Mitt sett att se på det när det gäller övervikt och den miljö vi lever i idag är att de allra flesta människor som är smala är det för att de har bra gener, inte för att de verkligen äter bra mat. Jag har givetvis inga säkra belägg för detta men ser man till gemene svensk kostmönster så är det allt som oftast väldigt dåligt.

En kvinna som är fet trots att hon har normalt BMI
Den här kvinnan har en kroppsfettprocent på 36 trots normalt BMI.

Det finns ju även en hel del data som antyder att det faktiskt är som jag tror. Till exempel så är det utan tvekan så att folk lägger på sig vikt efterhand och många som är normalviktiga idag är det inte om några år, Trender i övervikt och makronutrientintag i USA och Människor är i sämre hälsa idag än för 10 år sen.
Tittar man på de som faktiskt är smala så är det än stor andel av dessa människor som faktiskt är feta om du ser till deras fettmassa, 50 % av alla tjejer och kvinnor är överviktiga trots normalt BMI. De ser helt enkelt smala ut eftersom de inte har några muskler på kroppen. Ge dessa personer normalt med muskelmassa och de skulle haft en BMI som motsvarat övervikt.
Tittar vi istället på hur folk faktiskt äter så är det horribelt där med. Den värsta datan här från Sverige är ju från Riksmaten barn från 2003 där man fann att det genomsnittliga Svenska barnet idag får i sig 25 procent av sina kalorier från godis, läsk, snacks, glass, efterrätter och bakverk (1).
Så de allra flest som är smala idag är det inte på grund av deras kost utan de är det trots deras kost. Vi har ju alla vänner som vi tycker äter totalt värdelöst men som ändå är smala och orsaken är enligt mig allt som oftast bra gener.
Skolmaten i USA är allt som oftaste väldigt dålig
Googlar du school lunch så får du inte direkt fram bilder på nyttiga måltider

Hur som helst. Orsaken till att jag skriver det här inlägget är för en ny studien från USA som jag tyckte var lite intressant. I USA har man precis som i Sverige ett livsmedelsverk. Detta kallas för USDA och precis som i Sverige verkar de ha ett lite för starka band till jordbruksindustrin. Men hur som helst har de också minimumkrav på kvalitén på skolmaten i USA. Och jag skriver minimum för det är verkligen en låg ribba. Men den finns där i alla fall.
Det finns dock olika stater och regioner i USA där man valt att höja ribban för vad som är godkänd mat för skolbarnen. Saker så som ett högre krav på tillgång till frukt och grönsaker, mer fullkorn, mindre transfett, tillgång till lättmjölk mm är exempel på regler man kan addera.
Det man har gjort i studien här under är att man har jämfört vikten hos barnen som går i skolor som endast uppfyller minimumkraven jämfört med skolor som har höjt ribban något på sin skolmat.

JAMA Pediatr. 2013 Apr 8:1-8. doi: 10.1001/jamapediatrics.2013.399. [Epub ahead of print]
Association Between State Laws Governing School Meal Nutrition Content and Student Weight Status: Implications for New USDA School Meal Standards.
Taber DR, Chriqui JF, Powell L, Chaloupka FJ.
IMPORTANCE This study assessed whether stronger school meal nutrition standards may improve student weight status. Results have immediate implications because of the ongoing implementation of new nutrition standards for the National School Lunch Program. OBJECTIVE To determine if state laws with stricter school meal nutrition standards are inversely associated with adolescent weight status, while controlling for unmeasured state-level confounders. DESIGN Quasi-experiment. SETTING Public schools. PARTICIPANTS Four thousand eight hundred seventy eighth-grade students in 40 states. Students were categorized by type of school lunch they usually obtained (free/reduced price, regular price, or none). INTERVENTIONS State laws governing school meal nutrition standards. States with standards that exceeded US Department of Agriculture (USDA) school meal standards were compared with states that did not exceed USDA standards. The parameter of interest was the interaction between state laws and student lunch participant status, ie, whether disparities in weight status between school lunch participants and nonparticipants were smaller in states with stricter standards. MAIN OUTCOME MEASURES Body mass index percentile and obesity status. RESULTS In states that exceeded USDA standards, the difference in obesity prevalence between students who obtained free/reduced-price lunches and students who did not obtain school lunches was 12.3 percentage points smaller (95% CI, -21.5 to -3.0) compared with states that did not exceed USDA standards. Likewise, differences in mean body mass index percentile between those student populations were 11 units smaller in states that exceeded USDA standards (95% CI, -17.7 to -4.3). There was little evidence that students compensated for school meal laws by purchasing more sweets, salty snacks, or sugar-sweetened beverages from other school venues (eg, vending machines) or other sources (eg, fast food). CONCLUSIONS AND RELEVANCE Stringent school meal standards that reflect the latest nutrition science may improve weight status among school lunch participants, particularly those eligible for free/reduced-price lunches.

Som du kan läsa ut av abstraktet här ovanför visar den här studien att barn som går i skolor där man satt högre krav på kvalitén på skolmaten faktiskt väger mindre. Ett bra exempel på att om du ändrar miljön så ändrar du människor.
Att tro att människor ska ändra sig i den miljön som vi lever i idag är naivt. Det har man trott/hoppats på i ett par decennier nu och trenden är väldigt tydlig, det fungerar inte särskilt bra. Som individ kan du alltid ändra dig. Men vill vi få en förändring i samhället i stort fungerar det inte att utbilda och uppmuntra.

Trenden i fetma i USA de senaste 40 åren
Trenden i fetma i USA de senaste 40 åren.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

8 svar på “Regler fungerar – Bättre skolmat ger mindre övervikt”
 1. Jag är utbildad lärare i idrot och hälsa men även ultra intresserad av kost och löpning i synnerhet! Jag tycker din artikel är bra och det är samtidigt skrämmande att det är så många smalat sjuv människor som vräker i sig fett och skräp mat och även låter barnen bli en del av detta bara för att dom tror att det inte biter på dom! Sakta men säkert smyger kg sig på barnen och till slut är det en sluten cirkel som verkar vara svårare att bryta! Jag tror också att genetik är avgörande! Jag tycker föräldrar bär ett ansvar att lära barnen tycka om nyttig mat! Hoppas vi kan fortsätta sprida vår vision! Hälsningar Johanna vinden mot kinden

 2. När du håller dig till fakta och vetenskap och struntar i personangrepp på bloggare med annan ideologi så måste jag säga att du är LYSANDE!
  Det är med stort intresse jag läser dina sammanfattningar och analyser i intressanta ämnen som jag själv är för lat för att orka borra ned mig i.
  Tack, Jacob! :0)

 3. Har du inte skrivit tidigare om att det är väldigt små skillnader mellan personer som upplever att de har hög ämnesomsättning jämfört med de som har låg och att det framförallt handlat om att de över-/underskattar hur mycket de äter? Tänkte angående den genetiska faktorn du talar om.

 4. Jo, https://traningslara.se/svaltlage-lag-amnesomsattning-del-2-de-som-sticker-ut/ och https://traningslara.se/skillnad-i-energiforbrukning-mellan-personer-som-har-latt-eller-svart-att-ga-upp-i-vikt/
  Men det är inte det jag syftar på när det gäller genetiska skillnader. Det handlar mer om skillnader när det gäller hur lätt man fastnar för en viss typ av kost. Hur bra man är på att registerar kalorier man äter. Vad man gör med de kalorier man stoppar i sig. Smakpreferenser osv…

 5. Skulle vara otroligt intressant att se en studie på barn som har svårt att gå upp i vikt och hur dom reagerar på en bättre kost jämfört med att äta ”skitmat”.
  Av egen erfarenhet kan jag säga att jag hade vansinnigt svårt att lägga på mig vikt när jag var ung. Detta pga att jag helt enkelt inte var hungrig. Och jag kan se på min son att han är precis likadan. Skulle dock inte klassa detta som en positiv egenskap eller bra gener. Det kan vara riktigt jobbigt att inte lägga på sig vikt. När då skolan drar ner på fetmjölk och ger barnen vatten eller lättmjölk och skolsyster endast talar om att det är viktigt med motion och dra ner på fredagsmystet (och hon samtidigt är 100kg+) vill man bara skrika.

 6. Min man är ”naturligt smal” och jag blir lätt lite mullig (d.v.s. inte överviktig, men inte heller moderiktig). Hans aptitreglering verkar perfekt finjusterad, medan jag gärna tar t.ex. en bit choklad efter maten bara för att det är gott, även om jag egentligen är mätt. Samtidigt hoppar jag mer sällan över måltider eftersom det är jobbigare för mig att vara hungrig än vad det är för honom. Sammantaget blir resultatet att han är smal utan att tänka på det medan jag måste kämpa mer medvetet, oavsett en hälsosam kost. Och hur han och jag funkar olika är nog ett resultat av både gener och miljö = hur vi lärt oss att äta. Den moderna miljön med ständiga frestelser gör det inte enklare… just därför är tillgängligheten i t.ex. skolorna så viktig.

 7. Miljön är viktigast. Och jag misstänker att epigenetik och tarmfloran är lika viktigt som genetik. Men allt samspelar, ämnet skulle behöva omfattande forskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *