Fredrik Nyström är en något kontroversiell professor som de flesta i Sverige som är intresserade av kost och hälsa känner till. Han gör titt som tätt uttalanden i dagspressen där han gärna luftar sina egna åsikter. Personligen tycker jag att Nyström mest verkar vara ute efter publicitet när han uttalar sig i pressen ibland, men det är ändå ingen tvekan om att han är en intressant person med intressanta åsikter.
En sak är säker när det gäller Nyström, han vågar sticka ut och vara ifrågasättande för rådande ”sanningar” och gå emot strömmen. Även om många av hans artiklar och påståenden i pressen ofta är i princip lika dåligt underbyggda som de sakerna han sågar så är hans egen forskning bra och de studier jag läst som han varit inblandade i har varit väl dokumenterade och utförda. Dessutom genomför han ofta väldigt intressant studier, studier som även är intressanta för gemene man och det är en av dessa studier som jag tänker ta upp i detta inlägg. Titeln på studien är Comparison of the subjective sense of high or low metabolism and objectively measured resting metabolic rate och den är ännu inte publicerad utan finns endast tillgänglig via nätet.
Precis som titeln antyder så har man tittat på energiförbrukningen hos personer som antingen anser sig ha en hög metabolism eller låg metabolism. Studien har vissa likheter med de två studier som jag tog upp i mitt inlägg ”Svältläge (låg ämnesomsättning), del 2 – De som sticker ut” fast med några mindre förändringar. I de två tidigare studierna som jag tagit upp så valde man ut personer som uppgav att de åt väldigt lite kalorier utan att gå ner i vikt och tittade sen på deras totala energiförbrukning för att se om de gjorde av med lika lite som de uppgav att de åt. Det som Nyström har gjort är att han istället har samlat in personer som uppgett att de tror sig ha en hög eller låg ämnesomsättning för att sen jämföra om det faktiskt finns någon skillnad mellan dessa två grupper.
Studiens upplägg
Bakgrunden till att man utförde studien var Nyströms tidigare studie där man lät deltagarna äta snabbmat under 4 veckor med målet att dubbla sina kaloriintag varje dag. Resultatet i den studien blev en varierande viktuppgång mellan deltagarna. Vissa gick upp mycket i vikt medan andra nästan inte gick upp något alls i vikt. En av deltagarna i den studien var övertygad om att han inte skulle gå upp något i vikt under studien fast när studien var klar så var han den deltagare som hade gått upp mest i vikt. Detta fick forskarna att börja fundera på hur väl folks uppfattning om deras ämnesomsättning överensstämmer med deras verkliga ämnesomsättning.
Totalt fann man 44 stycken deltagare som upplevde att de hade en hög ämnesomsättning och 12 personer som upplevde att de hade en låg ämnesomsättning. Orsaken till att man inkluderade fler deltagare som upplevde sig ha en hög ämnesomsättning var för att man ansåg att det sen tidigare redan finns flera studier på personer som upplever sig ha en låg ämnesomsättning. Då dessa redan har visat att det inte finns någon verklig skillnad mellan de som upplever sig ha en låg ämnesomsättning och normala personer så valde man att lägga störst fokus på de som upplever sig ha en extra hög ämnesomsättning.
Till skillnad från de två studier som jag tidigare nämnt där man använde sig av tekniken double labeled water som är en teknik som mäter total energiförbrukning över dagen så använde man sig i denna studie endast av en RMR mätning, dvs mätning av ämnesomsättningen i vila. Man får vid denna typ av mätning ingen uppskattning av NEAT som kan variera mycket vid överätning. Förutom mätning av personernas energiförbrukning i vila så lät man även deltagarna väga sin mat och skriva kostdagbok under tre dagar. Deltagarna fick även en pedometer, dvs stegräknare, som de skulle använda under samma tid.
Resultatet i studien
Deltagarna som hade angett att de upplevde sig ha en låg ämnesomsättning hade högre BMI än de som upplevde att de hade en hög, 27,8 vs 20,4. Detta är föga överraskande i sig då personer som upplever att de har lätt att gå upp i vikt troligen även upplever att de gör det pga en lägre ämnesomsättning. Som jag har påpekat flera gånger tidigare här på sidan så är folk väldigt dåliga på att uppskatta sitt kaloriintag och skillnaden blir många gånger större när man frågar mer överviktiga personer (1).

När det gäller RMR så såg man ingen skillnad mellan de två grupperna. Inte heller kunde man se någon skillnad i fysisk aktivitet mellan de två grupperna. Varken sett till de värden som man fick med stegräknarna eller det som deltagarna själva angav när de fick fylla i ett frågeformulär. En sak som man dock kunde se som skiljde de två grupperna åt var hur mycket kalorier som de skrivit att det ätit i sina kostdagböcker. De som vägde mer hade också ätit fler kalorier. När man tog den högre vikten hos de som uppgav sig ha en låg ämnesomsättning i beaktande så blev sambandet dock det motsatta. Dvs de med högre BMI angav ett lägre kaloriintag i förhållande till kilo kroppsvikt.
Författarna till studien skriver bland annat följande om sitt resultat i diskussionsdelen:
As can be seen in Figure 1 the lack of differences between the two groups was not explained by outliers in the level of resting metabolic rate, since there was an apparent similarity in the distribution of this measured variable in the two groups. Indeed, several subjects in the ‘high’ metabolism group had lower resting metabolic rate than those with the lowest metabolic rate in the contrasting group. Furthermore, the participant with the highest recorded resting metabolic rate was found in the group of subjects with presumed ‘low’ metabolism.
Finns det ingen skillnad mellan deltagarna?
Studien visar att det inte finns någon skillnad i energiförbrukning i vila mellan personer som tror sig ha en låg ämnesomsättning och personer som tror sig ha en hög. Skillnaden mellan individerna kan inte heller förklaras av en skillnad i medveten fysisk aktivitet, i alla fall inte den som deltagarna kunde minnas att de utfört. Det återstår dock en mängd faktorer som kan skilja de två grupperna åt. Både när man ser till kalori ut delen och kalori in.
Kalori ut
NEAT har visat sig kunna variera mycket mellan individer och man har uppmätt så stora differenser mellan individer. Även när man låser in folk i små begränsade rum så kan NEAT visat sig kunna skilja med över 500 kcal/dag mellan olika personer (2). NEAT skulle kunna vara en förklaring till varför personerna i fråga upplever att de har en hög eller låg ämnesomsättning.
Även intensiteten på den fysiska aktiviteten som deltagarna uppgav kan skilja sig åt markant. Bara för att två personer tränar lika ofta och länge så innebär inte det att de tränar lika hårt.
Kalori in
Folk är som sagt fullständigt usla på att minnas hur mycket de äter. De glömmer bort saker de ätit, underskattar volymen på det som de verkligen äter och har svårt för att uppskatta kalorimängden i det som de äter. Personerna som upplever att de har en låg ämnesomsättning kan mycket väl vara personer som systematiskt underskattar sitt kaloriintag medan de som upplever att de har en hög ämnesomsättning systematiskt överskattar sitt kaloriintag. Personen som i Nyströms tidigare studie som uppgav att han var helt säker på att han inte skulle gå upp i vikt när han överåt och sen gick upp mest i vikt av alla är då ett typexempel på en person som troligen grovt överskattar sitt dagliga kaloriintag.
Det här är också en brist i Nyströms tidigare studie där man lät folk överäta. Man hade ingen egentlig koll på vad personerna i fråga åt. De fick lämna in kvitto för snabbmaten som de ätit och de fick berätta för en dietist över telefon om vad de åt för övrigt men denna information är som sagt inte helt tillförlitlig.
Summering
Ännu en intressant studie från Nyström där man tittat på hur väl personers egna uppfattning som sin ämnesomsättning stämmer överens med verkligheten. Ett av syftena med studien var att forskarna ville hitta personer som nästan verkar vara immuna mot viktuppgång. Tyvärr så lyckades man inte med detta i studien utan den visade istället att när man använder objektiva mått så finns det inte några uppenbara skillnader mellan personer som tror sig ha en låg ämnesomsättning jämfört med de som tror sig ha en hög. Studien är dock inte slutet på frågan och det behövs fler studier för att räta ut ytterligare frågetecken.
Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.
Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.
Lämna ett svar