Vi har i en serie om 3 texter behandlat sömnen och människors sömnvanor, hur dålig sömn påverkar oss, hur nattätande påverkar oss, tips för bättre sömnvanor m.m.
Denna text ämnar att diskutera konsekvenser av mer ”påtvingat” rubbad dygnsrytm, närmare bestämt då den beror på ett arbete som kräver att man jobbar under natten. Nattarbete utgör till stor del den typen av yrken varpå vårt samhälle bygger, det handlar om sjukvårdspersonal, poliser, brandmän och andra vardagshjältar. Även inom större industrier är skiftarbete som pågår dygnet runt mycket vanligt förekommande och även dessa hårt arbetande människor förtjänar självfallet stor beundran.
Hur gärna man än skulle vilja ändra på följande faktum så är det dock så att skiftarbete INTE är särskilt hälsosamt i längden. Tidigare texter om sömn och har redan berört dygnsrytmens metabola och hormonella påverkan som finns väl beskriven i den vetenskapliga litteraturen (1). Denna text kommer alltså fördjupa sig ytterligare i just arbete under nattetid och hälsokonsekvenser som i större utsträckning förefaller drabba denna grupp.

Diskuterade risker

Hälsoriskerna som förefaller ökade för nattarbetare är dessvärre ganska många. Samband är svåra att dra alldeles för starka slutsatser ifrån då det alltid finns flera saker som samverkar. Vid studier på nattarbetande individer har man dock kunnat observera en högre förekomst av t.ex. bröstcancer (2), kolorektal cancer (3), försämrad hjärt- kärlhälsa m.m. (4, 5).
Men återigen bör påpekas att sambanden kan vara svåra att exakt koppla samman med nattarbetandet i sig då man i samma studier ofta får ta hänsyn till faktorer som hög förekomst av rökning bland dessa individer (4). Vidare blir det ofta något av en fråga likt den om hönan och ägget då s.k. confounders (d.v.s. faktorer runtomkring som inte i sig är det studerade ämnet men som påverkar utfallet) som övervikt, metabola rubbningar, sömnbekymmer etc. är svåra att ”beskylla” arbetet som sådant för då det redan finns så väldgt mycket negativt med rubbad dygnsrytm och nattätande (och mat är ju något som du i regel behöver när du jobbar, oavsett om det är natt eller dag). Så även om sjukfrånvaro och olika negativa hälsotillstånd är vanligt bland nattarbetare jämfört med människor med normal dygnsrytm blir resultaten alltså ofta svårtolkade (6).

Vilka slutsatser kan man dra?

Det är långt ifrån bekymmersfritt att ge något konkret svar på när faktor A är ohälsosam jämfört med faktor B (som i sin tur kan leda till negativa faktor C etc. etc.) men i vilket fall som helst råder ingen större tvekan om det faktum att man observerat skillnader i hälsa för människor som jobbar natt kontra dag. Skillnaden ÄR åt det negativa hållet (på befolkningsnivå vill säga).
Nedanstånde faktorer som jag listat i punktform är baserade på egna observationer och teorier som jag själv har till varför vi ser en ökad risk för ohälsa hos nattarbetare. Det är alltså inget jag kommer källhänvisa till men heller inget jag påstår är ”sanningar”. Dock tror jag som sagt att följande punkter i många fall kan stämma överens med verkligheten och jag tror även att kombinationen av flera av dessa (olika saker för olika individer givetvis) kan ge en hyfsad bild till varför läget är som det är:

  • Nattätande. Negativa konsekvenser av detta skrev jag om i ”Sömn -del 3” och det faktum att arbete trots allt kräver energi och att vi alla måste äta leder ju osökt till nattätande hos en individ som arbetar under natten. Här har vi alltså en konsekvens av nattarbetandet som får följden av att en annan ”dålig vana” kommer på köpet. Om vi sedan är lite fördomsfulla kan man ju dessutom fundera över huruvida val av mat är detsamma mitt i ett nattskift som på en vanlig lunchrast. Jag tror personligen att man i den situationen lockas lättare av att köpa något snabbfixat på en nattöppen kiosk/affär eller dylikt. Samma sak när det gäller fikabröd, läsk och kakor m.m.
  • Sämre ork i vardagen = lägre fysisk aktivitet? Att jobba under natten kräver sömn på dagen. Vi vet att människans dygnsrytm rent biologiskt vill ha det tvärtom och detta kan nog mycket väl bidra till att man totalt sett blir mer inaktiv. Du arbetar kanske med sämre energi än vid dagarbete, sover färre timmar totalt sett samt att orken inte är densamma under lediga stunder p.g.a. de konstiga tiderna.
  • Övriga negativa confounders som (eventuellt) följer. Ordet ”confounder” kanske jag skall beskriva en gång till och det innebär som sagt en faktor som påverkar ett resultat men som i sig inte är det undersökta. I det här fallet pratar vi primärt om det negativa som följer av arbete under natten. Det handlar om övervikt, metabol sjuklighet, olika cancerformer m.m. Men samtidigt vet vi ju inte vilket som har störst inverkan på vad. Leder nattarbete till sämre matvanor eller är det människor med dåliga matvanor som i högre grad väljer yrken där nattarbete förekommer? Är det t.ex. vanligare med hög alkoholkonsumtion hos lastbilschaufförer och industriarbetare än tjänstemän och är rökning vanligare bland kvinnor inom sjukvården? Hur vi än vrider och vänder på detta så kan man ändå se en ond cirkel, sämre matvanor, sämre sömnvanor, sämre metabola och endokrina förutsättningar till följd av detta, ökad trötthet som i sin tur sänker fysisk aktivitet och YTTERLIGARE ökar risken för övervikt och riskfaktorer………

Så vad kan man göra?

Vad jag hittills skrivit kanske kan förefalla som om allt är hopplöst om du har ett nattjobb men så är det förstås INTE. Det faktum att allt är en kombination av massa faktorer är ju samtidigt något som innebär att du genom att förändra påverkande faktorer även påverkar förutsättningarna för att må bra. Jag har därmed lite småtips:

  • Maten. Under ditt arbete är det ju en fördel att få i dig mat förstås. Alla kanske inte behöver äta under sitt skift men jag gissar att de flesta åtminstone vill ha något i magen. Välj då inte stora måltider som motsvarar de du äter under en normal dag. Att välja pizza och kebab etc. är förstås ytterligare ett dåligt val men överhuvudtaget gör du klokt i att välja något mindre energirikt. Ta t.ex. en burk keso och en banan kanske? Eller varför inte dricka en skål naturell yoghurt med lite havregryn? Två smörgåsar med kokt ägg kanske? I vilket fall som helst är poängen den att du under natten gör klokt i att äta något mindre och sedan äta frukost när du kommer hem. Sov därefter och ät sedan lunch när du vaknar samt middag på kvällen. Helt enkelt ett försök att hålla matvanorna så pass ”normala” du bara kan trots att din dygnsrytm försvårar detta.
  • Sömnen. Här hänvisar jag återigen till texten vi publicerat tidigare, nämligen ”Sömn – del 3” och rekommenderar Joels eminenta tips för bättre sömn. Det är nämligen samma poäng för att lättare somna och sova på dagen som på natten även om det är ”fel” ordning.
  • Övrigt. I övrigt gäller samma typ av hälsotips som alltid annars. Om du röker så gör du förstås din hälsa en ENORM tjänst genom att sluta, om du äter mycket godis och snabbmat gör du klokt att minska ner på detta, om du inte motionerar regelbundet så försök gärna så gott du kan att få in åtminstone lite motionernade ett par timmar i veckan. Det kommer göra din hälsa gott och förhoppningsvis öka din ork, din energi och din koncentration. Din livskvalité helt enkelt!

Slutord

Den här texten har jag skrivit i syfte att dels lyfta fram eventuella hälsokonsekvenser man riskerar att utsättas för i högre grad vid nattarbete men även hur du på bästa sätt kan göra det bästa av situationen.
Jag använde tidigt ordet ”vardagshjältar” och det är ett ord jag gärna upprepar. Det är viktiga yrken och beundransvärda individer som jobbar under dessa tider.
Om texten på något vis kan ha bidragit till lite klarheter och lite hjälp på traven för en god hälsa så är jag glad.
/Nicklas
1. Hastings et al. Circadian clocks: regulators of endocrine and metabolic rhythms. Journal of Endocrinology (2007) 195, 187-198
2. S.P. Megdal et al. Night work and breast cancer risk: A systematic review and meta-analysis. European Journal of Cancer 41 (2005) 2023–2032
3. Schernhammer et al. Night-Shift Work and Risk of Colorectal Cancer in the Nurses’ Health Study. Journal of the National Cancer Institute, Vol. 95, No. 11, June 4, 2003
4. Nabe-Nielsen et al. Cardiovascular risk factors and primary selection into shift work. Scand J Work Environ Health. 2008 Jun;34(3):206-12. 5. Knutsson, A. Health disorders of shift workers. Occupational Medicine 2003;53:103–108
5. Knutsson, A. Health disorders of shift workers. Occupational Medicine 2003;53:103–108
6. Tüchsen et al. Shift work and sickness absence. Occupational Medicine 2008 58(4):302-304
 

25 svar på “Nattarbete och dess hälsokonsekvenser”
  1. Grym artikel. Jag har själv jobbat natt förut, som tidningsutdelare och trots det gick jag ner en hel del i vikt. Men det var ju för att jag medvetet gick på deff då. Åt självklart nyttigt och var rätt fysiskt aktiv. Även jobbet i sig var fysiskt ansträngande (springa i trappor osv). En liten notis är att jag (iaf om man ser till min bekantskapskrets) generellt sett tycker att ”nättmänniskor” har sämre levnadsvanor än ”morgonmänniskor”. Nattmänniskorna jag känner är nästan alla rökare, och i princip fysiskt inaktiva osv. Medan morgonmänniskor som t.ex. dig, mig och min morsa har hälsosammare levnadsvanor.

  2. Stort tack för det Daniel! Som med allt annat är det ju på befolkningsnivå man får se sådana här risker och är man medveten som du så ökar ju chanserna för god hälsa.
    Intressant att du gjort samma observation angående ”nattmänniskor”. Jag har ju som sagt inget vetenskapligt att backa upp det med men är tämligen övertygad att det oftare kan vara så.
    Tack igen för den positiva kommentaren och God Jul!
    /Nicklas

  3. Mycket intressant artikel! Blev inspirerad till att se över mina egna sömnvanor. Jag har personligen dessutom mycket sämre ”matkaraktär” på kvällar och nätterna.

  4. Tack Karl-Johan!
    Om dina sömnvanor förbättras tack vare texterna vi publicerat om sömn är ju det jättepositivt.
    Hoppas du fortsätter läsa på sidan och kommentera gärna vad du tycker, läsarkommentarer (både med positiv och negativ kritik) uppskattas väldigt av oss.
    /Nicklas

  5. Arbetar själv nattskift ibland och tycker inte det är något konstigt med det. Jag tar med mig min matlåda bestående av hemmalagad husmanskost som vilken annan dag som helst. Både förväntningarna som arbetsuppgifterna är lägre under nattskiften och således har man faktist mer tid till annat, som t.ex. träna. För en individ som är motiverad och disciplinerad ser jag inga stora nackdelar i att jobba natt.
    Att sedan ’nattmänniskor’ som ni nämner ovan lever osunt beror nog snarare på att de är lever ett odisciplinerat- eller orosfyllt liv än att de är uppe på natten. Alltså, se snarare till anledningen varför de är uppe på natten än faktumet att de är det.

  6. Tom:
    Ja det är som sagt inte så att varje individ i hela världen mår dåligt av att jobba natt. Dock är det så att man helt klart observerar en ökad risk för ohälsa i otaliga studier på befolkningsnivå och dessutom är det ju omöjligt för någon att veta om ett annat alternativ hade påverkat en annorlunda.

  7. Jag jobbar som väktare och jobbar bara natt 19:30-05:30. Detta resultera i att jag äter middag innan jag åker på jobbet och därefter försöker äta något innan rasten vid midnatt och sen äta något mer vid tre/fyra.
    Jag har stött på folk som att kroppen kan vända helt på sin metaboliska rytm under dygnet och få den vänd till sin fördel under natten. Detta är väl inte möjligt vad jag tror, finns det nå konkreta bevis emot detta?
    Jag skulle väldigt gärna ha mer skrivit inom detta ämne, mer tips om rätter t ex.
    Det som är redan är skrivet är väldigt intressant och har påverkat min kost absolut.
    Tack på förhand!
    Mvh
    Erik

  8. Hej Erik!
    Jag tror inte de har ställt om sin metabolism helt. Man kan såklart leva hälsosamt och vara superpigg, frisk, vältränad m.m. och jobba nattskift. Det handlar om vad man gör det till.
    Alla studier är på befolkningsnivå och det förefaller alltså sämre ur ett folkhälsoperspektiv med nattarbete jämfört med dagarbete. Ingen vet ju heller hur varenda hälsoparameter hade kunnat se ut hos dina vänner med annan dygnsrytm.
    Angående rätter så ger jag ju lite tips i texten. det är ingen stor grej i sig, något lättsmält och ingen jättemåltid helt enkelt. Mest ett litet enkelt mellanmål för att orka jobba klart.

  9. Woho jag är en vardagshjälte 😀
    Skämt o sido. Tack för intressant läsning. Jag verkar göra det bästa av situationen enligt artikeln. Förutom att jag äter en heldel under natten, men med målet inställt på att gå upp i vikt, så måste man äta mycket under natten 😛

  10. André:

    Woho jag är en vardagshjälte :D

    Skämt o sido. Tack för intressant läsning. Jag verkar göra det bästa av situationen enligt artikeln. Förutom att jag äter en heldel under natten, men med målet inställt på att gå upp i vikt, så måste man äta mycket under natten :P

    Ja äter du bra och lever sunt i övrigt minimerar du ju skadan liksom. Allt är en balansgång. Jag tror dock det kan vara klokt att i mesta möjlga mån FÖRSÖKA få i sig merparten av ditt energiintag under dagen.

  11. Hej !
    Bra läsning, jag jobbar enbart natt inom äldreomsorgen mellan 11-13 nätter per månad kan ibland bli fler då vi kan täcka upp för andra nattkollegor vid sjukdom och sem. Jag kan bli så irriterad på chefen och övriga Dagjobbare som tycker vi inte gör tillräckligt på natten och tycker vi ska ha fler arbetsuppgifter som inte har med omvårdnad att göra..bla potatisskalning, baka, städa och tvätta personalens arbetskläder.. har hört någonstans att Vi ska vila så mycket som möjligt när det är lugnt, sen är det totalt förbjudet att ”vila” men jag tror att det är viktigt att få en lite powernap på ca 20 min..vi jobbar drygt 10 timmar utan rast..tror att det är viktigt att belysa ”problemet” så vi får högre status och bättre lön.
    Tack för mig! 🙂

  12. Hej, är en av dom som inte bara jobbar natt utan väder konstant på dygnets arbetstimmar/ledigtid varannan vecka. Dvs jag jobbar tex från 12.30 – 21.00 för att vila till 03.00 sen är det jobb igen från 03.00 – 11.30 för att sen vila till 21.00 sen jobb igen från 21.00 – 04.30 och så ledigt till 12.30 och så rullar det på… Undara hur nyttigt det kan vara att jobba så??? Det är inte mycket till liv när man är på jobb utan mest äta jobba sova! Även mina mattider är dom samma men det betyder att varannan dag så äter jag lunch när jag stiger upp och varannan dag innan jag går och sova… Middagen äter jag varannan dag när jag är på jobb vid 17 tiden och varannan dag när jag stiger upp på kvällen vid 20.30.
    Som du ser är det komplext att jobba på båt!
    Kanske man borde vara ett studieobjekt? haha
    Tack för en bra artickel
    Mvh Tony

  13. Först vill jag bara säga, bra inlägg! Har dock en sak att påpeka. Alla nattarbetare är inte ohälsosamma och småäter mat på natten. Jag jobbar 100% natt inom vården och är tränad (ska springa maraton nu i juli och springer halvmaraton varje höst), och jag jobbar som sagt nätter. Under nätterna fastar jag dessutom, liksom större delen av mina nattkollegor. Äter middag kl 19 innan jag åker till jobbet, och sen har vi gemensam fika (smörgås eller frukt) innan midnatt, och sen äter jag ingenting förrän jag kommer hem vid 8 på morgonen. Då äts gröt eller fil frukost och sedan i säng.
    Dock tror jag som Tom också skrev, att många som har en ohälsosam livsstil, och har lite kaos i livet väljer att arbeta natt för att det är ”lugnare” tempo under nätterna än under ett dagpass (iaf inom vården) och därför väljer dom det. Så de jobbar natt på grund av sin livsstil snarare än att de får en dålig livsstil på grund av nattarbetet.
    Sen har inte heller alla lika lätt att ”vrida tillbaka dygnet” på sina lediga dagar, något som är väldigt viktigt anser jag.
    /S

  14. Jobbar 3-skift, eftermiddag ena veckan, förmiddag nästa och natt var 3:dje vecka. Det känns allt mer tröttande ju mer man kommer upp i åren och sömnrubbningarna känns svårare, bär på ständig trötthet. När man är trött får man en hungerkänsla och småäter för mycket och går därför upp i vikt. Efter en nattvecka tar det 2 -3 dagar att återhämta sig för jag sover väldigt oroligt på dagen. Är detta en vanlig reaktion ?

  15. Jim Olofsson:
    Jobbar 3-skift, eftermiddag ena veckan, förmiddag nästa och natt var 3:dje vecka. Det känns allt mer tröttande ju mer man kommer upp i åren och sömnrubbningarna känns svårare, bär på ständig trötthet. När man är trött får man en hungerkänsla och småäter för mycket och går därför upp i vikt. Efter en nattvecka tar det 2 -3 dagar att återhämta sig för jag sover väldigt oroligt på dagen. Är detta en vanlig reaktion ?

    Vanligt eller ej vet jag inte. Men det låter onekligen rimligt. Angående trötthet och hungerkänslan vet jag desto mer och där har du helt rätt. Det finns massor av evidens för att taskig sömn leder till försämrad aptitreglering generellt.

  16. Viktigt att lyfta fram nattjobbarnas insats i samhället. Finns det några tydliga belägg på att man förkortar livet vid nattarbete? Eller andra tydligare hälsokonsekvenser? Man kan se att dessa jobb ökar i samhället?
    Skulle själv vilja veta vad jag har att förvänta mig efter 20 år av oregelbundet nattarbete, kan man göra något för att bättra på oddsen av att dö i förtid….
    mvh

  17. anders hansen:
    kan man göra något för att bättra på oddsen av att dö i förtid….
    mvh

    Livet är alltid ett spel om sannolikheter. Om du försöker leva hälsosamt så är det förmodligen gynnsamt för din hälsa. Om sedan ditt arbete inte är optimalt är ju en av flera faktorer i en obegränsat komplex ekvation. Sen antar jag att det är bättre ju bättre man lyckas sova under dagarna. För jag inbillar mig att många nattarbetare har svårt att ens sova lika många timmar (än mindre med lika bra sömnkvalitet) som vanlig nattsömn.

  18. Hej, alla glada ! Jag arbetar natt & genom krogg. Har gjort detta typ 26 år , har både magkatarr etc men jag lever å mår bra. Jobbar i bland med 20 åringar som knappt arbetat i sitt liv , och dom har magkatarr etc ? Förstår ingenting men nu var det ej detta jag ville nämna. Jag jobbar kvällar/nätter och missbrukar socker som faan. Går på piller för min urin blåsa, åker på urininfektion så jädrans lätt !!! Och tyvärr är jag sån socker missbrukare, dricker läsk som attan & har ca 6 sockerbitar i min stora te mugg. Så snälla ge mig svar på hur jag ska fortsätta orka ?

  19. Så klart det skulle stå krog ! Och dessutom vad jag undrar är ju vad jag ska göra för att gå ner i vikt. Tyvärr tror jag det mesta har med min medicinering att göra, känner mig som en jädrans uppblåst ballong jämt !!

  20. Kickan karlström:
    Hej, alla glada ! Jag arbetar natt & genom krogg. Har gjort detta typ 26 år , har både magkatarr etc men jag lever å mår bra. Jobbar i bland med 20 åringar som knappt arbetat i sitt liv , och dom har magkatarr etc ?Förstår ingenting men nu var det ej detta jag ville nämna. Jag jobbar kvällar/nätter och missbrukar socker som faan. Går på piller för min urin blåsa, åker på urininfektion så jädrans lätt !!! Och tyvärr är jagsån socker missbrukare, dricker läsk som attan & har ca 6 sockerbitar i min stora te mugg. Så snälla ge mig svar på hur jag ska fortsätta orka ?

    Det där låter i mina öron som en arbetsmiljöfråga. När det gäller dina urininfektioner kan vi så klart inte svara. Vi är inte läkare och även om vi vore så skulle vi inte sitta och ge slentrianråd om oklart formulerade hälsoproblem på en blogg.
    Men jag hoppas att det blir bättre för dig i framtiden.
    /Nicklas

  21. Hej, jag jobbar skift på en industri och som du skriver så är det nog olika hur man blir påverkad av att jobba natt. En sak jag dock inte håller med om är det att du ska försöka få i dig det mesta av energin på dagtid vilket verkar vara det allmänna rådet, de flesta som jobbar natt och inte har svårt att sova har helt enkelt för lite vaken tid på dagarna för att få i sig det de behöver. Det som funkar för mig och många andra är att äta precis som vanligt fast på de tiderna du är vaken, dvs: när du vaknar ät frukost sen lunch sen middag med mellanmål däremellan oavsett tid på dygnet. Sover man till kl 3 kan man omöjligt äta det man behöver (särskilt om man är aktiv) på en halv dag.

    Nicklas: Ja äter du bra och lever sunt i övrigt minimerar du ju skadan liksom. Allt är en balansgång. Jag tror dock det kan vara klokt att i mesta möjlga mån FÖRSÖKA få i sig merparten av ditt energiintag under dagen.

  22. Jobbar natt 21.30-07.00
    Delat schema på tre arbetspass/ 6 nattare!
    En fråga: är det inte skäligt att personalen har något bra att sitta på när det är lugnt!?
    Kunna sträcka ut både ben och rygg?
    Vi hade fått anslag till fotöljer med tanke på våra kroppars slitage!
    Haft dessa fotöljer i nio år och klarat av mindre sjukskrivningar tack vare dem!
    Fått ny chef där hon så kastat dessa, satt in hårda soffor till oss…:(.. Detta är för oss ohållbart!
    Så till frågan däruppe i texten….vad gäller för en nattarbetare tex i vården som detta?
    Vissa nätter springer man 6-7 timmar oavbrutet
    Andra lugna gatan/ förutom rondbyten och enstaka ringningar …..mkt tacksam för svar
    Mvh Nattgänget

  23. Hallå Gunilla!
    Det där är en arbetsmiljöfråga. Vad som måste finnas och inte får finnas på en arbetsplats är reglerat. Hur reglerna ser ut för er arbetsplats har jag ingen aning om, men det ska finnas information om det på arbetsplatsen.

  24. Hej! Intressant artikel!
    Jobbar själv natt 22:30 – 05:30, ibland fram till 07:00 om någon blir sjuk. Jag sover 7 till 8 timmar per natt och med mörkläggningsgardiner får jag det mörkt i rummet, ibland vaknar jag dock efter 6-7 timmar och kan inte somna igen. Käkar frukost efter jag vaknat typ vid 15-16. Då blir det 4 stekta ägg och fyra knäckemackor med mycket pålägg på. Äter middag eller vad man skall kalla vid åtta. Då blir det något rejält. Käkar lunch på jobbet klockan 00:00 och då äter jag en findus matlåda. Käkar ibland när jag kommer hem runt 06:00, då kanske en tallrik gröt.
    Jag jobbar på en paketterminal och sorterar paket och det blir många lyft. Paketen väger alltifrån 10 gram till typ 40 kilo så det är väldigt blandade lyft. Beroende på vilken del man jobbar på så blir det mellan 1000 och 4000 paket man lyfter per dag. Det blir som ett träningspass och man är alltid svettig efter ett jobbpass.
    Frågan är om det är dåligt för mig att jobba natt? Jag sover mellan 06:30-14:30, och då är det mörkt pga mörkläggningsgardinerna. Sen är jag ledig från 14:30 fram till 22:30 då jobbet börjar. Dvs jag får en hel del solljus om jag väljer att gå ut. Från 22:30-05:30 så är jag inomhus. Jag har som en egen liten dygnsrytm, men bryr sig kroppen om det? Vet kroppen om att det är förmiddag när jag sover? Jag menar då är det ju mörkt inne. Gäller den ökade cancerrisken mig tror ni?

  25. […] Nattarbete och dess hälsokonsekvenser – traningslara.seHej, jag jobbar skift på en industri och som du skriver så är det nog olika hur man blir påverkad av att jobba natt.Se mer på hemsidan […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *