En ganska vanligt förekommande fråga på träningsforum handlar om personer som t.ex.  hittat en påse maltodextrin eller proteinpulver hemma och märker att ”Bäst före” har passerat, kanske har man inhandlat ett storpack för länge sedan och därefter tagit ett uppehåll och ens tillskottspulver hunnit bli gamla.

Det är som sagt en mycket vanlig fråga och den är fullt förståelig, inte vill man ju stoppa i sig något som kan tänkas ha blivit dåligt, de flesta proteinpulvren är ju dessutom mjölkproteinbaserade och alla vet ju att mjölk är en färskvara. Dock finns mycket liten anledning till oro över detta och i den här texten tänkte jag hålla mig kort men i alla fall försöka ge svar för den som oroar sig/har oroat sig över om ens pulver blivit dåligt med tiden.

Torrt = trist för bakterier

Dessa tillskott jag syftar till i den här texten är pulver, det kan vara protein, aminosyror eller kolhydrater t.ex. I en påser är pulvret helt torrt och i helt torra förhållanden trivs bakterier mycket dåligt.

Där bakterier och mögel växer till i maten finns ofta en högre vattenaktivitet. Vattenaktiviteten är ett mått på den effektiva vattenkoncentrationen och vid låg vattenaktivitet kan inte fuktälskande bakterier och mögel behålla vattenhalten i sina celler. Det här är anledningen till att salt och socker används som konserveringsmedel, båda binder vatten och sänker vattenaktiviteten. Kokar du t.ex. sylt där du har halva mängden socker i den ena jämfört med den andra kommer den sockerreducerade sylten fortare bli dålig. Ett annat exempel är om det kommer smulor från smörkniven i smör eller i ett lättmargarin. Lättmargarinet som består till större delen av vatten kommer riskera att mögla tidigare.

Vattenaktivitet i pulver och risken med dina gamla tillskott

Pulver är som sagt helt torrt och vattenaktiviteten minimal. Sannolikheten att det skall ha bildats farliga bakterier i ett proteinpulver eller i ditt maltodextrin direkt efter datumet som anger ”Bäst före” är alltså väldigt osannolik om du inte förvarat det på ett väldigt fuktigt ställe.
Och även då lär först konsistens och smak visa att det gått för långt. Man har i många studier undersökt hur lösligheten blir i mjölkpulver vid olika typer av förvaring och värmebehandling och det visar sig att den påverkas (1, 2, 3).

Jag har även kollat upp lite  studier där bakteriehalter, enzymaktivitet och näringsinnehåll mäts vid samma typ av behandling men även där gäller det enbart mjölkpulver och alltså inga rena proteintillskott (4, 5, 6).

Faktum kvarstår dock att själva blandningsegenskaperna förändras vid mer provocerande miljöer än de man normal bör förvara sina tillskott i samt att fetthalten m.m. spelade roll i studierna på mjölkpulver. Fetthalten som ju är minimal i kolhydrater och även i proteinpulver. Om fettet mot förmodan skulle härskna i de pulvren där fetthalten är lite högre så smakar det illa innan det blir skadligt, något jag skrivit om tidigare (”Rutten fiskolja och härsket fett”).

Du kan med andra ord vara lugn för att ett rent proteintillskott, aminosyror eller rena kolhydrater står sig länge.
I frågan om kolhydrater minns du kanske det jag skrev om socker och vattenaktivitet? Nu är inte t.ex. maltodextrin, Vitargo eller Dextropur vanligt strösocker (sackaros) men det står sig emellertid länge länge.

Slutord

 • Oroa dig inte över ett datum bara för att det gått ut.
 • Lukta på pulvret och titta i påsen om det ser konstigt ut
 • Blanda i din shaker och se hur pulvret löser sig och beter sig
 • Smaka och känn efter

Upptäcker du inget konstigt här så finns ingen anledning till oro vågar jag påstå. Du kan med gott samvete fortsätta på den gamla påsen och ta slut på det pulvret innan du köper nytt.

Frågan dyker som sagt upp titt som tätt på diverse träningsforum och förhoppningsvis kan denna text bringa lite klarhet i frågan för den som oroar sig över detsamma framöver.

/Nicklas

1. Fitzpatrick J.J et al. Effect of composition and storage conditions on the flowability of dairy powders. International Dairy Journal. Volume 17, Issue 4, April 2007, Pages 383-392
2. Fitzpatrick J.J. et al.Effect of powder properties and storage conditions on the flowability of milk powders with different fat contents. Journal of Food Engineering, Volume 64, Issue 4, October 2004, Pages 435-444
3. Herceg Z and Lelas Zoran Herceg and Vesna Lela. The influence of temperature and solid matter content on the viscosity of whey protein concentrates and skim milk powder before and after tribomechanical treatment. Journal of Food Engineering, Volume 66, Issue 4, February 2005, Pages 433-438
4. Griffiths M.W. et al. The quality of skim-milk powder produced from raw milk stored at 2°C. Food Microbiology, Volume 5, Issue 2, June 1988, Pages 89-96
5. Celestino E.L et al. The effects of refrigerated storage of raw milk on the quality of whole milk powder stored for different periods. International Dairy Journal. Volume 7, Issues 2-3, February-March 1997, Pages 119-127
6. Rückert A et al. A RAPD-based survey of thermophilic bacilli in milk powders from different countries. International Journal of Food Microbiology. Volume 96, Issue 3, 15 November 2004, Pages 263-272


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Av Nicklas

7 svar på “Gammalt protein- och kolhydratpulver, är det farligt?”
 1. Nåt helt annat: Fiskolja består ju av EPA,DHA och DPA. Om man ska satsa på ett tillskott är det då ett med övervägande delen EPA(dyrare) det bästa för att stimulera tillväxt,och hur mycket i mg behövs per dag? mkt tacksam för svar.

 2. kenneth:

  Nåt helt annat: Fiskolja består ju av EPA,DHA och DPA. Om man ska satsa på ett tillskott är det då ett med övervägande delen EPA(dyrare) det bästa för att stimulera tillväxt,och hur mycket i mg behövs per dag? mkt tacksam för svar.

  Först och främst är jag osäker på om DPA ingår i fiskolja. Jag har själv aldrig sett någon annan produkt än sälolja som innehåler det.
  Att mer EPA skulle innebära större muskeltillväxt känns som en något långsökt petitess. Det är inget jag känner till och inget jag tycker du behöver bry dig om. Men visst är det sannolikt fördelaktigt att välja en högre halt EPA och DHA i dina tillskott eftersom det är just de fettsyrorna som tillskrivs hälsosamma egenskaper.
  Dyrare tillskott men samtidigt kanske mer EPA och DHA för pengarna. Hur mycket som behövs per dag kan man inte säga, ditt behov av omega-3 är alldeles för invecklat för att säga rakt av och vad som är ”för mycket” eller ”för lite” beror på ditt energiintag, din övriga kost, hur mycket E-vitamin du intar m.m.
  Men tar du 2-3 kapslar per dag då du inte käkar fet fisk (vilket du bör göra ett par gånger i veckan) lär det vara okej för de allra flesta.
  /Nicklas

 3. Hallå! Är det ett vakuumförpackat proteinpulver? I så fall tror jag inte att det är något problem. Har du öppnat förpackningen tror jag däremot att det är kört!

 4. Jag har en fråga om proteinpulver. Jag har hört att det kan oxidera vid för långvarig kontakt med luft, om man har en påse som inte är tillsluten, innebär det att ens pulver efter en viss tid är i princip verkningslöst?

 5. Pontus:

  Jag har en fråga om proteinpulver. Jag har hört att det kan oxidera vid för långvarig kontakt med luft, om man har en påse som inte är tillsluten, innebär det att ens pulver efter en viss tid är i princip verkningslöst?

  Hur menar du ”oxidera”? Om du menar att det förstörs så är det fel, du kanske har blandat ihop med omega-3?
  Men protein kan denaturera, det ändrar strukturen men gör det inte på något sätt dåligt. Och denatureringen är väldigt liten om pulvret inte är utblandat.

  Niklas:

  Hallå! Är det ett vakuumförpackat proteinpulver? I så fall tror jag inte att det är något problem. Har du öppnat förpackningen tror jag däremot att det är kört!

  Hej Niklas. Nej även om påsen är öppnad är hållbarheten lång. Men givetvis ökas risken, särskilt om den är HELT öppen och inte ens försluten med t.ex. en klämma eller så. Kommer den i kontakt med fukt är det såklart sämre dessutom.
  Men förvarat torrt kommer det stå sig bra.

 6. mitt pulver e 2 år gammalt men har inga klumpar eller dylikt i sig. smakar normalt antar jag bortsätt från att det har satt en jävla smak på shakern som inte går att diska bort!! de ända e att det låter som att den har kolsyra i sig när jag skakar den..dvs den fräser! gör whey 80 de i normala fall eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *