En timme extra sömn gav lägre vikt hos undomar

Publicerat den 11 kommentarer till En timme extra sömn gav lägre vikt hos undomar
Mer sömn ger bättre viktkontroll hos ungdomar

Sömn är något jag har skrivit ganska mycket om både på min personliga blogg Träna Styrka och här på Träningslära. Sömn är viktigt för de mesta som har med din hälsa att göra och jag är ganska säker på att de flesta vet att de inte mår särskilt bra när de sovit för lite alternativt att de känner att de mår extra bra när de sovit bra och länge. Dock tror jag att många ändå faktiskt underskattar hur viktigt det är med fullgod sömn.
Idag hade jag tänkt skriva om en ny ganska cool studie som publicerades för några månader sen som visar vilken betydelse sömnen har för viktkontroll (1).

Ett naturligt experiment där ungdomar fick mer tid att sova

Studien i fråga är en undersökning av ett så kallat naturligt experiment. Men det menas att man med hjälp av något som har hänt i en region eller område gör det möjligt att studera effekten av en intervention som du själv inte inför.
Till exempel skulle man kunna ha två olika närliggande städer som är ganska lika varandra när det gäller hur fysiskt aktiva befolkningen är och sen bestämmer sig den ena staden för att bygga fler cykelvägar. Efter det att staden byggt klart dessa kan man välja att jämföra mängden fysisk aktivitet hos befolkningen från före och efter men det innebär också att det man mäter mycket väl kan bero på en allmän trend i landet överlag. Det man kan göra då är att jämföra med den andra närliggande staden för att se om trenden där utvecklats på samma sätt.
Naturliga experiment är också väldigt vanliga när det gäller saker som man normalt inte skulle utsätta människor för. Till exempel kan man studera effekten av strålning genom att göra studier på människor kring Tjernobyl. Eller kanske effekten av någon kemikalier på naturlivet efter att någon olycka hänt i en fabrik eller liknande.   
I just det här fallet så var det alltså fråga om ett naturliga experimentet som gjorde att en massa ungdomar fick möjlighet att gå och lägga sig tidigare på kvällen. Just vad det var som hände är nog något som de allra flesta av oss här i Sverige kan ha svårt att relatera till då det var en regel som gjorde att ungdomar inte längre fick ges privat skolundervisning efter klockan 22 på kvällarna. 🙂
Den här studien är dock utförd i Sydkorea och där är det tydligen ett vanligt fenomen att ungdomar besöker något som heter Hagwon där de kan få extra utbildning eller hjälp med ämnen som de har svårt att klara av med i den vanliga skolan. Tydligen är det vanligt att elever stannar kvar väldigt länge på dessa ställen och får undervisning i olika ämnen. Och med väldigt länge menar jag verkligen väldigt länge. Enligt studien är det vanligt att de är kvar efter midnatt och studerar.
Det här verkar också vara ett kontroversiellt ämne i Sydkorea och efter en mängd debatter i några år så beslutade man för drygt fem år sen att varje region för sig själv fick besluta om de vill införa ett förbud mot privat undervisning efter en viss tid. Totalt var det tre regioner av 16 som införde ett förbud mot undervisning efter klockan 22 och två andra regioner införde ett förbud på efter klockan 23. Här är en kort video om Hagwons i Sydkorea

Vill du veta mer om allt det här så rekommenderar jag att du läser själva studien som är fri för alla att läsa.

Mindre studier för ungdomarna ger ökad möjlighet att sova längre

En konsekvens av de här reglerna i vissa regioner är att barnen i dessa regioner slutade dagen tidigare och de fick då också möjlighet att gå och lägga sig tidigare på dagen. Jag skriver möjlighet för det är ju inte säkert att de har gått och lagt sig tidigare bara för att de fått möjlighet till det. Via frågeformulär fick man ett svar på den här frågan och den faktiska förändringen i sovtid blev ”bara” 0,23 timmar för alla ungdomarna.
Vad som också är anmärkningsvärt här att att ungdomarna uppgav att de sov i snitt 5,7 timmar per natt. Endast 41 procent av de över 50 000 ungdomarna som var med i den här studien sov över 6 timmar per natt. Den tiden som de flesta gick och la sig var några minuter innan klockan 1 på natten.
Där finns många nyanser till den här studien som jag inte tänker ta upp här då till exempel vissa åldersgrupper var mer benägna att studera sent in på natten och effekten blev därför aningen större för dem.

Mer sömn gav lägre BMI

Trots den lilla förändringen i faktiskt sömntid mellan ungdomarna i de olika regionerna så fick man ändå ett signifikant resultat i den här studien. Det man fann var att för varje timme med extra sömn så gick ungdomarna upp i snitt 1,5 kilo mindre i vikt.
Man gjorde även lite subgruppsanalyser och fann att elever som efter regelförändringar i sin region började sova mer än fem timmar per natt minskade sitt BMI med 1,8 jämfört med andra ungdomar som fortsatte att sova mindre än fem timmar per natt.
Det här kanske inte låter som särskilt mycket men det är ganska anmärkningsvärda resultat. För det första handlar detta alltså inte om någon form av försök att förändra kroppsvikten. Vi pratar alltså inte om någon viktnedgångsstudie eller effekten av att försöka lägga om kosten till det bättre. Det här är bara effekten av en regel som gjort att sannolikheten ökat för att ungdomar i vissa regioner ska gå och lägga sig tidigare.
En annan sak värd att nämna är att ungdomarna i den här studien var smala. Deras genomsnittliga BMI var 20,9 vilket givetvis är lågt även om BMI-gränserna för övervikt för asiater är lägre än för européer. Vi pratar alltså inte om en situation där det funnits många överviktiga med stor ”potential” att tappa vikt. Då försökspersonerna redan varit mer eller mindre normalviktiga är det anmärkningsvärt att de ändå förbättrar sin vikt med något kilo.
Att de flesta ungdomarna redan var normalviktiga är både en styrka och en brist i studien. För även om det säkert är positivt för dem att de har något mindre kilo fett på kroppen så är det egentligen effekten på övervikt som verkligen är intressant. Sannolikt hade effekten varit ännu större i den här studien om ungdomarna varit överviktiga från början. Generellt sett är det nämligen så att effekten från de flesta förändringar blir större när det finns mer spelrum för en effekt. Men hur människor reagerar för förändringar är ofta ganska oberäkneligt och det är inte säkert att den effekt som ses hos normalviktiga med något extra kilo även ses hos överviktiga och feta.
Slutligen tycker jag också det är värt att påpeka att ungdomarna i den här studien fortfarande har sovit för lite. Särskilt i övre tonåren behövs det mycket mer sömn än knappt 6 timmar per natt.

Summering – du behöver din sömn av många orsaker

Det här är en väldigt intressant studie eftersom den gör det möjligt att studera något som är extremt svårt att studera på så lång sikt hos människor. Det är helt enkelt extremt svårt att genomföra en interventionsstudie där du säger till folk att börja sova mer och sen se till så att de verkligen följer direktiven.
Det här är dock inget överraskande resultat. Som jag har skrivit tidigare finns det kortsiktiga studier som visat att folk äter fler kalorier när de sover mindre, Mindre sömn får dig att äta mer kalorier. Lite sömn ger också sämre viktnedgång än ”normalt” även om man matchar kaloriintaget, För lite sömn förstör din viktnedgång och försämrar hälsan. Meta-analyser och översiktsartiklar av observationsstudier har också visat att folk som sover sämre går upp mer i vikt (2, 3).
Det jag har skrivit om här är dessutom bara vikten. Det finns av allt att döma också andra negativa effekter av kort sömn på både hälsa och prestation som inte märks på en ökad vikt. Så se till att du inte sitter uppe på nätterna i onödan.

11 kommentarer

 1. Förstår att studien inte handlar om det, men kan inte låta bli att undra hur det gick med skolresultaten. Det skulle vara ironiskt och intressant om förbud mot (sen) läxhjälp även gav upphov till bättre inlärning.

 2. Måste du skriva det här inlägget under fotbolls-VM? 😉 Skojar bara. Ska lägga mig i tid i dag. Får skippa nattmatchen.

 3. Hoppade till sammanfattningen (ska läsa sedan).
  ”Meta-analyser och översiktsartiklar av observationsstudier har också visat att folk som sover går upp mer i vikt (2, 3).”
  Sover dåligt/lite menar du antar jag.

 4. Walter Levy:
  Förstår att studien inte handlar om det, men kan inte låta bli att undra hur det gick med skolresultaten. Det skulle vara ironiskt och intressant om förbud mot (sen) läxhjälp även gav upphov till bättre inlärning.

  Det undrade jag med 🙂 Hittade inget när jag sökte fast det var en väldigt ytlig sökning.

 5. Mycket intressant.
  Två frågor:
  1:
  ”Det man fann var att för varje timme med extra sömn så gick ungdomarna upp i snitt 1,5 kilo mindre i vikt.”
  MM: Vet du under hur lång tid den mätningen var?
  2: Är egentligen off topic men skulle ändå vara intressant att höra din åsikt:
  ”ungdomarna i den här studien var smala. Deras genomsnittliga BMI var 20,9 vilket givetvis är lågt”
  ”är det anmärkningsvärt att de ändå förbättrar sin vikt med något kilo.”
  MM: Är det en förbättring av vikten att gå ner i vikt om man har 20,9 i BMI?

  1. 1. Över ett år.
   2. BMI för Asien är som sagt inte samma som för Sverige. Sen är BMI ett medelvärde och resultatet anges i medelvärde. Det kan alltså mycket väl vara så att de som hade ett högre BMI har tappat mer än 1,5 kg i vikt och deras viktnedgång kompenserat för en stabil vikt hos de som var normalviktiga. Så jag tror definitivt att det är en positiv förändring.

 6. Det var intressant att läsa. Det publicerades för några dagar sen en annan studie om sömn, där man visade på ett samband mellan åldersrelaterad försämring av kognitiva funktioner och för lite sömn.
  Själv sover jag tills jag vaknar helt enkelt!

 7. Har inte läst själva studien, men min första tanke var att de här ungdomarna måste sitta stilla väldigt mycket. Eftersom själva interventionen var att man minskade på studietiden så fanns väl en möjlighet att de kunde röra på sig mer?
  Tittade man på ungdomarnas fysiska aktivitet någonting?

 8. Otroligt intressant inlägg! Kanske får ta och sova mer? Svårt med tanke på hur mycket kaffe jag dricker däremot… Haha!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *