Vi har till och från fått lite kommentarer från läsare om har velat att vi ska skriva mer om funktionell träning här på bloggen och jag tänker i detta inlägg ge min syn på detta. I mina ögon så är det inflation på ordet funktionell och numera när jag hör någon tränare/föreläsare nämna ordet så blir jag genast skeptisk och många gånger kommer jag till och med på mig själv med att jag nästan slutar lyssna för en stund. Jag kommer i detta inlägg att gå igenom varför jag känner så här och förhoppningsvis blir även läsaren av detta inlägg mer skeptisk mot ordet i framtiden.
Texten är dessutom en kommentar till alla de som argumenterar kring att deras träning är mycket mer funktionell än annan träning, något jag fått höra flera gånger. Exempel på det är t.ex. kommentarerna till mitt inlägg om Crossfit.

Vad betyder funktionell träning?

Om man slår upp ordet funktionell i en ordlista så kommer man hitta något i stuk med ändamålsenlig, praktisk eller användbar. Funktionell träning är med andra ord egentligen ett ord för ändamålsenlig träning. Detta kanske känns lite som en no-brainer för läsaren men det verkar som att det glöms bort nästan hela tiden inom träningsvärlden.
Begreppet funktionell träning kommer från rehabiliteringen där man började simulera vardagssituationer för personer som råkat ut för en skada eller precis opererats. Målet var att träningen så mycket som möjligt skulle efterlikna den verkliga situationen som personen senare skulle utsättas för. För en gammal dam kunde det innebära att resa sig upp från en stol, medan det för en idrottare med skadat knä kan innebär sidledsförflyttningar med fullständig koll på var knäet är. Detta är en väldigt god tanke och mycket bra har kommit från detta.
Nuförtiden så finns det många som kallar hänga i ringar/slingor från taket, sitta/ligga på bollar, vrida kroppens leder i alla möjliga vinklar och hoppa på hustak för funktionell träning. När behöver man de egenskaperna i sin vardag?

Instabilitet vs. styrka

Nuförtiden är det väldigt populärt att träna med bollar, balansplattor, ståendes på ett ben osv. Det verkar nästan som att folk köper vilken träning som helst så länge som man lägger till funktionell någonstans i förklaringen, gärna i titeln. Gemensamt för alla metoderna som jag räknade upp är att man lägger till ett instabilitetsmoment i övningen.
Titta till exempel på bilden här till höger som var en av de första träffarna jag fick när jag sökte på funktionell träning. Vad är det för funktionellt med övningen som hon utför? Hur ofta lyfter hon vikter knäståendes på en boll och hur ofta lyfter hon vikter med fötterna i marken i sin vardag? Är jag helt galen om jag påstår att det varit mycket bättre för hennes funktion i vardagen om hon ställt sig med fötterna på marken och tagit några ordentliga vikter i händerna?
Införande av instabilitet i en övning innebär att man minskar möjligheterna att aktivera de musklerna som är tänkta att arbeta fullt (5) och man klarar inte av att skapa full kraft (6). Detta kan i längden leda till sämre prestation om målet är snabbhet och spänst (7)
Ett utmärkt exempel på att införande av instabilitet i en övning inte alltid är funktionellt är när man vill träna spänst genom att hoppa med belastning. Att göra belastade hopp med skivstång innebär ett instabilitetsmoment och det blir svårt att lägga fullständigt fokus på kraftutveckling. Om man istället skulle använda tex en smithmaskin så slipper man dels instabilitetsmomentet och man kan även fortsätta skapa kraft igenom hela rörelsen och skjuta iväg vikten i ytterläge. Denna typ av träning med smithmaskin har visat sig fungera mycket bra på volleybollsspelare (1).

Syfte – Så extremt viktigt och ändå så ofta bortglömt

Jag var på en föreläsning med Anders Lindsjö, en gammal svensk OS-tyngdlyftare, för några år sen och han var väldigt noga med att hela tiden påpeka hur viktigt det är att man alltid har ett syfte med varje övning man väljer till ett träningsprogram. Jag hade funderat en del på detta tidigare men det var Anders föreläsning som verkligen fick mig att fundera ordentligt på vad syftet var bakom alla övningar jag valde.
Jag använder mig utav bollar och ostabila underlag både i min egen träning, träning av rehabiliteringspatienter och andra killar och tjejer som jag tränar. Jag påstår dock aldrig att den träningen skulle vara mer funktionell än när jag kör knäböj, bänkpress, chins, marklyft eller någon annan mer klassisk styrkeövning. Det som skiljer övningarna åt är deras syfte.
För några månader sen så kom jag i diskussion med en kille på ett forum angående träning av fotbollsspelare. Jag nämnde att jag bla körde good mornings (GM) som styrkeövning och jag fick som svar att han aldrig skulle köra den övningen med fotbollsspelare då den var för ofunktionell eftersom fotbollsspelare nästan aldrig har båda benen i marken. Istället rekommenderade han draken som är en väldigt instabil övning på ett ben. Jag försökte förklara att jag använde GM för att öka grundstyrkan hos spelarna och att man i draken inte kan öka belastningen tillräckligt mycket. Jag nämnde även att jag också använde draken men då i syftet att öka rörlighet och stabilitet hos spelarna.
Låt mig illustrera min poäng med några bilder. Som de flesta som spelat fotboll vet så brukar det väldigt sällan vara de starkaste killarna som skjuter hårdast och många gånger är det inte heller de killarna som springer snabbast som är starkast. Detta har att göra med hur stor förmåga man har att koordinera och använda den styrkan man har funktionellt. Bilden här under ger exempel på tre olika fotbollsspelare med väldigt varierande styrka men med samma funktionella styrka.

funktionellstyrka
G = Grundstyrka, K = Koordination, F = Funktionell styrka. Bilden visar tre olika spelare som skiljer sig mycket åt i grundstyrka men som har samma styrka funktionellt

Tittar man på bilden här ovanför så ser man att spelarna bör tränas väldigt olika. Spelare 1 bör förbättra sin koordination och funktionella styrka. Spelare två kan jobba på lite av varje medan spelare 3 måste förbättra sin grundstyrka då han redan nått sitt tak för utveckling av funktionell styrka. Olika spelare -> olika syften -> olika funktionella övningar.
Tyvärr så lyssnade inte killen i diskussionen på mig och troligen så försöker han bygga upp grundstyrka hos fotbollsspelare genom att köra draken med kanske 10-20 kg i belastning, ett ganska hopplöst uppdrag.
Om vi återgår till exemplet med volleybollspelarna så var syftet med deras träning att öka den maximal kraft om de kunde skapa under en kort tid och det bästa sättet att uppnå detta var att plocka bort de instabilitetsmoment som störde. För en bodybuilder kan det finnas ett syfte i att köra benpress på väldigt hög belastning inom ett väldigt kort rörelseomfång. Det kanske inte är funktionellt sett till vad killen/tjejen utför i sin vardag, men det är funktionellt sett till det som han/hon vill uppnå (hypertrofi).
En annan väldigt viktig sak att ta i beaktande är att för en otränad person så är överföringen från en övning till en annan mycket större än för en mer vältränad person (4). Funktionell träning ur aspekten att den ska vara specifik är därmed inte så nödvändig för otränade. Om vi tittar på exemplet med GM från tidigare så innebär det att en otränad person kommer att få en ganska stor överföring från GM till enbensrörelser i början.

För nybörjare är det nästan alltid bäst att arbeta på grundstyrka, allmän rörlighet och teknik. Specificiteten i gymträningen kan man vänta med och nöja sig med specifika träningen som man får från själva idrotten.

Om en idrottare ökar grundstyrkan så kommer han/hon också att lära sig att använda den nya styrkan inom idrotten, men förutsättningen är att man då också utför idrotten och att man ger det tid. Bilden här under illustrerar detta och visar på att det är viktigt att man inser att en försäsong med tung styrketräning inte kommer att ge många fördelar direkt när säsongen börjar utan man måste ge det tid. Styrka är något man bygger upp över lång tid som man lär sig att utnyttja efterhand inom sin sport.

Bilden visar hur en person som ökat sin grundstyrka behöver flera månader på sig för att lära sig att använda denna styrka inom sin idrott.
G = Grundstyrka, K = Koordination, F = Funktionell styrka. Bilden visar hur en person som ökat sin grundstyrka behöver flera månader på sig för att lära sig att använda denna styrka inom sin idrott.

Man måste stimulera för att få en träningseffekt!

Nu vill jag inte att läsaren ska tro att jag inte tycker instabila miljöer uppfyller en funktion. De instabila miljöerna ska man använda när man är ute efter en ökad balans eller stabilitet hos den man tränar. Efter skador är det viktigt att man tränar upp det om kallas för proprioception som skulle kunna kallas för ledkänsel. Med ledkänsel menas att man lär sig känna efter var man har kroppen, var man har sin tyngdpunkt, hur man ska reagera om miljön förändras och liknande.
När man därför är ute efter att förbättra stabilitet och balans så kan man införa instabila miljöer i träningen. Denna typ av träning är vanligt i skadeförebyggande träning och har visat sig ge bra effekt (Minska antalet skador i tjejfotboll med 50 %). Spelare 1 i mitt tidigare exempel skulle också troligen ha stor nytta av denna typ av koordinationsträning. Då han var fotbollsspelare så skulle kanske en bra övning kunna vara att han står i en dragmaskin och utför sparkrörelser med lättare belastning för att öka förmågan att överföra sin grundstyrka till ett skott. Å andra sidan kanske killen endast skulle behöva träna mer skott på träningen och mindre styrka inne på gymmet 🙂

Var skeptisk mot ordet ”funktionell”

Nästa gång ni hör någon säga ordet funktionell träning så fundera då över på vilket sätt träningen är funktionell för den målgruppen som man riktar sig till. Mer eller mindre alla övningar kan vara funktionella och alla övningar kan vara ofunktionella om man inte tar hänsyn till utövaren behov och mål. Om man kallar en övning eller ett program mer funktionellt än något annat utan att man vet vem programmet är till för så har man missat båten.
Det är just pga orsaken ovanför som jag oftast suckar och ”stänger av” för en stund när jag hör någon använda ordet funktionell i samband med träning. De har helt enkelt aldrig angett för vem eller när det skulle vara en funktionell övning. Ett väldigt bra exempel ser ni i bilden här under som är tagen på hälsomässan i Stockholm 2009.

På hälsomässan i Stockholm i helgen var där några som stoltserade med följande skylt. Där fanns mycket skit på mässan och det här va faktiskt en av de bättre utställningarna.
På hälsomässan i Stockholm i helgen var där några som stoltserade med följande skylt. Trots det tveksamma användandet av ordet funktionell så var de en av de bästa utställarna på mässan.

32 svar på “Vad är funktionell träning?”
  1. Mycket välskrivet och HELT överenstämmande med vad jag tycker! Fick några aha-upplevelser också, speciellt delen om syfte!

  2. Tack för förklaringen, har alltid undrat varför folk tränar på bollar. Att det blir mer instabilt då har jag ju förstått, dock inte vilken fördel det är meningen att det ska ge.

  3. Oftast när jag kommer i kontakt med orden funktionell träning är det i samband med övningar som avser att inte isolera muskelgrupper utan snarare träna muskelkoordination och engagera core i alla övningar. I mitt sätt att se på träning (självförsvar/kampsport) har det alltid låtit logiskt och funktionellt. Det intryck jag fått är att de som talar om funktionell träning oftast anser att koordination och core är det som är ”mest” funktionellt för folk som inte tränar för att höja prestationen i en specifik idrott. Hur långt man kan generalisera träning så är jag inte rätt person att öppna käften om dock. Bra artikel!

  4. Bra inlägg! Att använda ordet ”funktionell” är mest ett sätt att sälja produkter på. Jag kan lägga upp ett riktigt funktionellt pass: böj, bänk, mark. Så, fixat.
    Det är intressant att flesta killar som tränar ”funktionellt” väger runt 70 pannor och att det inte syns att de tränar om de har kläder på sig. Detta fenomen kallar även ”girly-man”. 🙂

  5. Hur ser du/ni på styrketränig som genomförs på is med skridskor för hockeyspelare? Tanken att man genomför, knäböj, friv, etc på is. Vikterna är lättare än vid grundstyrke övningar.

  6. Erik: Oftast när jag kommer i kontakt med orden funktionell träning är det i samband med övningar som avser att inte isolera muskelgrupper utan snarare träna muskelkoordination och engagera core i alla övningar.

    Hej Erik!
    Det är oftast här som fokus ligger ja och tänket är precis som du tänker oftast väldigt bra. Problemet är att det ofta blir för mycket instabilitet och rörelser i olika leder så att man tappar bort styrkemomentet. Fokus försvinner från att göra en övning som verkligen ger en något man eftersträvar till att bli en övning som mest är svår att utföra.
    Detta är inte menat som kritik mot det du skrev utan det är mina tankar när jag läste din kommentar.

  7. Robert Rönngren: Bra inlägg! Att använda ordet ”funktionell” är mest ett sätt att sälja produkter på. Jag kan lägga upp ett riktigt funktionellt pass: böj, bänk, mark. Så, fixat.Det är intressant att flesta killar som tränar ”funktionellt” väger runt 70 pannor och att det inte syns att de tränar om de har kläder på sig. Detta fenomen kallar även ”girly-man”. :)

    hehe, ”girly-man” va något nytt för mig! Kan tänka mig Arnold säga det med tysk brytning 😉
    Bara för att förtydliga så var inte mitt inlägg någon slags hyllning av de tre stora eller liknande utan mer för att få folk att fundera kring att vad som är funktionell träning skiljer sig från person till person och mellan olika situationer.

  8. Hans: Hur ser du/ni på styrketränig som genomförs på is med skridskor för hockeyspelare? Tanken att man genomför, knäböj, friv, etc på is. Vikterna är lättare än vid grundstyrke övningar.

    Hej Hans!
    Jag har faktiskt aldrig hört talas om det tidigare. Min spontana reaktion var att jag inte kunde hitta något bra syfte till det hela, men samtidigt är det mycket möjligt att det finns någon fystränare som kan motivera den typen av träning väldigt bra.
    När jag tänker specifik träning för hockeyspelare så kommer jag direkt att tänka på sprinter på isen med någon typ av tynd (glidandes) bakom på isen eller liknande. Någon typ av explosiv övning med vikter på isen kan kanske motiveras med att man tränar kraften för tacklingar. Ingen aning om det hade fungerat dock, antar att man får testa och utvärdera helt enkelt 🙂

  9. Uttrycket ”girly-man” kommer från Arnold tror jag. Det var naturligtvis ett skämt men faktum kvarstår att om man enbart tränar på boll och liknande som man ser att vissa gör så kommer man aldrig att bli stark och blir man aldrig stark så är det rätt svårt att utveckla andra attribut som behövs i idrott och/eller i vardagen.

  10. känns inte isböjjar/vändningar riktigt farligt? blir ju lite som på bilden ovan där en kille kör knäböj på boll. När man tappar balansen på isen eller bollen skjuts iväg under en med en stång oavsett vikt bör man ju nästan ha tur för att klara sig. Att vikterna är mycket lägre känns som en klen tröst när en tvåkilos silverhantel räcker gott och väl för att både slå ut tänder och skada skallen allvarligt.

  11. Hej, tack för svaren och tankarna ang. styrketräning på is. Jag vet att idén kommer från Ryssland och den träning som bedrevs och bedrivs där bland hockeyspelare. Vi har testat, riskerna för att tappa balans etc. är inte särskilt stor och spelarna är 16, 17 eller äldre och spelare på juniorelit nivå. Däremot vet jag inte om effekten är så stor att det är mödan värd så att säga. Däremot är den entusiasm som finns tydlig.

  12. Bra inlägg!
    Jag håller med dig i det mesta. Jag tror att de flesta som skriker om att de håller på med funktionell träning inte har tänkt till (som det tyvärr ofta är inom fitnessbranschen).
    Av vad man läser på nätet blandar de flesta ihop stabilitetsträning och funktionell träning. Dvs man kallar stabilitetsträning för funktionell träning, men glömmer vad det är för funktion som man vill åt. Anledningen med att använda bollar är ju oftast för att: 1. Öka ROM i rörelsen i t.ex. en crunch eller bröstpress etc. 2. Lägga till en instabilitet som ev. ökar aktiviteten i de lednära musklerna. 3. För att lägga till en dynamisk instabilitet just för att träna proprioceptionen.
    Tycker faktiskt att Paul Chek (vad man nu än har får åsikt om honom) har en ganska bra definition för vad man har för krav på en funktionell övning:
    http://www.personalpowertraining.net/articlewhat_is_functional_exercise__pau.htm
    ps. jag bara slögooglade, så jag har ingen annan koll på just den ovanstående sidan d.s.

  13. Hejsan och mycket bra inlägg!
    Jag känner igen mig mycket i det här.
    Själv tvingas jag på varje försäsong med mitt fotbollslag köra bicepscurls på boll, knäböj med 50kg på boll med mera. Funktionell träning kallar dem ju det men det känns förstås meningslöst som du skriver.
    Men om man nu hade tänkt argumentera med tränaren om detta, har du något ytterliggare tips på vad man bör framhålla utöver det jag redan läst nu?

  14. Jonas: Hejsan och mycket bra inlägg!
    Jag känner igen mig mycket i det här.
    Själv tvingas jag på varje försäsong med mitt fotbollslag köra bicepscurls på boll, knäböj med 50kg på boll med mera. Funktionell träning kallar dem ju det men det känns förstås meningslöst som du skriver.
    Men om man nu hade tänkt argumentera med tränaren om detta, har du något ytterliggare tips på vad man bör framhålla utöver det jag redan läst nu?

    Hej Jonas!
    Du kan skriva ut detta inlägg och ge det till tränaren och se vad han säger. Referens nr 7 är en studie på fotbollsspelare där man delat upp en trupp i två grupper. De fick sen utföra samma program fast den ena gruppen fick göra några av övningarna på en ostabil yta. Resultatet visade på en klar fördel för gruppen som tränade med stabilt underlag.

    The ST group improved significantly on predicted power output on both the BDJ (3.2%) and CMJ (2.4%); no significant changes were noted in the US group. Both groups improved significantly on the 40- (US = -1.8%, ST = -3.9%) and 10-yard sprint times (US = -4.0%, ST = -7.6%). The ST group improved significantly more than the US group in 40-yard sprint time; a trend toward greater improvement in the ST group was apparent on the 10-yard sprint time. Both groups improved significantly (US = 2.9%, ST = -4.4%) on T-test performance; no statistically significant changes were apparent between the groups. These results indicate that UST using inflatable rubber discs attenuates performance improvements in healthy, trained athletes. Such implements have proved valuable in rehabilitation, but caution should be exercised when applying UST to athletic performance and general exercise scenarios

    Om inte det räcker så vet jag faktiskt inte vad du kan göra. Det finns många som kör mer på tro än kunskap inom träningsvärlden. De hittar sig en Guru och sen kör det på allt som han/hon säger utan att tänka själv.

  15. Undrar om det inte är bra att göra funktionella övnignar om syftet är att tärna i förhållanden som innehåller obalans, eftersom verkligheten tenderar göra det

  16. Hej Kale!
    Du missade nog hela poängen med mitt inlägg. Vad som är en funktionell övning beror helt på vad man vill uppnå med sin träning. Om man behöver var stabil i en instabil miljö så är det givetvis en bra idé att träna på det.

  17. Den här artikeln är bra som fan. Häromdan ramlade en kille på gymet ner från en jätteboll då han ”knäböjde” med en minimal kettlebell, och lyckades i fallet skada underarmen ganska ordentligt. När jag hjälpt honom till vattenkranen och han samlat sig lite frågade jag försiktigt om han övervägt att börja med knäböj i smith eller benpress,eller om det finns någon idrottslig orsak till bollandet. Han svarar mig allvarligt; ”..smithmaskin? vet du hur stor skaderisken är när man man inte låter kroppen jobba funktionellt?…” Sen tipsade han mig om crossfit.com och vi återgick till träning. Jag forsatte med mina 200kg+ marklyft, han körde nån sorts galen hopp&lek cirkelträning där han slängde vikterna, stånkade och svettades som en galning. När han var klar kom en äldre dam förbi honom och kommenterade hans gulliga ”sandaletter” och drog en jämförelse till balettskor. Han blev lite förnärmad och kontrade ”det är fivefingers, dom är mycket mer funktionella än vanliga skor” Hon tittar frågande ”vad är det för särskild funktion i dom då”. Jag står och småskrattar i duschen efteråt…

  18. Hahaha, tack för att du delar med dig Anton 🙂 En väldigt underhållande historia. Den där Crossfitrepliken har jag fått bland kommentarerna här med, där var formuleringen i stil med ”jag tror skaderisken är väldigt liten då man endast utövar funktionella övningar”.

  19. Håller med tidigare inlägg, mycket intressant text som som gett mig en del tankeställare som med största sannolikhet kommer att hjälpa mig hitta på träningsmoment till mig själv i fortsättningen.
    Gällande ”sandaletterna” så kan de väl vara funktionella; om man löptränar i dem och tycker att övriga minimalistiska skor är för billiga. 🙂

  20. Hej. Intressant som vanligt.
    Jag har alltid sagt att träning med fria vikter är mer funnktionellt än de fasta maskinerna när det gäller att bygga allmän och vardaglig styrka och volym, pga instabiliteten. (Förutsatt att man har bra utförande) När jag ser en kroppsbyggare ligga och bänkpressa i smithmaskinen så tycker jag dom har hamnat på fel ställe i gymmet. Jag tror det finns fördel i att aktivera rotatorkuffen ordentligt om man vill bli råstark och stor. Desseutom tycker jag tex rätt utförd marklyft är funktionell träning för ALLA, olika vikter för olika ändamål dock.
    Är jag ute och cyklar eller?

  21. Fredrik: Är jag ute och cyklar eller?

    Valet av övning är beroende av ens mål helt enkelt. Vill man bli råstark räcker det inte med att träna i smithmaskin, men man kan ju göra det som en del av sin träning.
    Marklyft är en väldigt bra övning, men inget måste och vissa har svårt att få till det av olika orsaker. Men en överlägsen majoritet av befolkningen hade säkert mått bättre om de gjort marklyft reglebundet.

  22. Då vill jag nu föreslå termen ”Träning med mening” från och med nu. TMM.

  23. Så någon slags tumregel för folk som kör med sin minimalt belastade skivstång på en pilates-boll är att 1. Kasta bort bollen och ta på mer vikter om det är styrkan du vill åt. 2. Kasta bort stången och träna balans på bollen om det är det du vill åt. ?

  24. Jakob Minell:
    Så någon slags tumregel för folk som kör med sin minimalt belastade skivstång på en pilates-boll är att 1. Kasta bort bollen och ta på mer vikter om det är styrkan du vill åt. 2. Kasta bort stången och träna balans på bollen om det är det du vill åt. ?

    Ja.

  25. Jakob Minell:
    Så någon slags tumregel för folk som kör med sin minimalt belastade skivstång på en pilates-boll är att 1. Kasta bort bollen och ta på mer vikter om det är styrkan du vill åt. 2. Kasta bort stången och träna balans på bollen om det är det du vill åt. ?

    Oftast ja. I vissa fall kan man givetvis kombinera det så man tränar lite styrka samtidigt som man tränar lite balans/koordination. Men det blir sällan riktigt bra åt något håll. Fast för många är det ju faktiskt mer tidseffektivt att träna mycket ganska bra på kort tid än att träna allt så bra som möjligt på väldigt lång tid.

  26. Intressant artikel. Den är några år nu så jag undrar om det har kommit fler undersökningar inom området? Sista åren har tex 3D-träning ökat och det finns många som pratar om att det är så bra, man blir skadefri osv. Vore intressant att se fakta med olika kontrollgrupper.
    När man ser olika övningar så tränar man varken med större vikter, i ett lågt tempo med många upprepningar. Många elitidrottare, tex inom bollsporter, vill bli mer explosiva men med den träningen liknar mer uthållighetsträning.
    Är det inte lite lustigt att när man pratar om funktionell träning, att aktiva tränar på ”prickmattan” och tittar ner var man sätter fötterna? inte speciellt funktionellt …..
    Uppskattar väldigt mycket podden ”tyngre träningssnack”! Vet att ni har tagit upp detta tidigare, men skulle vara intressant med ett längre och djupare avsnitt. Tror det är många elitidrottare och tränare som är intresserade!.

  27. Så du menar att man som professionell 100-meters löpare blir snabbare av träna benpress… Fel! Det enda man ska och behöver göra för att nå elitnivå (om man har förutsättningarna) är att träna 100-meterslopp maximalt. 10 ggr 100 meter per dag med maximal kraft torde vara lagom.

  28. John: Så du menar att man som professionell 100-meters löpare blir snabbare av träna benpress… Fel!

    Nej, du måste vara riktigt korkad för att tolka det ur den här texten.

    John: Det enda man ska och behöver göra för att nå elitnivå (om man har förutsättningarna) är att träna 100-meterslopp maximalt. 10 ggr 100 meter per dag med maximal kraft torde vara lagom.

    Nej, vill du veta hur sprinters brukar träna så kan du lyssna här http://tyngre.se/podcasts/tyngre-traeningssnack/sprintidrott-och-snabbhetstraening/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *