De som har läst här de senaste veckorna kommer säkert ihåg när jag kommenterade ”Efter tio” på TV4 när de hade haft ett program om vete. När jag skrev det inlägget hade jag inte så mycket tid på mig att skriva så det blev endast en kort kommentar kring skojaren Ulf så kallade test.
Där var dock en hel del annat som är värt att kommentera i det programmet och här tänkte jag ta upp en punkt till. Ungefär 10 minuter in i programmet visades en bild över den globala fetman i världen. Du kan se delarna här under.

Syftet med bilden var att visa att det är länder med jordbruk som har problem med fetma och skulden lades då främst på vete. Någon bild på var man äter mest vete fick vi dock inte se utan ”experten” i programmet som uttalade sig nöjde sig med att påstå att det är ju uppenbart är så att det är vete och jordbruket som är en stor orsak till den här övervikten. Där man är feta äter man mycket vete var budskapet.
Jag ska ärligt talat säga att jag inte hade någon som helst koll på hur veteätandet ser ut över världen men den biten fick mig nyfiken. Varför kan man inte presentera data för vetekonsumption och övervikt? Så jag bestämde mig för att försöka hitta data angående vetekonsumtion själv. Efter lite sökande hittade jag lite olika data men den som var bäst presenterad kan ni se här under. Grafen här under visar alltså medelvärdet för hur mycket vete varje person i olika länder äter.

Jag har letat upp lite olika källor och datan här ovanför verkar stämma bra överens med de andra. Tittar man snabbt så kanske man kan få det till att det finns ett visst samband, men där finns stora problem med korrelationen. Amerika är ju överlägset fetast men de ligger klart efter forna sovjetunionen och norra Afrika där man äter mer vete men inte har några problem med övervikt.
Är det bara jag som tycker att det känns lite surt att det är en professor emeritus som sitter och visar upp den där bilden i TV? Om jag skulle gissa så har Stig Bengmark som professorn heter säkert  letat upp data kring vetekonsumtion och när han såg att det inte passa har han helt enkelt valt att köra vidare på argumentet men istället visa den totalt meningslösa bilden kring övervikt.
För skojs skulle letade jag upp hur mycket kött som äts per person i olika länder i världen. Här under kan ni se hur det ser ut på den fronten.

Till den här bilden tänker jag bara säga att en korrelation säger ingenting om orsakssamband 😀


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

16 svar på “Vete och övervikt”
 1. Hur snyggt som helst!
  Kan man få professortitlar i vetepaketen? 😉
  Enligt kartan kan alltså ingen i norra afrika hålla upp armarna! 😀

 2. Shrinkin David: Kan man få professortitlar i vetepaketen? 😉

  Jag gjorde en sökning på Stig Bengmark och han verkar ändå har gjort mycket bra. Inte någon skojare som Göran Petersson med andra ord. Men i det här fallet så verkar han ha varit lite väl sugen på att ”bevisa” det han tror istället för att visa det han kan.

  Shrinkin David: Enligt kartan kan alltså ingen i norra afrika hålla upp armarna! 😀

  Tänk så jävla bra Hicham El Guerrouj skulle kunnat bli om någon bara sagt till honom om veten 😀

 3. Hej,
  Hittade dig av slump när jag googlade Reebok Easytone-skorna, och intresserad av hälsa och kost som jag är så knappade jag mig in här och jag älskar det jag läser! Grymt bra blogg, dig kommer jag att följa.
  TACK! Vi behöver fler såna som dig. Kram Jennifer

 4. Hej,Jacob! Skulle vara kul att höra vad du tänker kring de bilder som Bengmark visade angående bakteriefloran i tarmarna.
  Kanonblogg btw….

 5. En bild över socker finns här http://chartsbin.com/view/511 Den passar klart bättre än vete men där är ändå flera länder som inte passar in. Speciellt Saudi Arabien. I Australien äter man mycket socker men samtidigt har de minskat på sin sockerkonsumption de senaste 30 åren samtidigt som de blivit fetare och fetare.

 6. Andreas:
  Hej,Jacob! Skulle vara kul att höra vad du tänker kring de bilder som Bengmark visade angående bakteriefloran i tarmarna.
  Kanonblogg btw….

  Hallå Andreas!
  Man kan inte direkt använda sig av provrör för att förutspå hur något fungerar när det kommer ner i magen. Sen litar jag ärligt talat inte direkt på det som Sten Bengmark påstår utan att kolla upp det själv och den där studien kommer jag aldrig lyckats att hitta utan mer information.

 7. tack ska visa detta för min man som råkade se det programmet du syftade på och nu vill utesluta vete och andra produkter med gluten. jag är för att dra ner på snabba kolhyrater men anser att man kan unna sig tex hemmabakta muffins nån gång då och då.

 8. Stärker min hypotes att det är matkultur och levnadsvanor som är #1 och #2 bakom övervikt.

 9. Jacob Gudiol: En bild över socker finns här http://chartsbin.com/view/511 Den passar klart bättre än vete men där är ändå flera länder som inte passar in. Speciellt Saudi Arabien. I Australien äter man mycket socker men samtidigt har de minskat på sin sockerkonsumption de senaste 30 åren samtidigt som de blivit fetare och fetare.

  Nu börjar det bli lite komplicerat. 😉

 10. Jag kan nästan slå vad om att om man hittar statistik för hur många hissar och rulltrappor som byggts de senaste 50 åren i världen så kan man korrelera det till fetmaepidemin om man vill. Statistik kan bevisa nästan vad man vill, om man är kreativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *