Det här är data från två år tillbaka men jag stötte på den först nu i publicerad form så jag tänkte att jag skulle skriva lite kort om det här. Som många säkert känner till så planade övervikten ut under några år i början på 2000-talet här i Sverige och många hoppades då att trenden hade börjat vända och att det i alla fall inte var fler som blev överviktiga.
Tyvärr var det inte så och trenden har startat igen de senaste åren och numera verkar uppgången vara lika stark som den var innan den temporära utplaningen. Grafen här under har jag satt ihop från lite olika källor. Dels statistiska centralbyrån (1), dels två olika studier (2, 3). Jag har kombinerat från flera källor eftersom jag ville få jämna värden mellan årtalet så det skulle bli lättare att tolka grafen. Jag hittade dock inget värde för 1992 så det är bara medelvärdet mellan 1988 och 1996, det är därför linjen är helt rak.
Observera också att det endast är två år mellan 2000 och 2002 i grafen.

Trender i övervikt i Sverige
Trenden när det gäller medel-BMI i Sverige. Efter att ha planat ut i början på 2000-talet har den nu ökat igen.

En intressant kurva tycker jag och det är ju kul att spekulera kring vad som orsakat den tillfälliga utplaningen? GI-metoden blev ju populär omkring 2003-2004 och kanske har den en liten del i det hela. Men samtidigt verkar ju kvinnorna börjat minska i vikt lite tidigare än så.
Det här är för övrigt självrapporterad data och även om jag inte kan komma på någon orsak till att folk skulle börja ljuga mer just omkring början på 2000-talet så är det en möjlig förklaring. Det som ser ut som en utplaning är då bara en ökning av det systematiska fel som redan finns när folk själva ska ange hur långa de är och hur mycket de väger. Vi brukar nämligen gärna vilja lägga till någon cm och dra bort något kilo när vi blir intervjuade över telefon 🙂
De två normalfördelningskurvorna här under är också intressanta. De visar nämligen att de smala verkar hålla sig smala. Personer med BMI under 21-22 ungefär är lika vanliga nu som för 10 år sen. Personer med lite högre BMI än så verkar dock har blivit något tyngre de senaste 4-5 åren och det är dessa personer som höjer medel-BMI för hela Sverige.
Förändring i fördelningen av personer med olika BMI i Sverige
Fördelningen av människor med olika BMI i Sverige och hur den förändrats de sen 2002.

2 svar på “Svensken blir mer och mer överviktig igen”
  1. Den nya ökningen verkar tidsmässigt hänga ihop med populariseringen av bukfetmakirurgi – det har blivit mer accepterat bland redan överviktiga att tänka att ”det gör inte så mycket om jag går upp lite till, blir det för mycket kan jag alltid få en operation”…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *