Idag har Aftonbladet en artikel med titeln Din nattmacka kan göra dig fet där det påstås att studier på möss har visat att dessa blev feta när de åt på andra tider på dygnet. Det finns en viktig sak som inte tas upp i den artikel som kan vara värda att påpeka.
Djuren i den här studien blev endast feta när de gavs skitmat. Med skitmat i det här fallet syftar jag på den så kallade ”high-fat dieten” som vanligen används när man ska göra djur feta. Graferna här under är från studien i fråga (1).

Viktförändring hos möss vars dygnsklocka inte fungerar som den ska
Viktförändring hos möss vars dygnsklocka inte fungerar som den ska. Det du kan se är att när mössen fick sin vanliga diet så gick det inte upp mer i vikt än kontrollmössen oavsett vilken gen man hade slagit ut hos dem. Det är två grafer då forskarna utförde två försök. Uppläggen är dock de samma i de två försöken, det som har skiljt sig är de genetiska förändringarna hos mössen.  WT står för wild type och är kontrollgruppen.

Det du kan se i graferna är att oavsett vilken typ av manipulation man gjort på mössens fettcellers förmåga att känna av dygnsrytmen så skedde det ingen viktuppgång så länge så mössen fick sin vanliga diet.
Först när mössen fick skitmat så började de gå upp i vikt. Och i detta fallet gick alla mössen upp i vikt. Däremot gick mössen vars fettceller var sämre på att känna av dygnsrytmen upp mer i vikt.
Du kan med andra ord summera det här resultatet med att om du inte sköter kosten riskerar du att gå upp i vikt. Om du dessutom missköter annat ökar troligen risken ännu mer och sannolikt går du upp mer i vikt i detta fall.
Att natt- eller skiftarbete samt dålig sömn eller lite sömn ökar risken för övervikt är i sig ingen nyhet, Nattarbete och dess hälsokonsekvenser, Livsstilfaktorer som får dig att äta mer. Det som däremot är intressant i den här studien är att mössen inte åt fler kalorier (utan rörde sig mindre). Detta är ett resultat som har visats i många djurstudier och den typen av resultat visar klart och tydligt att vad din kropp gör med kalorierna du stoppar i dig beror på kroppens fysiologi och hormonella miljö för stunden.
SVT har också en artikel om den här studien och även om artikeln överlag är bättre så har även de missat den viktiga poängen att viktuppgången endast skedde med skitmat, Därför kan nattmackan påverka din vikt.
 

11 svar på “Blir man fet av nattmat?”
 1. Claes:
  Och det här säger mig precis ingenting… Vad är skitmat? Fett? LCHF?

  För möss är det fett. Det som syftas på är den diet som används för att göra möss feta i dessa experiment. Eller andra experiment där man ”behöver” feta möss.

 2. Claes:
  Och det här säger mig precis ingenting… Vad är skitmat? Fett? LCHF?

  https://traningslara.se/en-valdigt-bra-definition-pa-skitmat/
  Den diet som normalt används för att göra djur feta som kallas för ”high-fat diet (HFD)”. Möss och råttor äter normalt omkring 10-20 procent fett. De dieter som är bäst på att göra dem feta ligger vanligen omkring 40-60 procent fett.
  Här har du ett exempel på hur en sådan diet kan vara uppbyggd, http://www.taconic.com/user-assets/Documents/Taconic_D12492.pdf
  Som du ser är det i princip endast raffinerade och processade råvaror. Så det är inte fettet i sig som gör det till skitmat. Skitmat kan i princip se ut hur som helst sett ur fördelningen kolhydrater-fett. Men den allra bästa för möss och råttor är med en klart högre andel fett än de normalt äter.

 3. Joakim:
  Vilken situation är a och vilken är b?

  Jag var nog lite otydlig där och det är inte helt uppenbart i graferna heller. Men om du tittar så är det olika grupper i de två graferna. Det är alltså total 9 olika ”typer av möss” som testats i två olika försök. Att de delat upp det i två grafer beror troligen på att de beskriver det i artikeln som två olika försök. Först tog de fram mössen i graf a och testade dessa och sen tog de fram mössen i graf b och utförde samma typ av test på dem.

 4. ”Charlotte Erlanson-Albertssons råd till nattarbetande människor är att undvika stora matintag på natten.”
  Hon är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Om man inte kan tro på henne, vilket man tydligen inte kan, så vet jag inte om jag vågar tro på någonting som jag läser om kostforskning längre i tidningen..

 5. Min uppfattning av Charlotte Erlanson-Albertsson är att hon är duktig på det hon gör. Hon är bara dålig på att uttala sig i pressen så oftast känns det som att hon mest blir ”utnyttjad” av journalister när de vill ha en rubrik.
  Den här studien publicerades online för ett dygn sen. Troligen har journalisten ringt upp Charlotte, berättat att det kommit ut en ny studie och sen bett Charlotte kommentera det hela. Jag tror inte att Charlotte har läst studien själv.
  Tittar du på just det som är citerat och inget annat så stämmer också allt som hon säger väl med det som studier faktiskt har visats i studier. Det är också ganska liknande slutsatser som Nicklas drog här, https://traningslara.se/nattarbete-och-dess-halsokonsekvenser/
  Här är en bra föreläsning med Charlotte Erlanson-Albertsson som jag tipsade om på twitter för några månader sen http://urplay.se/171523

 6. Du menar att jag ska anstränga min lilla hjärna genom att läsa och se på föredrag? 😉
  Skojar bara. Ska åtminstone läsa artikeln Nicklas skrivit.

 7. […] Min åsikt är att det är en dålig diet som är den huvudsakliga orsaken till att folk idag blir överviktiga och jag tycker att bevisen för det är ganska övertygande. Det finns många andra faktorer som spelar in och som bidrar där motion är med på ett hörn. Men överlag är det dieten som är det allra viktigaste. De allra tydligaste exemplen på detta tycker jag faktiskt kommer från djurstudier där man sett att till exempel äta på natten innebär viktuppgång, OM det som serveras är skitmat. Om mössen får bra mat spelar det ingen roll när de äter, de håller vikten ändå, Blir man fet av nattmat?. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *