I december tipsade jag om boken The Sports Gene av David Epstein i en kortare recension här på TränaStyrka, Boken The Sports Gene. Boken handlar kort och gott om hur gener och träning interagerar för att maximera prestationsförmågan hos idrottare. En väldigt bra bok som till skillnad från mycket annat trams som påstår att allting bara handlar om en massa träning (10 000 timmar myten) så tar boken upp en mer vetenskaplig förankrad bild som visar att du behöver både rätt grundförutsättningar när det gäller gener och sen efter det träna väldigt hårt. Beroende på sport så kommer generna att ha olika stor inverkan på resultatet men det är aldrig så att det bara är träning eller bara gener.
Den här TED föreläsningen med David Epstein kom ut på Youtube igår och jag har redan blivit tipsad om den tre gånger via mina läsare (vilket jag verkligen uppskattar!!) så jag tänkte att jag skulle dela med mig av den här. I det här klippet så tar Epstein upp en liten annan fråga än i sin bok även om det är relaterat. I den här videon tar han istället upp frågan om vi människor verkligen blir snabbare, större och starkare. En väldigt intressant föreläsning.

Gillar du den här typen av information så är som sagt boken boken The Sports Gene en bok som jag verkligen rekommenderar. Du kommer få en helt annan syn på elitidrott efter att du läst den boken.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

2 svar på “Blir idrottare verkligen snabbare, större och starkare?”
  1. Vill börja med att tacka dig Jacob för ett enastående arbete med bloggen. Du har verkligen rätat ut många frågetecken med dina alltid lika vetenskapligt förankrade inlägg. Har nästan läst ut Epsteins bok och kan bara instämma i att den är synnerligen läsvärd. Den klargör verkligen på ett avslöjande och intressant sätt vikten av talang i form av rätt gener för en framgångsrik idrottskarriär.
    Då det gäller hans föreläsning är jag mer tveksam. Känns ungefär som han säger något i stil med: Kontrollerar man för allt som gör att dagens idrottsmän presterar bättre än gårdagens så blir de lika duktiga. Vilken överraskning. Jag tycker heller inte att hans jämförelse mellan Owens och Bolt är särskilt rättvisande. Han nämner t.ex. inte att Owens tid var noterad med manuell tidtagning vilket gör tiderna ungefär två tiondelar bättre än dagens eltider. Han jämför dessutom Owens allra bästa tid med Bolts åttonde bästa tid i karriären, då Bolt hade betydligt sämre vindförhållanden (-0,3 mot +1,2).
    Han menar vidare att dagens syntetbanor är cirka 1,5 % snabbare än den bana av kolstybb Owens sprang på. Det senare är en omtvistad fråga där meningarna går vitt isär. Skiljer det 1,5 % mellan en stybb- och en syntetbana borde man runt 1970, då banorna lades om i rask takt, kunna se ett tydligt hopp i den då pågående rekordutvecklingen. Diagram över världsrekordutvecklingen avslöjar dock inget sådant hopp.
    Slutligen försöker Epstein med hjälp av beepljud illustrera hur obetydlig skillnaden mellan Bolts och Owens prestationer är. Tar vi hänsyn till vind, tidtagningsförfarande, underlag och det faktum att Owens saknade startblock kommer skillnaden de två löparna emellan säkert att överstiga 0,5 sekunder. Byt ut beepljuden mot en visuell återgivning av de två löparna mot varandra och skillnaden mellan dem kommer att framstå som allt annat än obetydlig.

  2. Hallå Tomas!
    Jag tycker också att jämförelsen är svår. Där finns givetvis skillnader i ren prestationsförmåga. Det ser man i väldigt många sporter. Även beepljudet är som du påpekar ett snyggt retoriskt trick. 0,5 sekunder är mer än 5 meter i slutet på ett 100 meters lopp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *