Det finns många saker som är mer eller mindre fast i folks medvetande som fakta men som i själva verket är slutsatser baserat på väldigt preliminär data.
Jag brukar försöka intala mig att det här främst beror på att man för en kanske 30-40 år sen hade mer eller mindre hybris när det gäller vad man tyckte att man hade bevisat vetenskapligt.
Man drog helt enkelt väldigt stora slutsatser baserat på väldigt begränsad data. I min artikel kring Insulinets roll när det gäller blodsockerkontroll på Traningslara.se citerade jag till och med några endokrinologer som kallade 60-80 talet för black ages inom deras område med följande formulering.
Things have been confused, however, by a 20 yr ‘black age’ of endocrinology (between approximately 1960 and 1980), where leading scientists—through extrapolating beyond their new discoveries—confused scientific thinking and teaching. They formulated new hypotheses based for the first time on hard scientific evidence but they got it badly wrong through extrapolating (incorrectly) from in vitro experimental data in rat tissues to in vivo metabolism in humans.
Så jag skyller alltså alla de här missförstånden som finns på en tidigare generation 😉 Fast ska jag vara ärlig så sker samma saker även idag. Jag tror det har blivit bättre men det ligger faktiskt lite i sakens natur att det lätt blir en hel del spekulerande kring resultat. Folk vill alltid veta mer än vad det verkligen finns data till att stödja och då blir det spekulationer. Det viktiga tycker därför jag är att man är tydlig med när man väl går ifrån visad data och börjar spekulera.
Hur som helst så är kaffe och dess vätskedrivande effekt en sån där sak som nog i princip alla har hört. Och där ligger en del sanning bakom påståendet men det är också en slutsats som behöver en hel del justering beroende på förutsättningarna. För några dagar sen publicerades en väldigt välkontrollerad studie vars syfte var att titta närmare på just den frågan (3).
Man undersökte om kaffedrickande hade någon vätskedrivande effekt hos vana kaffedrickare och resultatet visade på att det inte hade någon effekt alls. Detta är inget nytt resultat egentligen och Nicklas skrev om det här på Traningslara.se redan för fyra år sen, Koffein – ett tillskott som fungerar. Denna studie är med andra ord precis som de flesta andra studier. Den bidrar med lite ny kunskap och samtidigt bygger den vidare på en massa andra tidigare studier.
Det här är en väldigt välkontrollerad studie där man låtit deltagarna bo på en avdelning och sen har man kontrollerat allt i från deras fysiska aktivitet, matintag och vätskeintag. Detta är nödvändigt då alla de här faktorerna annars kan påverka vätskebalansen och vill du veta effekten från just koffein kan du inte låta dem vara okontrollerade.
Själva koffeinintaget i den här studien var 4mg/kg kroppsvikt vilket inte säger särskilt mycket för de flesta antagligen. Men en normal kopp kaffe ger ungefär 100 mg koffein så för en man som väger 70-80 kg motsvarar det här ungefär 3 kaffekoppar på en dag. Den faktiska dosen på en dag varierade mellan 200-453 mg hos deltagarna beroende på att de vägde olika mycket.
Det här är som jag ser det den största bristen med den här studien. Omkring 2-4 kaffekoppar är visserligen en normal konsumtion hos gemene man men för en idrottare som använder sig av koffein inför tävling som ett ergogent kosttillskott är den vanliga dosen 6 mg/kg kroppsvikt.
Just 6 mg/kg är dock en annan sån där gräns som inte var baserad på så värst mycket och senare doseringsstudier har visat att det mycket möjligen kan räcka med 3 mg/kg för att få de positiva effekterna vid uthållighetsidrotter (1).
Så doseringen som man använt i den här studien kan utan tvekan vara tillräckligt. Men samtidigt finns det utan tvekan idrottare som tar mer och även många människor som i vardagen dricker mer än 2-4 koppar kaffe på en dag så det hade varit intressant med en studie som tittat på ännu högre doser.
Större doser koffein och personer som inte är vana vid koffein
Den här studien utfördes som sagt på personer som var vana kaffedrickare. Det är ju mycket möjligt att effekten skiljer sig mellan personer som aldrig dricker något med koffein och personer som är vana vid att dricka kaffe eller något annat med koffein. I introduktionen till den här artikeln har man med följande tabell som visare resultatet från tidigare studier. I tabellen står både dosen man använt samt och deltagarna varit vana kaffedrickare eller inte.
Om du tycker tabellen är lite otydlig så kan du trycka på den för en större version.
När du tittar på datan här ovanför så kan du se två mönster. Det första är att i studierna där man fått ett positivt resultat så har man i alla utom en sagt till deltagarna att inte inta något koffein/kaffe några dagar inför testerna. Det andra mönstret är att dosen varit ganska stor i de andra få studierna där man fann att koffein faktiskt ökade urinproduktionen lite.
Summering och praktiska slutsatser
Den rimliga slutsatsen från det här resultatet är att du inte behöver bry dig det minsta om koffeins eventuella vätskedrivande effekter om vi pratar om en dryck med koffein i likt kaffe. Den lilla eventuella effekten från koffein hos en ovan brukare innebär ändå inte att personen kommer kissa ut all den extra vätska som den får i sig från drycken. Så även om kroppen bildar lite extra urin kommer din vätskebalans efter drycken att vara positiv, inte negativ.
Om vi istället pratar om koffein i tablettform vilket finns som kosttillskott så är frågan fortfarande lite öppen. Särskilt om vi diskuterar personer som normalt inte får i sig några större mängder koffein. De studier som finns på koffein och prestation visar ju på positiva eller neutrala effekter från koffeintabletter och jag känner inte till en enda studie där prestationen blivit sämre. Det innebär att det inte finns någon orsak att vara orolig för att koffeintabletter ska försämra prestationen på grund av ökad vätskeförlust. Men möjligheten finns ju att du kanske skulle presterat ännu lite bättre om du druckit någon deciliter extra tillsammans med tabletten.
Nu dricker nog de flesta idrottare ändå lite extra innan tävling så det här blir lite av en icke-fråga det med. Så summa sumarum, du kan fullständigt ignorera den eventuella lilla vätskedrivande effekten från koffein.
Lämna ett svar