Sömn är något som är väldigt viktigt och det är också något som jag har skrivit om flera gånger och det finns även ett par inlägg från Nicklas på Traningslara.se kring ämnet. Det finns en väldig massa orsaker till varför du gör bäst i att gå och lägga dig i tid på kvällarna.
Mängden sömntimmar har minskat markant för vuxna de senaste 20-30 åren. Det är dock inte bara de vuxna som numera sover mindre utan också barn.
Uppskattningsvis sover barn lite mer än en timme mindre varje dag än de gjorde för 100 år sen (1). När det gäller effekten av den minskade sömnen så finns det dock inte alls lika mycket studier på barn som det gör på vuxna.
För bara några timmar sen publicerades dock den här studien som har tittat på just effekten av sömn hos barn. Det man studerade mer precist var deras beteende och effekten av att öka eller minska mängden sömn med en timme varje natt.
Pediatrics, online 15 oct
Impact of Sleep Extension and Restriction on Children’s Emotional Lability and Impulsivity
Gruber R, Cassoff J, Frenette S, Wiebe S, Carrier J
OBJECTIVE: To examine the impact of moderate sleep extension and restriction on child behavior in school. METHODS: We conducted a randomized parallel group study to determine the impact of an experimental sleep extension (addition of 1 hour of sleep relative to baseline habitual sleep duration on weekdays) and experimental sleep restriction (elimination of 1 hour of sleep relative to baseline habitual sleep duration on weekdays) on child behavior in school. The primary outcome measures were scores on the Conners’ Global Index Scale, as determined by teachers blinded to sleep status of the participants. A sample of 34 typically developing children aged 7 to 11 years with no reported sleep problems and no behavioral, medical, or academic issues participated in the study. RESULTS: Our main findings were that (1) a cumulative extension of sleep duration of 27.36 minutes was associated with detectable improvement in Conners’ Global Index–derived emotional lability and restless-impulsive behavior scores of children in school and a significant reduction in reported daytime sleepiness; and (2) a cumulative restriction of sleep of 54.04 minutes was associated with detectable deterioration on such measures. CONCLUSIONS: A modest extension in sleep duration was associated with significant improvement in alertness and emotional regulation, whereas a modest sleep restriction had opposite effects.
Det här är ett väldigt lättläst abstrakt och jag kunde egentligen ha fetmarkerat i princip hela texten. Det här är en väldig intressant studie så jag tänkte att jag skulle gå igenom den lite mer ingående.
Målet med och metoden i studien
Målet med studien var alltså att studera hur en timmes extra sömn eller en timmes mindre sömn varje natt påverkar barns humör i skolan. Studien varade endast från en måndag till en fredag, alltså totalt fem nätter.
Den som bedömde barnens beteende var deras lärare som var ovetande om vilka barn som var med i vilken grupp. Föräldrarna till varje barn fick också de återge hur sömniga barnen verkade under dagen. Uppskattningen gjordes dels innan studien började efter fem nätter där barnen fått sova som normalt och dels efter de fem nätterna.
För att verkligen mäta barnens sömn fick de ha på sig så kallade actigraf (actigraph) vilket i det här fallet bestod av en ”klocka” som barnen fick bära på sin icke dominanta arm medan de låg i sängen. Detta gav forskarna verklig data på hur länge barnen sov varje natt. Detta är viktigt då de ju inte går att styra när ett barn ska sova utan det enda du kan göra är att lägga barnet i sängen, du kan ju inte bestämma att barnen ska sova.
Barnen i den här studien var ungefär 8-9 år gamla och det var en ganska jämn blandning mellan flickor och pojkar.
Studiens resultat – tydlig inverkan från sömnen
Barnen som skulle sova en timme extra varje natt sov endast 27 minuter extra varje natt. Detta är ingen brist i studiens utförande utan det visar bara att barnen vaknade av sig själv efter 27 minuters extra sömn alternativt att det tog lite extra lång tid för barnen att somna när de väl hade lagt sig. Totalt sov denna grupp i snitt 9 timmar och 45 minuter varje natt.
Gruppen som skulle sova en timme mindre varje natt sov totalt 57 minuter mindre varje natt. Inte heller det här är särskilt överraskande då dessa barn inte fick sova så mycket som de normalt gör och de var säkerligen lite tröttare än vanligt. Att det troligen var så visade sig också i föräldrarnas skattning av barnens trötthet under dagen då denna ökade hos dessa barn. Här ska man dock tänka på att detta inte var blindat eftersom det var föräldrarna som även kontrollerade så barnen sov mindre. Men det känns ju inte särskilt osannolikt att den här informationen stämmer 🙂
När man tittade hur barnen betedde sig i skolan såg man att de barnen som fick sova mer förbättrade sitt uppförande i skolan jämfört med deras uppförande innan studien. Barnen som fick sova mindre försämrade istället sitt uppförande. Resultatet kan du se här under:
Det du kan se är att det finns en tydlig trend här där mängden sömn påverkar humöret hos barnen. Det jag tycker är mest intressant är att barnen som fick sova mer än de gjorde nu förbättrade sitt humör. Att barnen som fick sova mindre skulle få en märkbar effekt på humöret känns ju inte överraskande men att det skulle bli en tydlig förbättring även hos barnen som fick sova lite extra är intressant. För det tyder ju på att det inte bara är vuxna som sover för lite, även barn skulle troligen må bättre med lite extra sömn.
Summering
Jag gillar verkligen den här typen av studier. Särskilt att de inkluderade en grupp som fick sova mer är intressant och kul. När det gäller gruppen som fick sova mindre kan man ju argumentera för att det inte återspeglar någon verklighet. För hur många barn sover klart för lite varje dag en hel vecka?
Mer vanligt är det ju garanterat med barn som sover så de klarar sig och verkar må bra men som ändå sällan vaknar av sig själv på morgonen? Den här studien antyder ju att det finns en brist på ungefär 30 minuters sömn hos barn i 8 års ålder. I alla fall i Kanada där man utförde den här studien.
Mer läsning kring sömn
Sömn är som sagt något som vi har skrivit en hel del om Traningslara.se och jag har även skrivit ett par inlägg här på sidan. Här under är några exempel på inlägg som kan vara intressanta att läsa.