Idag stötte jag på den här artikeln på Science Daily, Hold the Diet Soda? Sweetened Drinks Linked to Depression, Coffee Tied to Lower Risk. I korthet verkar det vara en väldigt stor epidemiologisk studie där man sett ett samband mellan depression och att dricka artificiellt sötade drycker likt lightläsk och vissa typer av energidrycker.
Risken verkade öka med 30 procent för de som drack minst 4 burkar om dagen jämfört med de som inte drack något. Men det är egentligen inte detta som är intressant tycker jag. Det som är intressant är att det här är en pressrelease som publiceras flera månader innan studien i sig kommer presenteras.
I praktiken innebär detta att folk får ”veta svaret” innan forskare har fått möjligheten att ens diskutera vilka möjliga tolkningar som finns av studien. Allt är med andra ord helt bakvänt. Jag har ingen aning om det här är en bra studie eller inte, och det är det i princip ingen alls som vet. Men det är ju fullt möjligt att det här är en totalt värdelös studie men den kommer nu att stå helt oemotsagd i flera månader tills studien verkligen är publicerad.
Skulle det visa sig att den är totalt värdelös så är det ingen som kommer bry sig. Nyhetscykeln är redan förbi och att ”läsk ger depression” kommer redan att ha etsat sig fast i minnet hos väldigt många. De vet inte riktigt var de hört eller läst det, de vet inte riktigt om informationen var tillförlitlig, men det låter ju bekant så det stämmer nog.
Det här är alltså ett recept på hur man skapar myter och förvirrar den allmänna befolkningen. Forskning ska först utföras av forskare. Därefter ska den tolkas av forskare och andra experter på området. Först när detta är avklarat och andra forskargrupper fått möjlighet att kritisera och tillföra mer information är det möjligen dags att föra fram informationen till allmänheten.
Enda orsaken till att det inte sker så här hela tiden trots att alla vet att det egentligen är bäst är pengar. I det här fallet gör man reklam för en konferens som ska hållas om några månader där resultatet från den här studien ska presenteras. Av en ”slump” började också biljetterna till den här konferensen nyss säljas 🙄
Uppdatering: Jag borde läsa svenska medier med verkar det som. DN hade uppe samma nyhet, Lättläsk kopplas till depression. BBC hade också en bra artikel om det hela som publicerats dagen efter artikeln jag länkade till i början. Så nu får vi alltså se hela den diskussion som skulle skett direkt mellan forskare istället ske via artiklar i media. Ett bra sätt att förvirra folk.
SvD hade också en kort notis om nyheten, Dietläsk kopplas till depressioner.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *