I kväll kommer uppdrag granskning att sända ytterligare ett program kring doping inom skidsporten. För nästan precis ett år sen sände de ett avsnitt kring den här frågan som jag kommenterade i inlägget Åsikter kring Uppdrag Granskning och SVT Debatt i princip direkt efter.
Det man visade i det avsnittet är utan tvekan bevis nog för att väldigt många inom skidsporten var dopade på framför allt 90-talet. Man pekade också ut några specifika åkare som misstänkta för doping men på den här punkten hade dock Uppdrag granskning väldigt begränsat med information att arbeta med.
Inget av de nationella skidförbunden eller det internationella skidförbundet verkade heller särskilt intresserade av att hjälpa till i frågan och det var ganska uppenbart att det pågår någon form av tyst överenskommelse som gör att ingen skvallrar eftersom i princip alla dopat sig. En rak motsvarighet till cykelsporten under samma tid med andra ord.

Uppföljning med flera värden på massor av åkare

I dagens avsnitt som jag fått se i förväg har dock uppdrag granskning fått tag på hela 5000 blodvärden från åkare som tidigare inte varit tillgängliga för allmänheten. De här blodvärdena är dock från början av 00-talet och som jag tolkar det som mest 12 år gamla vilket alltså innebär att de inte är från samma tid som man fokuserade på i förra avsnittet. De är dock från en tid precis i samband med att det kom till ett test för doping med EPO. Även efter det att detta test introducerats så var det dock väldigt svårt att sätta dit någon för bloddoping och mängden fusk minskade i alla fall inte nämnvärt inom cyklingen på grund av detta test och troligen inte heller inom skidor.
Jag har skrivit en hel del kring bloddoping tidigare i inläggen Bloddopning del 1 – Hur det fungerar samt Bloddopning del 2 – Hur vanligt är bloddopning? och du hittar mycket mer information kring dessa frågor där.
Efter förra avsnittet fick SVT en hel del kritik för sitt program där både svenska och norska skidförbundet tydligen undersökt möjligheten att stämma dem. Så i dagens program kan man utan tvekan ana ett visst driv från SVT att ge igen och bevisa att deras förra program var berättigat. Och givetvis var förra avsnittet berättigat 🙂
Här under är en skärmdump från dagens avsnitt där man visar på väldigt höga värden hos några av de som startade vid OS i Salt Lake City. Särskilt ryssarnas värden är verkligen anmärkningsvärda här då du normalt inte har reticulocytvärden över 2 och upp emot 3.

Anmärkningsvärda testvärden under OS i Salt Lake City
Anmärkningsvärda testvärden hos skidåkare från olika länder under OS i Salt Lake City

Som du kan se pekar man återigen ut Norge lite här så vi kan nog förvänta oss lite gnäll därifrån igen. SVT ger också befogad kritik mot förklaringarna från Norges skidförbund efter deras förra avsnitt.
Norges skidförbund blir förfrågade om en intervju kring just en specifik åkare men efter att ha fått ta del av Uppdrag Gransknings information så vill inte det norska skidförbundet ställa upp på någon intervju. Här under har du ett kort klipp från när de från Uppdrag Granskning bestämde sig för att överraska förbundet med ett besök.

Vill du veta vilken åkare det är får du titta på programmet, jag vill ju inte avslöja allt här. Det får i vart fall till en intervju mot den mest misstänkta norrmannen. Det puttrar nog en hel del bakom kulisserna inom norska skidförbundet nuförtiden då det ju även släpptes en bok precis innan OS från Norges förra dopningschef där även han påstod att bloddopning var vanligt förekommande (2)
Det här avsnittet av uppdrag granskning sänds i kväll och det är helt klart värt att titta på. Tyvärr tycker jag, precis som i förra programmet, att man ger lite för lite faktisk information. Personligen hade jag velat se mycket mer kring själva datan men kan man inte tolka det så är det ju säkert ointressant så jag förstår varför man inte har mer av det.

Summering

Det är ingen tvekan om att doping var väldigt vanligt inom skidsporten under samma tid som det var väldigt vanligt inom cyklingen. Det här har inte heller varit en hemlighet fram tills uppdrag granskning började titta på det utan redan 2003 publicerades en artikel från finska, norska och amerikanska forskare där de visade resultat från Lahti 2001 med väldigt misstänksamma blodvärden (1). Här under kan du se värdena för deltagarna där.

Blodvärden för skidåkare i Lahti år 2001
Blodvärden för skidåkare i Lahti år 2001. Som du kan se är där en onormal extra topp med åkare omkring 17 gm/dl som inte finns om du hade testat endast rena åkare.

Det som uppdrag granskning har tillgång till nu är alltså verkliga värden som gör att man mer specifikt kan få veta vilka idrottare som mer troligen är dopade än andra. Tyvärr så hindrar ju ändå sekretess och antagligen bara UGs moral dem från att ge oss alla tillgång till den informationen. Vi får veta någon enstaka åkare som mer än andra stuckit ut men det är uppenbarligen många andra som borde ifrågasättas mer och ställas mer till svars. Men det verkar inte som att någon är beredd att göra det ännu inom skidsporten.
Hur som helst, helt klart värt att se för den som är intresserad av konditionsidrott och den lite mörkare tiden med en väldig massa dopning. Programmet sänds kl 20 på SVT 1.
Redan nu kan du läsa en hel del kring det här kommande avsnittet i olika tidningar på nätet. Som vanligt blir det många personangrepp när man inte har någon verklig data att möta med:


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

23 svar på “Uppdrag granskning och doping inom skidsporten”
 1. Vad var det som egentligen kom fram?
  Kan man öht ha en variation från 14 till 17 i HB?
  Fick ingen riktig klarhet i det (kanske missade nåt].
  Att olika åkare ”peakar” sina värden just till OS är ju såklart misstänkt.
  Lika så att man har 4 ggr det normala värdet för nya röda blodkroppar.
  Men kanske mest för att alla experter ser det som graverande medans förbunden inte ens vill tala om det.
  Hoppas nya tester kan bevisa dopningen i gamla prover.

 2. Precis David! Det är det jag också tycker att man är för dålig på att belysa. Det är ju onekligen så att många värden är väldigt konstiga och det har man ju vetat sen tidigare men det hade ju varit mycket mer intressant att se programmet om de verkligen gett lite värden på det hela. Hur sannolikt är det. Är det här värden som är helt utanför normalfördelningen. Något som kanske hade kunnat ske en gång på hundra eller kanske något som sker för varje idrottare någon gång under karriären osv.
  Någon verklig data helt enkelt. även när de säger att värdena hoppar så får vi ju knappt några exempel. Bara något enstaka från någon idrottare som redan åkt fast. När de ändå diskuterade Aukland så skulle de ju kunnat visa hans värden och berättat varför de var udda liksom

 3. Men vad förväntade sig UG egentligen för svar från de olika skidförbunden? ”Ja vi har skidåkare som dopat sig” eller vad? Det enda svaret de fick var väl att snubben från norges skidförbund uppförde sig väldigt lustigt och nervöst.

 4. UG borde ha kollat upp exakt hur dessa värden fungerar först.
  Detta helst via tester på atleter samt i samråd med forskare och förbund.
  Ev förbund som INTE vill vara med och ta fram norm-kurvor har ju då egentligen sagt sitt.
  Regler typ:
  A. HB värdet kan bara naturligt ändra sig 0.X steg per månad vid höghöjdsträning
  B. HB värdet kan aldrig stiga mer än X.X steg rån normalvärdet.
  C. RET(?) värdet kan bara naturligt ändra sig 0.X steg per månad vid höghöjdsträning
  D. RET värdet kan aldrig stiga mer än X.X steg rån normalvärdet.
  Följande X atleter bryter mot A, B, C resp D. Varför?
  Följande X atleter bryter bara mot dessa regler vid OS20XX och VM 20XX. Varför?

 5. Man får väl prata med nån expert. Men blodvärden brukar inte variera jättemycket. Däremot brukar Hb-värdet gå ner av hård konditionsträning.
  Jag håller med om att de skulle gått mer in på mur det brukar se ut och varför de här värdena var avvikande. Visat hur dessa skidåkare hade toppade värden till stora tävlingar.

 6. Plaskpojken:
  Men vad förväntade sig UG egentligen för svar från de olika skidförbunden? ”Ja vi har skidåkare som dopat sig” eller vad? Det enda svaret de fick var väl att snubben från norges skidförbund uppförde sig väldigt lustigt och nervöst.

  De skulle ju faktiskt kunnat få svar i stil med det svar som Anna Carin Zidek gav till sina värden. Det är ju givetvis inte det som är fallet för alla men om man ska påstå att man inte använt doping, hota med stämning mm, så får man ju bemöta kritik. Nu tror jag att UG visste det egentliga svaret och bara ville vissa för tittaren att skidförbunden också vet det genom att påvisa deras tystnad.

 7. Shrinkin David: UG borde ha kollat upp exakt hur dessa värden fungerar först.

  Man vet ju hur dessa värden fungerar i princip. Det är så blodpassen fungerar, https://traningslara.se/bloddopning-del-2-hur-vanligt-ar-bloddopning/
  Det är ju det här man skulle ställt de 5000 blodproverna i relation till. Om vi hade tagit en av idrottarna och satt in hans tester vid ett par tävlingar i en jämförelse enligt blodpasset. Hur skulle det se ut. Nu tror jag inte man har nog med provet för att säga något säkert i många fall men man hade utan tvekan kunnat peka ut fler åkare.
  Nuförtiden kan man ju faktiskt åka dit för doping och bli avstängd för doping utan att man haft ett positivt prov. Dessa avstängningar är baserade endast på avvikande blodpass där värdena fluktuerar på ett ”onaturligt” vis. Vad jag har förstått så används dock inte de här blodpassen inom skidåkningen ännu. Så cykel och till viss del friidrotten ligger före där.

 8. ”ACO”, eller Anna Carin Zidek som hon heter numera hade inte högt HB-värde eller HCT- värde en enda gång, vilket är de värde som avgör om det är prestationshöjande, av de värden som visades upp i programmet. Hon hade bara höga retikulocyter (RE), alltså stor andel omogna blodkroppar, vilket mycket väl kan förklaras av hennes sjukdom hemokromatos och behandling av denna. Högt RE tyder dock på hög erytropoetin(EPO)aktivitet och alltså en hög nyproduktion av röda blodkroppar. Detta kan naturligtvis vara ett tecken på EPO-doping, men också som den Italienska experten sa, vara ett tecken på den första fasen i bloddoping, d v s att en ”tömning” av blod, har skett. Detta var naturligtvis felöversatt till endast ”blodtransfusion” i programmet, vilket det absolut inte är ett tecken på! Frågan är väl om det inte var mer dålig journalistik snarare än dålig översättning (min egen anmärkning).
  Zidek hade också väldigt jämna värden förutom det översta som avvek något och var lite lägre på både HB (13,5) och RE (1,60). Annars låg värdena mellan 14,3-15,0 för HB, vilket som sagt är väldigt jämna, högst normala värden och långt ifrån gränsvärdet på 16,5. Att hon vid 15 km i Salt Lake City kom på 31:a plats och var tre(!) minuter, vilket inom längdskidåkningen är ”ljusår”, efter segrarinnan Belmondo säger också en hel del.
  Enligt programmet säger hon också att hon alltid legat högt i värden, vilket då måste avse just RE-värderna, eftersom de andra inte inte är speciellt höga.

  Behandlingen vid hemokromatos går ut på att minska kroppens förråd av järn. Detta görs genom att tappa blod, att man tömmer ut litet av blodet i kroppen. Vi tappar vanligen ut omkring ca 350-450 ml blod vid varje tillfälle. I början av behandlingen tappar man blod sker detta ofta, vanligen varje vecka. När järnvärdena sjunkit tillräckligt glesar man ut tappningarna, och då behöver man bara tappas 2-4 gånger per år.

  http://www.karolinska.se/Verksamheternas/Kliniker–enheter/Levercentrum/Diagnosgrupper1/Cytomegalovirus-infektion-CMV1_20130114_16201_20130118_13221_20130118_1548/

 9. Ska vara HTC-värde.
  Vid återförsel av blod, alltså en blodtransfusion, vid bloddoping skulle istället RE- värdet vara lägre än normalt.

 10. I övrigt tycker jag det var alldeles för dålig fokus på när värdena är tagna, tid på dygn, före eller efter träning, höghöjdsvistelse etc. Värdena kunde också ha redovisats betydligt tydligare, t ex i diagramform med datum. Istället fladdrar de förbi ganska snabbt i programmet oftast med fokus på ett enda värde, vilket man lägger diskussionen kring.
  Emelie Öhrstig har på sin blogg visat sina värden på ett alldeles utmärkt sätt. Någonting för journalisterna att ta efter, kan jag tycka.
  http://emelieohrstig.files.wordpress.com/2014/02/20140202-203527.jpg
  Här kan man tydligt se variationerna som förekommer. Notera nedgången i RE-värde som återkommer efter juluppehållet både 2003 och 2006. Det var innan Tour de Ski fanns och julupphållet var, om inte annat anges som t ex höghöjdsläger inför mästerskap, en period av mycket mängdträning.
  Angående hur värdena varierar så är spannet på HB mellan 13,5 och 15,4 (efter höghöjdvistelse). Alltså en höjning på 1,9 enheter.

 11. Tack för bra länkar YAT!
  Om jag förstår Emelies värden rätt så ökar hon HB från 14,4 till 15,4 på åtta dagar.
  Det är alltså helt normalt?
  Att ett spann i sig på ca 2 enheter är OK är jag med på.
  Men ev förändringar måste väl sättas in i ett tidsintervall också?

 12. Anders Auklands HB- värden i tabellen varierande mellan 14,6 – 16,2, med tre (!) av åtta värden över 16. Alltså en variation på 1,6 enheter och med ett medelvärde på 15,5. Att han vid OS 2002 i Salt Lake City, Soldier Hollow, http://en.wikipedia.org/wiki/Soldier_Hollow, som gick på extremt hög höjd för att vara längdskidtävlingar, 1665-1793 m ö h, skulle ha haft 17,0 är i mina ögon inte alls osannolikt. Tittar man också på hans RE-värden i tabellen är de alla normala, 0,6 – 2,1.
  Tittar man dessutom på HB-diagrammet i programmet så ser man att Aukland (under uppladdning på hög höjd?) innan OS 2002 har inte mindre än sex stycken HB-värden i rad över 16,0 och vartannat, tre stycken, över 16,5. Detta nämns det ingenting om i programmet överhuvudtaget, konstigt nog. Men det är klart. Nämner man att det finns så många HB-värden över 16 och över 16,5 så blir ju inte 17,0 någon sensation heller. Synd dock att vi inte får RE-värdena för dessa tester.

 13. Shrinkin David: Om jag förstår Emelies värden rätt så ökar hon HB från 14,4 till 15,4 på åtta dagar.
  Det är alltså helt normalt?

  Ja, det skulle jag säga. Det är ju individuellt hur fort och hur mycket kroppen anpassar sig men det går fortast från början. I regel brukar inte höghöjdsläger vara så långa, 1-2 v. När man sedan kommer ner från höjden sker normalisering till låghöjdsvärden också ganska fort. Enligt UG:s Hasse Svens skulle värdena vara nere på normala efter tre dagar på låg land, men där tror jag han överdriver. Har svårt att se att det ska gå så mycket fortare att få ner värdet än att få upp det, men jag har inte heller någon källa på hur fort det går. Röda blodkroppar har trots allt en livslängd på ca 120 dagar. Men efter tre dagar är värdena i a f inte lika höga och de börjar sjunka direkt man kommer ner på låg höjd. Om man tittar på Emelie Öhrstigs diagram så är det då nere på normala värden efter 8 dagar, 2005-02-19.
  Den snabba normaliseringen av värdena sker naturligtvis också vid vanlig bloddoping genom transfusion. Om man vill vara lite spekulativ så kunde det ju vara en förklaring till varför vissa längdåkare från ett land gjorde ett så extremt upplägg inför förra OS i Vancouver där de anlände till tävlingsorten dygnet innan den distans de skulle satsa på i första hand skulle gå och att resultaten rasade ordentligt från första till sista distansen.

 14. Intressant, vilka längdåkare var det som anlände till Vancouver dygnet innan tävling?

  YAT: Ja, det skulle jag säga.Det är ju individuellt hur fort och hur mycket kroppen anpassar sig men det går fortast från början. I regel brukar inte höghöjdsläger vara så långa, 1-2 v. När man sedan kommer ner från höjden sker normalisering till låghöjdsvärden också ganska fort. Enligt UG:s Hasse Svens skulle värdena vara nere på normala efter tre dagar på låg land, men där tror jag han överdriver. Har svårt att se att det ska gå så mycket fortare att få ner värdet än att få upp det, men jag har inte heller någon källa på hur fort det går. Röda blodkroppar har trots allt en livslängd på ca 120 dagar. Men efter tre dagar är värdena i a f inte lika höga och de börjar sjunka direkt man kommer ner på låg höjd. Om man tittar på Emelie Öhrstigs diagram så är det då nere på normala värden efter 8 dagar, 2005-02-19.
  Den snabba normaliseringen av värdena sker naturligtvis också vid vanlig bloddoping genom transfusion. Om man vill vara lite spekulativ så kunde det ju vara en förklaring till varför vissa längdåkare från ett land gjorde ett så extremt upplägg inför förra OS i Vancouver där de anlände till tävlingsorten dygnet innan den distans de skulle satsa på i första hand skulle gå och att resultaten rasade ordentligt från första till sista distansen.

 15. Finn: Intressant, vilka längdåkare var det som anlände till Vancouver dygnet innan tävling?

  Åkare från ett litet land på andra sidan Östersjön och som också nämns i programmet.

 16. Det som gör mig besviken är att inte skidförbunden går ut och kommenterar detta. Om det är som YAT skriver, naturliga variationer, pga höghöjdsträning eller som i Anna Carin Zideks fall beroende av en sjukdom (hemokromatos) så är det ju fruktansvärt enkelt från skidförbundens sida att bara gå ut och säga det (eller låta åkarna säga det själva). Vad som stör mig är denna tystnaden från alla.
  Min poäng, yes det hade varit intressant att se mer diagram och mer förklaringar från UG, men det finns en gräns för hur mycket man kan säga i ett program på en timme som riktar sig till den stora allmänheten. Det yttersta ansvaret här ligger som sagt på skidförbunden, om allt är ”falskt” så är det bara att säga det/ ge en förklaring. Nu känns det bara som om de har någonting att dölja.

 17. Det hade varit jätteleäät att gå ut och presentera siffror tillsammans med en förklaring hur blodvärdena fungerar och varför kurvorna ser ut som de gör.
  Men istället tiger alla.
  Jag tycker att det ger tydliga signaler.

 18. Henrik Harding: Men istället tiger alla.
  Jag tycker att det ger tydliga signaler

  Mnjo, men kan ju faktiskt vara så att man inte vill ge sken av att det ens är något värt att kommentera, för om man ens tar i det så får man denna galenskap, oavsett hur långt ifrån sanningen galenskapen skulle vara, att framstå som att det kanske är lite sant och det finns något att ifrågasätta.

 19. När jag snabbt tittar på diagrammet om blodvärden kan jag göra följande enkla konstateranden: Vi ser först något som påminner om en normalfördelning med en topp kring ca 15. Med ett större underlag kanske fördelningen skulle likna en normalfördelning än mer än den i figuren. Ganska normal nivå och inget att oroa sig för. Vid en närmare titt set vi en sak till som är mer allvarlig. Vi har egentligen en vad jag skulle vilja kalla en ”bimodal” fördelning, dvs. en topp till kring 17, vilket också påpekas av Jacob. Som jag tolkar det är majoriteten skidåkare som inte på något sätt manipulerat sina värden. Den andra toppen representerar skidåkare som gjort någonting för att öka sin HB. Huruvida detta har gjorts med ”tillåtna” metoder, t.ex. vistelse på hög höjd, eller andra metoder, t.ex. någon form av doping kan man förstås inte avgöra. Ifall man kan göra detta med tillåtna metoder tillkommer frågan varför inte alla gör det, vilket skulle resultera i en förskjutning av normalfördelningen uppåt. Dessutom kunde man då kanske förvänta sig en något asymmetrisk kurva med tyngdpunkten närmare gränsen. Förslagsvis ligger man tillräckligt länge på hög höjd för att närma sig gränsen men inte mer. Nu ser ju inte kurvan ut på det viset utan i stället har ett mindre antal åkare gjort något för att manipulera sina värden. Frågan är förstås också om diagrammet innehåller data för åkare som fastnade i dopingkontrollen eller om dessa är borttagna ur statistiken (jag har inte läst underlagsartikeln). Jag tycker definitivt att UG haft fog för det de dragit upp. De har dessutom en mängd experter som gett uttryck för det ”onormala” som de sett, så det är inte bara journalisternas syn på problemet vi fått ta del av. Det skulle säkert gå att ta fram massor av liknade diagram som det nämnda från det stora materialet UG har. Frågan är ifall någon av experterna kommer att få tillgång till materialet för att göra detta. Eller är det så att vi i allmänheten nu kommer att tappa intresse för detta och frågan i och med det sopas under mattan och glöms bort (dvs. det blir inga fler program).

 20. Jag tycker screenshot-bilden från UG:s program är bevis nog för att kunna 99% av åkarna på bilden som dopade. Allt hänger dock på att värdena är korrekta och inte manipulerats. Hur som helst mycket tydliga samband mellan höga REF och lägre HB/HCT kontra Lägre REF och mycket höga HB/HCT.
  Det kanske mest misstänkta är att nationerna har liknande blodprofiler mellan åkarna.
  Ryssarna har uppenbarligen varit lite sent ute med sin ”kur” eller så vill de bara toppa sig senare på mästerskapet. Känns ju ganska riskabelt med tanke på att EPOt ligger i kroppen närmare inpå tävlingarna.
  Estland ser ju onekligen ganska skickliga ut på bilden då alla tre ligger mycket nära magiska 50% HCT. Självklart har hela laget även mycket låga REF då EPOt redan haft sin verkan och man inte vill öka mera. Kroppen känner av överskottet på HB och stänger ner fabriken.
  Bra med blodpass i såna här lägen..

 21. Hittade ett lite äldre men väldigt intressant blogginlägg som mätt sitt Hb periodvis under en längre tid. Proverna har analyserats kapillärt vilket naturligtvis ger en större osäkerhet. Det mest intressanta, enligt min mening, är att man kan se en tydlig förhöjning av den genomsnittliga Hb-nivån med ungefär 15 enheter enbart genom att dricka järnrik blutsaft med jämna mellanrum. En förändring som förmodligen enligt Svens skulle tyda på EPO-doping eller annan manipulation.
  En annan intressant iakttagelse är att värdena varierar inom så väldigt stort spann.
  http://nitrovegan.blogspot.se/2011/05/blodpasset.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *