Det var en artikel i SvD idag om som mest verkar vara reklam för Finax där man nämner att många människor även äter Müsli på dagen och kvällen, inte bara som frukost. Inte direkt en förvånande ”nyhet”. I kommentarerna så dök det naturligtvis upp LCHF-förespråkare bland kommentarerna. Bland annat länkade man till Lustigs videoklipp som jag tog upp i mitt förra inlägg, Mer nonsens från Robert Lustig
Där var också flera kommentatörer som självsäkert uttalade sig om att vi åt mycker mer fett och mindre kolhydrater förr och att mer kolhydrater gör att man blir fet. Då tänkte jag att det passade att visa den här illustrationen.

Använd scrollen/valrutan för att välja olika illustrationer. Tryck på key-knappen för att se hela kartan.
Tex kan man titta på BMI och sen på intaget av fett/g/dag och därefter gå vidare med att välja BMI och sen intag av kolhydrater % per dag.
När man har gjort det kan man tänka för sig själv om man ser något mönster och hur bra detta mönster stämmer med den enkla förklaringen ”mer kolhydrater leder till mer övervikt”.
Om ni för musen över illustrationen så kan ni se trenden för respektiva sak för de senaste 20 åren med. Även där kan man fundera kring vilken trend man ser och hur väl den stämmer överens med samma påstående.
Nu säger inte jag att det fett som gör folk feta. Det jag säger är att kolhydrater inte nödvändigtvis gör folk feta och det finns en otrolig massa evidens för det. Så när folk gör påståenden likt de du kan läsa bland kommentarerna på SvD så är det bara att ignorera.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

7 svar på “Lite intressanta grafer som egentligen inte säger så mycket”
 1. Kul att du fortfarande inte har fattat ens vad LCHF är. Det är såklart värre att äta mycket fett OCH mycket kolhydrater än att äta mycket kolhydrater och lite fett. Utan att äta fett så blir man ju inte fet, för kroppen kan inte omvandla särskilt mycket kolhydrater till fett, utan det är intaget av kolhydrater som gör att intaget av fett sparas på kroppen.
  Men att du är ganska korkad förklarar faktiskt ganska mycket.

 2. Jag ser att du fortfarande har svårt med att förstå att när jag skriver om en specifik sak så försöker jag inte bemöta alla argument inom en hel rörelse.
  Det här inlägget var specifikt för att bemöta påståendet människor som äter en stor andel kolhydrater blir feta.

 3. Wow…
  Det är det enda jag kan säga om Xets alla kommentarer jag har läst. Du är ju bara pinsam.

 4. Xet:
  Kul att du fortfarande inte har fattat ens vad LCHF är. Det är såklart värre att äta mycket fett OCH mycket kolhydrater än att äta mycket kolhydrater och lite fett. Utan att äta fett så blir man ju inte fet, för kroppen kan inte omvandla särskilt mycket kolhydrater till fett, utan det är intaget av kolhydrater som gör att intaget av fett sparas på kroppen.
  Men att du är ganska korkad förklarar faktiskt ganska mycket.

  Det är kolhydraterna som lagras som fett på kroppen.

 5. Stefan: Det är kolhydraterna som lagras som fett på kroppen.

  Det är en väldigt liten del av de kolhydrater som man äter som blir till fett. Vi snackar om enstaka gram varje dag och merparten av det bildas i levern och bränns som energi utan att lagras in som kroppsfett.

 6. Xet:
  Kul att du fortfarande inte har fattat ens vad LCHF är. Det är såklart värre att äta mycket fett OCH mycket kolhydrater än att äta mycket kolhydrater och lite fett. Utan att äta fett så blir man ju inte fet, för kroppen kan inte omvandla särskilt mycket kolhydrater till fett, utan det är intaget av kalorier som gör att intaget av fett sparas på kroppen.
  Men att du är ganska korkad förklarar faktiskt ganska mycket.

  Fixade till ditt inlägg lite så att det stämmer.

 7. Tittar man på kolhydratkonsumtionen i USA de senaste 100 åren så har faktiskt kolhydratkonsumtionen gått ner. Sen så finns det ju hur många ursprungsbefolkningar som helst som baserat sin kost på kolhydrater som inte var sjuka och överviktiga. Det är min egen erfarenhet också att man inte blir tjockare av kolhydrater efter att ha gått från att ha ätit LCHF till att basera min kost på kolhydrater.
  Jag var tvungen att sluta med LCHF efter ett år för jag fick mer och mer hälsoproblem som jag aldrig hade haft förut, sen när jag började äta mer och mer kolhydrater så försvann hälsoproblemen. Jag gick dock ner en hel del i vikt av LCHF men att gå ner i vikt betyder inte nödväntigtvis att man blir mer hälsosammare som i mitt fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *