Jag är för närvarande i USA och när jag är där så går jag alltid in i bokhandlarna för att titta på vad som är populärt inom träning och kost för tillfället och i kosthyllan hittade jag en bok som jag inte hade stött på tidigare, The low FODMAP diet. När jag först såg den så tyckte jag det verkade vara en bok som alla andra när det gäller dietböcker men jag tog en bild på omslaget och när jag kom hem så sökte jag lite på det.
Och så fel min första uppfattning var. FODMAP är något verkligen seriöst med en hel del forskning bakom sig. Tyvärr verkar än så länge i princip alla studier vara från samma forskargrupp vilket aldrig är bra men deras data är publicerad och de lägger även fram en förklaringsmodell som verkar hålla tätt vilket då kan jämföras med de vanliga populära dieterna där det verkar som att deras förklaringar är ungefär lika täta som sil.
FODMAP är en förkortning för en kost som visat sig ge väldigt goda resultat hos personer med IBS, eller Irritabel tarm som det också kallas ibland. IBS är väldigt vanligt i befolkningen. Jag har det inte själv men det är ingen tvekan om att det kan vara väldigt jobbigt för de som har det och det kan påverka livskvalitén ganska markant.
FODMAP går i princip ut på att man försöker eliminera vissa typer av kolhydrater som hos personer med IBS leder till ett ökat vätskeupptag i tarmarna. Jag tänker inte skriva mer än så då du får det berättat på ett mycket bättre sätt av föreläsaren i videoklippet här under.
Den här föreläsningen är verkligen värd att titta på även om du själv inte har problem med IBS då du får veta väldigt mycket intressant ändå. Du får också veta mycket kring gluten/vete och IBS. Det startar vid minut 55 ungefär. Det här är enligt mig bra evidens för att gluten väldigt sällan har något med IBS att göra.
Om du har problem med IBS så finns det i mitten en hel del information om hur du praktiskt går tillväga. De har också bland annat utvecklat en app (Android & iPhone ) med en stor databas över livsmedel så du vet vilka som kan tänkas skapa problem.

SvD har i dagarna ett par artiklar kring just IBS, förhoppningsvis kan den här informationen hjälpa en del. ”Det är som att ha magsjuka varje dag”, KBT mot IBS – lyckad bokstavskombination?, IBS – en olöst gåta med flera svar?.

31 svar på “FODMAP – En diet som verkligen hjälper mot IBS”
  1. Oj, nu blev jag lite förvånad att du missat det.
    Det verkar vara väldigt verksamt mot IBS. Och det förklarar att så många mår bättre på en LCHF-kost, eftersom man utesluter så mycket FODMAPs med den.
    Och absolut tror jag att de flesta som har problem med vete och annan säd har det pga fruktanerna. Fast det är ju klokt att utesluta glutenintolerans om man misstänker det.

  2. Mejlade en review om glutenöverkänslighet, där man bla nämner FODMAP’s, till den adressen du har på traningslara.se. Inte så länge sedan, i julhelgen tror jag?

  3. A F – ursprungsliv.nu: Oj, nu blev jag lite förvånad att du missat det.

    Jag har ju läst Gibsons studie på gluten och IBS. Där har de ju även nämnt FODMAP men att de hade gjort så många studier på det som de ändå hade visste jag inte. Jag har ju inte IBS och det berör ju inte så mycket mina huvudintressen så jag har aldrig läst vidare på det förrän nu.

    A F – ursprungsliv.nu: Och det förklarar att så många mår bättre på en LCHF-kost, eftersom man utesluter så mycket FODMAPs med den.

    Det gör det

    A F – ursprungsliv.nu: Fast det är ju klokt att utesluta glutenintolerans om man misstänker det.

    Om du med utesluta kolla upp så man inte har celiaki först och sen eventuellt ändå utesluta gluten så ja 🙂

  4. Hanna:
    Mejlade en review om glutenöverkänslighet, där man bla nämner FODMAP’s, till den adressen du har på traningslara.se. Inte så länge sedan, i julhelgen tror jag?

    Jag har sett ditt mejl Hanna men inte läst artikeln du länkade till ännu. Jag får många mejl och är inte särskilt flitig på att svara eller läsa igenom dem särskilt noga. Finns helt enkelt inte tid till allt man vill göra tyvärr

  5. Jacob Gudiol: Jag har sett ditt mejl Hanna men inte läst artikeln du länkade till ännu. Jag får många mejl och är inte särskilt flitig på att svara eller läsa igenom dem särskilt noga. Finns helt enkelt inte tid till allt man vill göra tyvärr

    Mhm. Själv läser jag nästan bara utvalda bloggar och enstaka reviews. Förutom när det gäller mitt yrke specifikt då, där krävs det litet mer.
    Men om du vill veta mer om FODMAP’s och gluten kan jag rekommendera en skumning av artikeln, den har gett mig ett par vapen i polemiken med människor som har åsikter om mitt envisa glutenmumsande…

  6. Hej allesammans, tack så jättemycket att du la upp detta Jacob.
    Det är intressant, om man spenderar några timmar på IBS forum, så märker man snabbt att många människor migrerat till en kost där de utesluter många av de ”värsta” FODMAP livsmedel, innan FODMAP blivit populariserat. Personligen vet jag att denna modell också används för folk med Ulcerös kolit och Crohns disease ibland. Region Skånes Dietister började testa detta i våras/somras. Traditionellt har de svenska vårdguiderna inte riktat sig mot många livsmedel i hanteringen av IBS utan snarare att aktiviteten av att äta i sig ofta skapar problemet. De livsmedel som alltid uteslutits är bara svårsmälta livsmedel och sådana som skapar mkt luft, tänk kål, broccoli ect.
    Ang. LCHF så bör man tänka på att större mängder fett vid en måltid av flera ses som en ”gut stimulant” (ingen bra term alls) vilket också kan skapa symptom, och att ”the gut microbiota” sannolikt påverkas om man utesluter kolhydrater, dess effekt man kan spekulera om.
    För den som är intresserad av de genetiska komponenterna i ibs, så leder KI och Sahlgrenska en stor europeisk forskningssatsning som heter GENIEUR, här får ni en länk till de material de hittills har publicerat: http://www.bellygenes.org/our-research.html

  7. Mycket fett (mättat) i samband med lchf kost ger en lugn och fin tarm. PUNKT

  8. Lisa:
    Mycket fett (mättat) i samband med lchf kost ger en lugn och fin tarm. PUNKT

    Haha! ”PUNKT”.
    Helt i riktning med sann LCHF anda!

  9. Jacob Gudiol:
    Om du med utesluta kolla upp så man inte har celiaki först och sen eventuellt ändå utesluta gluten så ja

    Ja, man behöver ju vara lite olika noga med uteslutningen. Om man har IBS så kan man ofta hitta en nivå som man tål, det behöver inte vara katastrof med lite vetemjöl i en sås etc. Men om man har celiaki så måste man ju vara supernoga.

  10. Tack för tipset! Har kollat på hela klippet och är nu väldigt nyfiken på att testa att följa detta. Har IBS. Har under en tid provat att äta ”paleo”. Har blivit betydligt bättre, men absolut inte fri från besvär. Sötpotatis och avokado äts ju en hel del inom paleo men verkar inte vara tiptop enligt Fodmap. Som sagt, ska bli spännande att testa 🙂

  11. Jag har IBS och har testat diverse ”dieter” som GI, LCHF mm för att försöka få en lugnare mage. LCHF fungerade inte alls på mig! Det var alldeles för FET mat och fett mådde inte min mage inte alls bra av. Så jag håller inte med dig där ”Lisa”. Jag trodde jag var laktos och gluten allergisk, men testerna jag gjorde hos husläkaren visade inget. Jag tog saken i egna händer, googla runt och hittade tillslut ibsfri.com.
    Genom hemsidan kontaktade jag en dietist som har hjälp mig lägga upp en kostplan enligt FODMAPs. Jag tror på detta och mår MYCKET bättre när jag äter enligt dessa ”regler”. Ett tips till er med IBS – Prova FODMAP! Kolla gärna in på min blogg och läs mer under kategorin ”IBSfri”.

  12. By Jennys: Livsstil- och träningsblogg: Jag har IBS och har testat diverse ”dieter” som GI, LCHF mm för att försöka få en lugnare mage. LCHF fungerade inte alls på mig! Det var alldeles för FET mat och fett mådde inte min mage inte alls bra av. Så jag håller inte med dig där ”Lisa”.

    Men hon skrev PUNKT, så hon vinner 😉

  13. LCHF är inte den ultimata dieten, en del mår inte bra, varför ljuger vissa medvetet ?
    Ingen kan ha missat berättelser från enstaka personer som blir sjukare av dieten.
    En del mår bättre av lite mer kolhydrater av god kvalité alltså undvika skitmaten.
    Om jg skrev en dietbok där man bara undviker skitmaten så skulle många förbättra sin hälsa en del skulle bli friskare på sån mat än vad dom blir på LCHF.
    Insulinhypotesen är kvacksalveri, LCHF handlar nu om att göra pengar, rörelsen har blivit fullständigt oseriös och hänsynslös mot dom som inte blir friska på deras diet.
    IBS är enligt nyare forskning en obalans i tarmfloran och då kan LCHF hjälpa men i den del fall förvärra problemet, bra mat kan även förbättra, det finns fler dieter än den jg tog upp som kan hjälpa mot IBS.
    ex Specific Carbohydrate Diet SCD
    Jag tror att en del dietister börjar inse att kosten på vissa måste anpassas för att motverka den dåliga tarmfloran en del har, det har forskats en hel del i Sverige, på sikt så kommer man att byta tarmfloran på en del som är sjuka .
    Jg pratar om att undvika skitmaten han har ett vist stöd där i vetenskapen, LCHF med insulinhypotesen har inget vetenskapligt stöd.
    Dom som gör bra idrottsprestationer på LCHF gör det främst för att dom utesluter något dom inte tål, Gundes gröt och kolhydratladdning var inte helt fel men det är för raffinerade kolhydrater för en del personers magar.
    Det stora felet med livsmedelsverkets diet är att dom tillåter skitmat exempelvis nyckelhålsmärkt mat med mycket socker som förstör tarmfloran på känsliga individer.

  14. svenne:
    ………………………..
    Det stora felet med livsmedelsverkets diet är att dom tillåter skitmat exempelvis nyckelhålsmärkt mat med mycket socker som förstör tarmfloran på känsliga individer.

    Ville inte citera hela inlägget, men du lägger ett stort fokus på tarmfloran. Tyvärr är IBS så komplext i sin sjukdomsbild och svår definierbar, för att citera klippet ”a collection of symptoms”, att det blir mycket svårt att hitta vilket som är hönan och ägget. Det finns behandlingar som pre/pro-biotika, fekal transplantationer mm. Tyvärr har inga av dessa visat något större genomslag, dock verkar det som om det def. finns bakteriekulturer som gynnar somliga individer med IBS överlag, men de är i stort sätt bara symptom lindrande. Utöver detta är forskningen i hur och vida bakterier kan orsaka låggradiga inflammationer intressant då många med IBS faktiskt har mycket diskreta, låggradiga inflammationer i tarmen. Men i det stora hela finns det flera angreppsfält som visat resultat, den genetiska forskningen har börjat visa resultat som pekar mot ”avvikelser” i aktiveringen av nervsystemet och immunsystemet som är mycket intressant, men men time will tell.

  15. Jacob Gudiol: Men hon skrev PUNKT, så hon vinner

    Nähää.
    Enligt mina barn måste man säga:
    -”Spegel, spegel på dig, stjärnstopp!”
    Då vinner man. 🙂
    (Flåt för OT, posten kan raderas av moderator.)

  16. Lisa:
    Mycket fett (mättat) i samband med lchf kost ger en lugn och fin tarm. PUNKT

    Eller så ger det oss (i alla fall mig) med känslig tarm diarée!
    Gasproblemet och ballongmagen och knipet blir dock bättre av att äta mat med mindre ”FODMAP”s

  17. 18 gustaf
    Dagens probiotika är nästan värdelös man måste ha tusentals med olika arter för att magen ska fungera dagens probiotika kan inte bota IBS, lindring får en del.
    Att byta tarmfloran är mer forskning , flera läkare får inte och kan inte göra det.
    Det är bara KI som har en odling vad jag vet.
    Men i många studier så har man sett mycket bra resultat.
    Dom som får IBS av en kraftig antibiotikakur, det kan bara förklaras av att deras tarmflora slogs ut, all forskning pekar på att tarmfloran är den viktigaste faktorn till IBS.
    LCHF kan hjälpa mot IBS och det kan bara förklaras med att dom tog bort det magbakterierna gillar det är samma sak med fodmaps, SCD.
    LCHF folket har inte ett rätt när dom säger att dom är överkänsliga mot kolhydrater.
    ” ”avvikelser” i aktiveringen av nervsystemet och immunsystemet som är mycket intressant, men men time will tell.”
    Dåliga magbakterier orsakar det du tar upp.
    Många har upplevt det vid en maginfektion, IBS är bara en lindrigare infektion eller en obalans i floran.
    Diarré är kroppens sätt att försöka bli av med oönskade bakterier.

  18. Såg att någon tipsat om den redan men kan också varmt rekommendera ibsfri.com!

  19. Lisa:
    Mycket fett (mättat) i samband med lchf kost ger en lugn och fin tarm. PUNKT

    Jag fick diarré på LCHF.
    Men jag antar att jag inte åt ”riktig” LCHF. Kanske trodde jag inte tillräckligt.

  20. Tack, tack, tack! 🙂 bra inlägg. Jag har hittat denna eftersom jag har IBS och nu äntligen börjar hitta nått som passar, efter alla år med att prova allt från fruktian, lchf ” vanlig” mat och mycket annat. Nu är det bla nästintill glutenfritt och laktosfritt och det har underlättat. Jag är fortfarande i början på denna nya matresa, så vi får se! 😉
    *IBS.fri, där finns info. Man kan också ladda ner en app på svenska som är under utveckling.
    Jag har lånat boken från bibblan, finns även att låna som e-bok!
    Jag brukar alltid låna innan jag köper, så att jag vet om det är för mig! 😉
    Lycka till ni andra!

  21. Hej!
    Tror du det kan vara så att man kan vara känslig mot mjölkprodukter, och att de triggar ens IBS-besvär rejält, även om man i övrigt äter enligt Low Fodmaps, och bara använder laktosfria mjölkprodukter?
    Tack!
    //. Patrik

  22. Då skulle du i så fall vara mjölkproteinallergiker eller i alla fall ha någon typ av överkänslighet för mjölkprotein. Då kan man i vissa fall få IBS liknande symtom. Blir du inte bra på en FODMAP diet och i övrigt följer generella IBS råd så kan det vara en möjlig orsak till större delen av vad nu det är för symtom du upplever från mag- tarmkanalen.
    I vilket fall. Utred det hela på en allergimottagning så att du vet säkert innan du utesluter ytterligare en livsmedelsgrupp (ev. i onödan).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *