Anki Sundin, som jag har jobbat en del med, var med i Efter Tio på TV4 idag där de tog upp vete och huruvida det är ett farligt livsmedel eller inte. Jag har väldigt kort tid på mig att skriva det här inlägget så jag tänker inte kommentera själva ämnet som de diskuterar utan jag tänkte bara flika in och påpeka en liten sak. Hur F** kan TV4 tillåta en sån pajas som han Ulf att vara med i en debatt som de ändå verkar vilja få att verka seriös?

De testerna han utför är ett totalt skämt! Tydligen har dock Ulf en inbyggd dynamometer i kroppen som gör att han kan lägga på precis 10 kg motstånd. Jag hoppas de flesta som läser här kan se det uppenbart korkade i att testa som han gör men för nöjes skulle får ni gärna skriva en kommentar med hur testerna skulle kunnas göra bättre.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

32 svar på “Efter tio på TV4 och farorna med vete”
 1. Oj, det här bekom mig mer än jag trodde det skulle göra.
  Saker som jag tyckte var dumma med Ulfs test:
  1. Killen tuggar. Hans uppmärksamhet är inte riktad mot musklerna utan till munnen/matspjälkningen. Det finns forskning som visar på att kvalitén på uppmärksamheten försämras avsevärt när flera saker skall utföras samtidigt. En psykologisk faktor.
  2. Killen tuggar. Det är två helt olika delar av nervsystemet som tar hand om musklerna och matspjälkningen. En biologisk faktor.
  Vidare är det ju som bekant avsevärt svårare att äta när man ligger ner. Och givetvis som du säger är det omöjligt för Ulf att applicera precis samma tryck båda gångerna.
  Ett sätt att göra det på är väl att pröva samma sak:
  1. Stående med samma matvara
  2. Sittande med samma matvara
  3. Stående med annan matvara (broccoli?)
  4. Sittande med annan matvara
  5. Liggande med annan matvara
  6. Utföra ovanstående ”tester” efter att försökspersonen fått tugga ur
  Tummen upp till Anki för henne insats i den här härvan.

 2. Detta är en av anledningarna till att jag inte klarar av att kolla på debatter på TV. Nu är jag frustrerad för resten av denna kväll… tentaplugget har drabbats då mitt fokus inte kan hållas när jag är i denna fas av uppgivenhet.

 3. Efter att ha läst några år om det känns det ändå som att vete är säkert, gott och nyttigt.
  Problemen är:
  1. aningen högre allergi och problemfrekvens (irriterad och upblåst mage) än ris, potatis och majs
  2. energitätheten. mättar betydligt mindre än potatis och kan kombineras så det blir en riktig kaloribomb (kladdkaka)

 4. Tobias: Ett sätt att göra det på är väl att pröva samma sak:
  1. Stående med samma matvara
  2. Sittande med samma matvara
  3. Stående med annan matvara (broccoli?)
  4. Sittande med annan matvara
  5. Liggande med annan matvara
  6. Utföra ovanstående ”tester” efter att försökspersonen fått tugga ur

  Det är några punkter som man borde tänka på.
  Den allra viktigaste punkten är ju att man använder ett jämt motstånd. Sätt personen i en benpress. Där är åtminstone motståndet det samma. Har man tillgång till mer ordentlig utrustning kan man ju använda en isokinetisk maskin som mäter styrkan i Newton. Att använda manuellt motstånd är ju bara korkat.
  Där finns en väldig massa annat också som är helt fel och korkat med testet. Det är nästan som att han försökt komma på det dummaste sättet att testa något 🙂

 5. Erik Svensson:
  Gudars skymmning. Stackars Anki att behöva vistas i sällskap med dessa dårar.

  Gustav Björnberg:
  Detta är en av anledningarna till att jag inte klarar av att kolla på debatter på TV. Nu är jag frustrerad för resten av denna kväll… tentaplugget har drabbats då mitt fokus inte kan hållas när jag är i denna fas av uppgivenhet.

  Jag förstår inte hur man kan sitta seriöst och titta på det där. Jag hade börjat skratta eller i alla fall titta ner i marken och skaka på huvudet 🙂
  Bara grejen att effekten kommer innan han ens hunnit svälja är ju helt underbart underhållande.

 6. Herregud vilken bluff Ulf är och Anki får sitta mitt mellan Charlotte och Ulf, försvara forskningsmetodik och efterfråga vilka studier de har som stöd.
  Som alla andra varit inne på – hur bra är man att fokusera på att hålla emot med benen när man håller på att sätta smulor i halsen? Jag menar, låt killen äta i fred för tusan. Bara det att knäckebrödet på något magiskt sätt skulle ta sig genom gommen, ut i blodet och in i hjärnan eller in i musklerna på 5 sekunder borde få de flesta att syna bluffen. En sak om man verkligen har celiaki eller glutenallergi och sedan upplever symptom 1-2 dagar senare, men det här är ju rena rama trolleriföreställningen. Inte visste jag att kinesiologer var illusionister.
  Hur skulle Ulfs test se ut om han istället fick sätta smulor i halsen av ett boveteknäckebröd eller en riskaka? Troligen precis samma effekt.
  I riktiga studier så mäter man iaf vridmoment eller gör Wingate-tester och får reda på exakta siffror i newtonmeter eller watt. Dock, använder man sig av Ulfs metodik här så blir det ändå precis lika fel, svårt att prestera på max när man har smulor i halsen, dvs att förutsättningarna är helt olika mellan testerna utöver variabeln man vill testa (ingen återhämtning mellan testerna dessutom).

 7. Detta var bland det roligaste jag sett, läser Idrottvetenskap i Östersund och har tillgång till en isokinetisk maskin att göra tester i, kommer att prata med mina handledare och visa dem detta klipp och försöka få till ett litet test på hur man presterar innan och sen efter vetemjöl möjligtvis någon mer produkt. Skriver ner något litet här i kommentarsfältet om jag får till testet!

 8. Det hade varit riktigt kul om du lyckats få till ett sånt där test Mirko. Ta gärna lite bilder och liknande så skriver jag ett inlägg om det 🙂

 9. Ulf presenteras som kinesiolog. Jag har själv varit hos en kinesiolog som på samma sätt som Ulf bevisat att jag inte tål mjölkprotein. Enligt henne iaf. Hon ställde en glasflaska innehållande detta ämne på min mage och gjorde samma muskeltester som Ulf. Före glasflaskan och efter. Hon tyckte hon bevisade att jag blev svagare med flaskan på magen. Själv tyckte jag bara att hon tryckte hårdare för att på så sätt skapa beviset. Jag känner mig skeptisk till att på detta sätt bevisa att något är på det ena eller andra sättet. Fast vad vet jag, det kanske är jag som inte är tillräckligt upplyst? Jag testade iaf att skippa mjölkprotein i två veckor men märkte inga skillnader.

 10. Kinesiologi är ett bluffyrke. Det hitta på en massa tester som inte fungerar och sen försöker de sälja in något efter det så de kan tjäna ännu mer pengar. Det är ju bara att titta på Ulfs påstådda expertis som man hittar på hans hemsida:

  Ulf har lång erfarenhet och arbetar med de flesta sorters problem som smärta, värk, allergier, sjukdomar akuta och kroniska, stamning, dyslexi, balans, koordination mm. Hans mål är att få kroppen att förstå vad som är fel och att hitta nycklarna till självläkning. Det är viktigt att se till att kroppen arbetar som en helhet och att alla delar orkar med och kan klara av behandlingen. I vissa fall kan extra vitaminer, mineraler, örter eller kanske homeopatiska preparat behövas för att stötta läkningen. Ulf arbetar med metoder som säkerställer detta.

  I den listan har han i princip inkluderat alla som har någon typ av problem som är villig att betala. Bara att skriva ”sjukdomar akuta och kroniska” inkluderar ju en del 😉
  Jag länkar inte dit men det går att hitta väldigt lätt om någon av någon anledning vill bli upprörd.

 11. Anki:”man kan inte dra slutsatser från en person och applicera på en hel befolkning” Klockrent! 🙂
  Tror inte det skulle vara så bra om alla åt som Gunde, när han var som bäst, trots hans fantastiska prestationer och fysik.
  Mackan måste varit bakad med gift från kägel-snäckan! 😉

 12. Vete måste vara tacksamt för idrottare som Gunde. Gott och energitätt 😀
  Tänk om han behövde få i sig samma energi med havregryn? Karln skulle storkna.
  Sen undrar jag varför ni ifrågasätter Ulf? Det står där uppe att han ”har lång erfarenhet”.

 13. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22377522
  Studie som tyder på att vete-allergi ändå är otroligt sällsynt. Men är viktigt att tänka på att det går att vara allergisk mot flera komponenter hos vetet och jag är inte direkt bekant med det där testet de använde och då är jag ändå utbildad inom laboratorievetenskap så jag får läsa lite mer.
  Ris skulle troligen testa ännu lägre i ett sånt test. Och tror inte det ger icke-allergi relaterade problem i samma frekvens som vete ex. gastrointestinala störningar.
  För övrigt: kan tänka mig benägenhet att utveckla allergi mot ett födoämne beror på många faktorer och att japaner kan ha annorlunda risk och frekvens än ex. människor i USA eller Sverige. Så utfallet kan bli annorlunda om man gör samma studie i USA.
  Den här studien jag hittade nyligen kan tyda på det
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15602588
  ”CONCLUSION:
  Our study suggests that IgE-mediated food reactions were less likely in Estonian schoolchildren. Moreover, the perception of food allergy and thereby the meaning of self-reported food allergy appears to be different in the two countries.”

 14. Vete är ett väldigt klurigt ämne. Det finns ju celiaki/glutenintolerans som är mätbar men utöver det finns det lite som antyder att det även finns annat som vissa personer är känsliga för alternativt att vissa personer är känsliga för gluten trots att de inte har positiva resultat vid ett test.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21224837
  Har man någon typ av problem med magen, allergi, ledvärk eller liknande tycker jag gott man kan testa att utesluta vete/gluten ur kosten. Det finns ju ingen anledning att inte prova liksom.
  I övrigt tror jag nog att folk äter för mycket vete bara. Precis som de äter för mycket socker och för mycket tillsatta fetter. Det är troligen inte då dessa faktorer som är orsaken till besvär utan det är bristen på allt annat som gör kroppen gott. Det är detta jag skulle tro att Anki antyder när hon frågar kring vad man ersätter veten med.

 15. Professorn säger att de är dem som inte har celiaki som får störst problem. Och att det kan leda till muskelsjukdomar och neuropsykiatriska besvär.
  Han har ju intresserat sig för hur födan ställer till det för inflammationer och sjukdomar så han har säkert bra koll på detta.

 16. Professorn säger en hel del rimliga saker men att det är ett större problem hos de utan celiaki finns det inga belägg för. Det är alldeles för mycket anekdoter och alldeles för lite verklig vetenskap bakom.
  Det finns en otrolig mängd människor som intresserat sig för hur födan påverkar kroppen och det är få som kommit fram till den slutsatsen som han har gällande vete.

 17. Helt sjukt det här!
  Bara för att TV4 vill kunna skrämma folk och få tittare så tar de in sånt här hokus pokus folk. Stackars Anki!

 18. Jacob Gudiol: Tänk så bra Gunde hade varit om han inte ätit vete

  Tillåt mig presentera sveriges sommar-OS-trupp: Gunde! 😀

 19. Men gud… det är sorgligt att folk tror på sånt som Ulf visar. Råkade ut för samma sak av en säljare som ville sälja magnetiska sulor till mig. Det hela gick ut på att jag blev ”starkare” när jag stod på sulorna än när jag inte stod på sulorna, testet gick ut på att jag stod rätt upp och ner med armarna utsträckta varpå han tryckte ner dem. Dock tryckte han på olika sätt, när jag stod på sulorna tryckte han rätt ner vilket gjorde att jag kunde hålla emot och när jag inte stod på sulorna så tryckte han ner samtidigt som han drog mig framåt vilket så klart gjorde att jag ramlade fram. Han påstod ju så klart att han inte hade dragit mig fram… behöver jag tillägga att han heller inte kunde svara på någon av mina frågor om vetenskapliga bevis eller hur dessa magiska magnetiska sulor funkade?
  Jag blev faktiskt förolämpad och frågade om jag såg dum i huvudet ut. 😉

 20. Patrick: Jag blev faktiskt förolämpad och frågade om jag såg dum i huvudet ut. 😉

  Det gjorde du rätt i. När sånna saker händer en så blir jag alltid lika förvånad över hur förnärmade försäljarna kan bli. De står och försöker lura alla som passerar och sen när man säger till dem att de är oärliga eller liknande så tittar de på en som om man är en idiot. Precis som om det är jag som är den som betett mig illa…

 21. ”…har lång erfarenhet och arbetar med de flesta sorters problem som smärta, värk, allergier, sjukdomar akuta och kroniska, stamning, dyslexi, balans, koordination mm.”
  Hmm, går inte detta under ”Kvacksalveri”-lagen?

 22. Hej!
  Jag tycker tonen berör mig. Jag uppfattar det som nåt hätskt och hånfullt i vissa kommentarer. Jag är helt med på att man kan resonera om saker, men att kalla människor för dårar och annat fungerar inte på mig. Oavsett hur ”rätt” någon har så har jag svårt för att se upp till människor som beter sig kränkande mot andra. Det är viktigt att skilja på vad människor gör och vad de är. Sen är det väl helt uppenbart att Ulf gjorde ett test som används inom kinesologi. Det framgick att han är kinesolog. Det går väl att ta reda på mer om vad det är och hur man tänker inom det. Annars blir man väl lika dåraktig själv, om man direkt dömer utan att ha någon som helst kunskap om vad han sysslar med. Jag tycker själv att det är märkligt men anser att man ska ta reda på mer innan man sågar människor, och framförallt är det väl fritt att ha olika åsikter. Ulf och andra har deras åsikter, men det är dåligt att göra ner människor eller slag under bältet-teknik. Man framstår sällan som en vinnare med såna metoder. Sen har det ju faktiskt inte applicerats på en hel befolkning! Ta fram bevis för det! Visst är det irriterande när människor gör det som fungerar för dem allmängiltigt i sitt tal, men det är ju inte detsamma som att det i realiteten är det enda som erbjuds eller rekommenderas människor i dagens läge.

 23. Det må hända att Jacob använder rätt hårda ord, men det är inget nytt! Dock så säger han inte många saker som inte är underbyggda utav vetenskapliga artiklar eller liknande. Tyvärr kan man inte säga samma sak om Ulf. Det är nästan så att man kan tycka att det är Ulf som drar igång det hela när han jobbar med sjuka människor och säger att han kan bota allt! (mer eller mindre iaf). Om man dessutom ställer sig i offentlighetens ljus utan någon evidens bakom ens uttalande så får man tåla lite 😉

 24. […] kommer säkert ihåg när jag kommenterade ”Efter tio” på TV4 när de hade haft ett program om vete. När jag skrev det inlägget hade jag inte så mycket tid på mig att skriva så det blev endast […]

 25. Som en person med Celiaki hittade jag detta inlägg av en slump och kände att det kunde behövas lite åsikter trots att det är väldigt gammalt inlägg. Väldigt många skeptiska och hånande inlägg, men inte en ända som verkligen testat om det stämmer?
  Jag har inte heller testat detta, men jag kan lova att det dröjer inte många sekunder från det att jag råkat få i mig en väldigt liten mängd vete tills att jag blir väldigt illamående. Kroppen, nerver, slemhinnor känner otroligt snabbt igen gluten och skickar signaler till immunförsvaret som börjar motarbeta direkt (celiaki).
  Han menar inte heller att det är JÄTTEFARLIGT med vete för personer som tål det. Han vill bara visa
  att vete har en negativ påverkan på vår kropp, vete har säkert en hel del fördelar energimässigt,
  men i grund och botten är vi inte gjorde för att äta vete. Människan har ätit vete relativt väldigt kort tid i historien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *