Boken The sports Gene
Boken The sports Gene

The Sports Gene är en bok som undersöker sambandet mellan gener, träning och prestation. Jag har ju flera gånger om skrivit om myten kring 10 000 timmars träning här på bloggen och den här boken går igenom allt det här mycket mer ingående.
Du får veta en hel del kring hur gener och träning interagerar för att få fram de allra främsta idrottarna. Hur vissa personer är mer eller mindre födda med en hög prestationsförmåga men de förbättrar sig knappt med träning medan andra kan vara väldigt otränade om de är inaktiva men börjar de tränar så svarar de väldigt snabbt på träningen.
De ganska klassiska frågorna när det kommer till gener och prestation tas också upp väldigt ingående. So till exempel varför Kenya är så dominanta inom långdistanslöpning och varför det nästan uteslutande är sprinters med ursprung från Västafrika som står vid startlinjen när det är 100 och 200 meters finaler under OS.
Det här är en mycket mer lättläst bok än de böckerna jag tipsade om förra året. Boken finns ännu inte på svenska så du behöver kunna hänga med i engelsk text men utöver det så är detta en bok som garanterat intresserar alla med någon form av idrottsintresse. Det spelar ingen roll om intresset är kraftsporter, uthållighet, explosivitet, lagidrott osv. Den här boken tar upp många aspekter som är intressanta för alla.
Där finns till exempel en hel del information kring Stefan Holm i boken och hur hans hängivna och hårda träning tog honom till absoluta världsnivå. Något som inte jag visste sen tidigare är att Stefan Holm delar på världsrekordet när det gäller att hoppa ett visst antal centimeter uppåt över sin egna tyngpunkt. Stefan Holm är ju kort för att vara höjdhoppare och det är ju faktiskt egentligen en större bedrift av honom att hoppa 2,40 jämfört med en person som är nästan två meter.
Det här är helt enkelt en väldigt bra bok och författaren har inte heller varit rädd för att ge sig på de mer kontroversiella ämnena. Så om du inte redan har läst den så rekommenderar jag den varmt.
Boken finns numera även på svenska och du hittar den hos både [eafl id=”12290″ name=”Sportsgenen Adlibris” text=”Adlibris”] och [eafl id=”12291″ name=”Sportgenen Bokus” text=”Bokus”].

8 svar på “Bokrecension – Boken The Sports Gene”
  1. Den är riktigt bra och man behöver som sagt inga större förkunskaper för att förstå innehållet.

  2. Vad menar man med gener här, är det det rent fysiska eller inbegriper det även mentala egenskaper?

  3. Martin:
    Vad menar man med gener här, är det det rent fysiska eller inbegriper det även mentala egenskaper?

    Det är båda. Boken tar till exempel upp gener som påverkar hur mycket smärta man känner. Och gener som gör att man är mer benägen att arbeta hårt.

  4. Jacob Gudiol: Det är båda. Boken tar till exempel upp gener som påverkar hur mycket smärta man känner. Och gener som gör att man är mer benägen att arbeta hårt.

    Ok, intressant. Blir till att läsa den här boken!
    Har du läst The Talent Code och isf vad tyckte du om den?

  5. Martin: Har du läst The Talent Code och isf vad tyckte du om den?

    Jo, jag har läst den, talent is overrated och ett par till böcker inom samma kategori. De är underhållande läsning men de ger verkligen ingen rättvisande bild av forskningen på området. Gener spelar en stor roll. Jag har skrivit lite om det här, https://traningslara.se/regeln-om-10-000-timmar-ar-en-myt/
    Och i den här boken får du som sagt en mycket djupare bild än så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *