Jag vet knappt var jag ska börja med den här texten egentligen. Aftonbladet har de senaste månaderna gjort till vana att publicera plus-artiklar om träning och kost med väldigt missvisande rubriker. I vissa fall är sedan resten av artikeln precis lika dålig medan det i andra fall är en hel okej artikel om man tar det för vad det är, artiklar om träning och kost i svensk press.
Idag har Aftonbladet publicerat en artikel med rubriken ovan. Det här är alltså det som alla läsare av Aftonbladet ser när de besöker sidan och sen är det troligen bara några procent av dessa som har plus och väljer att läsa vidare själva texten.
Rubriken är så klart väldigt uppseendeväckande och om du inte har levt under en sten de senaste 50 åren kanske så går den emot i princip allting som har sagts tidigare kring träning. Själva studien som artikeln handlar om är i sig själv intressant och jag tycker verkligen att den är värd att skriva om i dagspressen men tyvärr har Aftonbladet totalt missat vad det är man verkligen har studerat.
Så här kommer först i punktform vad som är fel med artikeln i Aftonbladet och sen följer en lite längre text där jag förklarar vad studien verkligen har visat och varför den ändå är intressant.
- Studien har inte på något vis studerat träning
- Studien är en prospektiv observationsstudie. Den här typen av studier kan normalt sett, och så även i det här fallet, inte säga någonting om i fall det ena orsaker det andra
Där var inte fler fel än så men punkterna ovanför är fullt tillräckligt så klart. Att skriva att träning inte gör någonting baserat på en studie som inte har tittat på träning är ju inte direkt smart.
Själva studien – daglig rörelse och viktförändring
Den faktiska studien som Aftonbladet har baserat sin artikel på är som jag skrev ovanför intressant (1). Det som forskarna har gjort i den här studien är att de har mätt daglig rörelse hos vuxna människor i fem olika länder i världen, Ghana, USA, Sydafrika, Jamaica och Seychellerna.
Mätningarna har gjorts med hjälp av accelerometrar i sju dagar för att ta fram ett medelvärde för varje person. En accelerometer är i princip en mer avancerad stegräknare.
Efter de här mätningarna så följde man upp personerna minst ett år senare för att se hur deras vikt hade förändrats från utgångsvärdet och sen tittade man helt enkelt på om det var någon skillnad i hur vikten förändrades hos personer som rör på sig mycket jämfört med de som rör på sig mindre.
Totalt inkluderade man 1944 personer med en jämn mix av kvinnor och män i studien och det var även ganska jämnt fördelat mellan de fem länderna. Deras ålder låg omkring 35 år.
De som rörde på sig mer gick upp mer i vikt
Resultatet som forskarna fann när de tittade på korrelationen mellan uppmätt rörelse och viktförändring över tid var att personerna som uppnådde rekommendationerna för fysisk aktivitet som man har i USA (30 min per dag) faktiskt gick upp lite mer i vikt än de som inte nådde upp till riktlinjerna.
Det här gällde för båda könen i alla länder förutom för männen i USA där de som inte nådde upp till de dagliga rekommendationerna gick upp lite mer i vikt. Du kan se de faktiska resultaten i diagrammet här under.
De faktiska skillnaderna mellan grupperna är som du kan se här ovanför små. I de allra flesta av jämförelserna så har det handlat om mindre än ett halvkilo förutom hos kvinnorna i Sydafrika där man skillnaden var nästan precis ett kilo.
När forskarna inte använde den här grova indelning i mer eller mindre än 30 minuter och istället gjorde uträkningar baserat på dosen fysisk aktivitet så fann man inget statistiskt samband mellan mängden rörelse och viktförändring hos deltagarna även om trenden fortfarande var mot en liten ökning.
Viktuppgång för folk inaktiva, inte vice versa
Det här är inte den första studien som visar på den här typen av effekt. Människor blir inte överviktiga eftersom att de är lata och rör på sig lite utan det är mer så att de börjar röra på sig lite eftersom de blivit överviktiga. Det är helt enkelt jobbigare att röra på sig när man väger mer.
Jag har skrivit om det här fenomenet många gånger om genom åren och här under är några av dessa om du vill läsa mer:
- Få håller sig smala enbart genom träning (SvD)
- Råden om fysisk aktivitet skyddar inte mot viktuppgång (Träningslära)
- Det är inte brist på motion som gör dig fet (Träna Styrka)
- Övervikt leder till inaktivitet men inte vice versa (Träna Styrka)
Den här studien är bara ytterligare en studie som bekräftar detta. I princip alla studier där man följer folk över tid visar på det här resultatet. Ibland ser man en liten positiv effekt där de som rör sig mer går upp lite mindre i vikt, ibland ser man ingen effekt alls och någon enstaka gång ser man till och med en motsatt effekt likt i den här studien.
Som vanligt när det gäller epidemiologiska studier av den här typen så är det nästan alltid bäst att försöka summera resultatet från flera studier för att försöka få en mer rättvis bild och i det här fallet pekar den här summeringen mot att hur mycket en person dagligen rör på sig har en minimal inverkan på en persons risk att gå upp i vikt över tid.
Det här är INTE en träningsstudie
En sak som är väldigt viktig att påpeka är att det här inte är någon träningsstudie. Det man har mätt är all typ av fysisk aktivitet likt när en person promenerar till jobbet, går på toaletten, förflyttar sig upp för trappor osv.
Det finns studier där man sett till att människor faktiskt börjat träna och resultatet i dessa studier är positivt även om det är långt ifrån så bra resultat som många nog tror (2). I genomsnitt handlar det om något enstaka kilo i viktnedgång om du får en grupp överviktiga människor att träna.
Så om Aftonbladet endast hade skrivit att träning inte gör dig smal som rubrik och skippat underrubriken att det rent av skulle göra tvärt om så hade rubriken varit mer korrekt. Även om den mest sanningsenliga rubriken nog skulle ha varit ”träning ger endast något enstaka kilo i viktnedgång”
Att skriva att träning gör tvärt om är rent ut sagt korkat. För det första är det som jag påpekat ovan fel. För det andra så kommer det möjligen att få folk att faktiskt börja dra sig lite för att börja röra på sig vilket är precis motsatsen mot vad de borde göra.
Även om träning i sig inte skulle leda till viktnedgång så minskar mängden fett som lagrats in på fel ställen i kroppen (3). Framför allt det man brukar kalla för visceralt fett vilket är fettet kring organen i buken som är det fett som ställer till med mest oreda när det gäller ens hälsa.
Utöver det så vet man också att människor som faktiskt går ner i vikt sen bibehåller den nya vikten bättre om de tränar samtidigt (2).
Summering
Artikeln i sig är inte dålig. De har intervjuat en läkare som heter Ylva Lagerros Trolle som säger flera bra saker och ger en bra bild av det som är viktigast. Hon rekommenderar även fysisk aktivitet som en del av viktnedgång trots studien som hon säkerligen förstått inte säger någonting om vilken effekt träning som rekommendation har för någon som vill gå ner i vikt.
Problemet här är dock som sagt att jag tror att en hel del inte kommer att läsa mer än rubriken på Aftonbladets startsida. Och även för de som läser själva artikeln så får man som läsare ingen förklaring alls till varför läkaren fortsätter att rekommendera träning trots att rubriken och nu den här studien säger att man kanske borde göra tvärt om.
Avslutningsvis, om du gillar den här typen av djupare genomgångar kring vad som verkligen ligger bakom olika rubriker som berör träning, kost och hälsa i media så lyssna på podden Tyngre Rubriker. I den går jag och fyra andra kunniga personer varje vecka igenom de största rubrikerna från veckan som har gått.
Det var männen i USA som bröt trenden enligt ditt diagram.
? adam
Oerhört ohederligt och kontraproduktivt. Bra att du fortsätter belysa den här typen av trams.
Jag blev så irriterad att jag blev tvungen att maila artikelförfattaren. För säkerhets skulle cc:ade jag även chefsredaktören.
Tack för att du orkar förklara och fortsätta kampen om rätt information! Blev extremt provocerad över rubriken när jag såg den på aftonbladets sida, men ska ärligt säga att jag inte pallade klicka utan konstaterade att det var klickjakt som pågick. Intressant att läsa din text!