Läckande tarm, vete och glutenDet här är ett inlägg som dragit mig för att skriva om., Jag är av åsikten att ju mindre folk vet om lösa, väldigt dåligt uppbackade, teorier kring saker som påstås göra oss feta, ge oss otäcka sjukdomar likt alzheimers, demens, MS och en massa inflammation, desto bättre.
Men nu har jag över många månader fått ett antal frågor kring en viss studie och två olika svenska sidor har redan tagit upp den, så den har ju redan fått en del spridning.
Den främsta orsaken till det här inlägget är väl egentligen en artikel på sidan kostdemokrati (Jag tänker inte länka dit för jag vill inte hjälpa en sådan totalt värdelös sida att få trafik men du kan läsa texten här om du vill). Kostdemokrati har en artikel, skriven av en Karl Hultén, där de påstår att gluten ger alla människor läckande tarm och jag har fått den skickad till mig flera gånger via mejl, sociala medier osv. Mitt svar alla gånger än så länge har varit ”läs inte på kostdemokrati”. För ärligt talat så är det verkligen motivering nog. Allting som på något sätt gör den sidan unikt är skitsnack. Det som står där som stämmer hittar du i typ en introduktionsbok i nutrition och på femtioelva andra internetsidor.
Men låt oss fortsätta på ämnet vete och läckande tarm. Läckande tarm är ett begrepp som egentligen inte finns på svenska. Det är bara en översättning av leaky gut som är ett påhittat engelskt begrepp. Det finns dock något som heter ”intestinal permeability” vilket innebär att våra tarmar är menade att fungera som ett filter. Tarmen ska släppa igenom saker men samtidigt så ska den också se till att saker som kan göra oss skada inte släpps igenom. När denna funktion inte fungerar som det ska utan släpper igenom för mycket så kallas det ibland alltså för leaky gut. Det är inte en faktisk fackterm men den är alltså oftast menad att betyda något i stil med ”ett ökat läckage som gör att för mycket släpps igenom”.
Jag tänker inte gå in särskilt mycket mer på ämnet läckande tarm. Det är ett intressant ämne men det är också något som missbrukas av väldigt många. De slänger runt med termen som om alla är diagnostiserade med det och att de sedan har botat det med sin speciella diet. I själva verket är det väldigt sällan som det här problemet verkligen är visat och ännu mer sällan som man visat att det blivit bättre av en viss diet.
Studien som Kostdemokrati och även som sagt andra sidor på nätet använder sig av för att ge stöd till deras påstående om att vete ger läckande tarm är den här:

Scand J Gastroenterol. 2006 Apr;41(4):408-19.
Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines.
Drago S, El Asmar R, Di Pierro M, Grazia Clemente M, Tripathi A, Sapone A, Thakar M, Iacono G, Carroccio A, D’Agate C, Not T, Zampini L, Catassi C, Fasano A.
OBJECTIVE: Little is known about the interaction of gliadin with intestinal epithelial cells and the mechanism(s) through which gliadin crosses the intestinal epithelial barrier…..
MATERIAL AND METHODS: Both ex vivo human small intestines and intestinal cell monolayers were exposed to gliadin, and zonulin release and changes in paracellular permeability were monitored in the presence and absence of zonulin antagonism……..
CONCLUSIONS: Based on our results, we concluded that gliadin activates zonulin signaling irrespective of the genetic expression of autoimmunity, leading to increased intestinal permeability to macromolecules.

Jag har klippt bort en hel del från abstraktet här ovanför. Vill du läsa hela så sök bara på titeln så hittar du det. Orsaken till att jag klippt bort en del är för att det annars bara blir en massa rörig text och det bidrar inte med något till poängen i det här inlägget. Det är ett ganska komplicerat abstrakt och vi ska inte gå in på vad studien faktiskt visar så mycket utan jag har fetat den lilla del som du behöver lägga märke till. Särskilt de två första orden är intressanta, ex vivo.
Ex vivo betyder att experimentet är utfört utanför det som är levande. I det här fallet utanför människokroppen. Det innebär att resultaten från den här studien inte direkt är överförbara till oss levande människor. Resultatet är ju inte ointressant för det men det innebär att man troligen ska gå vidare med att utföra studier på tarmen hos levande människor. Som bäst är den här typen av ex vivo studier en ansats till en möjlig hypotes. Det är inte bevis för någonting överhuvudtaget.
Som du kan se är den här studien nästan precis 8 år gammal nu och det gör det ju fullt möjligt att det har dykt uppföljningar på den här studien eller studier som faktiskt har tittat på hur det fungerar i tarmarna på levande människor.
Och precis som verklig forskning ska fungera så finns det också uppföljningsstudier på det här. Forskargruppen som publicerade studien här ovanför har gjort fler studier kring gluten och glutenkänslighet och 2011 publicerade dem en studie där de jämförde tarmarna hos friska personer, personer med celiaki och personer med glutenkänslighet (mer om glutenkänslighet hittar du här).

BMC Med. 2011 Mar 9;9:23. doi: 10.1186/1741-7015-9-23.
Divergence of gut permeability and mucosal immune gene expression in two gluten-associated conditions: celiac disease and gluten sensitivity.
Sapone A, Lammers KM, Casolaro V, Cammarota M, Giuliano MT, De Rosa M, Stefanile R, Mazzarella G, Tolone C, Russo MI, Esposito P, Ferraraccio F, Cartenì M, Riegler G, de Magistris L, Fasano A.
BACKGROUND: Celiac disease (CD) is an autoimmune enteropathy triggered by the ingestion of gluten. Gluten-sensitive individuals (GS) cannot tolerate gluten and may develop gastrointestinal symptoms similar to those in CD….
METHODS: CD, GS and healthy, gluten-tolerant individuals were enrolled in this study. Intestinal permeability was evaluated using a lactulose and mannitol probe, and mucosal biopsy specimens were collected to study the expression of genes involved in barrier function and immunity.
RESULTS: Unlike CD, GS is not associated with increased intestinal permeability. In fact, this was significantly reduced in GS compared with controls……
CONCLUSIONS: This study shows that the two gluten-associated disorders, CD and GS, are different clinical entities, and it contributes to the characterization of GS as a condition associated with prevalent gluten-induced activation of innate, rather than adaptive, immune responses in the absence of detectable changes in mucosal barrier function.

Återigen har jag klippt lite och även fetat det som är mest intressant här. Den här studien utfördes som sagt på levande människor, av samma forskargrupp. Och deras resultat blev att den enda gruppen som hade en tendens till läckande tarm var personer med celiaki. Så personer som upplever sig vara känsliga för gluten men inte har diagnosen celiaki har alltså inte några problem med ”läckande tarm”. Inte heller ser man detta problem hos frisk normalbefolkning.
I den här studien har man ju dock inte ”utmanat” personerna med gluten (gluten blir till gliadin i matsäcken). Men en annan forskargrupp i Australien har verkligen testat just det här i en dubbelblind randomiserad studie (1). Det här är samma grupp som gjort många av studierna kring FODMAP och de är väldigt tydliga med att de anser att det mesta av snacket kring gluten och vete som ”farligt/skadligt” är rent trams. Men istället för att bara stå och säga det så utförde de alltså en faktisk studie på det hela för att verkligen undersöka frågan. Här under är ett klippt abstrakt från den studien.

Am J Gastroenterol. 2011 Mar;106(3):508-14;
Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial.
Biesiekierski JR(1), Newnham ED, Irving PM, Barrett JS, Haines M, Doecke JD, Shepherd SJ, Muir JG, Gibson PR.
OBJECTIVES: Despite increased prescription of a gluten-free diet for gastrointestinal symptoms in individuals who do not have celiac disease, there is minimal evidence that suggests that gluten is a trigger….
METHODS: A double-blind, randomized, placebo-controlled rechallenge trial was undertaken in patients with irritable bowel syndrome in whom celiac disease was excluded and who were symptomatically controlled on a gluten-free diet….
RESULTS: A total of 34 patients (aged 29-59 years, 4 men) completed the study as per protocol……There were no significant changes in fecal lactoferrin, levels of celiac antibodies, highly sensitive C-reactive protein, or intestinal permeability. There were no differences in any end point in individuals with or without DQ2/DQ8.
CONCLUSIONS: ”Non-celiac gluten intolerance” may exist, but no clues to the mechanism were elucidated.

Återigen är det viktigaste fetat. Resultatet blev att man inte såg någon förändring alls i hur mycket deltagarnas tarmar ”läckte” under studiens gång. Det här är alltså en studie som är utförd på personer som själva upplever att de mår bättre av att inte äta vete. Det är alltså personer som, efter personer med celiaki, faktiskt är mest troliga att få någon form av negativ reaktion på gluten. Men det hände alltså ingenting alls med deras tarmar sett till hur mycket de släppte igenom.

Summering

När det finns en studie från ett provrör som visar något och flera andra studier utförda på faktiska levande människor så väljer man givetvis att följa bevisen från studier på levande människor. Alla studierna som jag har tagit upp i det här inlägget fanns publicerade när kostdemokrati och flera andra sidor på nätet började lägga upp sin skrämselpropagande men de har givetvis valt att ignorera detta helt.
Fast ska jag vara ärlig så tror jag helt ärligt att vi inte ska vara för hårda mot gubbarna bakom kostdemokrati. De har säkerligen inte haft någon koll på den här forskningen själv utan de har bara läst en massa skit från lika dåliga sidor på engelska och sen översatt det till svenska. Det är så deras flesta artiklar verkar komma till. Källan de har till sin artikel denna gång är William Davies, stolpskottet bakom boken brödberoende som vi ju vet gärna ljuger för att försöka sälja mer av sin bok. Här fick du ett exempel, här hittar du fler, Blir man smal av att utesluta vete och gluten?.

26 svar på “Vete och läckande tarm”
  1. Varför finns det så många som faktiskt tror på allt det här? Det undrar jag

  2. Var är mitt inlägg om gluten Guddi?
    Håller du fortfarande på och sorterar bort Lchf:are här?
    Att du tar bort elaka inlägg är förståeligt men varför åsiktssorterar du?
    Du skriver ju ibland på tex kostdoktorns sajt
    Då kan man ju tycka att det kan vara god ton att du låter mig eller andra Lchf:are lämna en synpunkt hos dig emellanåt..

  3. dufva: Håller du fortfarande på och sorterar bort Lchf:are här?

    Det är bara du och MJ vars kommentarer granskas innan de publiceras här (varav vissa inte släpps igenom). Orsaken har inget att göra med att ni är LCHFare utan för att ni förstört en väldig massa diskussioner här.

    dufva: Var är mitt inlägg om gluten Guddi?

    Ditt inlägg hade ingenting med det som jag tar upp i inlägget att göra. Det vara bara en lång lista baserat på ingenting och tillför ingenting till diskussionen. Istället är det ett utmärkt exempel på det jag skriver om i första stycket.
    Det är också ett utmärkt exempel på hur du förstör diskussioner. Du har inget att säga om sakfrågan så du börjar dra in en massa annat. Sen lägger jag tid på att besvara det och då hittar du bara på ännu något nytt. Meningslöst tidsslöseri

  4. Fakta är att många säger sig må bättre av att utesluta vete men det bevisar inte att leaky gut är en riktig förklaring till varför dom inte mår bra av vete.
    Friska reagerar nog inte på vete men det kan finnas okända sjukdomar där man reagerar på vete och det kan bero på något annat än leaky gut.
    Celiaki är en sjukdom där immunförsvaret inte fungerar som det ska men vad jag vet så är detaljerna inte än helt kända, det kan finnas fler sätt för vete att få kroppen att reagera negativt, vi vet inte alt än.
    JG kan ha rätt om leaky gut men det kan ändå vara så att en del mår dåligt av vete.

  5. Dufva, mata inte trollet Jacob, han är i ständigt sökande av inlägg som kan trycka ner LCHF. Enda sättet han får besökare och kommentarer, mata honom inte med det, låt honom leva här i sin egen ”lyckliga” värld där LCHF inte fungerar 😉

  6. Det här inlägget har ju inget med LCHF att göra. Förutom då att LCHFare som du och dufva antagligen spritt vidare den här dyngan med glädje tidigare och nu inser att ni har gjort bort er och även lurat era vänner.

  7. Jag tyckte faktiskt den var rätt kul 🙂
    ”Can you at least spell the word antibiotics? Yes. You have leaky gut syndrome…”

    Jacob Gudiol: Verkligen? Det den där texten var en hög med skit

  8. Jacob Gudiol:
    Jo, är texten menad som ett skämt så är den underhållande.

    ”This flowchart can also be used to properly diagnose oneself with Lyme Disease, candida overgrowth, MTHFR deficiency, SIBO, 36 different autoimmune diseases, adrenal fatigue, gluten sensitivity, and Histamine allergy. The dietary guidelines are useful against all of those conditions as well.” ASG.

  9. ”Ditt inlägg hade ingenting med det som jag tar upp i inlägget att göra. Det vara bara en lång lista baserat på ingenting och tillför ingenting till diskussionen”
    Jag tycker det hade mycket med gluten att göra eftersom det var en lista på besvär som duktiga hälsocoacher gång på gång ser i sina kontakter med patienter som äter vete
    och vad viktigare är att dessa besvär ofta avtar eller försvinner helt när man avlägsnar födoämnet
    Jag breddar diskussionen men du vill få det till att det är irrelevant
    Jag tycker det är fel att du berövar andra läsare här möjligheten att ta del av listan
    Det verkar som du inte vill att människor ska få makten att själva påverka sin hälsa via kosten?
    Varför??
    Hoppas du låter mig länka till artikeln bakom listan i allafall
    http://www.kostradgivarna.se/2014/04/en-fraga-ett-svar-en-livsforandring/

  10. Efter att gluttat lite snabbt på den sidan du länkade till Dufva undrar jag om det finns någonting kvar i världen som inte kan skyllas på gluten… Har folk ingen som helst känsla för kritiskt tänkande och vetenskaplig metodik?

  11. dufva: Jag tycker det hade mycket med gluten att göra

    Det här handlar inte om gluten i allmänhet. Det handlar om påståendet att gluten ger alla läckande tarm. Vilket det uppenbarligen inte gör.
    Att tro att detta inlägg handlar om gluten i allmänhet är precis lika korkat som att tro att ett recept handlar om kost i allmänhet. Men den parallellen hade iofs du säkert kunnat dra om du tyckte att receptet innehållit något ”farligt” enligt dina egna kriterier.

    dufva: Jag breddar diskussionen men du vill få det till att det är irrelevant

    Du breddar inte diskussionen. Du hittar på ett helt nytt ämne som inte har något med det ursprungliga ämnet att göra.

    dufva: Jag tycker det är fel att du berövar andra läsare här möjligheten att ta del av listan

    Du hittar den listan på en otrolig massa stolliga ställen på nätet. Ingen som blir berövad någonting. Men då den listan inte har någonting alls med läckande tarm att göra så har den ingenting alls här att göra.

    dufva: Det verkar som du inte vill att människor ska få makten att själva påverka sin hälsa via kosten?

    Jag förklarade det här väldigt tydligt i första stycket som jag redan påpekat. Det finns ingen orsak att hitta på en massa skit och skrämma upp folk när det gäller kost. Du saknar dock förmågan att kunna skilja på ämnen utan tror att det faktum att gluten inte ger läckande tarm hos personer utan celiaki innebär att jag skriver att gluten omöjligt kan ge någon människa någon form av problem överhuvudtaget. Din slutledningsförmåga är med andra ord ungefär lika utvecklad som ett förskolebarns.
    För övrigt är Anna Hallén inte på något sätt duktig eller kunnig. Hon är en av många människor på internet som hittar på en massa saker och lurar i folk en massa saker som sen gör att människor som du går runt och sprider trams.

  12. Beholder:
    Varför finns det så många som faktiskt tror på allt det här? Det undrar jag

    Mitt tips till alla som undrar om det här är sant, är att PROVA SJÄLV att uteslut gluten och eventuellt även mjölk ur kosten under några veckor. Jag hade högt blodtryck, så jag köpte en egen blodtrycksmätare, sedan slutade jag med att äta gluten och mjölk. Efter några veckor så blev mitt blodtryck normalt och jag gick ner 7 kilo i vikt. Det konstiga är att läkare inte tipsar om det här. Det är ju tur att internet finns så att man kan få reda på sådana här saker.
    // Göran

  13. Läckte dina tarmar innan du byta diet och slutade de läcka efter några veckor? Hur mätte du i så fall det?
    Om du inte har något svar på frågorna ovanför så kan du ju fundera på varför du skrev din kommentar överhuvudtaget Göran

  14. Jag vill börja med att tacka för en mycket bra och intressant artikel som är helt i linje med min åsikt om gluten och läckande tarm. Jag gjorde en rutinmässig hälsokontroll häromdagen och råkade ta upp diskussionen med min läkare om just gluten som har fått ett oförtjänt rykte om sig, och om att ALLA som äter gluten får läckande tarm. Min läkare sedan 10 år tillbaka höll fullständigt med mig i sak och sade att det är tyvärr många människor som har dålig kunskap om det och om vilka som egentligen bör undvika gluten. Har man glutenintolerans (celiaki som det också heter) ska man naturligtvis undvika det, i annat fall behöver man inte utesluta det från sin kost.
    Glutenintolerans betyder i korta ordalag att man inte tål gluten (proteinet som finns i vete, korn och råg). Det innebär att gluten skadar tarmens slemhinna hos de personer som är glutenintoleranta. Ryktet om att alla som äter gluten kommer få ”leaky gut” (”intestinal permeability”), är lika befängt som att säga att om en person är nötallergiker så måste ALLA personer undvika äta nötter (en lite dålig jämförelse då glutenintolerans inte handlar om allergi, men jag vill lyfta fram en poäng med liknelsen). Självklart ska man undvika vissa livsmedel om man inte tål dem, men det innebär inte att alla har samma intolerans mot samma ämne eller livsmedel.
    Själv har jag vetegluten i min kost och har aldrig haft några som helst problem med det då jag inte är glutenintolerant. Jag kan tillägga att jag är vegan sedan 15 år tillbaka (merparten av mitt liv), tränar mycket och sysslar med extremsport (hoppar fallskärm och B.A.S.E jump). Min hälsa är alltid min prioritet vilket är också anledningen till att jag gör årliga, regelbundna hälsokontroller. Gluten har aldrig visat sig vara något som helst problem för mig.
    Mitt främsta råd till alla som är rädda för gluten är att sluta lyssna på skrämselpropaganda och istället lyssna till sin egen kropp och se om sin egen hälsa. Vi är alla individer och reagerar olika på olika livsmedel. Ingens hälsa är lik den andres och det finns därför ingen som helst anledning att helt utesluta gluten i onödan. Läs på om vad gluten är från tillförlitliga rapporter och källor, vad faktiska forskningar påvisat och gör hälsokontroller innan du drar slutsats om något.
    @Göran Berntsson – Glutenintolerans är en sjukdom som uttrycker sig på olika sätt från person till person och kan därför vara mycket svår att upptäcka – även läkare kan missa sjukdomen. Det är dessutom olämpligt att på egen hand testa sig fram genom att utesluta gluten från sin kost. Det finns andra sätt att kolla om man har glutenintolerans, bl. a. genom blodprov eller tunntarmsbiopsi. I båda fallen måste man först äta gluten annars kan resultatet bli missvisande.
    @Jacob Gudiol – tack för en mycket bra webbplats och lycka till med mastersuppsatsen! =)

  15. Intressant. Jag vet inget om ifall jag har läckande tarm eller inte men är helt säker på att vete hos mig orsakar psykisk ohälsa. Har varit vetefri i 5 år nu och har haft två ångestanfall under den tiden jämfört med vår och varannan vecka tidigare. Märker även om jag får i mig vete omedvetet och mina nära vänner kommenterade på att jag blivit stabilare redan innan jag sagt något.
    Däremot vet jag inte om detta har med gluten att göra eftersom jag inte tål glutenfria produkter med vetestärkelse etc. Och jag har inte upplevt direkta problem av tex råg. Men undviker de spannmålen ändå – får ju nästan anstränga mig för att få i mig den utan vete. Icke-glutenfri havre har jag dock till min förvåning reagerat på.
    Hur som helst av lite relevans till ämnet: jag testade då jag läste en studie om mjölk och gluten i relation till adhd och autism. Jag vet inte hur vetenskapligt korrekt slutsatserna var men jag var trött på att hoppa mellan hyperenergisk och apatisk och ångest/självmordstankar (eller bara apati med medecinering) så det var värt att testa.
    Därför är mitt råd: prova om det verkar stämma in på dig. Men har försiktig med att projicera det på alla andras hälsa eller falla djupt ner i ett extremträsk för kosten blir mer och mer extrem och eventuella nya besvär beskylls på tillvänjning eller att du inte är noggrann nog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *