Här är två illustrationer som på ett väldigt bra och tydligt sätt visar varför det är viktigt att du får tillräckligt med sömn. Jag erkänner att jag inte har kollat upp hur alla referenserna, men när det gäller sömnens påverkan på vikt och prestation så verkar siffrorna i alla fall stämma överens med det jag har läst tidigare. Oavsett så är de här två illustrationerna ett väldigt tydligt och pedagogiskt sätt att förklara varför sömn är viktigt.

Varför du behöver ordentligt med sömn varje natt och hur din kropp påverkas om du sover för dåligt eller för lite
Varför du behöver ordentligt med sömn varje natt och hur din kropp påverkas om du sover för dåligt eller för lite

Här är ytterligare en liknande bild med något annorlunda information
Som idrottare behöver man till räckligt med sömn för att kunna prestera och må bra
Som idrottare behöver man till räckligt med sömn för att kunna prestera och må bra.

Personligen siktar jag på ungefär 9 timmar sömn varje dag. När jag jobbar som mest hinner jag inte direkt med det men jag är mer eller mindre alltid över 7 timmar och över en hel vecka sover jag säkert 45 timmar i alla fall även om jag jobbar för fullt. De få gånger jag inte når upp till detta märker jag av det direkt i min träning. När jag var yngre slarvade jag mycket mer med sömnen men när jag väl insåg hur det påverkade mitt fotbollsspelande så började fokusera på det väldigt mycket mer och i efterhand önskar jag att jag hade börjat bry mig om det tidigare. Det är säkert många dåliga träningspass som jag haft som berott på dålig sömn natten eller dagarna innan.

17 svar på “Vikten av sömn…”
 1. Hej. (Och tack!!) Den övre bilden syns väl i min RSS-läsare, men inte här i bloggen. Högermarginalen stjäl lite av text&bild.

 2. Får säga att nu när jag har börjat få lite ordning på min sömn så märker jag be krångligt skillnad i hur pigg jag är och hur jag presterar på träning.

 3. patric:
  Hej. (Och tack!!) Den övre bilden syns väl i min RSS-läsare, men inte här i bloggen. Högermarginalen stjäl lite av text&bild.

  Gäller det endast den övre bilden? För båda bilderna är lika breda. Jag har ändrat på bredden på bloggen nyligen. Du kanske har en gammal fil i din chache på datorn. Du kan prova att rensa den och se om det händer något. Annars vet jag inte varför det ser ut så för dig

 4. Det gällde endast övre bilder. Och bara den övre delen av över bilden, liksom den del som hade innehåll i högermarginalen bredvid sig. Och; nu funkar det. (I Chrome, efter cachetöming.)

 5. Det är nog bra med dessa råd, problemet är ju att för de allra flesta så kan man inte få ihop 9 timmar som dig, har man småbarn, familj, träning, jobb och andra åtaganden som representerar livet för majoriteten så är det där bara drömsiffror.

 6. Alex kanske därför sex timmars arbetsdag är något vi ska sluta skratta åt och faktiskt försöka införa det

 7. Kanske inte ska göra detta till en politisk tråd:)
  Men jag är med dig.

 8. Alex:
  Det är nog bra med dessa råd, problemet är ju att för de allra flesta så kan man inte få ihop 9 timmar som dig, har man småbarn, familj, träning, jobb och andra åtaganden som representerar livet för majoriteten så är det där bara drömsiffror.

  Nu har jag ju ingen aning om hur din tid är disponerad. Och jag har inte barn som väcker mig på natten. Men det är ju knappast så att jag är sysslolös. Många gånger arbetar jag heltid, plus jobb med HIF på kvällar, jag har egen träning, två hemsidor, sambo och då och då även vänner 🙂 Måndag och tisdag innebär i princip att jag går upp klockan 7 och är hemma kl 21.30. Då äter jag sen lägger jag mig.

 9. Hehe det perspektivet du ser det ur kan man bara se om man inte har barn, det är dom som disponerar din tid inte du:)
  Det är helt naturligt att sakna dom referensramarna om man inte själv har barn såklart!
  Det bra och härliga barn överväger alla gånger tidsbrist och sömnbrist, men som just småbarnsförälder så ler man lite när man hör råd som dessa:)

 10. Men barn behöver också sova. Nu är visserligen mina barn 18 och 20 men när de var riktigt små la vi dem alltid kl. 19 för att sen justera vartefter de blev äldre. När de började skolan så var det kl. 20 som gällde. Då kan man faktiskt gå och lägga sig tidigt om man vill, vilket är ännu viktigare om barnen vaknar på nätterna.

 11. Läste för ett tag sedan att optimalt är att sova 6 h, 7,5 h eller 9 h. Skall tydligen bero på sömncykler(som skall vara runt 90 min) då man helst vill vakna i slutet av en istället för i början. Stämmer detta?

 12. Hallå Walter!
  Det stämmer att vi sover i cykler där det med största sannolikhet är bättre att vakna under en av perioderna där man sover ganska ytligt jämfört med när man är inne i en djup sömn. Problemet med att säga 90 minuter är dock att just 90 minuter inte stämmer. I verkligheten är det så att tiden på en cykel varierar från vilken omgång på cykeln du är inne i och andra livsstillsfaktorer som kan skifta på ganska kort tid. Där är också variation mellan människor. Så om du siktar på 90 minuter och ställer in din klocka för det är risken att den börjar pipa precis när du egentligen vill att den inte ska göra det. https://traningslara.se/somn-del-1/
  Det finns verktyg som är framtagna för att försöka väcka dig vid rätt tidpunkt. Allt från armband som du har på dig när du sover till appar som du har på mobilen. Även wake up light påstås göra uppvakningen lättare då du ska vakna spontant av ljuset om du är i en fas med ytligare sömn. Rent anekdotiskt så tycker jag att jag vaknar bättre om jag vaknar till en wake up light. Men det kan ju bero på flera andra faktorer, https://traningslara.se/wake-up-light-for-en-piggare-morgon/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *