De som brukar spendera lite tid med att surfa runt planlöst på internet med intresset kost och träning har nog säkert stött på Sam Felthams lilla egenexperiment där han i alla fall har påstått sig äta 5000 kcal per dag under 21 dagar.

Sam Felthams motivering till detta försök är att han ska motbevisa teorin att en kalori är en kalori eller som han själv skriver så borde detta ge en viktuppgång på ungefär 6 kilo. Sam har nämligen använt sig av en formel där du räknar ut din kaloriförbrukning och sen har han därifrån räknat ut att han kommer att äta ungefär 2000 kcal för mycket varje dag.

Varje dag i det här försöket så la han upp ett litet videoklipp där han berättade om sin morgonvikt, kvällsvikt samt midjemått. Resultatet efter det här försöket som då varade i 21 dagar var att Sam bara hade gått upp 1,3 kg. Detta är helt fantastiskt enligt honom och en väldig massa andra på internet uppenbarligen och tydligen är detta någon slags motbevis mot en etablerad regel inom fysiologin och det ska tydligen också finnas en massa upprörda forskare överallt i världen som inte tror på det hela. Jag har ännu inte sett något exempel på detta men de finns massor av dem enligt Sam och hans följare.

Ett försök som gjorts många gånger

Det här försöket som Sam Sam Feltham har gjort är inte på något sätt unikt. Det är många människor tidigare som gjort det och det finns även flera studier där man genomfört det här experimentet. Och Sam Felthams resultat är ingen överraskning. Att han inte skulle gå upp de där 6 kilona som han räknade ut är ingen överraskning. Om han hade gjort det så hade det istället varit helt fantastiskt.

Fredrik Nyström, en forskare som kanske några läsare redan känner till ganska väl efter en rad rubriker i kvällstidningar, gjorde faktiskt en studie med ett liknande upplägg för bara några år sen (1). I denna studie åt deltagarna däremot inte bara nyttiga livsmedel som Sam gjorde utan deltagarna i den här studien blev tillsagda att dubbla sitt kaloriintag med hjälp av snabbmat. Deltagarna blev faktiskt tillsagda att de helst skulle äta mat från välkända snabbmatsrestauranger så som McDonalds och Burger King.

Det här försöket pågick över 4 veckor. Utöver att deltagarna blev tillsagda att försöka dubbla sitt genom att äta snabbmat minst två gånger om dagen blev de även tillsagda att minska på sin fysiska aktivitet.

Vi har alltså två olika försök här. I tabellen här under har jag skrivit ner skillnaderna mellan försöken. Kaloriintaget för Nyströms studie är medelvärde i ökning för delagaran och det är baserat på vad de uppgav att de åt och de lyckades faktiskt inte dubbla sitt intag utan de hamnade på en ökning med ungefär 70 procent. Sett till värdet på 2100 kcal/dag så hamnade kvinnorna i studien lite lägre och männen lite högre.

Sam Felthmans viktuppgång med 5000 kcal per dag
Skillnaden i upplägg mellan de två försöken och skillnaden i resultat

Det du kan se direkt här ovanför är att viktuppgången faktiskt inte stämmer även för personerna som åt snabbmat i fyra veckor. Skulle du räkna på det med det uppgivna medeltalet borde de ha gått upp 8,4 kg under de fyra veckorna. Så någonstans har det försvunnit 2 kg även där.

Och detta är faktiskt bara ett medeltal. Tittar vi på de faktiska värdena så var det faktiskt en deltagare som endast gick upp 3,3 procent av sin kroppsvikt under de här fyra veckorna med snabbmat som kost. Tyvärr står det inte något om personens ursprungliga vikt men räknar man med 3,3 procent på medelvikten så blir det 2,2 kg i viktupptång.

Det sändes faktiskt en dokumentär om precis samma typ av studien på BBC för några år sen och lyckligtsvis hittade jag hela på youtube. En ganska underhållande dokumentär överlag faktiskt. Har du inte tid att se hela så hittar du dock det som är intressant i detta sammanhang vid minut 48. Upplägget verkar vara precis det samma som i den publicerade studien men siffrorna i dokumentären stämmer inte med de i studien så jag antar att det är upprepade försök.

I den här studien var det en kille som gick upp 4 kg men det mesta av det var muskelmassa. Så för att summera den här biten är det en stor variation i hur mycket folk går upp i vikt när de överäter.

Ingen kontroll på någon alls

En väldigt viktig sak att påpeka i båda de här försöken är att det inte är någon som har kontrollerat någon annan. Vi vet alltså inte om personerna i fråga verkligen har ätit det som de har sagt att de ätit. Att folk ljuger när du frågar dem om deras matvanor är inte direkt någon nyhet och i den här situationen har vi dels personer som ätit en väldig massa mat de egentligen inte varit sugna på och dels en person som har ganska stora incitament att hans försök ska ”lyckas”.

Vi vet inte heller hur kosten såg ut innan försöken. Kanske har personerna lagt på sig mer vätska på grund av mer kolhydrater och salt? Kanske åt Sam mer salt och kolhydrater innan hans försök och han gick ner lite i vikt på förlorad vätska? Vi vet inte….

Det finns en väldigt mycket mer välkontrollerade studie på överätning som publicerades förra året i JAMA (2). I denna studie fick 25 deltagare bo på en avdelning i tre veckor för att man skulle veta deras personliga energibehov för att behålla vikten. Därefter fick deltagarna fortsätta bo på avdelningen i ytterligare 8 veckor. Under dessa 8 veckor ökade man dock deras energiintag från deras viktstabila med 40 procent. I snitt blev detta 950 extra kalorier varje dag.

Om du äter för mycket kalorier går du upp i vikt
Den här grafen visar deltagarnas viktuppgång i fettmassa. Den visar alltså inte den totala vikten vilket ofta är större på grund av mer muskelmassa som allt som oftast kommer när du överäter.

Slänger vi in det här i en alldeles för enkel kaloriräkningsmodell som en Sam Feltham använder så blir detta en viktuppgång på 7,5 kg över dessa 8 veckor. Det faktiska resultatet blev dock allt ifrån 1,88 till 7,79 kg för deltagarna. Så även när man verkligen kontrollerar folk och ger dem en exakt mängd kalorier så kan viktuppgången variera kraftigt från person till person.

Så även om det är fullt möjligt att Sam Feltham ljuger om sitt dagliga kalorier antag så tycker jag att vi förutsätter att siffrorna som angetts är helt korrekta, bara för diskussionens skull. Då finns där ändå ett antal saker som är värda att nämna gällande Sam Felthams diet.

Kalorivärden är varken exakta eller konstanta

Det som Sam Feltham har gjort är att han har använt sig av de vanliga kaloriangivelserna som står på förpackningarna eller som du hittar när du går in i en databas. Dessa är standardvärden som stämmer ganska bra om du äter en standarddiet. Vi har gått in väldigt djupgående på detta i [clink id=”38″ target=”_blank” title=”Forma kroppen och maximera din prestation – om träning och hälsa på vetenskaplig grund”]vår bok[/clink] så om du äger den så är det bara att plocka upp och börja läsa i kapitel 3. Om du inte har boken får du nöja dig med att veta att dessa värden stämmer dåligt när du äter en extremdiet och särskilt när det är mycket protein i kosten.

Sam Feltham äter under sina 21 dagar hela 350 gram protein per dag, alltså över 4 gram per kilo kroppsvikt. När kroppen metaboliserar protein så kan faktiskt inte alla dessa 4 kcal per gram användas som byggstenar i kroppen (6). Ungefär 0,8 kcal blir alltid till värme. Detta är inräknat i de energivärden du hittar i tabeller men den här inklusionen fungerar bara om du äter normala mängder protein och en standarddiet.

Det som händer vid en mer extrem diet och vid det höga proteinintag som Sam har är att uträkningarna blir fel. Så ett bättre värde att räkna på i den här situationen är ner emot 3,2 kcal per gram protein istället för 4 som sam troligen använt sig av.

Ytterligare en faktor som behöver tas i beaktande är att Sam valt att äta en väldig massa nötter. Nötter är ett sånt där livsmedel där den enkla uträkningen där du multiplicerar antalet gram kolhydrater och protein med 4 och fett med 9 för att få kalorimängden blir väldigt fel. Till exempel har man visat att upp emot 30 procent av energin i mandlar inte tas upp utan åker vidare med avföringen (3). Och Sam åt nästan 1000 kcal per dag i form av just mandlar. Så där försvinner ytterligare 300 kcal per dag av hans uträknade siffror mot de faktiska siffrorna.

Jag har tyvärr inte hittat några siffror för valnötter och pekannötter som Sam också åt väldigt mycket av. Andra nötter fungerar dock som mandlar fast de flesta brukar tas upp lite bättre, omkring 10-20 procent är vanliga siffror. Sam åt ju ytterligare nästan 2000 kcal per dag från nötter så vi får räkna bort kanske 300 kcal där med.

Utöver detta så är faktiskt just kokosolja också ett sånt där livsmedel där de vanliga kalorivärdena inte heller stämmer så bra. Istället för 9 kcal per gram fett är det snarare 8 kcal per gram som är bäst. Orsaken här är att flera av fetterna i koksolja är av det kortare slaget och då blir andelen glycerol i förhållande till fettsyror större och energimängden minskar. Dessa korta fetter, så kallade MCT-fetter,  höjer även den termogena effekten från mat. Faktiskt upp emot 50 procent mer än andra fetter (4).  Helt enkelt så får du en lite högre energiförbrukning efter en måltid av detta fett jämfört med andra fett.

Det är faktiskt så att du alltid förbränner lite av den mat du äter som värme, uppskattningsvis kanske 10 procent. Och äter du fler kalorier så kommer den absoluta siffran här givetvis att öka den med. Äter du 2000 kcal blir det 200 kcal som förbränns, äter du 4000 kcal så blir det istället 400 kcal.
Summerar vi ihop allt det här så har du ett faktiskt kaloriintag som är nästan 1000 kcal lägre än de 5000 som Sam uppger.

Sams karikatyr av energibalansen

Så nu vet vi alltså dels att Sam, oavsett om han inte ljuger alls om sitt kaloriintag, inte faktiskt har ätit 5000 kcal per dag som hans kropp kan ta upp och lagra in. Vi vet också att Sam inte på något sätt är unik i det hela och att det finns flera andra mer väldokumenterade studier med helt annan kost där vissa personer haft en liknande viktkurva som Sam.

Men det är ju fortfarande så att omkring 4000 kcal per dag är ett ganska betydande överskott för Sam och hans viktuppgång på 1,3 kg är ju fortfarande lågt. Den är inte unik som sagt och detta händer även andra människor men det är ju fortfarande en intressant fråga var kalorierna tagit vägen?

Det här här Sams uträkning hela upplägg blir väldigt löjligt. Sam använder sig av en totalt stel bild av kalori in – kalori ut. En bild där energiintaget inte påverkar energiutgifterna och vice versa. Detta är ju monstruöst fel. Att både ett minskat och ökat kaloriintag påverkar utgifterna är väl etablerat. Att påstå sig vara kunnig inom området kost och träning som Sam gör och sen påstå något annat är bara löjligt.

I kapitel 1 i vår bok går vi mycket djupare på vad kaloribalans verkligen innebär och vad som innefattas i kalori in – kalori ut. Så här se den formeln ut framåt slutet av kapitlet. Energi in är på vänstersidan och energi ut på högersidan:

Energi i maten – energi som inte tagits upp av kroppen = BMR + TEF + NEAT + TEA ± Lagrad energi som fett, glykogen och protein

Och de olika delarna kan faktiskt uppdelas ytterligare om du skulle vilja det. Och detta är alltså inte statiska värden. Förändrar du ett så påverkas de andra. I vissa fall blir påverkan stor, i andra fall liten. Till exempel har man i tidigare studier visat att överviktiga som överäter kan förbränna upp emot 60 procent av dessa extra kalorier som värme (5). Generellt kan man säga att denna anpassning är bäst hos smala och uthållighetstränade personer. En bild som verkar passa väldigt bra på Sam.

Det som Sam har gjort är att han har haft koll på ”energi i maten” (eller han påstår det i alla fall). Därefter försöker han sen påstå att eftersom hans vikt inte förändrades som han tyckte den borde så har han motbevisat hela formeln här ovanför. Störtlöjligt. Notera gärna att vikt inte ens finns med i formeln här ovanför. Den är uppdelad i lagrat fett, kolhydrater och protein. Och då dessa innehåller olika mycket energi och kräver olika mycket energi att lagra så blir det fel redan där och Sam vet alltså bara en variabel i hela ekvationen.

Om du är intresserad så finns det faktiskt väldigt avancerade kroppsviktssimulatorer fritt tillgängliga för alla att testa på nätet. Den mest kända och den som anses bäst är Halls Body Weight Simulator. I den kan du knappa in en väldig massa information och så får du veta hur din kroppsvikt sannolikt kommer förändras över tid. Om du tar sakerna jag tagit upp här ovanför i beaktande och sen knappar in det vi vet om Sam så blir faktiskt den nedre gränsen för viktuppgång ner emot 1,5-2 kg. Kom ihåg att detta fortfarande är under antagandet att Sam faktiskt inte ljuger eller omedvetet har justerat lite på siffror eller det han berättar utåt. En möjlighet som är mer trolig än otrolig i detta sammanhang.

Summering

Så det Sam har gjort i sin presentation är att han har lagt fram en modell om hur kroppen fungerar som du kanske skulle berätta för ett tioårigt barn och sen har han försökt få det till att det är denna modell som vetenskapen använder sig av.

Hans viktuppgång är liten, inget snack om det. Men det finns inget som talar för att den skulle vara unik på något sätt. Det finns som sagt flera mer väldokumenterade exempel med andra dieter som gett liknande resultat. Så när Sam i sina inlägg säger att han ”trying to push science forward” så är det bullshit. Särskilt när man ser vad han har valt för livsmedel så är det hela ganska uppenbart. Visst kan vi leka med tanken att han inte känner till att nötter inte tas upp till 100 procent men kom igen, killen påstår ju sig vara en expert på området.

Så först drar Sam upp någon slags karikatyr av vad kalorier ska ses som och vad man menar med kaloribalans och sen har han valt sina livsmedel efter det. Väldigt bra om man vill dra till sig supportrar och internetuppmärksamhet. Väldigt dålig om man vill ta vetenskapen framåt vilket han påstår att han vill.

Jag vet att de här inläggen kan bli lite väl raljerande ibland. Men jag hoppas att det kommer fram bra information från det hela med. De värden jag tar upp här på hur många kalorier som Sam kan ha tänkas ätit är givetvis inte exakta de heller. Poängen är att du aldrig vet exakt hur många kalorier du stoppar i dig och du vet aldrig exakt hur många kalorier du gör av med. Det du kan göra är uppskatta och när du uppskattar väldigt bra så stämmer dina resultat också väldigt bra. Uppskattar du väldigt dåligt är risken stor att dina resultat också blir dåliga, eller i alla fall inte som du trott att de skulle bli.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

27 svar på “Angående att äta 5000 kcal varje dag i 21 dagar”
 1. Jacob, kan du inte bara be nån trycka i sig ett kilo smör om dagen i en månad utöver det grundläggande behovet av protein och vitaminer (för att inte personen ska brytas ner fullständigt) på ett kontrollerat sätt så får vi se vad som händer? Det måste vara ett av dom absolut enklaste experimenten kan man tycka.

 2. ”Vi har gått in väldigt djupgående på detta i vår bok så om du äter den så är det bara att plocka upp och börja läsa i kapitel 3.”
  Jag gissar att de ska stå ”äger” och inte ”äter” 🙂

 3. Väldigt intressant!
  Om protein kan ge 3,2 kcal vid extremdieter, hur mycket kan kolhydrater vid extremdieter på 400-700 g/dag av CHO ge?
  Mvh

 4. Intressant artikel som vanligt. Själv är jag en storätare men smal som en sticka. Äter mest i alla sällskap utan att vikten rör sig. Ser inte så ut i alla fall, jag har ingen våg. Jag har alltid undrat vart energin i maten tar vägen? Jag är inte särskilt varm, i alla fall inte i händer och fötter. Nedsatt näringsupptag i tarmen? En annan fråga: Om man kan äta mycket och gör det, är det då skadligt för kroppen, även om man inte går upp i fettvikt?

 5. Jonas:
  Jacob, kan du inte bara be nån trycka i sig ett kilo smör om dagen i en månad utöver det grundläggande behovet av protein och vitaminer (för att inte personen ska brytas ner fullständigt) på ett kontrollerat sätt så får vi se vad som händer? Det måste vara ett av dom absolut enklaste experimenten kan man tycka.

  Det är ju ett enkelt experiment rent verktygsmässigt. Du behöver bara ett rum där personen kan hålla sig och sen maten som behöver ätas under tiden. Men vem bryr sig egentligen? Finns det någon som skulle äta så en längre tid? Det är ju mer intressant om man skulle testa effekten av olika mer troliga upplägg. Det finns nog ingen som ens skulle äta så som Sam gjorde i sitt försök. En väldigt tråkig diet i längden.
  Den studien jag referar till där man verkligen kontrollerade folk är mycket mer intressant. I den jämfördes tre olika dieter med olika mängder protein. Det man fann var att alla grupperna gick upp i princip lika mycket i fettmassa men de som åt väldigt lite protein gick inte upp något i muskelmassa. De som åt mer protein gick åtminstone upp i muskelmassa samtidigt som de gick upp i fettmassa 🙂

 6. Ta bort 18 av 18 instanser av ”faktiskt” så kommer artikeln gå från jättebra men oläsbar till jättebra.

 7. Om jag tolkar texten rätt hos Sam så kommer han att köra experimentet till i höst, fast då med högkolhydrat diet. Det ska bli intressant att se vad han får för resultat då. För som du helt riktigt påpekar varierar resultaten kraftigt mellan olika individer. Om han verkligen genomför det och vi utgår från att han inte ljuger om intag och resultat så kan man i alla fall få en uppfattning om han är av kategorin som kan äta energirikt utan större konsekvens på vikten oavsett varifrån energin kommer från. Som det står idag kan man bara konstatera att just han kan äta många kalorier utan att gå upp i vikt.

 8. Problemet är att han utvärderar med kroppsvikt och inte en uppskattning av energiinnehållet i kroppen, vilket är det som det handlar om. Som han gjorde nu kan en minskning av kolhydratmängden i kosten från ca 35 till 6 E% dolt en viktuppgång på upp mot 2 kg. Överätning med högkolhydratkost kommer ge kraftig glykogeninlagring och medföljande viktuppgång. Är han någorlunda tömd innan kan han förmodligen gå upp ca 4-5kg på en vecka, fastän fettinlagringen varit mycket liten under samma tid.

 9. Donny:
  Ta bort 18 av 18 instanser av ”faktiskt” så kommer artikeln gå från jättebra men oläsbar till jättebra.

  Kul att du orkade räkna alla trots att inlägget var oläsbart 🙂

 10. Jag reagerade på hans viktkurfa. Först var de n lite haltande men fran mot dag 13 började han följa parallellt med den beräknade och sedan i slutet backar vikten igen.

 11. Ola Wallengren:
  Överätning med högkolhydratkost kommer ge kraftig glykogeninlagring och medföljande viktuppgång. Är han någorlunda tömd innan kan han förmodligen gå upp ca 4-5kg på en vecka, fastän fettinlagringen varit mycket liten under samma tid.

  Hur kan man gå upp så mycket? jag vet att man binder en del vatten också men man lagrar ju runt 500 gram glykogen, Man lagrar väl inte in 4 kilo vatten också? Vad består resten av?

 12. Jacob, du säger att han åt en hel del kalorier (tex mandlarna) som inte togs upp i kroppen, är det inte just det som är poängen med påståendet att ”kalori in-ut” inte stämmer?! Det stärker ju tesen att 1000 kcal från mandlar inte är samma sak som 1000 kcal från hallonbåtar, vilket väl är poängen då han avser försöka slå hål på ”en kalori är en kalori”-teorin, eller har jag missat nått?!

 13. maja: är det inte just det som är poängen med påståendet att ”kalori in-ut” inte stämmer?!

  Att inte alla kalorier tas upp och att detta varierar lite mellan livsmedel är inget nytt. Det har varit allmänt känt i alla fall i 100 år nu. Och det är ingen som påstår något annat. http://en.wikipedia.org/wiki/Atwater_system
  De kalorier som inte tas upp subtraheras från de kalorier du äter för att sen bli kalori in. Titta på formeln jag skrev ner precis innan summeringen. Med det sagt så är några procent av mat som inte tas upp redan inbakat i de kalorivärden som du kan se i tabeller. Så äter du en något sånär ”normal” kost med hyfsad variation så hamnar du allt som oftast på ett bra värde.
  Om du istället som gör som Sam och väljer en extremkost som ingen skulle äta självmant så blir det fel. Ett medvetet val av Sam givetvis för att han ska lura folk att han visar på något nått. Men det är verkligen inget nytt.
  Du skulle kunna likna det vid att Sam försöker påstå att Newtons lagar är värdelösa och inte värda att använda bara för att han påvisat en situation där du måste använda Einsteins relativitetsteori. Det är ju ingen tvekan om att det blir mer precist att använda Einstrins relativitetsteorin när vi räknar fysik här på jorden men samtidigt blir det väldigt mycket mer komplicerat och Newtons lagar ger i 999 fall av 1000 ändå i praktiken samma svar. Så givetvis väljer man den enklare metoden då och det är också därför du lär dig dessa lagar först i skolan.
  Läser du vidare och vill ingenjör eller arbeta med fysik får du givetvis lära dig relativitetsteorin med. För alla andra så räcker dock Newtons lagar fin fint och du ser ingen fysiker som håller på att göra en massa ”hola balo” där han påstår att han bevisat att Newtons lagar inte stämmer. Hade han gjort det så hade han givetvis blivit ansedd som en pajas/tomte av alla andra fysiker.

  maja: Det stärker ju tesen att 1000 kcal från mandlar inte är samma sak som 1000 kcal från hallonbåtar

  Att det är samma sak skulle ingen påstå. I det ena fallet kommer kalorierna som protein, fett och kolhydrater medan andra fallet är endast kolhydrater och då även uteslutande sockerarter.

  maja: vilket väl är poängen då han avser försöka slå hål på ”en kalori är en kalori”-teorin, eller har jag missat nått?!

  Problemet är att det inte finns något att slå hål på. Läs ovan. ”en kalori är en kalori” är det ingen som tror på. Det är ju uppenbart att tex protein kan göra saker i kroppen som fett inte kan och vice versa. Påståendet ”en kalori är en kalori” är en förenkling som allt som oftast stämmer väldigt bra, precis som Newtons lagar. Du kan läsa mer om det här. I dessa studier har man verkligen kontrollerat kaloriintaget men varierat mängden fett och kolhydrater https://traningslara.se/finns-det-en-metabol-fordel-del-i/

 14. Aha ! Som andra påpekat när nåt inte stämmer… han ljuger ? Eller… du kan inte räkna som han gör… Men det är ju vad folk gör vad jag förstått, och alltså räknar fel ? Då är det ju som Maja säger helt värdelöst att räkna kalori in ut ! Hans resultat är inte konstiga för många av oss som äter LCHF , att man kan ” överäta ” betydligt utan att gå upp , snarare ner och vinna muskelmassa ! Han ska ju i höst som sagt äta ” skräpmat ” 21 dagar på samma kalorimängd .. hur kommer det att gå ? Men han ljuger väl ihop en viktökning då …

 15. Att överäta betydligt låter väldigt defust. Om jag överäter så överäter jag rejält inte en liten bit, jag överäter. Då gå m an upp i vikt även på min mirakeldiet som råkar vara LCHF.
  Dessutom kan hen teoretiskt äta proteiner även om hen inte äter LCHF väl…? Så hen kan med andra ord ”vinna muskelmassa”.

  Gustav:
  att man kan ” överäta ” betydligt utan att gå upp , snarare ner och vinna muskelmassa

 16. Svampodlaren:
  Att överäta betydligt låter väldigt defust. Om jag överäter så överäter jag rejält inte en liten bit, jag överäter. Då gå m an upp i vikt även på min mirakeldiet som råkar vara LCHF.
  Dessutom kan hen teoretiskt äta proteiner även om hen inte äter LCHF väl…? Så hen kan med andra ord ”vinna muskelmassa”.

  Jag erkänner att jag inte är kunnig om varför i detalj, men man kan väl säga att han ” överåt ” ? Även om det som Jacob säger snarare handlar om 4000 kcal i verkligheten … men en fråga då ? Ja , nötter kan inte tas upp fullt ut jag vet , men kan något det ? Det blir ju bara gissningar .. Men om man tar en ” vanlig ” människa då .. hur vet man vad och hur mycket man tar upp ?
  Många med mig har ” överätit ” på LCHF utan att gå upp ! Men skulle jag ( och det har jag gjort ) ” överäta ” på kolisar går jag upp i vikt !!
  ” Om du istället som gör som Sam och väljer en extremkost som ingen skulle äta självmant så blir det fel. ”
  Jaha ? Var detta extremt annat än mängden ? Om det blir fel av att ” överäta ” som Sam gjorde, stämmer då den järnhårda lagen ?

 17. Gustav: Det blir ju bara gissningar .. Men om man tar en ” vanlig ” människa då .. hur vet man vad och hur mycket man tar upp ?

  Om man vill få en exakt siffra och inte kan acceptera osäkerhet så blir det gissningar ja.
  När det gäller din fråga så behöver du läsa det jag har skrivit i inlägget och efterföljande kommentarer. Och sen när du läser det ska du försöka förstå det. Får du upprepar bara saker som redan har kommenterats och bemött just nu.

  Gustav: stämmer då den järnhårda lagen ?

  Den finns ingen järnhård lag. Det är Sam och uppenbarligen du som har hittat på något eget som ni sen försöker påstå att alla andra påstår gäller. En verklig ekvation för det hela har du fått i inlägget och en verklig simulator av dessa förhållanden och den osäkerhet som finns har du fått en länk till.
  Och gissa vad, båda dessa ger ett ufallsspann där Sams resultat faller inom gränserna för ”väntat”. Dessa formler har också gett värden som kunnat förklara alla de andra försök som tidigare är genomförda med välkontrollerade dieter eller med snabbmat från McDonalds, Burger King mm.

 18. Guddi
  Hur mycket energi som går ut fekalt vid olika koster är intressant.
  Det borde tas upp och diskuteras, Hallonbåtarna lär tas upp nästan fullständigt.
  Råa grönsaker och fullkornsbröd tas inte helt upp.
  Hur mycket energi som går ut diskuteras aldrig, det måste vara med i en kaloriräkning annars så blir det totalt felaktigt.
  Kan kroppen styra energiupptaget?

 19. Mats: Hur mycket energi som går ut fekalt vid olika koster är intressant.

  Det är omöjligt att veta för det varierar från livsmedel till livsmedel och även hur du kombinerar livsmedel. Men vid en ”normal” blandning av delar i kosten så ligger det omkring 2-7 procent ungefär som försvinner ut med avgöringen.
  Men om du menar olika fördelningar mellan kolhydrater, fett och protein när du skriver ”olika koster” så är svaret omöjligt att svara på. Stoppar du i dig ren glukos och rent fett så kommer i princip inget ut med avgöringen. Äter du istället majs eller nötter så kommer mycket med ut. Det har inget med makronutrienten att göra utan det är livsmedlet i sig.

  Mats: Det borde tas upp och diskuteras, Hallonbåtarna lär tas upp nästan fullständigt. Råa grönsaker och fullkornsbröd tas inte helt upp.

  Det tas upp och diskuteras. Vi har ett helt kapitel kring detta i vår bok tex. Men för gemene man är det något som har väldigt liten inverkan. För vi snackar fortfarande bara skillnader i någon procent och är det en blandkost så jämnar det ut sig. De schablonvärden som finns för vad protein, kolhydrater och fett ger i kalorier är ju medelvärden. Ett visst livsmedel kan ge 4,7 kcal per kolhydrat medan ett annat ger 3,8 kcal tex. De bestämda värdena man val ät baserat på vad folk i genomsnitt äter. Så överlag fungerar det bra om du blandar livsmedel i kosten.
  Äter du däremot extremt som Sam gjort i det här fallet och samtidigt en väldig massa kalorier så kan uträkningar med schablonvärden bli ordentligt fel.

  Mats: Hur mycket energi som går ut diskuteras aldrig, det måste vara med i en kaloriräkning annars så blir det totalt felaktigt.

  Det blir aldrig rätt när du själv räknar på kalorier. Så enkelt är det. Du kan inte heller uppskatta din energiförbrukning exakt. Du får helt enkelt börja på ett värde och sen följer du förändringarna i kroppsfett, muskelmassa osv och justerar efter hand så du når ditt mål.

  Mats: Kan kroppen styra energiupptaget?

  Vet inte. Men kroppen kan ju styra din energiförbrukning ganska rejält. Vissa människor kan höja sin energiförbrukning med upp emot 700-800 kcal på en dag när de överäter utan att de egentligen gör några uppenbart stora fysiska ansträngningar.

 20. Hej Jacob!
  Såg just avsnittet ”Svält dig gammal” i vetenskapens värld och blev lite orolig. Har styrketränat seriöst i flera år och ligger på ca 3g protein per kil kroppsvikt. I programmet varnar dom för att högt proteinintag leder till höga IGF-1 vilket i längden höjer risken för cancer osv. Detta känns ju faktiskt logiskt. Om man styrketränar och käkar mycket mat så triggar man ju kroppen hela tiden att bilda nya celler, kroppen står i läget ”full gas” hela tiden, vilket borde öka risken för att något ska gå fel och cancerceller uppstår. Vad är dina tankar kring detta? Hur ska man tänka som kroppsbyggare för att minska risken för höga IGF-1 värden och minska risken för cancer?

 21. Själva dokumentären har jag skrivit om här, https://traningslara.se/intermittent-fasta-och-kalorirestriktion/
  I övrigt är det som du skriver. Mer celldelning, mer uppbyggnad mm leder till ökad risk att något ska gå fel. Men du kommer dö av något och tills någon visar på att det faktiskt finns en ökad risk för cancer hos personer som styrketränar regelbundet och att den är betydande så tycker jag man ska ta teoretiska risker med ro. Du vill ju ha livskvalité när du lever med och få saker ger lika mycket lisvkvalité som god muskelstyrka när du åldras.

 22. Undrar hur många ggr du antyder att han ljuger, är du patetisk eller? Det han bla säger är att det går inte att lita på kaloriräkning och det gör väl även du 4 kcal är egentligen 3,2 ….jamen då är ni ju överrens

 23. Håller dock med Sam en del, rätt ”irriterande” när man ligger på deff på high protein, käkar 3000 kcal om dagen, tappar ett halvt kilo i veckan. Ändrar upplägg till mer fett och måste då gå ner till typ 2800 för samma viktnedgång. Sams poäng är ju att en kcal inte är en kcal, och som du säger, det har man vetat i 100 år. Endå är kcal mängden ”felmärkt” på innehållsförteckningen. Tror att i framtiden kommer det ändras till mer exakta värden, utifrån hur kroppen tillgodogör sig energin. Utifrån Medelmänniskan då, då det säkert varierar mellan individer. Men blir säkert en enu exaktare och förbättrad metod att räkna energin utifrån hur människan faktist tillgodo gör sig den. Någon måste ju göra jobbet dock så antar att nulägets situation får duga tills vidare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *