De senaste veckorna har jag sett en hel del kommentarer från folk som tycker att jag bara skriver om vad som är fel eller dåligt och att jag aldrig berättar vad som är bra. Givetvis en naturlig konsekvens av flera av mina ämnesval senaste tiden. Det är farligt att kritisera det som är populärt inom diet och fitnessvärlden 🙂
Jag håller givetvis inte med i kritiken då jag anser att jag skrivit mångt och mycket kring vad som är viktigt vid styrketräning, konditionsträning, bra mat, bra med sömn, hur du undviker skador, hur du ska dricka när du tävlar i konditionsidrott, när du har nytta av sportdryck mm mm. Ärligt talat tror jag det är svårt att ta upp ett större ämne inom träning och kost där jag inte skrivit om praktiska råd.
Sen att det blir en väldig massa inlägg kring saker som inte stämmer och som är vilseledande är helt enkelt för att det finns en väldig massa skit inom träning och kost. Detta trams tar tid, uppmärksamhet, engagemang och slutligen resultat från alla människor. Så jag försöker förmå folk att förstå detta. Att de ska hålla fokus på det som verkligen är viktigt.
För att belysa detta ytterligare så tänkte jag dela med mig av två bilder som jag tog på en föreläsning med Vestéinn Hafsteinsson på HPC powerkonvent i Växjö för två helger sen. Vestéinn Hafsteinsson är en av världens främst kasttränare och har tränat några av världens främst idrottare inom flera olika kastidrotter i friidrotten. En av de mest kända är Gerd Kanter som du kan se i klippet här under.

På föreläsningen berättade han om hur hans träningsprogram är uppbyggda och vilka övningar som han använder sig av. Alla de övningarna som användes kan du se i bilderna här under.

Övningsval för världseliten inom kastidrott
Olika varianter av ryck, vändning och överstöt.

Styrkelyft för världseliten inom kastidrott
Olika varianter av knäböj, bänkpress och marklyft

Detta var de enda övningarna som användes. Alltså ryck, stöt, knäböj, bänkpress och marklyft i olika varianter. Det är inga speciella maskiner, inga träningsredskap som är ”det senaste” och inga hemliga övningar. Det här är övningar som har funnits i över 100 år och de räcker uppenbarligen fortfarande idag för att ta fram världsmästare.

Vilken övning är långt underordnat hur, när och hur mycket

Poängen med detta inlägg är att du inte behöver springa runt och leta efter den perfekta övningen. Du behöver inte fundera kring om du träffar övre delen av bröstet tillräckligt mycket eller om du verkligen får med alla muskler på ryggen om du ser till att välja ordentliga övningar från början.
Vill du nå resultat ska du fokusera på att vara konsekvent och sen följer du väldigt enkla principer så som hårt arbete, fokus, progression och uteslutande av så mycket som möjligt av det som inte hjälper dig. Det inkluderar givetvis skitmat.
Martin Berkhans inlägg Fuckarounditis känns väldigt relevant här och har du inte läst det inlägget så gör det. Sen kanske du slipper bli irriterad om du tycker att jag ”bara” skriver om vad man inte ska göra eller att jag pekar ut folk som sprider smörja. För orsaken är helt enkelt för att det är en väldig massa kludder som stör folk från att se det som verkligen är viktigt.

12 svar på “Styrkeövningar för världsmästare och OS-mästare”
  1. Du som är både kompetent och uttrycksfull klarar säkert av att helt på egen hand skriva intressanta och läsvärda artiklar utan att hoppa på vad andra (kostdoktorn, maratonbloggen osv.) har skrivit om på sina bloggar.
    Det blir inte smakfullt att attackera andra…

  2. Märy:
    Du som är både kompetent och uttrycksfull klarar säkert av att helt på egen hand skriva intressanta och läsvärda artiklar utan att hoppa på vad andra (kostdoktorn, maratonbloggen osv.) har skrivit om på sina bloggar.
    Det blir inte smakfullt att attackera andra…

    Fast det är väl jävligt bra att någon tar tag i all skit som finns där ute. Det börjar ju låta som folk är religiösa. Får inte vara taskig mot min religion då blir jag ledsen i ögat.

  3. Folk som skriver skit ska få skit imo. Snarare så att det är mer hedervärt att orka sitta och läsa igenom folks dravel och kritisera än att bara sprida sin egen ”filosofi”.

  4. Back to basics. Det låter väldigt sunt.
    För att skala ner frågeställningen en aning så vore det väldigt intressant att höra vad du anser vara bra träning för en gammal (50+) diabetiker typ 2 som levt som soffpotatis större delen av livet och som inser behovet av att bygga muskler för att få utlopp för glukosen?
    Hur mycket vågar man ta i (utan att få en stroke till)?
    Räcker det med armhävningar och knäböj hemmavid, eller måste man satsa några tusen på ett gymkort för att få effekt?

  5. Jag gillar att läsa det du skriver för mycket för att du tar utgångspunkter i felaktigheter och på ett konstruktivt sätt förklarar fel och lösningar. Väldigt bra helt enkelt. E fantastisk granskare och upplysare på detta fält!

  6. Märy:
    Du som är både kompetent och uttrycksfull klarar säkert av att helt på egen hand skriva intressanta och läsvärda artiklar utan att hoppa på vad andra (kostdoktorn, maratonbloggen osv.) har skrivit om på sina bloggar.
    Det blir inte smakfullt att attackera andra…

    Antingen läste du inte mitt inlägg eller så förstod du inte det Märy. Hela poängen med det jag skriver är ju att det som är viktigt när det gäller träning och kost är att plocka bort det som bara förvirrar. De du räknar upp har, de gånger då jag kritiserat, gjort just detta. De har alltså förvirrat många människor och tagit bort fokus från det som är viktigt.
    Så visst kan jag på egen hand skriva intressanta saker. Men det hade inte hjälpt för folk hade blandat ihop det med 99 totalt korkade saker som de läst på andra ställen. Problemet är inte brist på bra kunskap. Problemet är för mycket felaktiga och missledande påståenden. Så mitt fokus blir ju därför att försöka reda ut dessa frågor, för det är det som är viktigt.

  7. us: Hur mycket vågar man ta i (utan att få en stroke till)?

    Ingen aning. Det beror ju mycket på hur kärlen ser ut för närvarande. Jag hade frågat doktorn på den.

    us: Räcker det med armhävningar och knäböj hemmavid, eller måste man satsa några tusen på ett gymkort för att få effekt?

    Generellt set är det ju mycket bättre att använda vikter i den här typen av situation där maximal ansträngning kanske inte är att önska eller kroppen är lite sliten av ålder. Det blir mycket lättare att finjustera belastningen helt enkelt och många fler övningar att välja bland. Men det fungerar ju med kroppsvikt. Utfallsteg är tex en utmärkt övning som går att göra överallt och använder stora muskler.

  8. Jag tror vi delar filosofi väldigt mycket angående kost och träning. Keep it simple, stupid!
    Har man ett väldigt avancerat upplägg och misslyckas gång på gång så kanske man ska ställa sig själv frågan varför folk med mycket enklare upplägg gör större framsteg än en själv.

  9. Appropå kommentarerna vill jag passa på att tacka dig. På nätet sprids det massa floskler som en som inte är sakkunnig kan genomskåda. Ditt sakliga och evidensbaserade sätt att angripa frågorna hjälper oss att genomskåda dem. Jag följer flera andra bloggare med samma angreppssätt men som inte skriver på svenska. Mig veterligen är du den enda som jobbar så och som skriver på svenska. Det du gör är verkligen viktigt. Din artikelserie om barfotalöpning hjälpte mig att fatta ett informerat beslut om att prova den typen av löpning. Hade jag bara googlat om detta skulle jag påbörjat det med en massa falska förhoppningar.
    Mvh Joachim

  10. Man kan tycka vad man vill om Martin Berkhan och som så mycket annat finns det både positivt och negativt att säga om det mesta. Men han har så jävla rätt i fuckarounditis. Så många gånger jag har fått en massa frågor om hur man ska bli vältränad, få muskler, gå ner i vikt osv, som att folk hela tiden söker efter nästa magiska piller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *