I helgen var Olga Rönnberg med i Nyhetsmorgon som träningsexpert. Personligen har jag märkt att jag numera nästan har någon slags allergisk reaktion mot korta träningstips på 5-10 minuter i TV och det här är inget undantag. Det blir liksom inget av det hela. Man visar en övning, påpekar uppenbara saker och tittarna har inte lärt sig någonting när det korta klippet är slut. Tråkigt att träning inte kan ges mer tid i TV.
Det är dock inte det jag tänkt ta upp i det här inlägget. Det jag tänkt ta upp är istället det som visas i klippet här under då man kommer in på en liten diskussion kring bröd. Några har reagerat lite negativt på hur Olga reagerar i det här klippet när hon får frågan om hon tycker om bröd. Svaret som Olga ger är att hon älskar bröd men hon försöker att inte äta så mycket av det. Många har tolkat detta som att Olga i detta fall återspeglat en attityd som blivit allt mer vanlig idag och det är att bröd på något sätt skulle vara unikt i att det lättare gör att du går upp i vikt jämfört med andra livsmedel.

När det gäller bröd så är det ju många olika ”klickar” som är emot det. LCHF är ju emot alla kolhydrater och de från säd anser de flesta av dem är värst tillsammans med rent socker. När det gäller stenålderskost eller paleo äter man inte heller bröd eftersom säd inte var något vi åt mycket av innan jordbruket och deras resonemang då är att vi inte skulle vara anpassade för denna kost. GI-förespråkare tillåter visserligen bröd men även där ska man ju vara återhållsam eftersom de flesta bröd har ganska högt GI och det gör dig fet enligt dem. För några månader sen släpptes ju också boken Brödberoende som på engelska heter Wheat Belly där i princip alla problem med övervikt och västerländska sjukdomar skylls på vete. Så trenden är solkar att bröd och då särskilt bröd med vete är något man ska undvika och många människor verkar ha snabbat upp detta trots att de egentligen inte är särskilt intresserad av några av de ”upplägg” jag tagit upp här.
Personligen vet jag inte vad jag ska tro om vete. Jag började läsa wheat belly för lite mer än ett halvår sen och min åsikt om den boken är solklar, det är en bok som ingen bör läsa. Jag orkade inte ens läsa igenom den då den var så dålig. Retoriken i boken är pinsam. När det gäller vete däremot är det ju utan tvekan så att ganska många reagerar negativt på det. Det finns ju de solklara fallen med glutenintolerans (celiaki) som drabbar ungefär 1 procent av befolkningen. Men förutom dessa finns det en hel del som pekar på att det finns några få procent till som reagerar negativt på vete/gluten. Om du följer mig på facebook eller twitter så har du troligen redan sett studien jag länkade där för någon vecka sen som visade detta på ett ganska övertygande sätt, Non-Celiac Wheat Sensitivity Diagnosed by Double-Blind Placebo-Controlled Challenge: Exploring a New Clinical Entity. Så vete ger onekligen negativt effekter för vissa personer. Det finns inget nödvändigt i att äta vete (eller bröd) så om något vill utesluta det ser jag inte något problem med det.

Olga Rönnberg äter bröd i TV4 studion
Olga Rönnberg äter bröd i TV4 studion

Men tillbaka till Olga och Nyhetsmorgon igen. Jag tolkar mest Olga som att hon själv försöker att inte äta för mycket bröd. Hon är ju tydlig med att hon äter bröd och hon gör det även i programmet men samtidigt påpekar hon alltså många gånger att hon försöker att inte äta det så mycket. Det här ser inte jag som någon slags fobi utan jag ser det som återhållsamhet. Detta är enligt mig en sund inställning till kost. Det är väldigt få människor som kan äta det de älskar och tycker är jättegott hela tiden. Hade någon gett mig obegränsat med lasagne eller tacos hade jag garanterat blivit fet. Ännu värre hade det blivit om någon ställt en godisskål framför mig varje kväll.
Olgas ”problem” eller det som jag upplever att hon vill förmedla är att hon lätt äter för mycket eller får problem med magen om hon tillåter sig själv äta bröd fritt. Ett problem hon säkerligen delar med många. Detta är ingen brödskräck eller fobi för bröd, det är att känna till sina egna problem och försöka jobba emot dem. Att detta kommer fram på TV, att folk får höra att man inte kan äta och njuta av allt även om man tränar en hel del, är bra enligt mig. För annars blir det samma tjat om att man kan springa bort allt och det må vara sant i teorin men det fungerar för otroligt få människor. Alla andra, behöver tänka på vad och hur mycket det äter.

Fobi hade vi fått se om det varit en LCHF-förespråkare i studion. Eller ännu värre stolpskottet Ulf som var med i Efter tio på TV4 för några månader sen. I dessa fall hade vi haft en i studien som varken smakat på brödet eller kakan och troligen hade vi också hela tiden fått höra hur alla de andra som äter bröd i studion direkt kommer gå upp ett kilo fett eller att veten direkt kommer förstöra deras kroppar.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 svar på “Olga Rönnberg på TV4 Nyhetsmorgon”
  1. Tack för din nyanserade bild av inslaget. Det känns bra efter all Olga-hets i olika bloggar på FB mm. Vet inte hur mkt vanlig Svensson avundsjuka som är inblandat i det hela. Och bara för att man är smal som smärtande bagare behöver det inte betyda att man är hälsosam! Själv är jag socker/kolhydratberoende och undviker bröd. Jag som undviker viss föda vill verkligen inte att folk hetsar mig till att äta den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *