Pronation är en komplex rörelse som innefattar flera leder
Pronation är en komplex rörelse som innefattar flera leder

Pronation och supination kan utföras både i handen och i fotleden. Användandet av termerna när det gäller foten är väldigt förvirrande och varierar från text till text (1). Personligen tycker jag mig oftast stöta på definitionen av pronation som en rörelse i flera leder som illustreras i bilden här till vänster (supination är motsatsen). Som man kan se är det många rörelser inblandade och det är ännu fler leder vilket gör det hela till en väldigt komplex rörelse där ett rörelsemönster som inte följer normen kan bero på flera olika faktorer.
När man däremot pratar om supination och pronation i vardagligt tal kring löpning så handlar det oftast om två saker. Högt fotvalv innebär att man har supinerade fötter och lågt fotvalt innebär att man har pronerade fötter. Detta är som ni kanske förstår en grov förenkling och hur grovt den dras varierar från olika situationer.
Hur stort ens fotvalv är vid en viss tidpunkt beror givetvis på vilken belastning man utsätter foten för just då. Fotvalvet fungerar lite som fjäder och svikta när man belastar foten. Därför kommer ens fotvalv att pronera naturligt när man löper. Vissa personer pronerar väldigt mycket vid löpning medan andra personer, som har extra höga fotvalv, pronerar väldigt lite.

Vilka skor påstås passa vilka fötter, och stämmer det?

För alla som sysslat med löpning så brukar frågan i rubriken vara en nobrainer. Skoföretagen pumpar oss fulla med information om hur skon ska vara uppbyggd för att passa ens egna pronationsmönster.

Olika typer av fotvalv leder ofta till olika typer av belastning vid stående och baserat på detta så rekommenderar man olika typer av skor
Olika typer av fotvalv leder ofta till olika typer av belastning vid stående och baserat på detta så rekommenderar man olika typer av skor

En vanlig bild i detta sammanhang kan ses här till höger. Tanken är alltså att personer med ett ”neutralt” fotvalv ska använda sig utav en vanlig stabil sko. Personer med hög fotvalv får en mindre svikt i fotleden och därför ska dessa använda sig utav en mera dämpad skor som hjälper personen att ta upp krafterna som uppstår vid löpning. Slutligen så ska personer med ett lågt fotvalv använda sig utav en så kallad motion-control sko som är tänkt att styra foten lite mera så att man inte överpronerar så mycket.
Många sportbutiker har numera en spegellåda där man får gå upp och ställa sig. Personalen kan då se hur man belastar sina fötter och få en bild utav ens fotvalv och utefter detta så väljer man sen skor. Fattigmansalternativet till denna metod är att man blöter ner sina fötter och går över ett underlag där man kan se sina fotspår. Flera sportbutiker som jag varit inne i har någon typ av maskin där man får gå över en tryckkänslig matta som sen ger en information om ens understödsyta och belastning.
Metoderna ovan har klara begränsningar i att man inte särskiljer på rörelserna i de olika lederna och man undersöker inte vid löpning när foten utsätts för de krafter som den kommer att få utstå senare. Trots det klara bristerna så används metoderna av butiker och man kan läsa om dem i löpartidningar titt som tätt.
För bara några dagar sen så publicerades en ny studie med namnet Injury reduction effectiveness of selecting running shoes based on plantar shape där man just undersökte hur bra denna metod verkligen fungerar. Totalt inkluderades över 3000 försökspersoner där drygt 900 var kvinnor i studien. Deltagarna skulle genomgå ”basic compat training” under 9 veckor vilket innebär träning 1-1,5 timme, 4-6 gånger i veckan. Träningen altererade mellan styrkedagar och konditionsdagar. Konditionsdagarna bestod utav löpning, 800-5000 meter, eller sprinter. När träningen började så delades deltagarna upp i 4 grupper baserat på deras resultat vid intiala tester.
Deltagarna delades in i en kontrollgrupp och en interventionsgrupp. Interventionsgruppen fick därefter skor utvalda efter sina fotvalv. Bedömningen av deras fotvalv gjordes utav 2 olika personer. Om personerna inte var överrens så fick de diskutera tills de kom fram till ett bra skoval för personen i fråga. Kontrollgruppen fick genomgå samma undersökning men oavsett hur deras fotvalv såg ut så fick de en stabil sko tillskriven.

Resultatet i studien blev att man inte såg någon skillnad mellan kontrollgruppen och interventionsgruppen. Det var till och med så att om man tog bort personerna med neutrala fötter så ökade skaderisken något i interventionsgruppen.

Detta är resultat som klart och tydligt visar att det inte finns några belägg för att man ska köpa skor efter en enkel undersökning av ens fotvalv.

Flera leder och många möjliga rörelsemönster

Studien ovan visar som sagt att en enkel analys av hur man belastar sina fötter vid stående och hur stort fotvalv man har inte duger för att välja ett par skor som passar ens egna fötters biomekanik. Den säger däremot inget om hur väl en mer genomgående löpanalys fungerar. Mer seriösa skobutiker har ofta ett löpband där man kan få springa medan någon ur personalen tittar på en ens löpsteg. Det finns inga studier som utvärderar om denna typ av utprovning kan påverka skaderisken.
Det finns gott om studier som visat att man förändrar biomekaniken beroende på vilka skor och inlägg man använder och att olika skor därför troligen kan påverka ens skademönster känns inte direkt främmande, snarare logiskt (1).

Hur högt ens fotvalv är beror på ett väldigt komplext sammarbete mellan ben, ligament och muskler
Hur högt ens fotvalv är under framförallt rörelse beror på ett väldigt komplext sammarbete mellan ben, ligament och muskler

Olika skor/inlägg/löptekniker förflyttar de krafter som påverkar kroppen och om man väl har råkat ut för en överbelastningsskada och inte hittar svaret i sitt träningsprogram (där det oftast finns) så tycker jag att man kan prova en annan typ sko. Frågan är alltså inte om man kan påverka skador genom att välja rätt skor utan frågan är snarare hur bra metoder det finns för att avgöra vilken typ av sko som passa vilken typ av fot/person i förväg.
Det finns många olika modeller och tillvägagångsätt för att välja skor där vissa är mer komplicerade än andra. Vad jag vet så finns det ingen metod som har någon stark forskning bakom sig när det gäller förebyggande av skador. Man kan också, om vi rent hypotetiskt säger att det finns en metod som fungera, fråga sig hur väl utbildade personalen i skobutik verkligen är för att göra en bra bedömning? Foten är väldigt komplex med en mängd ben och leder och en fot som ser ut att vara pronerad kan se ut att vara det beroende på flera orsaker.
Det finns även många butiker som säljer olika typer av inlägg som formas efter kundens fötter och även inlägg i standardformat som alla påstås minska skaderisken. I senare inlägg kommer jag att gå igenom hur mycket forskning det finns kring dem.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

59 svar på “Pronerade eller supinerade fötter – ska man välja skor efter det?”
 1. Liljeros: Intressant! Kanske ni också skulle göra en djupdykning i ämnet framfotalöpning?http://liljeros.blogspot.com/2009/05/framfotalopning-och-fivefingers.html

  Hej Liljeros!
  Jag har funderat på det flera gånger faktiskt. Det finns en väldigt bra inläggsserie på the science of sport som tar upp i stort sett allting som finns att säga om ämnet. Orsaken till att jag inte skrivit något om framfotalöpning är just den artikelserien. Det känns helt enkelt som att jag skulle skriva ungefär samma sak fast sämre. Jag väntar därför tills det kommer någon ny studie på området.
  http://www.sportsscientists.com/2007/09/running-technique-part-i-philosophy-of.html
  http://www.sportsscientists.com/2007/09/running-technique-part-ii-biomechanics.html
  http://www.sportsscientists.com/2007/09/running-technique-part-ii-scientific.html
  http://www.sportsscientists.com/2007/10/pose-running-reduces-running-economythe.html
  Personligen så tycker jag att framfotalöpning är intressant och jag brukar rekommendera folk med återkommande överbelastningsskador att fundera på sitt löpsteg precis som jag ovan skrev att det kan vara en idé att testa en annan typ av sko om man får samma problem.
  Jag var också inblandad i en diskussion på kolo för några år sen. Jag skulle nog ändra någon formulering som jag skrev där, men i stort så är det fortfarande vad jag anser om frågan, http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=76791
  Du kan nog hitta någon ytterligare diskussion om du söker.
  Själv landar jag på mellanfoten eller framfoten beroende på hastighet och jag använder mig av Nike Free v3 eller v5.

 2. Glömde av att svara på detta, intressant! Jag tycker dock att det är av yttersta vikt att föra fram den här diskussionen. Tycker visst att du skall skriva en sammanfattande artikel om ämnet, är det inte det ni brukar göra?
  Hälsar,
  Liljeros

 3. Liljeros: Glömde av att svara på detta, intressant! Jag tycker dock att det är av yttersta vikt att föra fram den här diskussionen. Tycker visst att du skall skriva en sammanfattande artikel om ämnet, är det inte det ni brukar göra?Hälsar,
  Liljeros

  Hallå igen!
  Ditt inlägg inspirera mig faktiskt. Jag hitta en avhandling som tittade på skorna Nike Free för någon vecka sen som jag börjat läsa lite på, står väldigt mycket intressant i den. Tyvärr så hade mitt universitet begränsad åtkomst så jag har endast de första 40 sidorna i arbetet, missade själva slutklämmen 🙂
  Men det är mycket möjligt att det kommer mer inom ämnet. En sågning av joggingskor med tjock sula kommer ialla fall att dyka upp.

 4. Hej,
  för några år sedan fick jag allt svårare att åka långfärdsskridsko, som jag varit duktig på tidigare. Är färdledare hos friluftsfrämjandet, 69 år gammal. Fotvalven sjunker ned inåt, med påföljd att skären biter dåligt och skenorna glider utåt på blanka isar. Balansen blir besvärlig och jag måste stötta mig med stavar.
  En ortoped påstår att jag pronerar. Jag köpte ett par hårda sulor av honom, som han formade efter foten med varmluftspistol. En klar förbättring inträffade. Framförallt stärktes foten upp. Jag kan åter stå och gå på tå, vilket var svårt tidigare. Ännu bättre blev resultatet, när jag limmade bitar av hård skumplast i hålfoten under båda inläggen.
  Någon smärta i fötterna har jag aldrig haft. Däremot vissa känningar i korsryggen på vänster sida samt i vänster knä (pronerar mest på vänster fot) men detta har nästan försvunnit med inläggen.
  Vågar man höja hålfotsstödet ytterligare? Bör jag satsa på sk ”fotbäddar” efter gipsavgjutning?

 5. Hej Hans!
  Jag inget säkert svar på din fråga. Spontant så undrar jag om du tränar dina fötter något speciellt? Generellt så brukar jag förespråkar träning av fötterna framför olika ortoser, men då du åker skridsko så är du låst vid en väldigt stabil ”sko” där fötterna inte har någon möjlighet att röra sig mycket. Du verkar ju dessutom hittat en bra lösning så kör på det.
  Jag hade även testat med träning av foten och då ffa fotvalvet för att bygga upp styrka och styrkeuthållighet så foten inte faller igenom så mycket, men då mer för din allmänna hälsa. När du tränar så tror jag det är bättre att du kör på med inläggen, i alla fall de närmsta månaderna.

 6. Tack för intressant svar. Finns det några kända risker med att höja stödet i hålfoten avsevärt? Jag förbättrar faktiskt balansen om jag lägger en 25 mm tjock, halvmånformad bit medelhårt gummi under fotvalvet.

 7. Bra pik i inlägget där 🙂 Verkar vara en intressant studie. Jag har några inlägg som jag började skriva på för några månader sen som aldrig blev klara kring just det där. Får se om studien kan ge mig ny inspiration! Tack för tipset..

 8. Hej Jacob,
  intressant tråd . Skall själv på POSE Miniclinic i Mars. Jag springer för det mesta på stigar och obanad terräng, ( orienterare ).Fick problem med ”löparknä” för 5 år sedan. Vårdcentralen rek. som vanligt vila, tog därför kontakt med en idrottsskadeklinik på hemorten…filmade min gång och mitt löpsteg….pronationsproblem…fick mig ett par iläggsulor och rek. om att ta det ngt. lugnt i början och helst då springa i skogen, undvika asfalt. Fungerar bra, får sällan ont. Fivefingers verkar intressant men funkar nog dåligt i skogen, har därför beställt ett par Inov-8 X-Talon. De skall vara lätta och ge en bra löpkänsla samt att de funkar i orienteringsskogen.
  Fortsätt blogga!!
  Löparn

 9. Hej!
  Intressant artikel.
  Det är nämligen så att jag har problem med mina benhinnor. Det gör så pass ont att jag inte kan stå. Det känns som om mina smalben ska gå i bitar. Jag känner mest av det när jag spelar fotboll men även när jag löper på löpband och är ute och springer. Jag har fått tips om att skaffa sådana fotbäddar som avgjuts efter ens fötter. Men efter att ha läst den här artikeln vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Några tips?
  // Alex

 10. Tjena Alex!
  Det där är svårt. Först och främst tycker jag att du ska vara säker på att det är benhinnorna. Många tror automatiskt att det är benhinnorna så fort de får ont i underbenet. Inlägg har en del evidens bakom sig och om inget annat så ändrar de på någonting och förhoppningsvis blir det till det bättre.
  Skor och skoval är ett väldigt komplicerat område med väldigt bristande evidens för någonting egentligen.

 11. Hej,
  Bra artiklar, som vanligt. Er blogg är verkligen ett nöje att läsa.
  Hur tränar man foten och framförallt fotvalvet? Jag pronerar och har ett ganska lågt valv och skulle vilja träna upp fötterna. Har du några tips?
  Mvh,
  Daniel

 12. Tjena Daniel!
  Träning av foten fungerar som alla annan träning. Jag har skrivit ut ett antal fotträningsprogram till patienter men jag skulle ljuga om jag sagt att jag utvärderat effekten från dem på pronation och fotvalvshöjd. Jag har inte heller sett någon studie på det så jag vet inte om man ens kan påverka det. Jag har dock hört flera anektoder som antyder att man kan göra något åt det.
  Starkare i foten kan man dock bli så klart. När det gäller övningar så olika typer av tåhävningar bra. Balansövningar likaså. En variant som jag gillar är där man ställer sig med halva foten på en bräda/kant och andra halvan fritt i luften. Sen utför man någon typ av rörelse som ställer krav på balansen typ lutar sig framåt med rak rygg, bollar en boll mot en vägg eller liknande. Foten får då jobba hårt för att man ska kunna hålla balansen.
  Andra klassiska övningar är inrullning av en handduk som ligger under foten. Dra handduken bak under foten med hjälp av tårna. Gummibandsövningar där man utför dorsalflektion (foten upp mot smalbenet) kan man göra i många varianter.
  Många muskler som går i foten urspringer uppe från underbenet så det är ofta där man blir trött när man tränar foten.

 13. Hej Guddi,
  Tack för svaret! Det är så kul att se att du svarar på inläggen och lägger ner tid på att hjälpa folk.
  Jag kanske ska göra en egen personlig studie av mina fötter och se om det blir någon skillnad.

 14. Hej Guddi,
  Många bra tips du ger. Inte hittat denna sidan förrän i kväll. Här har jag många timmars läsning framför mig. Fortsätt med ert fina arbete!
  Hilsen Jörgen

 15. Jörgen Johnsson: Hej Guddi,Många bra tips du ger. Inte hittat denna sidan förrän i kväll. Här har jag många timmars läsning framför mig. Fortsätt med ert fina arbete!Hilsen Jörgen

  Tjena Jörgen!
  Kul att du gillar sidan. Vi har över 300 inlägg publicerade så du kan spendera en del tid här 😉

 16. Tack för bra information.
  Det är tyvärr så ofta man ser personer vars fötter lutar så snett och fel. Det här är det nog många som inte har en aning om.
  / KGHMan

 17. Hej, det var ett tag sen artickeln kom ut så jag får se om man får någe svar. Men nike har ett par dojjor som sägs anpassa sig efter ens steg. Altså neutrala från början. Någe erfarenhet om de?
  MVH David

 18. Kolla Erssons forskning från Gävle gällande utprovning av skor. Har själv jobbat som försäljare av löparskor i fem år. Och har även goda kunskaper gällande biomekanik. Även om det är forskning du baserar ditt resonemang kring kan man inte bortse från beprövad erfarenhet eller anledningen till varför det finns så många modeller. Tycker nog att artikeln förminskar säljarens kunskaper, mer eller mindre alla seriösa sportbutiker som kan löparskor har löpband, normalt sett anser jag att ni håller en oerhört hög klass. Men i det här fallet generaliseras och antas det fritt!! Synd

 19. Hej Erik!
  Det där är ingen studie som tittar på något skadeförebyggande. Det är ju det som hela mitt inlägg utgår ifrån. Det är en helt annan fråga när det gäller behandling/påverkan av skador som redan finns där. När det gäller besvär från skor är ju förändring mer eller mindre ett måste för att något ska ändras.
  Om vi tittar på ”studien” du länkade till har man i princip tagit ett gäng medelålders personer (stor spridning iofs) med problem vid löpning eller gång. Deras problem har varat under längre tid utan någon större förändring. Sen utför man en stor förändring i den ena gruppen och i den andra gruppen genomför man ingen förändring alls och sen anser man det vara ”anmärkningsvärt” att endast gruppen som genomgick någon förändring faktiskt upplevde en förändring i sitt tillstånd.
  Dessutom har de använt löpanalys med videofilmning vilket är en helt annan sak än det man gjort i studien jag tar upp här. Jag är också tydlig i mitt inlägg att det inte finns några studier på dessa metoder och det kan mycket väl vara så att de fungerar. Jag är också tydlig i mitt inlägg med att mer ingående analyser kanske fungerar och jag förstår verkligen inte vad det är som du reagerar på när du säger att jag ”generaliserar och antar fritt”? Det känns mer som att du inte gillar detta inlägg bara för att det är lite för ”close to home”.
  I ”studien” du länkade till skriver dem ju själva:

  Löpband och video i en affär garanterar inte ett bra resultat.

  Hur ska man då som kund veta om man får bra information eller inte? Vem har ”den rätta” beprövade erfarenheten? I din länk ges väldigt lite information om hur man går tillväga och deras metod är egenutvecklad i två butiker. Hur vet vi att de metoder som används i andra butiker fungerar lika bra? Vi vet ju inte ens att metoden som de använder i de två nämna butikerna faktiskt fungerar när ingen annan kan genomföra oberoende tester. osv osv…
  Jag är säker på att det finns många som är väldigt bra på att prova ut skor till folk och har man turen att hitta en sådan person kan man säkert få ett par skor som minskar ens skaderisk jämfört med om man valt skor själv. Men jag är också säker på att det finns väldigt många som säljer skor som inte har någon som helst susning och deras val är lika bra/dålig som ditt eget. Det enda jag sa i detta inlägg var dock att en statisk undersökning inte verkar fungera och det finns fler studier publicerade efter den jag tar upp här som understödjer detta.
  ang din kommentar:

  erik: anledningen till varför det finns så många modeller

  Skotillverkarna har varit väldigt snabba med att släppa en massa nya modeller på barfotatema och samtidigt även med så kallade ”rocker bottom” skor osv. Skotillverkarna är glada över att de säljer fler skor. Fler modeller för fler ”syften” och de kommer att sälja flera skor. Så att argumentera för att skomodellerna finns för att de alla har visat sig ha någon skadeförbyggande funktion fungerar inte.

 20. Det enda sättet att bli kvitt detta är det med rätt skor? Man kan alltså inte träna bort det? Jag tror jag pronerar lite, i alla fall när man tittar på vissa av mina skor ( vanliga skor) så lutar det lite inåt.
  Är det normalt att pronera lite til en viss gräns och då behöver att man speciella skor? Eller räcker det med att pronera några grader så kan det ge problem?

 21. Tjena Christopher!
  Det finns inget som säger att pronation är något problem i sig. Så det finns egentligen inget att försöka bli kvitt. Men viss kan skor förändra hur du går om du ändå skulle vilja det.

 22. Hej,
  Läste i dagens DN 29/7 att fel skor kan ge upphov till problem/skador. Jag har precis köpt Asics GT2160 som enligt tillverkaren ska vara för normalt till överpronerande löpare men jag som har ett neutralt löpsteg och dessutom EJ ska springa med dem, mer som skor-på-jobbet-för-att-de-är-sköna, kan löpa risk för problem om jag använder dessa. Vad tror du om det? Finns det belägg för detta?
  För övrigt en superbra sida!
  mvh
  Henrik

 23. Tjena Henrik!
  Om du ska använda skorna till att gå i dem så är det viktigaste att de sitter bra och de känns sköna. Skor man ska undvika är de som klämmer någonstans på fötterna eller trycker ihop tårna.

 24. Har tydlig supinering utan att ha särskilt höga fotvalv, snarare ganska normala. Mina skor slits alltid på utsidan och lutar kraftigt utåt när de är välanvända även om de bara används till att mest gå i och inte borde fått så stor belastning. Det tråkigaste är att senaste gångerna jag gått för att köpa ett nytt par så hävdar de att de inte säljer några skor för supinering för att det är så ovanligt att det nästan inte finns. Majoriteten av de skor de har hävdar de är för mer eller mindre pronering – är ju lätt att gissa hur ännu värre det blir när jag ”åkt på” ett sådant par… Dessutom är jag inte direkt fjäderlätt för att vara kvinna och då verkar det förutsättas till 100% att det ska säljas för till och med kraftig överpronering.
  Är det så himla ovanligt som försäljarna försöker få det till? Är jag någon sorts unik snöflinga till freak som inte borde få köpa några löparskor? :O *pfft*

 25. Hej Jenny!
  Verkligen supinerade fotvalv är ovanligt ja. Indelningen brukar vara enligt neutrala – pronerade – överpronerade ungefär. Men som jag påpekat ett par gånger här på sidan nu så finns det inga belägg för att indelningen av skor enligt den modellen kan minska antalet skador.
  Om du inte joggar i dina skor tycker jag inte du ska köpa joggingskor. Om du har så svårt att hitta skor som känns bra och sitter fint på foten tycker jag du ska försöka få en remiss till ortopedtekniker och få ett par utformade skor/sulor. Du kan ju gå själv till en ortopedtekniker med men då kostar det minst 1000 kr skulle jag gissa på, troligen mer.

 26. Guddi:
  Tjena Henrik!
  Om du ska använda skorna till att gå i dem så är det viktigaste att de sitter bra och de känns sköna. Skor man ska undvika är de som klämmer någonstans på fötterna eller trycker ihop tårna.

  Tack för snabbt svar.
  Eftersom jag har dessa på öppet köp vill jag bara försäkra mig ännu en gång:-) att du anser att det inte kommer vara någon ”extra” ledbelastning på fot eller knä även om dessa skor är uppbyggda så att jag kommer vinkla foten ”utåt” jämfört med en sko för neutral löpare?
  mvh
  Henrik

 27. skor hit å skor dit..
  är väldigt skeptisk till alla diskussioner till typ av skor och sulor för joggare,
  kan det vara så att vissa människor är behäftade med fel i fötterna som gör att de inte skulle kunna springa helt utan skor?
  den mest korrekta ställningen för en fot måste väl ändå vara barfota på någorlunda mjuk underlag typ gräs…
  för det är ju så vi är skapta?
  att man då får ont än här än där är väl inget konstigt om man är otränad och ibland överviktig.
  löpning kräver lång tid av träning och uppbyggning av muskulatur och ben och till det hör att man får ont p.g.a. kroppen inte är van med belastningen.
  är det inte så att en otränad person som i butiken ställer sig och springer på ett löpband i butiken HAR svaga vävnader i fötterna och som därför ger en felställning, helt enkelt för att vävnaderna inte orkar hålla emot, och kanske tom är så svaga att de är deformerade fast de bara går eller står på foten.
  människan ÄR skapt för att gå på två ben och även för att springa men om man inte sprungit öht som barn och börjar som vuxen är det mycket lång väg att
  gå för att bygga upp vävnader, muskler och ben så att de klarar belastningen.
  det förstår inte folk, utan om de får ont i fötterna efter första löpturen så tror de har fel skor…
  fast det egentligen kan handla om att de är otränade.
  och vad värre är, om man är det minsta överviktig SKA MAN INTE springa, och allra minst på asfalt..
  för det slutar med ont i lederna, och det är svårt att bli av med…
  först ska övervikten bort mha omläggning av kost och träning på maskiner som motionscyklar och trappmaskiner.
  jag har nyligen återupptagit löpning vid dryga 40 år och jag har märkt att det som är lättast att träna upp är konditionen, hjärta och andning…
  det är svårast är benen och fötterna, trots att jag hållit på ett halvår håller fortfarande inte benen helt, det blir bristningar än här än där om jag ligger i för hårt. och jag är inte överviktig.
  tyvärr dalar konditionen snabbt om man måste vila i ngn vecka p.g.a. en muskelbristning i typ vaden..
  man skulle kunna hålla uppe den mha motionscykling eller trappmaskin men jag ser ingen mening i det då jag tycker att HELA kroppens kondition
  ska följas åt, det är meningslöst att ha hjärta och lungor som en häst om inte benen håller för att använda den.
  år åckså övertygad om att det mest skonsamma löpsteget är att springa på framfoten, d.v.s. att inte sätta ner hälen alls…
  för det är stöten när hälen tar i som ger benhinneinflammation och ledskador.
  detta steg är mycket påfrestande för vaderna och tar låååång tid att träna upp…
  men har man väl lärt sig en gång är det mycket lättare att springa då man utnyttjar svikten i fotbladet i varje steg.
  så säg mig, har jag fått allt om bakfoten?
  ÄR det så att folk inte hade kunnat springa utan dagens högteknologiska skor ens om de börjat som barn?
  vad är egentligen teorin bakom alla dessa skotyper,
  FINNS det odiskutabla argument eller är det fråga om sälja fler skor?
  MVH
  Nisse

 28. Henrik: Tack för snabbt svar.
  Eftersom jag har dessa på öppet köp vill jag bara försäkra mig ännu en gång:-) att du anser att det inte kommer vara någon ”extra” ledbelastning på fot eller knä även om dessa skor är uppbyggda så att jag kommer vinkla foten ”utåt” jämfört med en sko för neutral löpare?

  Det jag har skrivit här och i tidigare inlägg är att det inte finns någon bevisad metod för utprovning att skor som minskar skaderisken. Då kan givetvis inte jag ge dig ett svar kring det. Särskilt inte över internet 🙂

 29. Nils: så säg mig, har jag fått allt om bakfoten?

  Hej Nils!
  Om bakfoten skulle jag inte säga att du har fått den men jag upplever nog att du har ett lite väl enkelspårigt synsätt på det hela. Att alla människor skulle ha fötter som är skapta för att springa på köper jag inte. Det finns mängder av anatomiska felställningar mm som gör att många människor troligen inte bör springa så värst mycket. Det evolutionära trycket på att vi måste kunna springa för att överleva försvann för längesen.
  Något evolutionärt tryck för att vi ska kunna springa länge snabbt har heller aldrig funnits. Antingen har det varit ganska långt i väldigt lågt tempo eller korta sträckor i full fart. Nu förtiden är det flera kilometer/mil i så hög fart som möjligt som gäller.
  Så jag tror absolut att man kan konstruera skor som gör att människan orkar springa längre snabbare. Troligen även minska skaderisken när man ska träna för det. Problemet är att vi ännu inte har nått det målet, i alla fall inte för massproduktion.

 30. Hej,
  Jag pronerar. Om jag ska vandra längre sträckor, måste jag ha en formad sula med rejält hålfotsstöd. Får inte rätt balans i stegen annars. Dock inga smärtor i fötterna.
  Om jag däremot gympar eller joggar, funkar en vanlig iläggssula (som följer med flertalet skor vid leveransen)bäst. Finns risken att jag förvärrar pronationen, om jag joggar eller gympar utan särskilda hålfotsstöd?
  Hans Lindquist

 31. Tjena Hans!
  Det där är ingen fråga jag kan svara på över internet. Det jag kan säga är generella saker som jag redan skrivit om i flera olika inlägg här på sidan. Pronation i sig är inget farligt. Det sker hos i princip alla vid gång och löpning.

 32. Hej
  Är ung och träningsglad, älskar att röra mig. Tränade 3-5 gånger ett bra tag.
  Men förra vintern började mina fötter kännas lite konstiga, ibland kändes det som att blodtillförseln inte var tillräcklig, och det kändes som att jag blev trött kring fotlederna, samt en svag smärta som var svår att lokalisera.. Jag har en marginell benlängdsskillnad (höger kortare) och jag pronerade redan då ganska mycket, i alla fall på höger fot.
  Under en natt förvärrades tillståndet så att jag inte kunde vara med på en lugn jogg under uppvärmningen, och rikigt bra har det aldrig blivit. Under våren kunde jag dock gå promenader och ibland jogga lätt, men det kändes efteråt..
  Nu är det svårt att bara gå och shoppa i stan. Jag ser själv (och känner) att pronationen är mycket värre. Slappnar jag av i stående position vinklas ankeln in väldigt tydligt. När jag går antar jag att det är ännu värre . Jag gick till vårdcentralen, fick remiss till en ortopedtekniker där jag fick bygga på mina ilägg i hålfoten. Ett halvår senare gjorde det fortfarande ont, jag fick ett riktigt hårt ilägg som jag alltid använder i skorna och träningsskorna.
  Ingenting har blivit bättre, inte heller laserbehandling kring fotleden och uppåt benet (för benhinneinflammationen som uppstått som resultat av felställningen, antar jag).
  Känner mig helt nere, helt handikappad, och väldigt instängd i min egen kropp.
  Hur vanligt är det egentligen med stora smärtor i samband med pronation?
  Vid min ålder, 18 år, vet jag ingen som ens känner lite smärta.
  Vet du någon som har blivit bättre efter att ha varit med om samma sak som jag?
  Tove

 33. Jag blir trött vid fötterna när jag står upp barfota på trägolv. Tar nog kanske runt 20-30 minuter innan det börjar kännas. Känns lite väl kort för att vara normalt. Mestadels hälarna men även lite fotsulorna. Ingen har sagt något anmärkningsvärt ang. fötterna eller fotvalven. Ej överviktig. Har svag pronation och mina skor blir nötta så att dem lutar inåt. Vad kan jag göra för att få bort problemet? Träna?

 34. Att stå still på ett hårdare golv barfota ger många problem. De enklaste lösningarna är att du antingen rör lite på dig, tar på dig ett par skor med mjukare sula eller lägger något på golvet så det blir mjukare. ”ostabila” skor likt shape-up, MBT, EasyTone osv uppskattas av ganska många som står still på hårda plana underlag under en längre tid. Det kan ju också vara värt att prova på.
  Det är möjligt att träning av foten går bra det med. Men det är ju då en mer långsiktig lösning och vill du bli av med problemet nu så får du ändra på miljön för kroppen förändrar inte sig på en dag 🙂

 35. Jacob Gudiol:
  Att stå still på ett hårdare golv barfota ger många problem. De enklaste lösningarna är att du antingen rör lite på dig, tar på dig ett par skor med mjukare sula eller lägger något på golvet så det blir mjukare. ”ostabila” skor likt shape-up, MBT, EasyTone osv uppskattas av ganska många som står still på hårda plana underlag under en längre tid. Det kan ju också vara värt att prova på.
  Det är möjligt att träning av foten går bra det med. Men det är ju då en mer långsiktig lösning och vill du bli av med problemet nu så får du ändra på miljön för kroppen förändrar inte sig på en dag

  Är inte 20 minuter lite väl kort tid för att anses normalt? Förstår att det kan uppstå vid längre stunder (efter 1-2 timmar) men inte så snabbt som 15-30 minuter?
  Får prova dina tips också!

 36. Det är ju inte direkt medelvärde. Men samtidigt så är du inte direkt unik. Så det beror på vad man lägger i ordet normalt.

 37. Min erfarenhet av olika typer av problem i ben och fötter är att mycket av problemen påverkas av alla olika hårda artificiella underlag vi står, går och springer på. Vi tror också att att våra skador beror på idrottande som vi utövar några timmar i veckan och glömmer bort att vi arbetar 40 timmar i veckan och då i betydligt sämre eller helt olämpliga skor och utan ortopedisk sula. Den långa belastningen på kroppen, ben och fötter innebär inte alltid att man har några kännbara problem i vardagslivet utan dessa uppkommer vid en högre belastning vid träning tex löpning. Igentligen borde man ha löparskorna på jobbet med en ortopedisksula så hade vi sluppit många problem i rygg, höft, ben och fötter och minskat på löparskadorna. Jag tycker att man ska använda dämpadelöpar skor på hårda underlag och barfota löpningen hör hemma på naturliga under lag.

 38. […] Pronerar jag eller supinerar? Har det nån större betydelse? Läste en intressant artikel här. Kan jag nöja mig med skor som är snygga o sitter skönt.. eller ska jag välja nån som är […]

 39. Hej
  Jag har en fråga . Jag promenerar väldigt mycket med mina hundar . Och motion.
  Har salomonsons promenadsko , dämpning mm. men jag har nu fått jäkligt ont i mitt ena skenben. Kan vara benhinnorna .
  Vad skall jag göra ??
  Vad skall jag använda förskor . Skall jag byta skor ett tag. Vad skall man då tänka på .. Kan inte bara sitta i soffan och vänta till värken är borta .

 40. Gick intensivt i juli inför fjällvandring. 13 km 7,9 km/h. Fick i ont i framfoten och på övre delen av 5:e metatarsalbenet. Svullnad över framfoten och återkommande brännande känsla under 3-4 tån. Skaffade pelotter till fjällkängorna och kunde gå utan problem. Men hemkommen har jag ont fr.a. I typ seglarskor. Hård skiva i skon underlättar. Skor utan klack är bättre. Har supinerade fötter. Ingen stressfraktur påvisad med röntgen.
  Har rekommenderats vila. Besvären har avtagit men jag vill ju ut och träna. Skall jag byta skor? Har använt NikePegasus. Pelotter? Fotbäddar? Speciella sulor?

 41. Den här länken verkar ha avsomnat för ett år sedan

 42. Det är inte avsomnat. Det är bara det att frågorna är frågor som det inte finns något svar på. Hela poängen med inlägget är ju att det inte finns någon bra metod som fungerar generellt.

 43. Hej, intressant läsnign! jag håller på med triathlon på ironman distans. har provat många olika modeller och märken på löparskor. jag har ändrat mitt löpsteg under de senaste åren, och springer idag mkt #framfota” löpning.
  Jag har gjort olika tester som du beskriver ovan, och jag har en ganska normal fotställning, men jag lägger väldigt mkt tryck på utsidan av den ena foten när jag springer. så mkt att alla skor slits på ovansidan snabbt.
  Har du några tips om hur jag ska hitta rätt, och är det en sko för supenation som jag ska leta efter – eller innehär den fotstälning endast att det är hälpartiet som trycks utåt – och inte den främre delen av foten? Hoppas att du förstår min fråga,
  Min träningsmängd är hög och jag springer den avslutade maran på IM, på ca 4h. men det ska bli bättre…
  tips mottages tacksamt 🙂

 44. Hej Désirée!
  Poängen med det här inlägget är att ingen vet vad som verkligen fungerar alltid. Men det hindrar ju inte att någon kanske kan se något speciellt i ditt löpsteg som möjligen gör att du blir en bättre löpare om det korrigeras. Men då måste det analyseras med video, inte över internet.
  Överlag skulle jag dock säga att om du inte har problem med skador eller smärta så låt det vara. Vi är alla ”sneda” och ”ojämna” på olika vis och det är inte så ofta som det faktiskt är ett problem. Titta på hur Paula Radcliffe springer tex.

 45. Blev av ortopedtekniker tillrådd att vila den överbelastade vänstra foten. Inflammationen över framfoten lade sig, men det kvarstod ömhet längs fotens utsida och lätt ”mortonsmärta”. Jag valde att avstå från träning att i stället gå med mina Nike Pegasus, Tevasandler och även med seglarsko med hård skiva. Då släppte smärtan och ömheten. Ju mer träning ju mindre besvär. Nu satsar jag på att successivt öka träningen av foten enligt dina råd och välja nya skor som känns sköna och stabila. Tack för träningstips.

 46. […] min yngsta son behövde nya skor. Han kan tyvärr inte köpa vilka skor som helst eftersom han har pronations-problem och stora fötter (storlek 48). Vi hade letat överallt efter skor som han kunde ha och till slut […]

 47. […] min yngsta son behövde nya skor. Han kan tyvärr inte köpa vilka skor som helst eftersom han har pronations-problem och stora fötter (storlek 48). Vi hade letat överallt efter skor som han kunde ha och till slut […]

 48. […] speciella löpband som man använder för att läsa av hur du fördelar vikten på foten. Om du har högt fotvalv lägger du vikten på utsidan av foten och behöver en sko som fyller upp tomrummet på insidan av […]

 49. Efter en spinalstenosop + scolios blev jag 3 cm kortare i ena sidan. Hältan har påverkat min tidigare lindriga pronation så nu är foten mer deformerad än tidigare. Trots inlägg i sko från ortopedtekniska behöver jag ha hjälp för att bli stadigare vid gång.
  Har någon nåt tips?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *