Den här lilla notisen fanns att läsa i Helsingborgs Dagblad idag Kineser avstår kött för dopningsrisk. I princip alla andra tidningar i Sverige har också exakt samma lilla notis från TT, SvD, DN, BT, GP, Folket, Dagbladet, Sydsvenskan mm. INGEN av journalisterna i alla dessa medier väljer att ens nämna något eget kring delen jag fetmarkerat här under.

Kinesiska idrottare avstår från att äta kött fram till OS av rädsla för att få i sig dopningsmedel. I stället äter de proteinpulver och fisk för att få i sig tillräckligt med protein.

Kineserna väljer alltså proteinpulver. Är det bara jag ser som det humoristiska i att vi här i Sverige som har långt bättre koll på vår livsmedelsproduktion blir varnade flera gånger om året om riskerna med kosttillskott och där bakas proteinpulver in? 🙂
Finns det då någon risk för misstagsdoping via proteinpulver? Det gör det säkert, precis som det finns en minimal risk med alla livsmedel, tex kött. De där varningarna som man kan läsa om i pressen då och då med titlar som, Dopningsmedel i kosttillskott, Dopningämnen i kosttillskott, RF:s dopingkommission varnar tävlingsidrottare för kosttillskott, RF varnar för kosttillskott där man tittat på svenska produkter handlar alltid om en massa så kallade coctailprodukter, det vill säga produkter med en mängd rad ämnen i som knappt går att uttala 🙂
De där studierna och testerna som man också hör talas om som visat att upp emot 10-25 % av alla kosttillskott innehåller dopningklassade preparat är ofta utförda som så att man försökt hitta de mest överdrivna preparaten med de mest överdrivna namnen och påståendena. De produkter som sägs höja testosteronet, öka förbränningen, minska din midja, få dig att öka i muskelmassa med 10 kg på en månad osv (1). Det är också nästan alltid testo-boosters eller viktnedgångspreparat som innehåller otillåtna medel men det finns dock enstaka fall där man hittat otillåtna medel i ”enklare” produkter så som kreatin, BCAA, EAA och proteinpulver (2, 3). De här produkterna har då kommit från Italien eller USA.
När man sen hittar något dopingklassat så är det väldigt väldigt sällan i några verksamma nivåer (2). Det innebär alltså att nästan alla fall beror på omedveten kontaminering. Dessa produkter kommer då oftast från tillverkar som också tillverkar preparat med otillåtna medel eller som köper sina produkter från fabriker som också tillverkar otillåtna medel. Den internationella Olympiska kommittén testade under 2000-2001 över 600 kosttillskott och fann att alla positiva tillskott kom från antingen USA, Holland, England, Frankrike eller Tyskland. Risken var dubbelt så stor för kontaminering om produkten kom från en tillverkare som även sålde prohormoner.

Fairing Complete Protein Choklad
[clink id=”12″ target=”_self” title=”Fairing Complete Protein 3″ rel=”nofollow”]Fairing Complete Protein 3[/clink] med Chokladsmak, min favorit
Det finns flera Svenska kosttillsskottstillverkare som endast handlar in produkter från råvarutillverkare som är läkemedelscertifierade. Med det innebär att de följer en standard som kallas GMP vilket borgar för att det verkligen får vad de köper. Vissa företag som tex Fairing köper dessutom endast produkter från västeuropa vilket det egentligen inte bör finnas någon anledning till så länge tillverkaren är godkänd enligt GMP men av någon anledning tycker jag det känns bättre. Jag tränar inte för att bli elitidrottare och jag använder mest kosttillskott av bekvämlighet och då räcker den här säkerheten gott och väl för mig.
För elitidrottare är också risken minimal om de väljer den här typen av produkter men jag kan ändå förstå om detta inte känns tryggt nog och där tycker jag SOK eller andra förbund ska hjälpa till. I Holland som var ett av de länderna som IOC fann hade störst problem med kontaminerade produkter införde man året efter ett projekt där alla elitidrottare fick lov att testa sina produkter innan de tog dem. Idrottarna fick alltså köpa en ett lager med de produkter de ämnade använda inför OS och sen hjälpte Holländska förbundet dem med tester så de kunde vara säkra på att de inte fick i sig något skit. Då problemet som sagt var ganska utbrett i Holland tog man sen processen ett steg längre och numera finns där en databas i Holland över kosttillskott där risken för kontaminering är minimal.
Även ATP, alltså internationella tennisförbundet har en liknande lösning för sina idrottare.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

7 svar på “Kinesiska idrottare väljer proteinpulver före kött”
 1. Nu har jag inte siffrorna i huvudet, men för ungefär ett år sedan så presenterades en studie vid ett labb i Köln (WADA-ackrediterat) där de tagit prover på ett antal turister som varit i Kina. Ganska många av turisterna testade positivt för clenbuterol. En poäng med studien var att idrottare inte längre kunde säga att de ätit kontaminerat kött i Kina, och därmed slippa avstängning (som Ovtcharov, tysk bordtennisspelare). Risken är alldeles för stor och välkänd för att kunna hävda att man gjort allt som stod i ens makt.
  Cyklisten Alberto Contador hävdade att han ätit kontaminerat kött från Spanien när han testade positivt för clenbuterol. Spanska förbundet köpte förklaringen; men inte UCI, WADA och i slutänden inte heller skiljedomstolen CAS. De tyckte att hans förklaring var ytterst osannolik, och att förklaringen kontaminerat kosttillskott var något mer sannolik men inte belagd. Har man fått i sig någon förbjuden substans genom tillskott så är det ingen godtagbar förklaring som leder till frikännelse, om man inte just gjort så mycket som möjligt (som i Holland) för att kolla vad tillskottet innehåller.
  (Det värsta med att vara cykelintresserad och nyfiken är att man tar reda på en massa detaljer om dopningsfall.)

 2. Enligt regelboken är det alltid idrottarens egna ansvar att hålla koll på han eller hon stoppar i sig. Om en Holländare skulle åka fast för doping och skylla det på tillskott så hade jag antagit att personen ljuger faktiskt 🙂
  Ser man på det rent statistiskt så är sannolikheten att personen dopat sig medvetet långt mycket högre än det otroligt osannolika att personen skulle fått i sig spårämnen av dopingpreparat från så välkontrollerade tillskott och dessutom blivit testad precis så nära inpå som krävs för att det ska visa positivt vid test.

 3. läs om studien som gjordes i sverige på 96 (tror jag) olika proteinpulver. INGET hade något otillåtet i sig……

 4. Hallå Stefan!
  Det är ingen studie som jag någonsin hört talas om. Har du någon titel, referens eller ännu bättre länk att dela med dig av?

 5. Har frenetiskt försökt hitta informationen igen, men inte hittat den. Kommer inte riktigt ihåg om det var en artikel jag läste, eller om det var ett abstract. Men börjar mer och mer misstänka att det var någon form av tvivelaktig artikel som var feltolkad på något vis, men eventuellt senare tillrättad. Det enda som liknar det jag läste, är en artikel i råd och rön där bl a anki sundin medverkar, men där pratar de endast om andra kosttillskott som testats.

 6. Btw, är det ELEIOKOS utbildning med Jonas Lisjanis i spetsen som du undervisar på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *