågor än så kring metoden i studien och om det verkligen är rätt att använda den generella termen kosttillskott om det är någon mer specifikt kategori av kosttillskott som de köpt in.
Den internationella Olympiska kommittén testade under 2000-2001 över 600 kosttillskott och fann att alla positiva tillskott kom från antingen USA, Holland, England, Frankrike eller Tyskland. Risken var dubbelt så stor för kontaminering om produkten kom från en tillverkare som även sålde prohormoner. Det finns vad jag vet inga svenska kosttillskott som någonsin testat positivt för steroider.
Men vi har ju exempel på DMAA som ett tillskott som sålts här i Sverige där ingrediensen är dopingklassad vid tävling och jag tycker inte att produkter som den borde få säljas alls. Det går säkert att finna ännu fler exempel likt detta här i Sverige. Utländska produkter importeras ju också och säljs via svenska internetsidor.
Så visst, kosttillskottsbranchen är en alldeles för oreglerad marknad. Du kan om du inte tänker på vad du köper säkert få i dig saker du nog hade klarat dig bättre utan. Men att säga att 23 av 24 kosttillskott innehåller steroider som gör dig till en slagskämpe som går ner på stan och slåss varje dag är absurt. Det är så långt ifrån den verklighet som finns så det är helt otroligt.
Väljer du de kosttillskott som man vet kan hjälpa i vissa situationer och håller dig borta från coctailprodukter med en massa ingredienser vas namn du inte känner till så är risken av allt att döma väldigt liten att du ska åka dit för doping och risken att du ska bli en slagskämpe på stan som inte kan kontrollera dina känslor är lika stor som att du skulle vinna på lotto.

Proteinpulver är mjölkprotein i koncentrerad form
Det här är precis samma sak. Akta dig dock för att köpa proteinpulver i kapselfom. Jag har aldrig någonsin sett det men enligt “Experten” professor Åke Andrén Sandberg kan detta vara farligt 😉

 

64 kommentarer

 1. “På de fleste af produkterne, der blev testet positiv for steroider, fremgik det ikke på pakken, at det ulovlige stof var tilsat” betyder väl att det inte framgick att otillåtna medel var tillsatta?

 2. Ah, nu förstår jag hur du menar. Citatet lurade mig lite.

  Andreas Karlsson:
  ”På de fleste af produkterne, der blev testet positiv for steroider, fremgik det ikke på pakken, at det ulovlige stof var tilsat” betyder väl att det inte framgick att otillåtna medel var tillsatta?

 3. Andreas Karlsson:
  ”På de fleste af produkterne, der blev testet positiv for steroider, fremgik det ikke på pakken, at det ulovlige stof var tilsat” betyder väl att det inte framgick att otillåtna medel var tillsatta?

  Det stämmer Andreas. Men vänd på det. Om det inte är alla utan de flesta så innebär det att vissa faktiskt skrivit ut det på etiketten. Så forskaren har aktivt valt att köpa vissa produkter där man varit “öppna” med att det innehåller ämnet. Inte särskilt konstigt att han sen fann ämnet vid analys då

 4. Andreas Karlsson:
  ”På de fleste af produkterne, der blev testet positiv for steroider, fremgik det ikke på pakken, at det ulovlige stof var tilsat” betyder väl att det inte framgick att otillåtna medel var tillsatta?

  “De flesta” stod det inte på, men det ger ju det scenariot att det faltiskt gjorde det på andra behållare. Inte svårt att få fram resultat att en produkt innehåller olaglig substans om det faktiskt står på innehållsförteckningen (olagligt i Sverige dvs).

 5. Väldigt kul att du av alla kontrar med ett (som vanligt) extremt informativt och välskrivet inlägg. Har du funderat på att höra av dig till TV4, du kanske kan få sitta med och ställa saker till rätta?
  Vi kan ju share:a länken till detta inlägg på deras FB-sida om inte annat : )
  Trevlig helg!
  Jonas

 6. Väl rutet Jacob 🙂
  Vitamin B12 används vid brist. Vitamin K används för att stoppa överdos av råttgift eller Waran, i en del länder ges även en spruta med vitamin K till nyfödda barn vilket räddar livet på ca 1 av 100 000 barn. Folsyra är tillsatt i mjölet i många länder för att minska risken för neuralrörsdefekter, även järn är tillsatt i stora delar av världen och det finns diskussioner om att även tillsätta vitamin B12. Järntabletter delas ju även ut vid blodgivning.

 7. Måste säga tack som fan för detta inlägg! Var helt vansinnig igår efter att ha sett Nyhetsmorgon så jag ville bara åka till Stockholm och ge han på flabben! Hoppas att alla som tittade på det och trodde på allt han sa läser ditt inlägg! Jag gör allt jag kan för att få ut det till folket via fb och instagram. Än en gång tack!

 8. Så om du är äldre, sängliggande med div muskelsjukdomar och KONSTATERAD vitaminbrist -fortsätt gärna med dina kosttillskott.

  1. Micke: Så om du är äldre, sängliggande med div muskelsjukdomar och KONSTATERAD vitaminbrist -fortsätt gärna med dina kosttillskott.

   Du kanske ska läsa hela inlägget

   Jacob Gudiol: Men i vilket fall så låt oss titta vidare på effekten av det som inom träning ses som kosttillskott av alla, även av de som drar sina gränser godtyckligt. Och vi ska titta på sjuka personer. Vill du veta om de här kosttillskottens effekt på de som tränar finns det gott om information här eller på Traningslara.se under kategorin Kosttillskott

 9. Jag vill inte ens tänka mig hur många ungdomar som denna sketna gubbe satt i skiten just nu! Okunniga föräldrar som kommer dra in ungdomarnas proteinpulver, fyfan…
  Tack för ett enastånde inlägg som vanligt!

 10. Ännu roligare är att när det sitter en kirurg där så säger han “anabola gör dig aggressiv”
  när dom tidigare hade en androlog (vars område det faktiskt är!!) där sa han tvärtom, samt att på karolinskas hemsida hävdar dom att det är mer som tyder på att ens uppväxt är det som väger mest in i om en individ är aggressiv eller ej.

 11. Var f*n hittar TV4 alla experter?
  Någon tombola på ett småstadstorg?
  Hur svårt är det att plocka dit någon som verkligen kan?
  Tycker du (Jacob) borde ha 100 påringningar per dag efter ditt inhopp hos Paolo. 🙂

 12. Tror många missförstod han på punkten angående kosttillskott i vården, för det låter som att han kallar kosttillskott för medicin, om det säljs från ett Apotek, annars är det helt verkningslöst och fyllt med tveksamma medel. 😀

 13. Det var längesedan man fick höra så mycket bullshit från en som inte vet vad han svamlar om…!!!!
  Här är en länk till hans “imponerande” CV med total frånvaro från relevanta studier i ämnet han yrar om!!:
  https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&ved=0CFQQFjAI&url=http%3A%2F%2Fwww.pancreapedia.org%2Fsites%2Fwww.pancreapedia.org%2Ffiles%2Fcv%2Fshort-cv-andren-sandberg.doc&ei=CXUOUqChL8as4ATFqYGYDg&usg=AFQjCNGwJOq11YYsJmCWqLFU9U4o8I9eQw&sig2=ePhz4aQDx8kiTi5NhqRMkA&bvm=bv.50768961,d.bGE

 14. Om han var så okunnig att han inte vet att exempelvis gravida gamla, barn med mera får tillskott av vitaminer så skulle hans leg dras på stående fot för han vore en livsfarlig läkare.
  Hans skitsnack kommer antagligen från plånboken, läkemedelsindustrin kan ge honom pengar för att svartmåla alla tillskott och lovorda läkemedel, det kan förklara varför han säger det han säger.
  Om folk får D-vitamin och kreatin så kanske lårbensbrotten minskar och det är inte bra för hans inkomst, kirurger opererar in höftleder.
  Sjukvården är inte intresserade av kosttillskott som förebygger sjukdom för då får dom inga patienter, folk måste bli sjuka för det är det som genererar pengar till läkarna.
  Jag har aldrig hört talas om att det finns preparat i hälsokostaffären där dom skriver att dom i innehållsdeklarationen innehåller steroider, inte ens med förtäckt kemispråk.
  Hur mycket pengar fick han för att ljuga i TV programmet?
  Öppna ögonen och se inslaget så ser ni hur han svartmålar kosttillskott och hyllar läkemedel, han har en dold agenda, hypotetiskt om han har fått pengar av läkemedelsbolagen så förklarar det han skitsnack.
  JG snart så drar dom ditt leg du hotar läkarkåren med ditt inlägg, bra skrivet.

 15. Anabola androgena steroider används inom sjukvården till bla aidspatienter. Min morfar fick pulverdricka när han hade cancer för hans matsäck var krympt av tumören . Med andra ord liknande nutrilett.
  Min bror ska få matersättning inför sin gastric bypass…

 16. Om ett läkemedelsbolag har gett honom pengar i fickan så blir alt han säger logiskt.
  Ser man inslaget med det i åtanke så blir agendan synlig.
  Att det finns kosttillskott på nätet som innehåller steorieder har han rätt i men varför antyder han att även svenska produkter i hälsokosten innehåller skadliga substanser?
  Han är en rutten försäljare av läkemedel och smutskastar sin konkurrent (hälsokosten)
  Den som går in i en hälsokostaffär och blir rekommenderad D-vitamin för vinterdepressionen kan eventuellt bli bättre, det är just det att dom kan bli bättre som dom vill stoppa.
  D-vitamin kan ingen göra pengar på, förskrivningen har läkarna inget monopol på, läkemedelsbolagen har inte ensamrätt på D-vitamin.
  Det som dom vill är att folk ska blir sjuka i en vinterdepression och tvingas gå till en läkare där läkaren bara skriver ut antidepressiv medicin.

 17. Herregud…ta av dig foliehatten tack.

  förbannad:
  Om ett läkemedelsbolag har gett honom pengar i fickan så blir alt han säger logiskt.
  Ser man inslaget med det i åtanke så blir agendan synlig.
  Det som dom vill är att folk ska blir sjuka i en vinterdepression och tvingas gå till en läkare där läkaren bara skriver ut antidepressiv medicin.

 18. Civilingenjör?
  Jacob. Du är kunnig, men jisses vad du blandar kort. Givetvis är vissa kosttillskott + vitaminer nyttiga för en minoritet av människorna. Även i Sverige.
  Nu är du om jag förstått rätt intresserad av konditionsidrotter. För dessa är vanlig husmanskost utan tillskott för en överlägsen majoritet bäst.
  Varför gjorde vi bättre ifrån oss innan denna explosion av s.k. vetenskapliga bevis för “bättre” tillskott om vi just ville t. ex. springa bättre.
  Varför blir så många fler i dag skadade.
  Varför finns det numera ett otal “reparatörer”.
  K-G
  PS. Gav kommentarer angående tung styrketräning. Jacob. Ignorerade inläggen förutom ett där han kom med ett “svar”.

  1. Hej K-G!
   Jag ignorerade din förra kommentaren därför att den, precis som den här, inte har något med det jag skriver att göra. Dina argument bemöter inte ens frågan utan du vill bara berätta att allting var bättre förr. Alla som någon gång besökt ett svenskt löparforum på nätet är väl bekant med dessa inlägg från dig.
   Du bemöter helt enkelt all nyare information om något som kan hjälpa prestationen med “det var bättre förr” därför kan det inte fungera.

 19. Jacob Gudiol:
  Hej K-G!
  Jag ignorerade din förra kommentaren därför att den, precis som den här, inte har något med det jag skriver att göra. Dina argument bemöter inte ens frågan utan du vill bara berätta att allting var bättre förr. Alla som någon gång besökt ett svenskt löparforum på nätet är väl bekant med dessa inlägg från dig.
  Du bemöter helt enkelt all nyare information om något som kan hjälpa prestationen med ”det var bättre förr” därför kan det inte fungera.

  Härjar den här mannen på andra forum och skriver liknande saker?

  1. Nu vet man ju inte säkert att K-G Nyström här är samma K-G Nyström på andra sällen men han har varit väldigt aktiv både på jogg.se och funbeat.se. Verkar dock som att han sen några år tillbaka inte finns kvar på jogg.se i alla fall. På Funbeat hittar du honom fortfarande. Uppenbarligen lite av en legend inom långdistanslöpningen i Sverige men hans förmåga att argumentera på internet är ganska dålig. Det är i princip “allt var bättre förr” som är lösningen på allt typ så du kommer inte långt i diskussionsväg
   http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=14152

 20. Jo det är väl självklart att man ska ta tillvara de möjligheter som erbjuds att få ut så bra effekt som möjligt i sin idrott eller av sin träning. Dock verkar det mestadels vara de som tränar muskelvolym som är intresserade av tillskott för ökad muskelmassa. Inom vissa yrken, där man i stressade och livshotande situationer och under fältmässiga förhållanden behöver gå in med nål genom bröstmuskeln för att undanröja livshotande tillstånd kommer vi inte in pga av kroppsbyggarnas överdrivna bröstmuskulatur. Trist om omständigheter gör det svårt att finna andra lösningar. Jag blir även oroad över bekantas metod att bli piggare när de känner sig slitna och trötta. De proppar då i sig “naturliga” preparat som ska vara uppiggande när det de eg behöver är vila, sömn och näring. Likadant tänker jag kring kosttillskott för friska, tränande människor. Är kroppen konstruerad för att på lång sikt må bra av de “fördelar” kosttillskott ger? Jag vill betona att jag är högst okunnig i ämnet så jag bottnar min åsikt om kostillskottens onödighet för friska människor mest i “känsla” och tyckande utifrån tro. Fast även tro och magkänsla bygger på vetenskap och erfarenheter sägs det ju! Jag har en tyngdlyftande vän som ibland hänvisar till en studie (ingen aning om när eller var den publicerats) där man tyligen uppvisade större anabola effekter genom förbättrat och ökat matintag än via anabola steroider. Dock orkade deltagarna inte äta de mängderna någon längre tid så där trädde kanske kroppens “varningsklocka” in naturligt så att säga. Eftersom företagens marknadsföring till förmån för tillskott är minst sagt överdriven och smutsig tycker jag nog att motståndarsidan kan tillåta sig lite osanningar oxå. Ät ert pulver om det är så viktigt för er.

 21. Per Hartvig:
  Jo det är väl självklart att man ska ta tillvara de möjligheter som erbjuds att få ut så bra effekt som möjligt i sin idrott eller av sin träning. Dock verkar det mestadels vara de som tränar muskelvolym som är intresserade av tillskott för ökad muskelmassa. Inom vissa yrken, där man i stressade och livshotande situationer och under fältmässiga förhållanden behöver gå in med nål genom bröstmuskeln för att undanröja livshotande tillstånd kommer vi inte in pga av kroppsbyggarnas överdrivna bröstmuskulatur. Trist om omständigheter gör det svårt att finna andra lösningar. Jag blir även oroad över bekantas metod att bli piggare när de känner sig slitna och trötta. De proppar då i sig ”naturliga” preparat som ska vara uppiggande när det de eg behöver är vila, sömn och näring. Likadant tänker jag kring kosttillskott för friska, tränande människor. Är kroppen konstruerad för att på lång sikt må bra av de ”fördelar” kosttillskott ger? Jag vill betona att jag är högst okunnig i ämnet så jag bottnar min åsikt om kostillskottens onödighet för friska människor mest i ”känsla” och tyckande utifrån tro. Fast även tro och magkänsla bygger på vetenskap och erfarenheter sägs det ju! Jag har en tyngdlyftande vän som ibland hänvisar till en studie (ingen aning om när eller var den publicerats) där man tyligen uppvisade större anabola effekter genom förbättrat och ökat matintagän via anabola steroider. Dock orkade deltagarna inte äta de mängderna någon längre tid så där trädde kanske kroppens ”varningsklocka” in naturligt så att säga. Eftersom företagens marknadsföring till förmån för tillskott är minst sagt överdriven och smutsig tycker jag nog att motståndarsidan kan tillåta sig lite osanningar oxå. Ät ert pulver om det är så viktigt för er.

  Jag är inte det minsta förvånad att du är okunnig i ämnet. Varför skriver du ett inlägg om du inte kan något om ämnet där du bara raljerar?

  1. Beholder: Jag är inte det minsta förvånad att du är okunnig i ämnet. Varför skriver du ett inlägg om du inte kan något om ämnet där du bara raljerar?

   Varför inte? Är det bara “experter” som får spekulera och gissa och citera den vetenskap de tror mest på? Varför är det så få, liksom du, som vågar framträda med sitt riktiga namn förresten? Vågar man inte stå med sitt namn som garant för sin åsikt eller expertkunskap?

 22. Det handlar som vanligt om att man bett någon att uttala sig utanför sitt eget expertområde, som att be en raketingenjör att designa mjölkpaket eller så. Verkar dock tyvärr vara ganska vanligt hos Kirurger och högre läkare att de tror sig kunna allt, antar att det beror på deras gudlika anseende på sina arbetsplatser eller nått, är iaf inte första gången jag sett något liknande inom just den professionen.
  Nåväl, noterade att herr Kirurg tyckte att proteinpulver var likställt med torrmjölk. Visserligen är torrmjölk ca 13% billigare per kilo protein än ett högkoncentrerat proteinpulver men då får man också i sig ca 6000kcal extrakalorier från kolhydrater och fett per kilo protein jämfört med ett högkoncentrerat proteinpulver, och det finns ju många tillfällen då det inte är önskvärt.

 23. Henrik Holst:…Verkar dock tyvärr vara ganska vanligt hos Kirurger och högre läkare att de tror sig kunna allt, antar att det beror på deras gudlika anseende på sina arbetsplatser eller nått, är iaf inte första gången jag sett något liknande inom just den professionen…

  Haha! Wörd! 😀
  Min bonus-far presiderade ett tag över en överläkargrupp från Stockholm.
  Tydligen lika lätt att få dem till beslut som att skap fred i mellanöstern. 🙂

 24. Per Hartvig: Varför inte? Är det bara ”experter” som får spekulera och gissa och citera den vetenskap de tror mest på? Varför är det så få, liksom du, som vågar framträda med sitt riktiga namn förresten? Vågar man inte stå med sitt namn som garant för sin åsikteller expertkunskap?

  Vad jag kallar mig på nätet har inget med något alls att göra. Jag kallar mig i princip samma sak överallt.
  Det är skillnad på okunskap som du besitter och expertkunskap. Du verka sakna i princip alla kunskaper om ämnet du uttalar dig om. Ibland är det bättre att tänka tala är silver tiga är guld.

 25. Per Hartvig:
  Inom vissa yrken, där man i stressade och livshotande situationer och under fältmässiga förhållanden behöver gå in med nål genom bröstmuskeln för att undanröja livshotande tillstånd kommer vi inte in pga av kroppsbyggarnas överdrivna bröstmuskulatur.
  Jag har en tyngdlyftande vän som ibland hänvisar till en studie (ingen aning om när eller var den publicerats) där man tyligen uppvisade större anabola effekter genom förbättrat och ökat matintagän via anabola steroider.

  @Per Hartvig:
  1) Vad har ventilpneumothorax med kosttillskott att göra? Det problemet har man löst. Och det var väl främst ett problem med gravt överviktiga civila eller extremt vältränade soldater.
  2) Försök tillföra diskussionen något. Exempelvis genom att be din styrketränande vän att ta reda på var den studien du nämner, publicerades. Vi är alla här för att vi är intresserade av träning på vetenskaplig grund. Den artikeln du pratar om skulle verkligen vara intressant att ta del av!

 26. Stefan G: @Per Hartvig:
  1) Vad har ventilpneumothorax med kosttillskott att göra? Det problemet har man löst. Och det var väl främst ett problem med gravt överviktiga civila eller extremt vältränade soldater.

  Det finns flera problem med hans påstående. Jag konsulterade min hustru angående detta igår då hon har assisterat över hundra fall av just ventilpneumathorax på Sahlgrenskas akutmottagning i Göteborg och har jobbat där 10+ år så hon har koll 🙂
  Första problemet är att kroppssammansättningen hos de patienter som behandlas mot pneumathorax är helt motsatt den hos kroppsbyggare.
  Andra problemet är att nålen som används är _rejäl_, vid flera tillfällen har nyutexaminerade läkare råkat spräcka revben på folk för att de gjort fel. Tredje problemet är att i princip alla som behöver denna behandling akut är avsvimmade och alltså har helt avslappnade muskler (utifall man då tror att man kan få muskler som är starkare än sina revben).
  Fjärde problemet är att man inte går in via bröstmuskeln utan antingen: 1) precis ovanför bröstmuskeln, 2) från sidan via armhålan, eller 3) bakifrån via ryggen.
  Så vitt hon kunde minnas så har det dessutom aldrig förekommit att detta har behövts göras på en enda kroppsbyggare i hela Göteborgs upptagningsområde, iaf inte under de 10+ år som hon jobbat där.

  1. Jag är snart expert med hjälp av den expertkunskap ni sprider så visst är jag glad att jag skrev inlägget :-). Angående ventilpneumothorax är det ngt jag fått lära mig via försvarsmaktens medicinska utbildningar och man avser då inte att det är ngt problem i klinisk miljö utan i trånga stridsfordon, stridsmiljö etc där omständigheterna försvårar ingreppet . Men det är ju bra att det problemet är löst eftersom många soldater ser muskel- och kroppsstorlek som den viktigaste soldategenskapen. Men nog om det för min del.

 27. “Men det är ju bra att det problemet är löst eftersom många soldater ser muskel- och kroppsstorlek som den viktigaste soldategenskapen. Men nog om det för min del.”
  Fascinerande att du nu också anser dig veta vad de flesta soldater anser vara den viktigaste soldategenskapen, nämligen muskel- och kroppsstorlek.

 28. Hej
  Problemet är ju att även om du läser innehållsförteckningen på många av de kosttillskott som finns idag, även svenska, så finns det ju ändå INGA garantier på att du inte får i dig läkemedelsklassade eller dopningsklassade substanser. Det är ju absurt! Det är som att gå på ICA och handla falukorv och veta att det finns en risk att den innehåller amfetaminliknande substanser. Det flesta skulle låta bli. När det uppdagades att Craze innehåll dessa substanser så seglade det upp på 13 plats på Prisjakts lista över mest sålda produkter i Sverige.
  Gymgrossistens omsättning låg i början av 2000-talet på runt 10 miljoner, idag på närmare 400 miljoner. På produkter som inte många egentligen behöver och i en bransch som är i stort sett oreglerad.
  Inslaget i Tv 4 var en katastrof, helt onyanserat och i många fall felaktigt. Det är dock ingen anledning för dig att negligera detta problem. Sen är det ju svårt att ta ditt inlägg på allvar när du gör reklam för gymgrossisten här på sidan…

 29. Johan Öhman: Problemet är ju att även om du läser innehållsförteckningen på många av de kosttillskott som finns idag, även svenska, så finns det ju ändå INGA garantier på att du inte får i dig läkemedelsklassade eller dopningsklassade substanser.

  Hej Johan!
  Det stämmer bra. Det är ett problem. Men det gäller ju alla typ av livsmedel och mediciner som du köper egentligen. Se bara på allt skriverier som det varit kring falskt nötkött, hästkött i köttbullar osv. De mer extrema fallen är ju tandkräm från Kina med giftiga ämnen som det skrevs om för en 5-6 år sen samt clenbuterol i kött. I Kina har man ju till och med sagt till sina idrottare att använda proteinpulver istället för kött eftersom risken att åka fast för doping minimeras då. https://traningslara.se/kinesiska-idrottare-valjer-proteinpulver-fore-kott/
  Det här köttet säljs ju förhoppningsvis inte i Sverige men det har ju sålts i andra delar av Europa så vi ska nog inte känna oss 100 procent säkra där heller egentligen. Om man nu ska noja över allting vilket du verkar göra.
  När det gäller kosttillskott så är förekomsten av otillåtna medel väldigt lågt. Särskilt om du inte aktivt letar efter de otillåtna ämnena likt alla de personerna som började köpa Craze uppenbarligen gjorde. När de här otillåtna ämnena ändå finns där så är det i form av spårämnen. Alltså inget som kommer skada din hälsa men som likväl kan ge utslag vid dopingtester.
  De här ämnena har man dock aldrig funnit i något svenskt proteintillskott vad jag vet. Inte heller i några tillskott av till exempel kreatin, koffein i ren form. Vad jag vet finns det bara en endast rapport någonsin på ett rent kreatintillskott med spår av otillåtna medel och det var från ett företag som tillverkade kosttillskott med pro-hormoner i samma fabrik/maskin. Där finns också några enskilda rapporter kring tillskott med BCAA eller EAA där dessa tros ha blivit kontaminerade på samma sätt. De här tillskotten har också kommit från länder där otillåtna medel för idrottare är tillåtna för gemene man. Så Holland, Tyskland, USA, Italien, Kina och liknande är länder man får se upp med och då särskilt tillverkare som säljer tillskott som inte är tillåtna i Sverige eller enligt WADA eftersom det kan ha förekommit kontaminering.

  Johan Öhman: På produkter som inte många egentligen behöver och i en bransch som är i stort sett oreglerad.

  När det gäller vad folk egentligen inte behöver så är det något jag har skrivit om på flera ställen. Det finns ingenting som vi människor äter som vi måste äta. För flera kosttillskott finns det faktiskt evidens för att de hjälper prestationen eller träningsresultaten. De är inget måste för det men varför ska man inte ta det om man vill och det hjälper? https://traningslara.se/en-kunnig-en-okunnig-och-debatt-pa-tv4/

  Johan Öhman: Det är dock ingen anledning för dig att negligera detta problem.

  Vem har negligerat det? Jag har skrivit om det i just det här inlägget som du kommenterar. Jag har även tagit upp det flera gånger tidigare och jag nämner det i princip varje gång jag skriver om någon studie på kosttillskott vilket du till exempel kan finna om du följer länkarna jag ger i den här kommentaren.
  Det jag lägger fram är dock den informationen som verkligen finns. Den fakta som finns tillgänglig och den är väldigt tydlig. Risken för att din hälsa ska påverkas negativt är minimal om du köper de kosttillskott som verkligen kan ha en funktion (typ proteinpulver, kreatin, koffein, beta-alanin, EAA, D vitamin mm) och du väljer tillverkare från Sverige som följer GMP-standard. Även risken att du skulle åka fast i den dopingkontroll är extremt liten.
  Jag antar att du är Johan Öhman som arbetar för RF med antidopingfrågor? http://www.rf.se/RFdistrikt/Norrbotten/Projekt/SANN/NyheterfranSANN/ArdusakerpaattduinteardopadKostnadsfriforelasning/
  Om detta är du så hoppas jag att du besitter lite kunskap i ämnet så vad säger du om att vi höjer nivån på den här diskussionen och du börjar tillhandahålla verklig information med referenser istället för att bara skriva en massa grundlösa påståenden?

  Johan Öhman: Sen är det ju svårt att ta ditt inlägg på allvar när du gör reklam för gymgrossisten här på sidan…

  Det är snarare väldigt svårt att ta dig på allvar då ditt arbete är beroende av det verkligen finns ett stort problem som behöver lösas 🙂 Men visst, om du kan visa med bra data att jag troligen gjort att folk dopat sig eller skadat sin hälsa om de köpt Kosttillskott som jag rekommenderar här på sidan så lovar jag att jag ska ta bort all reklam för tillskott. Låter det som en bra deal?

 30. “Om detta är du så hoppas jag att du besitter lite kunskap i ämnet så vad säger du om att vi höjer nivån på den här diskussionen och du börjar tillhandahålla verklig information med referenser istället för att bara skriva en massa grundlösa påståenden?”
  Det är jag 🙂
  Hur menar du grundlösa påståenden och vad för referenser behöver du? Är det grundlöst att påstå att kosttillskottsbranschen håller på att svämma över av oseriösa aktörer som enbart vill tjäna pengar på gemene mans okunskap? Är det grundlöst att påstå att de flesta som äter kosttillskott inte har en aning om varför? Är det grundlöst att påstå att kontrollerna är dåliga och lagstiftningen är svag och att detta underlättar för att incidenter som med Craze eller Jack 3D ska hända? Behöver du referenser för att människor får i sig dopningsmedel via kosttillskott så är det ju bara att titta på RF:s dopningsstatistik och hur många av de som åkt dit de senaste åren pga intag av diverse kosttillskott. Och i den statistiken ingår bara en bråkdel av motionärerna och det är ju där problemen verkligen finns.
  “Risken för att din hälsa ska påverkas negativt är minimal om du köper de kosttillskott som verkligen kan ha en funktion (typ proteinpulver, kreatin, koffein, beta-alanin, EAA, D vitamin mm) och du väljer tillverkare från Sverige som följer GMP-standard. Även risken att du skulle åka fast i den dopingkontroll är extremt liten.”
  Problemet, och det här är kärnpunkten enligt mig, är ju att det krävs otroligt mycket förkunskaper för att överhuvudtaget veta vad du ska köpa. De allra flesta har inte det och de bryr sig inte om att skaffa den heller. De faller offer för den aggresiva marknadsföring som finns i den här lukrativa och i många fall oseriösa branschen. De som säljer kosttillskott är i första hand säljare och inget annat! Det i kombination med bristfällig lagstiftning och bristfälliga kontroller samt att kunskapsnivån är låg, gör att jag fortfarande har väldigt många föreläsningsuppdrag per år…
  När det gäller referenser till studier så finns det ju på senare tid en hel del studier gjorda, också här i Sverige som visar på att VISSA kosttillskott kan vara farliga. Studier som du med all säkerhet har tagit upp här tidigare och vinklat utifrån din sanning (som jag inte säger är fel) Det är ju så med forskning att det kan och ska tolkas utifrån flera utgångspunkter, det är otroligt viktigt med fakta det håller jag med dig om fullt ut. Fakta är dock inte enbart siffror och undersökningar, det kan också vara skeenden och förståelse av handlingar i sitt sammanhang. De flesta tror inte på Tomten men kan de bevisa att hanverkligen inte finns…
  Mitt fokus är fenomenet kosttillskott, det är något som är fel när PRODIS (nationellt nätverk, Prevention av dopning i Sverige) undersökning med över 10 000 enkätsvar från hela Sverige visar att ca 70% av män som tränar regelbundet äter kosttillskott, främst prestationshöjande. Att man måste ta ett piller, ta en dryck eller blanda pulver för att ens orka gå och träna är väl ändå fundamentalt fel?
  De flesta människor som idag äter kosttilskott gör det i förebyggande syfte utan att veta om de behöver. Jag tror inte att dom tar ett par alvedon om dan utifall de skulle få ont i huvudet…
  Sen är jag inte sämre än att jag kan be om ursäkt för mitt uttalande om att det är svårt att ta dig på allvar, det gör jag. Så här har du min ursäkt!
  Jag blev provocerad av den banner som gör reklam för Craze, den är i mina ögon provokativ.
  Jag har tyvärr begränsade möjligheter att skriva på forum som detta (och jag är bättre på att prata helt enklet) men om du är intresserad av att fortsätta det här samtalet så är du mer än välkommen att höra av dig till mig på telefon. Du har rätt i att nivån på den allmänna debatten behöver höjas, TV 4 inslaget var ett lågvattenmärke och bidrog inte direkt till ökad förståelse i frågan.
  Vänliga hälsningar
  Johan Öhman

 31. Johan Öhman: Hur menar du grundlösa påståenden och vad för referenser behöver du?

  Du påstod att jag negligerade ett problem. Jag skulle vilja att du ger någon verklig data som visar att detta är ett problem. Att folk borde vara oroliga för att köpa de kosttillskott jag nämnt.
  I övrigt verkar du mest diskutera en massa coctailprodukter som jag aldrig någonsin rekommenderat och flera gånger sågat offentligt både här på sidan (och i det här inlägget) och i sociala medier, BODY-radio osv. Det här inlägget handlar om en ett pinsamt inslag i TV4 där en man totalt gör bort sig. I övrigt har jag inlägg här där jag tar upp studier som visar att vissa kosttillskott verkligen fungerar och då berättar jag när och i vilka situationer. Om du har problem med några av dessa två saker så förstår jag varför du kommenterar/kritiserar här. Annars förstår jag det inte?
  Du (och hela RF) har en dogmatisk syn på kosttillskott som gör att väldigt få som kan något i ämnet tar er på allvar. Ta till exempel kreatin där det numera finns säkert 20-30 översiktsartiklar av olika forskare i olika länder spritt över mer än 10 år där alla dragit slutsatsen att kreatin fungerar. Ändå står ni där och basunerar att det inte gör det. Detta gäller även saker så som proteintillskott/EAA/BCAA där det finns gott om evidens för att det verkligen hjälper just motionärer som tränar
  Det och kommentarer som dina här ovan där du på något sätt tillskriver mig något jag aldrig sagt eller där du börjar dra upp osakliga argument leder givetvis till att väldigt få i längden kommer att ta er på allvar.

  Johan Öhman: Jag har tyvärr begränsade möjligheter att skriva på forum som detta (och jag är bättre på att prata helt enklet)

  Det där är ju bara en ursäkt för att inte ta i en debatt där du vet att du/RF har fel i sakfrågan och att ni kommer bli blottade. När folk står på en scen och snackar kan de påstå i princip vad som helst och ingen kan granska det som påstås. Då är det lätt att säga saker som inte stämmer.
  Det kommer dagligen ungefär 7000-10000 besökare till den här sidan och Traningslara.se. Jag har även omkring 10000 följare via Twitter, Facebook och mejl. Detta är garanterat fler människor än du föreläst för under ett helt år. Jag ger dig gärna hela denna plattform för att nå ut om du på ett sakligt sätt, med verkliga referenser till publicerad data, kan motivera varför folk skulle vara rädd för de kosttillskott som jag rekommenderar. Tänk vilket effekt du hade kunnat få. Tiotusentals läsare på en månad som alla är intresserade av just den här frågan och där troligen väldigt många tar kosttillskott.

  Johan Öhman: Jag blev provocerad av den banner som gör reklam för Craze, den är i mina ögon provokativ.

  Jag har aldrig någonsin haft en banner för Craze på någon av mina sidor. Det är möjligt att det dykt upp någon via googleannonser som jag tyvärr inte kan kontrollera helt men jag har då aldrig sett det och jag besöker sidan ett hundratal gånger per dag. Det jag istället tror har hänt är att du har sett en banner för gymgrossisten. För dig med din dogmatiska syn på allt så är säkert Gymgrossisten=Craze en rimlig liknelse. Trots att gymgrossisten var direkt plockade bort produkten ur sitt sortiment så fort det kom ut information om att det innehåll eventuellt farliga substanser.

 32. Känns lite märkligt att Johan Öhman, representant för Riksidrottsförbundet, blir så pass provocerad av att se en reklamannons att han måste gå till personangrepp och försöka svartmåla JG-Boy. Att dessutom försöka använda detta hollywoodfru-liknande känsloutbrott som en legitim ursäkt för sitt beteende är ännu mer märkligt. Vart kommer detta att leda, fortsättning följer..

 33. Att kalla mig dogmatisk är vad man på psykologspråk skulle kalla projicering…
  Några saker bara.
  Jag har inte sagt något om de kosttillskott du propagera för (antagligen för att du får jävligt bra betalt) Jag pratar om kosttillskottsbranschen generellt.
  Och att utifrån det fråga om jag kan ge verklig data som bevisar att den är ett problem, det är naivt.
  Dra inte mig och RF över samma kam, vi har olika åsikt i många avseenden, bla kosttillskottfrågan. Det åsikter jag framför här är mina och ingen annans!
  Om du tror att jag står på en scen och säger saker som jag inte har backning för, då är du verkligen naiv. Jag får ofta frågan om Kreatin och där säger jag samma sak som du, jag säger också att dopningsmedel aldrig funnits i proteinpulver mig veteligt, däremot pratar jag om om det verkligen är nödvändigt utifrån hur mycket som faktiskt säljs. Jag pratar också om den bristfälliga kontrollen och lagstiftningen och att det finns en grov övertro på många produkter och att kunskapsnivån är låg. Jag får ofta frågan om det inte finns några bra kosttillskott. Mitt svar är att det gör det med all säkerhet och att det finns andra som är bättre på just det än mig. Jag skulle dock aldrig rekomendera någon något tillskott just pga ovanstående.
  Anledningen till att jag inte vill prata med dig över nätet pga att jag är rädd för att ta en debatt faller ju på sin egen orimlighet då det är det jag faktiskt gör. Här och nu. Anledningen till att jag inte vidare gör det är tidsbrist. Jag är inte sponsrad som du och har tid och råd att sitta här hela dagarna. Två arbeten, 5 barn och fotbollsdomare på elitnivå gör det omöjligt… En annan anledning är att vi inte pratar samma språk och vi pratar inte riktigt om samma saker.
  “Trots att gymgrossisten var direkt plockade bort produkten ur sitt sortiment så fort det kom ut information om att det innehåll eventuellt farliga substanser.”
  Jag skrev fel, ber om ursäkt för det, det var reklam för Jack 3D. Problematiken är ju iofs den samma. Storsäljare ena dagen, klassad som hälsofarlig vara nästa dag med efterföljande salusförbud. Nu åter i lager. Säkert modifierad och laglig men till och med du med din världssyn kan förstå vilka signaler det sänder.
  Lycka till i ditt fortsatta arbete, du är duktig på det du gör.
  Vänliga hälsningar
  Johan Öhman

 34. Johan Öhman:
  Att kalla mig dogmatisk är vad man på psykologspråk skulle kalla projicering…
  Några saker bara.
  Jag har inte sagt något om de kosttillskott du propagera för (antagligen för att du får jävligt bra betalt) Jag pratar om kosttillskottsbranschen generellt.
  Och att utifrån det fråga om jag kan ge verklig data som bevisar att den är ett problem, det är naivt.
  Dra inte mig och RF över samma kam, vi har olika åsikt i många avseenden, bla kosttillskottfrågan. Det åsikter jag framför här är mina och ingen annans!
  Om du tror att jag står på en scen och säger saker som jag inte har backning för, då är du verkligen naiv. Jag får ofta frågan om Kreatin och där säger jag samma sak som du, jag säger också att dopningsmedel aldrig funnits i proteinpulver mig veteligt, däremot pratar jag omom det verkligen är nödvändigt utifrån hur mycket som faktiskt säljs. Jag pratar också om den bristfälliga kontrollen och lagstiftningen och att det finns en grov övertro på många produkter och att kunskapsnivån är låg. Jag får ofta frågan om det inte finns några bra kosttillskott. Mitt svar är att det gör det med all säkerhet och att det finns andra som är bättre på just det än mig. Jag skulle dock aldrig rekomendera någon något tillskott just pga ovanstående.
  Anledningen till att jag inte vill prata med dig över nätet pga att jag är rädd för att ta en debatt faller ju på sin egen orimlighet då det är det jag faktiskt gör. Här och nu. Anledningen till att jag inte vidare gör det är tidsbrist. Jag är inte sponsrad som du och har tid och råd att sitta här hela dagarna. Två arbeten, 5 barn och fotbollsdomare på elitnivå gör det omöjligt… En annan anledning är att vi inte pratar samma språk och vi pratar inte riktigt om samma saker.
  ”Trots att gymgrossisten var direkt plockade bort produkten ur sitt sortiment så fort det kom ut information om att det innehåll eventuellt farliga substanser.”
  Jag skrev fel, ber om ursäkt för det, det var reklam för Jack 3D. Problematiken är ju iofs den samma. Storsäljare ena dagen, klassad som hälsofarlig vara nästa dag med efterföljande salusförbud. Nu åter i lager. Säkert modifierad och laglig men till och med du med din världssyn kan förstå vilka signaler det sänder.
  Lycka till i ditt fortsatta arbete, du är duktig på det du gör.
  Vänliga hälsningar
  Johan Öhman

  Rätt coolt att en RF-representant anklagar folk för att vara sponsrade. Speciellt en person som sågar fler tillskott än rekommenderar.
  Det är också kul att du endast använder din åsikt istället för fakta att bestämma hur mycket som är rimligt att det säljs. Får ju en att undra om rf får sina pengar från någon som förlorar på att svenskarna köper tillskotten.

 35. Johan Öhman: Om du tror att jag står på en scen och säger saker som jag inte har backning för, då är du verkligen naiv. Jag får ofta frågan om Kreatin och där säger jag samma sak som du, jag säger också att dopningsmedel aldrig funnits i proteinpulver mig veteligt, däremot pratar jag om om det verkligen är nödvändigt utifrån hur mycket som faktiskt säljs. Jag pratar också om den bristfälliga kontrollen och lagstiftningen och att det finns en grov övertro på många produkter och att kunskapsnivån är låg.

  Så, var har jag sagt eller skrivit någonting som inte går hand i hand med detta? Vad gör du här Johan? Du kände dig ju uppenbarligen manad att kommentera här men än så länge har du inte skrivit någonting som ens antyder att jag har sagt något som är fel eller ens missvisande. Du bara raljerar om kosttillskottsbranschen i allmänhet.

  Johan Öhman: Anledningen till att jag inte vill prata med dig över nätet pga att jag är rädd för att ta en debatt faller ju på sin egen orimlighet då det är det jag faktiskt gör

  Ta debatt är ju verkligen att ta i. Än så länge har du bara beklagat dig och dragit upp en massa saker utan att ge någon information alls.
  Att bara sitta och skriva långa raljerande kommentarer tar inte många sekunder. Att skriva något med substans gör det. Och det är ju det jag vill ha. Substans. Vad är det för fel på mitt inlägg här ovanför som gjorde att du kände dig manad att kommentera? Vilken information stämmer inte? Varför ska folk vara rädda för att köpa de kosttillskott som jag skrivit kan fungera i vissa situationer?

  Johan Öhman: Jag är inte sponsrad som du

  Vad lever du i för fantasivärld? Välkommen till 2000-talet typ. Google-annonser och de andra typerna av annonser jag använder kan vem som helst lägg upp på sin sida. Det enda som krävs är några minuters registrering på olika sidor. Jag får sen inte en krona från dessa annonser förutom om någon faktiskt trycker på länkarna. När det gäller googleannonser så styr inte jag själv vilka annonser som kommer upp på sidan utan det gör google. När jag skriver om kosttillskott så kommer det därför annonser från kosttillskottsföretag. Skriver jag om något annat så dyker andra annonser upp. I slutändan ger det här en väldigt liten inkomst till mig och jag tjänar inte mer pengar på att skriva om kosttillskott jämfört med andra ämnen.
  Jag använder också så kallade affiliate annonser här på sidan och de innebär att jag själv väljer annonserna och får en eventuell ersättning om någon följer annonsen och sen köper något på den sidan. Här väljer jag annonser själv och jag skulle kunnat välja bilder på skitprodukter men har aldrig gjort det och kommer aldrig göra det. Jag har länkar direkt till butikerna bara som tex gymgrossistenlänken du ser efter varje inlägg.
  Här kan du själv registrera dig så du blir “sponsrad” Johan. Du kanske kan säga upp dig från ditt jobb om du gör det då du uppenbarligen fantisterar om att folk lever på att skriva bloggar om den här på internet 😉
  https://www.google.com/adsense/
  http://www.tradedoubler.com/
  Tror du mig inte när det gäller min inkomst från detta får du väl begära ett utdrag från min delklarering eller något. Du emellertid får garanterat ersättning för dina föreläsningar via RF inte sant? Så du har ett verkligt ekonomiskt incitament för din ståndpunkt och den ska givetvis följa RFs ståndpunkt även om du här påstår att du inte pratar för RF utan framför din egna åsikt.
  Jag har för övrigt, precis som du, två jobb och utöver det faktiskt även ett eget företag. Jag har en dotter på några veckor, ett nyköpt hus som vi håller på att renovera samt att jag faktiskt driver den här hemsidan och traningslara.se på mer eller mindre ideell basis som jag hoppas du förstått nu. Numera studerar jag dessutom för en master i sjukgymnastik i Lund som i alla fall officiellt ska vara på heltid. Utöver det spelar jag själv fotboll i div3.
  Så skillnaden än så länge på dig och mig är jag att faktiskt har angett referenser till studier som visat det jag påstått och jag har varit väldigt tydlig med min ståndpunkt när det gäller kosttillskott. Du däremot verkar vara kategoriskt emot allting men du kan inte motivera överhuvudtaget varför du är det mer än med skräckpropaganda. För det du tagit upp har, som du själv nu skrev, inte något med de kosttillskott som jag skrivit om att göra så varför är du då så kategoriskt emot dem? Motivera är du snäll.

  Johan Öhman: Om du tror att jag står på en scen och säger saker som jag inte har backning för, då är du verkligen naiv.

  Jag inte bara tror Johan utan jag vet att du säger saker utan backning på dina föreläsningar. Aftonbladet är ingen direkt tillförlitlig källa i fall du inte visste det. http://smartavagen.blogspot.se/2012/04/granskning-av-kostforelasning-2232012.html

 36. adam: Får ju en att undra om rf får sina pengar från någon som förlorar på att svenskarna köper tillskotten.

  Folk ska inte köpa kosttillskott utan de ska köpa supermüsli från AXA med extra tillsatt protein i form av det fantastiska proteinet gluten*
  *Ja, jätteironi. Gluten har en aminosyrasammansättning som är tämligen kass om du vill använda det som återhämtning.

 37. Jacob. Läs vad jag skrivit, jag är inte kategoriskt emot kosttillskott. Jag är konsekvent emot det cyniska i kosttillskottsbranschen och problematiken med lagar, kontroller och att idrottare och motionärer åker dit i dopningskontroller när de ätit kosttillskott. Jag är emot att 70 % av de som tränar äter kosttillskott utan att ens reflektera om de behöver det. Referenser finns (och dem har du ju fått) MEN vissa saker som jag säger är saker som jag tycker utifrån den erfarenhet jag skaffat mig genom åren. Sist jag kollade var det ju ok att tycka saker OCH att någon annan tyckte tvärtom utifrån de erfarenheter han eller hon hade. Eller?
  Sen att hänvisa till en bloggare som hört min föreläsning en gång och tolkar som han vill, det gör att nivån blir för låg för mig.
  Jag tackar dock för en stundtals bra och intressant diskussion. Jag tar till mig din förklaring kring annonser och dylikt och köper det. Jag var uppenbarligen okunnig på det området och har då lärt mig något nytt.
  Marek. Bara så att vi pratar samma språk. Här i min soffa skiter jag fullständigt i dig och dina inlägg. Jag använde en ARTIKEL från Aftonbladet för att belysa en problematik, inte för att backa ett vetenskapligt påstående! Du ställde en massa frågor på föreläsningen, både till mig och Simon, och du vägrade att lyssna på de svar du fick. Du är säkert kunnig på det du håller på med men det finns alltid en alternativ sanning, annan forskning och det är upp till var och en att välja vad man vill tro på!

 38. Johan Öhman: Jag är konsekvent emot det cyniska i kosttillskottsbranschen och problematiken med lagar, kontroller och att idrottare och motionärer åker dit i dopningskontroller när de ätit kosttillskott.

  Frågan jag har ställt i varje kommentar nu kvarstår. Vad har detta med mig och/eller mitt inlägg att göra?

  Johan Öhman: Referenser finns (och dem har du ju fått)

  Har jag? När då? Du har inte gett någon information alls har Johan. Inga hänvisningar till var vi kan finna information eller läsa mer kring faktisk publicerad data i frågan.

  Johan Öhman: Sist jag kollade var det ju ok att tycka saker

  Läs När du har rätt till din åsikt och när du inte har det och bedöm sen själv vilken form av diskussion vi har fört här. Som jag ser det har vi diskuterat fakta. Och då får man inte tycka vad man vill och välja vad man vill tro på.

  Johan Öhman: Sen att hänvisa till en bloggare som hört min föreläsning en gång och tolkar som han vill, det gör att nivån blir för låg för mig.

  Om du vill kan jag få hit fler som var på den föreläsningen så vi får veta hur de har uppfattat dig?

  Johan Öhman: det finns alltid en alternativ sanning, annan forskning

  Det är ju det här jag vill ha. Jag vill se den alternativa forskningen. Du säger ju att du har backning för det du säger så varför presenterar du inte den? Bara ge oss en länk. Det borde inte ta mer än någon minut av din tid. Till exempel kan du väl ta upp biten kring att vi inte kan ta upp mer än en viss mängd protein vid varje måltid?

 39. “Frågan jag har ställt i varje kommentar nu kvarstår. Vad har detta med mig och/eller mitt inlägg att göra?”
  Antagligen ingenting. Jag har väl då misstolkat din inställning till kosttillskott och kosttillskottsbranschen och lyft “min” fråga i fel forum.
  “Har jag? När då? Du har inte gett någon information alls har Johan. Inga hänvisningar till var vi kan finna information eller läsa mer kring faktisk publicerad data i frågan.”
  Faktisk publicerad data kring vad Jacob? Lagar och kontroller, idrottare som åker dit för dopning pga av att de ätit VISSA kosttillskott, att VISSA kosttillskott innehåller dopningsklassade medel eller läkemedelsklassade substanser? Är det den publicerade datan du menar? Det är inget problem att hänvisa till men det tror jag inte att du behöver, det här undersökningarna och den här problematiken känner du redan till.
  Det känns inte som om vi pratar om samma saker här. Du pratar om att vissa kosttillskott fungerar för vissa människor. Absolut säger jag. Jag pratar om en generell problematik med branschen. Och som du tidigare skriver så kanske det inte har någonting med dig att göra.
  “Läs När du har rätt till din åsikt och när du inte har det och bedöm sen själv vilken form av diskussion vi har fört här. Som jag ser det har vi diskuterat fakta. Och då får man inte tycka vad man vill och välja vad man vill tro på.”
  Vi har diskuterat fakta, men utifrån olika ingångsvinklar och utifrån helt olika bakgrund. Jag är inte expert på kosttillskottens fysiska verkan och vilka beståndsdelar som är bra för vad, jag är dock kunnig på fenomenet kosttillskott ur ett socialpsykologiskt perspektiv. Vi har pratat om olika saker. Eller?
  “Om du vill kan jag få hit fler som var på den föreläsningen så vi får veta hur de har uppfattat dig?”
  Om du vill kan jag skicka utvärderingar från en del av mina andra föreläsningar så kan du få veta hur de har uppfattat mig. På just den föreläsningen i Halmstad så var publiken otroligt kunnig om den fysiologiska delen kring kost och kosttillskott. Jag är inte det och gjorde, eller gör aldrig sken av att vara det. Publiken had nog väntat sig en annan inriktning på min del av föreläsningen men många kom fram och var nöjda efteråt. Sen är det väl upp till var och en att uppfatta mig och det jag säger precis som dom vill. Det gör ju du med Jacob och jag ser inget fel i det.
  “Det är ju det här jag vill ha. Jag vill se den alternativa forskningen. Du säger ju att du har backning för det du säger så varför presenterar du inte den? Bara ge oss en länk. Det borde inte ta mer än någon minut av din tid. Till exempel kan du väl ta upp biten kring att vi inte kan ta upp mer än en viss mängd protein vid varje måltid?”
  Återigen backning för vad? Att det finns en koppling mellan dopning och kosttilskott? Gå in på RF:s hemsida, Dopingjourens hemsida eller WADA:s hemsida och läs. Att kontrollerna är bristfälliga och lagstiftningen? Samma där. Att VISSA kosttillskott är farliga? Samma där. Har jag sagt något annat Jacob? Är det något annat påstående du vill ha backat?
  http://ttela.se/nyheter/trollhattan/1.2317886-usa-dopingklassar-hyllat-kosttillskott
  http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_2497/ImageVaultHandler.aspx
  http://www.dopingjouren.se/sv/om-dopning/dopningsfakta/kosttillskott/
  http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2012/17-traningsprodukter-stoppade-efter-omfattande-granskning-/
  http://www.rf.se/Nyheter/Nyheter2012/Tillsynenavkosttillskottmasteskarpas/
  http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_27052/scope_0/ImageVaultHandler.aspx
  http://www.slv.se/sv/Pressmeddelanden/Pressmeddelanden/20-mars-2011—Bantningspiller-pa-internet–inget-att-lita-pa/
  http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_2934/ImageVaultHandler.aspx
  http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_23368/scope_0/ImageVaultHandler.aspx
  Det jag menade med att det alltid finns alternativ forskning eller alternativ till fakta/forskning var ju, som säkert förstår att all forskning är ju inte fullgod när den släpps, att all fakta kan granskas utifrån vilken inångsvinkel man har. Att viss forskning inte är up to date men ändå är gällande OCH evidensbaserad trots att den kan vara fel. Du är ju duktig på att hänvisa till studier när du drar dina slutsatser. Är de studierna alltid obestridd sanning? Det kanske det är men det är en legitim fråga.
  När det gäller proteiner så är det enda jag säger i mina föreläsningar att det inte är jättesvårt att få i sig “rätt” mängd proteiner per dygn om man äter vanlig mat. Sen visar jag ett matschema som EwaCarin Sehlstedt http://svenskidrottsnutrition.se/idrottsnutritionsradgivare/godkanda-radgivare/eva-karin-sehlstedt/ gjort som utgår ifrån att 2g protein per kg kroppsvikt är allmänt vedertagna rekomendationer att äta om man tränar hård styrketräning. “Ta upp en viss mängd protein per måltid”, det pratade den andra föreläsaren om, så det får du ta med honom.
  Du är varmt välkommen till någon av mina föreläsningar om du vill och påstår jag något som jag inte kan backa så ska jag där och då ta bort det. Du kommer då att förstå att vi pratar om olika saker. Jag får ta på mig felet här idag att ha lyft “min” fråga i fel forum.
  Vänliga hälsningar
  Johan Öhman

 40. Johan Öhman: Det känns inte som om vi pratar om samma saker här. Du pratar om att vissa kosttillskott fungerar för vissa människor. Absolut säger jag. Jag pratar om en generell problematik med branschen. Och som du tidigare skriver så kanske det inte har någonting med dig att göra.

  Nej, det har inget med mig att göra. Mer än att jag skrivit samma sak många gånger om (bland annat i just detta inlägg som du kommenterar!).

  Johan Öhman: Återigen backning för vad? Att det finns en koppling mellan dopning och kosttilskott? Gå in på RF:s hemsida, Dopingjourens hemsida eller WADA:s hemsida och läs. Att kontrollerna är bristfälliga och lagstiftningen? Samma där. Att VISSA kosttillskott är farliga? Samma där. Har jag sagt något annat Jacob? Är det något annat påstående du vill ha backat?

  Du kommer in här och kritiserar det jag skriver. Du påstår att jag är någon slags langare för kosttillskottsbranschen och lever på att skriva inlägg som det här ovanför (eller i alla fall få jävligt bra betalt som du uttryckte det).
  Då antar jag givetvis att du kritiserar det jag har skrivit och då ville jag ha fakta som på något sätt visar att det jag har skrivit är fel. Nu har du uppenbarligen inte ens läst någonting jag skrivit utan du verkar mest ha satt dig framför datorn, googlar kosttillskott och sen börjat kritisera så fort du sett att jag inte kategoriskt sågar allting. Väldigt proffsigt agerande…

  Johan Öhman: När det gäller proteiner så är det enda jag säger i mina föreläsningar att det inte är jättesvårt att få i sig ”rätt” mängd proteiner per dygn om man äter vanlig mat. Sen visar jag ett matschema som EwaCarin Sehlstedt http://svenskidrottsnutrition.se/idrottsnutritionsradgivare/godkanda-radgivare/eva-karin-sehlstedt/ gjort som utgår ifrån att 2g protein per kg kroppsvikt är allmänt vedertagna rekomendationer att äta om man tränar hård styrketräning.

  Det där har jag skrivit hur många gånger som helst med. Men för det första är det faktiskt aldrig visat att det räcker med 2g/protein/kg varje dag. Det kan mycket väl vara så att kvalitén på proteinet i sig och när du intar proteinet också spelar roll.
  Och sen till det allra viktigaste här. Det är en utopi att du ska få alla människor som går på gymmet och tränar att äta på det sättet. Normalsvensson äter omkring 1,1-1,3 g/protein/kg och att det är extremt svårt att få folk att ändra sina kostvanor är bevisat in i absurdum.
  Så vi kan välja att fortsätta försöka propagera för en utopi som aldrig kommer ske samtidigt som vi hoppas/antar att de eventuella andra positiva sakerna med fullvärdigt protein i samband med träning inte gäller. Eller så konstaterar vi följande saker:

  1. Det finns flera randomiserade studier där man visat att proteintillskott i samband med styrketräning leder till bättre resultat hos fysiskt aktiva personer som för övrigt äter sin vanliga kost.
  2. Det finns inga belägg alls för att proteintillskott är negativt för hälsan. Snarare finns det flera studier som visar på rena hälsofördelar av till exempel vassle som är det överlägset vanligaste proteintillskottet.
  3. Det finns inga belägg alls för att det finns rena proteintillskott på marknaden som är kontaminerade med otillåtna medel.
  4. Du kan minska den otroligt lilla risken som möjligen finns ytterligare genom att välja kosttillskott som är tillverkade enligt GMP-standard.

  Och därefter drar vi den logiska slutsatsen att om folk köper proteinpulver så kommer det om något bara att ha positiva effekter på folkhälsan. När vi dragit den fullständigt rimliga slutsatsen så slutar vi vara helt kategoriska när det gäller kosttillskott och erkänner att de kan ha en positiv funktion för väldigt många.

 41. Tack Johan för länkarna
  din åsikt var mycket intressantare när man fick en bakgrund till varför.
  “Är det den publicerade datan du menar? Det är inget problem att hänvisa till men det tror jag inte att du behöver, det här undersökningarna och den här problematiken känner du redan till.”
  Nu är det kanske inte Jacob, som behöver informationen från länkarna, men jag tror att flertalet av läsarna till den här bloggen tycker det är intressant när man kan visa till källan och till de olika undersökningarna.

 42. Jörgen: men jag tror att flertalet av läsarna till den här bloggen tycker det är intressant när man kan visa till källan och till de olika undersökningarna.

  De där undersökningarna säger ingenting om verkliga förhållanden. Man gör inga rättvisa stickprov helt enkelt. Ta den näst sista länken till exempel. Där påstår man först i metoddelen att man slumpmässigt valt produkter men senare skriver man följande:

  Products were selected from manufacturers who were not believed to regularly carry out banned substance screening as part of part of their routine quality control processes”

  Man har alltså uteslutit de seriösa aktörerna på marknaden i studien. Om jag vill hitta droger på internet är det inte direkt svårt. Det vet väl alla redan. Det som hade varit intressant vore ju om man istället beställde säg 200 produkter på rent slump från svenska kosttillskottsföretag och testar dem. Eller ännu bättre. Att man aktivt försökt att välja ut produkter från seriösa aktörer och testat dessa. Det är då vi får veta om det är någon verklig fara eller inte.
  Sen bland länkarna har du till exempel artikel från dopingjouren. Under kreatin kan du där läsa att kreatins muskelbyggande effekter är osäkra. Detta är totalt bullshit. I texten står där en referens men referenserna finns inte med i slutet, vilket inte direkt är proffsigt men om du bett om referensen hade du säkert fått någon artikel från mitten på 90-talet eller nått, då man faktiskt inte var säker.
  Längst ner i artikeln får vi läsa om ett par studier där man funnit otillåtna medel i olika kosttillskott. Det vi inte får veta av dopingjouren är var vi kan läsa dessa studier i sin helhet utan få får tro på deras redovisning vilket givetvis är väldigt vinklad. Det vi inte får veta här är att de flesta av kosttillskotten som undersöktes i den andra studien köptes in i samband med att folk testats positivt för doping. Hur man fick tag i resten av tillskotten man testade får vi inte veta men jag har svårt att se att det skulle vara ett rättvist urval de med. http://doping-info.de/proceedings/proceedings_9_pdf/9_63.pdf
  I den första studien har man inte redovisat hur man gjort sitt urval alls. Men endast 11 procent var i pulverform. Vi vet också att 46 procent av tillskotten köptes in från företag som säljer prohormoner men endast 27 procent av företagen vars tillskott man testade sålde också prohormoner. Man har alltså köpt in fler kosttillskott från företagen som man vet troligen har fler kontaminerade produkter. Själva inköpet av produkter är också lite udda. Lite är från butiker, lite är från nätet, lite har de beställt via telefon (vem beställer normala kosttillskott via telefon??) och två tillskott fick de skickade till sig från IOK. Varför skulle IOK välja att skicka in just två tillskott? Vad känns mest troligt här. Att de ville testa dessa två tillskott av en orsak eller att någon på IOK tänkte att han/hon också ville bidra till studien och gick in i en butik för att köpa två burkar helt slupmässigt och sen skicka in dem?
  Vi vet inte heller om något företag i studien följer GMP-standard och i diskussionen nämner forskarna själv att en stor orsak till kontamineringen troligen är just för att företag inte har krav på sig att göra detta. Här är några citat från studien som är värda att läsa:

  The amount of anabolic androgenic steroids in the analysed supplements are much lower than the amounts in the lowest concentrations found in commercially available prohormone supplements.

  We supposer that the low concentration of anabolic androgenic steroids in non-hormonal nutritional supplements are not intentional admixtures to improve the claimed “performance enhancing effects” of a supplement, but are so-called cross-contaminations. These cross-contaminations are possible, because manufacturers of nutritional supplements do not have to adhere to GMP (Good Manufacturing Practices), as required for the pharmaceutical industry.

  The probability of a non-hormonal supplement containing prohormones is much higher if it is from a company which also sells prohormones. But prohormones were also found in products from companies not selling prohormones (9,6%). These companies probably use a prohormone manufacturer for the production of ther non-hormonal supplements

  Så det är alltså sånna här studier som RF mfl använder sig av för att kategoriskt avfärda precis allting som har med kosttillskott att göra. Man berättar aldrig att studierna inte återspeglar verkligheten. Man berättar inte att det finns företag som säljer kosttillskott som följer GMP. Man berättar inte att de här siffrorna på flera procent är baserat på ett extremt selektivt urval där man mest verkar leta efter doping när man handlar. Och man berättar inte att det inte finns några belägg överhuvudtaget för att dessa spårämnen skulle vara farligt för hälsan.
  Allt som allt är det en fullständigt oansvarig framställning av fakta som gör att folk helt tappar förtroende för dem. Jag skulle i alla fall aldrig leta mig på RFs hemsida om jag vill ha bra information kring någonting. När de redovisar informationen här ovanför som de gör så förstår jag inte varför jag skulle lita på andra saker de skriver med?

 43. Tjena!
  Jag har hört att det inte finns någon lagstiftning som säger att kosttillskott måste innehålla vad det står att de gör, t.ex. vitamin D tillskott. Jag tycker det låter konstigt, då kan man ju köpa något som egentligen är helt “tomt” för massa pengar, utan att producenten måste stå till svars. Vet du om detta är sant?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *