Idag publicerade jag ett inlägg på Traningslara.se om en ny studie publicerad i New England Journal of Medicine, 25 cl saftdryck varje dag gör att barn går upp i vikt. Som jag skrev har denna studie, eller de andra artiklarna publicerade samtidigt i samma journal, ännu inte fått någon större mediauppmärksamhet här i Sverige men USA har det stått en del om det i pressen och samma dag publicerade även American Beverage Association en pressrelease på sin hemsida med ”deras syn på studierna”.
Om du vill läsa en text vinklad för att friskriva läsk och sockersötade drycker är det bara att läsa. Om du inte orkar så kan jag summera det med en mening.
Dagens överviktsproblem är väldigt komplext – därför kan vi inte skylla på sockersötadedrycker och studier som endast tittar på läsk är meningslösa.
Det är väldigt mycket som stämmer i deras pressrelease. Det är faktiskt så att i princip allting de skriver stämmer i sak. Men de utelämnar en väldig massa och deras argumentation att det är meningslöst att studera en sak eller en faktor är ett stort logiskt felargument.
För om vi ska börja få någon sorts grepp om vad som kan tänkas orsaka överviktsproblem så måste man veta vilka förändringar i vår miljö de senaste decennierna som kan tänkas spela in och vilka som bara har skett under samma tid men inte haft någon inverkan.
Tar vi till exempel studien jag skrev om idag på Traningslara så visar den att barn som inte dricker någon dryck med socker varje dag får en viktuppgång som följer barns normala viktuppgång. Om barn istället dricker något med socker i så ökar deras vikt mer än normalkurvan för barn i deras ålder.
Dessa barn var fria att äta precis vad de ville annars och de var fria att röra på sig och leva precis hur de ville (eller deras föräldrar tillät). De barnen som fick drycken med socker hade kunnat rör på sig mer eller ätit lite mindre av annan mat varje dag och kompenserat för de extra kalorierna men det gjorde de inte. Detta var barn tagna rakt ur verkligheten som levde hela vanliga liv och det är alltså troligen så här som alla barn i liknande miljö skulle agera. Barnen som fick lightdrycken hade kunnat äta extra kalorier från kakor, godis, glass eller någon annan form av skitmat med. Men det gjorde de inte, de åt istället av allt att verka efter sina kaloribehov och fick en normal viktkurva. Det finns alltså en effekt från just de där 25 cl av sockersötad dryck här.
Detta är precis samma resultat som man ser i långtidsstudier på vuxna människor (mer läsning 1, 2, 3) och kortidsstudier där man endast tittar på mättnaden mellan två måltider. Lägger du till läsk i kosten missar kroppen lätt dessa och kompensationen i form av mindre kalorier från annan mat blir ofullständig.
I pressreleasen från American Beverage Association kan man läsa att sockersötade drycker ”endast” bidrar med 7 procent av alla kalorier och att då endast fokusera på dessa kalorier är en missriktad användning av resurser. Det som de inte nämner är att sockersötade drycker är unika när det gäller just effekten att kalorierna inte kompenseras i efterföljande måltid. Annan typ av skitmat kan också ge den effekten. Men läsk och annan sockersötad dryck har störst effekt.
Om du låter en person först äta 200 kcal i form av kanske ost får du inte en miss när det gäller kompensation av kalorierna vid nästa måltid. Kroppen känner av kalorierna från osten och reglerar hunger och aptit därefter. Med läsk och andra sockersötade drycker så sker inte detta fullt ut. Kompensationen blir ofullständig. Så även om läsk ”bara” bidrar med 7 procent av alla kalorierna så är dessa kalorier en orsak till att många människor inte hamnar på plus minus noll när det gäller kalorierna.
I djurstudier går det att göra djuren feta utan att låta dem dricka någon sockerlösning. En av de mest effektiva metoderna man känner till för att göra djur feta är den så kallade kafeteriadieten som i princip består av kakor, kex, nutella, chips mm. Denna ”kost” gör djur feta utan att du tillför någon dryck med socker så det är ingen nödvändighet att folk ska dricka läsk eller liknande för att gå upp i vikt. Men om du tillför en dryck med socker i dessa djurstudier får du alltid en extra effekt. Djur som får fri tillgång till en sockerlösning kan frivilligt börja få i sig upp emot 60-70 procent av alla sina kalorier från sockerlösningen och de börjar då även att överäta kalorier. Här är en artikel från NY Times där man beskriver vilken potent effekt just socker i drycker har när det gäller att göra apor feta, Today’s Lab Rats of Obesity: Furry Couch Potatoes
Varför studier på enskilda livsmedel inte är meningslösa
Studier av den här typen är verkligen inte meningslösa. Det är givetvis inte så att om vi plockar bort läsk från varuhusen så kommer alla barn att hålla sig smala. Det är ju endast medelvärden du får i dessa studier och där fanns säkert barn i lightgruppen som gick upp mer än normalt i vikt och barn i sockergruppen som gick ner i vikt eller hade en normal viktkurva. Så studien säger inte så mycket om hur du ska behandla en individ.
Men det studier av den här typen säger är att om vi får barn överlag till att sluta dricka drycker med socker i så kommer det att få en tydlig inverkan på våra barns medelvikt. Detta är väldigt värdefull information. Vårdpersonal och andra personer som arbetar med överviktiga barn vet alltså nu att om de säger till barn att sluta dricka drycker med socker i så kommer detta att ha en effekt. Kanske inte på just den individ de arbetar med för stunden men om de säger detta till 100 barn så kommer resultat i medeltal att bli positivt.
Det som försvarstalet från American Beverage Association i princip säger är ”eftersom vi inte kan göra något perfekt och hålla alla smala ska vi inte göra någon insats alls” vilket givetvis är fullständigt korkat.
Yuri Freedhoff vars blogg jag tipsat om någon gång på twitter har också skrivit ett inlägg kring den här pressreleasen som summerar dess verkliga substans väldigt kort, The Most Painfully Stupid Thing I’ve Read in a While.