Det här blir ett kort inlägg där jag mest ska tipsa om lite annan läsning. Tidningen The Washington Post hade för några dagar sen en artikel om amerikanernas diet, How the American diet has failed. I den här artikeln tar man upp en hel del intressant information. Det är ingen ny information i sig och jag har skrivit om samma sak i till exempel inläggen Trender i övervikt och makronutrientintag i USA och The Skinny on Obesity – fler överdrifter från Lustig. Det som gör artikel läsvärd är dock dels att värdena är uppdaterade och att artikeln har lite grafer och illustrationer som gör det hela tydligt.

Kort och gott kommer de fram till att knappt 50 procent av alla kalorierna som den genomsnittlige amerikanen äter kommer från oljor, fetter och spannmål. Formen på spannmålen är givetvis allra mest raffinerad och oraffinerade varianter står endast för 10-20 procent av allt spannmål (1, 2).

Over 92% of the uptick in per capita caloric intake since 1970 is attributable to oils, fats, and grains. Thirty years ago, the combination was responsible for roughly 37% of our daily calories; today, it makes up closer to 47% of our diet.

Detta är givetvis en väldigt stor mängd kalorier att få i sig från endast tre kategorier av livsmedel och det blir ju ännu värre när dessa tre kategorier alla har en låg näringstäthet.

Något som de av någon obekriplig anledning inte nämner alls i artikel är mängden tillsatt socker som ligger omkring 16 energiprocent (3). Socker får ju nuförtiden i princip allt skit men ser man till mängden kalorier som det bidrar med idag jämfört med för 30-40 år sen innan övervikten började öka väldigt hastigt så har intaget av socker inte ökat lika mycket som intaget av tillsatt fett vilket jag tagit upp tidigare med. Men 16 procent är ju fortfarande en hög siffra och här i Sverige ligger vi till exempel på ungefär 10 procent av alla kalorier från tillsatt socker.

Det här är medelvärden – de som äter dåligt äter sämre

Totalt får alltså den genomsnittlige amerikanen i sig runt 65 procent av alla sina kalorier från oljor, fetter, socker och spannmål där det mesta av spannmålen är raffinerad. I min värld är det inte ens konstigt att de har väldigt stora problem med matrelaterad ohälsa i det landet. Det är nämligen inte bara så att oljor, fetter, raffinerat spannmål och socker är energität mat med lite näring. Det är också så att detta är livsmedel som när de blandas eller tillförs till annan mat så gör det väldigt lätt att vi äter för mycket av maten. Det ökar alltså markant risken för övervikt.

Mängden kalorier från tomma kalorier i den genomsnittlige amerikanens kost

Och då är det här medelvärden. Det innebär alltså att ungefäl hälften av människorna i USA äter ännu sämre. Dagens överviktsproblem är alltså inget mysterium där man måste hitta någon bortförklaring så som kemikalier, tillsatser osv. Dessa kan möjligen ha spelat in men den stora boven är uppenbar. Och det är inte någonsin någon som har rekommenderat folk att äta på detta sätt utan det är helt enkelt människors egna val som blivit starkt påverkade av marknadsföring och vilseledande information från livsmedelsföretag tillsammans med en miljö som idag mer eller mindre konstant lockar oss med godsaker som till stora delar bara består av en mix av fetter, oljor, raffinerat spanmål och socker.

Det är ingen speciellt spännande slutsats. Men det är en slutsats som stämmer med all evidens som finns. Folk äter för mycket skitmat helt enkelt och ju mer skitmat ett land äter desto fetare är befolkningen i det landet…

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

4 svar på “65 % av kalorierna från fett, socker och spannmål”
  1. En definitivt läsvärd artikel som belyser att den genomgående mattrenden har enbart försämrats genom ett enormt flöde av avsiktlig felaktig information gällande kost för vinstsyfte. Har en fråga gällande termen ”tomma kalorier”, innebär det för dig makronutrienter med en låg näringstäthet?
    Tack på förhand och en stor eloge till dig som aktivt delar med dig av din viktiga kunskap som du erhåller! Det är få förunnat att sådan upplysning ges utan vinstsyfte 😀

  2. Äntligen någon som säger vad som bortom allt rimligt tvivel är den enkla sanningen!! Blir så trött på den rådande hjärntvätten inom området för tillfället. Massor av människor som i övrigt är normalbegåvade och vettiga tror till höger och vänster på fullt allvar att myndigheters ”fettskrämda” kostråd på 80-talet och framåt är orsaken med stort O till i princip all övervikt i både usa och sverige….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *