Gröna kaffebönor kanske hjälper vid viktnedgång men det finns få belägg för det
Gröna kaffebönor påstår kunna hjälpa vid viktnedgång men det finns inga bra studier på ämnet

Jag har fått en del frågor kring en artikel om gröna kaffebönor den senaste tiden och min replik på det hela är att det är en enda stor bluff. I alla fall som det marknadsförs. Den mest förekommande länken jag har fått till mig är från en sida som kallas ”hälsa rapporter” som via smart marknadsföring på facebook, där alla verkar gilla allt utan att någonsin tänka först, samt ett troligt varumärkesintrång på tidningen HÄLSA har man fått en väldig massa länkar.
Det finns några enstaka dåligt utförda studier sponsrade av kosttillskottsföretag på själva ämnet gröna kaffebönor och viktnedgång som visar på en lite bättre viktnedgång än placebo men de är verkligen inte övertygande (2). UPPDATERING: Den här studien har nu dragits tillbaka då resultaten visat sig vara felaktiga. Mer information hittar du här.
Hela hypen kring gröna kaffebönor tog fart på The Dr Oz Show som så mycket annat bluffmakeri och nu verkar det har kommit till Sverige. Dr Oz är som de flesta förhoppningsvis redan vet en tomte som gör reklam för precis vad som helst på sitt program så länge som det ger honom pengar. Här är lite mer läsning kring det.

Det som dock är intressant är att när jag sökte på studier som faktiskt tittat på frågan så hittade jag en publicerad i en tidskrift som nog mest får ses som någon form av blufftidskrift. Jag sökte nämligen runt lite på den och fann att det tydligen endast är 14 dagar från det att en studie skickas in tills det att artikeln blir publicerad och på denna korta tid ska man alltså hinna med peer-review och alla eventuella korrigeringar och tillägg som då kan behövas.
Det var dock inte det här som var intressant. Det som är intressant är att personen som genomförde den här studien heter Joe A Vinson (1). Jag förväntar mig inte att du som läsare ska veta vem detta är men jag kommer ihåg namnet från ett tidigare inlägg jag skrivit, nämligen SVT rapporterar att popcorn är nyttigt.
I det inlägget skrev jag om en pressrelease som påstod att popcorn var nyttigare än grönsaker. Personen som stod som forskare till den här pressreleasen var just Joe Vinson. I mitt tidigare inlägg skrev jag att det inte gick att finna någon studie på detta påståenden. Denna studie finns inte publicerad nu heller men det står lite om den efter att den presenterats på en konferens och grunden till uttalandet var att de, precis som jag skrev i kommentarerna till mitt förra inlägg, hade räknat per gram och inte per kalori när de gjorde sin ranking. Då popcorn är nästan fritt från vätska medan grönsaker innehåller mest vätska så blir det givetvis mer näring per gram i popcorn. Men du får ju samtidigt i dig en väldig massa extra kalorier, vilket inte nämndes i pressreleasen.
Vi verkar med andra ord ha hittat en forskare som verkar beredd att gå lite längre än vetenskapen för att skaffa rubriker. Jag är säker på att vi kommer att få höra fler fantastiska påståenden från Herr Vinson i framtiden.
Slutligen, för er som läser detta mest för att ni undrar om gröna kaffebönor. Det ämne som påstås vara det som ger effekten i dessa gröna kaffebönor, klorogensyra, finns faktiskt i rostade kaffebönor med. Koncentrationen är dock mycket lägre. Några exempel kan du se här under. Detta ämne är för övrigt lika dåligt studerat som de gröna kaffebönorna i sig. Det verkar dock ha en positiv effekt på glukosmetabolismen (3). Så det kanske är för tidigt att avskriva gröna kaffebönor som ett litet verktyg som kan ge något kilo extra vid viktnedgång men det finns verkligen inget som gör att det förtjänar den hype som det har fått nu. Studier på råttor har till exempel visat att klorogensyra inte har någon effekt (4). Det finns ju även en risk för biverkningar när man stoppar i sig den här typen av preparat som i princip aldrig testats under kontrollerade former.

Förekomsten av klorensyra i gröna kaffebönor och rostade kaffebönor
Förekomsten av klorensyra i gröna kaffebönor och rostade kaffebönor av samma typ.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

18 svar på “Vad har gröna kaffebönor och popcorn gemensamt?”
 1. Jacob, du borde skaffa en röd soptunna för du ger PLUS-Sverker en rejäl utmaning! All heder åt dig som exponerar tveksam marknadsföring och ogrundade påståenden!

 2. Jag undrar då om du anser dig ha bättre kunskap än Dr OZ? Har träffat honom och han är väldigt utbildad och informerad. Dessutom försiktig med vad han rekommenderar på sin show.
  Finns självklart många som försöker profitera på trender med makalösa viktnedgångar, som nästan alla produkter på TV shop. Träna 5 min få rutor på 4 veckor. Dessa borde du fokusera på. Grönt TE och grönt Kaffe har positiv inverkan på fettförbränningen. Finns lite studier som du säger då detta är outforskat. Men att på detta sätt du krossa denna nyttiga produkt känns oproffsigt och naivt.
  Hoppas du fortsätter utbilda dig och blir bättre informerad i framtiden. Vilket du kommer se närmsta 12 månaderna hur lite du vet om detta=) Önskar dig fortsatt framgång. Fil kan, MD Peter Ericsson

 3. Peter Ericsson: Jag undrar då om du anser dig ha bättre kunskap än Dr OZ?

  Jag har ingen aning om vad Dr OZ har för kunskaper egentligen. Jag vet ju bara att han sprider mycket dynga via sitt TV-program.

  Peter Ericsson: Dessutom försiktig med vad han rekommenderar på sin show.

  Hahahaha, visst 🙂 Vi säger så…

  Peter Ericsson: Vilket du kommer se närmsta 12 månaderna hur lite du vet om detta=)

  Jovisst, bevisen kommer att komma…..snart 😉

 4. Peter Ericsson:
  Jag undrar då om du anser dig ha bättre kunskap än Dr OZ? Har träffat honom och han är väldigt utbildad och informerad. Dessutom försiktig med vad han rekommenderar på sin show.
  Finns självklart många som försöker profitera på trender med makalösa viktnedgångar, som nästan alla produkter på TV shop. Träna 5 min få rutor på 4 veckor. Dessa borde du fokusera på. Grönt TE och grönt Kaffe har positiv inverkan på fettförbränningen. Finns lite studier som du säger då detta är outforskat. Men att på detta sätt du krossa denna nyttiga produkt känns oproffsigt och naivt.
  Hoppas du fortsätter utbilda dig och blir bättre informerad i framtiden. Vilket du kommer se närmsta 12 månaderna hur lite du vet om detta=) Önskar dig fortsatt framgång. Fil kan, MD Peter Ericsson

  Intressant hur du kunnat bli MD med en fil. Kand!?!?!?

 5. louise: Intressant hur du kunnat bli MD med en fil. Kand!?!?!?

  Tyvärr glider ju vissa tomtar igenom precis vilken utbildning som helst och sen försämrar de trovärdigheten för en hel yrkeskår.

 6. Hej!
  Tack för de orden. Känns som min tveksamhet är befogad… tyvärr. Det gamla hederliga konceptet med mindre energi in än ut verkar aldrig gå att ändra på.

 7. Jacob! Så då menar du alltså att alla de som vittnat om att de verkligen gillar de här kaffebönorna o verkligen gått ner i vikt ljuger??? Har läste en massa kommentarer från personer som ätit dem en längre tid, såg inte en enda som hade fått några biverkningar, utan de flesta var helnöjda o framför allt var de nöjda med sin viktnedgång som de även behöll. Känns mer som din negativa inställning beror på att du inte gillar/misstror Dr. Oz.

 8. Som alltid finns det för- och nackdelar med allt. Av allt som man får läsa om dessa gröna bönor, är det tydligt att folk som testar dom får ändra lite i sin kost och börja motionera, vilket rent logiskt bidrar till viktminskning. Så varför börja stoppa i sig sånt när man ändå kan röra på sig och lägga om sin kost?! Även om det finns bevis på att det funkar, bör man ställa sig frågan om hur kroppen reagerar när man slutar ta kapslarna, för någon gång måste man sluta. Då kan man nog fundera på hur kroppen kan ta hand om fett och annat när kapslarna inte hjälper till…nu har jag inte forskning att grunda mina uttalanden på, MEN det borde vara som droger och receptbelagda mediciner som leder till depression vid upphörd intag. Då kroppen ”glömt” hur den ska ta hand om alla slaggprodukter som stoppas in. Jag kan ha fel, men lycka till ni som testar och även ni som avstår 😉

 9. Hallå Jonas!
  Poängen med det här inlägget är att du har en forskare som tidigare gärna marknadsfört olika produkter, som aldrig tidigare gjort någon studie på viktkontroll/viktnedgång, som publicerar en studie i en tidskrift som inte bör tas på särskilt stort allvar tillsammans med ett något vilseledande abstrakt. Fusk eller inte är omöjligt att veta. Men det behövs bra mycket mer evidens innan man kan säga att gröna kaffebönor gör något mer än ett hål i plånboken.

 10. Hej! Jag tror att jag precis blev lurad av en sådan sida med dessa gröna kaffebönor… Jag skickade in med kontonummer och det har dragits pengar. Inte mycket men man vet ju aldrig om de börjar dra mer avgifter?! Har du fått in mer om detta och kan hjälpa mig??

 11. Apropå inlägg #2: nu har det gått drygt 13 månader; undrar om det har kommit några bevis på hur bra grönt kaffe/te är (och/eller JG:s okunskap)?
  /A.

 12. Anders:
  Apropå inlägg #2: nu har det gått drygt 13 månader; undrar om det har kommit några bevis på hur bra grönt kaffe/te är (och/eller JG:s okunskap)?
  /A.

  Det som har hänt att Dr Oz själv inför ett hearing med senaten har erkänt att han inte har några belägg för att gröna kaffebönor fungerar. Du hade länken precis ovanför din kommentar 😉 https://traningslara.se/dr-oz-grona-kaffebonor-raspberry-ketones-etc/
  Jag har också skrivit in detta i själva inlägget här ovanför. Dessutom kan också tilläggas att han som utförde studien också har dragit tillbaka den från publikationen. Så allting var med andra ord trams, precis som befarat.

 13. […] skulle vara nyttigt är samma forskare som också nämns kring studierna på gröna kaffebönor, Vad har gröna kaffebönor och popcorn gemensamt?. När det gäller gröna kaffebönor så var dock studien av den här forskaren, Joe A Vinson, […]

 14. Som man brukar säga: den siste idioten är ännu inte född; det går att sälja allt (kom och köp konserverad gröt)

 15. L-Carnitin är bättre. Eller hur Jacob? Kalori underskott är viktigast för fettvikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *