Som jag lovade för någon vecka sen så kommer här ett inlägg kring kettlebells. Kettlebells är i sig ingen ny träningsform utan har funnits väldigt länge. I boken Enter The Kettlebell så påstås det att kettlebells nämns i en text från 1704. Något riktigt så gammalt har inte jag hittat men jag har en bok från 1905 vars framsida jag har lagt in här i inlägget lite längre ner. En sak som jag tycker är kul med dessa träningsformer som ofta framhålls som lösningen på allt är att de många gånger varit populära för att sen hamna i skymundan eller helt glömmas bort under längre tider. Samtidigt finns det andra träningsredskap som tex skivstängen som aldrig glöms bort och som trots det nästan aldrig blir hyllade på samma vis 😉
Trots att Kettlebells alltså har funnits under en väldigt lång tid så finns det mer eller mindre inga studier gjorda på träningsformen. Forskning inom träningsfysiologi tog fart först på 60-talet och då var det nästan exklusivt konditionsträning man undersökte. Forskning på styrketräning startade ännu senare så när det väl var igång så var kettlebells en bortglömd träningsform.
Studien som jag tänker ta upp heter kort och enkelt Oxygen Cost of Kettlebell Swings och är den första publicerade studie som jag har sett på kettlebells och den publicerades först för lite mer än en månad sen. I studien har man undersökt syreförbrukningen under ett kettlebellspass kallat ”U.S. Department of Energy `Man Maker´” och jämförde den med syreupptagningen som man uppnår när man springer på löpband. För att göra det mer intressant för ”oss” så tittade man även på pulsen och vi kan jämföra med det jag tog upp i inlägget ”När stämmer energiförbrukningen från pulsklockor”.
Det forskarna gjorde var att man lät 10 unga män först göra ett VO2max test på löpband där de också tittade på deras puls och tog fram förhållandet mellan puls och syreupptagning som jag nämnde i mitt tidigare inlägg. Några dagar senare fick de genomföra kettlebellspasset. Passet bestod utav dubbelhands swing med en 16 kilos kettlebell. Målet var att utföra så många som möjligt under 12 minuter.
Försökspersonerna lyckades genomföra i snitt 265 svingar. Deltagarnas syreupptagning låg i snitt på 65 % av VO2max medan deras puls låg på 87 % av maxpulsen. Detta förhållande var annorlunda än det man såg på löpbandet. Återigen ser man alltså det jag påpekade i mitt förra inlägg. Den typen av kettlebellträning som deltagarna fick utföra innebär mycket arbete med överkroppen och samtidigt en hel del anaerobt arbete. Två faktorer som båda påverkar förhållandet mellan puls och syreupptagning/energiförbrukning.
Deltagarna förbrukade i snitt 132 kcal på hela kettlebellsövningen som varade i 12 minuter. Något man också hör ofta i marknadsföringen kring den här typen av anaerob och ganska mentalt krävande träning är att den skapar en stor efterförbränning, eller EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption) som det egentligen heter. EPOC är ingenting som kommer spela någon större roll i detta fall utan ligger troligen maximalt kring 20 extra kcal. Jag och Nicklas har skrivit om EPOC tidigare här på sidan där ni kan se hur jag kommit fram till siffran 20 kcal.
65 % av ens maximala syreupptagningsförmåga är inte så värst högst men det är långt tillräckligt för att ge en förbättring. För de som inte är intresserad av att utföra någon mer konditionsinriktad aktivitet så fungerar kettlebells troligen ganska bra. Syreupptagningen under kettlebellövningen var högre än den man normalt brukar mäta upp under cirkelträning och då cirkelträning visat sig kunna förbättra syreupptagningsförmågan så tycker man att det borde fungera. Det man bör vara medveten om är att ens syreupptagningsförmåga är beroende av intensitet (% av VO2max) och duration (hur lång tid man håller på). Då passet ovan låg på en relativt låg intensitet och endast varade i 12 minuter så ska man dock inte förvänta sig några snabba eller stora resultat.
Endast en av deltagarna i studien hade erfarenhet av kettlebellträning och en mer erfaren utövare hade kunnat utföra ett större arbete och förbrukar fler kalorier. Mer vältränade personer behöver emellertid ett större träningsstimuli för att fortsätta förbättra sig så även för dessa utövare så är nog inte träningen så värst effektiv för att förbättra VO2max.
Summering
Den här studien visar att det går att få en god konditionsträningseffekt genom att använda sig av kettlebells. Träningen kommer inte att ge samma effekt som mer traditionell konditionsträning men för de som gillar att kombinera styrkemoment med konditionsmoment så är det bra träning. Precis som med alla andra träningsformer där överkroppen är inblandad och det finns anaeroba moment så kommer en pulsklocka inte att ge några bra värden på hur mycket kalorier man förbrukat. Sett till ansträngning så finns det andra träningsformer där man inte behöver arbeta så hårt (sett till RPE) där kaloriförbrukningen ändå blir större.
Det finns många väldigt bra övningar för styrka och framför allt stabilitet som man kan genomföra med en kettlebell och enligt mig är det vid den typen av träning som den största nyttan med kettlebells finns. När det gäller konditionsträning eller kaloriförbrukning/fettförbränning så visar den här studien att kettlebells är ett begränsat verktyg även om det fungerar.
Kul att ni skiver om kettlebells!
Jag vet inte hur man ska göra en bra vetenskaplig jämförelse av olika sporter för att se vilken som lämpar sig bäst som konditionsträning. Men att t.ex. jämföra hur bra det är att springa intervaller med att springa maraton och tro att resultatet blir bra om man låter testpersonerna springa i intervallfart i 12min och sen springa i maratonfart i 12 min och tro att man kan få ut något bra resultat ur detta verkar konstigt. Vad anser du, är jag helt fel ute? I artikeln ni refererar till kör de 12min med kettlebell swing, jag tror inte så många som tränar kettlebells för att öka konditionen kör 12min swing. Att köra 12min med en vikt påverkar valet av vikt, kadensen som man klarar att hålla samt utförandet av övningen. Om man i stället kör som t.ex. Kenneth Jay skriver i boken Viking Warrior att köra korta intervaller om 15s arbete / 15s vila kan man hålla en hög kadens och använda en tyngre vikt än i de gjort i artikel och öka pulsen avsevärt.
Mina klienter som har kört konditionsträning med kettlebells enligt 15s arbete / 15s vila har fått mycket bra resultat, visserligen bara enligt mina mätningar med åströms submaxtest och inget mer vetenskapligt. Detta då både klienter som löptränat mycket tidigare och som ej aldrig sprungit.
Intressant information om kettlebellträning med intervaller:
http://www.acefitness.org/getfit/studies/kettlebells012010.pdf
/Fredrik
Hallå Fredrik!
Du har rätt. Man kan inte avgöra vilken sport som är bäst i den typen av jämförelse som du skriver om här ovanför.
Det man kan göra är att ta reda på vilken typ av träningsform som gör det möjligt att pressa syreupptagningsförmågan mest. Tex så kan man inte, rent fysisk träna konditionen lika mycket med armcykling som med bencykling för att det är så små muskler som arbetar.
Från det kan man säga att bencykling är bättre än armcykling om man anstränger sig likvärdigt i båda under samma tid, dvs det finns större möjligheter att förbättra syreupptagningsförmågan med bencykling.
Sen kan givetvis armcykling ändå ge träning och om man tar i maximalt med någon typ av intervallupplägg så kan man säkert förbättra konditionen mer vid ett sådant pass än om man sätter sig och trampar lite lätt på en bencykel samtidigt som man tittar på TV.
Den här typen av träning kommer att ge större effekt på syreupptagningsförmågan än den som användes i studien ovan. Om man kört 15/15 med maximal löpning så hade det dock fortfarande gett bättre resultat än kettlebellsträningen. På syreupptagningsförmågan då.
Sen behöver man givetvis inte vara optimal hela tiden, då blir träningen ofta tråkig enligt mig. Syreupptagningsförmåga är inte det samma som uthållighet och träningseffekten från kettlebellsträningen kommer utan tvekan att ge mer uthållighet i armar och troligen även bålen. Det är helt enkelt val man gör i sin träning beroende på vad man vill uppnå, bli bra på och tycker om att träna.
Tack för svaret. Jag har lite mer funderingar.
Om man nu antar att testet skulle vart intervaller enligt 15/15 i stället. Då hade utförandet sett väldigt olikt ut både vad det gäller kettlebell och löpning jämfört med hur det såg ut när när det utfördes under 12 min. Vad är det då som säger att löpning ger bättre syreupptag då? Intervaller med kettlebell ser väldigt annorlunda ut, övningen blir mer explosiv och benen involveras på ett helt annat sätt än om man kör i 12min. För att orka köra i 12min så behöver du köra med ett energisnålt utförande medans du i en intevall kan ha högra kadens och explosivitet vilket leder till att rumpa/ben som är de största musklerna och kräver mycket syre i huvudsak involveras. Antagandet att löpning ger bättre syreupptagning än kettlebells verkar basera sig på att överkroppen i större utsträckning arbetar och därför blir pulsen missvisande? Om nu kettlebellövningen blir annorlunda kan inte det förändra detta resultatet?
Vad tror du om att t.ex. träna kondition genom att köra intervaller med en övning som knäböj där också i huvudsak ben och rumpa involveras? Då med hög kandens och låg vikt.
Visst är det så att träning ska vara varierande och inte behöver vara optimal just i en aspekt, det är också det jag gillar med kettlebells!
Du klarar helt enkelt av att utföra ett mycket större arbete. Tänk dig skillnaden mellan att förflytta din egen kropp en 100 m jämfört med att utföra en 7-10 svings.
Om man kört fullt ut med löpningen så finns det inte ens chans att man ens hade klarat av att köra 15:15 i 10 minuter. Det finns en del studier på löpning och 15:15 och där brukar man låta deltagarna köra runt 100-140 % av sin VO2max och sen vila. Arbetstiden som de klarar av variera då mellan 1,5 min till nästan 12 minuter.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11354523
I artikeln du länkade till visar man endast på vilken % av VO2max deltagarna låg under testerna. Det hade varit väldigt intressant att veta om och i så fall hur länge de var uppe i VO2max. Om pulsen ska vara någon typ av riktmärke så höjdes den hela tiden under försöket vilket antyder att de inte var uppe på VO2max så värst mycket.
Visst, man kan aldrig vara 100 % säker innan man verkligen undersökt det men det känns väldigt otroligt att man kan uppnå samma effekt på syreupptagningsförmågan med kettlebellsvingar som med löpning om man medvetet försöker göra de två träningsformerna optimala.
Kul att du äntligen börjar ta upp de viktiga sakerna här i livet! 😉
Precis som Fredrik skriver så involverar kettlebellsvingen både ben-, höft- och gluteusmusklerna men även också direkt lats, mage/bål och underarmar (de sistnämnda isometriskt) men det beror ju naturligtvis på hur du utför den rent tekniskt såklart. Vill du spara energi, och därmed och också minska syreförbrukningen, för att hålla ut en viss tid så utför du den annorlunda och involverar så få muskler som möjligt. Vill du bränna så mycket syre som möjligt gör du tvärtom. Poängen är dock att svingen inte är en arm- eller axelövning utan en hundraprocentig kroppsövning!
Jag tror att det är lite svårt att jämföra löpning där du transporterar din egen vikt med t.ex. kettlebells (där du kan moderera utförandet och vikt på klotet) bara så där rakt av. Man bör nog låta försökpersonerna utföra en likstämmig teknik både vad det gäller kettlebell och löpning och man bör nog också ha både sprungit och svingat en del innan man gör en liknande undersökning, tror jag.
Om man dessutom går vidare till snatchen som kettlebellövning måste du involvera musklerna ytterligare. Kenneth Jays testreslutat är ganska intressanta, den vetenskapliga stringensen kan jag dock inte avgöra. Vad det gäller den förekommande studien du tog upp här så är ju inte tio försökspersoner vid två tillfällen mycket att skryta om heller för den delen, om jag får vara lite näsvis.
Jag har själv kört efter Kenneth Jays VO2-max protokoll och jag häpnar ur snabbt jag utvecklar bättre syreupptagning, speciellt då min kondition alltid varit min akilleshäl. Nu när jag börjat springa igen så märker jag hur mycket enklare det går!
Med risk att börja missionera men kettlebellsträning har hjälpt mig så oerhört mycket efter mitt ganska jobbiga diskbråck för snart tre år sedan (som bland annat pajade nerver i vänsterbenet) och jag har svårt att hitta ett träningskoncept som hanterar så många olika och viktiga parametrar i den vardagliga träningen (för att inte säga funktionellt) – styrka, koordination, balans och kondition. Det betyder dock att jag även springer och kör marklyft men som huvudsaklig basträning är det en gudagåva (högst personlig åsikt). Huruvida man kan uppnå samma effekt på syreupptagningsförmågan med kettlebellsvingar (eller hellre snatch) som med löpning får vara osagt från min sida, men man använder mer energi och syre än man någonsin kan tro genom att svinga eller snatcha en kettlebell!
Jag tycker att ämnet är hyperintressant och fortsätt gärna leta studier i ämnet!” 😀
Bra liten film om svingen:
http://www.youtube.com/watch?v=w-LvhjWh1vA
PS. Vad det gäller skivstången så var det ju inte så längesen Thomas Inch uppfann den så vi får väl se vad som är, förblir och vad som glöms bort… 😉
Instämmer med föregående om att det är kul att ni tar upp kettlebells.
Det är en väldigt intressant studie. Men, jag funderar på om det går att avgränsa kettlebells till enbart swingen. Vidare, vad skulle tex hända med test-gruppens resultat efter ett par månader när de byggt upp greppet så att de kan köra fler reps med tyngre vikt och under längre obrutna set? Eller som Fredrik nämner 15/15 intervall?
Jag tror dock personligen att löpning ger bättre kondition än kettlebell-träning. De som tävlar i girevoy eller kettlebell sport brukar alltid köra ganska mycket löpning för att toppa konditionen (precis som att flera av dem också kör skivstångsträning för styrka).
Jag ser det som att dom fysiska fördelarna med kettlebell-träning ligger just i att det ger en mix av mjölksyratålighet, ok styrka, och ok kondition.
För var och en av dessa aspekter, menar jag, finns det andra verktyg som är bättre: skivstång för styrka, löpning för kondition (kommer dock inte på nåt’ för mjölksyran). Fast det är ju när man försöker träna dessa aspekter samtidigt som det blir riktigt roligt och utmanande.
Det är väl som det klassiska dilemmat med folk som vill vara både stora och ha bra kondition. Hård träning mot båda målen samtidigt brukar sluta med någonstans mitt emellan. Att man blir ok inom både styrka och kondition, men man kan inte mäta sig med vare sig långdistanslöpare eller styrkelyftare inom deras gebit. Tja… som en kettlebell-lyftare eller crossfit-are ungefär :-).
Guddi, jag är helt med på vad du menar med att sprintar går att köra på 100%-140% av sitt VO2-max och att köra 15/15 med dessa sprintar inte skulle hålla att köra någon längre tid 🙂
Jag har haft uppfattningen att om man vill träna syreupptaget så är det viktigt att ligga på en hög % av ditt VO2-max samt en hög puls och genom att köra någon typ av intervaller uppnår man enklast detta. Även att det är bra att kunna göra detta under en lång period.
Om vi tittar t.ex. på handcykeln du pratade om, där involveras lite muskelmassa och det är svårt att komma upp i en hög puls. Och även om vi skulle lyckas köra riktigt intensivt så sätter troligtvis mjölksyra och muskeltrötthet in ganska snabbt i de aktiva musklerna så vi inte kan hålla på speciellt länge. Om vi i stället tittar på t.ex. roddmaskinen där vi involverar hela kroppen och då speciellt stora muskler (ben, rumpa och rygg) som behövs syresättas är det lättare att komma upp i en hög puls.
Vid aktivitet som involverar mycket muskelmassa där det är lättare att komma upp i höga värden av sitt VO2-max har jag haft uppfattningen att det är lättare att hålla en hög % av sitt VO2-max under en längre tid då mycket muskler ska syresättas samt att arbetet dessa muskler utför är fördelat. Det tar då även längre tid innan mjölksyre och muskeltrötthet stoppar dig att utföra aktiviteten.
Om vi går tillbaks till kettlebell snatch, där mycket stora muskler involveras så skriver Kenneth Jay att hans testpersoner ligger på ca. 95% av sitt VO2-max under 40min när de kör 15/15 protokoll.
15/15 protokollet som jag hört kommer från fotbollsträning där man springer diagonalen över en fotbollsplan på 15s och sen tar sig över kortsidan på 15s (kanske du vet mer om?) behöver man kanske inte köra i 140% av sitt VO2-max på sprintarna utan kan säkert ligga på samma 95% av sitt VO”-max som med kettlebell snatch. Om man i sprintarna inte ligger på 140% av VO2-max skulle man säkerligen orka springa längre än 12 min. Det intressanta tycker jag är att jämföra hur bra konditionsträning de olika träningssätten är. Vad skulle skillnaden i ansträngning blir om man t.ex. skulle köra 15/15 sprintar i 95% av VO2-max under 40min kontra 15/15 kettlebell snatch i 95% av VO2-max under 40min. Av egen erfarenhet och ingen vetenskapligt så tycker jag och många av mina klienter att det är enklare att köra intervaller med hög puls i övningar som involverar mycket och stora muskler t.ex. rodd, kettlebell snatch och längdåkning.
Det som är mest intressant i detta samanhang är vilken muskel som sätter stopp för en högre/upprätthållande av intensitet.
Skillnaden är var resultaten finns publicerade och hur mycket man vet om testförhållandena.
Vi kan ju titta på resultatet i artikeln som Fredrik länkade till. Nu vet man inte hur bra utförd den är men det är mer troligt att resultaten i så fall är lite extra positiva än negativa. I den gruppen uppnådde man i snitt 78 % av VO2max under 20 minuter. Den som låg högst var uppe på 91 % av VO2max och då var det endast erfarna deltagare med i försöken. Sen har de dessutom gjort en fuling och redovisar värdena i förhållande till de maximala vid kettlebellsövningen. I texten står det dock att deltagarna uppnådde en VO2max som var 23 % högre på löpbandet jämfört med kettlebellsövningen. I själva verket ska alltså siffran 78 % vara lägre, räknar man om det så blir 60 % av VO2max vilket är lägre än i studien här ovanför.
Och då var det ändå som sagt erfarna kettlebellsutövare som man testade.
Det stämmer bra ja…
Pulsen kan man höja i princip lika mycket som i andra övningar (det finns skillnader, titta på mitt tidigare inlägg om pulsklockor). Det som skiljer är höjningen i syreupptagningsförmåga som är lägre trots att pulsen är hög.
Nu livnärs sig ju dock Kenneth Jay på att sälja just konditionsprogram med kettlebells. Siffran låter väldigt överdriven. Jag har aldrig hört någon påstå, ännu mindre kunna visa, att de klarat av att uppnå så höga siffror under 40 minuter med någon träningsform. Vid löpning är de bästa siffrorna jag sett ungefär 15 minuter över 95 % av VO2max och en total arbetstid på kanske 30 minuter. Försöker man öka arbetstiden ytterligare så sjunker medelpulsen.
Det finns en hel artikel om detta i The Journal of sports medicine and physical fitness från 2006. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16596093
Visst, elittränade konditionsidrottare kan kanske uppnå sånna siffror.
Om man lyckats att uppnå detta så hade skillnaden varit att det varit jobbigare med kettlebells. Just därför att överkroppen är involverad, det är lite mer mjölksyra i framför allt överkroppen, man får en högre puls och detta leder till en högre RPE.
Sen är jag tveksam till att man ens kan uppnå 95 % av VO2max med kettlebells om det är den VO2max som man kan uppnå vid löpning som man syftar på och inte den maximala syreupptagningen vid just kettlebellsträningen (som de gjorde i studien du länkade till). Ingen av de två studierna som tagits upp här har kunnat påvisa det i alla fall. I studien som du länkade till var de som högst uppe i 77 % av VO2max.
Tack för alla svar. Tycker det är spännande diskussion och jag tror många andra som tränar mycket kondition är intresserade. Speciellt av just kompletterande träning för att öka sitt VO2-max. Som du nämnde tidigare så ska ju träning vara kul och varierad, att endast springa 15/15 över en fotbollsplan eller köra kettlebell 15/15 är kanske inte det mest spännande. Men för en löpare som vill öka sin kondition är kettlebell 15/15 protokollet mycket enkelt att träna med progression och sakta öka intensitet och vikt när konditionen ökar vid sidan om den vanliga löpturen.
Att resultaten i Kenneth Jays bok verkar otroliga kanske kan stämma men han har ändå gjort tester på danska roddlandslaget och skrivit en bok om resultaten. Visst är det skillnad på en forskningsartikel och en bok som ska sälja. Kanske på plats med en egen undersökning 🙂
Känner du till någon bra studie om andra helkroppsövningar för kondition, t.ex. längdåkning eller rodd? Borde finnas en mängd forskning då det är os-grenar.
Fredrik – en jättebra idé med den en egen undersökning! Det börjar ju bli såpass många som sysslar med kettlebells nu att man kan få ihop en testgrupp lätt.
Har också försökt hitta Kenneth Jays vetenskapliga publiceringar om kettlebells bla via danska universitetsbiblioteket men tyvärr utan framgång. Om någon vet mer om var dessa står att finna så tas info gärna emot.
Jag kör en hel del kettlebell själv så jag kastar in mina .02
Det pratas mycket om VO2 max här. Något vi måste se till är att det finns ett VO2 max för varje disciplin, annars skulle det bli missvisande.
Ta t.ex. VO2max för en cyklist, som fastställts på en cykel, sätt honom sedan på ett löpband, vips så kommer hans VO2max att ha sjunkit. Mycket pga att hans några av hans/hennes benmuskler (gluteus, hamstrings och vader) inte är lika vana som en löpares att utnyttja syret. En löpare som utsattes för det omvända skulle också få ett sämre resultat då hans quadriceps inte alls är vana att arbeta så mycket som de skulle behöva på en cykel.
Därför bli VO2max för ovana utövare väldigt missvisande.
Personligen så anser jag att pulsmätning och VO2max mätningar måste göras MYCKET kliniskt och upprepas flera gånger för att kunna anses vara tillförlitliga.
Om ni inte tror mig så prova att dagen efter en ”trevlig kväll”, drick inget annat än fyra koppar kaffe till frukost och ge er ut och kör lite backträning i solen. Med lite flyt så kommer ni till och med överstiga eran ”maxpuls”.
Nu får man ju räkna danska roddlandslaget som elittränade konditionsidrottare. Så om studien verkligen är utförd så är det möjligt att roddarna klarade av att ligga på 95 % av sin kettlebell-VO2max. Möjligt men inte troligt.
Det är inget som jag har letat efter aktivt.
Frågan är om de finns. Med tanke på att han och andra inom dragondoor inte direkt är blyga med att berätta om sina bedrifter så hade han nog skrivit studiens titel någonstans om den funnits. Personerna kring Dragondoor är också kända för att vrida lite på sanningen så jag vill se de där studierna innan jag tror på dem.
Det här har vi redan tagit upp i kommentarerna och jag har skrivit om det i tre inlägg i rad. Varför tycker du det är viktigt? Vad blir skillnaden i träningseffekt? Belastar man verkligen cirkulationen maximalt om man använder en aktivitet där syreupptagningsförmågan är klart lägre än vid andra aktiviteter? Hur påverkar det kaloriförbrukningen som är ett av fokusen i mitt inlägg?
På en annars seriös blogg där alltid referens och hänvisning till vetenskapliga artiklar och forskning finns kanske det är på plats med något stöd för denna kommentaren.
Har du läst böckerna? Det är få böcker där man hittar större överdrifter och berättelser som är mer mytiska än verkliga 🙂
Visst, överdrifter är vanligt i böcker kring träning men oavsett så är det vridning av sanningen. Sen finns det mer tvivelaktiga saker som att Pavel påstår att Medvedev har med 53 kettlebellsövningar i en bok en tyngdlyftning trots att Mel Siff påstår att det inte finns några kettlebellsövningar alls i Medvedevs tyngdlyftningsbok eller någon annan av de böckerna som han har från Medvedev.
http://www.drmelsiff.com/10406/dr-mel-siff-answers-more-kettlebell-questions/
Det låter lite underligt att Medvedev skulle ha 53 KB-övningar i en bok om tyngdlyftning och sen inga i en annan.
Generellt sett så är Pavels böcker fulla med fraser så som ”Russian research has shown….” där INGEN läsare har någon som helst möjlighet att kolla upp referenserna om den ens står med i texten.
Gammalt inlägg men hoppas på svar ändå 🙂
har kört rippetoes starting strength ett tag nu med bara basövningar och är lite sugen på att komplettera med lite Kettlebells.
Men då e frågan, vad är det jag får ut av det? Bara ok som konditionsverktyg så då går intervaller före i det avseendet.
Får jag nånting av det som jag inte får av knäböj, bänkpress, millitärpress, marklyft o frivändningar?
Greppstyrka, explosivitet, bålstyrka,
uthållighet, råstyrka eller vad?
Vad är paradgrenen i Kettlebells?
Tjena Niklas!
Det är kul att träna med kettlebells. I övrigt är det i princip inget du får ut av det som du inte kan få ut av knäböj, bänkpress, millitärpress, marklyft och frivändningar. Grepputhålligheten och handledsstyrkan får ju jobba en hel del och kör du lite turkish get up så får du även en hel del skulderstabilitet som är svårare att få till med skivstång. Sen är det ingen rättvis jämförelse du gör tycker jag. Kettlebells är ett verktyg, knäböj, bänkpress, militärpress och frivändningar är ett färdigt träningsprogram mer eller mindre. Om man endast ska träna med skivstång eller kettlebells så vinner skivstång överlägset. Men de går ju att kombinera på ett roligt sätt 🙂
Är ditt mål dock bara att bli riktigt stark som man kanske kan ana om du kör enligt starting strength så vinner du dock inte så mycket på att lägga in kettlebells.
Hej. Måste börja med att tacka för en seriös och bra sida som jag tyvärr endast nyligt upptäckt. Ni gör ett fantastiskt jobb med att kolla upp saker som jag ofta undrat över men inte orkat sätta mig in i.
Nu till frågan.
Har själv börjat träna med kettlebells mest för att det för att det är tidsbesparande i mitt fall men också ganska roligt. Har upptäckt att man kan bli bra utpumpad på ganska kort tid och trot att det på något sätt korrelerade med energiförbrukning så jag blir lite förvirrad när du skriver
”Sett till ansträngning så finns det andra träningsformer där man inte behöver arbeta så hårt (sett till RPE) där kaloriförbrukningen ändå blir större.”
Trodde eneriförbrukningen hängde ihop med ansträngningen åtminstonde om man tar per tidsenhet, stämmer det eller är det som vanligt mer invecklat än så.
mvh Bengt.
Hej Bengt!
Nej det är ingen direkt korrelation mellan upplevd ansträngning och energiförbrukning. Om du är i samma form så kommer du ju förmodligen förbruka mer i en och samma aktivitet men det skiljer kraftigt mellan aktiviteter. Men även formen kan ju spela dig ett spratt och en riktigt dålig dag kanske passet är en plåga men man orkar inte förbruka alls lika mycket energi.
Styrketräning kan vara fruktansvärt krävande men förbrukar inte jättemycket kcal under passet. En bra löpare kan springa bort 1000 kcal utan att det direkt är jättejobbigt men samma löpare kan slita sig spyfärdig på en cykel men på samma tid kanske bara förbruka 500 kcal.
Tack för så snabbt svar. Som vanligt är det lite krångligare än man tror.
Finns det någon lista på er sida på snittförbrukning för olika aktiviteter ??. Gjorden en snabbsökning och hittade ingen.
mvh Bengt.
http://www.caloriesperhour.com/index_burn.php
Jag har inte på något sätt kontrollerat värdena på denna sida men de stämmer i alla fall ganska bra när det gäller löpning och cykling. Jag har svårt att se hur det ska kunna bli så värst precist när det skiljer sig så mellan olika ”pass”
Här kanske du också hittar mer intressant information
https://traningslara.se/nar-stammer-energiforbrukningen-fran-pulsklockor/
Tack för länkarna, tillbringat senaste dygnet med att läsa igenom mycet både här och på andra roliga sidor och man får klarhet i en hel del, tack för det. Det hör väl inte hit men då jag är på ”viktnedgångsjakt” läste ajg igenom artiklarna om viktminskning och hamnade ofelbart på diskutioner om LCHC och annat det var roligt kan inte hjälpa det men många LCHC förespråkare påminner mig om religöst övertygade fanatiker och det är synd då åtminstonde jag snabbt blir väldigt misstänksam mot sånt.
Återigen tack för all hjälp
Bengt.
Hej, igen!
Jag satte på mig pulsklocka idag när jag körde 15/15-protokoll med kettlebellsnatch. Det såg ut så här: http://liljeros.blogspot.com/2011/08/vo2-max-och-pulskurva.html
Jag såg ditt inlägg och reagerade på din puls under löpningen. 2.5 kilometer på 13 minuter är ju inte särskilt fort men du var uppe i mer än 190 bpm! Det har jag bara gjort en gång i livet så vitt jag vet, 191 på upploppet under en halvmara som jag sprang på 1:26:38. Det verkar ju helt enkelt som att din puls går i taket väldigt lätt.
Japp, jag får en otrolig hög puls av att springa, kan bero på en ganska hög kadens och ovan löpare. Dock nådde jag inte 190 utan den stannade på 187. Hjärtat går ofta igång väldigt lätt hos mig, vad beror det på, genetik?