Omslaget till Skitmat 2017

Precis lagom till julen så släpper jag en ny uppdaterad version av Skitmat. Det var drygt tre år sedan jag släppte första upplagan och jag tyckte att det var dags att uppdatera några delar med lite ny information.
Det här är en helt ny genomarbetad version där jag framför allt har skrivit om de tre första kapitlen för att försöka ge en bättre introduktion till ämnet.
Även delarna kring hur vi tar beslut och påverkas av reklam är delvis omskrivna för att försöka förtydliga och ge lite bättre information.
Utöver det här så har jag också lagt till betydligt mer kring betydelsen av sömn och dygnsrytm. Det är utan tvekan det område där det har kommit mest ny forskning som verkligen har gett ny information till området.
Jag har sen uppdaterad resterande kapitel med nyare studier eller översiktsartiklar och eventuellt skrivit om delar där mer kunskap har nyanserat bilden ytterligare eller kanske bekräftat någonting som jag tidigare mer formulerat som en möjlig hypotes.
Kort och gott så är det här en ännu bättre bok än första utgåvan av Skitmat. Om du däremot redan har läst den första skitmat så finns det inget revolutionerande att läsa i den här. Forskning och kunskap förändras inte så drastiskt på drygt tre år utan nästan allting som man trodde då tror man idag med. Särskilt när det gäller huvudbudskapen i boken så är det samma information.

Recensioner av den tidigare upplagan

Det finns en hel del recensioner och åsikter kring min förra bok. Jag har samlat en del i en artikel här på Träningslära och du hittar även en del kortare åsikter om du söker på hashtagen #skitmat på instagram.
För tre lite längre recensioner i bloggformat så kan du läsa följande tre från Daniel på Styrkelabbet, Lovisa aka Lofsan och Viktor Bengtsson på The Winning Edge.

Några korta utdrag från boken

För några korta utdrag från olika delar av boken så kan du kolla in den här delningen av mig på instagram.


 

Var du kan köpa boken

Boken finns redan nu hos internetbokhandlarna Bokus och Adlibris. Adlibris verkar fortfarande sälja den tidigare versionen med så akta så du inte köper den med blåsvart omslag som släpptes 2014.
Tyngre kommer också att ha boken från slutet av veckan och de kommer då att ha ett något lägre pris än det som Bokus och Adlibris har. Handlar du för mindre än 500 kr hos Tyngre så tillkommer däremot en högre frakt än i bokhandeln så det går troligen ganska jämnt ut.
När det gäller e-boksversion av boken så kommer den att komma inom kort. Den kommer då endast att gå att köpa från Tyngre. Jag uppdaterar den här artikeln när den finns redo och jag kommer även att berätta det i sociala medier.

Allt från Brian Wansink är borta ur boken

En annan större förändring är att jag har tagit bort samtliga referenser till Brian Wansinks forskning. Vi har gått det senaste året gått igenom kontroverserna kring den här forskningen flera gånger om i Tyngre Rubriker och med tanke på allt som har hänt så tycker jag inte att man kan lita på någon studie från hans labb. Så jag har tagit bort alla.
Det innebär att jag har fått stryka några stycken helt från boken och i vissa andra delar så har forskningen från andra labb gett en lite annorlunda bild av ett forskningsområde när du väl tar bort Wansinks studie så dessa delar har jag fått skriva om.
 


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

11 svar på “Skitmat i ny uppdaterad upplaga!”
 1. Hej Jacob,
  Jag hittade en artikel skriven av dig på Metro om de mest sakliga livsmedlet, där du skriver att sockersötare drycker är det allra skadligaste vi kan få i oss. Det är t.o.m skadligare än gelegodis. Du skriver också ofta att evidens är viktigt. Därför undrar jag nu över evidensen att gelegodis gör mindre skada på våra kroppar än sötade drycker? Jag förstår inte hur sockret kan bli mindre skadligt om det förpackas i gelatin, syntetiska färg- och smakämnen än modet förpackas i en dryck. Tacksam för förtydligande så jag förhoppningsvis kan förstå.b

 2. Hej Gunilla!
  Min artikel handlar om att sockersötade drycker är det livsmedel som har bäst evidens mot sig att vara dåligt idag av saker som många människor ändå äter i större mängder. Det finns givetvis värre saker man kan äta som skadar hälsan mer eller mindre direkt, typ fisk från Östersjön osv.
  När vi dricker drycker med socker så får vi oftast i oss för mycket kalorier och går upp i vikt. Det är väldigt dåligt för hälsan att väga för mycket. Så det som är värst med sockersötade drycker är inte sockret utan att de leder till viktuppgång.
  Det här händer inte när människor äter gelegodis istället för att dricka läsk, i alla fall inte i samma utsträckning. https://traningslara.se/drick-inte-dina-kalorier/
  Så det handlar främst om effekt på vikten, inte socker i sig. Det finns inga bra belägg för att socker utan viktuppgång är så dåligt som många tror. https://traningslara.se/socker-fruktos-och-halsa/
  Det här är mycket utförligare förklarat i min bok (som den här texten handlar om) och i ett framtida avsnitt av podcasten tyngre träningssnack kommer jag också utveckla mer kring det hela (släpps 27 dec).

 3. Någon prognos över när epoken kan tänkas komma? (Vet att du skrivit att du uppdaterar när den kommer men)

 4. Hallå! E-bok och ljudbok kommer inom en månad. Förhoppningsvis snabbare. Det är några som provlyssnar som ska komma med feedback bara

 5. Om man köpte den gamla eboken via adlibris så går den inte att läsa längre efter nyutgåvan. Skulle det gå att få tyngre-versionen i så fall mot uppvisande av kvitto, eller åtminstone rabatt? 🙂 Vill gärna dela boken med min man men det känns lite trist att köpa den igen (adlibris hävdar att man borde ha sparat en kopia..). Tack för en bra bok!

 6. Givetvis Maria. Skicka ett mejl till mig när den nya utgåvan av e-boken är ute så skickar jag en fil till dig som inte är krypterad 👍

 7. Jacob Gudiol:
  Hallå! E-bok och ljudbok kommer inom en månad. Förhoppningsvis snabbare. Det är några som provlyssnar som ska komma med feedback bara

  Ok vad bra!

 8. Har endast påbörjat boken ännu. Hittills innehållsmässigt bra, men språkligt finns många brister. Underliga formuleringar ibland och ibland helt felaktig meningsuppbyggnad. Dessutom en del rena slarvfel. Är inte den uppdaterade versionen korrekturläst? Jag tycker den blir svårläst i onödan, eftersom det rent faktamässigt inte är så komplicerat.

 9. Har endast påbörjat boken ännu. Hittills innehållsmässigt bra, men språkligt finns många brister. Underliga formuleringar ibland och ibland helt felaktig meningsuppbyggnad. Dessutom en del rena slarvfel. Är inte den uppdaterade versionen korrekturläst? Jag tycker den blir svårläst i onödan, eftersom det rent faktamässigt inte är så komplicerat.

  Hallå Viktor
  Boken är korrekturläsk men i efterhand har jag förstått att jag borde ha låtit någon göra det ytterligare en gång då jag fått höra samma sak som du säger någon gång tidigare. Om det stör dig mycket så kan du skicka ett mejl till mig så kan jag skicka ljudboken till dig. Där finns dessa saker inte med då boken blivit inläst vid ett senare tillfälle och de meningar som var långa eller knepigt formulerade förändrades helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *