Det här är rubriken på en artikel som jag fick tips om på mejlen idag. Artikeln är publicerad i dagens Borås Tidning och ni kan läsa den här. Om man bara läser artikeln så inger den en hel del förtroende. Göran Petersson jobbar på Chalmers, han får ingen ersättning från företag för sin forskning och enligt artikeln har han ”levererat mängder med artiklar om vad som händer i kroppen när vi får i oss födoämnen och tillsatser av olika slag”.
I artikeln finns det dock en hel del påstående som jag tyckte verka knepiga och underliga så jag beslöt mig för att försöka leta upp några av alla dessa artiklar som Göran Petersson har publicerat. I min enfald trodde jag då att man i artikeln syftade på verkliga vetenskapliga artiklar publicerad i någon tidskrift men så var inte fallet. Allting som Göran Petersson har publicerat är endast publicerat via Chalmers Universitet. Du kan hitta artiklarna här.
Nu har jag bara orkat trycka fram de 20 senaste artiklarna från de senaste två åren men i INGEN av dessa artiklarna finns det sen några som helst referenser. Det är bara Göran Petersson som mer eller mindre babblar på om vad han tycker är bäst.
Som om inte det var nog så har Göran Petersson också blandat sig i klimatfrågan och publicerat ett par artiklar kring det med 🙄 Dessa artiklar är givetvis också helt utan referenser och också dessa artiklar har Göran Petersson fått publicerade via Chalmers. Nu är jag inte kompetent själv att avgöra hur väl det som Göran påstår i klimatfrågorna stämmer men är man anställd av ett universitet ska man givetvis ha med referenser i sina texter.
Hur är det då när det gäller innehållet i artikeln i Borås Tidning? All typ av socker är givetvis inget man borde stoppa i sig i de mängderna som det finns i godis. Men när det gäller socker kontra glukos så pekar det mesta mot att det är fruktos man ska akta sig för att få i sig för mycket av och därför är det socker som är värst. Precis motsatsen mot vad Göran Petersson påstår med andra ord. Detta har jag gått igenom i inlägget ”1 liter Läsk, lightläsk, mjölk eller vatten under 6 månader!” och inlägget ”Robert Lustig, fruktos och övervikt – vad är det han säger?”. Och där finns referenser i dessa texter 😉
Finns det verkligen inte högre krav på Universiteten idag? Om jag hade arbetat eller forskat på Chalmers så hade jag ärligt talat tyckt att det varit pinsamt! Cancer och allergifonden bör ju också fundera lite över var de lägger sina pengar tycker man.
När någon använder sin professorstitel i sammanhang där den kanske inte är relevant så brukar jag bli misstänksam. Visserligen är jag lekman, men det är inte uppenbart att hans titel är relevant här.
Jag hade en blogg en gång i tiden, och skrev vid ett par tillfällen om Göran Petersson. Bland annat när han fick för sig att ha samröre med ”2000-talets Vetenskap”, en organisation som namnet till trots inte har det minsta med vetenskap att göra. I en artikel i Aftonbladet uttalade han sig om sukralos på ett sätt som lät ganska överdrivet.
Den där tidningen har jag läst lite i hemma hos en vårdtagare när jag jobbade lite i hemvården. Vill minnas att jag läste en artikel som var kritisk till Kostdoktorns bok för att han inte hade tagit upp skillnaden mellan personer med olika blodgrupper 🙂 Totalt snedvriden tidning med många ”udda” artiklar…
Tror det är meningen att de ska vara populärvetenskapliga och då behövs inga referenser
Det är väl mer hans personliga webbplats på högskolans hemsida som artiklarna är upplåtna till?
Kan så klart argumentera att en högskola inte borde upplåta sin webbplats till den typen av populärvetenskapliga alster.
Det behövs inte nej. Men när man får det att låta som att han forskar inom ämnet och publicerat flera artiklar inom ämnet så tycker jag det är snällt sagt missledande.
Sen ska ju populärvetenskapliga artiklar fortfarande vara vetenskapliga. Man kan inte bara skriva vad man tror.
Artiklarna ligger under adressen http://publications.lib.chalmers.se/cpl/ som är ett register på alla artiklar publicerade från Chalmers. Där ligger också alla vetenskapliga artiklar registerade.
Göran är nog inte jättepopulär hos Chalmers ledning då han ofta gillar att uttala sig i div tidningar och påstå att han har en professur i livsmedelsvetenskap. Göran har aldrig varit professor i livsmedelsvetenskap utan i miljövetenskap där han vad jag har förstått forskat en hel del på avgasutsläpp. I hans ”miljökurser” undervisar han ändock en hel del om livsmedel och studenterna får hans egenskrivna bok som kurslitteratur (utan källor).
Haha, det är ju nästan kul på ett sorgligt sätt att han tillåts lägga in delar om livsmedel i kurser om miljön. Att han använder egenskriven bok är väl lite tveksamt men det är han ju knappast ensam om inom universitetsvärlden. Det var mer regel än undantag när jag läste till civilingenjör i Lund att det var egenskrivna böcker på grundkursena. Det är ju inte helt fel för läraren att sälja en 200-300 böcker varje termin 🙂
Så länge böckerna är bra och ANGER REFERENSER när det krävs tycker jag det är okej. Det kändes okej då i alla fall, men jag vet ju inte vad jag inte har lärt mig 😉
Jo är lite fel att så mycket av hans egna populärvetenskapliga grejor och alster ska upp på Chalmers hemsida.
Frågan jag funderar på efter dina kommentarer är när en text går från att vara populärvetenskaplig till att vara bara populistisk?
Och ytterligare ett exempel på att källkritik, hos seriösa tidningar, är viktigare än att sälja lösnummer. 😉
Vi fick nog snarare ett exempel på raka motsatsen. De hade ju satt Göran Petersson på löpet gårdagens tidning. Det är de korkade/skrämmande/överdrivande/felaktiga som säljer…
Liten komplettering apropå ovanstående inlägg: utrymmet och ramen för artikeln tillät inte att jag publicerade Göran Petersson repliker angående läsk – han sa såhär, ungefär: ”Läsk är den stora faran, eftersom det ofta handlar om så mycket större volymer än godis.” Påsktemat gjorde väl, rätt eller orätt, att vi begränsade oss till godissortimentet…
Jan Lindsten/BT
Hallå Jan!
Det är ju kul att Göran Petersson förstår att läsk inte är bra och ställer till det med mångas hälsa. Men det han påstår och som är huvudbudskapet i artikeln är fortfarande fel. Enligt Görans Peterssons resonerande så skulle till exempel sportdryck som innehåller mer glukos än socker vara sämre än läsk. I själva verket är det tvärt om.
Hela budskapet i artikeln är felaktigt och tvärt emot det man borde lära ut till folk! Glukos är mindre farligt än socker som innehåller fruktos. Iofs borde man lära folk att allt tillsatt socker är dåligt…
Antar att detta är samma ”professor Göran” som kommenterar och ibland skriver inlägg i Annika Dahlqvists blogg? Har länge undrat vad han är för filur 😉
Han skrev en sammanställning om olika sötningsmedel som jag läste för ett tag sen och – ja vad ska man säga, läs själva:
http://annikadahlqvist.com/2012/08/30/intressant-om-sotningsmedel/
Skämdes lite för hans skull faktiskt. Var ju tom så att Annikas andra läsare reagerade och tyckte det var låg nivå och det händer ju sällan när det gäller något som går i linje med LCHF. 😉
Cancer och allergifonden är tydligen svartlistade av Frivilligorganisationens Insamlingsråd så de kanske inte är en superseriös organisation. Men förstår ändå inte hur man har tänkt när man sponsrar Göran…
( http://www.gp.se/konsument/granskningar/1.274506-svartlistade-hjalporganisationer )
Jag har faktiskt ingen aning och jag har inte tänkt på det tidigare. Men nu när du påpekar det så känns det ju väldigt möjligt. Det är ungefär lika vettiga saker som de båda skriver. Tror jag ska fråga rätt ut nästa gång jag ser honom kommentera någonstans.
Det man borde skämmas över är att Annika D sprider vidare informationen på sin sida. Fast Annika har troligen trott på allting när hon läst det. Hennes kunskaper verkar inte direkt vara speciellt bra inom något område alls där hon brukar kommentera 🙂
Det där hade jag också missat. Tack för upplysningen. Kan ju vara bra att veta i andra sammanhang.
Hon verkar köpa allt han säger rakt av, men källkritik har väl aldrig varit hennes starka sida heller…
Ska jag börja skämmas för hennes räkning får jag nog inte göra annat 😉